34. schôdza

29.6.2021 - 30.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 19:03 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:36

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Pán Raši, je naozaj nízke a úbohé znížiť sa k tomu, že budete čítať tuto v snemovni Slovenskej republiky invektívy z internetu.
Keby ste ma aspoň počúval, ja som sa vás snažil počúvať tiež. Tak počkám, kým sa dorozprávate.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Ospravedlňujeme sa.

Kremský, Peter, poslanec NR SR
Podľa mňa, keby som začal hľadať v internete, tak takýchto invektív na vás a na vašich súkmeňovcov z HLAS-u a bývalého SMER-u nájdem na tony. Mohol by som ich tu čítať hodiny, myslím si, že toto je naozaj úbohé, čo ste urobili, pretože hlúpych ľudí, ktorí píšu po internete hlúposti, sa nájdu tony. Aj na vás, aj na mňa, aj na Igora Matoviča, aj na pána Kollára a na kohokoľvek. A čítať to tu pred nami, to svedčí len o vašej duševnej, duchovnej a morálnej prázdnote.
Ja vám prečítam niečo iné. Práve dnes minister zdravotníctva odvolal Juraja Frajta z funkcie. Je to človek, na ktorého je napísaná vaša vila v Rogoznici, na ktorú ste si nemohol nikdy zarobiť z funkcií, v ktorých ste bol, a toto je niečo, čo ste tu mali priniesť na Igora Matoviča, ale nepriniesli ste, pretože nemáte nič. Máte len hlúpe, trápne invektívy od hlúpych ľudí z internetu.
To je všetko, takže sa môžete hanbiť za takéto argumenty.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 18:36 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:38

Anna Mierna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja sa nechcem opakovať, ale zhrniem asi to isté, čo hovorili aj moji kolegovia, súhlasím s nimi, mala som to pripravené. Je to, ste ma veľmi sklamal, kolega, pretože čítať vyjadrenia z facebooku, to si môžme prečítať, 150 je tu, asi na každého z nás tam nájdeme vyjadrenia, vrátane ministrov a vrátane asi aj všetkých komunálnych politikov, ale nechcem vás s tým konfrontovať.
Ja len vám pripomenie vaše asi jak kauzy, ktoré nebudeme písať my, určite to budú písať iní ľudia a budú na, na knihy. A pripomeniem vám, keď my dvaja sme sa stretli, bolo to v decembri 2018 v Kopčanoch a ja som sa vás vtedy ako podpredsedu vlády pýtala: „Pán podpredseda vlády, urobili ste rozhodnutia vlády, keď dávate určite povinnosti samosprávam, ako máme s tým naložiť?“
Ja vám poviem, čo ste vy mne povedali: „Ste primátorka mesta, máte pred sebou štyri roky, viete, čo máte robiť, zvyšujte dane.“ To bola vaša odpoveď.
Tak ja dúfam, že takýmito odpoveďami, dúfam, že sa nechystáte naspäť do komunálnej politiky, že nebudete takto komunikovať s občanmi.
Zdalo sa mi a ešte vám poviem teda, čo ste mi povedali: „Ja som bol primátorom dve volebné obdobia, a keby som bol ešte jedno,“ tri bodky, nebudem hovoriť, čo ste mi povedali, že teda bolo to veľmi náročné, takže takto hodnotíte v podstate aj našu prácu, lebo si myslím, že je veľmi náročná, či to robíme tu ako poslanci Národnej rady, alebo v komunálnej politike.
A ešte raz zopakujem, že čítať vyjadrenia v postate z internetu, kde, teda z facebooku, kde ľudia píšu len takéto, väčšinou takéto veci, ja som od vás očakávala viac.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 18:38 hod.

Ing.

