40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 17:57 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:57

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán poslanec Kyselica, presne teraz ste ukázali, ako vyzerá kvalitný legislatívny proces. Samotný zákon má šestnásť riadkov, vyše 22 minút ste tu čítali pozmeňujúce návrhy a ich odôvodnenie. Takže, ale minimálne jednu pozitívnu vec sme sa dozvedeli, že podpredseda vlády Holý má aj štátneho tajomníka, ktorý je tak bezvýznamný, že sa naňho zabudlo ešte aj pri platových náležitostiach. A teraz mu idete priznávať paušálne náhrady. To je fakt super.
Ďalší pozmeňovák, zákon o Policajnom zbore. Ja to nazvem slušne, je to prílepok a verím, že pani prezidentka tento zákon kvôli tomu prílepku vráti. Vy ste bývalý policajt a poznáte ten § 35 ods. 2, ktorý bol dlhodobo, ale dlhodobo kritizovaný vždy opozíciou a takisto aj Odborovým zväzom Policajného zboru, čiže bude ma zaujímať stanovisko odborárov k tomuto návrhu zákona, lebo to sa tak dlho proti tomuto paragrafu bojovalo, že sa nakoniec zrušil a vy ho teraz jedným šmahom ruky vrátite naspäť. Som zvedavý, ako bude definované dôležitý záujem služby, ak si to vyžaduje, že kde je zadefinovaný tento pojem, a tak ako ste cez zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov odvolávali riaditeľov úradov práce, tak teraz idete prílepkom odvolávať cez zákon o štátnej službe civilnej, idete odvolávať policajtov.
A na záver, platové triedy. Prosím vás, čo vás viedlo k tomu, keď historicky dlhodobo v zákone o štátnej službe boli nastavené platové triedy tak, že bolo stredoškolské vzdelanie, vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa a tie najvyššie platové triedy s najvyšším platovým ohodnotením, kde sa vyžadovala vysoká odborná kvalifikácia, mali druhostupňové vysokoškolské vzdelanie? A vy to idete teraz zdeformovať, kde vysokoškolský stupeň, druhý stupeň vzdelania idete nahrádzať prvým stupňom a nejakou praxou. Ako sa budú títo ľudia medzi sebou navzájom rešpektovať, keď jeden bude mať vysokú školu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 17:57 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:00

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
V krátkosti vyjadrím sa aj k tomu dôležitému záujmu, aj k tomu stanovisku nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky 540/2012, aj k týmto viacerým veciam, keď chcete na konci, môžme si to rozobrať aj zľava, aj sprava.
Viem, že je ten paragraf kritizovaný, teda bol kritizovaný v minulosti, a počkám si na nejaké argumenty a vyjadrím sa na konci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:00 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:01

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, ďakujem veľmi pekne. To bolo rečí, to bolo kecov pred voľbami o tom, ako to budete robiť ináč, ako obsadíte štátnu správu profesionálmi, odborníkmi a nie tzv. našimi ľuďmi. Neustále ste kritizovali – tzv. naši ľudia tam, tzv. naši ľudia sem a že keď prídete do vlády, tak všetko bude inak. Vy ste dokonca aj vo vlastnom programovom vyhlásení vlády sa zaviazali v jednej stati, že výber ľudí do štátnej správy bude čisto odborný, transparentný a hlavne ste tú stať nazvali „odborníci namiesto našich ľudí“ do štátnej správy. Opakujem, vo vašom programovom vyhlásení vlády sa píše „odborníci namiesto našich ľudí“. A doslova sa uvádza v tej spomínanej stati programového vyhlásenia: „Vláda zavedie transparentný výberový proces tak, aby boli do funkcií zástupcov štátov vyberaní ľudia napĺňajúci tie najlepšie odborné a osobnostné predpoklady,“ opakujem, „tie najlepšie odborné a osobnostné predpoklady“.
