43. schôdza

28.9.2021 - 29.9.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 17:39 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:09

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Juraj, ja som bol jeden z tých, ktorí podpísali zvolanie tejto mimoriadnej schôdze, takže myslím si, že nemusíš mať obavu, že či mi ide o to, aby sa hľadalo nejaké riešenie s tou katastrofálnou situáciou, ktorá vzniká v oblasti cien energií.
Ale ty sám si niekoľkokrát vyhlásil pre rôzne agentúry, keď sa išla zvolávať táto schôdza, že chceš počuť nejaké riešenia od vlády, že chcete diskutovať s vládou, však parlament je od slova rozprávať. Ja si stále myslím, že minister Sulík vystúpil pomerne vecne, nejaká dávka kritiky, panebože, veď po Matovičovi už musíte byť zvyknutí na všetko, toto bol slabý odvar, toto sa mohlo úplne v pohode zvládnuť.
A takisto si nemyslím, a znova to zopakujem, že je správne, že sa mu zabránilo vystúpiť. Ja si myslím, že zbytočne sa z toho téma urobila.
Juraj, a takisto nesúhlasím s tým, čo si povedal, že to zrežírovali. A prosím vás, kolegovia, už nehovorte takéto hlúposti, to vzniklo úplne z naivnej situácie a zasa tak nepreceňujte koalíciu, aby takú ťažko sofistikovanú operáciu ako zrežírovanie Sulíkovho nevystúpenia zvládli. Veď vidíte, že nevedia sa stretnúť na to, aby prerokovali nejaký bod programu. Stále nerokujeme. Takže prosím vás, nepreceňujte ich, oni to nedokážu zrežírovať, takúto vec. (Reakcia z pléna a smiech v sále.) Dobre, Dušan. Tak končím. (Smiech poslanca.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 17:09 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:10

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Blanár, musím vás pochváliť, vy ste teraz, nasypali ste si tak ako popol na hlavu, že nie ste ekonomicky zdatný. Hoho, vy ste veľmi silne ekonomicky zdatný. To predraženie toho CT-čka... (Ruch a smiech v sále.)
Môžte ich utíšiť, prosím vás? Ďakujem. (Veľký smiech v sále. Zaznievanie gongu.)
To predraženie toho CT-čka bola dobrá vec a ste aj sofistikovaný, pretože odsúdili vášho zamestnanca (smiech rečníka), nie vás. Takže vy ste veľmi šikovný chlapec ekonomicky. Ejha, a plno ich tam máte.
Potom ste povedali, že tu nesedíme. No, schôdzu sme vám otvorili a sedí tu naozaj, ja som vás počúval, ja som prišiel z kancelárie, lebo to je čistá demagógia, že my tu nesedíme. Tuná chlapci od Roberta Fica prídu pri takejto situácii, sadnú si ako ovečky, niektorým chýba ten koňak, to je vidieť, preto (rečník sa rozosmial), preto chceli poslať Sulíka preč. Ale, páni, my sme vám tú schôdzu otvorili, vy ste Sulíkovi nedovolili vystupovať a vy tu opäť robíte z toho, že to je naše maslo na hlave. No vy ste si otvorili, my sme vám otvorili schôdzu a vy namiesto toho, aby ste dovolili Sulíkovi odpovedať, tak ste, samozrejme, spravili to, čo vždy robíte, obštrukciu. To je vaša politika.
No a chcem povedať jednu veľmi dôležitú vec, a to je, páni, naozaj dvanásť rokov ste tu rabovali, ste tu kradli, naozaj ste zdierali toto Slovensko, robili ste, z občanov ste spravili otrokov, otrokov a teraz idete zachraňovať ekonomicky Slovensko, keď ste ho zodrali, keď ste to tu rozkradli? Vy si zaslúžite pred zrkadlom, keď sa pozriete do zrkadla, pár facek, a dajte si ich.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 17:10 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:12

