40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 9:51 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:45

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán generálny prokurátor, tak si dovolím nadviazať tuná aj doplniť niektoré tie veci. No, pod tým tlakom nie sú len policajti, Generálna prokuratúra, ale, samozrejme, policajt, ktorý jednoducho sa bojí ako vypovedať, tak ako som to povedal už aj v predchádzajúcej faktickej poznámke, to je veľmi zlý ukazovateľ. Tak ako majú títo ľudia slúžiť štátu? Vy ste to pekne ešte povedali aj potvrdili tým, že takýto policajt v podstate tú službu štátu potvrdzuje prísahou, tak aký potom strach? Však dobre, ľudsky to beriem, že môže mať strach, tak ako to tu zaznelo, ale jednoducho ten strach musí prekonať. A to, že pod tlakom je ktosi alebo niekto, tak ako tu pred chvíľou to zaznelo, no to sú všetci politici pod tlakom, aj tie vyhrážky, aj, aj posmešky, ale to jednoducho, musíš to zniesť.
Ale, pán generálny prokurátor, mňa tak až netrápi, prepáčte, ja to tak poviem, vy ste tu tak veľmi to detailne a ste povedali, že ten únos Vietnamca už naposledy vysvetľujete, že to dokonca nevedia ani nemecké úrady a tak. Myslím si, že dať za tým bodku, lebo to je to nekonečné, hej? A myslím si, že médiá vytvorili ten terminus technicus, že únos Vietnamca. Hej, ako keby Slovenská republika uniesla Vietnamca.
Ale čo mňa veľmi trápi ako občana Slovenskej republiky, pán generálny prokurátor, to je Vladimír Pčolinský, ktorý bol 70, 175 dní v kolúznej väzbe, vo väzbe bol. To je vlastne riaditeľ SIS-ky a nič, a mňa to trápi to, táto vec. Takto mu bola pošpinená česť jeho, kto mu to vráti, ten čas? To sú veci, ktoré sú už nenavrátiteľné. To, čo on bol odtrhnutý od rodiny, čo všetko tá rodina musela prežiť. Nehovoriac ten stres, ktorý prežili, keď ich prepadli tí kukláči, a malé dieťa tam bolo, manželka. Veď toto je tá ostuda... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 9:45 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:48

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Vážený pán generálny prokurátor, ďakujem za vaše striedme a jasné a korektné vystúpenie. Ja by som chcel upozorniť alebo pripomenúť možno iný pohľad, ktorý sa týka médií. Nemcom, ktorí zadržali Vietnamcovi pas, ten Vietnamec zmizol. Vraj štyri dni niekde bol v Nemecku. Tak v prvom rade je to hanba nemeckej tajnej služby, už keď sa o tom bavíme. Potom údajne sa tri dni motali s Vietnamcom v Čechách. Neviem, či tam zablúdili, prečo sa tam motali tri dni, a potom prišli údajne na Slovensko, boli tu pol dňa, prebehlo rokovanie na Bôriku a vietnamská delegácia oficiálna podľa programu odletela.
Okamžite sa spustil obrovský mediálny tlak, Tódová a ostatní podenkoví novinári a vyzývali ministra vnútra a premiéra, aby odstúpil. Už chýba len predseda zemegule. Chcem povedať, že nikto v Nemecku, kde mali väčšiu hanbu a štyri dni sa tam zdržiaval údajne ten unesený Vietnamec, nikto nevyzýval Merkelovú, aby odstúpila. Takisto nikto nevyzýval v Čechách Andreja Babiša, aby kvôli Vietnamcovi odstúpil z pozície. To len naši novinári vyvíjali nepatričný nátlak na orgány činné v trestnom konaní, na verejnú mienku.
A čo sa týka hádzania nejakých podozrení na poctivých policajtov, tak dneska to robí v Národnej rade jedine tragéd Mičovský.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 9:48 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:49

