34. schôdza

29.6.2021 - 30.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:29 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:26

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Matovičovi už zjavne ostali len dvaja najvernejší pätolízali – pán Gyimesi a pán Naď. Ešte aj zopár mažoretiek, pardon, profesor Pročko a ten pedofil, ten už je preč, pardon, pedofil Herák je už preč.
Viete, ani, ani priemerný olympijský skokan do vody neletí dole tak rýchlo ako vaše preferencie, a vy sa tu vytlieskavate. Fantastické. Ja vám k tomu gratulujem. Vaše sebavedomie je nádherné.
Pán Gyimesi, ja vám to pripomeniem ešte raz, tri základné fakty.
Matovič bol premiér smrť. Žiaden predseda slovenskej vlády v dejinách nezabil 12 600 Slovákov, iba Matovič (reakcia z pléna) so svojou biologickou zbraňou (zaznenie gongu) - celoplošným testovaním. Je to jeden obyčajný mäsiar.
Po druhé. Matovič je capo chobotnice systému udavačov, o ktorom ešte budeme hovoriť, aj o tom vašom slávnom Makóovi. Systému udavačov, kvôli ktorému zomrel aj Milan Lučanský. Preboha, pozrite si dnešný rozhovor exšéfa NAKY Zuriana v Pluske. A hanbite sa ako také psy! Lebo to, čo ten človek povedal o vás, je niečo neuveriteľné. Milan Lučanský bol nevinný. Zato váš Mikulec vraj berie úplatky.
Matovič, že minister financií, čo sa okolo ekonomiky motal len vtedy, keď páchal daňové podvody s vlastnou mamičkou. Toto je minister financií. Človek, ktorý ukradol ešte aj svoju diplomovku. Ten dneska stráži slovenský rozpočet. Asi najlepšie to vystihol Richard Sulík, váš koaličný partner: „Matovič je odporný a zákerný človek.“ To nie sú moje slová. To sú slová Sulíka. Odporný a zákerný človek.
A tú svoju zákernosť ukazuje aj v dnešných dňoch. Vy zákerne idete trestať nezaočkovaných ľudí a hnať ich do karantény na dva týždne, ak niekam vycestujú na leto. Toto im idete urobiť. Podlo a zákerne. Vy ste číre zlo.
Ďakujem. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:26 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:29

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Opozícia šalie. Vtedajší sused Roberta Fica je už obvinený aj z prípravy ďalších vrážd a to je len otázkou času, kedy tento celý vrchol mafiánskej pyramídy, ktorá sa tu roky na Slovensku budovala a drancovala, sa vyšetrí. A opozícia sa zatiaľ medzitým snaží sa zachrániť. Skúša odvolať Igora Matoviča z postu ministra financií len preto, že sa údajne pokúšal zachrániť ľudí a objednať pre Slovensko Sputnik.
To vy sa nehanbíte?! Sputnik mohol na Slovensku zachrániť množstvo ľudí, a množstvo aj zachránil, ktorí sa ním dali zaočkovať, hoci to nie je také percento, aké sa očakávalo. A vy idete za to odvolávať Igora Matoviča, že sa snaží chrániť životy ľudí? To sa nehanbíte?! Hanba!
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:29 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:30

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem aj Györgymu za jeho príhovor. Presne si to pomenoval, si myslím. A ja ťa doplním, že aj pán poslanec Pellegrini, teda aj ďalší, ktorí po ňom prídu a budú paradoxne používať vyjadrenia alebo spojenia, ako štát je v troskách, využívajú sa nezákonné rôzne cesty, alebo budú hovoriť o majetkoch dokonca Igora. Človek sa nestačí diviť.
To si myslím, že ja vidím úplne opačne. Určite štát bol v troskách, využívali sa nezákonné cesty a majetky a verejné financie končili v daňových rajoch.
Opakujú sa po Igorovi, používajú len jeho rétoriku. Čo im došli nápady? Však to je naozaj trápne. Veď musí to vidieť každý. Prekrúcajú, zavádzajú, zneužívajú, čo sa len dá. Zneužívajú COVID pandémiu, testovania, úmrtia, koronavírus - a hovoria o zodpovednosti?
Najviac trápne mi príde, že keď pán Pellegrini napríklad bol povedal, že veril tomu, že Igor Matovič raz bude štátnikom. Tak to naozaj je smiešne. Sám pán Pellegrini sa raz verejne vyjadril, že... (Reakcie z pléna.) Dobre, nebudem reagovať už na pána Pell... Pellegrinoho (Pellegriniho, pozn. red.), ale na vás celkovo. (Reakcie z pléna.)
Doplním, doplním Györgyho. Budú hovoriť o rozvrate spoločnosti či o dôvere? Teraz, teraz tú dôveru im ľudia ukázali predsa vo voľbách v minulom roku vo februári. Rozvrat štátu si spôsobili sami ich štýlom vládnutia, lobizmu, vratiek do vlastných vreciek a vládnutia zlatých tehličiek našich ľudí, vzniku mafie, ktorá nemá obdobu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:30 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:32

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Juraj, ty si pripomenul očkovanie na prasaciu chrípku. Ja teraz pripomeniem jeden príbeh z roku 2017, keď vo februári tohto roku odleteli na Kubu minister financií Kažimír s ministrom zdravotníctva Druckerom a cieľ cesty bola deblokácia kubánskeho dlhu. Tá sa deblokovala aj tým, že priviezli sem liek Heberprot pre cukrovkárov na tzv. diabetickú nohu za niekoľko miliónov eur. Slovensko bolo jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá liek používala. Liek nikdy neprešiel európskym ani slovenským schvaľovacím procesom. Štátny ústav na kontrolu liečiv sa k tomu len vyjadril, že neregistrovaný liek sa na Slovensku môže doviezť len cez mimoriadny dovoz, schvaľuje ho ministerstvo zdravotníctva. Ten neregistrovaný liek s veľmi pochybnými klinickými testami mal dokonca podporu a bol ospevovaný v médiách ako zázrak. Nikto nepožadoval schválenie nejakou liekovou agentúrou. Nie, naopak, všetko bolo v úplnom poriadku. Po roku sa začali u pacientov objavovať nežiaduce účinky. Liek stiahli, šupli niekde do pivnice a zlikvidovali. Všetko sa ututlalo!
Prečo orgány činné v trestnom konaní doteraz nevypočúvali ani poslanca Fica, ani Druckera? Nikto ich nežaloval za zločin všeobecného ohrozenia ani ťažkého ublíženia na zdraví. A nikto od nich nepožaduje 5 mil. eur, ktoré vyhodili do luftu!
Máte pravdu, oni by mali byť zalezení niekde v kúte a modliť sa. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:32 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:34

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Milý Juraj, ja začnem pozitívne k tvojmu vystúpeniu. Pekná slovenčina, dobrý obal, prázdny obsah. Naozaj si vo svojom vystúpení nič, nič, nič nevyvrátil, ale ako snažil si sa zaujať aspoň príjemným výzorom a prejavom.
Ale prídem faktograficky, lebo poslanci vládnej koalície zo zásady nereagujú na slová predrečníka, ale si tu majú nejaké emocionálne výjavy.
Keď sa objednávajú vakcíny kdekoľvek vo svete pri akejkoľvek pandémii, vždy to má byť rozhodnutie vlády ako kolektívneho orgánu na základe odporúčania odborníkov. Tu to bolo rozhodnutie jedinca a odborníci neboli za tento nákup vtedy a ešte aj stále neregistrovanej vakcíny.