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Ďakujem veľmi pekne všetkým za faktické poznámky a krátko k pánovi Pročkovi, zrejme nepočúval, pretože ja som nehovoril o ekonomike, ale hovoril som, že nevenujem sa energetike. Ale pravdepodobne on má napísané len jedno vystúpenie, lebo doteraz som počul iba rovnaké, plus-mínus rovnaké vystúpenie, ktoré má vždy, keď vystúpi.
Janko Podmanický, ja s tebou súhlasím a možno sme sa neporozumeli, ja som chcel len povedať to, že nie celkom som súhlasil s tým, keď si povedal, že pán Sulík mal konštruktívne vystúpenie, lebo myslím si, že nemal. A naviac, ak si pozrieme to uznesenie, tak Národná rada sa bude zaoberať tým, čo vláda má predložiť 15. 10. a tu potom môže prísť a povedať a obhajovať to, čo vlastne urobil, veď o tom bude Národná rada potom rokovať. Preto je tam ten termín do 15. 10., aby to predložil.
Ja si myslím, že pán minister jednoducho nezvládol to svoje vystúpenie, pretože zrejme mu išlo o niečo úplne iné, lebo nevie, čo má urobiť a čo idú urobiť, lebo keby to vedel, tak veľmi rýchlo by urobil konštatáciu, ktorú spomenul kolega Valocký. Prvé, čo mal povedať, postaviť sa, vážené dámy a páni, tak ako som tu, milí občania Slovenskej republiky, nepôjde energia, či už plyn, alebo elektrická energia, ani o cent hore a urobím všetky možné kroky, aby sa to tak stalo, a do 15. 10. vám predložím kompletne všetky kroky aj s termínami. Zatlieskali by sme a v očakávaní do 15. 10. by sme boli pripravení na diskusiu v Národnej rade. Ale toto sa, bohužiaľ, neudialo, pretože nemá, nemá čo urobiť.
No a, pán kolega Nemec (rečník si vzdychol), to už sa ani nedá toto, to už viac ti nenapadne, akože niekto trčí niekomu zo zadku? To ja ti mám hovoriť, že ty trčíš Matovičovi zo zadku, lebo už sa nedostane nikdy do parlamentu, a preto, preto ho podporuje... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 17:12 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:14

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predsedajúci. Prosím vás pekne, keďže to na začiatku nebolo vysvetlené, viete mi povedať, aký bude priebeh schôdze? (Reakcia z pléna a smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

28.9.2021 o 17:14 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 17:15

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Jasné, nechcem sa, samozrejme, hádať, ale ja som si to teda nevšimol, žeby to tu bolo odhlasované pri otvorení schôdzi, že budeme hlasovať po skončení rozpravy, čo si myslím, že nebolo odhlasované, takže s týmto veľmi nesúhlasím, ako mi to vysvetľujete. Práve preto sa pýtam, aby ste nám to povedali, a ja vám budem osobne vďačný. Ďakujem, pán predsedajúci.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

