40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

21.9.2021 o 11:01 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

10:45

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, návrh, ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu predkladá návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 243 o verejnej výskumnej inštitúcie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorými sa menia a dopĺňanú niektoré zákony.
Táto novela o verejnej výskumnej inštitúcii spolu s novelou zákona o SAV-ke umožňuje dotiahnuť zmeny hospodárskej formy ústavov SAV zo štátnych rozpočtových a príspevkových organizácii na verejnú formu (ruch v sále a zaznievanie gongu), verejné výskumné inštitúcie. Je to forma vhodnejšia pre organizáciu zabezpečujúcu verejný záujem a verejné výskumné inštitúcie sa automaticky budú stavať súčasťou ekosystémov evidencie hodnotenia výskumnej činnosti.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

21.9.2021 o 10:45 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:48

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport ako gestorský výbor podáva spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu zákona.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením zo 17. júna 2021 č. 804 sa uzniesla prerokovať vládny návrh zákona v druhom čítaní a prideliť ho týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, mládež a šport. Ako gestorský výbor určila Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a určila lehoty na jeho prerokovanie. Výbory prerokovali návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky.
Iné výbory o návrhu zákona nerokovali. Gestorský výbor konštatuje, že do začatia rokovania o návrhu zákona nedostal žiadne stanoviská od poslancov, podané podľa § 75 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
K vládnemu návrhu zákona zaujali výbory Národnej rady Slovenskej republiky tieto stanoviská: ústavnoprávny výbor, Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport v uznesení č. 97 zo 16. septembra 2021 zhodne odporúčajú návrh zákona schváliť pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi uvedenými v časti IV spoločnej správy.
Gestorský výbor odporúča Národnej rade Slovenskej republiky hlasovať o návrhoch uvedených pod bodmi 1 až 4 spoločne s odporúčaním ich schváliť. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto správe.
Predmetná spoločná správa výborov bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport zo 17. septembra 2021, č. 106.
Týmto uznesením ma výbor poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky informoval o výsledku rokovania výborov a o stanovisku a návrhu gestorského výboru.
Ďakujem, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

21.9.2021 o 10:48 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:51

Radovan Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, panie kolegyne, páni kolegovia, k tomuto návrhu zákona podávam pozmeňujúci návrh. Týmto pozmeňujúcim návrhom chcem upraviť a bližšie špecifikovať ustanovenia, ktoré sa týkajú sprístupňovania informácií verejno-výskumnej inštitúcie, ako napríklad informácie ohľadne hospodárenia s verejnými prostriedkami o životnom prostredí, o obsahu plnení a činnostiach vykonávaných na základe uzatvorenej zmluvy a podobne.
Ďalej navrhujem ponechať ustanovenia v súvislosti s obligatórnym a fakultatívnym zriadením dozornej rady, zároveň pozmeňujúcim návrhom spresňujem vznik a ustanovenia členstva v správnej rade VVI, zodpovednosť člena, činnosť výborovej komisie zriadenej zakladateľom a ďalej návrhom zohľadňujem aj možnosť určenia zlučiteľnosti funkcií riaditeľa s funkciou vedúceho organizačnej zložky v zakladacej listine a iné spresnenia. Teraz prečítam pozmeňujúci návrh.
Pozmeňujúci návrh k tomuto k návrhu zákona (tlač 556):
K čl. 1
1. V bode 4 § 2 ods. 4 sa na konci pripája táto veta:
„Tým nie je dotknuté sprístupňovanie informácií podľa osobitného predpisu.“
Poznámka pod čiarou 5a znie:
„§ 3 ods. 2 zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v znení zákona č. 628/2005 Z. z.“
2. V bode 6 § 4 ods. 2 písm. a) sa nad slovom „organizácie“ odkaz „poznámka 5a pod čiarou“ nahrádza odkazom „poznámka pod čiarou 5b“.
V nadväznosti na to sa primerane upraví aj znenie úvodnej vety k poznámke pod čiarou a označenie poznámky pod čiarou.
3. Bod 12 sa vypúšťa.
Doterajšie body sa primerane preznačia.
4. Bod 17 znie:
„17. V § 17 ods. 5 v prvej vete sa na konci bodka nahrádza bodkočiarkou a pripájajú sa tieto slová: „ak ide o verejnú výskumnú inštitúciu, ktorej zakladateľom je ústredný orgán štátnej správy, alebo o verejnú výskumnú inštitúciu, ktorou prevažujúcou hlavnou činnosťou je činnosť podľa § 1 ods. 4 písm. b) alebo písm. c), členstvo vzniká voľbou alebo vymenovaním zakladateľom.“
5. Za bod 18 sa vkladá nový bod 19, ktorý znie:
„19. V § 17 ods. 7 úvodnej vete a § 38 ods. 4 písm. a) sa za slovo „volebný“ vo všetkých tvaroch vkladajú slová a výnimočný... pardon, „a nominačný“
Doterajšie body sa primerane preznačia.
6. Za bod 19 sa vkladá nový bod 20, ktorý znie:
20. V § 18 ods. 4 sa za slovo „rade“ vkladajú slová „vzniká voľbou; ak ide o verejnú výskumnú inštitúciu, ktorej zakladateľom je ústredný orgán štátnej správy, alebo o verejno-výskumnú inštitúciu, ktorej prevažujúcou hlavnou činnosťou je činnosť podľa § 1 ods. 4 písm. b) alebo písm. c) členstvo“.
Doterajšie body sa primerane preznačia.
7. Za bod 22 sa vkladá nový bod 23, ktorý znie:
23. V § 20 ods. 7 písm. a) sa na konci pripájajú tieto slová „ak odsek 11 neustanovuje inak,“.
Doterajšie body sa primerane preznačia.
8. Za bod 31 sa vkladá nový bod 32, ktorý znie:
32. V § 22 ods. 5 v prvej vete sa za slovo „orgán“ vkladajú slová „alebo ak ide o výberové konanie na obsadenie miesta vedúceho organizačnej zložky ako poradný orgán riaditeľa,“.
Doterajšie body sa primerane preznačia.
9. Za bod 35 sa vkladá nový bod 36, ktorý znie:
36. V § 23 ods. 10 v druhej vete sa za slovo „rady“ vkladajú slová „alebo člen správnej rady“.
Doterajšie body sa primerane preznačia.
10. V bode 42 § 27 ods. 4 písm. f) sa na konci pripájajú tieto slová: „správa audítora“.
11. V bode 52 § 37 ods. 1 písm. b) sa za slovo „volebný“ vkladajú slová „a nominačný“.
Skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.9.2021 o 10:51 hod.