Hneď po tom, ako vláda a parlament vlastne prijali to programové vyhlásenie, ste začali ukazovať, ako to v skutočnosti myslíte. Šéfa detskej fakultnej nemocnice ste obsadili lesníkom. Šéfa detskej, resp. kardiocentra v Košiciach ste obsadili hutníkom. Šéfa predsedu alebo stoličku predsedu banského úradu ste obsadili nábytkárom. A potom prišiel ten zlatý klinec obsadzovania prednostov okresných úradov. Všetkých prednostných úradov obsadili stranícke úderky OĽANO, ktoré sa ešte tvárili, že vlastne robili nejaké výberové konanie. To snáď ani nemyslíte vážne?! To výberové konanie nerobil samotný úrad okresný alebo ministerstvo vnútra, pod ktoré tie okresné úrady patria, ale stranícke úderky OĽANO. Takže hneď v tých prvých mesiacoch ste predviedli, ako ste to vlastne s tou profesionalizáciou štátnej správy v skutočnosti mysleli.
Matovič povedal, že nie je to len to vrchné poschodie, to sa ináč nedá, len to vrchné poschodie okresných úradov obsadíme politicky, ale tie ostatné odbory, sekcie, to už budú len samí profíci. Buď ich tam necháme, alebo dáme profíkov. No a potom prišiel prvý paškvil, prvá novela zákona o štátnej službe, v ktorej sa už písalo, že v podstate vedúcich odborov bude môcť obsadzovať samotný minister alebo dokonca úrad vlády, teda premiér. Po kritike ste to nechali v šuflíku, lebo až takú hanbu ste si nechceli pripustiť. Ale vidím, nedá vám to, nedá vám to, napriek vašim prísľubom, napriek vášmu programovému vyhláseniu vlády, a preto prichádzate s týmto zákonom a novelou zákona o štátnej službe, kde už je všetko jasné.
Generálny tajomník bez udania dôvodu môže odvolať akéhokoľvek riadiaceho pracovníka. Pre verejnosť treba vysvetliť, že generálny tajomník je vlastne vedúci konkrétneho úradu a už mu v tom nikto a nič nezabráni.
Čo je ešte smiešnejšie, keď ste tak hovorili o tej odbornosti celý čas, že ešte aj znižujete kvalifikačné predpoklady pre jednotlivé funkcie, pretože vy nemáte dostatok kvalifikovaných ľudí, aby ste obsadili. Vy normálne upravujete tabuľky, upravujete kvalifikačné kritériá pre jednotlivé tabuľky, aby ste tam mohli dostať tých svojich ľudí, ktorí tú odbornosť ani zďaleka nespĺňajú. To je neuveriteľné!
A, samozrejme, vy opozíciu nebudete počúvať, lebo vám sa to ťažko počúva, ale keď už nechcete počúvať opozíciu, tak ja vám poviem, čo na to, na ten váš zákon, slávny zákon hovorí Rada pre štátnu službu. Ona má každý rok svoju správu, ja vám odcitujem, čo hovoria profíci na ten váš skvelý zákon: „Rada pre štátnu službu považuje obsah a spôsob prijímania zmien za problematický, v porovnaní s inými krajinami vykazuje Slovensko vysokú mieru politizácie.“ To vám odkazuje Rada pre štátnu službu. A ešte upozorňuje na jeden zásadný fakt.
V roku 2017 ešte naša vláda prijala novelu zákona o štátnej službe, ale to bolo pod tlakom Európskej komisie, tá povedala, že pokiaľ sa takýto zákon neprijme, tak bude problém s čerpaním eurofondov z Operačného programu Efektívna verejná správa. Čiže vy tým, že chcete svojich ľudí, neodborných ľudí, pretlačiť do štátnej správy, zároveň ohrozujete aj čerpanie eurofondov. A Rada pre štátnu službu aj my vás na to upozorňujeme. Neuveriteľné! Po tom, čo ste všetko natliachali verejnosti pred voľbami aj po nich.
