40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 12:05 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:58

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Sova hovorí vrabcovi, že má veľké oči. Práve na toto pekné a výstižné slovenské príslovie som si spomenul hneď v úvode vystúpenia poslanca, ktorého, tak ste hovorili, meno sa nevyslovuje, ale rád by som to upresnil, ktorého meno už slušný človek ani nevysloví, a to vzhľadom na jeho pôsobenie na sociálnych sieťach a takisto aj na jeho vystúpenia v parlamente. No veď tento poslanec nazval pána špeciálneho prokurátora Lipšica Urválkom. No čo môže byť väčším kúzlom nechceného, ak teda obdivovateľ totalitných režimov, obdivovateľ diktátora Fidela Castra či vraha Che Guevaru, človek, ktorý na Kube zatína svoju malú pästičku a zaklína sa právami pracujúcich, pričom on v tej pesničke nikdy žiadny pracovný nástroj reálne nedržal, a takýto človek nazýva iného urválkom, pričom jeho slovník je ako keby vystrihnutý z prejavu tohto neblaho známeho komunistického prokurátora.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 11:58 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:59

Miriam Šuteková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec si opäť raz pomýlil tému, lebo tuto téma nie je voľba špeciálneho prokurátora, ale správa o činnosti špeciálnej prokuratúry. A ja dlhodobo rozmýšľam v tomto pléne nad tým, že či neni pod ľudskú dôstojnosť reagovať na niektoré príhovory, a toto je jeden z nich, plný urážok, hnevu, násilia, nenávisti. My sme mali dnes tlačovú, tlačový brífing a spolu s mojimi kolegyňami a dali sme výzvu plénu Národnej rady, aby sme už s tým prestali, aby prestali osobné invektívy, útoky, urážania a dehonestujúce poznámky na osoby, ľudí. A toho sme boli predstaviteľom a toho sme boli účastní aj v tomto prejave. Keď zaznievajú slová ako opička a tie slová, ktoré si pán špeciálny musel vypočuť, tak to mi je naozaj ľúto.
Keby som ale chcela reagovať na tento príhovor, čo sa nedá vecne, ale keby už by som chcela vecne reagovať, potom by som upozornila na dvojitý princíp, ktorý pán poslanec používa, a to je, že kým generálny prokurátor je nezávislý, pretože, nezávislý, hovorí, pretože nebol politicky činný, a špeciálny bol politicky činný a nemôže byť nezávislý, sa mýli, pretože takisto aj pán generálny prokurátor bol predsa politicky aktívny a bol len štátnym tajomníkom. Keď sú prepustení ľudia, ktorí mu vyhovujú, a podľa neho sú tí, ktorí majú byť prepustení, tak vtedy je to v poriadku, keď sú prepustení ľudia, ktorí mu nevyhovujú a nie sú hodní toho, aby boli prepustení, tak vtedy je to vybavené špeciálnym prokurátorom. Opakujem ale, že púšťať sa do týchto vecných argumentov sa asi v tomto prípade naozaj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 11:59 hod.

Miriam Šuteková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:01

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán Blaha, opäť divadielko, ktoré ste nám vám príznačným slovníkom teraz v parlamente zahrali. Nepadla žiadna zmienka ku správe špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry a o stave zákonnosti za rok 2020, ktorá je predmetom tohto rokovania.
Vyrovnať sa s minulosťou; na Slovensku sme sa nikdy nevysporiadali s komunizmom a teraz žneme ovocie. Vaša rozprava, pán kolega Blaha, bola typická, akú sme poznali v komunistickej totalite, iba samé vyhrážky, strach, urážky a nadávky. Komunista uráža špeciálneho prokurátora klamstvom a jeho vlastným spôsobom, toto je obraz strany SMER – SD? Pán kolega Blaha, pán špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vás vyrušuje, zápasí s mafiou, ktorá sa infiltrovala do spoločnosti, do verejnej správy, do polície, do prokuratúry, do súdnictva. Dvadsaťšesť vysokých štátnych úradníkov, nominantov SMER-u – SD sa priznalo, v akom obludnom systéme fungovali. Stojím za pani novinárkou Monikou Tódovou a dôrazne sa ohradzujem voči všetkým útokom na ňu, ktoré odzneli v tejto rokovacej sále.
