40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 15:51 hod.

JUDr.

Petra Hajšelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:45

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, nebudem, nebudem tu komentovať veci, ktoré sa netýkali rozpravy, ako komentovanie iných poslancov, ale zaujala ma tam otázka, ktorú, ktorú si v rámci rozpravy povedal, že vyvoláva v tebe rozhodnutie námestníka generálneho prokurátora pár otáznikov a viacero otázok. No ja ti chcem len pripomenúť, že to rozhodnutie bolo asi vydané na desiatkach strán a jasne sa tam písalo, čo bolo dôvodom tohto rozhodnutia, že tým dôvodom boli závažné procesné pochybenia zo strany kompetentných justičných orgánov a absencia dôkazov, takže len tak z ničoho nič ako blesk z jasného neba nedošlo k tomuto rozhodnutiu. To rozhodnutie bolo mesiace a mesiace pripravované, to nie je len tak zo dňa na deň možné pripraviť v rámci.... a ešte dokonca aj odôvodniť to.
Veľmi sa mi páčilo aj to záverom, fakt od srdca si povedal, že generálny prokurátor by mal bojovať za tú morálku a česť, nie je to hrané, ako to sa mi na tebe páči, že si to takto povedal, a myslím si, že v tejto ctenej snemovni sme viacerí, ktorí takto uvažujeme a ktorí takto rozmýšľame, že sa chceme pozrieť na druhý deň do zrkadla, aby sme sa sami za svoje rozhodnutia nehanbili. A práve tým sa mi to páči, že si to takto povedal, lebo potom sme aj na strane tých 600 sudcov, tých stoviek, 600 prokurátorov, tých stoviek ďalších ľudí z odbornej verejnosti, z právnickej obce, ktorí majú takýto istý názor, a práve v tejto situácii spoločnosť potrebuje kľud.
A ten kľud sa dá spraviť len tak, že dáme možnosť, čas a priestor pánovi generálnemu prokurátorovi robiť svoju prácu tak, ako by mal robiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 15:45 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:48

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja budem reagovať na jednu vec, ktorú si spomenul, a to je ten tvoj dnes už slávny beh na nudistu a otázka hanby. Ja som, keď som bol malý, tak ja som popravde rád sledoval tvoje relácie, mi to prišlo vtedy veľmi vtipné, vtedy bola tá televízna zábava trošku iná ako dnes, to už je vec gustu... gusta, pardon.
Ale keď to niektorí vyčítajú ako veľkú hanbu, tak sa treba pozreť na to, že kto to hovorí. A ja sa tak pýtam, že čo je väčšia hanba, že prebehnúť v rámci nejakej stávky námestím na Adama, alebo sa tváriť ako nejaký etalón morálky, slušnosti, spravodlivosti, ako chodiť v uhladených oblekoch s uhladeným účesom usmievať sa a byť jeden skorumpovaný, pardon za výraz, hajzel. Ja sa pýtam, že čo je väčšou hanbou, že ten tvoj slávny beh, alebo keď niekto v minulosti hajloval, keď niekto v minulosti napadol nejakú menšinu, keď sa niekto v minulosti nenávistne vyjadroval na adresu Rómov, na adresu Židov, na adresu homosexuálov, čo je horšie, že komu ublížil ten tvoj beh, a komu ubližujú nenávistné prejavy a nenávistné skutky.
Ja by som zakončil možno len tak, že radšej desaťkrát prebehnem Slovensko nahý, ako byť neonacistom alebo skorumpovaným podvodníkom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 15:48 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Tak ako si povedal, pán kolega Pročko, v minulosti sme tu mali skupiny, ktoré si sprivatizovali spravodlivosť. Táto vláda dostala zadanie od občanov, aby očistila spoločnosť od mafie a prinavrátila jej spravodlivosť. Závažné kauzy korupčných a ekonomických trestných činov smerujú na najvyššie miesta v spoločnosti, v politike, v justícii, ale aj v podnikateľskej sfére. Takéto závažné kauzy a podozrenia, ktoré sa dnes riešia, neboli predmetom trestného stíhania 30 rokov, možno nikdy.