Ing.

Radovan Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:55

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia, nadväzujúca novela na tú predchádzajúcu novelu je návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 133 Z. z. o Slovenskej akadémii vied v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 569 o geologických prácach v znení neskorších predpisov.
Cieľom návrhu zákona je najmä zmena pôsobnosti snemu akadémie a vedeckej rady akadémie, predsedníctva akadémie, zmena zloženia akademickej obce a akadémia vedeckej rady, akadémia transformácie a organizácie akadémie na verejné výskumné inštitúcie.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

21.9.2021 o 10:55 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 10:58

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán minister, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport ako gestorský výbor podáva spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu zákona.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením zo 17. júna 2021 č. 805 sa uzniesla prerokovať vládny návrh zákona v druhom čítaní a prideliť ho týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, Výboru Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Ako gestorský výbor určila Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a určila lehoty na jeho prerokovanie. Výbory prerokovali návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky. Iné výbory o návrhu zákona nerokovali.
Gestorský výbor konštatuje, že do začatia rokovania o návrhu zákona nedostal žiadne stanoviská od poslancov podané podľa § 75 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
K vládnemu návrhu zákona zaujali výbory tieto stanoviská: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky v uznesení č. 323 z 9. septembra 2021 a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie vedu, mládež a šport v uznesení č. 98 zo 16. septembra 2021 zhodne odporúčajú návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi uvedenými v časti IV spoločnej správy.
Gestorský výbor odporúča Národnej rade Slovenskej republiky hlasovať o návrhoch uvedených pod bodmi 1 až 3 spoločne s odporúčaním ich schváliť. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v správe.
Predmetná spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, ktorý je gestorským výborom, zo 17. septembra 2021 č. 107. Týmto uznesením má výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky informoval o výsledku rokovania výborov, o stanovisku a návrhu gestorského výboru.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.9.2021 o 10:58 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:01

