40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 9:49 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:33

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolegyňa Anka, ja ti ďakujem za tvoju vytrvalosť a odvahu robiť všetko pre to, aby sa život dieťaťa chránil a aby malo šancu narodiť sa čo najviac detí. Vážim si to o to viac, že v tejto dobe ochrancovia života a morálnych hodnôt zažívajú rôzne útoky od radikálnych liberálov a progresívcov. Som rád, že som spolupredkladateľom tohto návrhu zákona a určite ho podporím. Verím, že slobodu v tomto návrhu podporia aj niektorí naši liberálni kolegovia. Týmto zákonom chceme ženám pomôcť správne sa rozhodnúť. Tvrdenia, že niečo zakazujeme a nútime, sú nepravdivé, nepodložené a zavádzajúce. Nikdy nepochopím snahu niektorých, ktorí robia všetko pre to, aby zabránili počatým deťom narodiť sa, tak ako sme túto šancu dostali my od našich rodičov, za čo im všetkým ďakujem v mene aj odporcov života a podporovateľov potratov. Verím, že sa ako zákonodarcovia, ako v zákonodarcoch pohne svedomie a väčšina zahlasuje za život, za ochranu rodiny. Verím tomu, že na Slovensku nebudú mať navrch zvrátené progresívne návrhy, ktoré sa iba tvária, že chcú pomáhať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 9:33 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:35

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Tento predkladaný návrh zákona je čisto a výsostne hodnotová záležitosť, čiže na Slovensku, tak ako tomu bolo v minulosti, tak ako tomu je teraz, tak ako tomu bude aj v budúcnosti, bude prebiehať vždy určitý hodnotový boj v tejto otázke. Je to skupina obyvateľov, ktorá je výsostne za ochranu života, proti vykonávaniu potratov, aj je tu potom skupina obyvateľov, ktorá jednoducho toto "právo", ktoré ja tiež nepovažujem za právo, bude donekonečna obhajovať.
Mňa však na tejto celej téme, ktorá je naozaj veľmi hodnotová, je úplne z konzervatívneho prostredia, zaráža len taký jeden, možno dva fakty. Ak sa tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky predkladajú naozaj hodnotové zákony, ktoré sú výlučne o ochrane, nech budú aj z opozičných lavíc, tak častokrát hlasovanie toho konzervatívneho krídla OĽANO je v úplnom rozpore s hodnotami a s konzervativizmom a s ochranou života detí, mladistvých, maloletých. To sa nám potvrdilo aj minulý týždeň.
Čiže ja si naozaj len myslím, že toto "konzervatívne krídlo OĽANO" si už konečne musí uvedomiť, akú pozíciu v poslaneckom klube OĽANO má, akú pozíciu v poslaneckom klube vykonáva a či naozaj nie je iba takým užitočným panáčikom pri stláčaní gombíkov a zhola nič nedokázalo presadiť a pretlačiť v týchto hodnotových otázkach. Čiže ja v tejto téme mám úplne jasno. Ochrana života a ochrana tehotných žien je u mňa na prvom mieste, ale kolegom z tohto konzervatívneho krídla už by som naozaj odporúčal tvrdo si buchnúť po stole v týchto hodnotových otázkach a skúsiť možno nasledovať príklad kolegu Čepčeka, ktorý si naozaj povedal, že poslušného idiota už robiť nebude.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 9:35 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:37