Pán špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, tento boj s mafiou je veľmi náročný. Ale verím, že tento boj spolu vyhráme a spravodlivosť si každého nájde.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 12:01 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:03

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Tiež ako niektorí kolegovia predrečníci spomenuli, toto je bod programu, ktorý sa venuje správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry, a jednoducho ideme v tej línii ako v predchádzajúce dni pri predchádzajúcom bode o správe generálneho prokurátora, nevenujeme sa absolútne tej vecnej podstate. Keď už tu pán poslanec Blaha bol, tak hovoril, sťažoval sa, že nefunguje Úrad špeciálnej prokuratúry tak, ako by mal, že je nízka dôvera v tento úrad, tak potom prečo neotvoril jednotlivé kapitoly? Však v tých kapitolách sa presne hovorí, ako tento úrad funguje. Prečo sa nevenoval týmto veciam?
Spomínal tu prerastanú mafiu, no mafia nevznikla toto volebné obdobie. Pán Blaha, škoda, že tu nesedíte, lebo chcel som vidieť, ako sa tvárite. Tá mafia je tu už dávno, tá mafia je tu už roky, vy ste dvanásť dlhých rokov ovládali justíciu, či už cez pána Harabina, cez pána Boreca, alebo cez ostatných, ako napríklad Jankovská. Jankovská, keď dala pokyn z Bratislavy zo Župného námestia na krajské súdy alebo na okresné súdy, tak všetci boli vytrasení, že čo sa deje. Takto fungovala justícia. Takže mi tu nehovorte o nejakej morálke v justícii alebo o tom, že teraz vznikla mafia. To si vyprosím.
A ďalšia vec, dôvera v justíciu. Na Slovensku je najnižšia dôvera v justíciu v Európe. Za nami sú už len Chorváti. Keď sa robil tento prieskum a robil sa pri Justičnom paláci, tak ľudia normálne pľuvali na Justičný palác. Taký je tu stav dôvery v justíciu! A toto je výsledok vašej vlády! A môžem povedať, že to, že tu sedím ako spravodajca, tak trošku takým vtipným bonmotom by som povedal, že tu sedím dole a musel som počúvať tieto, tieto výlevy emočné, no, ja si to užívam, ja sa cítim dobre.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 12:03 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:05

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Škoda, že tu kolega nesedí, lebo teda budem to hovoriť možno nejako do tej strany a predstavovať si ho tam.
Pán Blaha, vy sa tvárite, ako keby nástupom Daniela Lipšica na pozíciu špeciálneho prokurátora sa tu absolútne špeciálna prokuratúra, z nej stala nejaká mafiánska posluhovačka. Ale uvedomte si, že toto je správa špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry a poznatky Úradu špeciálnej prokuratúry o stave zákonnosti za rok 2020. To bolo za vášho špeciálneho prokurátora, ktorého teda je prezývka 61:0. Takže vy tu niečo kritizujete, ale ja si myslím, že nemáte ani odbornosť na to, aby ste vôbec pochopili, čo tu dnes prerokovávame. Naozaj, vy ste sa absolútne nedržal témy a vaše vystúpenie nebolo odborné, ale odporné. Naozaj mňa mrzí, že bývalý váš kolega z poslaneckých lavíc, asi teda ste mali nejakým spôsobom medzi sebou nejako rušno, ale toto boli iba osobné útoky, tuto nič odborné z vašich úst nebolo počuť. Zvláštne naozaj, že v minulom volebnom období ste tu nebúchal do rečníckeho pultu, nedomáhal sa spravodlivosti, vám bolo úplne ukradnuté, tí ľudia ako tu trpeli kvôli vám. Ja sa naozaj, žiaľbohu, budem musieť vyjadriť, že ste jeden luhár a jeden šašo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 12:05 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:07

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, pán podpredseda Národnej rady, pán špeciálny prokurátor, kolegyne, kolegovia, divadelné predstavenie sme už mali dnes, ja sa preto vo svojom vystúpení budem venovať meritu veci a to je správa činnosti špeciálnej prokuratúry za rok 2020.
