40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 17:55 hod.

Erik Ňarjaš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Viskupič, keď ste tú nezamestnanosť a tú mieru už niekoľkokrát zopakovali na úrovni 7,2 %, keď ste nastupovali do vlády, na akej úrovni bola miera nezamestnanosť? Veď bola 5 %. Aké opatrenia ste prijímali, že ste zvýšili nezamestnanosť o 3 %? Lebo je od 7,2 až do 8 % miera nezamestnanosti. Tak neplačme tu teraz nad tým, že aké sú to opatrenia. Nerobte opatrenia, ktoré spôsobujú rast cien a zvyšujú nezamestnanosť. - A čo robíte za celý ten rok a pol? Čo ste spôsobili? Však cez tie lockdowny a tieto nezmyselné všetky opatrenia, ktoré ste prijali, ako stúpla miera nezamestnanosti? A nielen miera nezamestnanosti, ale nespokojnosť ľudí v celej našej republike. Nespo... vysoká nespokojnosť ľudí.
A sedem dní pracovať - však dobre, ja som to obrazne povedal, a že je krátky a dlhý týždeň, sú prevádzky, kde striedajú tí ľudia. Ale viete, keď vám príliš často aj vyjdú a hlavne lekári, koľkokrát, to môžu mať štyri, päť služby.
Viete, plakať ako nad tým, že prepáčte, že to tak poviem, ale v obchode pani predavačka musí byť na Štedrý večer do 18.00 hod. ako v práci. Ale ten lekár musí byť do rána a sú prevádzky také. Ale nikto tieto prevádzky nespochybňuje. Lenže vy si sám si to stále takto robíte, že to v podstate, aby ste to torpédovali, tak za každú cenu nezmyselnými argumentami, ktoré tuná argumentujete. Ale veď to nikto tieto veci ako nerozpráva.
A to, že sa to dotkne 13 %, a keď taký (povedané so smiechom), takéto bludy tuná, viete, to zákazníci v obchode vždy sa budú ináč správať, aj keď budete robiť ako prieskum, ako samotní zamestnanci. Zamestnanec, ktorý musí ísť v nedeľu do práce, bude mať vždy iný pohľad ako ten zákazník, ktorý si príde nakupovať. On má voľno.
Ale nechajme to voľno a prevažne ženám, aby mohli byť spolu a stráviť ten čas spolu v rodinách.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 17:38 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolega Marián, ja na rozdiel od teba verím, že tento návrh zákona bude úspešný a bude schválený v tomto pléne.
Žijeme v dobe konzumu aj napriek tomu som presvedčený, že voľné nedele a zatvorené obchody v tento deň nikomu neublížia ani nikoho nezabijú. Aj v dobe konzumu si ľudia majú čas nakúpiť a dostatočne sa zásobiť čímkoľvek na jeden voľný sviatočný deň v týždni. Určite nikto nezomrie od hladu ani ekonomika neutrpí ujmu, lebo ľudia si nakúpia buď deň predtým, alebo po iné dni. Nemôže to byť problém pri, hlavne pri dobe trvanlivosti potravín, ktoré majú aj niekoľko mesiacov, týždňov či dní. Jeden deň zatvorených obchodov nehrá žiadnu rolu. Aj čerstvý rožok na nedeľu ráno sa dá zabezpečiť, kto vie, ako na to.
Zatvorené obchody v nedeľu budú mať aj iný význam, hlavne teraz v čase COVID-u. Nedele sa môžu využiť na prevetrávanie a hlavne dezinfekciu priestorov predajní. Najmä v mekkách konzumu, super-, hypermarketov je prepotrebné až nevyhnutné v záujme ochrany zdravia a životov určite, keď už ten COVID tak vyčíňa a tiež keď odborníci z konzília či z pandemickej keď prijímajú prísne opatrenia v školách, v kostoloch, v malých predajniach, v gastre, či dokonca už opäť aj pri pobyte v prírode. Mrzí ma, že nadnárodné spoločnosti majú iný meter.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 17:40 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja začnem asi pánom kolegom Kuffom. No dobre, no tak bola teda nezamestnanosť cca 5 %, tak stúpla, to sa v krízach stáva, teraz je teda nejakých 7,2. No ale zároveň teda hlásim, že teda všetkými opatreniami, teda nech stúpla o nejakých povedzme 1,9 - 2 %, no ale toto jedno opatrenie, keby proste fakt prišlo o prácu tých cca 40-tisíc ľudí, no tak ju, pán Kuffa, jedným rozhodnutím, jedným stlačením tlačítka tú nezamestnanosť vytlačíte o ďalšieho 1,5 % hore, no takže asi na nejakých 8,7, hej. Nehovorím, že sa to musí tak presne stať, ale jednoducho nejaký a výrazný nárast by tam bol. To je jedna vec.
Ešte raz, ľuďom ste nepomohli, ľuďom ste zobrali aj príplatky nedeľné aj nedeľnú prácu a celú prácu.
Ďalšia vec, tí brigádnici, no tak ako zakážete im pracovať, budú spokojnejší? Veď teda ten študent asi, samozrejme, tiež pracuje, lebo chce peniaze, ale teda mu zoberiete tú možnosť pracovať. Hej? To nie je, fakt nie je dobré. Proste neberme slobodu ľuďom tam, kde... kde proste si to vedia zvládnuť. Nedávajme pravidlá tam, kde to vyrieši trh. Proste fakt toto je vec, ktorú netreba, netreba riešiť.
A ešte chcem poďakovať kolegovi Dostálovi a kolegovi Kazdovi teda za ich, ich faktické, špeciálne od Rada Kazdu, to bola faktická, ktorá dala viacero odpovedí na, na tie otázky vlastne, ktoré tu padali vo faktických. Dajme ľuďom možnosť sa rozhodovať. Nestarajme sa do toho, ako trávia aj ich voľný čas, keď sa teda na to pozerám z tej druhej strany.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 17:42 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 17:43