No a teraz všímame si aj pozmeňujúce návrhy. Predstavte si, ja som si zo všetkých vybral jeden prílepok, nie je to nič iné ako prílepok, a to je slušné slovo. Tak vy idete tým prílepkom zároveň meniť aj zákon o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. Počúvajte dobre!
Minister bude môcť nadriadeného policajta previesť, povedzme to tak slovenskejšie, preložiť na inú funkciu bez udania dôvodu. To znamená, ak nejaký riadiaci policajt nebude počúvať politické príkazy ministra vnútra, pôjde preč, možno ho dá aj na ulicu do nejakej hliadky. A toto robíte v tejto citlivej situácii, keď sa dejú veci v bezpečnostných zložkách, aké sa dejú. Teraz to robíte, čím len idete zase potvrdiť to, že chcete politicky zneužívať orgány činné v trestnom konaní. Pokiaľ nejaký policajt nebude konať na pokyn ministra vnútra, bude takto potrestaný, bude takto potrestaný.
Viete, veď aj pán Kyselica, ktorý to predkladá, v podstate to celé priznal. On v jednom z rozhovorov povedal: „Nastal čas na čistky“, v súvislosti s opatreniami v polícii. Tak som to prečítal v médiách zo sobotných dialógov, čiže ja to korektne citujem, pán Kyselica. Nastal čas na čistky, vy sa k tomu ešte aj priznávate, buď ste to povedali, alebo nepovedali, ale potom si to vyriešte so Slovenským rozhlasom.
V každom prípade, pán Kyselica, neberte to vôbec osobne ani nebudem osobný, v tom istom rozhovore... (Reakcia z pléna.) Teraz keď sa bavíme v čom? Že som citoval, že, že jeho výrok? To je osobné? (Reakcia z pléna. Zaznenie gongu.) No tak tu počúvajte pána Kyselicu a nehovorte, že už sa stalo, pretože som korektný v tom, čo hovorím, dobre?! Upokojte sa! Viem, že sa vám nepáči ten môj prejav, lebo vás odhaľujem v tom, že ste klamali verejnosť, ale takto... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, s faktickou poznámkou, keď. Dobre?

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Tak potom dobre, len mali by ste hlasovať proti tomuto zákonu. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prosím, neskáčte rečníkovi do reči.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
A teraz a teraz... Mne to neprekáža, ďakujem pekne, pán predsedajúci.
A ešte ma prekvapilo, viete, keď už hovoríme o tých podozreniach, aby som bol fakt korektný, zo zneužívania polície, že vy, vyšetrovateľ, poviete v tom istom rozhovore, že vlastne rozhovory vyšetrovateľov o koncipovaní uznesenia boli úplne normálne. Myslíme tých štyroch vyšetrovateľov, Čurillu a spol. Ja ich, samozrejme, nebudem nazývať žiadnymi prívlastkami, ja mám rád vecnú diskusiu a rešpektujem prezumpciu neviny, rešpektujem rozhodnutie krajského súdu, ale rešpektujem aj rozhodnutie okresného súdu, ktorý ich dal do väzby, ale dobre, krajský súd je vyšší, ale povedzte mi, keď ste to uznesenie čítali, pán Kyselica, a ste bývalý vyšetrovateľ, to naozaj chcete povedať, že keď sa kreuje nejaké uznesenie o obvinení alebo o trestnom stíhaní, to takto to vyzerá, že toto je normálne? Že bez toho, aby tí vyšetrovatelia mali najprv dôkazy a zistenia, sa tam dohadujú ako na nejakom lacnom trhu, že dáme tam korupciu, dáme tam vydieranie, dajme tam hlavne niečo, čo bude mať špeciálna prokuratúra? To hádam toto nemôžete vy verejnosti tvrdiť, že toto je normálne, pretože potom, keď predkladáte takýto zákon, kde naozaj ten minister vnútra zase získa politický vplyv, na to OČTK, on ho už má, len sa posilní. No tak potom asi ľudia na Slovensku môžu začať mať obavy, pretože v každej policajnej kancelárii sa môže niečo také vymyslieť. A toto mi je ľúto, že ešte aj uznesenie, ktoré existuje, okomentujete takýmito slovami a potom aj predkladáte takýto zákon. Potom tu niečo nesedí, pretože je normálne povedať, že takáto diskusia nemôže prebiehať, bez ohľadu na rozhodnutie súdov.