Za vlády Roberta Fica v roku 2009 alebo začiatkom roku 2010 to bolo rozhodnutie vlády na základe odporúčania Úradu verejného zdravotníctva, hlavného hygienika, a nákup vykonávali hmotné rezervy.
Po druhé. Objem vakcíny. Teraz je zakontrahovaných 19 mil. vakcín, bolo predkontrahovaných, také sú údaje z ministerstva zdravotníctva. Vtedy to bol jeden milión na základe odporúčania odborníkov. A aj vtedy vláda čelila kritike, že objednáva vakcíny iba pre 20 % obyvateľstva. Bola veľká kritika zo strany médií. Potom, keď pandémia postupne ustupovala a zaočkovalo sa len asi 10 alebo 11 %, tak sa to zmenilo na to, že sa objednalo zbytočne veľa vakcín. Čiže teraz je zakontrahovaných 19 mil., vtedy bol 1 mil.
Po druhé (tretie, pozn. red.). Bola to vakcína registrovaná EMOU a bola to jediná možná vakcína, ktorá bola dostupná vtedy na trhu. Čiže vláda nemala manévrovací priestor. Ale teraz sa objednal Sputnik preto, že sa vynechalo druhé a tretie kolo objednávania Pfizera v objeme 3 mil. kusov.
A po štvrté. Aj tie vakcíny, ktoré neboli vyočkované, sa dali ešte použiť v tom roku 2010, ale... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:34 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:36

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Juraj, tvoja obhajoba nákupu vakcíny Sputnik je síce namieste, ale táto vakcína bola nakúpená zlým spôsobom. Bola tam zlá propagácia, bola tam zlá prezentácia.
A tento človek, ktorý sedí za tvojím chrbtom, vždy najprv koná a až potom premýšľa, čo jeho konanie spôsobí.
Plošné testovanie. Nebolo to vôbec úžasné. Práve naopak, bolo to celkom zlé. A táto atómová zbraň, ktorú Igor Matovič neustále a vehementne obhajoval, mala za výsledok iba smrť, chaos a beznádej.
Súhlasím, že situácia v zdravotníctve bola zlá a nikto nečakal naozaj tento stav. Zdravotníctvo bolo úplne na kolenách, bolo v šoku z toho všetkého, čo sa deje. A naši hrdinovia v nemocniciach, tým myslím lekárov, zdravotné sestry, ale aj nižší obslužný personál, ktorým je, stále budem vzdávať hold a česť za tú situáciu, ktorú zvládli, sa z tejto situácie nevedeli spamätať. Ale nevedeli sa spamätať z toho, pretože neschopný minister financií, ktorý v tej chvíli zastával úrad predsedu vlády, nominoval na tak dôležitý post ministra zdravotníctva ešte neschopnejšieho ministra zdravotníctva, akým bol Marek Krajčí.
12 600 obetí, ktorí počas epidémie COVID-u na Slovensku prišli o život, to je vizitka Igora Matoviča ako premiéra Slovenskej republiky, pretože premiér nesie zodpovednosť naozaj za všetko – za celú vládu, za celé jej konanie.
Igor Matovič ako premiér Slovenskej republiky a minister financií zlyhával a zlyháva naozaj vo všetkom. Nekompetentnosť, úbohosť, amaterizmus, chaos, arogancia, nenávisť a choré hladkanie si vlastného ega nesie dva názvy – Igor Matovič. Je to človek, ktorý naozaj riadi zločineckú skupinu, ktorá tuná rozkladá a rozkráda vlastný štát, slovenský štát, Slovenskú republiku. A tento človek nám bude aj naďalej vládnuť, pokiaľ jeho figúrka Eduard Heger naozaj nevypovedá poslušnosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:36 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:38

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Gyimesi, na jednej strane sa dá s vami súhlasiť v tom, že Peter Pellegrini nie je žiadne neviniatko. Slovensko si ešte veľmi dobre pamätá, ako sa zadlžoval štát za jeho čias. A bolo to skutočne rekordné tempo. Ale treba povedať aj to B, že vaša vláda dokázala aj to rekordné tempo niekoľkonásobne prevýšiť. Vy ste jednoducho prekonali každé zadlžovanie štátu každou jednou vládou, ktorá tu doteraz bola.
Pravda je aj taká, pán poslanec, že Matoviča, aj keď sa snažíte, ale Matoviča sa jednoducho obhajovať nedá. Pretože Matoviča dnes drvivá väčšina obyvateľov Slovenska doslova nenávidí. Matoviča vnímajú ako človeka, ktorý ich postavil do radov v mrznúcich, treskúcich zimách čakať na nejaké testovanie. Matoviča národ vníma ako človeka, ktorý rozdelil národ ľudí na testovaných a netestovaných. Národ vníma Matoviča ako toho, ktorý bol pre svoju politickú moc ochotný s ľuďmi robiť pokusy, ktoré tu od 2. svetovej vojny neboli.
A preto vás, pán poslanec, chcem v tejto súvislosti varovať, aby vaša vláda ani neuvažovala nad tým, že by zaviedla povinné očkovanie. Pretože v ľuďoch ten hnev vrie. A ak budete čo len rozmýšľať nad zavedením povinného očkovania, tak sa ten hnev môže pretaviť do konkrétnych udalostí, ktoré nikto nebude chcieť zažiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:38 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:39

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán kolega Juraj Gyimesi, my sme kolegovia z výboru pre financie a rozpočet. A keď ste označili návrh, ktorý bol predložený na odvolanie ministra financií, za hnusné farizejstvo a neopodstatnený návrh, tak mám taký pocit, akoby ste stratili kontakt s realitou. Možnože v tých kruhoch, kde sa pohybujete a nechodíte medzi ľudí, to tak vyzerá, ale v skutočnosti realita je úplne iná.
Ale minimálne z pohľadu člena výboru pre financie a rozpočet ste si mali možnosť vypočuť aj, resp. naštudovať informáciu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá upozorňuje veľmi-veľmi striktne na to, že verejné financie tak, ako sa vyvíjajú v poslednom období, sú neudržateľné. Neudržateľné. A treba čím skôr konsolidovať.
A my počúvame, že konsolidovať budeme o dva, o tri roky možno, ale tie, tie financie sú prvé.
Druhé, vraj rozklad právneho štátu je nejaká teória, utópia. No, skúste sa pozrieť dole, ako sa prejavuje toto, čo sa deje na najvyšších poschodiach tejto vládnej politiky. A ľudia už pomaly nerešpektujú nič. A prečo by rešpektovali, keď právny štát sa rozkladá na úplne na, na, na top na vrchu?
A keď ste hovorili o tom, že sa niekoľko 100-tisíc ľudí odhalilo pri celoplošnom testovaní, na ktoré sme ako samosprávy doplatili ešte aj vlastnými peniazmi, tak možno by ste si mohli položiť otázku, keďže bolo x ľudí odhalených, koľko ľudí bolo pri tých celoplošných testovaniach nakazených.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:39 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:42

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi dobre.
Začnem asi od pána poslanca Pellegriniho, ktorý spomínal, že prešiel všetkými možnými funkciami v tomto štáte, čo je fakt, a takto to aj vyzerá, napríklad také školstvo, zdravotníctvo, financie, no katastrofa po vás.
Toto bolo také typické od ostatných predstaviteľov strany HLAS, keď im dôjdu argumenty, tak okamžite nasleduje útok ad hominem na mojich kolegov a na ich údajnú nepripravenosť a údajné lepidlo, ktorým sú prilepení k poslaneckým stoličkám. Toto vám už dlho fungovať nebude, páni, pretože toto pravda jednoducho nie je.