Proti prinavráteniu spravodlivosti však stojí obrovská presila, a to nielen podozrivých, obvinených, ich advokátov, ich médií, kontaktov. Som presvedčená o tom, že iba vtedy prinavrátime do našej spoločnosti právny štát, keď si všetky zložky budú robiť svoju prácu. Moc generálneho prokurátora v trestnej oblasti práva je obrovská. Vyplýva z postavenia prokuratúry v našom právnom systéme, ale aj z postavenia generálneho prokurátora v samotnej štruktúry prokuratúry. Verím pánovi generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi aj podľa správy o činnosti prokuratúry za rok 2020, ktorú nám predniesol, že si svoju prácu vykonáva zodpovedne a v súlade so zákonom.
Poprosím všetkých kolegov, aby sa v tejto rokovacej sále vyjadrovali primerane cti a vážnosti tejto inštitúcie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 15:49 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Petra Hajšelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Pročko, ja som možno mala taký trošku dojem, že ste spochybnil vyjadrenia podpory 600 prokurátorov voči generálnemu prokurátorovi, a ja si nemyslím, že takéto vyjadrenia sú správne, Dúfam, že teda nespochybňujeme svojprávnosť a vlastne vlastný názor 600 prokurátorov.
Čo sa týka prípadu Vladimíra Pčolinského, v podstate Generálna prokuratúra vlastne zrušila uznesenie o vznesení obvinenia z dôvodu, že došlo k 27 porušeniam Trestného zákona a Trestného poriadku, a vec vrátila na ďalšie konanie. Ale na ďalšie konanie, ktoré je v súlade so zákonom. Ja si neviem predstaviť, že v nejakých prípadoch sa porušuje zákon, Generálna prokuratúra má zákonnú povinnosť tak... tak... takéto niečo preskúmať. A keď to zistí, čo má, strčiť hlavu do piesku a pozerať sa na to? Veď si treba uvedomiť, že generálny prokurátor je ústavne zodpovedný za rezort prokuratúry.
A ja si naozaj nemyslím, že my politici by sme sa mali vyjadrovať k takýmto veciam, a najmä v prípadoch, keď vôbec nie sme oboznámení s vyšetrovacím spisom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 15:51 hod.

JUDr.

Petra Hajšelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:52

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja nadviažem na rozpravu môjho predrečníka pána Pročka, pretože ja taktiež rešpektujem všetky rozhodnutia generálneho prokuratúra, hoci sa nie vždy s nimi stotožniť. Ale myslím si, že to je prirodzené.
A, samozrejme, som ho počas voľby aj svojím hlasovaním podporil a dal som mu svoj hlas, ale mne osobne vadí tá veľmi chabá komunikácia s novinármi, ako aj prednedávnom bolo prezentované, ako si Generálna prokuratúra môže vybrať, že novinárov, s ktorými komunikovať bude a s ktorými komunikovať nebude. Ja si myslím, že to vzbudzuje voči verejnosti, ale aj na nás rôzne otázky, ako to môže takto fungovať. A to mám priame skúsenosti, na mňa sa obrátili desiatky kamarátov alebo aj novinárov, že či je to správne chovanie Generálnej prokuratúry, ak takto rozdeľuje tých novinárov.
Samozrejme, teraz som možno zostal aj kus zaskočený z tej výzvy, ktorú prečítal pán Pročko, a určite si budem ešte o niečo viacej naštudovať a ozrejmiť si o nej informácie a fakty a v závere mi ostáva len možno veriť, že sa tá otvorenosť a komunikácia generálneho prokurátora voči verejnosti aj voči novinárom zlepší, tak ako to sľuboval aj na verejnom vypočutí, pretože, bohužiaľ, je ešte vždy slabá, a treba to o pár krôčkov zlepšiť. Ja len takto v krátkosti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 15:52 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:53

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No vôbec nie je pravda, že som útočil na pána generálneho prokurátora, mám, pani Hajšelová, mám plné právo sa spytovať a dávať otázky, aj keď nemám preštudovaný žiaden spis. Neútočil som naňho ani som ho neurážal, spytoval som sa, má, má možnosť odpovedať. To, že sa Čepo zaradil k zlodejom, no, Čepo, to je tvoja vec, nie moja (povedané so smiechom), ja som tu neuráza... neurážal celú sálu, ja som povedal, že smerohlasáci sú zlodeji, a ty to dobre vieš. Včera si mi to potvrdil, si povedal, že ty k tým zlodejom nepôjdeš, dneska sa už tváriš inak.