Anna Mierna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Asi mám s kolegami rovnaké myšlienky a pripravil som si podobnú faktickú ako moji dvaja predrečníci. By som možno tak v krátkosti povedal, že ak chce byť človek možno populárny, tak musí robiť vedu, tanec, spev alebo divadlo, ale keď je človek v politike, asi populárny nikdy nebude.
Ale ja sa taktiež na vašu úroveň neznížim a nebudem čítať komentáre a recenzie na vás, ja som si počas tej chvíli dal do vyhľadávača Googlu vaše meno a mi vybehlo množstvo článkov napríklad v Denníku N, SME-čko a som otvoril diskusiu a boli tam fakt zaujímavé komentáre priamo ku vám a myslím si, že to už až prehnali.
A stačí si dať, ako spomínali všetci kolegovia, meno kohokoľvek poslanca a uvidíte tam obrovské množstvo negatívnych reakcií.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 18:39 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:40

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Raši, nebude náhoda, že aj ja sa budem opakovať ako moji kolegovia a kolegyne. Na vysokoškolsky vzdelaného človeka, lekára slabučké, nevyzreté vystúpenie. Keďže nemáte pravdivé argumenty ani dôvody na odvolanie Igora Matoviča, tak ste veľkú časť svojej rozpravy citovali ľudí zo sociálnych sietí. Určite mnohí z autorov tiež prišli o výhody, ktoré ste im za vlády SMER-u poskytovali. Takých ľudí je plno, a preto vykrikujú, vyhrážajú sa a posmievajú, lebo už tie výhody pri našej vláde nikdy mať nebudú. Možno na pár výnimiek, ale určite naši ministri a vláda robia všetko pre to, aby sa vládlo úplne iným spôsobom a bez práce nikto nebude mať koláče.
Najviac ste Slovensku ublížili vy zo SMER-u 1, 2, pred vami slotovci a mečiarovci. Neverím, že ešte niekedy sa nájdu politici, ktorí dokážu napáchať viac škody ako spomínané strany. To sa nikdy nesmie stať. My to ani nesmieme dovoliť.
Priznám, že Igor Matovič urobil aj nejaké chyby, hlavne kvôli pliage COVID. Najviac mu politicky ublížilo, že priveľa času venoval tomu najcennejšiemu, a to ochrane zdravia a životov ľudí. Naozaj vsadil sa do toho celý a ja mu to nezazlievam, keďže zdravie je naozaj a, životy, to najcennejšie, čo máme. Za žiadne peniaze si zdravie nekúpime.
Chyby v ekonomike a v iných rozhodnutiach sa napraviť dajú. Mnohí ľudia až časom pochopia, a už aj niektorí pochopili, že to malo zmysel. Igor Matovič vyvýšil zdravie a životy nad politické body a budovanie si imidžu úspešného politika s naškrobenou falošnou tvár... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 18:40 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:42

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Ja žasnem, tak OBYČAJNÝM ĽUĎOM a akože nezávislým osobnostiam vadia názory ľudí - to je neuveriteľné. Vám vadia názory ľudí (reakcie z pléna), a to boli tie slušné, a tie názory, ktoré som čítal, boli výrazne slušnejšie ako vystúpenie vašeho lídra, ktorý tu kydá a klame. A vám to teraz vadí. OBYČAJNÝM ĽUĎOM vadia ľudia!
Žiadne z tých vystúpení nebolo nijako mimoriadne osobné a nedosahovalo ani z diaľky neúroveň, neúroveň toho, citujem, „čuda-juda“, čo sa tu dnes obhajovalo.
Pani primátorka, a vy ste prečo hlasovali proti tomu, aby samosprávy dostali aspoň nejaké peniaze, aby ste nemuseli tie dane zvyšovať? Prečo tu hlasujete ako hlasovací automat aj na návrhy, ktoré by zjavne pomohli vašim občanom?
Vadí vám to, čo sa o ňom píše? Vadí vám to, že to, čo ho vynieslo na vrchol, že ho ľudia vyniesli na vrchol, tak ho teraz potopia? Lebo je to neschopný šašo a je to tragikomik, ktorý túto krajinu doniesol do záhuby.
A teraz vám to všetkým... A vám vadia ankety? Však on chcel na základe ankiet určovať desať základných, či jedenásť, priorít vlády. Tak tam stačilo pár tisíc ľudí, ktorí vyslovili svoj názor, a my sme tu mali meniť zákony. A teraz, keď tí istí ľudia, lebo neboli to žiadni prívrženci žiadnych politických strán, vyslovia svoj názor, tak naraz ste z toho úplne hotoví.
Pán Kremský, máte šťastie, že to hovoríte tu v Národnej rade, lebo už jeden človek to povedal vedľa a išlo naňho trestné, tak máte šťastie, buďte frajer, povedzte to vonku a potom sa stretneme na súde, že za takého hlúpe klamstvá.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 18:42 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:45

