40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 17:53 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:53

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja musím reagovať v úvode. No fašistovi, odsúdenému extrémistovi Sujovi sa o mne musí aj snívať. Ja som bol teraz absolútne ticho, ale ten... to fakt sa musí aj snívať o mne.
Chcem reagovať na pána Blanára. Pán Blanár, ja som bol na tom výbore, počúval som pozorne, keď tam bol aj pán Mičev a boli tam zamestnanci z múzea. Pán Mičev na moju otázku, či mu vadí, že bude patriť pod iné ministerstvo, odpovedal: „Nie, nevadí.“ Povedal, že ani jednému zamestnancovi to nevadí. Tu ide len o to, že to nebude pod ministerstvom kultúry, ale bude to pod ministerstvom obrany a v podstate to schvaľujem, pretože naozaj aj Naď tam vysvetlil veci, ktoré sú veľmi dobré, a bude to fungovať oveľa lepšie. To je môj názor.
Ale vy ste tu zase predviedli demagógiu, zavádzanie a klamstvá. Aj tam bolo povedané, že pani Laššáková, poslankyňa, vtedy ministerka kultúry, mala problémy s ministerstvom, teda, pardon, s múzeom, mali sťažnosti, ako sa to tam vedie a tak ďalej. Teraz, teraz Laššáková a partička zo SMER-u úplne inak točí. Vy, vy ste najkakajúcejšia sa partia do pusy. Čo bolo pred tromi rokmi, tak teraz je zrazu inak. Vy ste naozaj a to robí aj tuná príto... neprítomný Peťo Pellegrini, to vy ste úžasní. Vy dehonestujete to, čo ste dehonestovali predtým, a negujete to, čo ste negovali včera.
Ešte raz opakujem, ministerstvám... múzeu vôbec nevadilo, ani jednému zamestnancovi, že sa bude meniť a že to bude patriť pod ministerstvo obrany.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 17:53 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:55

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ctená snemovňa, chcem nielenže zareagovať na všetky tie faktické poznámky, ale uviesť opäť trošku na pravú mieru, o čo nám ide.
Múzeum Slovenského národného povstania bolo zriadené pri 10. výročí ukončenia II. svetovej vojny, dámy a páni. A odvtedy funguje podnes, so všetkými možno aj ťažkosťami, ale funguje podnes. Až táto koalícia prišla a zistila, že má geniálne riešenie. Len takto poodtrhávame, už to bolo spomenuté, že napríklad expozícia v Osvienčime pôjde teraz pod Sereď, čiže pod Národné múzeum, digitalizačné stredisko pôjde zase niekde inde a toto necháme pod... pod kuratelou ministerstva obrany, lebo podľa pani poslankyne Kozelovej je to o natieraní lafiet.
Prepáčte, toto je diskusia o Slovenskom národnom povstaní? O natieraní lafiet? To je krásnym potvrdením, že ako vy k tomu pristupujete. Vy ste to presne pomenovali, pani poslankyňa. Vy ste presne pomenovali, ako sa vy pozeráte na Slovenské národné povstanie. Dehonestujete ešte aj tých brigádnikov, ktorí tam boli, lebo vy si nevážite nikoho. (Reakcia z pléna.) Áno, jasné, ja krútim, len vy nekrútite. Vy ste povedali o reštaurovaní lafiet. To je to najdôležitejšie? (Reakcia z pléna.)
Dostal som informáciu od pani exministerky Laššákovej, keďže ste hovorili o tom, že tam bolo množstvo pochybení a tak ďalej. Najvyšší kontrolný úrad, keď príde na hociktorý úrad, či to bude v Kunerade u pani starostky, alebo hocikde inde, vám garantujem, že odíde so zápisom, kde bude napísané množstvo formálnych pochybení. Vám garantujem. A pani ministerka potvrdila, že to, čo sa tam našlo v tom čase, o ktorom ste vy hovorili, tak to boli práve pochybenia formálne, že cesťák nemal možno nejakú náležitosť a tak ďalej. Nič sa tam nedefraudovalo, pani poslankyňa, ako ste sa snažili vy naznačovať, lebo vy pokračujete presne v tej rétorike OĽANO. Čo robí vaša ministerka a váš minister?
