40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

22.9.2021 o 18:47 hod.

PhDr.

Katarína Hatráková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:44

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Viete, pán Pročko, ten radikálny fanatizmus je na tej vašej strane. Ale nielen to, lebo to by bolo málo, to, čo poviem. Ale tie bludy, ktoré tu rozprávate. Viete, vytrhávať ako z kontextu, to je to, to je úplne to super. A presne takýchto bludárov sa my obávame na školách, aby tam tieto bludy a polopravdy dávali. Ale keď už hovoríte k tej láske ako k tomu blížnemu, tak ja vám poviem, pán Pročko, ako to, ako to celé zneje. Milovať budeš svojho Boha celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou, celou svojou mysľou a svojho blížneho ako seba samého. Hej, to je naplnenie lásky. To len toľko na vás.
A tu kolega, ktorý spomínal tých 30 strieborných a Judáša a podobne, viete, to ja to takto poviem, ja by som nechcel ani jeden strieborňák. Nikto si tie peniaze neužije, každý, kto to dostane, takéto peniaze, a to vidíme aj pri tých všetkých kauzách, ktoré sa tuná robia. Ako si užívajú tí ľudia tie peniaze? No lebo siahaš na niečo, čo ti nepatrí.
A ku kolegovi, ktorý hovoril, že ten pozmeňovák alebo, respektíve, že je to dobré, tak ja si to dovolím hneď tak povedať, ako to v úvode máte ten bod jeden a ten znie v dôvodovej správe: "na školách, škôlkach či zariadeniach sociálnej starostlivosti nemohla byť neplnoletým osobám prezentovaná LGBTI ideológia či iné ideológie nabádajúce ku zmene pohlavia". No a k tým neplnoletým osobám ja som hovoril o tom preto, aby to boli študenti stredných škôl, lebo na stredných školách sú aj plnoleté osoby. Osemnásťročné deti sú veľakrát, môžu byť to tretiaci, môžu to byť štvrtáci a piataci, to môžu byť dokonca dvadsaťročné deti. Žiadna táto ideológia na našich stredných školách ako nebola. Takže to nepl... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 18:44 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:46

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja len v stručnosti. Chcel by som poďakovať všetkým poslancom, ktorí vystúpili v rozprave a ktorí vyjadrili podporu pre tento návrh zákona. Dúfam, tá konštruktívna kritika, samozrejme, ak prejde zákon prvým čítaním, môžu sa zapracovať zmeny, aby mohol v pohode prejsť do toho druhého čítania. Neberte ten zákon, že je to zákon môj alebo že je to zákon hnutia REPUBLIKA, ale je to zákon detí, je to zákon pre naše deti a tak k tomu aj pristupujte pri hlasovaní.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.9.2021 o 18:46 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:47

Katarína Hatráková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Ja sa tiež chcem poďakovať za túto diskusiu a priznávam, že jediné, čo mi v tejto chvíli napadá, je biblické, že Hosana! a Ukrižuj!
Zopakujem len, čo som povedala v tej rozprave, že ten zákon mi je obsahovo a ideovo blízky, my sme s kolegom o tom včera hovorili, ale tým, že je skopírovaný z maďarskej legislatívy, žiaľ, nesedí na našu legislatívu. A tak ako som hovorila, nebolo by dobré, aby z tohto parlamentu vychádzali len papiere, aby to bolo, chcela som, aby to bolo realizovateľné.
A teda priznávam, že ma mrzí záver tej diskusie, pretože to, že nám tu chýbajú hranice a počúvanie a vnímanie a bazálna slušnosť, to sme vedeli, ale teda dopracovať sa až k tomu, ako chránim pedofilov, tak to som naozaj neočakávala. Takže to mi je naozaj ľúto.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.9.2021 o 18:47 hod.

PhDr.