V prvom rade chcem povedať, že sa teším z toho, že počet vybavených vecí na špeciálnej prokuratúre stúpa. To je veľmi dobrá správa. To je prvá poznámka. Myslím, že to treba zdôrazňovať, pretože s tým súvisí aj kritika, ktorá patrí v tomto prípade primárne do radov vládnej koalície, respektíve ministerstva financií. A to je to, že špeciálna prokuratúra za sedemnásť rokov svojej činnosti stíha tie najťažšie prípady v tejto krajine. Preto vznikla špeciálna prokuratúra a, žiaľbohu, aj dnes sme boli toho svedkami, predpokladám, že budeme toho svedkami, stále čelí atakom, stále sa ju snaží niekto zosmiešniť, respektíve pomaly zrušiť.
A prečo tá kritika? Pretože špeciálna prokuratúra je finančne a personálne poddimenzovaná. Pár desiatok prokurátorov stojí proti stovkám obhajcov, proti tisíckam strán spisov, kde jeden prokurátor musí odpovedať desiatim, dvadsiatim, tridsiatim obhajcom, ktorí čakajú na jeho akékoľvek pochybenie, zaváhanie alebo čo i jeden deň lehoty. Takáto je realita.
Veľmi sa teším, že pán špeciálny prokurátor, pod jeho vedením na špeciálnu prokuratúru prichádzajú asistenti prokurátorov, to je pokrok. Rovnako, že začali byť obsadzované tabuľkové miesta prokurátorov špeciálnej prokuratúry, ktoré sú voľné a ktoré majú pomáhať trestať, respektíve privádzať pred súd zločincov.
To je prvá poznámka, ktorá mi príde veľmi dôležitá a zopakujem ju úplne jasne. Podľa mňa je úlohou štátu aj vládnej koalície dať viac peňazí špeciálnej prokuratúre, ak chceme aby trestná činnosť bola stíhaná a aby páchatelia trestnej činnosti boli postavení pred spravodlivý súd.
Druhá vec, ktorú chcem spomenúť a to rovnako trošku v kritickom tóne, respektíve s otáznikom, budeme veľmi pozorne, predpokladám, všetci sledovať, akým spôsobom bude pokračovať stíhanie extrémistickej trestnej činnosti, keďže na špeciálnej prokuratúre bola určitá reorganizácia, to znamená, že toto osobitné oddelenie bolo zrušené, respektíve, aby som bol úplne presný, podradené pod iné oddelenie.
Na druhej strane, ak chcem byť férový, musíme povedať, že to aj dáva zmysel, keď sa pozrieme na nápady jednotlivých oddelení, že predsa len to oddelenie extrémistickej trestnej činnosti malo menší nápad ako majetková kriminalita alebo násilná kriminalita a podobne.
Rovnako budeme sledovať po prijatí zákona o správe zaisteného majetku, akým spôsobom bude stúpať suma zaisteného majetku, pretože ak si správne pamätám, dnes hovoríme niekde o úrovni za rok 2020 milión 800-tisíc. Ja verím, že aj tento zákon, ktorý sme prijali, pomôže špeciálnym prokurátorom a ďalším prokurátorom, aby majetok, ktorý je pochybný, kde je veľké podozrenie, že bol získaný páchaním trestnej činnosti, bol zaistený tak, aby tí, ktorí sa obohatili v rozpore so zákonom, jednoducho zaplatili za to tú spravodlivú cenu, ak to takto môžem povedať.
Rovnako mám pre pána špeciálneho prokurátora pár otázok, pretože ja som rád, že tu prišiel. Toto je to plénum, toto je ten priestor, kde sa môžme rozprávať so špeciálnym prokurátorom a nielen si tu vylievať svoje osobné pocity alebo obavy z toho, že sa stíha trestná činnosť na najvyšších miestach v tejto krajine. A tie otázky sú v princípe dve.