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa ospravedlňujem, pôvodne som mal tento návrh zákona predkladať ja, len bol som na pohrebe, tak som nestíhal, preto ho pán poslanec Podmanický.
Ja chcem pripomenúť, že dvaja ministri súčasní podporovali zákaz nedeľného predaja, a to bol pán minister Krajniak a pán minister financií Igor Matovič. Verejne sa hlásili k tomuto.
No a potom treba si uvedomiť niekoľko vecí, ktoré ovplyvňujú nedeľný predaj a ktoré naň vplývajú. Aby som nezabudol, treba si uvedomiť, ktoré obchody sú vlastne otvorené, lebo ako ja mám poznatok, tak obchody v obciach, v malých mestách, resp. tie regionálne obchody sú poväčšine pozatvárané v nedeľu, to znamená, komu to pomôže, pomôže to tým veľkopodnikateľom, nie tým malopodnikateľom.
A teraz pár faktov. Slovensko sa radí medzi krajiny, kde ľudia nielen veľa pracujú, čo sa týka počtu hodín, ale pracujú aj počas sviatkov, nedieľ či v noci. Slovensko podľa údajov štatistického úradu Eurostat v nedeľo... v nedeľnej práci vyšplhalo na čelné priečky, pritom firmy síce sídliace na Slovensku, v ktorých ľudia pracujú v nedeľu, vo svojich materských krajinách, majú nielen v nedeľu, ale aj cez štátne sviatky obmedzenú prácu. Podľa údajov Eurostatu slovenskí zamestnanci sú najčastejšie pracujúci zamestnanci zo všetkých 28 krajín Európskej únie v nedeľu, keďže pravidelne v nedeľu pracuje 21 % z nich.
Zo štatistík súčasne vyplýva, že Slováci odpracujú týždenne v priemere druhý najväčší počet hodín. Mnohí ľudia možnosť nedeľných nákupov považujú pomaly za základné ľudské právo a nevedia si predstaviť, že by o túto možnosť prišli. Pre Slovenskú republiku môže byť vzorom veľký počet vyspelých európskych krajín, ako je Fínsko, Nórsko, Nemecko, Veľká Británia, Holandsko, Belgicko, Luxembursko, Švajčiarsko či Rakúsko. Rakúsky zákon o otváracích dobách upravuje otváracie hodiny na predajniach v sobotu po 18.00 hod., v nedeľu, počas sviatkov a v nedeľu do 18.00 hod. a v pondelok do 6.00 hod. musia byť všetky obchody zatvorené. Počas predchádzajúcich rokov sa organizovalo viacero petícií za voľnú nedeľu bez práce či už na úrovni Slovenskej republiky, alebo Európskej únie, ktoré v oboch prípadoch predpísalo niekoľko sto... podpísalo niekoľko stotisíc ľudí. Napriek tejto masovej podpore ľudí s ňou kompetentné orgány ako Národná rada alebo Európskej komisie sa len okrajovo zaoberali.
A teraz niekoľko vecí, ktoré vyplynuli z diskusie. Práca v nedeľu, čo sa týka maloobchodného predaja, nie je táto práca nevyhnutná. Ľudia sa predzásobia alebo dozásobia. To znamená hovoriť tu o tom, že ľudia prídu o prácu, nie je namieste, lebo zisky tých spoločností sa nepredpokladajú, teda sa nestratia, iba sa rozmiestnia buď v pondelok, alebo v sobotu.
Chcem citovať jedno vyjadrenie jednej pani predavačky v jednom zo slovenských krajských miest. Citujem: „Takmer každú nedeľu trávim v práci. Nepredávame skoro nič, ale namiesto toho, aby som išla so svojimi malými dcérkami do parku či do lesa, pozorujem, ako sa unudení ľudia presúvajú bezcieľne z jedného obchodu do druhého.“ Citujem, že to je pracovníčka obchodného domu, o ktorej tvrdíte, že príde o prácu, že jej klesne plat a tak ďalej.
Ďalej by som povedal toľko, že tie krajiny, ktoré som spomínal, tých 10, majú viac alebo menej obmedzený nedeľný predaj.
Potom si dovolím spomenúť Denníka N a ten prieskum sa konal v období od 14. do 21. mája 2020. Z tohto prieskumu vyplynulo, že voliči strany SaS, iba 45,5 % chcú, aby bol zákaz nedeľného predaja, teda aby bol nedeľný predaj. ten zvyšok, tých vyše 60, tým je to viac-menej jedno, či budú obchody zatvorené, alebo nie. Alebo sú za zatvorenie obchodov v nedeľu.
Treba ešte spomenúť, že táto téma nie je nová, táto téma je tu od roku 1994, resp. trošku neskôr, takže o tejto téme sa bavíme minimálne 19 rokov, a pokiaľ bude potrebné takýto zákon, nemáme problém predložiť aj do budúcnosti, ale ja dúfam, že zákon prejde, takže nebude viac-menej o čom. Dovolím si ešte povedať, že maloobchodný predaj sa dotýka hlavne žien. V maloobchodnom predaji pracuje 80 % žien, ktoré musia byť v práci, či sa im to páči, alebo nie, namiesto toho, aby čas strávili, tak ako som čítal stanovisko tej predavačky, takže treba zvážiť. Ja si myslím, že nedeľný predaj by mal byť obmedzený a nemôže zamestnávateľ diktovať zamestnancovi, či... alebo mu nariadiť prácu v nedeľu.
Chcem ešte podotknúť, že tento zákon podporil Zväz obchodu Slovenskej republiky, podporilo ho 66 neziskových organizácií, a ja dúfam, že tento zákon v takejto podobe, ako sme ho navrhli, prejde.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

