40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.9.2021 o 10:26 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:08

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ja vítam tvoju iniciatívu tohto návrhu zákona a je to naozaj pomoc vo vzťahu, keď to nazvem, k nejakým bežným občanom, bežným tým poľnohospodárom, možno aj tým malým, možno aj k tým menej finančne zabezpečeným. Pár vecí si spomenul. Spýtal si sa takú rečnícku otázku, čo nám tu chýba, či nám tu chýba zdravý rozum. No chýba nám tu. Však bolo to tu povedané z tých lavíc a som rád vlastne, že týmto prejavom si sa prihlásil k tomu, že návrhy zákonov, ktoré dávate, aj tú slávnu reformu parkov, ja to vlastne beriem tak, že týmto príhovorom viac-menej SME RODINA stiahne ten podpis z tohto návrhu zákona, pretože to je proti návrhu, proti zdravému rozumu a proti akejkoľvek logike.
Hovoril si o divine zo zahraničia, pritom my tu máme doma, proste to sú tisícky ton diviny, ktoré produkujeme. Ide to preč a vieš dobre, že tie, tá legislatíva je nastavená tak, že my to ani nevieme predávať doma, pretože združenie má povedané, že vieš predať nejaké malé množstvo a to malé množstvo je určené z množstva ton, ktoré, ktoré vlastne odlovíš v tom revíri, hej? Čiže celé zle.
Ďalej, podpora farmárov, ktorí reálne budujú potravinovú sebestačnosť, je naozaj na bode mrazu. Čo mám povedať? Však ja poznám tých ľudí. Reálne má aj živočíšnu, aj rastlinnú výrobu. On reálne zásobuje domáci trh a teraz mu prídu také somariny a on mi hovorí, však ja tou byrokratickou záťažou strávim ročne možno aj dva mesiace nad papiermi miesto toho, aby som sa vedel reálne venovať nejakému chovu. A keď tam spravím nejakú chybu, nie s úmyslom oklamať, ale technickú chybu, tak oni mi ešte stiahnu dotáciu, že ja tu niečo produkujem.
Kde sú tie lúky plné pasúcich sa oviec a kráv? No tie nám zničila novodobá ochrana prírody a krajiny, ja to hovorím. Však tí vyhnali ľudí pracujúcich na vidieku a pre vidiek. Boli sme na poslaneckom prieskume vo Vysokých Tatrách, tie historické fotky sme tam videli, že sa tam pásli ovce a dobytok. Bavili sme sa o tom, či to vieme vrátiť. Ochranári: áno, vieme. Ja poviem, dám vám ľudí, ktorí vám tam pôjdu pásť. Viete, kde sme stroskotali? Riaditeľ Správy národného parku Majko mi povedal, viete, nedokážete to ochrániť pred veľkými šelmami, ani pred vlkom, ani pred medveďom. Už mám len dve sekundy, ale to je práve... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2021 o 10:08 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Karahuta, tak ako ste poznamenali vo svojom príspevku, Slovenská republika vždy mala charakter nielen poľnohospodársky, ale najmä charakter chovateľský, pretože všetci, ktorí si to pamätáme ešte z bývalého režimu, tak na Slovensku sa chovali desaťtisíce oviec, desaťtisíce kôz a desaťtisíce kusov hovädzieho dobytka, ktoré mali nielen vplyv, ako ste poznamenal, na krajinotvorbu, ale mali najmä vplyv na to, že domáca produkcia mäsa bola zabezpečená naozaj na sto percent. Nie je nejakým zvláštnym alebo nejakým skvelým umením nakúpiť "hovädzinu", aj keď kvalitnú, z Argentíny, Bolívie, Chile, Brazílie, o ktorú sa tak naši reštauratéri alebo nejakí kvalitnejší kuchári bijú, a stále budú tvrdiť, že áno, to mäso je kvalitné, to mäso je skvelé, pretože niekoľko týždňov sa vezie na tej lodi a viete, ono sa tak vyleží, ono sa tak do, ľudovo povedané, vycestuje, ale tak kvalitné mäso dokážeme vyprodukovať aj na týchto farmárskych bitúnkoch, pretože aj títo farmári, títo chovatelia budú musieť mať chladiace zariadenia, kde to mäso sa naozaj na 30, 40, 50, 60 dní dá naozaj vyležať a to mäso kvalitou, si dovolím povedať, bude o 50 % kvalitnejšie, pretože tak ako bolo povedané z úst kolegu Suju, ekoteroristi z ministerstva životného prostredia a mnohí poslanci, ktorí ich takto krvavo, doslova a do písmena krvavo obhajujú, tvrdia, že lepšie nám je to doviesť, ako chovať. No nie, je to úplná hlúposť, pretože tá uhlíková stopa, ktorou sa títo blázni naozaj riadia, tak zanecháva najmä kvôli tomu, že cesta tohto mäsa je, znamená značnú, značnú uhlíkovú stopu a značnú, značnú dlhodobú neudržateľnosť. Čiže naozaj domáci chov, domáca spotreba je to jediné riešenie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2021 o 10:10 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:12

