35. schôdza

23.7.2021 - 25.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 11:53 hod.

Andrej Medvecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:49

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Svrček, ďakujem za váš príspevok. Počúvalo sa to dobre a so záujmom, aj keď tie fakty, čo ste tam hovorili, boli naozaj znepokojujúce. A ak už toto, čo ste vy prezentovali vo svojom, vo svojom vystúpení, nie je ponižujúce a diskriminačné zaobchádzanie s určitými, s určitými kritériami vyčlenenou skupinou ľudí, v tomto prípade vojakov, policajtov, príslušníkov ZVJS, tak čo potom?
Pán poslanec, ja sa vás chcem ako vládneho poslanca spýtať, že ak už teraz, keď ešte očkovanie nie je ukotvené v zákone, takto na týchto príslušníkov ozbrojených zborov tlačia, tak aký bude potom ten tlak, keď náhodou tento zákon prejde? Čiže ja veľmi ďakujem, že ste s tým vystúpili, lebo podobne ako včera vaša kolegynka Hajšelová ste priniesli ako keby nový argument, že skutočne sa tu budú tí ľudia rozdeľovať, ale ten argument bol zaujímavý aj v tom, že už sa rozdeľujú a rozdeľujú sa práve v tej najcitlivejšej oblasti štátnej správy alebo štátnej služby a toto uzákonenie ako keby len tomu vytváralo nejaký zákonný rámec, že áno, a teraz, doteraz to robíme nelegálne, doteraz to robíme na základe nejakých osobných tlakov, že bude nejaká poručíčka motivovaná volať, a potom to už budeme robiť na základe inštitucionalizovaných nejakých opatrení, ktoré na základe tohto prijatého zákona budú presahovať celou spoločnosťou.
Čiže, pán poslanec Svrček, presne po tomto, čo ste povedali, je psou povinnosťou všetkých, ktorí si ctia slobodu aj slobodu v očkovaní, hlasovať a nielen hlasovať, ale bojovať všetkými silami proti tomu, aby takýto zákon a podobné zákony na presadenie povinného očkovania boli prijaté.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 11:49 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:51

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec, dobre, že ste sa dotkli dvoch vecí, ktoré ma zaujali, pretože či už išlo o vojakov alebo ZVJS, že sa museli zaočkovať, oni sa vlastne zaočkovali dobrovoľne nasilu, pretože sa im vyhrážali zamestnávatelia. Ale nemusíme ani ďaleko chodiť, skúste sa spýtať policajtov, ktorí majú na starosti ochranu tohto objektu, ktorí sa tiež museli dať zaočkovať. Tiež sa nechceli, ale jednoducho sa museli. A niektorí z nich aj chodia na misie robiť ochranu do Bruselu a nezoberú ich tam bez toho, aby sa nezaočkovali. Tak potom aká je to diskriminácia? Skúste sa hocikoho spýtať, možno sa, možno sa vám to bude báť povedať, aby to nebolo použité proti nemu, ale musia sa očkovať, vyhrážajú sa im.
A druhá vec je, dobre, že ste sa dotkli tej prevencie, pretože ja neviem, či som COVID mal, alebo som nemal, nejaké potiaže som v živote ja nemal, a najviac tu obhajujú očkovania niektorí tuto poslanci zo spodnej lavice, ktorí určite nežijú zdravým životným štýlom ani nejakým športom, ani stravovaním, a na toto sa tu úplne... ja vravím zo spodnej lavice, pán kolega, hej? Niektorí na to úplne zabúdajú, možno majú nesprávne stravovanie, nemajú žiadny pohyb, v kuse len nariekajú, plačú, robia tu prevenciu očkovaniu, teda propagandu očkovaniu a iba tu nariekajú. Ja sa nejakého COVID-u nebojím, možno to na mňa príde, možno nie. Ale aspoň takou prevenciou, zdravým životným štýlom, správnymi doplnkami, vitamínmi a pohybom sa dá takejto veci predchádzať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 11:51 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:53

Andrej Medvecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Kolega, na prípade vojaka môžeme vidieť, že očkovacia kampaň už neni na boj s koronou, ale doslova na boj s ľuďmi. To je čistý teror a psychické vydieranie, nijak inak to nazvať nemôžeme, keď zdravého človeka, vojaka, ktorý, dá sa povedať, celý život športuje, žije zdravo a len kvôli nejakému blbému očkovaniu ho nepustia na misiu, tak to asi o niečom svedčí. Verím, že dodržíte slovo a tento zákon nepodporíte, no, minimálne, no, viem, že máte ešte jednu možnosť, ktorá by všetkým ľuďom na Slovensku pomohla a že by ste ten zákon vetovali. Tak je to na vás a na ďalších kolegov z koalície. Verím tomu, že budete bojovať za ľudí a nie proti nim a tento zákon tiež nepodporíte.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 11:53 hod.

