3. schôdza

24.3.2020 - 25.3.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:29 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:27

Eva Horváthová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Kuffa, tiež mám takú výtku voči tebe. Na predchádzajúcej schôdzi si protizákonne, proti rokovaciemu poriadku skrátil alebo sa aj schválilo skrátenie rozpravy na dve a pol minúty. Sám si to prekročil. Už musím povedať, že naozaj mi chýbali tieto tvoje prejavy v parlamente.
Ale chcem byť vecná. Súc, sú dva typy, dve skupiny krajín. Jedna krajina, jedna skupina krajín je tá, ktorá zatiaľ zvláda túto obrovskú pandémiu a k tým by som zaradila aj Slovensko. Je to aj vďaka tomu, že sme sa pomerne rýchlo rozhýbali. A to sa chcem aj verejne poďakovať bývalému premiérovi Pellegrinimu, ktorý sa rozhodol, rozhodol sa o opatreniach, ktoré urobil podľa môjho názoru veľmi dobre a boli pomerne, pomerne obmedzujúce. Otázka je, či to mohol alebo mal urobiť skôr, ale ja som každopádne vďačná za tieto opatrenia. Aj vďaka tomu a vďaka tým, ktoré budeme v nich pokračovať, zatiaľ Slovensko má toľko nakazených, koľko má.
Je pravda, že parlament je časovanou bombou. Už len to, ako chodíme tajne hlasovať a tlačíme sa na schodoch v polmetrových odstupoch, je veľké riziko. Nepomôžu nám jednorazové rúšky, ani dokonca taký ventilátor, ako ja mám, pokiaľ niekto tu bude nakazený, tak sme v riziku všetci. Chápem túto schôdzu tak, že je, bola potrebná, pretože tá situácia sa môže zhoršovať. Pýtam sa, prečo si neberieme príklad z krajín, kde je objektívne dokázané, že zvládli túto pandémiu aj vďaka týmto opatreniam a sledovaniam. Presne v zákone je napísané, že Úrad verejného zdravotníctva bude spracovávať tieto informácie. Ja tých ľudí poznám, ktorí tam pracujú, a nemyslím si, že by boli tieto informácie zneužívané. A prosím, nenamýšľajme si, že nie sme sledovaní alebo že nevie, nevedia... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.3.2020 o 17:27 hod.

prof. MUDr. PhD. MPH

Eva Horváthová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:29

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Kuffa, presne, máte pravdu, je to prílišný zásah do súkromia. A vždy, keď sa menila legislatíva tak, že sa viac otvorila k tomu, aby niektoré orgány, ktoré sú na to zo zákona určené, mohli sledovať, odpočúvať alebo riešiť časť, alebo dostať sa k časti telekomunikačného tajomstva, tak to bol vždy problém. Aj dnes bolo spomenuté viackrát prípady z minulosti, kedy bola aj Vojenská spravodajská služba zneužitá na protizákonné odposluchy, využívanie telekomunikačného tajomstva a ďalších. Načo sú hygiene dáta z telekomunikačného tajomstva pod bodom b) a c)? Prevádzkové údaje. Načo sú im telefónne čísla, hygiene, obchodné meno, sídlo právnickej osoby, obchodné meno, miesto podnikania fyzickej osoby, podnikateľa, osobné údaje fyzickej osoby, meno, priezvisko, titul, adresa trvalého pobytu a tak ďalej. Prečo nestačia len lokalizačné údaje?
Pán poslanec Kuffa má pravda. Pani ministerka, mali by ste tento celý čl. IV vyhodiť z tohto zákona, pretože sú tam aj dobré veci. A bavíme sa celý čas o tomto zákone, práve o tomto spornom čl. IV. Pani ministerka, navrhujem inú vec. To tu dnes vôbec nepadlo. Patrí to pod rezort ministerstva spravodlivosti a dobre viete, že sa investovalo veľmi veľa miliónov do tzv. tých náramkov na domáce väzenie. Prečo neprídete s takýmto návrhom, využiť tieto technológie práve pre týchto ľudí, ktorí majú byť v domácej karanténe? Úplne jednoduchá vec. Treba tú technológiu zobrať, oprášiť, spraviť k tomu legislatívu, že sa to dá použiť aj na túto karanténu, na toto domáce väzenie vlastne to je. A takýmto spôsobom tých ľudí monitorovať. Nie cez telekomunikačné tajomstvo a cez telekomunikačných operátorov. Alebo druhú vec, urobte to ako trestný čin ako v Maďarsku. Proste šírenie koronavírusu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:29 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:31