Prvá súvisí s tým, a to by ma zaujímal názor a bol by som rád, ak to môžem takto povedať, keby pán prokurátor vystúpil, aby mohli aj poslanci naňho reagovať, a je to ustanovenie § 364 Trestného poriadku. Ja som sa včera aj predvčerom pýtal generálneho prokurátora spoločne s vami, celé dva dni sledujeme túto rozpravu, akým spôsobom je možné a ako si generálny prokurátor vyložil zákon, že rozhodol o zastavení začatého trestného stíhania vo veci bez návrhu obvineného, poškodeného alebo zúčastnenej osoby. A hlavne, keď rozhodoval v prospech alebo neprospech obvineného, ktorý tam ani nebol. Inými slovami, ako je možné, že generálny prokurátor bez návrhu rozhoduje o tom, že zastaví trestné stíhanie vo veci, keď tam nie je obvinený. A to som zvedavý aj na výklad Dr. Lipšica v tejto veci v súvislosti s § 364. Lebo, prosím, netvárme sa, že v spoločnosti nie je táto diskusia o tom, akým spôsobom môže Generálna prokuratúra vstúpiť do trestného stíhania, či už vo vzťahu k obvinenému, alebo v tomto prípade podľa môjho názoru extrémne vo vzťahu k prokurátorovi alebo policajtovi, ktorý začal trestné stíhanie vo veci. To je prvá otázka.
A druhá otázka, ktorá podľa mňa má byť predmetom pokojnej, odbornej, verejnej diskusie. A tá otázka súvisí s inštitútom spolupracujúceho obvineného. Podľa mňa ľudia sa pýtajú úplným právom, pretože nie všetci sú právnici, prečo niektorí spolupracujúci obvinení chodia po slobode, prečo niektorí dostanú podmienku. A teraz nemyslím v pôsobnosti špeciálnej prokuratúry, ale aj inde. Prečo niektorí majú a nemajú dohodu o vine a treste? Ja nechcem ísť do konkrétnych, živých prípadov, to si myslím, že nie je úplne správne, ale zaujíma ma, aký je ten patent, aký je ten prístup špeciálnej prokuratúry. A nemyslím to hanlivo, pretože z inštitútu spolupracujúceho obvineného sa v tejto krajine cez slovo kajúcnik stala nadávka. Ale tento inštitút tú máme roky. A nám roky nevadilo, keď takáčovci, sýkorovci alebo Černák a ďalší boli aj na základe spolupracujúcich obvinených postavení pred súd a odsúdení na ix rokov právoplatného trestu odňatia slobody. Vtedy nikto nič nepovedal. No ale keď tu začne rozprávať Imrecze, keď hovorí Výboh, ktorý sa zatiaľ skrýva a naznačuje niečo, alebo keď hovorí Suchoba, keď hovorí Makó, keď hovorí Slobodník, tak tu niektorí poslanci, či už tu, alebo dole v tlačovej miestnosti vyskakujú až po strop. Toto je tá otázka, ktorú podľa mňa treba objasniť aj v tom odbornom duchu, akým spôsobom, aby ľudia vedeli a videli, že ako pristupuje k tomu špeciálna prokuratúra.
To sú dve otázky, ktoré mám na vás, pán špeciálny prokurátor.
A teraz mi dovoľte, keďže sme na pôde Národnej rady, povedať aj veci v trošku širšom kontexte. Táto správa ukazuje jednu vec. Už len to, že tu dnes sedí Dr. Lipšic, je veľká zmena. Vy všetci, ktorí ste tu dlhšie ako jedno volebné obdobie, si pamätáte, že Dušan Kováčik tu nechcel chodiť, že utekal, že sa nevyjadroval a že to tak nejako celé prešlo mlčaním. Znamená to to, že časy Dušana Kováčika na špeciálnej prokuratúre sú definitívne preč. Nielen tým, že špeciálny prokurátor prišiel vystúpiť, nielen tým, akým spôsobom je napísaná tá správa, že aj bežný človek je schopný z nej porozumieť, čo sa na špeciálnej prokuratúre deje, akým spôsobom prokurátori špeciálnej prokuratúry postupujú.