Pán kolega Šutaj Eštok tu povedal, že sme urobili z Ústavy Slovenskej republiky trhací kalendár. Tak keď to povie človek, ktorého vlády protiústavnými zákonmi doslova vytapetovali Zbierku zákonov, tak to znie skutočne len a len farizejsky a nijak inak. Len si spomeňte napríklad na vyvlastňovací zákon.
Pán kolega Raši, ty tiež veľmi dobre vyzeráš, ale nehovoríš pravdu. Totižto tá škoda, ktorá vznikla štátu, pokiaľ ide o vakcíny, vakcíny proti prasacej chrípke, je celkom zjavná, pričom pri Sputniku nedošlo k žiadnej škode, pretože to, čo sa nevyočkuje, sa vráti, resp. Rusko odkúpi späť a žiadne dodatočné náklady so Sputnikom nebudú.
Pán kolega Blcháč, sám vy tiež viete, spolu sme vo výbore, je to hlúposť, čo hovoríte, pretože sa nenašiel ani jeden jediný renomovaný ekonóm a dokonca ani Denník N, ktorý napísal 700 článkov proti Igorovi Matovičovi, nespochybnil rozpočet alebo tú zmenu rozpočtu, o ktorej sme sa bavili, ani výšku deficitu. A zároveň IFP hovorí, že konsolidovať môžme od roku 2021, takže to pravda nie je.
No a na Ľuboša Blahu reagovať nebudem, pretože na hlupákov sa nereaguje.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:42 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:44

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Kolegovia a kolegyne, aj som tak rozmýšľal, že či vystúpim, lebo ja potrebujem dostať slinu a to vystúpenie bývalého predsedu vlády bolo také nemastné-neslané, a keď si teraz, mám tu dvoch predošlých predsedov vlády, a jeden SMER a druhý SMER, myslím si, že máte sa stále čo učiť od Roberta Fica. Ten, keď sa tu postaví, aspoň hovorí z hlavy, aspoň to má grády, a toto boli také omáčky, pomaly som pri tom zaspal. To tak na úvod, ale však to si vybavte vo vlastnej strane.
Ešte raz hovorím, dvadsať rokov verného poskokovania mafiánovi Ficovi nestačilo na to, aby ste sa tie základné veci naučili. Treba sa trošku viacej snažiť. A keď sa budete snažiť, budete makať, tak potom vám vlastní kolegovia zo SMER-u nebudú hovoriť slečinka, ale budú si vás vážiť.
Takže k tým veciam, ktoré ste tu narozprávali, skúsim ísť podľa oficiálneho návrhu, ktorý ste predložili, a vyjadrím sa tam k pár veciam teda, ktoré ste spomenuli a tvrdíte to ako, ako do skaly vytesané fakty. A idem teda do radu podľa vášho, vášho návrhu.
Máte tam napísané, že zlyhanie Igora Matoviča je aj to, že právo a demokracia sa otriasa v základoch. To máte hneď v prvom odseku. Záleží od toho alebo od uhla pohľadu a od toho, čo si predstavujete pod právom a demokraciou. Právo a demokracia pre vás bolo, že ste kľúčové orgány spravodlivosti vydali kamarátom z mafie. Spoločne ste si rozdelili biznis. Tieto kľúčové orgány, ktoré mali ľuďom zabezpečiť spravodlivosť, tam ste si dosadili Bödöra a ďalších ľudí, s ktorými ste ovládli štát len preto, aby ste ho mohli vyciciavať a ukradnuté stovky miliónov eur a miliardy eur, aby ste si presmerovali na vaše účty a účty oligarchov, ktorým vy ste robili 20 rokov poskoka v SMER-e a teraz to idete robiť akože v novej politickej strane. V skutočnosti ste naďalej len poskok Roberta Fica a naveky ním zostanete.
Viete, toto vystúpenie nám možno ukazuje rozdiel medzi nami dvomi. Vy ste tu vystupovali a vždy vystupujete, máte uhladenú formu, vždy ani jeden vlas náhodou nie je krivo, vždy akurát oholený, vždy navoňaný, kravatka, zapnutý oblečik. Forma tip-top, pozlátko. Len vnútro zhnité. Dvadsať rokov ste sa poctivou prácou nedokázali živiť. Dvadsať rokov ste boli príživníkom, ktorý slúžil mafii. Tej najhoršej mafii, ktorá mohla ovládnuť štát v 21. storočí. Neexistuje v Európe krajina, ktorá by viac bola nahlodaná mafiánskymi štruktúrami z pozície politickej moci. Vy ste to urobili, verne ste slúžili, lebo ste mali za to svoj judášky -sky groš.
Tak ako tu stokrát bolo povedané, že hodnota života pre vás neznamená nič. Pre vás ľudia sú len percentá. Ale hodnota života starého človeka je pre vás absolútna nula. Jasné, že za tých ľudí sa skrývate a s každou dôchodkyňou na ulici sa fotíte a najradšej by ste si videá natáčali, ako s ňou v kroji tancujete.
Ale ste falošný, podlý, zákerný človek, ktorý tých ľudí v skutočnosti za nuly považuje a len ich zneužíva na to, aby získal znova moc, aby sa mohol mať lepšie a ľudia, ktorým slúži. Toto ste vy, pán Peter Pellegrini.
Na druhej strane som ja, áno, človek, ktorý povie to, čo si myslí a niekedy skôr, jako si to myslí. Človek, ktorý sa nehrá na formu a ktorý si dovolí prísť niekedy aj bez kravaty a ktorý celý rok vo funkcii premiéra chodil v jedných topánkach, lebo som to považoval za zbytočnosť, teraz si ísť kupovať nové topánky, lebo išlo mi o životy a zdravie. Vy ste v tom čase si chodili po módnych salónoch potajomky, čo bolo zakázané, a dávali ste si šiť obleky za desiatky tisíc eur na mieru. Toto ste vy, Peter Pellegrini. Forma je omnoho viac jako obsah, pre vás. (Potlesk.)
Pre mňa však obsah by mal byť a vždy naveky zostane dôležitý. Ja viem, že som ako slon v porceláne a z tohto pohľadu som svoju funkciu na politika alebo hru na politika nezvládol. Áno, ak by som sa tváril ako vy, ak by som sa stále len usmieval, nič nehovoril, pritakával a hlásal len tie dobré veci a nepostavil by som sa za ľudí pri tých nepríjemných, ťažkých rozhodnutiach, ktoré bolo počas pandémie treba hlásať, dnes by som tu možno stál ako premiér, možno by som obhajoval niektorého druhého ministra, ktorého by ste odvolávali, a ľudia by ma zbožňovali. Len ja som tú falošnú hru nechcel hrať.
Ja som sa v čase, kedy sa bolo treba postaviť pred ľudí a obhajovať to, že, áno, budeme sa im špárať v nose, považoval za dôležité postaviť pred tých ľudí a vedel som, že body mi to neprinesie. Vy by ste to nikdy nedokázali. Lebo by ste z toho nemali žiaden majetkový prospech. Lebo o tomto bola vaša politika a o tomto bude vaša politika alebo bola by, ak ste sa dostali k moci.
Možno si myslíte, že ste ma zlomili a je to vaša snaha aj dnes touto schôdzou dosiahnuť, aby ste sa ma definitívne z politiky nejako zbavili. Ja viem, že mafii vadím. Viem, že vedia, že keď sa Matoviča zbavia, s tými ostatnými sa možno už nejako dohodnú. A ja zase vám poviem, že budem bojovať dovtedy, dokedy ma fyzicky neodstránite. Dokedy neurobíte to, čo vaši poskokovia, sused tuto vášho školiteľa, Kočner, dokedy si neobjedná vraždu, či už prokurátorov, alebo nejakého novinára aj s jeho snúbenicou. Toto budete musieť so mnou spraviť, keď sa ma budete chcieť zbaviť.