Katarína Hatráková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:49

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Vážený pán predsedajúci, ctené kolegyne, kolegovia, na úvod úplne v stručnosti. Cieľom našej predloženej novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva je zamedziť možnosti zneužitia aktuálne platnej legislatívy tak, aby neočkované osoby v budúcnosti náhodou nemohli ísť voliť, čo reálne podľa súčasného znenia hrozí.
Viac o obsahu a konkrétnych dôvodoch do hĺbky, ktoré nás k tomu viedli, poviem v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.9.2021 o 18:49 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:50

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajkyňu k návrhu zákona (tlač 630). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán presedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.9.2021 o 18:50 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:52

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak, vážené dámy, vážení páni, ako som povedal úplne v úvodnom slove, cieľom tejto našej predloženej novely je ochrániť základné politické právo garantované ústavou, a to je právo voliť pre všetky osoby na Slovensku, ktoré spĺňajú tie základné podmienky, to znamená vek 18 rokov, a odmietame akékoľvek ďalšie kritériá, ako je napríklad očkovanie, test alebo prekonanie tej bájnej choroby a ďalších vecí, ktoré sú dnes reálne možné ako podmienka pre to, aby človek mohol ísť voliť.
Keď neviete, o čom hovorím, jedná sa o zákon o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý pozná tzv. prekážky výkonu volebného práva. Jednou z takýchto prekážok je tzv. zákonom ustanovené obmedzenie slobody v súvislosti s ochranou verejného zdravia. Doteraz bol tento zákon v podstate alebo táto stať tohto zákona bezpredmetná, pretože neexistoval taký zákon, ktorý by mohol doslova a do písmena rozdeliť ľudí na viacero kategórií a jedným zakázať vstup do prevádzky, do ktorej iným bez problémov tento vstup umožnil. To tu doteraz nebolo a som presvedčený o tom, že keď minulé vlády toto zavádzali do zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ani nepredpokladali, že takéto šialenstvo niekedy môže nastať. A možno rátali s nejakou, s nejakým pacientom s ebolou alebo s leprou, alebo ja neviem, s nejakou závažnou prenosnou chorobou, u ktorého je logické, dobre, že nemal by byť vo volebnej miestnosti, ale pravdepodobnosť, že k niečomu takému dôjde, je tak mikroskopická, že to v tom zákone bolo možno fakt len úplne preventívne.
Lenže tým, že dnes máme schválený ten fašistický zákon, ktorý rozdelil ľudí na dve kategórie, ktorý si tu vládna koalícia schválila a na základe ktorého dnes vidíme ten tzv. režim OTP alebo dokonca ešte prísnejší režim, kde ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní alebo neprekonali to bájne ochorenie, ako mu budem hovoriť, alebo nemajú nejaký test, nesmú vôjsť do určitých prevádzok. Vidíme to na každodennom našom živote. Drvíte s tým podnikateľov, ubližujete tým ľuďom a človek by už len očakával, kedy to zavediete na všetky ďalšie súčasti nášho života a v podstate zničíte ľudskú spoločnosť a slobodu ako takú.
Dobre vieme, že táto vládna koalícia nemá žiadne zábrany. Vieme, že sa nezastavíte pred ničím. Práve dnes titulky novín zaplavila správa veľmi nebezpečnej a z môjho pohľadu so sociopatickými sklonmi ovplyvnenej alebo sociopatické sklony sú jej vlastné, ženy Márie Kolíkovej, ministerky spravodlivosti, ktorá otvorene povedala, že jedinou prekážkou k povinnému očkovaniu je už len dohoda koaličných strán. K tomu ste chceli dospieť? K tomuto? K absolútnemu fašizmu od á po posledný koniec toho slova?
Veď to je neuveriteľné, je neuveriteľné, že niečo také dokáže vôbec minister, v tomto prípade ministerka verejne povedať. Vy už len sa dohodnete a urobíte z ľudí normálnych otrokov tejto covidototality. A práve z toho dôvodu predkladáme tento návrh zákona, pretože ja sa nechcem dožiť momentu, keď mi pred volebnou miestnosťou povedia: Ty si neočkovaný? Máš smolu!
Dnes to v zákone reálne máte. Vy kľudne dnes podľa zákona môžete volebné miestnosti otvoriť len na podmienku OTP, ako vy tomu hovoríte, alebo kľudne ju môžte otvoriť len pre očkovaných, vám to dnes zákon umožňuje. A my ako opoziční poslanci, ako občania Slovenskej republiky, ktorí si ctia a vážia slobodu, vidíme, že vy sa nezastavíte pred ničím, vidíme, že vy aj ako poslanci Národnej rady, ktorí možno nesúhlasíte s tým, čo je prerokované, sa vždy prispôsobíte a podľa tej politickej objednávky stlačíte to konkrétne tlačidlo a obmedzíte tým milióny ľudí na Slovensku bez ohľadu na to, či je to podporené vedeckými argumentmi, či to má nejakú zdravotnú logiku, alebo je to len politický paškvil, ktorý slúži na to, aby ste sa tvárili možno pekne pred Bruselom, pred médiami alebo pred Igorom Matovičom, ktorý si od rána do večera vymýšľa nezmysly ako posledne očkovacia lotéria.
Vidíme, že keď s vami niekto nesúhlasí alebo vám niekto nie je po vôli, nemáte problém zmeniť zákony, ako najnovšie avizujete pri pánovi Žilinkovi, a odstránite mu celý jeho paragraf, ktorý mu dáva zásadnú kompetenciu, ktorý zaviedol práve pán Lipšic, v mene ktorého bezpečnosti to chcete urobiť. A potom my máme predpokladať, že vy nebudete natoľko zvrátení, aby ste zneužili súčasné znenie zákona na tieto vaše totalitné chúťky a neobmedzili neočkovaným ľuďom právo voliť? Máme vám veriť? To máme vážne vsadiť našu budúcnosť na vaše dobré slovo, tisíckrát porušené? Po tom, čo ste toľkokrát oklamali ľudí? Po tom, čo ste z vlastného programového vyhlásenia vlády urobili len bezcenný zdrap papiera, bezobsažnú frázu bez akejkoľvek hodnoty?
Ja si myslím, že každý inteligentný človek pochopí, prečo takýto návrh zákona dávame, a každý človek, ktorý si váži svoju slobodu, chce, aby zákon, ktorý tu navrhujeme, ktorý odstráni tú možnosť, že zákonom ustanovené obmedzenie slobody v súvislosti s ochranou verejného zdravia nebude môcť byť prekážkou pre výkon volebného práva, som presvedčený o tom, že každý jeden človek, každý jeden takýto slobodne zmýšľajúci človek toto musí podporiť a musí súhlasiť s tým, že ochrana práva neočkovaných osôb ísť normálne voliť je úplne samozrejmá, je samozrejmá tak, ako je samozrejmé, že neotestovanú vakcínu nemôžete ľuďom prinútiť povinne.
A to sa vôbec, nie je nijakým spôsobom namierené proti očkovaným ľuďom. Ja úplne rešpektujem každého, kto sa dal zaočkovať, takisto ako rešpektujem každého, kto sa zaočkovať nedal. Nerobím tieto rozdiely a vnímam to ako osobné rozhodnutie každého jedného z nás, každého člena spoločnosti. A som proti tomu, aby ste do toho svedomia vstupovali, a som proti tomu, aby ste takýmto desivým paškvilom krivili ústavné práva obyvateľov Slovenskej republiky.
Teda ďakujem veľmi pekne všetkým za podporu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.9.2021 o 18:52 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:58