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pravda, beriem to.
Takže zopár poznámok k dnešnému rokovaniu. Vážené kolegyne a kolegovia, v prvom rade by som chcel povedať, že považujem za chybné, zlé, dokonca aj zvrátené takéto nočné rokovania, ako malo byť včera. A prečo? No pretože v minulom volebnom období to bolo kritizované vtedajšou opozíciou a teraz, keď minulá opozícia je vládna koalícia, opäť sa v tom pokračujem. Trošku schizofrénia, nie?
Je to choré, je to zvrátené, aj keď súhlasím s odvolávaním. Ale nech sa to radšej už deje za bieleho dňa, nech to robíme ako ľudia. Včerajší cirkus v parlamente, to len bola poriadna hanba. Upozorňujem všetkých, ktorí by chceli povedať, že budem hovoriť nejaké invektívy, že to nebudú invektívy, to bude len popis činnosti Igora Matoviča.
A teraz k veci.
Slovensko nemohla postihnúť väčšia katastrofa ako tá, keď sa stal Igor Matovič premiérom. Nikdy totižto nemal osobnostné predpoklady byť premiérom. Jeho egocentrizmus, jeho prapodivné psychické pochody mohli zaujať, mohli zaujať ako pikošky opozičného šaša a výtržníka. To tiež nie sú invektíva.
Šašo? Pamätáte si na tričká, bannery, falošné peniaze?
Výtržníka? To tiež nie je invektívum. Bola bitka, skoro bola bitka tuná s poslancami SMER-u.
A premiér? To hádam nie. O čo väčšia kovbojka sa stala, keď sa urobila rošáda a z capa sa stal záhradník, to je minister financií. Prečo cap? Aby to opäť nebola invektíva, popis činnosti: lebo robil finty, ekonomické finty hraničiace za, ktoré sú za hranu zákona.
Čítal som dnes vyjadrenia bývalých ministrov financií, a to Schmögnerovej, Mikloša či Kamenického. Niektoré vlastnosti Igora Matoviča trafili a aj ich aj prečítam. Ale najprv by som chcel upozorniť, že aj oni sa môžu akurát tak hanbiť, aj keď uznám, že v porovnaní s Matovičom ako odborníci sú v porovnaní ako vysokoškoláci s jasličkárom. To sa týka odbornosti.
Napríklad za Mikloša sa Slovensko stalo suterénom, otrokom pánov a vydávali ho za tigra. No keď tigra, tak s vypadanými chlpami. Za Kažimíra a Kamenického zase prekvitali zlodejstvá cez vratky DPH, obrovská korupcia. Sebakritika by im nezaškodila, ale povedali aj pravdu, veľkú pravdu.
Tu sú Miklošove slová: „Myslím si, že sa síce vyriešila vládna kríza, ale nevyriešil sa problém, ktorý ju spôsobil. A ním je konfrontačný a egocentrický mikromanažment zo strany Igora Matoviča. Jeho pozícia sa oslabila de iure, ale nie de facto. Mám problém uveriť, že sa zmení.“
Brigita Schmögnerová: „Minister financií musí radšej mlčať a už vôbec nie komunikovať cez sociálne siete. Nezvykol si počúvať a zvažovať argumenty iných.“