Radovan Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené pani poslankyne, páni poslanci, k tomuto návrhu zákona podávam pozmeňujúci návrh. Pozmeňujúci návrh má za cieľ spresniť kompetencie orgánov akadémie, zabezpečiť napĺňanie zákona o ochrane osobných údajov, či legislatívno-technicky upraviť znenie, číslovanie paragrafov a vypustiť nadbytočnú špecifikáciu. Teraz pozmeňujúci návrh prečítam.
Pozmeňujúci návrh k návrhu zákona (tlač 557):
K čl. I
1. V bode 6 § 8 ods. 7 písm. g) sa za slová „rozdelenie organizačnej zložky organizácie alebo jej zrušenie“ vkladá čiarka a slová „ak pravidlá podľa písmena f) určujú, že snem akadémie takýto návrh predsedníctva akadémie schvaľuje“ a časť vety za bodkočiarkou znie: „ak ide o organizáciu podľa § 21a ods. 11, návrh na zriadenie, zlúčenie, splynutie, rozdelenie organizačnej zložky organizácie alebo jej zrušenie schvaľuje vždy.“
2. V bode 7 sa v § 8 za odsek 9 dopĺňa nový odsek 10, ktorý znie:
„(10) Akadémie sa na účely ochrany a spracúvania osobných údajov považuje za prevádzkovateľa podľa osobitných predpisov.10a) Osobné údaje osôb prítomných na zasadnutí snemu akadémie sa spracúvajú v rozsahu meno, priezvisko, pracovné alebo iné zaradenie, hlas a obrazová podobizeň.“
Poznámka pod čiarou k odkazu 10a) znie:
„10a) Čl. 4 ods. 7 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov) (Ú. v. EÚ L 119, 4. 5. 2016) v platnom znení.“
„§ 5 písm. o) zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.“
V súvislosti s doplnením nového odseku sa primerane upraví úvodná veta novelizačného bodu.
Súčasne sa v čl. I bod 8 v § 9 ods. 3 písm. b) nad slovom „predpisu“ odkaz „10a)“nahradí odkazom „10b)“ a zároveň sa upraví úvodná veta k poznámke pod čiarou a označenie poznámky pod čiarou.
3. V bode 11 § 10 ods. 5 písm. f) štvrtom bode sa za slovo „likvidáciou“ vkladajú slová „alebo zriadenie, zlúčenie, splynutie, rozdelenie organizačnej zložky organizácie alebo jej zrušenie, ak pravidlá podľa § 8 ods. 7 písm. f) určujú, že snem akadémie takýto návrh predsedníctva akadémie schvaľuje“, za číslom „11“ sa vypúšťa slovo „aj“ a na konci sa pripájajú tieto slová: „predkladá vždy“.
4. Za bod 12 sa vkladá nový bod 13, ktorý znie:
13. V § 12 ods. 15 sa slovo „snemom“ nahrádza slovami „vedeckou radou“.
Doterajšie body sa primerane preznačia.
Novovložený bod 13 nadobúda účinnosť 1. januára 2022, čo sa premietne do článku upravujúceho účinnosť.
5. V bode 17 sa § 20a až 20c označujú ako § 15 až 17.
Súčasne sa vykoná súvisiaca legislatívnotechnická úprava vnútorného odkazu - v bode 17 § 20c ods. 2 písm. b) sa slová „§ 20a“ nahradia slovami „§ 15“.
6. V bode 18 § 21ab ods. 5 sa číslo „30“ nahrádza číslom „60“.
7. V bode 18 § 21ab ods. 6 sa nad slovom „vklad“ vypúšťa odkaz
30g)“ vrátane poznámky pod čiarou k odkazu 30g).
Zároveň sa primerane upraví úvodná veta k poznámke pod čiarou.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.9.2021 o 11:01 hod.

Ing.

Radovan Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:01

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ja len chcem určiť termín rokovania: dnes o 17.00 hod. Ďakujem.
Opravujem sa, hlasovania, ďakujem.
Skryt prepis

21.9.2021 o 11:01 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:12

Eva Horváthová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda.
Na základe dohody troch poslaneckých klubov, OĽANO, SaS, SME RODINA, žiadam o presunutie hlasovania o bode 49 tejto schôdze Národnej rady, to je návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 661), ako spravodajkyňa, a to na koniec prebiehajúcej 40. schôdze NR SR. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

21.9.2021 o 11:12 hod.

prof. MUDr. PhD., MPH

Eva Horváthová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:13

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Navrhujem takisto na základe dohody troch poslaneckých klubov, SaS, SME RODINA a OĽANO, aby sme bod č. 15, je to tlač 440, novela zákona o štátnom občianstve, aby sme tento bod preložili až na október.
Odôvodnenie: nielen k vôli tomu, že sa na tom dohodli tieto tri kluby, ale teda podľa mojich informácií už aj minister vnútra požiadal o to, aby sa to preložilo na október.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

21.9.2021 o 11:13 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:13

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Žiadam o termínovanie bodu č. 35, vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke (tlač 555), na 22. septembra, zajtra o 9.00 hod. ráno. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

21.9.2021 o 11:13 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video