Nebudem reagovať na fašisticko-extrémistických naozaj banditov z ĽSNS, to je neskutočné, pre mňa sú to fašisticko-extrémistickí banditi, ale nikdy som im nenadával do debilov do hlupákov, nikdy som ich neurážal. To, že si o nich myslím, že sú fašistickí extrémisti, je veľká pravda.
A ja vás poprosím, pán prokurátor, aby ste naozaj začali ich riešiť, pretože ich správanie, ja vás poprosím, ich správanie a, a konanie aj na sociálnych sieťach je katastrofa.
A na záver ja som sa spýtal na ten mail a ten mail naozaj poslaný od vás z Generálnej prokuratúry a pre mňa to bolo, poslali mi to, a pre mňa je to otázka, to, že naozaj teda keď Generálna prokuratúra poslala takýto mail na krajskú a krajská okresným, no tak tí, tí prokurátori podľa mňa nebudú reagovať, že pôjdeme proti svojmu šéfovi. Ja som netvrdil, že ste to urobili zámerne. Ešte raz vám hovorím a zo srdca, ja vám držím palce. Zachovajte si česť a morálku, lebo, prepáčte, ak budú predčasné voľby, tak potom budú vládnuť opäť a chcú vládnuť opäť zlodeji. Tak som zvedavý, ako sa budete k týmto zlodejom, ktorí tu roky kradli, roky tu dehonestovali Slovensko, ako sa budete k nim správať, a ja verím, že čestne a spravodlivo.
A ešte na záver. No, samozrejme, že vás tu fašista Kotleba bude chváliť, veď počíta na 363. (Povedané so smiechom.)
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 15:53 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:56

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, vážený pán generálny prokurátor... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec Pročko, pokoj, poprosím, pokoj v rokovacej sále.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
Poprosil by som opäť čas, lebo mal tu zase záchvat pán Pročko.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Nech sa páči, máte čas.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Takže ešte raz. Vážený pán generálny prokurátor, ja som empatický človek a ja sa tak vciťujem, ako sa musíte cítiť, keďže ste prišli podobne ako ja z akademického, odborného prostredia a máte za sebou PhD., máte za sebou kopu štúdií, ja som takisto napísal množstvo kníh, takisto som PhD. A potom prídete do parlamentu a ste konfrontovaný tuto s profesorom Pročkom. Ja cítim tie zimomriavky a cítim ten závan tej neviery, že sa takéto niečo vôbec môže vyskytnúť ešte stále v 21. storočí v druhu Homo sapiens sapiens, zdieľame to s vami a cítime rovnaké zahanbenie, ale musíte, žiaľ, tolerovať, že aj takýchto ľudí poslali v rámci hnutia OĽANO občania do parlamentu.
Ja chápem, že vy chcete odbornú diskusiu, len odbornú diskusiu viesť s ľuďmi, ako je pán Pročko alebo tuto pán Baránik, ktorý, ja teraz opomeniem to, že robil toho taxikára v Toronte, lebo je to naozaj smiešne, ale on ani nie je odborníkom na trestné právo alebo odborníkom na vašu oblasť prokuratúry, on vyštudoval právo za socializmu, to je super, ja mu gratulujem, lebo to bolo veľmi kvalitné školstvo, ale robil podnikového právnika v nejakom podniku socialistickom, čo teda nie je celkom zjavne tá právna oblasť, ku ktorej sa dneska vyjadruje, a potom to tak aj vyzerá. To isté platí o pánovi Dostálovi, ktorý bol teda budovateľ socializmu a písal do Nového slova a dneska je veľký kapitalista, ale o práve nevie nič, svoje diplomové a záverečné práce v rámci právnickej fakulty písal o parlamentarizme, čiže zase nie je to odborník na prokuratúru.