28.9.2021 o 17:15 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:16

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, no ja sa podivujem naozaj tejto vzniknutej situácii, myslím si, že je úplne normálne, keď niekto vystupuje a chce v rámci svojej obhajoby, respektíve v rámci toho vysvetľovania, čo sa ide robiť, tak vysvetľuje aj to, že ako by sa to nemalo robiť. A to bola jedna časť z toho príspevku pána predseda, teda pána ministra Sulíka. Nejdem ho tu obhajovať, ja tu takisto nebudem dávať tie návrhy, ktoré mal, mal pripravené pán Sulík, nebudem robiť takéto, také tie, podlizovačný príspevok, ako robievajú aj tuto páni z opozície sami navzájom.
Podivujem sa inak tomu, že pán Fico hovoril, mal teda predniesť nejakú tú obžalobu, resp. ten návrh komplexne, že prečo požadujú takúto správu opatrení, ale tiež zrazu v prvej vete odovzdáva vysvedčenie, v druhej vete a v tretej vete spomenul nejaký Dubaj, čo bolo zase opäť úplne niečo od veci. Tak len upozorňujem na to, že občas sa to stáva v rozprave, že keď niekto chce niečo povedať, a toto bolo teda naozaj mimoriadne od veci, na rozdiel od toho, čo hovoril, čo hovoril minister Richard Sulík.
Takisto si myslím, že treba rozlišovať, my keď sa snažíme niečo presadiť, tak sme v sále na hlasovaní, vy z opozície ste tu neboli všetci, je to predovšetkým vaša záležitosť. Podivujem sa nad tými konštrukciami, že, ktoré tu spomenul pán Blanár a pán Blaha, že to bolo vykonštruované. (Ruch v sále. Rečník sa na chvíľu odmlčal.)
Chcel by som požiadať pána predseda... predsedu, že keby sa, keby požiadal pánov poslancov, aby boli trochu tichšie. Ďakujem.
To bola absolútne unikátna konštrukcia, pán Blanár, ja som naozaj prekvapený, že ste sa pridali ku psychotropným konštrukciám, ktoré tu používa pán Blaha, lebo to je naozaj akože, veď viete dobre, akým spôsobom argumentuje aj pán Blaha, že má obrovský problém nepoužiť niečo demagogické, tá konštrukcia o tom, že tu bolo nejaký spôsobom narafičené, absolútne odporuje faktom. Pán Sulík povedal, aj počas už svojej reči požiadal o toto.
Pán Sulík vystupoval na tlačovej konferencii dnes, vysčupo... vystupoval nedávno na tlačovej konferencii, kde hovoril o týchto opatreniach, vy veľmi dobre viete, napriek tomu vychádzate s takouto, poviem, veľmi lacnou konštrukciou na úrovni Ľuboša Blahu, ktorý ešte stihol povedať v rámci svojej konštrukcie aj, že dokonca ideme rozdávať majetok a použil svoj obľúbený neoliberalizmus.
Pán Blanár, mám ešte jednu výhradu, ak dovolíte, vy ste tam spomenuli pána, manželku pána Galeka, že, že počas toho obdobia, kedy bola šéfkou asociácie pani Galeková, že stúpol vlastne výkon o 60 %. Preboha, čo to má s tým spoločné? Čo to má spoločné s vládou? Čo? Že šéfka asociácie je pani Galeková? Absolútne nič! Veď to je opäť, to je konštrukcia na úrovni Ľuboša Blahu, veď to nemá absolútne žiadny základ.
A chcem povedať ešte jednu vec, my sme tu kritizovali a, pán Soliga, ja to tu budem spomínať, kritizovali sme predovšetkým tie prvé kolá, a najmä teda to prvé kolo rozdávania týchto, týchto dotácií, nie tie ďalšie, ktoré sa odohrávali už trochu v inom režime a predovšetkým v tej nižšej cene. Kritizovali sme predovšetkým tú prvú, kde ste rozdali zlaté vajcia svojim, nazvem to, priateľom podporovateľom.
Krátka reakcia ešte, síce k tomu rastu ceny, ceny energií. Ja sa veľmi podivujem aj tomu, že teda ste otvorili schôdzu práve o, o cene. Mne to pripadá také trochu, ako, ako keby sme žili niekde za socializmu, kedy štátny cenový orgán určoval maloobchodnú cenu niečoho a štát mohol povedať, že toľkoto budú stáť rožky a toľkoto bude stáť nejaká iná komodita. No takto to nefunguje v energetike, ale veď veľmi dobre viete, ktorí robíte trochu s energetickou a ovládate energetiku, veľmi dobre viete, že takto to nefunguje, že zložka ceny je predovšetkým silová elektrina, potom sú tam preprava, distribúcia, prenos, je tam TPS-ka, tá nešťastná veľká TPS-ka, ktorú ste takto, takýmto spôsobom obrovským nahodili a ktorú už teraz vďaka tej prolongácii sa snažíme znížiť, čo je mimochodom jedno z tých prvých opatrení, ktoré tu spomeniem.
Takže ako ja by som sa veľmi rád rozprával, cena, cena energií, samozrejme, je to monopol, je to monopolný, monopolné odvetvie, ale je regulované nezávislým Úradom pre reguláciu sieťových odvetví. Ja viem, že vy neviete, čo je nezávislý, od čias pána Holjenčíka vieme, že akú, akú predstavu ste vy mali o nezávislosti, kedy ste prikazovali pánovi Holjenčíkovi, ako má zmeniť rozhodnutie svoje vlastné, svojho vlastného úradu, ako ste donútili neskôr odstúpiť a on ako taký slušný lokaj, poctivý, tak vyhovel všetkému, čo ste si vy požadovali od nezávislého ceno... á, Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.