Čiže aby som to zhrnul jednou vetou. Páchate ďalší volebný podvod na občanov. Toto je volebný podvod. Lebo niečo iné ste im sľúbili a niečo iné teraz konáte a toto je veľmi smutné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.10.2021 o 18:01 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán poslanec Erik Tomáš, musím s vami absolútne súhlasiť vo všetkom, čo ste povedali. A ešte doplním konštatáciu a formuláciu z programového vyhlásenia tejto vlády, kde sa hovorí v časti profesionálna, transparentná štátna správa, že Slovensko urgentne potrebuje posilniť schopnosti štátnej služby a sústrediť sa na budovanie profesionálnej, vzdelanej a stabilnej, opakujem, stabilnej pracovnej sily prostredníctvom spravodlivých, transparentných a na pravidlách založených postupoch riadenia.
Tak neviem, že či odvolávanie bez akéhokoľvek dôvodu len preto, že sa mi niekto nepáči a nehodí sa mi do politickej kariet a politickej hry, je stabilná pracovná sila a sú transparentné pravidlá založené na postupoch riadenia. Podľa mňa je to presne pravý opak, ako si stanovila táto vláda vo svojom programovom vyhlásení vlády.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:10 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:11

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Práve novelou zákona o štátnej službe z vašej dielne sa zvýšili nároky na ochranu štátnozamestnaneckých miest. Konkrétne zavedením požiadavky zdôvodňovať výmeny a zavedením služobného hodnotenia výkonu zamestnancov ako dôvodu na prepustenie.
V súčasnosti je oveľa väčšie riziko, keď neviete odvolať neschopného zamestnanca, ktorý nielenže nerobí dobre, ale robí chyby a neviete s ním nič robiť, lebo ho musí hodnotiť jeden rok, druhý rok, musí vykazovať nejaké neuspokojivé výsledky x-krát po sebe. Neschopní ľudia na svojich miestach, väčšinou politickí nominanti, ktorí nemajú na tých miestach čo hľadať, inak môže dochádzať k vážnym pochybeniam. Miesto toho, aby ste ho odvolali a spravili výberové konanie, kde príde kvalitnejší a profesionálnejší zamestnanec.
Na vedúcich pozíciách musíte mať človeka, ktorý vie odkontrolovať a vie, čo má robiť. Treba oddeliť štátnych úradníkov od politiky. Len, bohužiaľ, SMER si dosadil na vedúce pozície v štáte vlastných ľudí. Potom ste zákon zmenili, aby ste si ich tam mohli zabetónovať. Riadenie práce štátnych zamestnancov a dosahovanie adekvátnych pracovných výsledkov je realizované práve prostredníctvom vedúcich zamestnancov. Vedúci nemôže byť politicky nominant, musí to byť odborník. My sa musíme správať ako dobrí hospodári, odpolitizovať to a dať možnosť profesionálnym zamestnancom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:11 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:13

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán poslanec Tomáš Erik, chcem nadviazať na to, čo si otvoril, lebo si spomenul aj stanovisko Rady pre štátnu službu k tomuto poslaneckému návrhu. Treba povedať, že Rada pre štátnu službu je jediný objektívny orgán, ktorý má právo sa vyjadrovať, ktorý má právo hodnotiť, ktorý má povinnosť predkladať správy na sociálny výbor o vývoji a postupe v realizácii zákona, ktorý sa týka štátnej služby.
Táto rada jasne uviedla, zásadne nesúhlasí s takouto zmenou, ako navrhujú predkladatelia, a to na základe priameho zásahu do princípu stability a tá je úplne jasná. No a samozrejmá vec, že aj spochybnenie právnej istoty vedúceho štátneho zamestnanca.