Preto... ja mám úctu k vzdelaniu a úctu k odbornosti a tú vy predvádzate, a síce som vás predtým nepoznal, priznám sa, že som k vám vôbec nemal dôveru, pretože ste pôsobili vo vláde Mikuláša Dzurindu, dokonca ste boli štátnym tajomníkom na ministerstve, ktoré viedol Daniel Lipšic, ale získali ste si ma tou vašou snahou dodržiavať zákon, aspoň zatiaľ mám pocit, že robíte to, čo robiť máte, že vy jednoducho chcete robiť správnu vec. To nie je otázka toho, že chcete niekomu kryť chrbát, a ja opakujem, pochádzam z akademického prostredia, ktoré sa hemží ľuďmi, ktorí chcú robiť správnu vec, ktorí jednoducho nechcú pozerať naľavo, napravo, nechcú žiadne vplyvy riešiť, oni vidia, že zákon je porušený, tak jednoducho na to upozornia. To je v akademickom prostredí ale úplne sväté. To, že tomu nerozumie Pročko, Baránik alebo ďalší, to skôr svedčí o ich mentalite, že oni lynčovať chcú, oni chcú lynčovať, oni nechcú zákonným spôsobom riešiť veci a toto je pre mňa absolútne, ale absolútne neakceptovateľné.
Počúvali sme tu teda týchto odborníkov na právo ako pána Baránika, ktorý dokonca fakt povedal, že ZMOS je politická akcia. Potom povedal, že listy na vašu podporu, to je 600 prokurátorov, ste zosnovali alebo že to zosnovali nejakí reptiliáni, alebo že tu došlo k nejakej strašnej konšpirácii. Oni v takomto nejakom mentálnom nastavení žijú. Ako je to, je to, žiaľ, smutné, len smutné je aj to, že takýmto spôsobom funguje aj slovenská tlač. Ja som si napríklad prečítal v denníku SME, keď prišiel list na podporu pána Lipšica, špeciálneho prokurátora, to bolo 54 špeciálnych prokurátorov, tak v denníku SME to vytlieskavali, že vidíte, prokurátori stoja za Lipšicom a tak ďalej a tak ďalej, a potom prišiel list na podporu vás, pána Žilinku, s vyše 600 podpismi, a to zrazu som si prečítal v denníku SME, že to je ale hlúpy krok. Viete, toto, keď človek cíti a číta, tak si hovorí, že oni si naozaj myslia, že tí Slováci žerú seno, že oni to nevidia, že tu je tak dvojaký meter a tak účelová hra.
A ja sa pýtam, nie je toto pokus o zastrašovanie Generálnej prokuratúry? A teraz nehovorím len o politikoch, lebo z hľadiska toho, čo tu predviedol pán Dostál, pán Šeliga, pán Baránik alebo pán Pročko, to je čisté zastrašovanie, hrubý politický nátlak. Oni jednoducho chcú, aby ste tu likvidovali a lynčovali opozíciu, vy to nerobíte, tak vás nenávidia a idú vám zobrať právomoci. Toto je v skratke to, čo robia oni. Inkvizítori a jednoducho ľudia, ktorí nemajú absolútne žiaden zmysel pre právny štátu. Ale toto robia aj médiá. A ja sa pýtam, nejde o to, že tie médiá majú konkrétnych vlastníkov? Že sú tu konkrétne politické a podnikateľské záujmy? Však vieme, že tie konkrétne médiá, ako je Denník N, majú za sebou konkrétnych podnikateľov, ktorý ich vlastnia. Denník SME vlastní takisto nejaká finančná skupina, sú za nimi oligarchovia, to isté platí o Aktualitách a tak ďalej, to sú médiá, ktoré tu robia politickú činnosť a nátlak na prokuratúru, a toto poďme riešiť, lebo toto nie je žiadna nevinná novinárska činnosť, toto je normálne zastrašovanie Generálnej prokuratúry.