Andrej Medvecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:54

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán kolega Svrček, veľmi si vážim váš príspevok do tejto diskusie, o to viac, že ste vládnym poslancom. Prihlásil som sa do faktickej poznámky preto, lebo chcem podporiť to vaše tvrdenie na základe vlastných skúseností, vlastných rozhovorov s bývalými kolegami vojakmi, s ktorými som stále v živom kontakte. Je pravdou, že tí ľudia sú tlačení do očkovania. Je pravdou, že tí ľudia sa nemajú kde sťažovať, že v armáde, a to pán minister veľmi dobre vie, nie sú odbory, nie je tam systém toho, že by ten človek mal možnosť nejakým spôsobom protestovať, ten rozkaz, to nariadenie sa musí splniť. A pokiaľ ten človek tak neurobí, tak je niekoľko pák v tom každodennom reálnom živote, ako to tomu človeku – či už veliteľ, alebo nejaké nadriadené stupne – dajú pocítiť a znepríjemnia mu ten život. Toto je realita, toto je prax.
Ja som sa stretol v poslednom období s vojakmi a s bývalými kolegovcami, ktorí sa veľmi sťažovali na tento systém alebo na túto, na tento spôsob, ako je na nich vyvíjaný nátlak. Hovorili mi, prečo to štát takýmto spôsobom tlačí, prečo ja vojak, ktorý má odslúžených 15, 20 rokov, ktorý bol v pozore a šiel vždy na rozkaz, či boli povodne, či sa zosúvali svahy, alebo sa prevalila alebo teda preborila niekde cesta, vždy tam bol a zrazu sa dostal do situácie, kedy mu štát takýmto spôsobom nariaďuje, čo si má alebo nedá vpichnúť do svojho tela. S jedným konkrétnym som sa rozprával a povedal mi, moje riešenie je jednoduché. Ja mám odslúžené roky, mám nárok na vojenský dôchodok, jednoducho na základe tohoto a len na základe tohoto ja odídem zo služby a nechám ten štát, nech si robí teda v tejto agende to svoje, ale ja sa na tomto podieľať a nenechám sa teda ani vydierať, ani sa nebudem na tomto systéme podieľať. A toto je, žiaľ, realita. Dobrí muži z ozbrojených síl, profesionáli odchádzajú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 11:54 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, ja som si podrobne vypočul pána kolegu Svrčeka. Pán Svrček, absolútne s vami súhlasím a vážim si vaše slová, pretože ste to vyriekli vy ako koaličný poslanec a o to je to cennejšie.
Dámy a páni, pod rúškom verejného zdravia ideme diskriminovať ľudí. Áno, ľudí na Slovensku. Som za dobrovoľné očkovanie, za dobrovoľné rozhodnutie občana, akú vakcínu si nechá pichnúť do svojho tela. Musíme si však uvedomiť, že Rada Európy 27. januára 2021 odsúhlasila, že je zakázané prijímať rozhodnutia o povinnom očkovaní. Znamená to, že očkovanie nie je povinné a na nikoho nesmie byť vyvíjaný politický, áno, politický nátlak, aby sa dal zaočkovať.
A teraz niečo, dámy a páni, zo života. Obracajú sa na mňa majitelia jednotlivých reštaurácií, cukrární, ale aj bufetov a pýtajú sa, čo majú robiť, keď nepôjdu na očkovanie, či im nezatvoria ich prevádzky? Ono toto sa skutočne deje. Kto bude kontrolovať, nie náhodou ich čašníci alebo teda ich personál? Na nikoho nesmie byť, vážení, vážené kolegyne, kolegovia, vyvíjaný tzv. politický nátlak, aby sa dal zaočkovať. Ale ak prijmeme tento zákon, áno, tento zákon, bude to nepríjemný nátlak alebo nepriamy nátlak na našich občanov žijúcich na území Slovenskej republiky. A ak budeme deliť ľudí na zaočkovaných alebo nezaočkovaných, čo týmto zákonom zabezpečíme? Bude to totálna diskriminácia občanov Slovenskej republiky.
Včera, kolegyne, kolegovia, boli tu pred parlamentom, bolo tu asi osemsto až tisíc ľudí, ktorí protestovali a ktorí chcú spravodlivosť. Prosím vás pekne, pridajme sa k nim a tento zákon nepodporme, pretože ani ja to nepodporím.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 11:56 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:58

