32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

2.7.2021 o 12:56 hod.

Mgr.

Peter Liba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:45

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vždy som tvrdil a vždy budem tvrdiť, že národnostné menšiny sú obohatením a sú súčasťou slovenského národa, a tak k ako plnohodnotným občanom sa k nim treba správať, čiže tento Fond na podporu kultúry národnostných menšín je, je určite správny, pretože aj v okolitých krajinách sa k národnostným menšinám správajú primerane k ich počtu a primerane k ich materinskému jazyku.
Takže naozaj dúfam, že tento fond bude užívaný správne, nebude zneužívaný, finančné prostriedky pôjdu tam, kde ísť majú, a nepôjdu tam, kde by naozaj nikdy ísť nemali. A čo sa týka pravidiel pre získanie dotácie z tohto fondu, tak to v podstate ukáže iba čas. Či sú tieto pravidlá nastavené dobre, či sú nastavené zle, buď sa dajú upraviť, buď sa dajú pozmeniť, no ale uvidíme, skúsime.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.7.2021 o 12:45 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:46

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za reakcie. Pán poslanec Pollák, no pre mňa tá debata, ktorú sme mali v rámci koalície, v rámci druhého čítania, ako bola takou veľkou ukážkou toho, ako by to mohlo fungovať v rámci vládnej koalície aj v iných prípadoch, lebo mali sme rôzne názory, snažili sme sa tie názory zladiť. Niekde sa nám to podarilo, niekde nie. Našli sme nejaký, nejaký kompromis, s ktorým asi nie sme všetci úplne spokojní, ale, ale je to, je to umenie možného a nejaká snaha dohodnúť sa, prispieť k zlepšeniu fungovania fondu prevážila, že sme našli, našli nejaký spoločný prienik a máme zároveň aj ochotu venovať sa tej téme ďalej a naďalej tie nastavenia a pravidlá vylepšovať.
Pani poslankyňa Pleštinská, ten návrh sa netýka spôsobu rozhodovania ani, ani nejakej administratívnej záťaže, čiže v tomto ohľade tam nenastáva žiadna zmena. Ten návrh zákona, ako sme sa aj s kolegom Pollákom snažili vo svojich vystúpeniach upozorniť, sa týka kreovania odborných rád, predovšetkým drvivá väčšina toho, toho návrhu sa týka spôsobu vytvárania odborných rád, a teda uplatňovania toho samosprávneho momentu, keď menšiny samé sa majú podieľať na rozhodovaní o tom, ako budú ich kultúrne aktivity podporované zo štátneho rozpočtu.
A súhlasím, že, že by to nemalo byť príliš komplikované, tie, ten spôsob získavania žiadostí, alebo teda posudzovania žiadostí. Ale zasa to má dve strany mince, že zase aby sme vedeli transparentne rozhodovať a vybrať tých najlepších, tak istá miera záťaže tam, samozrejme, byť musí, ale treba nájsť medzi tým ten správny balans.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.7.2021 o 12:46 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 12:50