Veľmi stručne sa vyjadrím k tomu § 363 a poviem veľmi úprimne, viete, keby koalícia prišla s tým, že ide § 363 meniť prvý deň po voľbách, tak si poviem, že nesúhlasím, ale O. K, je to legitímne. Ale keď to idú účelovo meniť vo chvíli, kedy vy ste nejako rozhodli, a im sa to rozhodnutie nepáčilo, tak ako inak to nazvať, ako že to je účelové a že to je absolútne nelegitímne, že toto by si nedovolil ani Mugabe v Zimbabwe, že toto je jednoducho cez čiaru, a ak to spravia, na Slovensku skončil právny štát definitívne.
A myslím si, že ak takéto niečo naozaj urobia a nájdu tú odvahu, tak čl. č. 7 Zmluvy o Európskej únii musí byť aplikovaný, pretože Poliakov naháňajú za to, že si účelovo zvolili, vytvorili zákon, aby sudcom zobrali možnosť ďalej pôsobiť kvôli veku, aby si nejakým spôsobom vyčistili súdnictvo, tak ale však takto si vyčistia Generálnu prokuratúru. Táto vláda, to je taký zásah do právneho štátu, že som presvedčený, že Slovensko bude žalované v Európskej únii.
Ale ja mám na vás, pán generálny prokurátor, niekoľko konkrétnych otázok, pretože ja som vás sem neprišiel súdiť, vy si robíte svoju robotu a ja som neni odborník na prokuratúru, dôverujem, že vy ste a že to robíte dobre. Ale pýtam sa, vy ste nejakým spôsobom rozhodli o pánovi Pčolinskom, resp. nie vy, ale váš zástupca, námestník odôvodnil toto rozhodnutie na 75 stranách, čiže zjavne je to legitímne. Ja sa pýtam inak. Tu sa bavíme o tom, že či ste takto mohli rozhodnúť, resp. či Generálna prokuratúra mohla rozhodnúť. To predsa vôbec nie je otázka. Vy ste mohli.
Ja sa pýtam opačne. Ako je možné, že takéto pochybenie si dovolil dozorujúci prokurátor, ktorý toho Pčolinského do tej väzby strčil, pán Kysel? To je, mimochodom, ten istý prokurátor, ktorý strčil do väzby aj Milana Lučanského, ktorý potom zomrel. A ja sa pýtam, to tu budeme tolerovať, že ľudia ako Kysel, a ja som toho pána Kysela raz v živote mal možnosť stretnúť na grilovaní, keď chcel byť tuším špeciálny prokurátor. Takíto ľudia, zjavne sadisti, zjavne ľudia, ktorí si užívajú, že môžu niekoho strčiť do väzby, že môžu niekomu ubližovať, takíto ľudia majú takúto silnú moc? Však koľko bol ten Pčolinský v tej väzbe, koľko bola jeho rodina bez neho? A keď teraz vieme, že to bolo celé protizákonné, ako to, že tu nie je nejaké disciplinárne alebo trestné stíhanie voči Kyselovi?
Ja sa na toto pýtam, pán Žilinka, čo budete robiť s Kyselom. To nebude mať dôsledky? Však ste mu zničili život, zničili ste tomu dotyčnému kariéru, musel sa vzdať svojej funkcie, jeho rodina bola bez otca a vy teraz akože Kysela necháme ďalej plieniť a robiť takéto veci? Však to musí mať, preboha, následky! To nie je možné, že by si prokurátori mirnix-dirnix mohli takéto veci dovoľovať voči občanom Slovenskej republiky.
A mne je ukradnutý, teraz prepáčte, Pčolinský, ja ho nepoznám osobne, neviem, kto to je, a iba teda viem z médií, ale toto si predsa nemôže jeden Kysel dovoliť. Čiže pýtam sa, aké budú dôsledky toho, že tento človek podľa môjho názoru zneužíva svoje právomoci, a vy ste sám vo svojom, alebo resp. váš kolega sám vo svojom rozhodnutí potvrdil, že došlo k porušeniu jeho práv. Čiže čo budete robiť s pánom Kyselom? Moja konkrétna otázka.