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán predseda, povedali ste niečo o tých jahňatách a vo mne to vyvolalo teraz nejaké spomienky, ktoré naozaj sú hodné možno aj toho, aby som využil tento priestor na poďakovanie. Bol som pred Veľkou nocou pár dní vo funkcii a volal som, keď som zistil teda, že máme taký obrovský problém s jahňatami, nejakých spracovateľov, chovateľov, aj obchodníkov, a hovorím, viete, ja som teraz nejaký Mičovský, som minister a ja by som potreboval, aby ste mi pomohli. A naozaj sa stala taká malá zázračná vec, že tí ľudia, aj keď sme sa ešte v živote nevideli, sme sa dali dohromady a to, čo bolo v roku 2019 realitou, že sa na slovenskom trhu predalo slovom aj písmom 400 kusov jahniat, sa vďaka týmto ľuďom, vďaka tomuto trojuholníku výrobcov, spracovateľov a obchodníkov zmenilo na realitu, ktorá mala tých 8-tisíc kusov vlani a teraz to stúpa tak, že dokonca sme v situácii, že dopyt začína byť väčší ako ponuka. To znamená, že aj tu je práve ten čarovný moment, keď vieme, že tých našich pôdohospodárov a v tomto prípade chovateľov oviec a jahniat musíme podporiť.
Dokonca tí spracovatelia po tých rôznych rokovaniach sú dnes takí féroví, teda niektorí, nebudem menovať, lebo sa to asi nepatrí, ale vyjadrujem vďaku tým konkrétnym, ktorí garantujú našim chovateľom, že keby náhodou z nejakých dôvodov neodobrali kontrahované množstvo jahniat, tak za každý kus mu zaplatia, hoc ho neodoberú. To sú naozaj už kroky, ktoré boli pred dvomi-tromi rokmi úplne neočakávané, alebo teda vylúčené. Takže ďakujem tomuto trojuholníku, že to funguje a samozrejme treba pristúpiť nielen k jahňatám, ale tento spôsob, ktorý vyžaduje možno komunikáciu, dohodu a snahu o spoluprácu ako kľúčové slovo, umožňuje robiť malé zázraky na pôdohospodárskom a chovateľskom trhu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2021 o 10:12 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:14

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán poslanec Karahuta, vy ste tak exaktne popísali devastáciu vidieka a zdevastovaný vidiek, že človeku sa až chlpy ježili na tele. Naozaj je to presne tak, ako ste to povedali. My sme agrárne boli silná krajina, dneska chodíme pracovať radšej za výrobný pás do automobiliek, nič proti nim, a následne sa ideme pozerať na kozičky a kravičky do rakúskych Álp.
To, ako to tu funguje, je choré. Ja som mal takú skúsenosť, kedy som sa zastavil u jedného výrobcu alebo spracovateľa zemiakov, ktorý mi povedal, že či viem, že on 95 % zemiakov, ktoré spracováva následne na hranolky, na kvantum výrobkov, kupuje z Nemecka, lebo jednoducho tá cena nemeckého zemiaku je nižšia pri rovnakej kvalite ako slovenského, a to len kvôli chorej dotačnej politike. Však to predsa nie je normálne, aby on vedel z Nemecka kúpiť aj s dopravou kilo zemiakov za 15 centov a Slovák mu, žiaľ, dokáže tie isté zemiaky poskytnúť za 60 centov kilo a tam možno ani výrobné náklady nemá, nemá kompletne zohľadnené.
Ja vás považujem za jedného veľkého odborníka. Som šťastný, že ste členom strany SME RODINA a že práve za stranu SME RODINA bojujete. Bodaj by takých ľudí, ako ste vy, bolo viacej, so zdravým sedliackym rozumom, ktorých v poľnohospodárstve a v tejto krajine ohromne chýba. Aj tento návrh zákona, ktorý predkladáte, síce bude len čiastočnou, nie veľkou pomocou farmárom, ale možno práve toto je cesta, takýmito čiastkovými krokmi sa dostať k nejakej reorganizácii vidieku tak, aby sme nemuseli byť odkázaní len na to, že sme nejakou výrobnou dielňou automobiliek... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2021 o 10:14 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:16