Petra Hajšelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán kolega, v rámci svojho príspevku ste spomínal o diskriminácii vojakov, policajtov, ZVJS a to v prípadoch, keď sú neni zaočkovaní. A mňa zarazilo taktiež stanovisko ministra školstva, ktorý uviedol, budem to citovať: Ak ste rodič a nie ste naklonený k očkovaniu dieťaťa, zaočkujte sa aspoň vy, aby vaše deti mohli chodiť do školy. Aby vaše deti mohli chodiť do školy. A ja sa opäť pýtam, pán minister, pýtala som sa to už niekoľkokrát, avšak do dnešného dňa som nedostala ani na túto otázku odpoveď: Bude sa toto opatrenie v prípade, ak tento návrh prejde, týkať aj detí a škôl? Budeme rozdeľovať aj deti od 12 rokov na deti zaočkované a nezaočkované a deti do 12 rokov, kde sa neočkuje, budeme deti rozdeľovať na deti, ktorých zákonní zástupcovia sú zaočkovaní a nie sú zaočkovaní? Prosím vás, odpovedzte mi na túto otázku.
Po sociálnych sieťach kolujú rôzne príspevky. Ja teda neni som jasnovidec, či je to všetko pravda alebo nie, ale tieto príspevky sa hromaždia a spomeniem aspoň jeden z nich. V jednom nemenovanom akvaparku prišla rodina, ktorá nie je zaočkovaná, s malým dieťaťom, avšak s negatívnym PCR testom, pretože vieme, že v súčasnosti môžte ísť do vnútorných priestorov akvaparkov, wellness a tak ďalej len s negatívnym testom alebo s potvrdením o očkovaní. A aj tak, napriek tomu dostali úplne iné nára... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 11:58 hod.

JUDr.

Petra Hajšelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:00

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Svrček, nesúhlasím s vaším názorom. Nikto nikoho nenúti sa očkovať. Napríklad terajšia situácia v Japonsku na olympijských hrách. Japonci sú v očkovaní dokonca za nami, sú pomalí. 35 % prvou dávkou, len 23 % druhou dávkou sú zaočkovaní a aj preto tie obmedzenia. Chcete vedieť, čo museli naši športovci podstúpiť na cestu olympijských hier? Kontrola vo Viedni, dva testy za posledné štyri dni. Keby nemali pri sebe test, sú bez šance, aby štartovali. Ďalšia kontrola na letisku vo Frankfurte. Stala sa tam taká kuriozita, rozhodca vraj mal test, ktorý vypršal pred štyrmi hodinami a už ho nepustili do lietadla. V Japonsku na letisku vyplnenie tlačiva, spojazdnenie aplikácie na monitoring pohybu, do ktorého sa registrujú každý jeden deň.
Čím menej očkovaných nás bude, tým viac takýchto obmedzení s COVID-om zažijeme. Opakujem, čím menej očkovaných nás bude, tým viac takýchto obmedzení s COVID-om zažijeme. A preto aj dnes podporím zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Naši športovci na olympiáde, vám prajem veľa šťastia a dúfam, že donesiete nám medailu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:00 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:02

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja sa dotknem, pán kolega poslanec Svrček, tej pasáže, kde si spomínal vojaka odchádzajúceho na misiu a obáva sa očkovania proti COVID-u. Nadviazali na to aj ďalší potom poslanci. Myslím si, že je mylná predstava, že tu robíme z našich vojakov nejaké bábiky, princezné, ktoré sa boja očkovacej látky. Ja mám desiatky kolegov, ktorí boli na misiách v Afganistane, Bosne, v Eritrei, v Afrike, na Cypre a ďalších, na Golanských výšinách. Už 25 rokov naši vojaci prechádzajú pravidelným očkovaním. Sú to ročne stovky vojakov. Dostávajú viac ako štyri očkovacie látky. Sú to proti vírusovým hepatitídam, proti týfusu, proti meningitíde, proti žltej zimnici a ďalšie antimalariká. Takže vojaci nemajú absolútne vôbec žiadne obavy, ktorí odchádzajú na misie, z očkovacích látok, pretože je to štandard. Tieto vakcíny ich majú chrániť počas ich misie, takže je mylná predstava o tom, že teraz naši vojaci sú hotoví z toho, že ich idú ešte zaočkovať ďalšou látkou proti COVID-u.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:02 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:03