Áno, aj pani poslankyňa spomenula, aj teraz je možnosť prostredníctvom inštitútu služobného hodnotenia jednoducho ale právnym postupom vymeniť zamestnanca. Ale zaujímavé, v roku 2020 vaši ľudia, ktorých ste dosadili na ministerstvá, generálni tajomníci, ani jeden nevyjadril nejakú nespokojnosť s akýmkoľvek pracovníkom vedúcim. To znamená, vôbec nevyužili, to znamená, že asi nie je potreba.
Viete, obávam sa jedného, že vláda, ktorá príde po vás, uplatní tento istý princíp a to sa bude pravidelne opakovať. Zbohom profesionalita, zbohom odbornosť. No a Rada pre štátnu službu bude mŕtvy a zbytočný orgán, pretože týmto sa jednoducho, jednoducho pochová. Preto si myslím, že je treba trošku viacej rozmýšľať. A ak chcete meniť, je tu možnosť podľa tohto zákona, to je to služobné hodnotenie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:13 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:15

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Erik, presne si pomenoval, že aký je úmysel tohto zákona, aký je zámer, čo majú v pláne robiť. A nielen odporúčania komisie to boli, ale veď to bol aj krik opozície v tých časoch, že zákon treba zmeniť, pretože sa dal menovať a odvolávať veľmi jednoduchým spôsobom, a treba štátnu správu zastabilizovať nejakým spôsobom, tak sa prijímal tento zákon. Veď keď sa vrátime do histórie, tak ešte aj vedúcich odborov na ministerstvách sa dalo menovať a odvolávať cez vládu. A to bolo terčom kritiky, že sú to politické nominácie. A ak si ja dobre pamätám, tak pri zostavovaní vlády bolo vyhlásené to, že politické nominácie sa zastavia na úrovni prednostov okresných úradov, že nižšie sa nepôjde. Ale vy idete do úplného extrému.
A čo sa týka ešte toho spomínaného zákona o Policajnom zbore, no tam bude ešte ďalší problém, lebo o to zrušenie tohto § 35 ods. 2 bolo aj pod tlakom rozhodnutí súdov, pretože policajti začali vyhrávať súdy a muselo sa ich prijímať do Policajného zboru a doplácať sa im tie platové náležitosti, ktoré vlastne im boli spôsobené tým odvolaním bez udania akéhokoľvek dôvodu.
Takže, takže tam nám hrozí ďalšie riziko, čo sa týka aj toho § 35 ods. 2. No a, samozrejme, je to fakt, že, len slušne nazvané, je to obyčajný prílepok. Takže ja verím, že minimálne legislatívci v prezidentskom paláci si to všimnú a tento zákon vrátia naspäť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:15 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:16

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým mojim opozičným kolegom za doplnenie. Naozaj dôležitá je aj tá stabilizácia a stabilita štátnej správy. Nejde len o to, že pôjdu a budú cez tento zákon vyhadzovať ľudí, profíkov sami, ale vieme dobre, že mnoho profesionálov už samých od seba radšej odišlo. A ja sa obávam, že potom, čo príde nejaká vláda, bude mať veľa čo naprávať. A obávam sa aj to, že tí ľudia už skončili v nejakej súkromnej sfére a nebudú sa chcieť za týchto okolností ani vracať do štátnej správy.
Pani koaličná kolegyňka, ja som už aj povedal, že čerpám nielen, nie sú to len naše proste reči, resp. nie sú to len naše vety, ale čerpám zo zdrojov. A keď vám nestačí ani Rada pre štátnu službu, tak vám opäť odcitujem to, čo hovorila Európska komisia. V čase, keď sme my zavádzali novelu zákona o štátnej službe, bolo to potrebné prijať, bolo to potrebné prijať a profesionalizovať štátnu správu, pretože inak nám nepreplatia, nevyplatia eurofondy. Tak ja neviem, o čom tu teraz vy vlastne tárate, prepáčte, niekto vám to asi napísal, lebo ste to čítali, ale ja mám rád odbornú, vecnú diskusiu.