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predkladateľka, viete, čo ženy potrebujú? Svätý pokoj. Najmä od vás. Vašu kariéru ste strávili tým, že tridsať rokov leziete ľuďom do spální, do súkromia, do materníc ženám. Nič iné nerobíte, lebo nič iné robiť neviete. A vy ešte idete poučovať niekoho, že si má niečo naštudovať.
Prosím vás pekne, informovaný súhlas, sa tu teraz tvárite jak svätá za dedinou, ako keby ste to už neviem koľkokrát nepodávali, a nebolo tam presne napísané, ako strašne je ten, tá interrupcia nebezpečná, pritom interrupcia je jeden z najbezpečnejších zákrokov, aké existujú. Samozrejme, mohol by byť aj bezpečnejší, len vďaka vám nemôže byť, pretože vďaka ľuďom ako vy, ktorí sa tvária, že pomáhajú ženám, pomáhajú spôsobom, že na Slovensku v 21. storočí nemôžeme mať medikamentóznu formu interrupcie a ženy fyzicky týrame len preto, lebo vy si myslíte, že vy im musíte pomôcť sa správne rozhodnúť, ako povedal váš kolega. A robíte to spôsobom, že ich fyzicky týrate, ohrozujete ich zdravie.
A jak, v spojitosti s týmto, keď vy vyslovujete niečo o odborníkoch, opýtajte sa odborníkov, gynekológov, šéfa gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti, hlavného odborníka, čo si myslia o tom, ako komunikujete s odborníkmi. Koľko, koľké roky vám odporúčajú interrupčnú tabletku. A ani, ani to s vami nepohne.
Takže sa tu netvárte, že vy idete pomáhať ženám, lebo celý váš zmysel života je liezť ľuďom do súkromia, snažiť sa, aby žili podľa vašich princípov a ohrozovať ženám ich zdravie. Nič iné. A tento váš návrh, ktorý sa tvári, že bez Záborskej ženy nevedia rozmýšľať, lebo ony potrebujú vás na to ešte dva dni, vy keby ste im to nenapísali do zákona, ony by bez vás nerozmýšľali, ešteže vás majú. Tak to je výsmech. Chápem, nie je to ešte úplný zákaz, ale ako ste na začiatku svojho vystúpenia povedali, vy sa znova vrátite a znova a znova, až kým tu nezavedieme nové Poľsko a 15. storočie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 9:37 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:39

Anna Záborská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Ďakujem kolegovi Tarabovi, Vašečkovi, Dobešovi, Šefčíkovi, Kuriakovi, aj pánu poslancovi Kočišovi za podporu zákona.
Pán poslanec Valášek, ja som vychádzala len z faktov. Tento zákon predkladám nie preto, že nič iné neviem robiť. Keby som bola chcela urobiť politickú kariéru, tak som sa mohla venovať iným veciam, ktorým som sa venovala súčasne a nemusela som sa nehať osočovať, ohovárať v médiách, že som zo stredoveku a neviem, čo robím. Ak si niekto myslí, že to predkladám kvôli svojej popularite, tak sa veľmi mýli. Konkrétna pomoc je to dôležité a my keď pomáhame konkrétne, tak to nie je tak, že neháme ženu porodiť a potom sa, s prepáčením za výraz, na ňu, za ňu vykašleme. My sledujeme mnohé deti v programoch až do veku 12, 13 až 15 rokov, odkedy tieto programy fungujú. Čiže berieme to, berieme to úplne seriózne.
A, pán poslanec Kočiš, ak máte dojem, že poslanci, ktorí sú konzervatívno-kresťanskí v OĽANO, to robia len ako stláčanie gombíkov, nie je to pravda, je to, je to skutočne ich presvedčenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 9:39 hod.

MUDr.