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Som veľmi rád, že tu zazneli otázky, ktoré položil pán poslanec Mičovský. A chcem aj oceniť spôsob, akým ste na ne odpovedali, pán generálny prokurátor, oceňujem teda vašu, vašu, váš kultivovaný prejav aj dôkladnosť. Hoci nehovorím, že moje pochybnosti v tejto veci sú úplne rozptýlené.
Ale hovorím to preto, že si nemôžem nespomenúť na rokovanie výboru pre obranu a bezpečnosť, kde ste boli prítomný, a keď vám otáz... nejaké otázky v súvislosti s kauzou únosu vietnamského občana za možnej asistencie štátnych orgánov Slovenskej republiky položili predseda výboru pán Krúpa alebo pán podpredseda Národnej rady Grendel, poslanec Valášek a ja, tak vtedy ste reagovali mimoriadne podráždene. Dokonca ste povedali, ak sa takéto správanie bude opakovať, tak sa ani rokovania výboru v budúcnosti nezúčastníte. No a následne ste po skončení výboru veľmi rýchlo teda odišli pred otázkami novinárov, aby som takto povedal.
No a v tej súvislosti potom sme my, ktorí sme vám tie otázky položili slušným spôsobom, dostávali lekcie zo slušného správania od predsedu extrémistickej strany, odsúdeného zatiaľ neprávoplatne na štyri roky a štyri mesiace. A v tej súvislosti teda opäť zopakujem svoju včerajšiu otázku, že ako sa vy ako nepochybne slušný človek cítite, keď práve takíto ľudia vám vyslovujú verejne a opakovane podporu.
Ja viem, že vy za to nemôžte, že kto vám podporu vysloví, ale nejaké pocity určite máte, keď vám vyslovujú podporu ľudia ako odsúdený extrémista Kotleba, ako za rasizmus odsúdený Mazurek, ľudia, ktorí aj tu sedia bez rúšok a okato sa vysmievajú z platných protipandemických opatrení, alebo ďalší, ktorých teda nadriadení alebo priatelia sú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 9:49 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:51

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán generálny prokurátor, slušných ľudí a čestných ľudí by ani vaše meno nemali poznať. Samozrejme, Generálna prokuratúra tu patrí, aby dohliadala nad právom a spravodlivosťou. Ale komu tento bordel vyhovuje, ktorý sa tu spustil, už dva dni? Myslím si, že to vyhovuje strane SMER. A ja sa len čudujem kotlebovcom a Republike, že im sekundujú a je mi to úprimne ľúto. Naozaj ľudí vonku nezaujíma toto, čo tu politici stvárajú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 9:51 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:52

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Ja sa priznám, vážení kolegovia a kolegyne, že ja som dal faktickú poznámku bez toho, bez toho, aby som mal nejakú konkrétnu myšlienku v reakcii na to, čo povedal pán generálny prokurátor.
Pán generálny prokurátor, ja som však predpokladal, že moji kolegovia v tých faktických poznámkach povedia kopec neodborných záverov a povedia kopec poloprávd a nezmyslov. A potvrdilo sa to a v tejto chvíli musím reagovať na to, čo ste povedal aj vy, pán generálny prokurátor, a to je síce prípad, kedy sme sedeli na výbore pre obranu a bezpečnosť a kedy ste veľmi detailne a podrobne vysvetľovali prípad Vietnamca. Nemôžem reagovať na jedného z predrečníkov, ktorý vám vytkol, že ste na tom výbore reagoval veľmi podráždene a že ste dokonca povedal, že ak takto bude výbor rokovať, tak na ten výbor zvážite svoju ďalšiu účasť alebo neúčasť.
No ja chcem, vážení kolegovia, pripomenúť, keďže som bol na tom výbore, tak jednoducho otázky, ktoré po hodine a pol prichádzali na generálneho prokurátora, boli niekoľkokrát počas tej hodiny a pol zodpovedané z pozície generálneho prokurátora, to znamená, že boli vyslovene, vyslovene sa opakujúce. Boli absolútne neodborné, pretože generálny prokurátor sa držal faktov, vysvetlil niekoľkokrát sporné body, ktoré poslanci vnímali ako nejaké otázne, napriek tomu neustali v tom, v tom, v tom, v tom svojom snažení dostať ho do pozície, kedy snáď pod tlakom alebo pod váhou tej situácie povie, že áno, prepáčte, pomýlil som sa a poviem to, čo chcete počuť, alebo to, čo chce počuť Tódová z Denníka N. Takáto je realita!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 9:52 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:54