A ďalšia vec, keď vy hovoríte, že budete, že dovediete svojich vlastných odborníkov a profesionálov, tak to sa nad tým musím pousmiať, pretože vy ešte aj idete znižovať kvalifikačné predpoklady na jednotlivé tabuľky, len aby teda ste tu vôbec niekoho dovliekli. Je to naozaj smiešne, je to naozaj smiešne a je to v rozpore s vašimi predvolebnými sľubmi. Hovorím, je to ďalší generálny volebný podvod na občanoch.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:16 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:18

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ctená snemovňa, aj keď sme tu v zastúpení veľmi malom, ale myslím si, že verejnosť to sleduje a urobí si z toho záver.
Na úvod mi dovoľte povedať úplne jasne, poslanecký klub strany SMER – sociálna demokracia tento zákon nepodporí a nemôže ho podporiť, pretože to je obyčajné krágľovanie, celoplošné krágľovanie ľudí v štátnej správe. A to, čo sa snažíte teraz vniesť do štátnej správy, je úplne v rozpore s tým, čo ste pred voľbami hovorili občanom.
Darmo budete, pani kolegyňa Majorová Garstková, hovoriť o tom, že sú tam neschopní a neviem ešte akí zamestnanci a treba sa s ním vysporiadať. A pán Kyselica zrejme to vysvetlí ako navrhovateľ, ako to myslel s tým krágľovaním alebo presnejšie by ste to nazvali čistky. Vy ste to nevedeli, pani poslankyňa, keď ste hlasovali za svoje programové vyhlásenie vlády? Ale vy ste zrejme ani nevedeli, čo je v programovom vyhlásení vlády mnohí, lebo ste až potom zistili, čo ste odsúhlasili. Ba dokonca, aby ste hneď, ešte ani programové vyhlásenie nebolo schválené, tak tu bolo schvaľovanie napríklad člena Súdnej rady, kde ste v programovom vyhlásení hovorili o tom, že tam nebudú sudcovia, ale, samozrejme, že ste si zvolili prvú, ktorá tam išla, a bola sudkyňa. Mohol by som pokračovať ďalej.
Ak Rada pre štátnu službu konštatuje, že sa tu princíp stability narušuje, tak ja to nazvem tak, ako sa to má nazvať. To, čo prinášate vy, toto je princíp nestability. A aby som povedal destability. Pretože vy plošne idete krágľovať ľudí bez udania dôvodu. Čo je toto, prosím vás? Aký je to odkaz pre štátnu službu, bezdôvodne odvolať hocikoho, koho si len zmyslíte? A pritom ste hovorili o profesionalite, hovorili ste o tom, že, ba dokonca váš líder pred voľbami, že nemusia sa báť žiadni úradníci, že nikto nebude plošne odvolávaný. A čo urobíte teraz? Idete ich plošne odvolávať. Zrejme slovíčko plošne je pre vás a predovšetkým pre OĽANO úplne asi najtypickejšie slovo, pretože robili ste plošné testovanie, teraz idete plošne krágľovať štátnu správu a som zvedavý a čo ešte ďalej.
Viete, hovoriť teraz a do svedomia vám vstupovať je asi zbytočné, lebo vy ste už rozhodnutí a tí, čo ste tu ostali, tak zrejme len možno zo zvedavosti, lebo drvivá väčšina od vás odišla a dnes už je kdesi inde. Ich nezaujíma, čo sa tu bude rozprávať, ale musí to tu zaznieť, že to, čo robíte, je krágľovanie, nič iné. A hovoríte o tom, že to nebudú vaši ľudia? No kto to teda bude, prosím vás? Hovoríte o tom, že to nebude spolitizovanie a čo to bude iné ako spolitizovanie? Ale vám to nestačí. Ba dokonca prídete ešte s prílepkom, a súhlasím s pánom kolegom Saloňom, som zvedavý, ako sa s tým vysporiada pani prezidentka, o Policajnom zbore.