Ale inak ja budem robiť všetko, aby ste ma nezlomili. Lebo tých desať rokov, kedy som si povedal, že nebudem ďalej si žiť ten pohodlný život podnikateľa, ktorý zarábal obrovské peniaze a len v roku 2009 to bolo 5 miliónov eur v čistom, už nebudem si žiť tento život, ale idem bojovať za ľudí, lebo jednoducho treba sa postaviť voči mafii, ktorá vtedy ovládala štát, a v prieskume vybehlo, že Fico, Mečiar a Slota môžu mať ústavnú väčšinu. Keď tento prieskum FOCUS niekedy v roku 2008 zverejnil, som si povedal, nie! Chlapče, konečná s tvojím podnikaním, konečná s pohodlným životom, aj keď síce nevieš, ako to urobíš, ale musíš urobiť všetko pre to, aby si zabránil tejto mafii, aby získala ústavnú väčšinu, lebo bude amen so Slovenskom.
Nechcel som sa ďalej pozerať na to, ako budú státisíce ľudí utekať zo Slovenska, že sa tu nedá žiť. Ako ľudia budú mať pocit, že spravodlivosť platí len pre toho, kto má správne čísla v svojom mobilnom telefóne. Toto bol svet, ktorému ste vy, Peter Pellegrini a Robert Fico, spoločne slúžili. Toto bol svet, ktorý ste si vytvorili. Od začiatku ste robili poskoka. Myslím, že začínali ste kariérou poskoka poslancovi Vážnemu, kedy ste tie najbiznisovejšie pozmeňováčiky nosili na výbor, čo vám napísali oligarchovia, predkladali ste a stámiliónové škody pre štát. Toto ste boli vy. A toto aj naďalej takto ste.
Ja viem, šediny, jamky, úsmevy a forma urobí svoje. Mnohí ľudia sa nechajú zblbnúť a mnohí ľudia, nepochybujem o tom, že absolútna väčšina ľudí ma dnes na Slovensku nenávidí preto, lebo nehrám formu. Preto, lebo som v skutočnosti taký, ako som vnútri, som aj navonok. Áno, nehodí sa to do politiky. Ešte raz, som slon v porceláne. Ale som úprimný a vždy sa viem pozrieť do vlastného zrkadla. Vy, keď sa tam však ráno pozrete, vidíte tam zbabelú slečinku. Slečinku, ktorá 20 rokov slúžila svojmu školiteľovi s vedomím, že slúži mafii, a teraz hrá svoju ďalšiu divadelnú rolu. A bude ju hrať zrejme až do dôchodku.
Mojou úlohou a ďalších ľudí, ktorí to so Slovenskom myslia dobre, je spoločnou úlohou urobiť všetko pre to, aby ste sa viac k moci nedostali. Lebo to, čo vy ste so Slovenskom spravili, neurobil nikto v moderných dejinách európskych krajín. To, čo vy ste so Slovenskom spravili, si nedovolila spraviť Cosa Nostra na Sicílii.
A skúsme si to teda pomenovať, Peter Pellegrini, aby sme vedeli, kto je mojím sudcom tu dnes a kto tu vyriekol ten ortieľ, že nie som hodný byť ministrom financií. Vyriekol to človek, ktorý bez hanby kryl špeciálneho prokurátora, ktorý slúžil mafii, ktorý predával rozsudky alebo podľa toho konal, kto mu aký úplatok dal. Ten rozsudok nado mňou (mnou, pozn. red.), že nie som hodný byť ministrom financií, vyriekol človek, ktorý kryl generálneho prokurátora, ktorý skrýval kľúčové dôkazy o kauze Gorila v svojom vlastnom trezore a s vaším osobným priateľom Jánom Počiatkom sa rehotal z toho, ako Slota okradol Fica o miliardu eur pri emisnom tendri. Vyriekol to človek, ktorý (potlesk), vyriekol to človek, ktorý bez hanby má pravú ruku, Šutaj Eštok sa volá, neviem, kde sedí, (reakcia z pléna) človeka, ahá, teší ma, ktorý robil pravú ruku Kičurovi. Chápete to? Tento človek robil pravú ruku tomu vagabundovi, čo si nafutroval trezor so zlatými tehlami, a on tu bude (potlesk a výkrik v sále, zaznievanie gongu) a on tu bude kázať o morálke? Ten, kto ma tu súdil, je človek, ktorý kryl na mieste štátnej tajomníčky Moniku Jankovskú, ktorá predávala rozsudky za kabelku. Jednoducho, kto doniesol krajšiu kabelku, ten mal pravdu pred zákonom a taký rozsudok mu vybavila niekde na súde. Vyriekol to človek, ktorý mal nominantku, ktorá predávala a vybavovala reštitúcie, a to ešte nezaznelo, ale sa v dohľadnej dobe asi zrejme dozviete a bude to vec verejná, za umelé kozy. Si predstavte tú absurdnosť, že čo títo ľudia kryli. Jednoducho reštituovaný pozemok, nárok dohodíme niekomu v miliónových hodnotách - za čo? Už ani nie že za kabelku, ale za umelé kozy. A tento človek si trúfa sem sa postaviť a hovoriť a ukazovať prstom na mňa, že ja nie som hodný čistiť politiku od ľudí takých, aký je on, lebo jeho verný to učiteľ Robert Fico.
Boha pri sebe nemáte, lebo toto by ste neurobili. Ale mohli by ste mať aspoň kúsok základnej morálky. Neviem, čo vás učila mama, keď ste boli malý, ale keď raz chodím každý jeden deň do obchodu a kradnem tam čokolády, nemôžem potom žalovať a ukazovať na ostatných, že oni kradnú, keď nekradnú.
Keď tam vykrikuje tento človek o mne, že som daňový podvodník, tak áno, Slovensko má ministra financií, ktorý ako živnostník viacej rokov zaplatil najväčšie dane zo všetkých živnostníkov na Slovensku. Dokopy som zo svojho podnikania zaplatil 500 mil. korún daní a odvodov tomuto štátu. Koľko ste zaplatili vy, Peter Pellegrini? (Potlesk.)
Súdiť ma tu dnes chce človek, ktorý Kriminálny úrad Finančnej správy, čo je naozaj kľúčový orgán, ktorý sa každému z vás môže dnes takto lusknutím prsta pozrieť na účet, ktorý vás môže odpočúvať, naozaj môže nasadiť na vás sledku, čokoľvek, ktorý si tam dosadil spoločne s jeho priateľom Robertom Ficom Ľudovíta Makóa. Ten, áno, ktorý dnes proti nim svedčí. Človek, ktorý keď dostal informáciu o tom, že kto podvádza na DPH, tak miesto toho, aby išiel po krku tomu podvodníkovi s DPH, keď to bol dobrý biznis na prvý pohľad a zistil si o ňom, že by to mohol byť človek, s ktorým by sa dalo dohodnúť, išiel za ním a povedal, však keď sa dohodneme, tak ti po krku nepôjdem. Šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy, áno, ten Makó, ktorému dnes neviete prísť na meno. Váš osobný priateľ, Peter Pellegrini a Robert Fico. A dnes sa zavzdušňujete z toho, že on si dovolil svedčiť proti vám. A my sme vinní, že váš človek svedčí voči vašim ľuďom. Neni to trošku Hlava XXII? (Potlesk.)