Pán Kamenický povedal: „Všetci, čo sa tešili, že urobil štátnické gesto, je absolútne naivný“ a tak ďalej a tak ďalej. Mal pravdu.
Myslím si, že moji predrečníci veľmi podrobne, ale veľmi podrobne rozobrali ekonomické záležitosti. A ja som trošku načrel do rozboru osobnosti Igora Matoviča, do rozboru osobnosti intrigána, podvodníka, v minulosti plagiátora, čo sa týka diplomovky, a aj vulgárneho človeka, narušeného jedinca. Pamätáme si, čo povedal dosť nedávno Blahovi, dneska sa vyjadroval ohľadom nejakých kôz a tak ďalej a ďalej a ďalej, on toho veľa narozprával. Myslím si, že aj na túto stránku ministra Matoviča sa treba pozrieť, pretože je to kľúčová stránka, áno, kľúčová, pretože od nej sa odvíja a bude sa odvíjať ďalšia činnosť tohto Matoviča ako ministra financií, vážení páni, vážené dámy.
Pán Pellegrini sa vyjadril, že si myslel, že Matovič sa zmení, keď bude premiér. No tak som sa pousmial, v duchu som sa pousmial. No, naivita asi pána Pellegriniho. Vedel som, cítil som, že Matovič je typ, ktorý sa nemení. Matovič je Matovič a každý, kto len si len pomyslí, že sa Matovič môže zmeniť, je úplne mimo. Totižto ego Matoviča je väčšie ako naša planéta. Čo ako planéta, ono je väčšie ako Mliečna dráha, keď sa spojí s Andromedou.
Moji predrečníci poriadne rozobrali všetky lapsusy, klamstvá, kalkuliarstva, finty, ťahy, ba dokonca náznaky akéhosi, to ťažko sa hovorí, banditizmu v jeho konaní. Aké? Napríklad vyhrážky opozícii, polícii, občanom, ministrom. A čo ešte? Urážky na nás všetkých okolo, pľuvance na všetky strany.
Ako som už dnes povedal, je to slon v porceláne. Koniec koncov aj Igor Matovič to dneska priznal. Má deštrukčné sklony, má dokonca aj samodeštrukčné sklony. V krajinách Afriky, Blízkeho východu takýchto nazývajú teroristi či samovražední atentátnici. V Japonsku za vojny sa volali kamikadze.
Dnes sa tu opäť hral na hrdinu, robil pózu človeka, čo sa nebojí. Dal to na pozíciu martýra, že by ho museli odstrániť. Jeho však nemusí nik odstrániť, on odstráni aj sám seba. Odstránil normálny život v štáte, odstraňuje svojich kritikov, častokrát zákerne, rafinovane. A, samozrejme, s tým jeho svojským humorom.
Tak ako bol a je a bude najnajnajhorší premiér šíriaci hanbu na Slovenskú republiku a občanov Slovenskej republiky, tak z jeho ministrovaním je to horšie. Prečo? Lebo on totižto drží kasu, on drží basu. On je boss, on je koncový hráč. Pri ňom sa všetko skončí.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 18:45 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:52