Anna Záborská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:40

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pani navrhovateľka, ja som vás chcel najprv za niečo pochváliť a ja som niekde počul a dúfam, že mi to potvrdíte alebo vyvrátite, že vraj v tom zákone by malo byť aj premenovanie materskej dovolenky na rodičovskú starostlivosť. Za to som vás chcel pochváliť, lebo to sme navrhovali aj my a teda dúfal som, že to tam naozaj nájdem a ja som si to včera večer a dneska pozeral a som to nenašiel. Tak mi, aspoň tu potom mi povedzte, či to tu ste tiež mali v úmysle alebo nie a aspoň teda niečo, čo aj liberálne kruhy by privítali alebo teda by privítali aj otcovia tých detí, či sa tam nachádza, alebo nie, no. Tak ak tam toto neni, tak moc vás chváliť teda nemám za čo a ja sa budem venovať len tej finančnej veci, keďže nie je tajomstvo, že toto neni moja nejaká srdcová téma. Ja sa teda skôr tým finančným veciam a dávkam, sa, s tými sa zaoberám, tak ja potom nechám prehovoriť odborníkov a teda prečítam aj niečo odborné. Tak ja len k tej finančnej a teda konkrétne k tomu osobitnému príspevku pri narodení ťažko postihnutého dieťaťa.
Je to pekné dávať peniaze deťom, je pekné dávať peniaze rodinám, aj veľmi pekné dávať peniaze ťažko postihnutým deťom alebo teda rodinám, ktoré majú ťažko postihnuté deti, ale musím zopakovať tú otázku. Čo im pomôže jednorazová suma? To je jedno, či je to 100, 200, či je to 3 000, či je to 4 000. Nepamätám si presne, ale mám taký dojem, že až tri štvrtiny matiek, ktorým sa narodí postihnuté dieťa, nakoniec skončia s tým dieťaťom samé ako osamelé matky. Asi polovica osamelých matiek, a tých osamelých rodín je asi 150, je asi 200-tisíc, z toho matky sú 150-tisíc, asi 50 % z nich žije v chudobe. Nedostávajú častokrát od toho partnera svojho bývalého ani len výživné a náhradné výživné je okolo 32 euro. Povedzte, prečo tam napríklad neni riešenie osamelých rodín celkovo? To by skutočne pomohlo tým ženám. My sme a inak by ma veľmi zaujímalo, lebo som to nenašiel, žiaľ, v tej doložke, že koľko má toto stáť. No a teraz ste hovorili, že máte súhlas ministerstva financií a ministerstva práce, mňa by to naozaj skutočne zaujímalo, koľko má toto stáť, čo ste vy navrhli, lebo keby ste chceli systematicky pomôcť všetkým osamelým rodinám a zvýšili by ste to náhradné výživné na štvornásobok, čo by ich nespasilo, ale teda bolo by to pre nich že významná pomoc, tak by to stálo ročne 18 miliónov eur. Blbých 18 miliónov eur. My tu míňame peniaze na veci, ako je očkovacia, ako je očkovacia lotéria, ale pre osamelé rodiny sa nenájde blbých 18 miliónov eur ročne.
No a teraz by som teda rád prečítal nejaké odborné veci. Začnem vyjadrením Ženských kruhov, čo je mimovládna organizácia. To vyjadrenie ste si mohli nájsť na Facebooku, nútiť ženy chodiť štyri dni s mŕtvym plodom nie je ľudské. Zavádzanie povinnosti časových lehôt WHO označuje za jeden zo spôsobov, ako sťažiť ženám dostupnosť bezpečnej interrupcie. Okrem iného takéto lehoty podceňujú a spochybňujú schopnosť žien robiť autonómne rozhodnutia. Vytvárajú ďalšiu prekážku a zbytočnú psychickú záťaž napríklad pre týrané ženy alebo ženy, ktorých tehotenstvo vzniklo v dôsledku násilia. Predlžovanie alebo vytváranie nových časových lehôt je navyše retrogresívnym (povedané so smiechom) opatrením - pardon, to je slovo, ktoré mi doteraz nebolo známe - v oblasti ľudských práv, ktoré sú v medzinárodnom práve zakázané. Na Slovensku by sme mali preto viesť diskusie nie o predlžovaní čakacích lehôt, ale o ich úplnom odstránení.