Vám vadí, že svedčí proti vám ďalší človek, šéf finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernard Slobodník, váš človek, váš osobný priateľ obidvoch? Tento človek svedčí dnes voči vám a vy sa zase znova zavzdušňujete, že čo si to dovoľuje a my sme za to vinní, že vám to v mafii prestalo fungovať.
Áno, naším cieľom bolo vám to rozbiť. Ten domček z karát, ktorý ste si stavali zo Slovenska, ktorým ste chceli to Slovensko ovládnuť, sme vám postupne tie karty chceli vyťahovať, nech sa vám to zrúti dole. Sa to volá, myslím, neviem, ako u vás, ale u nás v Trnave, že „hajzel hra“. A tento hajzel štát, ktorý vy ste si vytvorili, obludný, skorumpovaný systém, ktorý žil na úkor tých ľudí, ktorých ste oblbovali pred každými jednými voľbami, my spolu ostatní v opozí... v opozícii vtedy a dnes v koalícii sme si dali za cieľ, že vám to zbúrame.
Tento skorumpovaný systém, ktorý okrádal tých ľudí, ktorých ste pred voľbami oblbovali guľášikmi a úsmevmi a jamôčkami v lícach. A my sme to v tých voľbách dokázali. Áno, prišlo nešťastie, holt prišlo a budeme sa s ním ešte asi pár mesiacov, možno aj rokov trápiť. Vám prišlo veľmi vhod, lebo to považujete ako v tom filme Man in black, tá lampa, že bác a ľuďom vymažete rozum a zrazu oni si budú myslieť, že keď sa ukážete pred nimi, jakí ste vy panenky Márie a Ježiškovia, jak to s nimi dobre myslíte a že tí ľudia zabudnú na minulosť a to, čo ste s tým štátom urobili.
Vy v podstate považuje vašich voličov za absolútnych hlupákov a ľudí na Slovensku, lebo inak by ste sa takto nemohli správať a tváriť sa, ako som povedal, ako čisté osobnosti, ktoré to so Slovenskom myslia dobre.
Ďalšie, čo ste teda vyčítali, že faktom je, že zisk firmy Eurolab, Eurolab Lambda, ktorá testy nakupovala z personálne a personálne má blízko k Matovičovi, sa len v priebehu roka zvýšil na 3,7 mil. eur.
Ako má personálne blízko k Matovičovi? Čím? Tým, že je to firma z Trnavy a ja som z Trnavy? To je tá personálna blízkosť? (Reakcia z pléna.) To je potom zaujímavé. Vy bývate kde, pán Peter Pellegrini, v Bratislave? (Reakcia z pléna.) To je zaujímavé potom, čiže to J&T, tá Penta, všetky firmy, ktoré tu majú sídlo, sú vám vlastne teda personálne blízke. Tak? Aké je moje personálne prepojenie s firmou, ktorá dodávala testy? Keď už takúto obludnosť napíšete do zdôvodnenia, veľmi rád by som o tom vedel. Ja som ľudí z tejto firmy predtým, jak tie testy dodali, nepoznal. (Smiech navrhovateľa.)
A ty sa tu nerehoc. (Smiech v sále. Zaznenie gongu.) Hovorím ti, nerehoc sa, tichučko počúvaj, zapisuj si. (Smiech v sále a potlesk. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci.

Matovič, Igor, podpredseda vlády a minister financií SR
Ďalšie tvrdenie, že som tvrdil klamlivo, že sa Sputnikom chce očkovať pol milióna Slovákov. Tvrdil to, myslím si, že agentúra FOCUS, a dosť renomovaná agentúra, ktorá urobila prieskum, z ktorého vyplynulo, áno, obrovská masa ľudí, približne pol milióna ľudí, ktorí sa boli ochotní očkovať len touto očkovacou látkou. To je v prieskume, ktorý sme si my zadali ako Úrad vlády, agentúra AKO dala rovnakú hodnovernosť, o 1 % tam bol rozdiel Pfizeru a Sputniku medzi ľuďmi, čiže 54 % približne verilo Pfizeru a bolo ochotných sa očkovať Pfizerom a 53 % ľudí bolo ochotných sa očkovať Sputnikom. Čiže tvrdíte opäť klamstvo.
Potom tvrdíte klamstvo v tom zdôvodnení, že zmluva o dodávke vakcíny Sputnik, vláda zmluvu, nebola vláda ochotná zverejniť. A ako ste na to došli? Od začiatku sme tvrdili, že ruská strana požadovala utajenie tej zmluvy a odvtedy, odkedy tá požiadavka prišla, aby sme zmluvu zverejnili, a ja osobne som rokoval, aby sme zmluvu mohli zverejniť napriek tomu, že tam bola pokuta, osobne som dohodol s ruskou stranou, aby bez akejkoľvek pokuty sme zmluvu mohli zverejniť. Aj sme ju v plnom rozsahu zverejnili.
Rovnako tam tvrdíte, že, citujem, „až po enormnom politickom tlaku sme sa dozvedeli, že jedna dávka stála 19,90 dolára, teda približne 16 eur“. Aký obrovský, enormný politický tlak? Skúste mi to vysvetliť, ako to, jako to vyzerá, či to prebieha na záchode alebo kde, ste museli vyvinúť, aby ste sa dozvedeli, že jedna dávka stála 19,90? Keď rovno pri dovoze tej vakcíny na letisku sme oznámili, že stála 19,90. Jaký obrovský, teda politický tlak a v ako čase ste robili, keď hneď pri tom, jak tá vakcína priletela na Slovensko, sme povedali, že to stálo 19,90. Sa nehanbíte napísať absolútnu lož?!
„Slovensko prerobí na tomto Matovičovom amatérskom postupe nemalé peniaze.“ 160-tisíc dávok je na ceste do Ruska s tým, že Rusi nám zaplatia presne tú istú cenu, ktorú sme za ne zaplatili my. Kde preplatíme, kde zaplatíme, načo klamete ľudí?
„Igor Matovič nesie aj politickú zodpovednosť za nepripravenosť vlády na tretiu vlnu pandémie.“ Zaujímavé, odvolávať ministra financií za to, že nesiem politickú zodpovednosť za nepripravenosť vlády na tretiu vlnu pandémie. Prvé si myslím, že zodpovednosť, tak keď už, tak asi má zodpovednosť vláda celá, ministerstvo zdravotníctva alebo tak kompetentní ministri. Ministerstvo financií s pripravenosťou na tretiu vlnu pandémie nemá nič spoločné.
Píšete, „v zhoršujúcej sa situácii žiadali odborníci vyhlásenie lockdownu, k čomu mala vláda bezodkadne pristúpiť“. To píše ten istý človek, ktorý v reláciách hovoril o tom, ako máme otvárať reštaurácie? V čase, keď ja som hovoril, že máme sprísňovať opatrenia, a, áno, ľuďom brať viacej slobody? Nehanbíte sa? Naozaj sa spoliehate, že vaši voliči seno žerú? Že si nepamätajú, že všetko iba to je pravda, čo im vy poviete, a to, čo vlastným rozumom a, a, a zmyslami niekde prijmú, že na to zabudnú?