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, musím ťa ubezpečiť, v tom úvode, keď si povedal, že povinnému očkovaniu stojí v ceste už iba dohoda koalície. To nie je iba tá dohoda koalície, ktorá stojí v ceste, aj my poslanci Národnej rady a mnohí ľudia stoja v ceste k tomu, aby to povinné očkovanie tuná nebolo.
Toľkokrát som sa zamýšľal nad touto COVID hystériou, ktorá zachvátila Slovensko, ale, žiaľ, nielen Slovensko, ale aj celý svet. Odrazu ktosi, či je to vláda, či minister, dokonca do toho vstupujú aj niektorí kňazi, im záleží na mojom zdraví. Doposiaľ sa nikto nestaral o moje zdravie, aké mám ja zdravotné problémy. A či vo svete, alebo na Slovensku existuje iba COVID-19, ktorým sa treba ako zaoberať? Azda je to iba jediná nákazlivá choroba, ktorá tu vo svete existuje? A čo ďalšie ochorenia, kde sú tí ďalší pacienti? Počas COVID-u-19 ministrom, v podstate dvaja sa vymenili na ministerstve zdravotníctva, som dával otázky, som im kládol otázky, koľko ľudí zomrelo nie vďaka COVID-u, ale kvôli COVID-u preto, že sa nedostali na plánované operácie, a to sú, ja neviem, srdcovo-cievne ochorenia, onkologickí pacienti. Plánované operácie mnohí ľudia, ktorí mali, žiaľ, nedostali sa k týmto operáciám. A nič iné dva roky nepočujeme len COVID-19.
Pán kolega, vieš, ono to ide tuná, to teraz či očkovať, neočkovať, ale toto je zásadný zápas o budúcnosť vôbec sveta alebo o budúcnosť Slovenska a našich generácií, že či Slovensko bude slobodné, alebo nebude slobodné, alebo bude totalitárne. Takúto totalitu jednoducho odmietame, nanucovať. A kde sú ľudia, ktorí sú rizikoví? A ich zaočkujeme a následne na to zomrú?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 18:58 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:00