Anna Záborská v navrhovanej novele, ktorú nazvala o pomoci tehotným ženám, navrhuje zvýšiť čakaciu lehotu zo súčasných 48 na 96 hodín. To však nie je všetko. V súčasnosti sa 48-hodinová čakacia lehota vzťahuje iba na umelé prerušenie tehotenstva do 12. týždňa a na žiadosť ženy. Nevzťahuje sa teda na zákroky zo zdravotných dôvodov, zamĺknuté potraty, úmrtia plodu v maternici bez ohľadu na štádium tehotenstva. Táto navrhovaná novela zákona ruší a čakaciu lehotu 96 hodín bude vyžadovať vo všetkých prípadoch umelého ukončenia tehotenstva s výnimkou, ak nejde o bezprostredné ohrozenie zdravia alebo života ženy.
Čo to znamená v praxi? Všetky ženy v akomkoľvek štádiu tehotenstva, teda aj po 12. týždni, ktoré budú podstupovať ukončenie tehotenstva, napríklad z dôvodu úmrtia plodu v maternici, zamĺknutého potratu alebo vážneho poškodenia plodu, bude musieť na vykonanie zákroku povinne čakať štyri dni po odoslaní hlásenia lekárom. Výnimku budú mať podľa zákona iba tie tehotné ženy, ktorých zdravie alebo život budú v bezprostrednom ohrození. Je teda možné, že niektorým ženám vykonajú zákrok skôr ako po uplynutí 96 hodín, ale iba v prípade, že sa im rozvinie napríklad silná infekcia, ktorá bude ohrozovať ich zdravie či život, alebo budú masívne krvácať. Až vtedy bude môcť zdravotnícky personál poskytnúť žene zdravotnú starostlivosť v súlade so zákonom. To, že niektoré ženy v dôsledku toho prídu o maternicu, že pre iné to bude traumatizujúci zážitok a niektoré môžu aj zomrieť ako Savita, ako Savita Halappanavar v Írsku, prepáčte, už zákon nerieši. Takýto prístup je krutý a neľudský a je iróniou, že sa dostal do návrhu zákona, ktorý ide na prejednávanie do parlamentu pod názvom o pomoci tehotným ženám.
Môj dôvetok. Pani navrhovateľka, je tu cítiť, že medzi vami a Jankou nie je nejaký vrúcny vzťah, ale ak by ste chceli naozaj riešiť pomoc tehotným ženám, ja by som napríklad privítal, keby sme spoločne priniesli do tohto pléna zákon o partnerskom spolužití a pomoci tehotným ženám. Ja som si istý, že ak obe strany prejavia aspoň trošku snahu, tak dokážeme pomôcť všetkým a dokážeme presadiť aj niečo z toho, čo chceme my a aj niečo z toho, čo chcete vy, keď to bude mať ratio. Nevidel som takúto snahu a možno by ste si tu nemuseli pinkať, keby ste to, čo predkladáte, aj mali vôbec nejakú snahu odkonzultovať s nami alebo teda konkrétne s Jankou.
Prečítam ešte niekoľko bodov z jej blogu. Konkrétne opäť k predĺženiu lehoty na rozmyslenie pred podstúpením interrupcie. No, ako tu už bolo povedané, keby ženy, keby nebolo poslancov v parlamente, ženy by zrejme nepremýšľali. Neviem, prečo si myslíte, že vy musíte premýšľať za tie ženy, či ony sa nevedia rozhodovať samé o vlastnom tele. Prínos predkladateľov je v tom, že tým zvyšujú šancu, že žena prešvihne termín, kedy ešte môže interrupciu podstúpiť. To znamená, že chcú, aby zúfalá žena radšej ostala tehotná a mala ešte väčšiu traumu z tehotenstva.
Zákaz reklamy. S týmto bodom sme mali problém aj pred tým a stále ho máme, pretože nevieme poriadne povedať, čo to je reklama na interrupcie. Nevieme ani poriadne povedať, kedy robí ústavný činiteľ reklamu a kedy nie. Ja som osobne nevidel reklamu na interrupcie, ani Janka, ako píše v blogu, a bojím sa, že vy si, pod týmto zákazom reklamy si vlastne predstavujete, že chcete úplne zakázať ženy informovať o legálnych možnostiach. No a ten zvyšok, to už tu aj bolo povedané alebo zrejme to povie ešte Janka. Možno ešte vystúpim aj neskôr.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