Tvrdíte, že som ľuďom sľúbil, že ak sa dvakrát, že ak dvakrát obetujú pol hodinu testovaniu, vyhneme sa lockdownu a budeme mať pokojné Vianoce. Nikdy som to netvrdil ako, ako fakt. Áno, na tej tlačovej konferencii, bohužiaľ, napriek mojej žiadosti, aby to nehovoril kolega Sulík v tomto duchu, komunikoval, že potom budeme môcť otvoriť reštaurácie a podobne. Ja som iba hovoril o tom, že toto je cieľ, aby sme chceli, aby ľudia jednoducho takto získali slobodu a aby sme sa vyhli lockdownu, ale viete, čo potom nasledovalo. A viete, ako vy ste k tomu prospievali práve tým, že ste ľudí vyzývali na prechádzky 17. novembra, inak povedané, aby išli na demonštrácie proti vláde a proti opatreniam. A že bojovali ste proti opatreniam, huckali ste ľudí proti tomu, aby ich dodržiavali, a dnes hovoríte, že vláda zlyhala, lebo my sme mali tie opatrenia spraviť ešte prísnejšie a rovno lockdowny.
Zároveň tvrdíte, že výsledky jasne ukázali, že plošné testovanie nebolo žiadnou zázračnou zbraňou. Áno, v centrále vašej strany SMEROHLAS, či ako sa to nazývate, možno ste to takto nespočítali, ale skúste si potom prečítať najlepší vedecký časopis na svete s menom Science. Máte tam rozobraté presne naše celoplošné novembrové testovanie, jeho výsledky a prínosy. Pokles pozitívnych prípadov, tie čísla už dnes nemám v hlave, ale o 60 % približne z kola na kolo.
Takže skúste sa trošku viac riadiť odborníkmi, názorom vedcov, a nie tým, čo sa babe chcelo.
Ďalej tvrdíte, že vláda nezvládala a naďalej nezvláda ani ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s koronakrízou. Pán bývalý premiér, prezradím vám tajomstvo. Za chvíľku budeme mať tlačovú konferenciu, asi za hodinku, a oznámime, že v tomto roku vláda vyberie o viac jako jednu miliardu eur daní do štátneho rozpočtu, jako plánovala v marci tohto roku. A viete prečo? Teda keď už trošku siahnem tým smerom. Lebo firmám sa minulý rok výrazne lepšie darilo, ako boli akékoľvek predpoklady. Prepad ziskov firiem za minulý rok bol len o 10 %, hoci predpoklady boli výrazne, výrazne viac katastrofické.
Avšak najväčší prínos dodatočných príjmov je z dane z pridanej hodnoty. A keď ste na ministerstve financií boli, tak aspoň trošku, myslím si, že by ste mali rozumeť a viete, že čo tá daň z pridanej hodnoty je. To je daň tá, ktorá sa dostáva do štátneho rozpočtu jedine vtedy, keď ľudia dôverujú štátu, v ktorom žijú, a míňajú na svoje, svoje statky, či už služby, alebo tovary, a z tohoto koncového nákupu, čo už ľudia domov si zoberú so sebou, tá daň sa zoberie a odvedie sa štátu a to je DPH, čiže daň z pridanej hodnoty. A my v porovnaní s marcovou prognózou máme predpoklad o 375 mil. eur, že za tento rok vyberieme viac na DPH-čke, to znamená tak, ako sme minulý rok boli druhí najlepší v rámci celej Európy pri spotrebe domácností, druhí najlepší, podotýkam. To je v príkrom rozpore s tým, čo tvrdíte vy opäť v tom zdôvodnení. Tak takisto aj teraz ľudia na Slovensku dôverujú tomu, že sa budú mať lepšie, dôverujú tomu, že majú istotu. Minimum ľudí v porovnaní s tým, keď vy ste vládli, počas finančnej krízy 2009 a ´10 stratilo prácu v porovnaní s tým, keď vy ste vládli, a tým pádom môžu míňať prostriedky, ktoré si už či už ušetrili, lebo najzásadnejšie narástli úspory počas minulého roku ľuďom na Slovensku za 20-ročnú históriu, poslednú. A tieto prostriedky môžu míňať a takisto zarábajú peniaze v svojej práci, ktorú majú, o ktorú neprišli, a tým pádom budeme mať výrazne lepšie výbery do štátneho rozpočtu. (Potlesk.)
Čiže dalo by sa to možno povedať tak, že vaša mafia je v base a dane sú v štátnej kase, ak by som teda chcel byť trošku básnikom, ale je to doslova tak. Áno, ľudia, ktorých vy ste si pricucli do daňových úradov, na Finančnú správu, na ministerstvo financií a kdekoľvek, kde ste si ich nasadili. Ale áno, aj do tých orgánov spravodlivosti, na prokuratúru, súdy a podobne, tak zrazu vedia, že ideme všetkým rad radom bez ohľadu na to, aké majú politické krytie alebo aké by chceli mať politické krytie, ideme všetkým po krku. A tým pádom, keď mafiánov sme zavreli, dane môžu pokojným spôsobom prúdiť tam, kam prúdiť by mali, a to je do štátneho rozpočtu.
Takže nemajte vy len žiadny strach o štátny rozpočet, o rozpočtovú zodpovednosť, o to, ako budeme hospodáriť s našimi spoločnými peniazmi.
Rovnako tvrdiť, že Matovičove úvahy o 25-percentom zvýšení DPH, skúste nájsť niekde, kde som to povedal. Áno, zlomyseľne a zákerne, bohužiaľ, to povedal môj koaličný partner o mne, ja som to nikdy netvrdil a nikdy som to nechcel urobiť. Nebolo to fér, bolo zrejme snahou vyburcovať ešte väčšiu nenávisť voči Matovičovi, nenalepiť mi nálepku len toho, čo prikázal alebo ľuďom bral slobodu a špáral sa im v nose, ale teda ešte aj ten, ktorý im tam chce zvýšiť DPH-čku na 25 %. Holt, taká je politika, je krutá, zákerná a podlá. Mrzí ma to, ale nie je to pravda.
Zároveň hovoríte, že sú ohrozené sociálne istoty tých najslabších a najrizikovejších, a to hovoríte v súvislosti s tým, že som avizoval daňovo-odvodovú reformu a vy, Peter Pellegrini, veľmi dobre viete a bude to pre vás mimoriadne nepríjemné, keď my tým deťom tých 200 eur dáme. Áno, nebude to rodinnými prídavkami, ale bude to kombinácia zvýšených rodinných prídavkov a výrazne, výrazne zvýšeného daňového bonusu, ale dokopy my práve tým rodinám s deťmi, ktoré sú najviac na Slovensku ohrozené chudobou, ktorých vy tu spomínate a za ktorých sa skrývate, dokopy im dáme tak asi iba päťkrát alebo o 400 % viac, ako ste im dávali vy s vaším učiteľom Robertom Ficom. Lebo vy ste okrádali štát, okrádali voličov a potom neboli peniaze na rodinnú politiku a na skutočnú podporu rodín s deťmi a bez hanby ste sa pozerali na to, že sú najviac ohrození chudobou na Slovensku.
Ďalej hovoríte o tom, že som príkladom bezbrehého papalášizmu, lebo jednou z prvých škôl, ktoré sa mali na jeseň prednostne otvoriť, bola škola, do ktorej chodia deti Igora Matoviča. Opäť sa nehanbíte napísať klamstvo, hoci viete, aká bola pravda. Nie, ministerstvo školstva vtedy tvrdilo, že školy nie sú ochotné sa otvárať za tých podmienok, že by testovali deti, a ja som chcel dokázať pravý opak a ukázať cestu. Áno, tak som v prvom rade oslovil školu, kam chodia moje deti, lebo bola najbližšie a poznal som tam majiteľa, či by teda do toho neišiel, keď teda mal som informáciu, ako strašne sa tomu školy bránia. Hneď povedal z otočky, že do toho idú, a zohnal ďalšie tri. A postupne, keď sme to zverejnili, ich boli desiatky. Čiže to nebol papalášizmus, ale snaha ukázať, že sa to dá, niečo, čo druhí hovoria, že sa dať nedá.