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ďakujem vám, pán generálny prokurátor, za vašu nielen trpezlivosť, ale i za vašu aktívnu účasť už druhý deň pri tomto rokovaní. Naozaj si pamätám niekedy ľudí, ktorí sedeli na vašom mieste a viac-menej arogantne dávali najavo nezáujem o všetko, o čom sa rozprávalo, čítali noviny a vyjadrili sa tak úplne na záver nejakou krátkou vetou. Vy naozaj veľmi jasne reagujete.
Ja si vážim fakty, ktoré ste povedali aj v súvislosti s kauzou Vietnamec, a chcem vás len poprosiť, aby ste teda vyťažili z tejto vašej trpezlivosti a z tohto dvojdňového seminára to, čo je vlastne možné pre vašu funkciu z tohto aj vyťažiť, a to presvedčenie, že tak ako nás štatistika učí, extrémy sa musia vždycky škrtnúť, viete. Extrémistické hodnoty v štatistike sa dávajú preč, aj zľava, aj sprava, a treba z toho vyťažiť tú podstatu, ktorá vedie k pravde.
A ja chcem veriť, že práve v duchu toho, čo ste deklarovali viackrát, že pôjdete tvrdo po zákone, ani zľava, ani sprava nebudete si všímať žiadne znaky, že to naozaj teraz budete mať možnosť dokázať, lebo je to nejaká stará poučka, možno by to niektorí politici tam spravili, snáď by to vedeli mi aj potvrdiť, že význam osobnosti v dejinách. Ale áno, keď sa človek dostane na nejaké miesto a je osobnosťou, dokáže možno tým dejinám pomôcť a ja verím, že vy práve z tohto stretnutia, z tohto rozprávania môžte vyťažiť tú podstatu, ktorá pomôže dejinám Slovenska dostať sa na lepšiu trajektóriu. A pridávam sa k tej prosbe, aby ste so všetkými ľuďmi, ktorí majú takú istú zodpovednosť, teraz spolupracovali, konkrétne s pánom špeciálnym prokurátorom Lipšicom, spája vás veľmi veľa a ja verím, že dokážete prekonať to negatívne a vyťažiť to pozitívne, čo tak veľmi potrebujeme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 9:54 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:55

Maroš Žilinka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
K výboru branno-bezpečnostnému, pán poslanec, ste spomenuli, že som podráždene reagoval. Aj pán predseda branno-bezpečnostného výboru teda tam je, môže potvrdiť, kedy som nervózne zareagoval, a to bolo ako reakcia na ozaj posmešné, impertinentné správanie sa pána poslanca Valášeka, ktorý pokiaľ si dobre pamätám, hovoril asi takým štýlom, že no, skúste mi to vysvetliť, lebo ja nie som taký inteligentný ako vy. No tak to takto proste s generálnym prokurátorom sa nebude rozprávať ani poslanec Národnej rady. (Reakcie z pléna.) To, to, to by som, a on tam bol, ako prišiel sa pozrieť.
Pokiaľ ide o moje pocity, zároveň ste použili aj pojem, že tu je ten taký bordel. Moje pocity z rokovania Národnej rady, ja si ustanovizne ústavné Slovenskej republiky nesmierne vážim, ale aké mám pocity? Ja som nie rozčarovaný, smutný som, smutný, áno, po týchto troch dňoch, nie dvoch, ale troch, som smutný, ale rešpektujem to, že túto správu, som jej navrhovateľom.
Pokiaľ ide o pána poslanca, ktorý sa pýtal na ten dôkaz 21 sústavne, skúste si pozrieť strany 27 až 29 uznesenia, ktoré je zverejnené na webe Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky. Tam sú všetky odpovede na vami položené otázky, odhliadnuc od faktu, že žiaden takýto pokyn som v rozhodnutí, ktoré som podpísal, nevydal.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 9:55 hod.

JUDr.