Ďalšia konkrétna otázka. Čo budete robiť so špeciálnym prokurátorom Lipšicom? Poslal som vám list a podnet, kde jasne hovorím, že Lipšic porušil všetko, čo patrí k práci nezávislého prokurátora, pokiaľ sa vybral do médií, kde hovoril, vyviňoval tzv. čurillovskú mafiu, prepáčte, je to výrok pána Borisa Kollára, takto ju označujeme, obviňoval sudcu, obviňoval krajského prokurátora, vynadal všetkým dokola, potom povedal, že ho sledujú mimozemšťania či kto, myslím, SIS ho sleduje, potom zistil, že ho nesleduje, medzitým povedal, že nejaké temné sily tu ovládajú prokuratúru. Veď to sú čisté konšpirácie. On to nehovorí ako politik, on zneužíva úrad, odborný úrad prokurátora na to, aby šíril takéto nezmysly. A vy to nebudete riešiť? Ja predpokladám, že to by malo byť predmetom disciplinárneho konania.
Ďalšia vec, ktorú sa pýtam. Sú tu jasné úniky zo spisov a vždy to končí v Denníku N u Moniky Tódovej. Ako je možné, že Monika Tódová ešte nie je vypočúvaná, vyšetrovaná, odkiaľ má tieto informácie? To je takisto vec, ktorú musí Generálna prokuratúra riešiť, aby sa očistili bezpečnostné zložky od takýchto šialených vplyvov.
To isté platí ohľadom dnešnej informácie, že Daniel Lipšic chodil na stretnutia s pánom Koščom, aby pomáhal Dušanovi Kováčikovi k lepšej mediálnej prezentácii, lebo od neho potreboval zahladzovať nejaké veci. Veď toto treba preveriť, preboha! A keď Daniel Lipšic naozaj takýmto spôsobom pochybil, tak on patrí do tej väzby. Ale veď to sa musíte, pán kolega Žilinka, starať o to, aby tá prokuratúra mala dôveru verejnosti, a nemá ju kvôli Lipšicovi, nemá ju kvôli tomu, čo sa deje na Špeciálnej prokuratúre, nemá ju kvôli gestapákom, ako je Šurek, ako je Repa, ako je Kysel a ako je v prvom rade Lipšic. Čiže ja sa opačne pýtam, čo budete robiť s Lipšicom, lebo ten je zásadný problém právneho štátu na Slovensku.
A posledná otázka, piata. Vo Francúzsku dneska poslal súd do domáceho väzenia bývalého prezidenta Sarkozyho za to, že robil podvody v rámci volebnej kampane. My tu na Slovensku máme exprezidenta, ktorý robil dramaticky horšie podvody v rámci volebnej kampane, ten tu veselo behá po slobode. A ja sa pýtam, naozaj platí – padni komu padni? Lebo zatiaľ to vyzerá tak, že padlo jedine na Milana Lučanského, ktorý, žiaľ, zomrel kvôli ľuďom, ako je Matovič, ale ľudia, gauneri, ako je Kiska, si ďalej veselo behajú po slobode. A to platí pre Matoviča, to platí pre Lipšica, to platí pre ďalších.
Pán Žilinka, držím vám palce, aby na Slovensko priniesli viac spravodlivosti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.9.2021 o 15:56 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Blaha, výhoda tohto pléna je jedna, že tu mi neviešte... neviete dať ban, tu ma neviete zablokovať a tu si budete musieť vypočuť všetko, čo vám naservírujeme, a teda vy ste taký slovenský, možno aj svetový unikát, že vy máte viacej zabanovaných fanúšikov na stránke, ako máte preferenčných krúžkov vo voľbách, to je, myslím si, že vy ste fakt že víťaz. A vy sa rád oháňate tým, vašou publikačnou činnosťou, aký ste vy úžasný vedec s neviem koľkými titulmi, no vaša publikačná činnosť za posledných 5 rokov od roku 2017 je nula. Slovom nula, takže taký ste vy vedec.