Robíte si srandu z Eduarda Hegera v tom zdôvodnení, že teda je vlastne mojím premiérskym hovorcom. Chcem vás ubezpečiť, že Eduard Heger nie je slečnou Igora Matoviča, ako Peter Pellegrini bol slečnou Roberta Fica. (Potlesk.) Je samostatný, z mojej strany má absolútny priestor na samostatnosť a som rád tomu, že v svojej funkcii rastie.
Zároveň hovoríte, že vláda zlyhávala v boji s pandémiou, spomínate aj prvú vlnu. Ja by som vám chcel iba tu tak povedať, že počas prvej vlny až do septembra Slovensko bolo v dvoch kľúčových parametroch najlepšie nie že z krajín Európskej únie, ale zo všetkých krajín Európy. Až do septembra sme boli najlepší zo všetkých krajín Európy. Či to bolo z pohľadu počtu pozitívnych prípadov na 100-tisíc obyvateľov, alebo z pohľadu počtu, už ani neviem, ktorého druhého kritéria, každopádne sme boli najlepší. Lenže potom vy ste videli v tom nebezpečie, videli ste ohrozenie a začali ste sa riadiť politikou, čím horšie, tým lepšie pre vaše percentá a začali ste štvať a najmä vaša materská strana SMER – SD, hlupák Blaha s Ficom a podobní chodili po uliciach bez rúška, burcovali ľudí, aby teda si dali rúška dole a ako tu niekto ich terorizuje, že sa majú chrániť, a spôsobili ste katastrofu vaším spoločným prístupom, ktorej výsledky sme potom videli, či už pred Vianocami, ale najmä na začiatku roka.
Áno, samozrejme, že aj vláda má na tom podiel, ale podiel taký, že sme tvrdšie nevystupovali voči vám, že sme tvrdšie nevystupovali voči všetkým spochybňovačom a že sme si viac nebuchli, že sme sa zbytočne možno obávali vašich reakcií, vašich protestov a vašeho huckania ľudí proti vláde. V tomto mám výčitky svedomia.
Áno, mrzí ma aj prístup koaličného partnera a nebudem to opakovať a myslím si, že sám si uvedomuje, čo spôsobil, a možno si to na starobu uvedomí, keď si to neuvedomuje dnes.
Ale verte, že všetci v tej koalícii, nech sme akíkoľvek amatéri a s tou politikou sme mali minimálne skúsenosti, a teraz naozaj hovorím za všetky koaličné strany, hoci by som asi mal hovoriť iba za seba, tak som presvedčený o tom, že od prvého po posledného koaličného poslanca sme sa snažili každý v súlade so svojím svedomím robiť všetko tak, aby sme chránili čo najviac životy a zdravie ľudí.
Vy by ste počas tej pandémie pozerali len na tie svoje trezory a zlaté tehličky, aby ste nákupy všetkých testov a všetkých súvisiacich vecí s tým súvisiacimi, aby ste z toho na tom čo najviac zarobili a aby ste tie Kičurove a vlastné trezory čo najviac naplnili. To bolo vidieť aj pri tom, jako ste sa so Sakovou, už síce to bolo, myslím, že už bola zmena vlády, ale ešte ste chceli byť za pekných, ukazovali v lietadle plnom testov, ktoré dnes, dodnes nie sú použité, lebo vy ste išli oznamovať Slovensku, ako zachraňujete Slovensko tým, že ste doviezli plné lietadlo testov, len ste zabudli ľuďom povedať, že to sú testy na protilátky. Čiže vy ste v čase, keď sme mali desať chorých denne, doviezli na Slovensko milióny testov na protilátky, ktorými ste chceli zisťovať, že koľko teda ľudí už prekonalo ten COVID.
Ako absolútna obludnosť a myslím si, že keď ste tu hovorili niečo o hmotnej zodpovednosti, bol by som veľmi rád, aby ste sa prihlásili teraz tu, možno môžte asi vystúpiť aj potom v písomnej rozprave, aby ste povedali, že všetky tie testy, ktoré ste úplne zbytočne nakúpili, extrémne predražené, za milióny eur, že vy Peter Pellegrini s Robertom Ficom krásne ich ľuďom zaplatíte. (Potlesk.)
Ale keď to nedokážete, ja by som bol veľmi rád, aby ste zaplatili aspoň jednu, jednu škodu, ktorú ste Slovensku spôsobili, na čo ste podľa mojich informácií dodnes chochmes nemali, a to je ten váš známy silvestrovský let do Drážďan. Zobrať si vládny špeciál, nafutrovať tam štyroch kamarátov, vybrať sa na súkromný koncert, súkromný koncert, ešte si nechať preplatiť aj limuzínu na náklady štátu, ešte si nechať preplatiť aj limuzínu z lietadla, z letiska na náklady štátu do hotela. Vieme presne, v ktorom hoteli ste boli, ako sa platila limuzína, nebojte sa, tie informácie máme. Toto urobiť bez hanby (zaznenie gongu), zobrať na Silvestra večer takto vládny špeciál a hneď potom ráno a ísť vlastne na súkromnú žúrku s chlapcami do Drážďan a ráno sa potom vrátiť a tváriť sa, že vy ste tam boli hájiť nejaké štátne záujmy, je naozaj podlé. 9 900 eur, to máte akoby nič pre vás. To máte drobné na kávu. Skúste byť aspoň trošku chlap, aspoň trošku, 9 900 eur, účet ministerstva vnútra čaká na vaše peniaze. Na toto všimné maličké, zaplatiť škodu, ktorú ste spôsobili vedome, na súkromné účely, drzo, podlo a bezcharakterne. (Potlesk.)
Ďalej tvrdíte, že skutočnosť však ukazuje, že nešlo o žiadne rozviazanie rúk orgánom činným v trestnom konaní, ale o ich zneužívanie na osobné a politické ciele. Viete, ono niekedy sa hovorí, že podľa seba súdim teba. Áno, vy ste zneužívali orgány činné v trestnom konaní na osobné a politické ciele. Viem o tom osobne sám veľmi veľa a dnes svedčia o tom ľudia, ktorí sa popriznávali, vaši ľudia, ktorí sa priznali k tomu, že ste im kázali, aby mňa nezákonne sledovali. A dnes oni svedčia a hovoria, že na vaše príkazy sledovali opozičných politikov, či mňa, Jara Naďa a ďalších ľudí, Gábora Grendela. Účelové obvinenia a účelové obžaloby, účelové sledovačky, nezákonné sledovačky bez rozhodnutia a súhlasov sudcov. Toto bolo osobné a politické zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní.
A verte alebo neverte, ja viem, že keď to teraz poviem, si budete myslieť, že som hlupák, ale, holt, vo vačich, vo vačich, vo vašich očiach, keď hlupákom zostanem, tak, viete, bude to v duchu, že pre hlupáka každý hlúpy.
Ja som za rok aj niečo ani jeden jedinýkrát sa nestaral do jednej jedinej kauzy alebo jedného jediného stíhania, obžaloby, vyšetrovania jedného, jediného človeka na Slovensku. Viem, že teraz si ťukáte na čelo, že to je asi blbec, keď to nerobil, lebo nechápe, o čom je moc, ale toto je ten rozdiel medzi našimi dvomi svetmi, Peter Pellegrini. (Reakcie z pléna. Zaznenie gongu.) Toto je rozdiel medzi našimi svetmi. Vy ste to robili a ste si účelovo objednávali, aby kriminalizovali vašu opozíciu. Ja som to neurobil jeden jedinýkrát.