A nadviažem na to, že časy Dušana Kováčika sú späť. Ja si nepamätám, hoc politiku sledujem ix rokov, že by tu bolo takéto nejaké vystúpenie. Nielen moje teraz mám na mysli, ale aj to vystúpenie predtým alebo tie tlačové konferencie k tomu, akým spôsobom postupuje, resp. nepostupuje špeciálny prokurátor, akým spôsobom sa vyšetrujú kauzy. Ja vám poviem, prečo im vadí Daniel Lipšic. Pretože nemá 61 prípadov vo svojom šuflíku. Nemá. Preto im vadí, lebo vedia, že sa nezľaknú, že tí prokurátori budú pokračovať.
Viete, včera Blaha a ďalší dookola opakovali Marošovi Žilinkovi, pán Žilinka, vás chceli zabiť. To je obrovské svinstvo. Tí ľudia, ktorí to vykrikovali, tak to sú kamaráti Kočnera. Ale toho Kočnera, ktorý si pravdepodobne aj na Daniela Lipšica objednal vraždu. To im už nevadí. Vtedy je všetko v poriadku. Keď sa to týka nás, tak všetko je skrivené. Kto myslíte, že sa išiel dneska ospravedlniť pánovi Čurillovi, pánovi Ďurkovi a ďalším za to, že im nadával do mafiánov? Vtedy neplatí padni, komu padni.
Ak sa urobili chyby, a to hovorím v plnej vážnosti aj tu pred špeciálnym prokurátorom, aj on si musí zjednať nápravu na špeciálnej prokuratúre. Áno, je ich málo, tých špeciálnych prokurátorov. Ale keď niekto zmešká lehotu v neprospech obvineného, musí za to niesť zodpovednosť. Nemôžme sa vyhýbať spravodlivosti, nemôžme prestať byť kritickí aj voči špeciálnej prokuratúre a na konci dňa v širšom kontexte aj sami voči sebe.
Ale vy si myslíte, že toto je náhoda? Že je náhoda, že dnes vykrikujú mnohí, čo to je za špeciálnu prokuratúru, najradšej ju chceme zrušiť. Že to je náhoda, že sa to deje len tak? To vôbec nie. No blíži sa to aj k nim. A ja z toho nechcem robiť politickú vec. Ale blíži sa to aj k nim. Veď 26 ľudí sa priznalo. A nie hocijakých ľudí, nejakých lopkárov pred Tescom. Ľudí, ktorí riadili tento štát, ktorí boli nominanti vládnej koalície, ľudí, ktorí mali chrániť verejné peniaze a miesto toho ich rozkrádali. Veď nie sme naivní a nie sme hlúpi. Preto sú tu tie útoky. Preto dookola, dookola ataky na špeciálnu prokuratúru. A mňa veľmi mrzí a ja som to včera aj predvčerom hovoril Marošovi Žilinkovi, on sa tvári, že prokurátori špeciálnej prokuratúry nie sú jeho prokurátori.
Nepočul som ani raz, a to teda bolo utrpenie miestami sledovať a počúvať túto rozpravu, ani raz som z tohto miesta nepočul, že by sa Maroš Žilinka zastal Daniela Lipšica, pána Repu, pána Šureka, pána Honza a ďalších. Na toto je ticho. Ale keď sa tu kope do nich, tak kývame hlavou niektorí ako generálny prokurátor. Vtedy je všetko v poriadku. Vtedy to nie sú naši prokurátori, to nie sú prokurátori, ktorí sú vystavení enormnému tlaku. A to isté sa týka aj vyšetrovateľov. Komu vadil Ďurka s Čurillom, keď naháňali mafiánov, ktorí si odrezávali hlavu? Nikto. Vtedy neznámi vyšetrovatelia, zatlieskalo sa, výborne, Černák je v base, sýkorovci sú v base, takáčovci sú v base. Chvalabohu, naše ulice sú bezpečnejšie, nevybuchujú autá. Vtedy nikto nič nepovedal. Ale teraz, keď sa odhaľuje miliónová korupcia, keď sa vypovedá o tom, akým spôsobom si delili úplatky, ako si ich nosili v krabici od šampanského alebo akým spôsobom sa doplácal plat... počujete? ... doplácal plat štátnemu funkcionárovi od oligarchu, tak vtedy je tu krik, všetko je zmanipulované, všetko sú politické procesy a oni sú svätí za dedinou.