Dokonca som dostal niekoľko ix správ zo Slovenskej akadémie vied, že sa vám smeje celá SAV-ka, neviem, ako to znášate, vy veľký hrdina, vy sociálny demokrat, ktorý chodí privátnymi JET-mi, privátnymi JET-mi do Ruska chodí velice prednášať. Alebo ja sa tak sa rovno spýtam, že prečo nepriznávate vaše prednášky v Moskve, ktoré vám platí top oligarcha veľmi blízky Putinovi Ališer Usmanov, lebo tak samotná univerzita sa to nebojí priznať. Viete, že to neni žiadny problém.
A tiež, aký veľký obnos peňazí vy musíte dostať na to, aby ste šírili tieto konšpirácie, a tie, prepáčte, za toto, tie hovnocucové veci, ktoré som vám minule nazval, keď dokážete šíriť tie dezinformácie o COVID-e, keď na COVID zomrel váš otec.
Vy ste normálne že hyena. Vy ste akože taký charakter, aký ste vy, to som ešte nevidel, lebo mne keby zomrel niekto z rodiny, a ešte by som šíril také dezinformácie, ktoré spôsobia takúto smutnú udalosť v iných rodinách (reakcia z pléna), tak by som asi normálne sa oplieskal o stenu. Normálne, že vy ste, vy ste taký sup (reakcia z pléna), sup slovenskej politiky.
A nabudúce, končí mi môj čas, je tu... (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanci. Pán poslanec.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
... končí mi môj čas, tak sa veľmi teším na ďalšie vystúpenie vaše, kedy mňa nedokážete zabanovať (reakcia z pléna), ani vaším pokrikom nezničíte, môžte na mňa písať kopy ho... (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 16:06 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16:08

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Ďakujem. Vážení kolegovia... (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Vážení kolegovia, chcel by som vás vyzvať.... Vážení kolegovia, chcel by som vás vyzvať, aby sme nízku úroveň tohto pléna ešte viac neznižovali. Naozaj. Ďakujem pekne. Ale všetci. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.9.2021 o 16:08 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:09

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, dovoľte sa mi najprv ospravedlniť v mene všetkých príčetných poslancov Národnej rady za tohto magora zo SaS-ky a v tomto prípade by som rád reagoval na to, čo ste hovorili, že pán generálny prokurátor, keď príde do tohto pléna, tak musí byť šokovaný z toho, akí právni odborníci, menovali ste napríklad pána profesora Pročka, sa vyjadrujú k jeho práci a kritizujú ho a dávajú mu otázky, lebo im niečo nesedí, alebo nie sú schopní pochopiť to, čo im je hovorené, a určite je v šoku aj z toho, keď tu napríklad spomínaný pán - v úvodzovkách - profesor vykrikuje a vyzýva generálneho prokurátora, aby zakročil voči poslancom, ktorí mu nesedia, dokonca s argumentom, to, čo predvádzajú na sociálnych sieťach, je neuveriteľné, ako naozaj výrok hodný NKVD a potom to zaklincuje niečo, niečím o cti a slušnosti.
To, to je neuveriteľné, fakt, čo sa tu všetko deje pri debate o správe generálneho prokurátora, a potom občan Slovenskej republiky, ktorého zastupujú takíto pacienti, má predpokladať, že im pôjde o zákonnosť, o spravodlivosť, keď tu skrátka nedokážu zniesť opozičnú kritiku, no tak začnú škriekať na generálneho prokurátora: „Zavrite ich!“ Veď oni na sociálnych sieťach píšu nestraš... neuveriteľné veci, to je, to sme tu nevideli ani v minulom volebnom období, kedy tu bolo tiež toho dosť veľa, ale toto preráža všetky pomyselné dná.
Čiže zdieľam tento váš pocit sklamania a mrzí ma, že si toto vôbec musí vypočuť generálny prokurátor.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 16:09 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video