5.10.2021 o 17:43 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:51

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, chcel by som oponovať tomu vášmu použitému príkladu. Ja sa poznám s jedným manažérom obchodnej prevádzky a on minulý rok, keď boli zatvorené nedele počas lockdownu, tak vlastne konštatoval, že všetci zamestnanci, drvivá väčšina zamestnancov chce sa vrátiť do pôvodného rytmu. Aj z jednoduchého dôvodu, že zatiaľ čo v tom normálnom, klasickom rytme mali dva víkendy v mesiaci voľné plnohodnotné, v tomto režime sobotnom ho vlastne prakticky nemajú, ani jeden takýto plnohodnotný víkend. Nemyslím si, že ide, ide o sociálne opatrenie. Zaznelo tu číslo, že 90 % z nejakého prieskumu, že 90% zamestnancov chce túto nedeľu. Dôležité je položiť ale otázku, keby sme tú otázku položili inak, a položili by sme im otázku, že súhlasíte s tým, aby boli voľné nedele a zároveň jeden zo siedmich z vás bude prepustený, tak, si myslím, že ten výsledok by bol naprosto odlišný. Reálnym faktom je, skráti sa to o jednu sedminu, jeden človek musí ísť von. Ten človek v súčasnosti berie nejaký plat, ktorý mu vyhovuje. Tú prácu si nebude môcť potom nájsť. Zrejme je dôvodný predpoklad, že si nájde prácu menej platenú. Pripomínal mi to jeden film, kde mali práve v tíme rozhodnúť, že koho vyhodia zo svojho tímu, koho budú musieť prepustiť. Bola to taká zaujímavá psychologická analýza.
Nevidím na tomto opatrení absolútne nič, absolútne nič sociálne, je to protisociálne opatrenie, ktoré spôsobí, že veľa ľudí dostane sa na dlažbu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 17:51 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:53