Toto je úplne nesprávny prístup, nesprávny princíp a ukazuje to na nič iné, ako je strach. A ten strach sa bude šíriť ďalej, dámy a páni. Oni ho budú rozsievať, ten strach, a budú vytvárať chaos. Ja predpokladám, že prokurátori špeciálnej prokuratúry budú pod ešte väčším tlakom. Čím viac sa bude blížiť to, že majú byť podané žaloby na bývalých vysokých funkcionárov, tak v takom prípade budú tlačiť ďalej. Budú zvolávať tlačové konferencie, budú zvolávať mimoriadne schôdze, budú veselo citovať z uznesení, budú sa tváriť, že počuli odposluchy. No ale keď im prečítate niečo, čo je z rozhodnutia súdu, čo hovorí sudca Bargel, že tu bol monštruózny prípad korupcie, aký nemá obdobu v dejinách tejto krajiny, teraz hovorím o kauze Dobytkár, tak vtedy ticho, krvi by ste sa im nedorezali. A na toto my musíme reagovať. Nesmieme sa nechať zatlačiť. Nie takým spôsobom, že budeme mať krvavé oči, ale že sa postavíme za čestných, slušných a normálnych vyšetrovateľov a prokurátorov. Toto je našou úlohou a myslím si, že preto nás ľudia volili. Preto, aby každý na Slovensku bol rovný pred zákonom.
Opakujem znova a dávam to ako rečnícku otázku. Kto sa zastane čestných, slušných prokurátorov špeciálnej prokuratúry? Prepáčte, pán Žilinka sa tu zachoval ako zbabelec. Zostal ticho. Keď niekto poviete niečo jemu, tak v takom prípade sa urazí a povie, že to nemá obdobu. A keď tu nadávajú špeciálnym prokurátorom do mafiánov, keď hovoria o tom, že oni to tu celé krivia, tak v takom prípade nič.
Ak sa ich nezastáva generálny prokurátor, tak sa ich musí zastať verejnosť. Už len tým, že sa bude zaujímať o to, čo sa v tejto krajine deje, že sa bude kriticky pozerať na informácie, ktoré im podsúvajú niektorí politici, a že stále dookola vo svojej každodennosti budú volať po spravodlivejšom Slovensku.
A podľa mňa aj tento rok a pol nám ukazuje, že to vonkoncom nepôjde ľahko. Vonkoncom sa nestane to, že by títo bohatí ľudia, ktorí rozkrádali náš štát, ktorí rozkrádali náš štát, sa vzdajú. Viete si predstaviť, aké milióny sú nachystané na to, aby sa celý proces očisty zastavil? Veď im ide o všetko. Im ide o majetky. A dnes už počúvame, že by sa mal trest prepadnutia majetku zrušiť. Prečo? Doteraz to takisto nikomu nevadilo. To nie je kompenzácia, že zoberiem 20-tisíc, tak vráť 20-tisíc a sme na nule. To je trest prepadnutia majetku. Štát si hovorí, že za niektoré veci budeme prísne trestať. Nemôžme ustupovať a je pravdou, nemôžme účelovo meniť zákony.