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ono je fakt, že klesajú niektoré stavy, napríklad aj zmieňovaných oviec, ale ono je to v podstate aj európsky trend. Tie články v poslednej dobe vychádzajú dosť intenzívne, hovoria štatistiky európskej, Európskej únie, Eurostatu, konštatujú, že v prípade mnohých hospodárskych zvierat alebo napríklad aj ovce, aj teda hovädzí dobytok, tie stavy tak, síce pozvoľne, ale klesajú v Európskej únii. Na Slovensku je ten, ten úbytok napríklad oviec, z roku 2011 ich bolo, myslím, že 393-tisíc, v 2020 už iba 320-tisíc, ale napríklad v Španielsku poklesol až o 1,5 milióna oviec, to znamená, že možno tá otázka neznie tak, že či oni nejakým spôsobom zabezpečujú sebestačnosť zle, potravinovú, alebo nejakú, nejaké budovanie svojho vidieka, ale skôr to môže byť ovplyvnené tým, že jednoducho niekto to vie vyrábať, resp. produkovať oveľa lacnejšie. A práve Európska únia je veľmi preregulovaná, je už aj predotovaná, poľnohospodárstvo, napriek tomu stále zaostáva za tou produkciou vo svete.
Takže ešte tu vidím jednu štatistiku hovädzieho dobytka, ten napríklad v Slovenskej republike posledné štyri roky je pomerne stabilizovaný. Takže nemyslím si, že, nevidím to až tak veľmi hrozne so slovenským vidiekom, stavy klesajú podobne ako v iných krajinách Európskej únie, ale v zásade, v zásade naďalej táto produkcia tu existuje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2021 o 10:16 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:18

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán predsedajúci. Ja by som začal svoje vystúpenie v tom duchu, že použijem citát: "Kam kráčaš, slovenské poľnohospodárstvo?" My si každý tu uvedomujeme, tak ako pán Karahuta perfektne povedal vo svojom príspevku, že áno, je tu kritický problém na úseku poľnohospodárstva v rámci celej Slovenskej republiky.
Vážení priatelia, keď sa zamyslíme nad tou vecou, že denne na územie Slovenskej republiky dovážame osemsto až tisíc kamiónov, tak to je strašné. Osemsto až tisíc kamiónov potravín dovážame zo západu a my, naši ľudia, naši občania v podstate nevedia, kde pracovať a pritom slovenská zem je neobrobená. Toto je holá skutočnosť.
Pán Karahuta, vy ste boli aj v okrese Rimavská Sobota, videli ste, ako to vypadá. Ak zoberieme niektoré dediny v okrese Rimavská Sobota, či to je Sútor, Belín, Pavlovce, Bottovo, tam sme mali tisíce a tisíce dobytku, kozy, ovce, svine, všetko bolo, ošípané. A my teraz, v podstate je to všetko zničené a naši obyvatelia nevedia, kde pracovať.
Priatelia, len v obci Sútor žije 600 ľudí, je tam 350 až 400 ľudí, ktorí nemajú zamestnanie, nevieme ich kde zamestnávať, štát platí sociálne dávky mesačne na nich, to sú desaťtisíce, státisíce eur, čo dávame a pritom by sme im mohli vytvoriť pracovné príležitosti, ale my to nerobíme. To znamená, my sme si, vážení priatelia, za 30 rokov totál zničili slovenské poľnohospodárstvo, našej krásnej malej Slovenskej republiky.
Takže treba sa nad tým skutočne zamyslieť, ako pán Karahuta jednoznačne povedal, chýba tu zdravý sedliacky rozum a naviesť skutočne celú Slovenskú republiku na sebestačnosť, na potravinovú sebestačnosť a zastavme to, aby sme skrátka nedovážali denne 800 až 1 000 kamiónov potravín na územie Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2021 o 10:18 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:20