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň. Ďakujem, pán predseda. Pracujeme, rokujeme, ale bol som neďaleko, takže som veľmi rýchlo prišiel. Ďakujem. Rád by som odôvodnil tento návrh zákona, ktorý nahrádza novelu zákona, ktorá bola schválená pred niekoľkými mesiacmi, potom po vete pani prezidentky bola vrátená do parlamentu a nepodarilo sa nám prelomiť toto veto.
Hlavným dôvodom tejto novely zákona je nedostatok alebo medzera, ktorá vznikla pri schvaľovaní tzv. Kilečka 1 jedna v tom zmysle, že pri vyrubení pokuty za diaľničnú známku alebo chýbajúcu diaľničnú známku vlastne okresné úrady a Národná diaľničná spoločnosť nedokážu stihnúť túto lehotu, ktorá je aktuálne v zákone, a v podstate to znamená to, že veľká časť z tých pokút za porušenie tohto zákona, alebo teda za chýbajúcu diaľničnú známku sa nevyberá.
Vo svojom návrhu som navrhol niekoľko ďalších bodov, ktoré mali súžiť na zlepšenie vlastne fungovania nákupu diaľničných známok. Neskôr, po dohode s ministerstvom dopravy, po rokovaní som sa rozhodol niektoré z týchto bodov vypustiť a rozhodol som sa ponechať tam vlastne iba dva body, resp. tri. Jeden bod - riešenie preklepov pri zadávaní evidenčného čísla vozidla. Navrhoval som tam to, aby v prípade preklepu v rozsahu jedného znaku v evidenčnom čísle vozidla mohol nakupujúci takýto preklep opraviť do 7 dní, neskôr po dohode s ministerstvom dopravy do 3 dní. Dnes je táto lehota 15 minút, čo sa mi zdá naozaj veľmi nedostatočné.
Druhý bod, ktorý som sa tam rozhodol ponechať, je možnosť, alebo teda právo občana v prípade duplicitnej úhrady za známku na rovnaké auto, rovnaké evidenčné číslo, že má právo žiadať o vrátenie takejto platby do 30 dní.
Tretí bod je, samozrejme, tá lehota, ktorú sme sa po dohode s ministerstvom rozhodli upraviť tak, aby vlastne celková doba, počas ktorej by mal okresný úrad vymôcť túto pokutu, bola dva roky. Doba, počas ktorej musí začať konanie, to znamená upovedomiť toho hriešnika, by mala byť naďalej 60 dní. Čiže chcem len veľmi upozorniť jasne na to, aby tu neboli potom príspevky v rozprave nezmyselné, neinformované, že táto lehota 60 dní tam ostáva, čiže v lehote 60 dní musí okresný úrad upovedomiť vlastníka vozidla o tom, že porušil zákon a že mu ukladá pokutu. Myslím si, že 60 dní je úplne v pohode lehota na to, pretože človek si pamätá, kde bol, kde sa jeho auto pohybovalo. Pred vlastne zmenou zákona bola táto lehota až dva roky, čo bolo teda naozaj neprimerané, pretože rok alebo rok a pol si pamätať, kde som jazdil a kde som možno nejaký kúsok prešiel po diaľnici, by bolo naozaj veľkým otravovaním občana.
Čiže toto sú tie tri zmeny, ktoré ja som tam predpokladal, a predpokladal som, že aj pozmeňovacím návrhom navrhnem vypustenie tých ostatných bodov z novely zákona. Toto sa však nestretlo s prijatím u ministerstva dopravy, a keďže ministerstvo dopravy nebolo ochotné ustúpiť v tom, aby občania mali v zákone právo na opravu preklepu a takisto právo na vrátenie duplicitnej platby do 30 dní, tak som sa nakoniec pre dobro veci rozhodol ustúpiť, aby vlastne štát nebol ukrátený o tieto pokuty za diaľničné známky, a súhlasil som s tým, že bude podaný pozmeňovací návrh, v ktorom tieto body budú vypustené.
Dostal som prísľub, že táto 15-minútová lehota na možnosť opravy preklepu, ktorá je uvedená v obchodných podmienkach Národnej diaľničnej spoločnosti, sa upraví na 24 hodín. Takže verím, že tento prísľub bude veľmi rýchlo naplnený, a v týchto ostatných veciach, myslím si, že mali by byť v zákone, že občan by mal mať toto právo, ale proste nechcem, nechcem sa, ako sa to hovorí, štorcovať, aby kvôli tomu neprešiel zákon.
Takže len toľko, chcem vás požiadať o podporu zákona, takisto o podporu toho vlastne pozmeňovacieho návrhu, ktorý bude podaný.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