No na druhej strane boli by sme hlúpi a naivní, keby sme nereagovali na situáciu, ktorá tu je. A vzhľadom na to, čo sa tu deje, ja to hovorím veľmi otvorene, podľa môjho názoru by sme mali viac posilniť procesnú samostatnosť špeciálnej prokuratúry. Nie ju oddeliť od Generálnej prokuratúry, ale ju posilniť. A poviem aj prečo. No keď tu dva dni niekto kope do prokurátorov špeciálnej prokuratúry a od generálneho prokurátora počujeme ticho, nič, tak v takom prípade čo? Ideme sa pozerať so založenými rukami? Necháme ich hodených len tak na ulici?
Sedemnásť rokov funguje Úrad špeciálnej prokuratúry a po dlhých rokoch konečne prišiel špeciálny prokurátor, ktorý sa nebojí, ktorý im neustupuje spolu so svojimi kolegami a ktorý stojí v prvej línii. Mnohí aj v mojom okolí kritizujú, že a prečo sa ten Daniel Lipšic postaví pred médiá a prečo, prečo vôbec niečo hovorí. No tak tí, ktorí, ak to takto môžem povedať, ste vyrastali na ulici a boli ste v nejakej dedinskej ruvačke, tak viete, že za svojich sa mám povinnosť postaviť. A tí, ktorí už ste starší a máte aj pracovnú skúsenosť, tak viete, že každý dobrý a normálny šéf sa za svojich kolegov postaví. A o to viac sa za nich postaví, keď vedenie Generálnej prokuratúry mlčí. Do akej situácie sme sa to dostali, že špeciálny prokurátor nemôže chodiť na odborné a pracovné skupiny?
Jednota sa dnes zaobaľuje do myšlienky, ktorá tu bola prezentovaná, a to je autokratická štruktúra Generálnej prokuratúry. No podľa môjho názoru, a to ste tu drvivá väčšina starších ako ja, že ste zažili komunizmus, ja verím, že časy ´drž hubu a krok´ už naozaj v tejto krajine skončili. O to viac, a to zopakujem, že proti nám, proti nám ako spoločnosti dnes stoja mimoriadne bohatí ľudia. Mimoriadne bohatí ľudia, ktorí sa neštítia použiť svoje peniaze na to, aby zastavili trestné stíhania, aby si objednali dokonca vraždu. Tomuto sa nesmieme poddať, od tohto nesmieme cúvnuť a nesmieme sa jednoducho poskladať.
Dámy a páni, Úrad špeciálnej prokuratúry má svoje miesto, aj táto správa je dostupná aj online, to hovorím špeciálne verejnosti, ktorá nás sleduje, stojí za prečítanie, ukazuje trend. Ja verím, že ten trend stíhania trestnej činnosti, odvahy a aj zákonnosti na špeciálnej prokuratúre bude pokračovať. Aj z tohto miesta chcem povedať, že napriek tomu, že medzi politikou a špeciálnou prokuratúrou nie je prepojenie, že špeciálna prokuratúra je samostatná, tak som si istý, že drvivá väčšina slušných ľudí na Slovensku stojí za čestnými a statočnými prokurátormi špeciálnej prokuratúry, na ktorých čele stojí Dr. Daniel Lipšic.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.10.2021 o 12:07 hod.

Mgr.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:27

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja ti ďakujem za dve veci. Za prvé za to, že konečne sa v tomto pléne bavíme o Generálnej prokuratúre a nie o tom, ako sme my, aká sme my čvarga z ulice a najväčší intelektuálny odpad, ako nás tu pomenoval poslanec, ktorého meno sa nehovorí. A po druhé, ďakujem, že ste svoju rozpravu rozviedli odborne, k veci a najmä jazykom, ktorý nikoho nenapáda a ktorý nikoho neuráža. A aby som odpovedala ja na tých čestných, naozaj čestných špeciálnych prokurátorov, ak sa ich nikto nezastane, tak sa ich zastaňme my slušní poslanci, ktorí sem prišli do parlamentných lavíc zviesť svoj životný boj, a to je boj s mafiou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 12:27 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:27

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Šeliga, úplne súhlasím s vami, že ak chceme na Slovensku efektívne bojovať s organizovaným zločinom a s mafiou, tak potrebujeme personálne aj finančne posilniť špeciálnu prokuratúru, v tom s vami úplne súhlasím. Títo prokurátori prebrali na svoje ramená veľkú ťarchu zodpovednosti a štát im musí ukázať, že majú ich podporu.
