32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

30.6.2021 o 11:25 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:12

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Chcem oznámiť členom finančného výboru, že sa stretávame zajtra ráno 8.15 v našej štandardnej miestnosti. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.6.2021 o 11:12 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:12

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcem oznámiť členom hospodárskeho výboru, že schôdza sa uskutoční dnes o 11.30 v miestnosti 149a na prvom poschodí.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.6.2021 o 11:12 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:13

Ján Pálffy
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som predstavil činnosť Ústavu pamäti národa za rok 2020, tak ako je zachytená v predloženej výročnej správe, ktorú vypracovala a v Dozornej rade ústavu prerokovala Správna rada ÚPN dňa 30. apríla 2021.
Ústav pamäti národa je verejnoprávna ustanovizeň so sídlom v Bratislave, zriadená zákonom č. 553/2002. Medzi jeho úlohy patrí úplne a nestranne hodnotiť obdobie neslobody, sprístupňovať dokumenty o prenasledovaní osôb, zverejňovať údaje o vykonávateľoch tohto prenasledovania, poskytovať verejnosti výsledky v svojej činnosti a propagovať myšlienky slobody a obrany demokracie. (Ruch v sále, zaznenie gongu.) Počas roku 2020 bolo v pracovnom pomere s Ústavom pamäti národa celkovo 66 zamestnancov. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel Gábor, podpredseda NR SR
Kolegovia z vládnej koalície, poprosím vás, aby ste sa utíšili!