Radovan Marcinčin
Skontrolovaný text
Ďakujem za školenie, ja som si doteraz myslel, že predkladateľ návrhu zákona vystupuje kvôli tomu, aby jeho zákon prešiel, ale teraz vidím, že takýto úmysel niektorí predkladatelia vôbec nemajú, pretože urážať partnerov poslancov a tým získať podporu svojho zákona asi nie je celkom reálne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 19:00 hod.

Mgr.

Radovan Marcinčin

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:01

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ako niekedy môže byť človek tu vulgárny, môže byť slušný, aj tak to nezaberá.
Tak ako si povedal, že ústava, že hrozí, že sa porušuje ústava. Ale pre vládnu koalíciu ústava znamená len zdrap papiera. Nemajú problém, ako som to už dneska povedal, v skrátenom legislatívnom konaní pozmeňujúcim poslaneckým návrhom v núdzovom stave zmeniť títo hochštapleri ústavu. To je unikát, ktorý sa nikde na svete nestal a máme viac ako 200 krajín. Ako 200 krajín. To dokázali len pročkovci, nikto iný! Nikto iný nedokázal sprzniť vo vlastnej krajine tak ústavu ako táto hochštaplerská vláda. A tu im hovoriť niečo o ústave, že sa porušuje alebo niečo, to je ako, symbolicky povedané, hrach na stenu hádzať, vážení kolegovia. Škoda míňať na vás energiu.
Ja sa len teším, že kedy táto mizéria skončí. A bol by som veľmi rád, keby ľudia zobrali do rúk moc, čo im patrí, a vyhnali nás odtiaľto jedných aj druhých, lebo si tu nezaslúžime sedieť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 19:01 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:02

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Tento náš návrh zákona poukazuje iba na to, že ako legislatívci a poslanci hnutia REPUBLIKA máme značné obavy, dokonca viac ako značné obavy o to, že táto vláda už niekoľkokrát preukázateľne pošliapala ústavu a preukázateľne obmedzila základné ľudské práva a slobody občanom Slovenskej republiky, takže v žiadnom prípade nemôžme veriť a nemôžme už viacej dať na ich sladké reči alebo na nejaké ťahanie medových motúzov popod fúzy, že im ide vlastne o zdravie, o ochranu populácie, o ochranu ústavnosti, a v podstate my ako opoziční politici ak to vidíme inak, tak vidíme to inak iba preto, pretože tejto problematike nerozumieme.
Práve naopak, keďže sa touto problematikou zodpovedne zaoberáme a zodpovedne chceme voči našim voličom a aj nie voči voličom, voči všetkým občanom Slovenskej republiky vystupovať, tak ja sa len pýtam, že kde sú tie hranice, čo už vy začnete brať ako nejakú normálnosť, nenormálnosť alebo nejakú bezčiarovosť, že už za ňu nikdy nepôjdete. Ja si myslím, že taká čiara ešte nakreslená nebola, za ktorú vy by ste sa neodvážili ísť.
V reakcii vo faktickej poznámke bolo tiež počuť, že chceme, aby zákon prešiel, ale zároveň útočíme na kolegov, partnerov, poslancov a nejakým spôsobom na základe týchto útokov si odbúravame možné hlasy. Pán kolega, ja naozaj neviem, aké útoky ste zaznamenal vy, ja som iba zaznamenal rozpravu, ktorá má poukazovať na to, na čo vlastne tento zákon chceme predložiť, a to naozaj chrániť ústavu a ústavnosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2021 o 19:02 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video