Špeciálny prokurátor pán Lipšic je kladivom na mafiu, a preto sa ho snažia rôznym spôsobom pošpiniť. Mňa tiež osobne mrzí, ako ste aj vy spomenul vo svojom prejave, že generálny prokurátor sa nezastal špeciálnych prokurátorov. Ja chcem aj z tohto miesta vyjadriť pánovi Lipšicovi podporu a hovorím, že naozaj, keď sa stretávam s ľuďmi, ľudia vnímajú vašu prácu pozitívne a vedia, že to nemáte ľahké a že je na Slovensku ešte veľké množstvo ľudí, ktorí stoja na strane čestných vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 12:27 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:28

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Naozaj ďakujem za mimoriadne kultivovaný a vecný príspevok. Oproti predošlému rečníkovi sa to nedá porovnať, to bolo tak o tri alebo štyri triedy vyššie, ale keď neviem, či pán poslanec Blaha vôbec nejakú triedu má.
Každopádne si veľmi správne pomenoval to nechutné pokrytectvo smerákov, ktorí keď dvanásť rokov vládli, štyri roky vládli sami, tak neboli problém kajúcnici, nebol problém väzba. Vtedy, keď tam sedeli bežní ľudia, v tej väzbe, vtedy to nikoho nezaujímalo, vtedy to bolo, samozrejme, normálne. Teraz, keď tam sedia ich ľudia, ich vysokopostavení ľudia, ktorí tu vytvárali systém korupcie, tak to je mučiaci nástroj, to je španielska čižma, tam pomaly si predstavujeme, že toho Bödöra tam naťahujú na škripec a pália mu tam žeravými železami časti tela, pretože jednoducho sa boja a vedia prečo. Pretože títo ľudia, keď začnú vypovedať, tak celý ten ich domček, ten mafiánsky domček z karát im padne.
Ja som veľmi rád, že pán Lipšic, pán špeciálny prokurátor sa vyjadruje v médiách, pretože možno by nemusel. Bolo by ideálne, keby nemusel, lenže to by sme nemohli mať opozíciu, ktorá robí vyšetrovateľa, ktorá robí prokurátora, ktorá robí sudcov a ktorá robí kata, pretože Robert Fico už od začiatku tu nechutne spochybňuje, útočí a šíri svoj hnev voči ľuďom, ktorí dali dole skutočnú mafiu, a na druhej strane robí svätcov, martýrov z ľudí ako Bödör, Jankovská a podobne. A to je naozaj nechutné pokrytectvo, ale čo iné môžme čakať od týchto ľudí?
Na konci si ešte hovoril teda, že prokuratúra je nezávislá od politikov, a keď sa pozrieme na to, že kedy tieto všetky veľké kauzy začali, tak to bolo ešte pred tým, než sa stal špeciálnym prokurátorom Daniel Lipšic, že to bolo ešte pred tým, než tam bol vôbec nominant, ktorého sme si zvolili my. Bolo to vtedy, keď tam boli prokurátori, ktorí tam boli predtým dlhé roky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 12:28 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:31

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Kolega Juraj Šeliga, ďakujem ti za odborný a vecný príspevok ku správe špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry a stave zákonnosti za rok 2020. Ďakujem ti, že si vrátil diskusiu tam, kde má byť, v odbornej a vecnej rovine. Je zaujímavé, že teraz tu kolegovia zo strany SMER – SD a HLAS-u nie sú, aby s tebou odborne diskutovali. Ďakujem, že z invektív sme sa vrátili ku odbornej a vecnej diskusii, k meritu veci.
Prajem špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi a tímu špeciálnych prokurátorov veľa sily a odvahy postaviť sa proti zlu a mafii v spoločnosti. Veľmi si želám, aby špeciálny prokurátor a generálny prokurátor našli v boji za spravodlivosť spoločnú reč.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.10.2021 o 12:31 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video