2.7.2021 o 12:50 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:56

Peter Liba

Vystúpenie v rozprave 12:59

Miloš Svrček

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:05

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, ako so zákonom môžem súhlasiť, pretože naozaj niektoré veci sú tam dobré, ako je aj doplnenie toho VIN-ka, pretože môže pri nákupe fyzicky, môže zlyhať ľudský faktor, viackrát sa to stalo, videl som to na vlastné oči. Takisto aj pri elektronickom nákupe s tým súhlasím, aj s tým bodom 1 až 4, nemám s tým absolútne žiadny problém, aj prípadne toho preklepu a tak ďalej, ale nemôžem súhlasiť s vaším pozmeňovákom, pretože ten systém, samozrejme, nie je nastavený na to, aby stíhal odosielať tie pokuty, ja neviem, do pol roka, aby ten úrad bol s diaľničnou prepojený, ale vracať sa k tomu, že opäť budeme vyberať pokuty do dvoch rokov, je podľa mňa strašne dlhý čas, pretože tí ľudia nepamätajú si naozaj, čo bolo pred rokom, a nieto ešte pred dvomi.
Čiže tento systém by bolo dobré nastaviť naozaj tých šesť mesiacov, začne správne konanie a potom do nejakých mesiacov udeliť tú pokutu. Toto by bolo správne. Čiže s tým pozmeňovákom nemôžem, lebo vraciame sa opäť len k tomu, čo sme tu už raz mali, a ak budeme vyberať pokuty od tých zahraničných dajme tomu turistov, od ktorých sa tie pokuty v súčasnosti nevyberajú, tak podľa mňa treba najprv na to prispôsobiť systém, ktorý dokáže rozosielať tie pokuty zahraničným, a až potom predlžovať tú dobu, pretože my to teraz predĺžime a systém aj tak nemáme na to nastavený.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.7.2021 o 13:05 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:07

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, v návrhu zákona, ako je to uvedené, že spôsob vymáhania pokuty je od šiestich do dvanástich mesiacov od preukázania priestupku, to po... to ja považujem za úplne normálne, za úplne legitímne, len tak ako povedal predrečník, vadí mi tam, naozaj veľmi mi tam vadí tá, tá lehota zase, že sa vraciame do tých 24 mesiacov, čiže do dvoch rokov, kedy zase diaľničná spoločnosť, Národná diaľničná spoločnosť bude môcť vymáhať pokutu od človeka, od občana, ktorý buď nejakým nedopatrením, alebo nejakým iným spôsobom spôsobil to, že vyšiel na diaľnicu bez diaľničnej známky, ja jeho konanie, jeho správanie neobhajujem, ale hovorím, takéto veci sa môžu stať.
Technikálie, ktoré sú v pozmeňujúcom návrhu zákona, tie sú v poriadku, len prečo sa stále musíme baviť o tých dvoch rokoch, keď je to naozaj neuveriteľne dlhá doba. Stále za príklad budem dávať len naše blízke Maďarsko, keď Slovák urobí pokutu, vyrobí pokutu na diaľnici, či už za rýchlosť, alebo za niečo iné, do deviatich dní má doma zloženku na adrese, tak skúsme sa naozaj zaoberať tým, že neodďaľovať ten systém, ktorý naozaj nie je dokonalý, nie je určite dobrý, len hovorím, tie dva roky, príde mi to naozaj veľmi dlhé.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.7.2021 o 13:07 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:09