Maroš Žilinka

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:58

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán generálny prokurátor, kolegyne, kolegovia, rád by som zareagoval na niektoré veci, ktoré zazneli v rozprave aj vo faktických poznámkach, teda najmä od pána generálneho prokurátora v súvislosti s tým, o čom som hovoril vo svojom prvom vystúpení a na čo, myslím si, že neprišli odpovede alebo čo vyvolalo ďalšie otázky.
Prvá vec je, hovorili sme o tom v rozprave, hovorili sme o tom aj na hodine otázok (zaznievanie gongu), tá otázka zákazu účasti pána špeciálneho prokurátora na aktivitách medzirezortných alebo mimorezortných. Pán generálny prokurátor vysvetlil, ako to je, vysvetlil, že on stojí na čele Generálnej prokuratúry a Generálna prokuratúra, ak ju má niekto zastupovať, tak on určí, kto bude zastupovať nielen Generálnu prokuratúru, ale prokuratúru. Ja rešpektujem, že pán generálny prokurátor má právo to urobiť, a ani som to nespochybňoval. Ja som sa pýtal na ten dôvod, prečo v diskusii o zmene právnej úpravy je problém, ak by zaznel aj iný názor, lebo predpokladám, že pán špeciálny prokurátor, nepredpokladám, viem, že pán špeciálny prokurátor má iný názor ako pán generálny prokurátor, prečo je problém, aby zaznel aj z radov prokurátorov iný názor v diskusii o zmene právnej úpravy. Na to som nedostal odpoveď napriek tomu, že som tú otázku opakovane a opakovane kládol, takže teraz ju už kladiem zrejme naposledy.
Veľkú, veľký rozruch aj teda v reakciách kolegov poslancov vyvolala tá téma stretnutia s ruským generálnym prokurátorom, na ktorú som sa pýtal v kontexte s tým, že ste hovorili aj o spolupráci v oblasti ľudských práv a slobôd. Vy ste povedali, že ja som vytrhol tú jednu oblasť z tých, ktoré ste spomínali. No tak vytrhol som ju, resp. spýtal som sa na ňu, lebo ma to zaujalo, keď ste hovorili o tom, že budete spolupracovať v oblasti boja proti organizovanému zločinu, tak to mi prišlo také normálne. Ale špeciálne s generálnym prokurátorom Ruskej federácie hovoriť o spolupráci v oblasti ochrany ľudských práv mi prišlo také zvláštne, keďže Rusko má závažné problémy v oblasti dodržiavania ľudských práv a aj v súvislosti s činnosťou súčasného pána generálneho prokurátora, pretože ruské orgány činné v trestnom konaní sa podieľajú na porušovaní ľudských práv, na prenasledovaní oponentov režimu Vladimíra Putina, na zametaní káuz pod koberec.
Vy ste ale povedali, že ste hrdý na to, ste hrdý na to stretnutie, pretože to stretnutie bolo výnimočné, bolo to stretnutie dvoch rovnocenných partnerov, dvoch rovnocenných generálnych prokurátorov Slovenskej republiky a Ruskej federácie. Tak ja neviem, v čom je výnimočnosť, že išlo o stretnutie dvoch rovnocenných partnerov, snáď aj keď sa stretnete s generálnym prokurátorom alebo podobným funkcionárom z inej krajiny, tak je to stretnutie dvoch rovnocenných partnerov, veď krajiny sú rovnocenné, a teda predpokladám, že nikto s vami nejedná zvrchu, jedine teda, že by vás prekvapilo, že aj ruský generálny prokurátor s vami jedná ako s rovnocenným, mne to príde prirodzené, nič na tom výnimočné nevidím.
Ale to, prečo som sa na to pýtal, je, že pán generálny prokurátor Krasnov bol predtým vyšetrovateľom vo viacerých politických kauzách, kauzách politických vrážd alebo útokov na predstaviteľov opozície vrátane vraždy Borisa Nemcova a podieľal sa na tom, že tieto kauzy boli zametané pod koberec. Politické kauzy boli zametané pod koberec. A vy ste povedali, že ste hrdý na to stretnutie. Tak ja by som tu rád prečítal správu z oficiálnej stránky Európskej únie z 2. marca 2021, takmer na deň pred pol rokom: "Rada Európskej únie dnes rozhodla uložiť reštriktívne opatrenia voči štyrom občanom Ruskej federácie zodpovedným za závažné porušovanie ľudských práv vrátane svojvoľného zatýkania a zadržiavania, ako aj rozsiahleho a systematického potláčania slobody, pokojného zhromažďovania a združovania a slobody presvedčenia a prejavu v Rusku. Alexander Bastrykin, vedúci vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie, Igor Krasnov, generálny prokurátor, Viktor Zolotov, veliteľ národnej gardy, a Alexander Kalašnikov, riaditeľ federálnej väzenskej správy sa zaradili na sankčný zoznam z dôvodu ich úlohy pri svojvoľnom zatknutí, stíhaní a odsúdení Alexeja Navaľného, ako aj pri potláčaní pokojných protestov v súvislosti s nezákonným zaobchádzaním s Alexejom Navaľným.