K pánovi Žiakovi sa nebudem vyjadrovať, lebo on je mimo Slovenska a mimo reality.
Pán Kotleba, aj keby som pripustil neschopnosť pána Mičeva, a tým aj odpovedám, aj keď nie veľmi rád, ale spájam to s vami, pánovi poslancovi Pročkovi, tu nejde predsa o riaditeľa. Prepáčte, ak teda riaditeľ nebude fungovať alebo nie je schopný nejakým spôsobom sa postarať o niečo, tak preto musíme inštitúciu roztrhať na kusy a zmeniť a dať ju niekde inde? Ak ste ma dobre počúvali, vážené panie poslankyne a páni poslanci, ja som ani jedno slovo o pánovi Mičevovi nepovedal pri svojom vystúpení. Ani jedno. A v našom návrhu jasne hovoríme, že sa vytvorí dozorná rada, že sa vytvorí správna rada a budeme ju voliť tu v Národnej rade Slovenskej republiky, tých ľudí, ktorí sa do toho prihlásia, a budú musieť skladať účty Národnej rade Slovenskej republiky. Ale už tu nikto nebude dehonestovať múzeum a cez to aj celú myšlienku múzea a vôbec Slovenského národného povstania, ktorý je základom aj našej štátnosti. A musíme to jednoducho povedať, lebo bude mať samostatný rozpočet. Bude to určené priamo v samostatnej kapitole tak, ako je to v prípade Ústavu pamäti národa. Tak chcete mi povedať, že ak tu máme Ústav pamäti národa, ktorý je ako verejnoprávna inštitúcia, a rešpektujeme to všetci, že nezaslúži si to aj Múzeum Slovenského národného povstania? Po tom všetkom, čo ste predviedli, dnes vidíme, že je toto najlepšie riešenie, aby už nikto sa nesnažil siahať na Múzeum Slovenského národného povstania, lebo nám to ani len nenapadlo, že také niečo sa tu môže udiať.
Pán Suja, hovorili ste o názore, že či sa čudujem, alebo nečudujem, nie ste tu, ale veď ja sa nečudujem. Veď pán Naď povedal, už toho povedal na bežných ľudí aj v čase riešenia pandémie toľko, že sú to lúzri a že sú, ja neviem čo, tých prívlastkov a pomenovaní už povedal veľa, ale on si vystavil vysvedčenie, je to jeho problém. On je minister. Ja som len pomenoval to, čo som cítil, pretože sledoval som, ako sa celá vec vyvíja.
Pán poslanec Stančík, hovorí, že ja som neveril ani tomu, čo rozprávam. Pán Stančík opäť zmizol. No ja sa pýtam, pán Stančík, teda kde ste, teda v parlamente, tak mi povedzte, vy teda súhlasíte s tým, že váš predseda, aj keď neviem, kedy bol zvolený alebo líder, ako ho voláte, lebo nikdy nikto nevidel, kedy bol pán Matovič zvolený za predsedu, dokonca nikto nikdy nevidel ani váš snem strany. Teda keď vy súhlasíte s tým, že pán Matovič len tak sarkasticky povie, že on chce mať toľko členov ako NSDAP, vy s tým súhlasíte? Povedzte. Povedzte aj všetci ostatní. Vy by ste presne takto reagovali, keby sa vás pýtal nejaký novinár na tlačovke, že koľko chcete mať členov, vy ste hneď povedal z partesu ako prvé NSDAP? To väčšinou povie niekto, kto nad tým rozmýšľa. To neni len tak. Ale, samozrejme, lebo Matovič, on si môže povedať čokoľvek, lebo to je len sarkazmus. Keď mu to vyhovuje je to sarkazmus, keď mu to nevyhovuje, tak je to pravda. Veď si len spomeňme, ako povedal takisto na jednej tlačovke, že vraždou Kuciaka sme dosiahli míľnik.
Pán Stančík, ja neviem, ako to pomenovať, ale vy hovoríte, že my tu máme nejaké spojenectvá s ĽSNS, tak sa, prosím vás, spýtajte vašich kolegov, ktorí tu boli v opozícii, OĽANO, niektorí ste tu neboli, ale bola tu vaša, vaši predchodcovia, pretože u vás sa to mení z volieb na voľby, ktorí hlasovali, napríklad s ĽSNS o zákone, ktorým ste chceli zmeniť voľbu generálneho prokurátora. Pán Stančík, a to sme mali teraz kričať, že už ste mali urobenú koalíciu? Áno, lebo keď sa vám to páči, tak to takýmto spôsobom zneužijete, a povieme, že my jednoducho s nimi spolupracujeme. To sa na vás podobá.