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Karahuta, ja musím skutočne uznať to, čo povedal aj môj kolega Miro Suja, že vy ste takou tou pozitívnou anomáliou medzi poslancami vládnej koalície, že aj sa vás dá počúvať, aj to, čo hovoríte, má hlavu a pätu a podporujete to dôležitými argumentami a štatistikami, ktoré len málokto dokáže racionálne spochybniť.
Hovorili ste o tej snahe alebo o tej kritike, že hovädzí dobytok produkuje nejaký metán a to vyťažuje atmosféru a spôsobuje globálne otepľovanie a koniec sveta a ďalšie veci, ale sú tu názory vedcov, ktorí hovoria napríklad to, že zle udržiavaný plynovod cez ukrajinské územie produkuje niekoľkonásobne väčšie množstvá týchto škodlivých plynov a jediné, čo by bolo potrebné, je investovať nejaké prostriedky do jeho opravy a získali by sme tým ďaleko viac šetrnejší prístup k životnému prostrediu, ako tieto nezmyselné návrhy Európskej komisie a Európskeho parlamentu, že budú nejakými špeciálnymi prímesami do potravy obmedzovať produkciu metánu hovädzieho dobytka. No absolútne mi to pripomína minulé časy, ktoré, o ktorých som len čítal, že súdruhovia chceli rozkázať dažďu a chceli rozkázať vetru a dnes oni budú rozkazovať tráviacemu systému hovädzieho dobytka, lebo vraj spôsobuje globálne otepľovanie.
A presne je ten ďalší fakt, na ktorý ste poukázali, je potrebné zdôrazňovať vždy pri debatách s týmito ekoteroristami, akú má logiku kričať na Slovákov, kúpte si elektromobil, nejazdite dieselovým autom, a za ten istý čas sa pozerať na to, ako tu lode z Argentíny, z Brazílie a kamióny zo Španielska a podobne dovážajú z nekonečných diaľav potraviny, ktoré si tu vieme sami vypestovať. Presne ste to zdôvodnili a presne ste to povedali. To znamená, lokálna produkcia potravín je ten najlepší prístup k ochrane životného prostredia a toto by mali tí ekoteroristi presadzovať, nie tie nezmysly, za ktoré tu bojujú a protestujú pred Národnou radou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2021 o 10:20 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:22

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, vo svojom vystúpení ste tu spomínal pôdu na Slovensku, ktorá je v dezolátnom stave a je sivá, vyprahnutá, čo všetko ako hrozí. V tej spojitosti si spomínal aj druhý ukazovateľ, a to hovädzí dobytok, ktorý produkuje 15 % plynov. To je ten negatívny postoj, ktorý vidia tí ekologisti v tomto pohľade, ale ja chcem poukázať aj na ten pozitívny vzťah dobytka k životnému prostrediu a k pôde samotnej ako takej. Ty si to spomenul v tom príspevku, že produkujú aj ten maštaľný hnoj. Ale hovädzí dobytok, najmä ten plní vodozádržné opatrenia. To tu nebolo spomenuté ako v tejto rozprave, ja to len tak dopĺňam, a má veľkú ako funkciu. Ja som z prostredia tatranského a podtatranského, zadné, predné meďodoly, tam sa pásol hovädzí dobytok, ovce sa tam pásli. Dneska je to národný park. A teraz tuná bojujeme, tu jedna strana, že zachovajme si národné parky, druhá strana zase hovorí, že takisto my to chceme, ale my nemôžeme ísť, pán kolega, cestou takou, že máme vyprahnutú slovenskú zem. Nám hrozí to, pán predseda, že nám, my zničíme si lesy na Slovensku, to je tá bezzásahovosť. Na minulej schôdzi ste tuná predkladali ten návrh zákona na bezzásahovosť národných parkov, však to je zničujúce a devastujúce. To nie je, že ľudia utekajú, pán kolega, z vidieku. My tých ľudí z vidieku vyháňame. Veď tu príde 6,5-tisíc ľudí o prácu. Kde pôjdu robiť? Do Rakúska. My v Rakúsku obdivujeme tie veci. Na záver nestihnem, ale v tom Rakúsku vo Schwarzi, keď som bol, v štvorhviezdičkovom hoteli, a zacítil som, že kdesi po blízku sú chovatelia. Nádherný kravín vyzdobený kvetmi, to je len ukážka, kde sa treba pozrieť do... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2021 o 10:22 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:24