Je to prvýkrát, čo Európska únia ukladá sankcie v rámci nového globálneho sankčného režimu Európskej únie v oblasti ľudských práv, ktorý bol zriadený 7. decembra 2020. Sankčný režim umožňuje Európskej únii zacieliť svoje opatrenia na osoby, ktoré sú zodpovedné za činy, ako je genocída, zločiny proti ľudskosti a iné závažné porušovania ľudských práv, ako napríklad mučenie, otroctvo, mimosúdne popravy, svojvoľné zatýkanie alebo zadržiavanie."
Naozaj ste hrdý na to, že ste sa stretli s osobou, ktorú Európska únia, ktorej sme my členom, zaradila na sankčný zoznam ako osobu zodpovednú za závažné porušovanie ľudských práv? A nejde pritom, samozrejme, iba o ten fakt, že ste sa stretli, však predstavitelia demokratických krajín sa stretávajú aj s predstaviteľmi totalitných režimov, s predstaviteľmi autoritatívnych režimov, s predstaviteľmi štátov, kde dochádza k porušovaniu, k vážnemu porušovaniu ľudských práv, len je normálne, keď na týchto stretnutiach napríklad spomenú, upozornia na to, že sú prenasledovaní príslušníci opozície, národnostných menšín, vyznávači niektorých, niektorých náboženstiev, a nie to prejsť mlčaním, alebo teda nezaznamenal som, či ste sa s ním rozprávali aj o jeho úlohe pri potláčaní ľudských práv, alebo či ste upozornili na nerešpektovanie ľudských práv v Ruskej federácii. Opakujem, osoba, ktorá bola pred pol rokom zaradená na sankčný zoznam Európskej únie pre závažné porušovanie ľudských práv.
A posledná vec, opäť sa vrátim k tomu § 363, o ktorom sa tu siahodlho hovorilo. A opäť sa mi z vás nepodarilo dostať odpoveď, či nevidíte rozpor, alebo teda vy asi nevidíte, ale ja tam vidím rozpor medzi tým, čo ste hovorili na vypočúvaní, a čo hovoríte dnes, ale tak sa teda skúsim spýtať inak, možno dostanem odpoveď. Keď ste si už vtedy, keď sme vás na ústavnoprávnom výbore vypočúvali, mysleli, že obmedzenie § 363 by urobilo z generálneho prokurátora štatistu, teda že s takouto úpravou nesúhlasíte, máte výhrady voči tomu, čo si vládna koalícia napísala do svojho vládneho programu, prečo ste nám to vtedy nepovedali? Však je to legitímny názor, ja nespochybňujem, že to je legitímny názor, ja s ním nesúhlasím, ale, samozrejme, že každý má právo na svoj názor, a vy ste nám mohli povedať na tom vypočúvaní, že vláda plánuje preskúmať a zúžiť rozsah § 363 tak, aby zodpovedal jeho pôvodnému rozsahu, a vy si myslíte, že by to bolo zlé, že by to bolo nešťastné, keby sa k tomu pristúpilo, pretože potom by bol z generálneho prokurátora iba štatista.
No a v poslednej minúte snáď stihnem zareagovať na niečo, čo v diskusii hovoril pán poslanec Blaha, ja ho nebudem spochybňovať cez jeho diplomovú prácu ani mu vyčítať, že nie je právnik, ani dokonca trestný právnik, my sme poslanci, máme právo vyjadrovať sa k veciam, o ktorých sa rokuje na pôde Národnej rady. Keby sa každý vyjadroval iba k tomu, čo vyštudoval a v čom dvadsať rokov pôsobil, tak by sme schôdze asi zvládali veľmi rýchlo a za dva dni by bolo po každej schôdzi.
Hovorili ste, že doteraz tu nebol problém s § 363. Bol. Máme to v programovom vyhlásení a pán poslanec Baránik tú tému otváral. Povedali ste, že pani Tódová reálne spáchala trestný čin. Pýtam sa, na základe čoho to tvrdíte, keď aj pán generálny prokurátor tu potvrdil, že obvinenie voči Monike Tódovej a Konštantínovi Čikovskému bolo zrušené ako nezákonné. A teda hovorili ste, hovorili ste o tom, že to politické lobovanie za Lipšica zo strany Dostála a ďalších vyvoláva otázku, či to nie je ich človek, ich politický nominant, ktorý, o ktorom oni ťahajú za motúziky. Tak sa ja chcem spýtať, že či vaše pochvalné vyjadrenia o pánovi generálnom prokurátorovi nesvedčí o tom, že je to váš nominant a vy ťaháte za motúziky. Lebo tých vyjadrení z vašej strany o pánovi Žilinkovi... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.10.2021 o 9:58 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:09