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuffa, no, naozaj zaujímavé, že zrovna vy ste mali plné desaťminútové vystúpenie a ešte vám nestačilo. Teraz je tu na vás 19 faktických poznámok a ráno ste povedali alebo teda navrhli skrátiť vystúpenie na dve, na dve minúty, pritom čas, ktorý sme zabrali vaším vystúpením a reakciami naň, je najdlhší v doterajšej histórii novozvoleného parlamentu. Trošku nekonzistentné. A problém je aj to, že vy ste väčšinu vášho vystúpenia nehovorili k veci, nehovorili ste k návrhu zákona. Bola to kázeň. Ja vám neberiem právo kázať, ale nemyslím si, že zrovna od parlamentného pultu v čase núdzového stavu je priestor na to, aby sme počúvali kázne. My sme orgán, štátny orgán svetského štátu, čiže máme sa zaoberať svetskými záležitosťami, nie náboženskými.
Trošku mi aj vadí také to fňukanie, že aká časovaná bomba. Lekári chodia do práce, sestričky chodia do práce, predavačky v potravinách sú v práci a stretávajú sa s oveľa viac ľuďmi každý deň, ako sa tu my stretávame. My sme tu preto, lebo si tu robíme svoju robotu, lebo krajina potrebuje, aby sme dnes alebo zajtra schválili zákony, ktoré jej pomôžu prekonať tú krízu, v ktorej sa nachádza. A je veľmi pravdepodobné, že sa budeme musieť stretnúť aj zajtra, pozajtra, možno o týždeň. Ale je to naša povinnosť. My tu nemáme čo fňukať. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:31 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:33

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nestihnem na všetky. Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán Dostál, Boh sa pyšným protiví. A to budeš veľmi často počuť tuná. Darmo takto budeš hovoriť. Ja rešpektujem rozhodnutie poslaneckého grémia, ktoré povedalo, že bude pokračovať v Národnej rade, preto som to nedával tuná.
Ospravedlňujem sa, pán predsedajúci, ak som ten čas natiahol, desať minút, to som neustriehol. Tak to sa za to ospravedlňujem.
Eva Horváthová, dĺžku môžme stále skrátiť, stále ju môžme skrátiť a stále môžme ísť domov, pán Dostál to bude naťahovať, nebude to rešpektovať. Práve tí, ja už mám tiež nejakú životnú skúsenosť, ktorí najpyšnejšie sa správajú, potom sú obyčajne najviac pokorení.
Pani Cigánková, na vás. Viete, dovoľujem si takto povedať, nestihnem na všetkých, ale vy ste ani na štvrť ucha, prepáčte, kolegynka, nepočúvali. Ja som nehovoril tuná, že nikoho sa nedotkne, naopak, tu je hrozba, že možno pôjdeme niektorému kolegovi na pohreb a možno ani sa nedostaneme, že zomrie na koronavírus. Ja som to obmedzil na zamestnancov hospicu, kde som ich vyzval, že nielen svetskými zbraňami, a tam sme prijali tie opatrenia veľmi prísne ešte skôr, ako vláda ich prijímala. My sme stále išli krok dopredu. Ale my sme pridali ešte aj tie duchovné, preto som ich ako povzbudil. A ja to hovorím len za úzky kolektív. Kolegynka, poviem vám to takto, máš uši a nepočuješ. Máš oči a nevidíš. Ale ja to aspoň hovorím tým, ktorí majú oči a chcú vidieť, a majú uši a chcú počuť.
Správne ste tu podotkli, ja som tu mal napísanú takú poznámku. Pani ministerka, a to sa na to, teda sa na to veľmi pozrite. Jednoducho mobil nechám domov, ako budete monitorovať tých ľudí, ktorí si mobil nechajú? Ja som si to v lavici napísal tú poznámku, ale nechal som si to tuná. Všetko človek si tak nespomenie pri tom rečníckom pulte.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:33 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 17:35