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Čepček, citovali ste tu z listu alebo e-mailu, alebo teda neviem, čo to bolo, pracovníčky jedného obchodného domu, ktorá chce, aby bol zákaz práce v nedeľu.
No tak ja mám zasa kamaráta, ktorý je tiež zamestnancom jedného obchodného domu alebo supermarketu, ktorý nechce, aby bol zákaz práce v nedeľu, a vždy, keď takéto návrhy prichádzajú, tak je tým pobúrený. Ak chcete, aby som ho zacitoval, no tak si od neho ten citát vypýtam, a keď nabudúce, niekedy o pol roka alebo o rok budete znova predkladať takýto návrh zákona, tak vám ho môžem prečítať, aby sme tu mali, že citát proti citátu, lebo naozaj sú ľudia, nepochybujem, že sú ľudia, ktorým by to vyhovovalo, keby sa to zakázalo, ale sú ľudia, ktorým to nebude vyhovovať a budú s tým, budú s tým nespokojní, ale to samo osebe asi nie je kľúčový argument.
Ale teda viac ma zaujala vaša téza, že zamestnanosť neklesne, lebo obchodom neklesne zisk, lebo sa to, čo by sa predalo v nedeľu, sa predá v pondelok alebo v sobotu. No to je veľmi dobre možné, že obchodom neklesne zisk, lebo ľudia, keď niečo potrebujú, tak si, si to kúpia v iný deň, aj keď nejaký pokles tam, tam môže byť, lebo niektoré veci si nekúpia, ale dobre. V zásade tie veci, ktoré potrebujú, si kúpia, potrebujú, si kúpia v iné dni, ale to predsa neznamená, že keď obchodom neklesne zisk, predajú rovnako, že neprepustia nejakých zamestnancov, keď ich budú potrebovať menej, lebo oni ich v nedeľu potrebovať nebudú. Teraz ich potrebujú sedem dní, tie obchody, ktoré majú otvorené sedem dní, a potom ich budú potrebovať iba šesť dní.
No tak, samozrejme, ak je to obchodík s dvomi alebo tromi zamestnancami, tak ich nebude prepúšťať, ale v tých väčších obchodoch to naozaj môže stáť prá... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 17:53 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Erik Ňarjaš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Čepček, ja si myslím, že naozaj už prestaňme ľudí, ľudí strašiť, že budeme čokoľvek zatvárať a zatvárať obchody. Ja si myslím, že zatvorené nedele nemajú nič spoločné ani s kresťanstvom, kto chce proste svätiť, môže svätiť kľudne aj v sobotu, či iný deň, na modlitbu si vedia nájsť čas kresťania každý deň.
Ja som si tiež robil taký prieskum nemenovanej jednej siete a naozaj si myslím, že obmedzenia týchto otvorených prevádzok nechcú ani manažéri týchto sietí to, samozrejme, ale nechcú ani zamestnanci a nemyslím si, že to chcú aj občania. Zamestnanci, keď som sa pýtal zamestnancov potravín, tak mi povedali, že naozaj jednak z hľadiska príplatkov, jednak z hľadiska toho, že si môžu napríklad niektoré veci vybaviť cez týždeň.
A čo sa týka bežných občanov, musíme aj na nich pozerať, napríklad sú to zdravotníci alebo iné profesie, ktoré naozaj majú možnosť iba cez ten jeden deň alebo dva dni v týždni niekedy - teda častokrát aj v nedeľu - si nakúpiť a na nich treba tiež akože dbať.
Takže ja si myslím, že naozaj nie je to ani ekonomické, ani sociálne, takže za mňa takto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 17:55 hod.