28.9.2021 o 9:40 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:49

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, Peťo Cmorej, za krátke zhrnutie, snaženie sa o vyvrátenie tých všetkých faktov, ktoré tu máme. Ja by som ťa rád doplnil, tak ako si spomínal, o tom, že reklama na interrupcie je jeden veľký nezmysel a neviem, kto z nás sa stretol s reklamou na interrupcie, ja teda nie, aj keď nie som žena a keby som aj vyhľadával interrupcie, tak ja som mal problém nájsť nejakú kliniku, kde sa nejaká interrupcia robí, takže toto považujem za jeden veľký nonsens, za stupiditu.
Ďalej by som doplnil o tých financiách, ktoré si spomínal. Tak my tu máme dotácie pre cirkev, my tu máme dotácie pre rôzne občianske združenia, ktoré podporujú pani Záborskú a idú tam nie malé peniaze, ktoré komplikujú život týmto ženám, ktoré vyhľadávajú interrupcie, pripravujú takéto nezmyselné zákony. Keby radšej pomáhali tým ženám, ako im komplikovali tento život. A ten fakt, že počet interrupcií na Slovensku je najnižší v histórii a každým rokom, od kedy, už druhý rok to, pani Záborská, predkladáte, klesá a klesá. Ja nestíham žasnúť, ako vy stále donekonečna obhajujete to, čo sa nedá ani obhájiť. Keby tu máme počet interrupcií každoročne s vzrastajúcim trendom a že tu sa stane potratová turistika a ľudia budú chodiť z rozmachu na tú interrupciu, ale každoročne klesá počet a my pomaly už každé tri mesiace neriešime nič iné v tomto parlamente, ako to, ako znepríjemniť alebo sťažiť prístup týmto ženám. A dokonca aj v programovom vyhlásení vlády nie je napísané, že sťažíme interrupcie, ale pomôžeme ženám finančným, finančným zvýhodnením alebo finančnou podporou. Ja nerozumiem preto, ako dostávate aj povolenia z ministerstva zdravotníctva na takéto predkladanie zákonov, keďže keby tam bolo len, že finančná pomoc týmto ženám, ale odďaľovanie o ďalších 24 hodín, kedy sa žena musí rozhodnúť, či chce alebo nechce, mi príde len sprísnenie alebo zhoršenie prístupu tejto ženy.
Ja si myslím, že na teraz ďakujem, Peťo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 9:49 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:51

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán kolega z SaS, ja oceňujem veľmi tento prístup, pretože napriek tomu, že stojíme úplne na opačných brehoch, vy liberáli logicky obhajujete niečo, s čím zase tí, ktorí sú na strane ochrany života a súhlasiť nemôžu, ale prvýkrát je tam taký prienik, ktorý sa mi zdá, že sa dá, aby tú debatu posunulo vpred. Ja to beriem, že vlastne vám na tomto zákone, ktorý predložila pani Záborská, chýba, že ide tam malá finančná pomoc, že vy by ste chceli, aby tam išla vyššia finančná pomoc. To znamená, pani Záborská, verím, že ste si toto zapísali, SaS chce nám dať viac miliónov eur, 18 miliónov eur, ja plne súhlasím s tým, že je to úplný bagateľ v porovnaní s tou očkovacou lotériou, s očkovacím, s očkovacou kampaňou. Samozrejme, toto je oveľa lepšie investovať tie peniaze do narodenia detí. Takže dajte ten pozmeňujúci návrh, poprípade ak by ho nedali oni, dajte ho vy k tomuto zákonu, poprípade môžeme aj my sa pokúsiť, tým pádom sa výrazne zvýši ochrana matiek, aby sa rozhodli pre život. Takže s týmto plne súhlasím, myslím si, že je to dobrý, dobrý nápad.
Druhá vec, dobre, premenujme materskú dovolenku na rodičovskú starostlivosť, tiež veľmi dobrý nápad. Takže s týmto sa dá ďalej pracovať a nemyslím si, že tu niekto dáva veľké peniaze na podporu proste nejakých konzervatívcov alebo podobne, skôr liberáli dostávajú väčšiu, väčšie dotácie a bez ohľadu na to, toto nie je o peniazoch, toto je o hodnotovom nastavení a toto je o tom, aby ako národ sme rástli, prekvitali, aby sme si ctili život a ochranu a každý, každý krok týmto smerom je pozitívny. Takže ja vaše vystúpenie vnímam napriek teda tým rozdielnostiam veľmi pozitívne a poďme do toho, dajme 18 miliónov navyše.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 9:51 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:53