Vážené dámy a vážení páni, uvedomme si, že táto inštitúcia bola s úctou k našej histórii, s úctou k všetkým tým obetiam Slovenského národného povstania, ale aj k tým, ktorí trpeli, za všetkých tých 111 vypálených obcí a osád, za tých vyše 233 masových hrobov, ktoré počas Slovenského národného povstania tu vznikli, ustanovená, aby popísala všetky biele miesta po rokoch, pretože aj dnes a dodnes nemáme všetky biele miesta popísané. A je ich potrebné zmapovať. A nielen to, keď sa zmapujú, je potrebné, aby ich naďalej sprostredkovalo múzeum ďalším generáciám. Práve preto v roku 1955 bolo múzeum založené. A myslíme si, že to bolo správne, pretože aj výsledok Slovenského národného povstania bol zohľadnený pri vytváraní Košického vládneho programu, nie dokonca sa v Košickom vládnom programe hovorí, že hrdinský boj Slovákov proti fašizmu nech je príklad českým bratom.
Ale aj vďaka výsledku Slovenského národného povstania, ktoré bolo všenárodné, všepolitické a všekonfesionálne, pretože dohodli sa všetci naprieč, že jednoducho musíme sa postaviť proti tomu zlu, tak bolo zadefinované aj vďaka tomu, že je potrebné riešiť slovenskú otázku v budúcom vytváraní Československa po vojne. To sú všetko vážne veci, ktoré je potrebné brať do úvahy. A nielen tak sa na to pozerať, že ideme lafety natierať alebo že je to presne o tomto, čiže preto sme prišli s týmto návrhom zákona. A nehnevajte sa na nás, ak vám pripomíname veci, ktoré nechcete počuť. Je to prosto tak. Nikdy by sme s takýmto niečím prišli, keby sme nevideli, ako dehonestujúco k tomu pristupujú dvaja ministri za OĽANO, vyhovárajúc sa, že nie sú peniaze, a pritom za tým robia mnoho iných vecí. Však veď keď má ministerstvo obrany dosť peňazí, aký je problém, aby ich poukázal ministerstvu kultúry a zlepšil organizáciu aj pri natieraní lafiet, jak to vidí pani Kozelová ako najdôležitejší problém Múzea SNP. Toto sú organizačné veci. Veci, ktoré už mu musí zariadiť manažér tej inštitúcie.
Ale poslanie a vôbec fundament celého múzea je úplne kdesi inde. Je to, je to naša história, je to naše historické kultúrne dedičstvo, je to symbol protifašistickej koalície a tak ďalej a tak ďalej. A preto si nemyslíme, že múzeum, ktoré má aj bohatú tradíciu a je tu od ’55. roku, len tak zanikne a vznikne nejaká časť v rámci Vojenského historického ústavu. Veď aj dnes môže Vojenský historický ústav s Múzeom SNP podpísať dohodu na mnohých reštaurovaniach zbraní a tak ďalej. Veď to vôbec nie je problém, prepánajána. Ale musí sa to, musí sa k tomu pristupovať úplne ináč, s väčšou zodpovednosťou, ale aj úctou, ktorú naozaj tu nevidíme, a preto sme prišli s týmto návrhom zákona.
A chcel by som vás ešte raz poprosiť, aby ste sa pozerali z tohto pohľadu na to, nie z takého úzkeho, že nám chýbajú peniaze a že tam treba natierať lafety alebo niečo podobné. Budeme mať možnosť alebo budú mať možnosť tí, ktorí, ak tento zákon prejde, od 1. 1. 2022 voliť správnu radu aj dozornú radu, tak ako máme možnosť voliť aj správnu radu, aj dozornú radu Ústavu pamäti národa. Či myslíte si, že Slovenské národné povstanie je menej, ako je to, čo mapuje Ústav pamäti národa? Ja si to nemyslím. A myslím si, že preto je potrebné pristúpiť k tomuto návrhu tak, ako sme ho predložili.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.9.2021 o 17:55 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:06

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jáj, pán poslanec, keby boli majstrovstvá sveta v demam... v demagógii, tak vy ste normálne na jednom z prvých troch miest úplne bezpečne.