Erik Ňarjaš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:57

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Myslím si, že najväčším problémom aj tejto diskusie, nielen tej, ale celkovo vôbec v parlamente je to, že sa vzájomne nepočúvame, lebo viete, úplný zákaz ako v nedeľu, tu nikto o tom ako nerozpráva, že úplne všetko. Dokonca v nedeľu ty môžeš robiť aj ťažkú fyzickú prácu, ak je nevyhnutná, a to nielen v nedeľu, ale aj v ktorýkoľvek iný sviatok, keď je to pohľad ako kresťanský. Ale práca v nedeľu nie je nevyhnutná, tak ako s to tu deklaruje niektorými kolegami. Tu si správne, pán kolega Martin Čepček, povedal, nie je nevyhnutná. Navyše to, čo si ako spomenul v tej rozprave, že dnes tie záručné lehoty niektorých tovarov, ktoré tuná sú, tak majú pol roka, dokonca niektoré dlhšie, niektoré na niekoľko týždňov a sú aj také záruky, ktoré sú aj ročné. Myslím si, že každá domácnosť je, je predzásobená, má nejakú tú rezervu, má nejakú tú zásobu, a keď by v nedeľu boli zatvorené tie obchody, myslím si, že každá priemerná gazdinka vie si zabezpečiť tú domácnosť tak, aby v tej domácnosti nič nechýbalo. Ale že ten proces sa dotkne, že tu budú sociálne opatrenia, ktoré proti ľuďom, to je úplne totálny nezmysel. Naopak, tým, že práve tie ženy budú ako doma, tak ako si to povedal, že väčšinou prípadov sa to týka žien, ktoré pracujú ako v zamestnaní, proces socializácie v rodinách sa zvýši, pretože tam nebude chýbať a absentovať matka, ale bude tam aj otec, aj matka, ktorí sa budú venovať svojim deťom.
Viete, my sme si kedysi zarábali tiež pracovnou činnosťou, keď sme boli študenti, ale nebola to nedeľa, v nedeľu sme nemali priestor na to, ale bola to sobota cez týždeň a naše prázdniny vzácne, ktoré sme obetovali na to, a tie úspory sme si ušetrili a potom sme ich postupne míňali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 17:57 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:59

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem za slovo. Pán kolega, ja skúsim tým listom, teda čo ste čítali.
Tak ak tá pani nechce pracovať v nedeľu, prečo si teda nenájde inú prácu? Nebude náhodou tá odpoveď, že si inú prácu nevie nájsť? No ale ak zakážeme pracovať v nedeľu, tak sa jej práve presne to môže stať, že o tú prácu príde, a už síce nebude frflať na to, že musí pracovať v nedeľu, ale nebude pracovať vôbec.
Ďalšia vec. Ani ísť v nedeľu na turistiku nie je nevyhnutné, dokonca ani nie je nevyhnutné, aby vám na tej turistike niekto urobil kávu, čaj alebo, ja neviem, nejaký obed, ale ak je, ak niečo nie je nevyhnutné, to v žiadnom prípade nemôže byť argumentom na nejaký zákaz, že zakážme to, čo je nevyhnutné. Kde to skončí?
A ešte pár čísel, aby sme teda možnože pozerali nejaký iný prieskum, ale teda ja tu mám aj Eurostat. Každopádne teraz aktuálne 16,3 % občanov Slovenska teda pacuje v nedeľu, nie 21, ako ste povedali, 21 sme naposledy mali, ja neviem, niekedy okolo roku možno 2010, potom to teda začalo klesať a dnes máme tých 16,3. Čiže kľudne sa dá povedať, že možno tie 4 - 4,5 %, ktoré, ktorí nechceli pracovať v tú nedeľu, si svoj problém už vyriešili. Jednoducho v nedeľu, v nedeľu nepracujú. No a spomínali ste krajiny, ja to zopakujem: Grécko, Fínsko, Malta, Veľká Británia, Španielsko, Írsko, Holandsko, to sú všetko krajiny, ktoré majú vyšší podiel práce v nedeľu ako Slovensko. Ani jedna z nich nie je zaostalá, a teda treba si, zasa pozrime si tie čísla. Spomínali ste, že Fínsko teda má menej nedeľnej práce aj, aj myslím aj tú Veľkú Britániu, čo... takže nie ono je to, je to proste takto, opačne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 17:59 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:01

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem kolegom. Pán poslanec Kazda, porovnávať lockdown s bežnou realitou, s bežným obdobím je trošku scestné, ale ja si myslím, že boli ľudia, ktorí chceli, aby v nedeľu ostali obchody zatvorené aj po lockdowne.
Pán Dostál, no to, čo ste povedali, to je váš názor, ja som povedal svoj názor v rozprave.
Pán kolega Ňarjaš, ja sa nebavím o zamestnávateľoch, lebo zamestnávateľom vždy ide o zisk, ja sa bavím o zamestnancoch a v rezorte maloobchodného predaja pracuje 80 % žien, ktoré pracujú v nedeľu. Pán poslanec Kuffa, ďakujem.
Pán poslanec Viskupič, neviem, o akom zákaze hovoríš, to že 16,3 % pracuje v nedeľu, chvalabohu, mohlo by aj menej. A z toho, čo si povedal ako posednú vetu, takže Slovensko patrí medzi zaostalé krajiny, tým chceš povedať?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 18:01 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video