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Pán kolega Mizík, ja žasnem. Ja si myslím, že ste to povedal nepresne, že to ego je väčšie ako úplne celý vesmír, to tam chýbalo úplne.
Ja si myslím, že jediný váš problém je, že tie slová, ktoré vám tam napíšu, neviete prečítať. Skúste im povedať, aby vám to písali jednoduchšie alebo takto potom to znie smiešne, keď to neviete prečítať. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 18:52 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:53

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Pán Kremský, vaša drzosť prekračuje všetky medze. Však vieme, odkiaľ pochádzate. Pán Kremský, ja si všetko píšem sám a v ten deň, keď hovorím. Tu je papier, môžem vám to ukázať. Áno, v ten deň, keď to hovorím. Nikdy som sa neznížil ani na to, že by mi asistenti robili nejakú rozpravu alebo nejakú faktickú.
Pán Kremský, pri všetkej úcte, vy ste taký hlúpy, ako ďaleko dovidíte.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 18:53 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:53

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, poslanci z opozície, koalície, vážená slovenská vláda, poslanci za stranu HLAS – sociálna demokracia iniciovali zvolanie tejto mimoriadnej schôdze s jediným bodom, ale myslíme si, že je to jeden z najdôležitejších bodov programu od februárových volieb v roku 2020. A ten bod je odvolanie ministra financií Igora Matoviča z funkcie.
Za rok a štvrť jeho vládneho dobrodružstva sme tu počúvali veci o novom začiatku, o reštarte tohto začiatku, o vláde pre ľudí, ako aj o druhej šanci, ktorú potrebujeme dostať od ľudí, o zmene, ktorú Slovensko potrebuje. Ale je to oveľa ťažšie, ako ste si to predstavovali.
A skôr, ako prejdem k hodnoteniu toho, čoho sme boli svedkami na Slovensku za toto obdobie, rada by som pripomenula slová, ktoré tu Igor Matovič adresoval nám, vtedajším koaličným poslancom, pred vyše piatimi rokmi. A tieto slová zneli, že toľko pekných viet a myšlienok našiel v programovom vyhlásení vlády a koľko sľubov a fráz sa vtedy napočúval a ako nie sú dôležité slová a papier, ale ako sú dôležité ľudia a skutky, ktoré politici robia. Rozprával z opozičných lavíc, ako nie sme popísaný papier, nepopísaný papier, a preto má obrovské obavy pre Slovensko.
No dnes treba povedať, že už ten nepopísaný papier nie je ani Igor Matovič. Dnes už celé Slovensko vie, čo môžme od neho očakávať. Po dlhých rokoch v opozícii ste konečne mohli ukázať, aké skutky, aké výsledky práce pre ľudí viete dosiahnuť, ako si predstavujete vládnutie, ako si predstavujte zmenu na Slovensku, ktorú ste tak radi vykrikovali nielen v pléne Národnej rady, ale ktorú ste tak radi obhajovali aj na uliciach. A vaše skutky hovoria za všetko. Nie slová, ktorými ste vedeli kritizovať v opozícii, pretože tak to v živote aj chodí. Kritizovať je ľahké, ale pracovať a prinášať výsledky je oveľa, oveľa náročnejšie.
Dnes už vidia občania Slovenska tragické následky a výsledky vašej práce a nanešťastie mnohých z nich sa už tieto výsledky vašej práce dotkli priamo. To, čo ste predviedli za rok aj štvrť vášho vládnutia, si nevedel nikto predstaviť ani v najhoršom sne. Nezvládnutá pandémia s tisíckami mŕtvych, vojna medzi bezpečnostnými zložkami štátu, rekordné zadlžovanie krajiny, nezamestnanosť, ktorá už atakuje 8 % a desaťtisíce skrachovaných podnikateľov, ktorí márne čakali a čakajú na pomoc tejto vlády.
Chaos a nekompetentnosť, tak by sme mohli charakterizovať vaše politické pôsobenie v exekutíve. A to sú slová, ktoré vystihujú nielen vašu vládu, ale aj terajšiu vládu, ktorú nazývame druhou vládou Igora Matoviča. Vidíme to všetci, opozícia, médiá a najmä občania, ktorí to musia všetko znášať v tomto kritickom období, a vizitka práce Igora Matoviča je priam tragická. Pre Slovensko ako také, ako ho vnímajú v zahraničí, ale najmä pre našich ľudí a sú to práve ľudia, ktorí každý deň v práci, vo svojich rodinách a vo svojich životoch pociťujú tieto následky vášho vládnutia.
Dobrá vláda je v podstate ako zdravie človeka, kým ho máme, sotva si ho uvedomujeme, no keď ho však stratíme, neprejde deň, kedy to nepocítime my alebo naši blízki. A preto výsledky vašej práce pociťujú negatívne občania každý deň vo svojich životoch a vystavujú vám účet, pretože dôvera v prvú vládu Igora Matoviča sa za rok takmer vyparila. Za rok Igor Matovič sa stal najnedôveryhodnejším slovenským politikom. Druhej vláde Igora Matoviča, kde je ministrom financií, dôveruje len 17 % ľudí. A práve najsilnejšou vizitkou vašej vlády je skutočná podpora alebo nepodpora ľudí. Tých ľudí, s ktorými ste v opozičných laviciach tak radi organizovali v uliciach Slovenska rôzne pochody a demonštrácie, a dnes sa bojíte pred týmito ľuďmi aj ukázať. Ani nemusíte, lebo v podstate predlžovaním núdzového stavu ste ich rozhorčenie nad vaším spôsobom vládnutia vedeli v uliciach iba umlčať.