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Myslím si, že nevidíte to správne, ale môžem sa aj ja mýliť. Ak sa mýlim, poprosím navrhovateľa, aby ma opravil. Tie dva roky je lehota vtedy, keď sa odvolá ten, kto tú pokutu dostal. Naďalej platí tých 60 dní. To znamená, niekto ide po diaľnici bez diaľničnej známky napríklad, hej, do 60 dní musí byť oboznámený s tým, musí skrátka dostať od polície oznam, že teda spáchal tento priestupok a že má platiť pokutu. Teraz 90 alebo 95 % ľudí to zaplatí, lebo však vedia, sú si toho vedomí a zaplatia to a vec je vybavená, vec je zo sveta. Ak im to do 60 dní, nie pol roka, 60 dní neoznámia, už im to oznámiť nemôžu.
No ale teraz čo sa stane v prípade, že niekto sa odvolá, a keď sa odvolá, tak už polícia objektívne nestíha to dať do 60 dní. Tvrdia, že ani do pol roka, možnože by mohli, ale každopádne už tam nastupuje nejaké správne konanie. Ale len v tomto malom percente prípadov je platná tá lehota tých dvoch rokov. U všetkých ostatných nie. Tí keď... Pokiaľ do 60 dní im to nebude, nebudú oboznámení, tak už im tú pokutu nie je možné udeliť. Takúto informáciu nám podal minister dopravy na vláde. Tak dúfam, že to je aj tak, ako vám to hovorím, a že sa vy, vy mýlite. Hej? Chceme v to všetci dúfať.
Dovoľte mi ešte objasniť, prečo ten zákon tu vôbec je. My sme totiž pôvodne v Kilečku 1 pred rokom, my sme napísali, keď tú pokutu do 60 dní, nie je, keď nie je udelená, tak ju nemôžu udeliť. A potom ale ten zákon bol tak napísaný, že aj ak sa niekto odvolá, to musí byť do 60 dni, a potom už mu nemohli udeliť, čo, čo, čo zjavne nie je správne. A polícia ale spravila to, že prestali vymáhať rovno všetky pokuty, hej? Ale to (povedané so smiechom), to neviem, kto to na tej polícii rozhodol, ale to, samozrejme, tak nemalo byť, lebo oni tie pokuty mohli udeľovať do tých 60 dní, a to malé percento, ktoré by sa odvolalo, tak možno to by nemohli pokutovať. Ale oni sa zriekli úplne všetkých pokút bez zjavného oprávnenia takéto niečo spraviť.
Tak toto som chcel vysvetliť na, na, na doplnenie, a preto si myslím, že ten návrh je, je správny, a chcem aj ja poprosiť o jeho podporu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.7.2021 o 13:09 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:11

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jasne, ja to vysvetlím v rámci faktickej. Toto upravujú dva paragrafy v tomto zákone. V prvom paragrafe, § 10a, je bod 8, ktorý hovorí, konanie o uložení pokuty možno začať do 60 dní odo dňa porušenia povinnosti. Hej? Čiže to je začatie konania, to sa musí, to musí byť do 60 dní, čiže v podstate potvrdzujem to, čo pán minister hovorí.
A potom je § 11, ktorý teraz meníme pozmeňovák... alebo teda novelou aj pozmeňovákom, a tam je bod 6, ktorý hovorí, pokutu možno uložiť do 60 dní odo dňa porušenia povinnosti. Uloženie pokuty sa myslí právoplatné uloženie, to znamená pri týchto dvoch rokoch ide o to, že ten človek sa môže odvolať, ten človek môže robiť nejaké obštrukcie, a špeciálne ak ide o zahraničného teda účastníka cestnej premávky, ktorý to poruší, tak tam tie doručovacie lehoty sú pomerne dlhé, čiže ide o to, že na tú právoplatnosť budú dva roky.
Takže len aby sme si rozumeli.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.7.2021 o 13:11 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:13

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, že ste mi to objasnili, ale som vychádzal z toho, ako je to v zákone, lebo aj tuto pán kolega, ako je to v tom bode 8, tam je konanie, uloženie pokuty môže začať do 60 dní, potom v tom ďalšom bode je to isté, ale v tej, v tej novele je predsa ten bod, momentík, a tam zase píše v tom 6, že pokutu možno uložiť do šiestich mesiacov odo dňa, keď sa príslušný orgán, okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však do dvanástich mesiacov odo dňa, keď k porušeniu povinnosti došlo.
Tak nevedel som si to celkom spojiť, keďže to je vo viacerých bodoch, že ako to vlastne naozaj je, lebo o tom rozhodujú tie okresné úrady. Kým to príde z diaľničnej na okresný úrad, kým okresný úrad niečo vydá, kým si to niečo dajme tomu ten človek prevezme, tak je to niekedy aj viac ako tých 60 dní, a preto aj v tom pozmeňováku je to tam zase do tých dvoch rokov. Čiže tam možno nielen pre mňa, ale aj pre viacerých aj či už poslancov, alebo občanov bolo tých informácií strašne veľa. Vo viacerých, viacerých zneniach v tom zákona potom nevedeli z toho, že čo vlastne platí, čo neplatí, aká je zmena, či to bude opäť dva roky alebo nebude. Čiže ja som vychádzal len z toho, ako je to znenie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.7.2021 o 13:13 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video