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Dostál, to je úplne surrealistické, že vy ešte aj diskusiu o prokuratúre dokážete využiť a zneužiť na vašu živočíšnu rusofóbiu. Ako (povedané so smiechom) ja si pamätám, že pred rokom ´89 ste ako zväzák sľubovali, že pôjdete na večné veky so Sovietskym zväzom, ale chápem, už nevládnu komunisti v Sovietskom zväze alebo v Rusku, ale Putin, tak už to súdruhovi Dostálovi nevonia. Pán Dostál, smútime obaja.
Ale viete, vy tu riešite ľudské práva v Rusku. Čo tak riešiť ľudské práva nezaočkovaných Slovákov, z ktorých tu robíte podľudí a dobytok? Čo tak riešiť ľudské práva Milana Lučanského, ktorého táto vláda zabila? Čo takto riešiť ľudské práva Vladimíra Pčolinského, ktorého ste protizákonne – a to potvrdil pán, to potvrdila Generálna prokuratúra – držali dlhé dni vo väzbe? Čo tak riešiť ľudské práva v sociálnej oblasti, keď beriete dôchodcom, robotníkom, keď beriete ľuďom na Slovensku ich sociálne práva? Toto neriešite. Vy tu furt riešite len nejakého Navaľného a nejakého Nemcova. Konečne riešte ľudské práva Slovákov, ktoré vy sami porušujete.
Viete, keby Ruská federácia chcela, tak sem denno-denne posiela svoje delegácie, ktoré budú nám vyčítať, akým spôsobom sa správame k politickým väzňom na Slovensku. Lenže oni rešpektujú národnú suverenitu, tak, prosím, rešpektujte aj ich národnú suverenitu. A keď vás tak počúvam, tak som presvedčený, že by vás prezident Putin mohol učiť o demokracii.
A čo sa týka pána generálneho prokurátora Žilinku. Takže keď najbližšie pôjde sa stretnúť s americkým generálnym prokurátorom alebo teda so svojím zrkadlom v Amerike, tak čo mu má vyčítať Juliana Assangea? Má mu vyčítať všetky tie milióny obetí amerických vojen? Má mu vyčítať mučenie Iračanov alebo mučenie všetkých tých vojnových obetí v Guantáname alebo čo očakávate od pána Žilinku? V každej krajine, kde sa ocitne, má riešiť politiku? Pán Dostál, veď vy ste tak neuveriteľne popletený, že to svet nevidel.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 10:09 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:11

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ondrej, ja si myslím, že niekedy rozhovory s ľuďmi, ktorí naozaj robia zle a sú to ľudia, ktorých cieľom životným je kradnúť, robiť zlé veci, niekedy pomáhajú. A ja som nebol pri tom rozhovore pána generálneho prokurátora s ruským generálnym prokurátorom, ale tu sa naozaj nedomnievam, že by náš generálny prokurátor robil niečo nekalé, ale cez teba ho chcem poprosiť a využiť teda jeho známosť s ruským generálnym prokurátorom, máme tu Hnatič, kauzu Hnatič, je to žena, ktorá tri roky nevidela svoje dieťa, do Ruska jej ho pán Hnatič uniesol, jeho otec je šéf SAV-ky, teda zo SAV-ky, robí v Rusku. Tá žena, prosím vás, pán generálny prokurátor, kauza Hnatič, poproste ruského generálneho prokurátora, aby matka mohla vidieť, slovenská matka svoje dieťa. Hnatič je, na Hnatiča je zatykač na Slovensku a košická prokuratúra robí úplne iné veci, ako by sa mala starať o túto ženu. O toto vás naozaj úpenlivo prosím.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 10:11 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video