Pálffy, Ján, predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa
Do pracovného pomeru počas roka nastúpili traja. Pracovný pomer ukončili dvaja zamestnanci. Vysokoškolské vzdelanie malo 49 zamestnancov, čo spolu predstavuje takmer 77 % z celkového počtu zamestnancov.
Ústav pamäti národa mal na rok 2020 schválený transfer zo štátneho rozpočtu vo výške 2 008 292 eur. V priebehu roka bol ministerstvom financií na základe žiadosti Ústavu pamäti národa transfer zo štátneho rozpočtu navýšený o 266 576 eur. ÚPN mal k 31. decembru 2020 majetok v účtovnej hodnote 676 066 eur, ktorého reálna hodnota bola 66 560 eur.
Vážené dámy, vážení páni, dovoľte mi, aby som teraz konkrétnejšie priblížil výsledky práce Ústavu pamäti národa za uplynulý rok. Pandemická situácia mala za následok presun ťažiska pracovnej pozornosti na aktivity a činnosti súvisiace s vnútorným chodom inštitúcie, ako aj reštrukturalizáciu ústavu. Taktiež sme sa venovali riešeniu priestorovej situácie. Prácou v režime home office sa podarilo výraznejšie pokročiť v tvorbe nových a konsolidácií a aktualizácií starších pracovných databáz.
Ako som už naznačil, minulý rok sa na základe identifikovaných potrieb zefektívnenia vnútorných procesov realizovala zmena organizačnej štruktúry ÚPN, ktorá v zmysle uznesenia Správnej rady zo 17. apríla vstúpila do platnosti 1. septembra. Z pôvodne deviatich samostatných organizačných zložiek vznikli tri odbory, ktoré sa ďalej členia na oddelenia a referáty. Správu a sprístupňovanie archívnych dokumentov, ako aj ich digitalizáciu zabezpečuje archív ÚPN. Spracovanie informácií obsiahnutých v archívnych dokumentoch i svedecky pamätníkov a ich následné sprostredkovanie verejnosti zabezpečuje centrum výskumu obdobia neslobody. Činnosti potrebné pre riadny chod inštitúcie zabezpečuje kancelária ÚPN.
Minulý rok ústav plnil výskumné úlohy v pätnástich okruhoch. Samostatne alebo v spolupráci s partnerskými inštitúciami pripravoval sedem vedeckých konferencií a seminárov, z ktorých bolo možné zrealizovať iba jednu konferenciu. Zamestnanci ÚPN v rôznych typoch vedeckých a odborných časopisov, zborníkov a iných publikácií mali celkovo 88 výstupov. Ústav nakrútil 30 svedeckých výpovedí v rámci zaznamenávania svedkov obdobia neslobody. Samostatne vydal štyri knižné publikácie.
V rámci osvetových a vzdelávacích aktivít pripravil päť diskusných večerov a na ďalších troch diskusiách aktívne participoval. Taktiež pripravil 31 prednášok pre študentov a verejnosť. Informácie o období neslobody chce sprostredkovať aj prostredníctvom dvoch nových pripravovaných výstav, pričom v roku 2020 reinštaloval ďalších 5.
Pre širokú verejnosť ústav už v roku 2019 pripravil tematickú webovú stránku s interaktívnou mapou pamätníkov obdobia neslobody, ktorú v roku 2020 priebežne dopĺňal. Pracovníci ústavu taktiež pripravili 6 informačných bulletinov a 23 vzdelávacích videí. Ústav obslúžil 186 bádateľských návštev, pričom im pripravil 171 362 strán archívnych dokumentov. Žiadateľom sprístupnil v zmysle zákona o pamäti národa ďalších celkovo 4 423 strán, pričom zdigitalizovaných bolo spolu 123 529 strán dokumentov.
Ústav pamäti národa sprístupňuje dokumenty po bývalých bezpečnostných zložkách štátu taktiež na základe písomnej žiadosti v zmysle zákona o pamäti národa. V roku 2020 pripravil a 34 žiadateľom sprístupnil celkovo spomínaných 4 423 strán dokumentov. Podľa zákona o protikomunistickom odboji sme v minulom roku priznali postavenie účastníka protikomunistického odboja 24 a postavenie veterána protikomunistického odboja 21 osobám.
Popularizačné a osvetové aktivity, ktorým ústav už tradične venuje mimoriadnu pozornosť, boli tou oblasťou činnosti ÚPN, ktorá bola najviditeľnejšie postihnutá pandémiou. V jej dôsledku musela byť väčšina podujatí zrušených a iné transformované do online podoby.
V rámci multilaterálnej spolupráce ústav participoval na činnosti troch nadnárodných pamäťových združeniach. Najvýznamnejším medzinárodným aktom bol podpis dohody o spolupráci medzi Ústavom pamäti národa a Archívom bezpečnostnej služby Ukrajiny dňa 20. februára 2020. Na domácej pôde sme pokračovali v spolupráci s organizáciami politických väzňov, pracovníci ÚPN pôsobili v ústrednej predmetovej komisii Štátneho pedagogického ústavu. Dlhodobá spolupráca s občianskym združením Klub 89 bola potvrdená podpísaním memoranda o spolupráci dňa 23. septembra 2020.
V rámci spolupráce s partnermi sa ústav zapojil do viacerých projektov osvetového charakteru. So spoločnosťou APEX zastupujúcou iniciatívu za vznik múzea obeti komunizmu verifikoval údaje na mapu obetí komunizmu. So zástupcami poľského veľvyslanectva sa pokračovalo v spolupráci na mapovaní problematiky pašovania náboženskej literatúry na Slovensku. Spracovali sa koncepčné podklady na kreovanie múzea totalitných režimov. V spolupráci s univerzitami pokračovala prax odborných stáží študentov na ÚPN. Pracovníci ústavu boli oponentmi viacerých diplomových aj dizertačných prác.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, aj napriek mimoriadne zložitej situácii vyvolanej pandémiou, plnil ÚPN v minulom roku úlohy, ktoré mu ukladá zákon o pamäti národa. Pracovníci ústavu pokračovali i keď v upravenej podobe v napĺňaní dlhodobých projektov i v rozvíjaní nových aktivít. Venovali sa činnostiam, akými sú vedecký výskum, vytváranie evidencií, dokumentácie a činnosti štátnej bezpečnosti, sprístupňovanie dokumentov z činnosti represívnych zložiek, spracovávanie archívnych fondov, služby pre bádateľov, poskytovanie informácií štátnym orgánom pre plnenie ich zákonom stanovených úloh. Takisto sa podieľali na vzdelávaní a popularizačných aktivitách.
S cieľom ďalšieho rozvoja a plnenia úloh ústavu vyplývajúcich zo zákona bude v najbližšej dobe potrebné vyčleniť dostatok finančných prostriedkov na rekonštrukciu nového a po prvýkrát vlastného sídla ÚPN, ale najmä na navýšenie finančných prostriedkov, ktoré umožnia posilnenie personálnych kapacít ústavu tak, aby aj naďalej bolo možné na potrebnej úrovni plniť všetky súčasné, ako aj novou legislatívou pripravované úlohy.
V záujme nastolenia spravodlivosti bude ústav aj naďalej vyvíjať a podporovať aktivity súvisiace s vyrovnávaním sa s totalitnou minulosťou, odškodnením obetí a náprav o spáchaní krívd.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.6.2021 o 11:13 hod.