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctená pani ministerka, ja uvediem, teraz som pozeral, aké sú reálne čísla úmrtia na COVID-19 na celom svete. Je to k dnešnému dňu 17 240 ľudí. Pred pár rokmi prasačia chrípka zabila 200-tisíc ľudí a HIV AIDS 35 miliónov. Na Slovensku máme na HIV AIDS infikovaných nepomerne viac ľudí, ako dneska je na koronavírus. Z tohoto len vzniká jedna otázka, že tieto opatrenia, ktoré v čl. IV diskutujeme, o monitorovaní ľudí, a áno, ak povieme, že sa nerozprávame o nejakom zisťovaní obsahu, či už mailovej komunikácie, alebo SMS správ, alebo telefonátov, my sa bavíme reálne o metadátach. A každý, kto pozná, čo metadáta sú, tak jednoducho pri hromadnom zhromažďovaní týchto metadát dneska algoritmy vedia zistiť drvivú väčšinu tých informácií, o ktorých sa tvárime, že ich nejdeme dneska zbierať.
Ja som očakával dnes, že keď predstavíte akékoľvek návrhy, tak ešte som kolegom hovoril, že ja si myslím, že predostriete návrh, že zrušme hotovosť na Slovensku, pretože hotovosť je dneska nástroj, cez ktorý sa možno, myslím peňažnú hotovosť, cez ktorú sa tento vírus vie najrýchlejšie šíriť, a to ste nenavrhli. A pritom to dneska nevie spochybniť absolútne nikto, že kto má dnes peniaze, to je dneska zdroj infekcií číslo jedna. A miesto toho sa tu bavíme o bode, o ktorom, pani ministerka, ste museli od začiatku vedieť, že tu vyvolá veľkú polemiku a že tento bod jednoducho bude pre nás viacerých veľkým problémom.
Spomínate tu Singapur, spomínate tu Taiwan, neviem, či Čína tu nebola spomenutá, ako úspešne bojujú s touto nákazou. Včera uviedol jeden popredný americký expert na Čínu článok, ktorý adresoval viacerým aj zákonodarcom v krajinách, že aby sme neboli naivní a nemysleli sme si a neuverili sme tomu, že 1,3-miliardová Čína za posledných 48 hodín nemala jeden jediný nový prípad koronavírusu, ako to tvrdia do sveta. A kto tomuto verí, tak jednoducho verí úplnej propagande. Ja im prajem, nech to, nech to vykynožia čo najrýchlejšie. Ale nepoužívajme ich argumentáciu a argumentáciu týchto krajín s tým, že máme používať tie isté metódy. My sme demokracia a ako demokracia musíme rešpektovať určité zásady a nemôžme používať zásady, aké používa dneska totalita. A tento zákon nevysvetliteľným spôsobom vytvára jednoducho šedú zónu.
A nad to všetko, pani ministerka, ste povedali, že na Slovensku je v najvyššej ochrane ochrana života, že jednoducho to je to najvyššie, čo na Slovensku je. A je to paradoxné, že práve po možno 30 rokoch, keď v tejto krajine bolo zabitých 600-tisíc počatých detí, my povieme, že práve v tejto krajine sa ctí život a práve by sme toto mali prijať ako nejaké základné meradlo toho, že prečo tu nemôže dôjsť k akémukoľvek zneužitiu čohokoľvek.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