Musím vás znova upozorniť, že toto nie je zákon o Slovenskom národnom povstaní ako takom. My ho nejdeme meniť ani ho nejdeme rušiť, ani mu nejdeme meniť obsah, nejdeme meniť ani Košický vládny program. Toto je zákon o múzeu. O múzeu. V tom múzeu sú exponáty, ktoré sú základom toho múzea. A tie exponáty chceme, aby boli perfektne ošetrené, aby vydržali ďalšie roky, možno ďalšie desaťročia a ďalšie storočia. Takže, prosím vás pekne, my sa tu nebavme o tom, že niekto ide rušiť SNP. Nie, my ideme jednoducho zlepšiť fungovanie múzea SNP.
A čo sa týka digitalizácie, tak digitalizácia a digitalizačné centrum pôvodne malo byť v Slovenskej národnej galérii. To, že išlo do Banskej Bystrice, je vecou Petra Pellegriniho, ktorý si ho tam strčil s tým, že v Bratislave nenašli vhodné priestory. Takže o tomto je digitalizačné centrum. A faktom je, že digitalizačné centrum veľmi slušne zarábalo, takže to len k to... to len tomu, k tej informácii o digitalizácii.
A áno, súhlasím aj s pánom poslancom Kotlebom, že to, akým bol šéfom Mičev, tak to bola jedna katastrofa. Ten tam naozaj celé roky nemal čo robiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 18:06 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:08

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som si dovolil vrátiť sa k meritu veci. A dovolil by som si vrátiť sa k tomu výboru, ktorý bol výbor pre kultúru a médiá, ktorého sme boli všetci svedkom.
Dámy a páni, skutočne lajtmotívom celého toho výboru ohľade presunu Múzea Slovenského národného povstania z ministerstva kultúry na ministerstvo obrany boli peniaze. Niekoľkokrát to bolo potvrdené ministerkou kultúry a niekoľkokrát to bolo potvrdené ministrom Naďom. Taká je pravda. Tuná ako nesplietajme nezmysly. My sme naozaj na tom výbore boli. A my sme to počúvali. Jedine peniaze. To je strašne málo na to, aby k takémuto presunu prišlo. Ešte raz to hovorím, jedine peniaze. Pýtam sa, prečo nie je vydotované ministerstvo kultúry tak, aby sa nemusela táto nezmyselná zmena prevádzať.
A ešte jednu vec. Tuná ktosi povedal, ja si to už nepamätám, kto tam na tej ľavej strane, že zamestnanci, všetci zamestnanci Múzea SNP súhlasia s presunom múzea z ministerstva kultúry na ministerstvo obrany. Prosím vás pekne, čo je toto za nezmysel? Ako môže niekto povedať takúto hovadinu? Však tých zamestnancov sa nikto nepýtal. Tí zamestnanci do dnešného dňa nevedia, že má oficiálne k nejakému presunu prísť, lebo nedostali blbý lajster, aby im to niekto oficiálne povedal.
Veď ten bordel, ktorý je v tejto spoločnosti, sa prejavuje presne aj v tomto presune tohto Múzea Slovenského národného povstania. Veď vy ani presunúť do múzeum neviete. Vy ste hochštapleri, ktorí nemáte čo v tejto snemovni a v tomto štáte a v tejto spoločnosti robiť. Taká je pravda. A robte si svoje nezmysly niekde inde. A ja vám garantujem, že po voľbách sa to aj tak všetko zmení a to ministerstvo bude... a to múzeum bude... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 18:08 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Blanár, no ja oceňujem toto vaše druhé vystúpenie, lebo bolo podľa mňa omnoho lepšie, ako to úvodné. Aj ste nám niečo povedali k tomu, ako si to predstavujete, ako by to malo po novom fungovať.