Ing. arch. Mgr. PhD.

Ján Pálffy

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:23

Jarmila Vaňová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som z poverenia Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny predložila správu o prerokovaní predmetného materiálu v gestorskom výbore.
Predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 556 z 24. mája 2021 pridelil výročnú správu o činnosti Ústavu pamäti národa na prerokovanie výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny s tým, že ako gestorský výbor podá správu o prerokovaní materiálu vo výbore a návrh na uznesenie Národnej rady.
Výbor o výročnej správe rokoval 15. júna 2021 a prijal k nej uznesenie č. 59. Týmto uznesením výbor zobral výročnú správu na vedomie a zároveň odporúčal aj Národnej rade zobrať ju na vedomie. Návrh na uznesenie Národnej rady je v prílohe v tlači 542a.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

30.6.2021 o 11:23 hod.

Mgr.

Jarmila Vaňová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:25

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Mohla by som to snáď stihnúť, je to krátke. Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda Správnej rady ÚPN, vážené kolegyne, kolegovia, inštitúcia pamäti národa má zmysel. Je dôležitá pre demokratický vývoj na Slovensku a v širšom zmysle aj v Európe. Je dôležitá aj preto, aby sme poznali svoju minulosť, poučili sa z nej, aby sme to, čo bolo zlé, už nikdy ako národ nezopakovali.
Z výročnej správy je zrejmé, že Ústav pamäti národa prešiel organizačnou zmenou, ktorá má zabezpečiť, aby efektívnejšie plnila úlohy zverené štátom. Ide najmä o sprístupňovanie dokumentov a zverejňovanie informácií z doby neslobody, publikačnú, vedeckú, osvetovú a vzdelávaciu činnosť a udeľovanie štatútu účastníka a veterána protikomunistického odboja. Všetky tieto aktivity majú zmysel aj dnes.
Oceňujem všetky projekty, aktivity, semináre, ktoré Ústav pamäti národa počas minulého roka uskutočnil, hoci chápem, že v čase COVID-u to bolo zložitejšie. Teším sa, že pokračujú aj projekty napríklad "Pamatniky.sk", ktoré ako dokumentačno-vzdelávací projekt ponúka interaktívnu mapu Slovenska s vyznačenými pamätníkmi, pamätnými tabuľami, sochami, bustami a ďalšími pamätnými miestami, ktoré pripomínajú obete komunistickej totality.
Mapa je aj dokumentáciou pietnych miest a zároveň aj užitočným vzdelávacím nástrojom, ktorý môže byť užitočný aj pre učiteľov, rodičov či školské výlety. Taktiež ďakujem, že aj pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie sme mohli mať tuná v parlamente nainštalovanú prezentáciu a myslím si, že táto spolupráca aj s Ústavom pamäti národa verím, že bude pokračovať aj v budúcnosti.
Súčasná vláda sa vo svojom programovom vyhlásení jasne postavila na stranu tých, ktorí počas nacistického a komunistického režimu trpeli. Krátko zacitujem z programového vyhlásenia vlády: "Vláda bude podporovať zvyšovanie povedomia o totalitných obdobiach slovenskej histórie, uctenie si pamiatky rovnako obetí fašistického aj komunistického režimu na Slovensku, rozšíri úlohy a zlepší postavenie Ústavu pamäti národa, bude sa usilovať o začlenenie jeho činnosti do vzdelávania na stredných a vysokých školách. Vláda Slovenskej republiky zároveň podporí všetky formy vzdelávania v prospech posilnenia občianskeho povedomia o význame demokracie a jej kľúčových pilierov a nástrojov." V tomto aj vláda Igora Matoviča, rovnako aj parlament v minulom roku a rovnako aj vláda Eduarda Hegera v tomto roku koná.
Minulý rok parlament schválil konkrétne dva návrhy noviel zákonov. Prvá sa týkala nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému a ďalšia podpora veteránov protikomunistického odboja. Návrhy boli úspešné a dnes Sociálna poisťovňa vypláca príspevky k dôchodku týmto veteránom za mesiace neslobody. Verím, že v čo najkratšej dobe budú vyplatení skoro všetci, keďže veteráni protikomunistického odboja majú pomerne vysoký vek.
Vláda aj parlament vlastne týmito konkrétnymi skutkami chce zmierniť krivdy spáchané totalitnými režimami. V tomto rovnako oceňujem pomoc a podporu aj pri týchto návrhoch pomoci zo strany Ústavu pamäti národa. Stále je pred nami ešte pár úloh, v ktorých vláda deklarovala a na ktorých už pracuje. Jedna je aj z toho, ako spomínal aj pán predseda, budova pre Ústav pamäti národa a ďalšie sú dokončenie delimitácie archívu. V tomto vláda prijala aj uznesenie, v ktorom ministerstvo vnútra koná, a rovnako aj čo sa týka budovy verím, že to bude v jeseni úspešne ukončené.
Krátko by som sa už len na záver poďakovala, že verím, že tento cieľ, ktorý si dala vláda v programovom vyhlásení vlády, bude splnený. Možno ešte aj skôr ako počas štvorročného volebného obdobia.
Skryt prepis