A teraz mi dovoľte a budem sa snažiť to citovať správne, keď odchádzal generál Lučanský zo svojej pozície, čo povedal? „Nechcem sa podieľať na spolitizovaní Policajného zboru.“ A veľmi predvídavo to povedal, pretože to, čo v súčasnosti robíte, je spolitizovanie Policajného zboru. Pretože bez akéhokoľvek problému, bez udania dôvodu odvoláte všetkých funkcionárov bez akýchkoľvek problémov na všetkých úrovniach. Aké je tu stabilita?
Dámy a páni, znižovanie latky na kvalifikačné predpoklady je, samozrejme, a potvrdzujem to, čo povedali moji predrečníci, nič iné, len že neviete nájsť ľudí, tak ste schopní obsadiť aj tie najvyššie pozície ľuďmi, ktorí nemajú ani druhý stupeň vysokoškolského vzdelania. Dobre, nahrádzate to piatimi rokmi skúseností alebo že tam bude mať nejakú prax. Ale v akom odbore? No to si netrúfam ani povedať, pretože už tie príklady, ktoré tu boli spomenuté, pri obsadzovaní, personálnom obsadzovaní jednotlivých štátnych úradov od Pamiatkového úradu a môžme pokračovať až po nemocnice, hovoria samé za seba.
Čiže, dámy a páni, ak ste hovorili o tom, že nebudete spolitizovávať štátnu správu a že ju idete odpolitizovať, nebola to pravda, oklamali ste voličov, práve opak je pravdou, idete. Ak ste hovorili o tom, že ľudia sa nemusia ničoho báť, tak rovnako ste ich oklamali, pretože idete ich plošne krágľovať. Ak ste hovorili o tom, že Policajný zbor nebude spolitizovaný a že práve im rozviažete ruky, práve naopak, slová generála Lučanského, keď odchádzal zo svojej funkcie, sa dnes napĺňajú týmto, čo ste tu predložili, pán kolega Kyselica. Ide o spolitizovanie aj Policajného zboru.
Dámy a páni, za takýto návrh zahlasovať náš poslanecký klub nemôže a ak si ho odsúhlasíte a v budúcnosti dôjde k zmene vlády, tak verte, že sa každá rozumná vláda bude musieť vrátiť k tomuto zákonu späť, lebo iná cesta nie je. Vy tu nebudete večne. Už ste oklamali dosť voličov a tým, čo teraz tu predkladáte, len tie klamstvá potvrdzujete.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.10.2021 o 18:18 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:24

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Ja len zareagujem na jednu jedinú vec, a to je otázka dosiahnutého vzdelania.
Myslím si, že to, akým spôsobom sa dopĺňalo vzdelanie, je nám všetkým jasné. Možno si niektorí chceme zatvárať oči a možno niektorí nie. Osobne si myslím, že samotná výška dosiahnutého vzdelania nie je garantom toho, či ten človek bude naozaj tú prácu vykonávať lepšie. Osobne ako pedagóg externý na vysokej škole sv. Alžbety, ale aj pri mojom diaľkovom štúdii na katolíckej teológii som stretla mnoho úradníkov, ktorí si jednoducho potrebovali doplniť svoje vzdelanie a odškrtnúť si titul bakalár alebo magister.
Iste je to motivácia, je to postup do vyššej platovej triedy alebo vôbec splnenia podmienky na danú funkciu, avšak moja otázka je, aký zmysel má takéto doplnenie vzdelania, keď mnohé tie posty naozaj skôr vyžadujú človeka, ktorý je skúsený, ktorý sa vyzná v danej problematike, a väčšina tých problematík aj tak nesúvisela so vzdelávaním, ktoré si nakoniec tí štátni úradníci robili. Čiže ja som proti tomu, aby sme formálne vyžadovali nejaké vzdelanie už len z toho titulu. Žiaľ, tak to bolo nastavené vzdelávanie na Slovensku a, žiaľ, preto tu aj máme toľko vysokých škôl.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.10.2021 o 18:24 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video