Ale chýbalo mi v ňom, pán podpredseda, trošku tej sebakritiky ohľadom vedenia toho múzea, pretože vy ste, nevravím, že vy osobne, ale aj v rámci SMER-u ste vedeli o tom, že čo je Mičev zač, že dlhodobo ho všetci ľudia, ktorí v kultúre aj robia, a to je jedno, aký máme názor na SNP teraz, dlhodobo vnímajú Mičeva ako úplne nekompetentného, politicky dosadeného človeka, ktorý keď má rozpočtové schodky, tak sa mu vždy nájdu peniaze, aby sa to vyrovnalo, pričom ostatní by už dávno leteli z funkcií. A jednoducho takúto pachuť to v Bystrici a v širokom okolí za tie roky zanechalo, čiže preto som ja tú prvú faktickú začal s tým, že všetko zlé je za niečo dobré.
To, že teraz prichádzate s nejakým nápravným mechanizmom, to my, samozrejme, kvitujeme a si váš návrh preštudujeme, ale chcem vám, pán podpredseda, povedať, že prečo ste s tým nemohli prísť možno za minulej vlády? Vedeli ste, informácie ste mali, možnosti ste mali, Mičeva ste mohli vyriešiť, ako sa hovorí, na lusknutie, a nestalo sa to. Teraz tá iniciatíva prichádza, ale je vyprovokovaná takýmto závažným nejakým, poviem to, signálom alebo akciou.
Čiže, čiže znova to musím v tejto súvislosti povedať, všetko zlé je na niečo dobré aj ohľadom tejto záležitosti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 18:10 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:12

Róbert Halák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Blanár, viete, vy tu chcete spájať, teda chcete, aby teda zostalo to múzeum pod ministerstvom kultúry. A áno, rozprávalo sa o tom, že teda peniaze, kde je ich viac. Tu sa 30 rokov na tú kultúru kašľalo, s prepáčením. Vždy tá kultúra na Slovensku bola na konci. Vieme to všetci, keď si pozrieme štátny rozpočet, koľko ide peňazí do kultúry každý rok, tak si to viete všetci veľmi ľahko spočítať.
Ja som na to výbore takisto bol a tam padlo jedna taká, taká veta od ministra Naďa na pána Mičeva, ktorému povedal, že: „Pán Mičev, ja som za vami bol a sme sa rozprávali o tom, že pôjdete pod ministerstvo obrany. Vy sám ste mi povedali, že, chvalabohu, že sa presunieme na, pod ministerstvo obrany a nebudem pod ministerstvom kultúry.“ Toto pán Mičev povedal. Je to určite z toho aj nahrávka. Vravím, ja som na tom výbore bol, čiže toto tam odznelo.
Čiže keď sa bavíme o peniazoch, áno, viacej peňazí je na tom ministerstve obrany ako na ministerstve kultúry. A myslím si, ako aj Monika hovorí, že to, to múzeum by malo byť pod ministerstvom obrany. To je všetko.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 18:12 hod.

Róbert Halák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:13

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán Blanár, keďže ste spomenuli moju rodnú obec, partizánsku obec, kde sa nachádza pamätník SNP, jeden z najväčších pamätníkov na Slovensku, a to už nehovorím o tom, že tento pamätník je práve v sídle Žilinského samosprávneho kraja, v katastri Žilinského samosprávneho kraja, ako keby som to chcela pomenovať. A vy ste tam boli 12 rokov županom, a keď sme vás aj pozývali na oslavy SNP, tak ste prišli až tesne teda pred voľbami a nechcem byť teraz taká útočná, ako ste vy útočný, ale to SNP je o niečom naozaj inom, len ste to správne nepomenovali.
My sa staráme o ten pamätník. Nám ministerstvo obrany naozaj pomohlo, pomohlo ho zrekonštruovať. Na základe toho, že sme dostali dotácie z ministerstva obrany, máme zrekonštruované nielen pamätníky, ale prídite sa pozrieť, aj pamätník a pomník Sašu Rogačevského, Popova, v našom katastri obce my sa o to príkladne snažíme, ale zo Žilinského samosprávneho kraja za vaše pôsobenie sme vôbec necítili žiadnu podporu. A je mi veľmi čudné, že si na Slovenské národné povstanie a na jeho pamätníky spomínate až teraz.