30.6.2021 o 11:25 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:25

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, Anka, za tvoj príspevok k tejto téme. Vieme, že sme sa asi za rok dosť posunuli v mnohých oblastiach. A upozornila si na to, že boli schválené nejaké zákony ohľadom tých nezaslúžených benefitov. Neviem, spracováva to Ústav pamäti národa a neviem, či mi pán predseda bude môcť odpovedať, ale mňa by zaujímalo, či ste pribrali nejakých nových pracovníkov, ktorí sa tomu venujú. A chcel by som pochváliť, že v Košiciach vzniklo múzeum obetí komunizmu.
Teším sa, že odborne pomohol aj Ústav pamäti národa a verím, že takáto spolupráca bude aj na úrovni iných miest a obcí, že proste budú spolupracovať. Budete s nimi spolupracovať a oni s vami a že sa to bude rozvíjať tým správnym smerom. A že proste budeme vždy pamätať na tú svoju históriu, nezabudneme na ňu a už tie zákony, ktoré sme tu predkladali a ktoré tu boli od predkladateľky Anky Andrejuvovej a ďalších ľudí, svedčia o tom, že s touto svojou minulosťou sa chceme vysporiadať, že konečne je tu veľká vôľa na to.
Ďakujem.
Skryt prepis

30.6.2021 o 11:25 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:25

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Ja už iba krátko. Ja by som sa, zabudla som to povedať v prejave, poďakovala všetkým zamestnancom Ústavu pamäti národa a celú koordináciu a pomoc pri tých návrhoch. Ďakujem.
Skryt prepis