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Chcem poďakovať všetkým za podporu tohto návrhu zákona, pokiaľ budem stíhať.
Čo sa týka pána poslanca Suju, stačí k tomu jedno, mňa strašne mrzí, mrzí, že sa nevie dohodnúť ministerstvo pôdohospodárstva a ministerstvo životného prostredia, aj keď sú z jednej strany. Je to smutné, ale vidíme, že aké tie dopady sú.
Čo sa týka pána poslanca Kuffu, zvyšovanie podpory živočíšnej výroby, áno, bude. My sme mali minulý týždeň pred výborom predstavený, predstavený model, model podpory od roku 2023 do roku 2027. U oviec je to až 90 % zvýšenie podpory. Ovce budú najviac, budú zvýšené zo všetkých oblastí živočíšnej výroby, budú zvýšené dojnice, bude zvýšená welfare zvierat, čiže to, tam, kam tie peniaze majú ísť, a tlačíme dole platby na plochu.
Čo sa týka uhlíkovej stopy, bola tu spomenutá, treba si uvedomiť jednu vec. Uhlíková stopa sa netýka len potravín dovezených k nám, ale potravín vyvezených od nás. Čiže keď sa zavedie uhlíková stopa, kľudne sa tento inštrument môže zaviesť aj na budúci rok, tak naše obilie bude nepredajné. A dostaneme sa do problémov vôbec s financovaním, s existenciou vidieka.
Pánu Mičovskému tak isto ďakujem za ten príspevok k jahňatám a tie jahňatá sú príkladom toho, že keď človek urobí maximum pre to, aby dosiahol svoj cieľ, tak ho dosiahne. Na tých jahňatách to je typický príklad a to, čo sme spravili s jahňatami, vieme spraviť aj v iných oblastiach poľnohospodárstva alebo živočíšnej výroby.
Pánovi Borguľovi ďakujem za podporu. Je to v našich rukách, ako to nastavíme. Nerobí nám to, ani Nemci, ani Portugalsko, ani Belgicko, je to v našich rukách, pokiaľ budeme rozumieť, tak to nastavíme správne.
A čo sa týka pána Kazdu, áno, zvyšujú sa stavy, lebo sa zvyšuje produkcia, čo je logické, len je tu jeden problém a už sa ním zaoberá Európska komisia, znižujeme produkciu maštaľného hnoja. A je to vážny problém ako... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2021 o 10:24 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:26

Jarmila Halgašová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Vážení, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán predseda, ja záverom by som bola veľmi krátko chcela vyjadriť podporu tomuto zákonu. Samozrejme, je to dobré, tie diskusie, my v rámci koalície máme vždy korektné a vždy sa vieme dohodnúť na dobrom a správnom riešení.
Nerozumiem však pánovi poslancovi Sujovi, ktorý teraz odišiel, povedal si svoje, nechcem povedať, že vulgárne, ale nakydal na SaS-ku. Ja si myslím a teda pán predseda to môže potvrdiť, programové vyhlásenie vlády sme pripravovali všetci štyria koaliční partneri, zhodli sme sa na tom, že treba podporovať produkciu, treba zvyšovať potravinovú sebestačnosť a aj keď to mnohí nechcú počuť, je to sanovanie poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva po predchádzajúcich vládach. Je to, je v katastrofálnom stave, zle boli nastavené pravidlá v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky, takže to, čo teraz robíme, sanujeme, čo sa dialo v predchádzajúcich obdobiach.
Naším hlavným cieľom je pridávanie hodnoty, teda zvyšovanie potravinovej sebestačnosti. To je len, je to síce pekne povedané, pekne to znie, ale z môjho pohľadu je trestuhodné, aby sme vyvážali produkty, poľnohospodárske a teda lesné produkty do zahraničia, poskytovali tam pracovnú silu a dovážali ich spracované s pridanou hodnotou. Našou povinnosťou je vytvárať podmienky tak a také, aby sme poskytovali prácu tu doma a aby sme tu doma vytvárali pridanú hodnotu. Jedine tak bude náš štát bohatší.
Sama som sa prihovorila za to, že aj keď teda ministerstvo pôdohospodárstva dostáva jednu veľkú nulu v rámci plánu obnovy, ja som presvedčená o tom, že ministerstvo životného prostredia ak dostalo 1,3 miliardy eur, neznamená to, že teraz nepomôže v rámci ekologických opatrení všetkým rezortom, pretože komplexné pozemkové úpravy, vodozádržné opatrenia nie sú výlučne v pôsobnosti ministerstva pôdohospodárstva. To je nadrezortná problematika a aj v pôsobnosti rezortu životného prostredia.
Preto verím, že ministri či už pôdohospodárstva, ale hlavne životného prostredia sa v tejto veci dohodnú a vyčlenia tam peniaze na komplexné pozemkové úpravy, pretože toto je najväčší problém pre ďalší rozvoj poľnohospodárstva a aj lesníctva. Máme najviac diverzifikovanú poľnohospodársku pôdu v rámci celej Európskej únie. A toto bráni ďalšiemu rozvoju. Pretože nemôžme nič budovať na cudzích pozemkoch. Vysporiadanie pozemkov a následne zabránenie ich ďalšej fragmentácie, opätovnej fragmentácie je jednou z úloh, ktorú máme v programovom vyhlásení vlády.
Čiže áno, na záver poviem, aj tento zákon pomáha udržateľnosti vidieka, rozvoju regiónov, podpore zamestnanosti, ale máme tam veľmi veľa opatrení, ktoré tomuto pomôžu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.9.2021 o 10:26 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video