Ako a to neberte taký útok, ako ste si vy tu práve pred chvíľou rypli do našej obce, kde naši občania sa príkladne starajú o tieto pamätníky a spomienku SNP.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 18:13 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:14

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Kavecká, tak teraz by som chcel počuť pani Kozelovú, kto je demagóg. Ja som vás spomenul v súvislosti s Najvyšším kontrolným úradom. Je to všetko ku cti, že sa staráte o pamätníky a všetky že s... že sú obnovované, a vy veľmi dobre viete, že keď som bol predsedom Žilinského samosprávneho kraja, tak som chodil po celom kraji a dávali sme aj dotácie na jednotlivé pamätníky. Ale teraz ste hovorili úplne o inom. Ale snažili ste sa nejako vytočiť z toho.
Pani Kozelová, hovoríte mne, že som demagóg, ale vy ste hneď vzápätí demagogicky povedali, že ja som hovoril o zrušení SNP, že vy ste za zrušenie SNP. No to som ani nepovedal.
Pán Kotleba, že troška sebakritiky, no, ja vám poviem takto. Vy ste povedali, že je jedno, kto aký má názor na SNP. Mne nie je jedno. Ja mám jasný názor na SNP a rád by som počul, aký máte vy názor, a Mičev v tomto prípade nie je dôležitý. Ešte raz opakujem.
Pán Halák, hovoríte, že na ministerstve obrany je viacej peňazí, tak prečo to nepresuniete na ministerstvo kultúry. Veď to je veľmi jednoduché. A vôbec som nehovoril a ten náš návrh nehovorí o tom, že to chceme dať pod ministerstvo kultúry teraz, ale prečítajte si ho. My chceme vytvoriť samostatnú verejnoprávnu inštitúciu takú, akou je napríklad Ústav pamäti národa.
No a ešte raz to zhrniem. Dámy a páni, my chceme to Múzeum Slovenského národného povstania dať na vyšší piedestál práve preto, čo začali robiť ministri z OĽANO. Nebol dôvod, aby sme my počas našej vlády ten status Múzea SNP menili, pretože ani nám nenapadlo, že by ho bolo potrebné meniť, pretože fungovalo. Aj keď tam boli možno nejaké problémy, to býva v každej inštitúcii. A keď bolo potrebné dať finančné prostriedky, tak sme ich dali a dôstojne sme si vždy pripomenuli Slovenské národné povstanie. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 18:14 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:25

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán, vážený pán predseda, excelencia, vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, prosím, ako navrhnutému spravodajcovi výboru predniesť informáciu o výsledku prerokovania návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Juraja Blanára, Roberta Fica a Ladislava Kamenického na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k Vyhláseniu Národnej rady Slovenskej republiky k stému výročiu narodenia Alexandra Dubčeka (tlač 649).
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 681 zo 6. septembra 2021 pridelil návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Juraja Blanára, Roberta Fica a Ladislava Kamenického na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k Vyhláseniu Národnej rady Slovenskej republiky k stému výročiu narodenia Alexandra Dubčeka (tlač 649) na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá s tým, že ako gestorský výbor podá Národnej rade Slovenskej republiky informáciu o výsledku prerokovania uvedeného materiálu vo výbore a návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky. Výbor pre kultúru a médiá o návrhu nerokoval, nakoľko pri hlasovaní o programe 41. schôdze zvolanej na 16. septembra 2021 nebol uznášaniaschopný.
Pán predseda, ďakujem, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.9.2021 o 18:25 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:31

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, ja si dovoľujem tak zareagovať komplexne na obidve tie vaše vystúpenia.
Vy ste na jednej strane hovorili o tom, ako sa Alexander Dubček zaslúžil o našu národnú slovenskú hrdosť, s tým sa, samozrejme, dá súhlasiť, ale potom ste to veľmi nešťastne spojili s menom Václava Havla. Ja vám veľmi jasne chcem povedať, nespájajte meno zločinca Václava Havla so slovenským národom, so slovenskou národnou hrdosťou. Havel, kde mohol Slovensko a Slovákov zosmiešňoval, Václav Havel je symbolom protislovenského ťaženia, Václav Havel je symbolom znevažovania slovenského národa, je symbolom likvidácie slovenského priemyslu, Václav Havel je symbolom prepustenia najťažších zločincov, ktorí páchali obrovskú kriminalitu na Slovensku.
To je Václav Havel, tak ho, pán predseda, prosím, nespájajte nikdy viac s menom Alexandra Dubčeka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 18:31 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video