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si myslím, že táto debata by potrebovala trochu viac civility, a to od obidvoch strán, aby sme sa naozaj vyhli nejakým veľkohubým vyhláseniam, ktoré sú skôr emočné ako faktické alebo nálepkovaním jedného a druhého týmito a týmito nálepkami. Čomu by sme sa mali venovať, sú fakt, keďže ideologicky sa tieto dva tábory na tom asi úplne nikdy nestretnú, tak by sme sa mohli baviť o jednotlivých bodoch.
A mňa preto aj zaujalo, čo si teda hovoril, pán kolega, o tej finančnej pomoci. Ja to nevnímam samo o sebe ako problém, že tá pomoc nie je systémová v tomto zákone, lebo ako keby niekto je na púšti a je smädný, tak najlepšie je, samozrejme, ho doviesť do studne, ale aj fľaša vody nie je úplne na zahodenie. Takže samozrejme, akákoľvek pomoc je vítaná a to si presne myslím, že sú tu za mňa body, ktoré podľa mňa pomáhajú, no sú to, samozrejme, body, s ktorými nemôžem súhlasiť, ako ten druhý breh povestný, ale práve toto, táto systematická pomoc je podľa mňa ten prienik, kde by sme sa mohli stretnúť, či už je človek liberál alebo konzervatívec, tak si myslím, že sa zhodneme na tom, že tehotné ženy alebo matky potrebujú systémovú pomoc, ktorá momentálne nie je na takej úrovni, ako by mohla byť.
Takže neviem, či tento zákon prejde, určite má väčšiu šancu ako tie zákony, ktoré tu boli predtým, ktoré boli naozaj radikálne, toto je teda miernejší, ale je to možno aj taká hodená rukavica. A je dobré, že prišla od strany SaS, že naozaj poďme robiť na systémových riešeniach, ktoré by sme mohli podporiť, či už liberáli alebo konzervatívci.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 9:53 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:55

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Takže finančník, odborník na dôchodky, dane a odvody, Cmorej. Normálne žasnem. Vy sa pýtate, čo to bude stáť. Vy sa normálne pýtate, čo to bude stáť, čo bude stáť aj tento maličký, tento naozaj malililinký pokus o záchranu života a pomoc ženám. Vy v tej SaS-ke ste snáď králi zo starovekej Sparty, rozhodovať o živote detí.
No ale vy ste ešte lepšie reinkarnovaný. Vy chcete, aby boli odstránené deti z lona matky, spartský kráľ na entú. No a to, čo ste navrhovali pani Záborskej, tak to už hraničí s genetickými experimentami. Však vy ste jej navrhli niečo také, ako je mačkopes, hav, hav, mňau, mňam. A o tých financiách? To ste si mohli odpustiť. Vaša vláda prešustrovala toľko peňazí, naozaj také financie, taký grandiózny balík financií, že o tej maličkej sume je škoda hovoriť, a hlavne vám. Máte vôbec oči?
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 9:55 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:55

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
S faktickou poznámkou teraz vystúpi pani poslankyňa Anna Andrejuvová.
Nech sa páči.
Skryt prepis

28.9.2021 o 9:55 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video