A neviem, v akom rozsahu ste to robili vy osobne, ale viete o tom, že Fico nemal môj daňový spis len tak, že prišiel k nemu deduško na futbale v Hrnčiarovciach nad Parnou a povedal mu, tuto, pán dobrý predseda vlády, ja mám pre vás informácie na toho kriminálnika Matoviča. Viete o tom, že si ho zobral rovno z daňového úradu, ale vy ste boli tichučko ako voš pod chrastou. Boli ste tichučko, keď sa prevalila kauza Bašternáka, biznisov vášho kolegu, priateľa osobného Roberta Kaliňáka. Boli ste tichučko, šúchali ste s nožičkami, lebo biznis ide, lebo toto bol systém vo vašej mafii, že na vlastných ľudí sa nežalujú, nežaluje, vlastní ľudia sa navzájom kryjú a takto ste si mysleli, že budete mať perpetuum mobile až dovtedy, dokedy nepomriete.
A naším cieľom, holt, stalo sa, chyba v systéme, bolo vám tento systém narušiť, nahádzať vám trošku piesku do toho, do tých ozubených kolies, nech sa vám to zadrhne a ten domček z karát nech sa vám rozsype.
Áno, to vaše vystúpenie bol prejav len jedného veľkého, by som povedal, takého pochopiteľného ľudského strachu. Či vy, alebo Robert Fico a ostatní ľudia, ktorí v tejto miestnosti sedia a ktorým ste slúžili, vedia, že tá doba sa naozaj kráti a svedkovia svedčia vyššie a vyššie a že je len otázkou zrejme času, že si postupne trúfnu vypovedať aj voči tým, ktorí si mysleli, že naveky zostanú nedotknuteľní, voči Petrovi Pellegrinimu, Robertovi Ficovi, Robertovi Kaliňákovi a ďalším vagabundom, ktorí nám tu dlhé roky vládli. (Potlesk.)
Čiže strach je slovo, ktoré by som charakterizoval, ktorým by som charakterizoval vaše vystúpenie, faloš by som charakterizoval vaše pôsobenie v politike a podlosť by som charakterizoval váš prístup k vašim voličom dlhoročný a zrejme aj do budúcna taký istý, že sa budete tváriť ako ich najväčší priateľ a ochranca, ale v skutočnosti len slúžite oligarchom a vagabundom, ktorí si povedali, že z cudzieho krv netečie a kto nekradne, vlastne okráda svoju vlastnú rodinu.
Ak to mám povedať tak, tak dobre, skúste nám, ktorí dnes sme súčasťou vládnej moci, odpustiť, že to s týmto štátom a s ľuďmi myslíme úprimne, že ich nechceme okrádať, že myslíme si, že ľudia vo verejnej službe by mali ľuďom slúžiť a nie byť ich pijavicami, ako ste to predvádzali vy, a touto cestou pôjdeme, či sa vám to páčiť bude, alebo nie.
Uvedomujem si, že keďže mnohým ide tentokrát už nielen o majetky, ale aj o pobyt na slobode, tak snahy zahatať cestu spravodlivosti budú obrovské. Motivácia oligarchov, vagabundov, ktorí si zvykli kradnúť milióny pri každej jednej zákazke, je obrovská, čiže peňazí máte nafutrovaných na svojich účtoch dosť. Aj na tých účtoch ľudí, ktorým ste sľúbili. Áno, toto obludné zlo stojí proti nami (nám, pozn. red.).
Vy ste absolútne zlo, pán Peter Pellegrini, lebo ak by ste sa správali k ľuďom fér, ak by tí ľudia to na vás videli, že tým zlom ste a nehrali by ste toho herca, ktorého hráte, a v skutočnosti by ste neokrádali tých vlastných ľudí, tak si ľudia povedia, dobre, však teda vyzerá na zlodeja, aj zlodejom je. Ale veľmi dobre o sebe viete, že ste skorumpovaný zlodej, ktorý dvadsať rokov slúžil tej najhoršej mafii, ktorá dovolila ovládnuť kľúčové orgány spravodlivosti mafii, že ste s nimi robili biznis, že vy osobne ste pre nich robili biznis, ale hráte vašu pózu herca, oblbovača dám vo vyššom veku, ktoré zbožňujú práve takýchto hercov, lebo kvôli tomu pozerajú turecké telenovely. (Potlesk.)
A myslíte si, že, a myslíte si, že toto vám bude fungovať a ľudia vám to, že dokážete oblbnúť kritickú masu a dokážete sa znova vrátiť k moci. Mojou úlohou a úlohou všetkých ľudí v tejto koalícii je, aby sme vám v tom zabránili. (Potlesk.)
Na záver mi dovoľte spomenúť možno veci, ktoré ma mrzia, z posledných dní. Mrzí ma to, že jeden náš koaličný kolega, dobre známy, za posledné dni robí všetko pre to, aby zohnal hlasy v tejto sále, dostatok hlasov na to, aby hlasovali za vyslovenie nedôvery. Ja mám rád vždy v živote boje, ktoré sú fér, kedy sa postavím do ringu, vidím nepriateľa a pozerá mi zoči-voči a potom sa nebojím akéhokoľvek zla, sa voči nemu postaviť, tak ako som tu stál svojho času voči Robertovi Ficovi, a vtedy som odhodlaný hrať ten zápas bez ohľadu na to, aký bude výsledok, samozrejme, s úmyslom, aby, aby som vyhral.
Ale veľmi rád nemám podlosť a zákernosť. Ísť za opozičnými poslancami a sľubovať im, že keď teda tu budú do nohy, tak zabezpečím dostatok hlasov z koalície, aby sme sa Matoviča zbavili, je, si myslím, že už za čiarou akože dobrého koaličného spávania. Hanbím sa za také správanie.
Na druhej strane sme slobodní. Každý z nás pri vstupe do tohto parlamentu sme sľubovali svojím prstom alebo rukou na ústavu, že budeme hlasovať v súlade so svojím svedomím a presvedčením a budeme tak konať. A ja budem veľmi rád, ak pri hlasovaní, neviem, či sa to dá, či to môže byť aj tajné, ja som úplne v pohode za to, nech to je aj tajné, aby ste si uľavili svedomiu a mohli naozaj slobodne hlasovať, aby ste hlasovali v súlade so svojím svedomím a presvedčením.
Môj úmysel je čistý, taký istý, ako bol pred, ja neviem ani už koľkými rokmi, vlastne viem, 21. augusta 2008, kedy bolo 40. výročie vstupu tých okupantov, ktorí tvrdili, že len na chvíľku prišli, kedy som sa rozhodol, že sa postavím zoči-voči obludám stelesneným v troch ľuďoch: Robert Fico, Ján Slota a Vladimír Mečiar. Išiel som do zdanlivo nevyrovnaného boja a pripadal som si ako Dávid s Goliášom a len som dúfal, že nájdem ten správny kameň. Ten správny kameň som minulý rok spolu s vami, koaličnými poslancami, vo voľbách našiel a ľudia nám tú dôveru dali. Vyhrali sme boj, v ktorý málokto veril, že sa nám spoločnými silami podarí vyhrať, a ja som na náš spoločný výkon dodnes hrdý. Nezabudnime, prosím vás, na to, za čo sme bojovali, kto je Goliáš a čo so Slovenskom za dvanásť rokov, keď vládli, spravili.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 13:44 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video