30.6.2021 o 11:25 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:25

Ján Pálffy
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Čiže najprv by som možno naozaj ilustroval tú situáciu s prípravou na zákon o odoberaní nezaslúžených benefitov. Konkrétne, čo sa týka personálneho obsadenia alebo zapojenia ľudí, ktorí sa podieľajú na tomto, tak v novembri minulého roka na oddelení dokumentácie, ktoré má v pracovnej náplni archontológiu a rekonštrukciu personálnu práve Útvaru štátnej bezpečnosti pracovali traja zamestnanci.
Koncom roka sme robili výberové konanie, na základe ktorého sme prijali ďalšieho zamestnanca a úplne na koniec roka sa k nám vrátil ďalší človek, ktorý uspel v pracovnoprávnom spore, ktorý sa ťahal ešte od predošlého štatutára. To znamená, že celkovo v súčasnosti na týchto úlohách, ktoré priamo rieši oddelenie dokumentácie, sú piati ľudia.
V máji sme taktiež prijali do pracovného pomeru na polovičnú úväzok kolegu, ktorý rieši prístup do archívnych dokumentov v Českej republike. Taktiež v archíve je kolega, ktorý sa dlhodobo venuje rekonštrukcii vojenskej kontrarozviedky, to znamená, že aj výstupy z jeho práce pomáhajú pri riešení tejto problematiky.
Vnútornou reštrukturalizáciou úloh alebo teda aktualizáciou plánu činnosti takisto došlo k tomu, že ďalší dvaja kolegovia, ktorí sú zamestnancami oddelenia výskumu a vzdelávania, participujú na plnení úloh, ktoré vyplynú z tohto zákona, čiže keď to všetko zosumarizujem, tak ide 5, 6, 7, 8, o 8 ľudí a ešte polovičnú úväzok k tomu, ktorý nejakým spôsobom pripravujú ústav na plnenie úloh, ktoré vyplynú z tohto zákona.
Samozrejme, tak ako som aj hovoril, ešte pri predstavení výročnej správy, je mimoriadne dôležité túto vec riešiť systematicky. Tých úloh, ktoré ústav dostal aj počas teda minulého roka alebo aj tento rok, je naozaj veľmi veľa, a preto sme sa aj obrátili na ministerstvo financií so žiadosťou o navýšenie personálnych kapacít. Takisto sme o tom hovorili aj pri rokovaniach o prioritách na rozpočet na budúci rok. Ale na to, aby sme zodpovedne mohli plniť všetky úlohy, tak potrebujeme už tento rok túto otázku riešiť.
A čo sa týka tých slov, aj ktoré predniesla pani poslankyňa, tak naozaj veľmi pekne ďakujem za tieto slová, pretože za tej veľmi neľahkej situácie, ktorá minulý rok postihla, dá sa povedať, celú spoločnosť, sme sa naďalej snažili plniť tie úlohy, ktoré sme mali, a myslím si, že naozaj tá vďaka patrí zamestnancom Ústavu pamäti národa.
Ďakujem.
Skryt prepis

30.6.2021 o 11:25 hod.

Ing. arch. Mgr. PhD.

Ján Pálffy

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
32. schôdza NR SR - 9.deň - A. dopoludnia
 

Uvádzajúci uvádza bod 9:06

Igor Matovič

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:21

Jozef Hlinka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán podpredseda vlády a minister financií, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady o výsledku prerokovania návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov (tlač 600), vo výboroch Národnej rady v druhom čítaní.
Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva Národnej rade túto spoločnú správu výborov o prerokovaní uvedeného vládneho návrhu zákona. Národná rada uznesením č. 865 z 30. júna 2021 pridelila vládny návrh zákona týmto výborom Národnej rady: výboru pre financie a rozpočet, ústavnoprávnemu výboru, výboru pre hospodárske záležitosti. Určila zároveň výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor a lehotu na prerokovanie predmetného vládneho návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
K predmetnému vládnemu návrhu zákona zaujali výbory Národnej rady toto stanovisko: Odporúčanie pre Národnú radu vládny návrh schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi - výbor pre financie a rozpočet, výbor pre hospodárske záležitosti. Odporúčanie pre Národnú radu vládny návrh schváliť - ústavnoprávny výbor.
Z uznesení výborov pod bodom III tejto spoločnej správy vyplynuli pozmeňujúce a doplňujúce návrhy uvedené pod bodom IV spoločnej správy. Gestorský výbor odporúča o návrhoch výboru, ktoré sú uvedené v spoločnej správe, hlasovať takto: o bodoch spoločnej správy č. 1 a 2 hlasovať spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Spoločná správa výborov bola schválená uznesením gestorského výboru č. 214 1. júla 2021.
Týmto uznesením výbor zároveň poveril spoločného spravodajcu, teda mňa, aby som na schôdzi Národnej rady predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

1.7.2021 o 9:21 hod.

Ing. PhD.

Jozef Hlinka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video