Čo však neviete umlčať a čo však ľudia vedia a čo si ľudia myslia, je to, že vyše 600-tisíc podpisov v rekordne krátkom čase pod petíciou za skrátenie funkčného obdobia súčasnou, súčasnou, súčasného parlamentu je najsilnejšou vizitkou tejto vlády. Je tu obrovský odpor a znechutenie naprieč celým Slovenskom, od západu na východ, od severu na juh, od Slovákom, Maďarov a od ostatných príslušníkov iných národnostných menšín. Všetci vám vystavujú zrkadlo vášho vládnutia a to je veľmi nelichotivé.
Chlieb a hry bola známa fráza starorímskych vládcov na utlmenie nespokojnosti ľudí. Žiaľ, obidve vlády Igora Matoviča za posledný rok aj štvrť nedokázali dať ľuďom ani ten chlieb, tak sa v duchu tohto sloganu rozhodli iba dať občanom aspoň tie hry – hry na spravodlivosť, hry na boj proti korupcii. Ale ani to ste pri svojej neskúsenosti nezvládli, skončilo to vykopávaním dverí, skončilo to kajúcnikmi, ktorí si lietajú súkromnými lietadlami do Dubaja a z Dubaja, a skončilo to silnými podozreniami, že kajúcnici vypovedajú podľa objednávok operatívcov, vyšetrovateľov a možno aj prokurátorov, skončilo to vojnou v bezpečnostných zložkách a vojnou vo vlastných radoch. Ale, žiaľ, skončilo to aj s mŕtvymi vo väzniciach. Táto vládna moc má dni spočítané, ale tým mŕtvym to už nevráti život.
Nedávno sme tu odvolávali ministerku spravodlivosti pani Kolíkovú, ktorá koalíciu podržala vo vláde napriek silným podozr... ktorú koalícia podržala vo vláde napriek silným podozreniam z prepojenia na korupciu a následne presne ten Igor Matovič priznal v rozhovore pre Aktuality, citujem: „Som presvedčený, že je to podvod pri kúpe a predaji, teda podvod v hodnote 30 mil. eur. A je to aj podvod v prospech dlhoročného spoločníka jej brata a myslím si, že Kolíková o tom dobre vedela.“
Z čoho vyplýva, že najväčší bojovník proti korupcii priznáva, že ministerka spravodlivosti v jeho vláde a v terajšej vláde, antikorupčnej vláde, je podľa neho sama zapojená do korupcie. Presne tá ministerka, ktorá má proti korupcii bojovať, ona je sama korupčníčka. Myslím si, že toto je svetový unikát.
Vážení kolegovia, dnes tu bude žiadať Igor Matovič poslancov o dôveru, o dôveru, ktorú v očiach slovenských občanov už dávno stratil, nie vinou opozície, nie vinou médií, ale vinou samého seba, vinou jeho neprofesionálneho riadenia krajiny, vinou jeho rozhodnutí, vinou, ktorú stratil v dôsledku vyvolávaním, vyvolávania hádok a neustálym hádzaním viny na niekoho iného popri vlastných zlyhaniach.
Preto spolu s mojimi kolegami zo strany HLAS – sociálna demokracia budem hlasovať jednoznačne za vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi.
Ako povedal Igor Matovič sám pred vyše piatimi rokmi, „nie sú podstatné slová, ale skutky“ a pri tých sám fatálne zlyhal.
A preto mám veľkú obavu o Slovensko nielen ja, ale aj všetci moji kolegovia. Slovensko potrebuje zmenu a tieto slová, si myslím, že sú dnes oveľa aktuálnejšie ako pred rokom alebo piatimi rokmi. A Slovensko potrebuje určite zodpovednú zmenu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 18:53 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:03

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pani poslankyňa, veľmi pekne ďakujem, že si opäť vrátila tú diskusiu k meritu veci, že si opäť pripomenula všetkým nielen v tejto sále, ale aj všetkým, ktorí nás sledujú, o čom vlastne dnešná schôdza je. Že to nie je o bývalej vládnej koalícii, že to nie je o veciach, ktoré sa stali pred dvoma, troma, štyrmi, piatimi rokmi, ale že hovoríme o veciach, ktoré sa tu udiali za posledný rok aj štvrť, o veciach, ktoré sa tu udiali za posledný rok aj štvrť pod vedením Igora Matoviča v jeho prvej a teraz aj v druhej vláde.
A naozaj som veľmi rád, že si veľmi kultivovaným spôsobom, veľmi kľudne s uvedením všetkých argumentov popísala, prečo bola táto dnešná schôdza zvolaná a prečo je nevyhnutné naozaj vysloviť tomu pánovi, ktorý dnes sedí na druhom najdôležitejšom mieste vo vláde, nedôveru.
Naozaj ešte raz pekne ďakujem za tvoje vystúpenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 19:03 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video