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne.
Pán poslanec Svrček, ja ako opozičný poslanec musím ti poďakovať. Skutočne toto bol, toto bol príspevok k tomuto zákonu, k tomu zákonu, ako je predložený, bol argumentačný, vyvrátil, vyvrátil mnohé veci v tomto zákone. A nikto ma nemôže upodozrievať, ja som zaočkovaný, dvakrát, a tento zákon, ktorý sa predkladá, ktorý teda minister predkladá, je veľmi zlý. Veľmi zlý, pretože napríklad čo sa myslí pod pojmom prevádzka? Budú to malé potraviny o dvoch ľuďoch? Bude to štadión? Bude to nemocnica? Bude to, ja neviem, podujatie? Alebo tento zákon má slúžiť na to, aby sa ľudia nemohli zhromažďovať a prejavovať svoje názory tejto vláde?
Pán minister tu tak bezducho sedí, rozprávajte si, poslanci, asi, čo chcete a veľmi dobre vie ako lekár, keby som mu dal otázku, ministrovi: Pán minister, mám dve vakcíny, myslíte si, že mám protilátky? Prečo nevyšetrujeme protilátky? Prečo nezahŕňame do očkovania aj tých, ktorí prekonali COVID? Veď sú tu lekári v tomto pléne. Každý vie, o čom hovorím. Keby sa stanovili štandardy protilátok, vyšetriť a možnože by sme mali 2,5 milióna ľudí s protilátkami. Len plníte, pán minister plní politické príkazy, aby Mikas sa mohol postaviť vedľa Matoviča a trepať tam tie nezmysly. Ráno vydá vyhlášku a večer ju zruší. To je celé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:03 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:05

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia zo SME RODINA, to, čo teraz predvádzate, je nebezpečný populizmus. Populizmus preto, lebo to bolo na vláde, na koaličnej rade, kde ste s tým súhlasili a nikto z vás nemal žiadne námietky. Deň pred tým, ako to bolo tu v pléne, som sedela s Borisom Kollárom a Peťom Pčolinským, ktorí mi povedali, že je to úplne v poriadku, prejde to, až potom, keď ste sa pozreli na internet, zistili ste, že aká je odozva u časti voličov, tak ste prudko zmenili názor.
A nebezpečné je to preto, lebo obrovský to bude mať dopad na rozpočet. Jednak kvôli testom, ktoré ste si vydupali a aj tak zákon nechcete podporiť, ale najmä kvôli tomu, že ľudí dávate do väzenia. Že my máme diskusiu nie o tom, že či bude niekto pustený menej, viac, my máme diskusiu o tom, či budú regionálne lockdowny, alebo sa umožní vstupovať aspoň tým, ktorí regulérne budú znamenať menšie riziko, či budú môcť otvorené byť prevádzky, hromadné podujatia aj v horšej epidemiologickej situácii. A vy ste proti tomu len preto, lebo je to populárne pre vašu časť voličov.
Je to, hovoríte o nedobrovoľnom očkovaní, ale to očkovanie je dobrovoľné. Rovnako je dobrovoľné, ako je dobrovoľný vodičský preukaz. Keď si ho spravím, jazdím. Keď si ho nespravím, nejazdím. Pri očkovaní, keď sa budem očkovať a bude horšia epidemiologická situácia, budem môcť ísť do prevádzok, na hromadné podujatia, keď nie, tak nieže nebudem môcť ísť, tu je ešte to zvýhodnenie, že tí neočkovaní, ktorí sa nechcú očkovať, budú predsa mať k dispozícii testy platené spoločnosťou do veľkej miery, všetky indikácie, plus navyše dva PCR testy, čo je, mimochodom, náklad spodná hranica 150 až 250 miliónov do konca roka. Viete, odkiaľ tie peniaze idú? Z peňazí, ktoré mali zachraňovať životy a platiť sa onkologická liečba deťom. Miesto toho si robíte na tomto politiku. Je to nebezpečný populizmus! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:05 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video