24.3.2020 o 17:35 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tomáš, ty aj niektorí ďalší rečníci rozprávali o tom spornom čl. IV tohto zákona, ktorý hovorí o tom odpočúvaní a zaznamenávaní týchto údajov. Ale nejak sa v rozprave vyhla tá téma alebo resp. ten čl. II, ktorý hovorí o tom, akým spôsobom by sa mal novelizovať zákon o Súdnej rade, kde dopĺňame kompetenciu Súdnej rade, aby mohla svojho predsedu odvolať nielen kvôli zdravotným podmienkam alebo kvôli tomu, že si neplní svoje povinnosti, ale aj kvôli tomu, ak by jeho zotrvanie vo funkcii mohlo byť ohrozením dôveryhodnosti súdnictva alebo dobrej povesti súdnictva.
Ja teraz nechcem hodnotiť po obsahovej stránke, či tento návrh je dobrý alebo zlý, to teraz nie je podstatné, len chcem upozorniť na to, že my by sme nemali zneužívať túto krízovú situáciu na prijímanie takých opatrení alebo takých ustanovení zákona, ktoré by mali podliehať štandardnému medzirezortnému pripomienkovému konaniu, a nemali by sme takéto opatrenia, ktoré nijakým spôsobom nesúvisia so šírením nákazy toho vírusu COVID-19 na to, aby sme tam implementovali veci, ktoré s týmto legislatívnym procesom nemajú nič spoločné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:39 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Taraba, ja dovolím si tvrdiť, že porovnávať koronavírus, ktorý je respiračné ochorenie, s vírusom HIV, ktorý vieme, ako sa prenáša, je to buď krvou, alebo pohlavným stykom, kde pri koronavíruse je dvojtýždňová inkubačná doba, počas ktorej ste stále bacilonosič a asymptomatický bacilonosič, je podľa mňa úplný diletantizmus. Proti HIV sa na Slovensku účinne bojuje, úprimne bojuje či prevenciou, alebo teda používaním ochrany. Proti koronavírusu ideme bojovať tiež určitými spôsobmi. To, že spochybňujete to, ako sa bojuje alebo teda ako sa bojuje v Číne, aké výsledky majú v Číne, je to možno povedať polototalitný režim, a môžme sa ísť pozrieť do Talianska, kde kolabuje zdravotnícky systém, sú nakazení taktiež doktori, sestričky, celý zdravotnícky personál. Vieme, v akom stave máme zdravotný systém po 12 rokoch vlády SMER-u. My sa tomuto chceme vyhnúť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:40 hod.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, tuná pán poslanec Žiak sa toho trochu dotkol. Ja som bol zrejme prvý na Slovensku, ktorý venoval dizertačnú prácu HIV infekcii a niečo o tom viem. A tak ako on povedal, pre HIV infekciu okrem počiatočných období, keď to bolo niekedy tragickým osudom hemofilikov a ľudí, ktorí dostali poúrazovú transfúziu, prípadne ľuďom, ktorí v rámci nejakej terapie dostávali krv, ktorá ešte vtedy nebola vyšetrovaná, takou obeťou je pre niektorých, ktorí si pamätajú, legendárny čierny prvý víťaz Wimbledonu Arthur Ashe, Američan, ktorý tiež takto zomrel. Pre všetkých ostatných platilo to, čo povedal kolega Žiak. Preto, aby ste dostali HIV infekciu, ste museli niečo osobne urobiť na rozdiel od koronavírusu, kde stačí stáť v trolejbuse vedľa človeka, ktorý ho na vás pustí.
A v tomto zmysle by som chcel len povedať k tej štatistike, ktorú ste uviedli, také jedno všeobecné pravidlo, ktoré platí v medicíne, ale i humánne. Každá štatistika je číslo. Ale v momente, keď na intersticiálnu pneumóniu zomrie vaša matka, tak to číslo nie je celkom len číslo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:42 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:43

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja teda som si dala teraz presne tú námahu a som si nanovo tiež preštudovala, že o čo sa to dopĺňa. Tak tuná naozaj ide, § 63 telekomunikačné tajomstvo, písmeno a) hovorí o obsahu prenášaných správ. Ale to písmeno a) tu v návrhu zákona na to sa to nevzťahuje. Čiže to je naozaj len o lokalizačných údajoch, a teda informácie podľa bodu b), súvisiace údaje komunikujúcich strán. Čiže nejde o obsah, to, čo sa tu obávate, o čom rozprávate, o čom dávate tlačové správy. Takže netreba sa naozaj obávať. Je to jasne povedané, že čo je telekomuni, na čo sa to vzťahuje, sú to písmená b), c), d) § 63 odsek 1. Prosím, pozrite si to, aby sme sa bavili k veci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:43 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:44

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Taraba, ďakujem ti za taký vecný a fundovaný príspevok na túto tému, ale tá korona je dnes na jednej strane na jednu vec aj dobrá. Dobrá na to, že ukazuje zrkadlo novej vláde, ktorá namiesto toho, aby hľadala spôsoby, ako čo najlepšie zabezpečiť napríklad nemocnice na to, aby mohli prijímať ľudí, u ktorých sa ten vírus prejaví do tých ťažkých príznakov a do ťažkého toho klinického priebehu, tak míňa svoju energiu na to, aby presadila v parlamente povolenie na v podstate sledovanie ľudí cez ich mobilné telefóny. Sledovanie ľudí. A počúvame tu od vládnych poslancov, že nie o obsahu komunikácie, že nie o obsahu esemesiek, nie obsahu telefonátov, iba kto, kde, kedy, s kým, ako často telefonoval, samozrejme, alebo písal. Pritom je nám všetkým jasné, že toto nijakým spôsobom výrazne a zásadne neobmedzí, nespomalí a neovplyvní vývoj toho, koľko ľudí bude alebo nebude v dlhodobom horizonte nakazených vírusom. Toto všetko iba napĺňa, doslova to napĺňa scenár, ktorý sa naplnil v románe od Georga Orwella 1984. My máme pár dní po voľbách, máme doslova pár dní novú vládu a priorita, ktorou máme žiť a ktorou majú žiť ľudia na Slovensku, je to, že ich ideme pod touto zámienkou sledovať. A ja vám musím povedať, priatelia, toto všetko už sme tu niekedy mali. Dávno to tu bolo napísané a ten scenár sa nazýva Nový svetový poriadok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2020 o 17:44 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video