Ako veľmi rád by som hovoril, lebo keď hovoríme o cenách, existujú prípady, existujú prípady, kedy štát vie zasiahnuť do ceny veľmi významne. Napríklad veľmi významne zvyšujeme cenu odpadov. Lebo je to regulovaný trh, ktorý vznikol proste z vôle robiť nejaké ekologicky, ekologickejšie nakladanie s odpadom, aj vy ste zvyšovali ceny za odpady, aj za tejto vlády sa o deje z toho dôvodu, že sa má, majú plniť niektoré ciele. Ale v energetike to reálne takto nefunguje, vláda tam má veľmi obmedzené právomoci, vie niečo meniť v regulácii, napríklad v tej TPS-ke vie vytvoriť pracovnú skupinu, pracovná skupina existuje, komunikuje nepretržite s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a v tých kompetenciách, ktoré zákonné má vláda, tak v tých sa snaží práve, v týchto mantineloch konať.
Za ten posledný rok sa nám podarilo urobiť niekoľko, niekoľko zmien, ja teraz nehovorím, neviem, čo mal pripravené pán Sulík, ja to hovorím iba z hľadiska toho, že sa energetike venujem. Už tá spomenutá prolongácia podpory pre solárne elektrárne, kde sa teda podarilo nejakým spôsobom znížiť TPS-ku tým, že sa predĺžila platnosť tých, jej vyplácania. Takisto sa začal splácať ten historický dlh, ktorý tam bol.
Veľmi veľa krokov s robí v štátnych teplárňach, viete, že po tom, čo boli teplárne veľmi v zlej ekonomickej situácii, keď ste vy skončili, dostávajú sa do efektívnejších čísiel, dokonca ohlásili, že niektoré že budú znižovať ceny tepla. Takže hovoríme o dobrom manažmente teplární, zefektívňujú chod teplární, vytvorili štátny, teda snažia sa vytvoriť aj formálne štátny holding, ktorý bude spravovaný, spravovaný centrálne, a tie prvé výsledky sú tam už naprosto jednoznačné, pre... už sa, už sa prejavujú aj teda v cene tepla.
Čo je veľmi zaujímavé, ešte ďalšia vec. SPP sa vyhrabal zo straty, veď viete dobre, tu sa už spomínalo aj znovu SPP, dokonca aj pán Fico ho spomínal, viete dobre, akým spôsobom sa bačovalo, bašovalo, bašovalo v SPP, ten podnik, gigantický, obrovský podnik vytváral, by vytváral stratu, poviem to tak, aby som to povedal presne, by vytváralo obrovskú stratu, keby nebol krytý z dividend zo zlatého vajca a zo zlatých vajec, ale predovšetkým zo zlatého vajca Eustreamu. Celý tento finančný model, celý tento bi... celý tento model ste vymysleli vy, vy ste ho presadili a vy ste mohli dostať viac peňazí do štátneho rozpočtu, keby ste manažovali Slovenský plynárenský priemysel normálne, keby sa tam nebašovalo, keby sa tam nekradlo.
Takže odpoveď pánovi Ficovi, áno, mohlo byť viacej peňazí aj za vás, keby ste tam nekradli, teraz sa SPP dostáva do trochu slušnejších čísiel aj bez toho zlatého vajca.
Koniec uhoľných dotácií už tu bol spomenutý, to myslím, že stihol povedať ešte aj pán Fico, pán minister.
Otvorenejšia regulácia. Vedenie Úradu regulácie sieťových odvetví napríklad zverejňuje cenové návrhy regulovaných subjektov, to sa za vás, samozrejme, nedialo, je tam oveľa evidentnejší, transparentnejší prístup k cenovej regulácii.
Riešili sme ešte, pokiaľ si spomínate, odstránenie takzvaného teplárenského nevoľníctva, ktorá, ktorý bol aj v programovom vyhlásení vlády, naším návrhom, ktorý som aj ja spolupredkladal, sme vytvorili priestor pre to, aby sa aspoň čiastočne bolo možné, bolo umožnené ľuďom rozhodnúť sa o tom, že či chcú byť pri centrálnom zásobovaní teplom, alebo či chcú pri, á, si vybrať vlastný lokálny zdroj.
A, pozor, teraz o, nebude pre menej bystrých poslancov, upozorňujem na to, že toto bolo veľmi ťažké rozhodnutie, veľmi ťažké rozhodnutie, lebo centrálne zásobovanie teplom je regulačne trochu znevýhodnené, je znevýhodnené práve rôznymi nákladmi na emisné kvóty a tak ďalej a tak ďalej, ale v tomto momente my sme rozhodovali, keď sa, keď sa stretávajú dve, dve rôzne, nazvem to, práva, neviem, či som sa vyjadril presne, tak sme sa rozhodli, že musíme trochu nadradiť tie práve, ktoré sú v podstate konfliktné, v konflikte, tak sme sa rozhodli, že musíme to jedno aspoň trochu dorovnať alebo, alebo nadradiť.
Ešte som chcel, ale vrátim sa k jednej veci, lebo to bola moja táka celkom záľuba sledovať to, že ako sa to nemá robiť, ako sa, ako ste robili vy, ako ste znižovali cenu elektriny, hej. Vratky za plyn. Asi si spomínate, v roku 2016 vystúpil pán predseda Robert Fico, to je vtedy vlády, teraz tu nie je, a povedal, že peniaze, ktoré ste dostali, ľudia, sú vratky za plyn. Tak, samozrejme, neskôr sa ukázalo, že to vôbec nebola pravda, nešlo o žiadne vratky a už vôbec nešlo o nejakú platbu za plyn. Neskôr to potvrdilo aj samotné ministerstvo hospodárstva, ktoré, ktoré ich vyplácalo. (Ruch v sále.)
Môžem vás, pán predsedajúci, poprosiť, lebo tuto kolegov to nebaví, mohli by ste im odporučiť, že keď ich to nebaví, nech odídu. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán poslanec Kuffa, môžem vás pekne poprosiť? Nie že ste ticho, ale vyrušujete, prosím pekne, keď chcete, tak choďte naozaj s pánom poslancom, choďte dozadu, do kaviarne, buďte taký dobrý, naozaj, nenarúšajte to, vidíte, je, je z toho vyrušený, konsternovaný (smiech v sále), prosím vás pekne... (Prerušenie predsedajúceho rečníkom.)

Kazda, Radovan, poslanec NR SR
Konsternovaný nie som, ale viete, že... (Prerušenie rečníka predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Dobre. Ale je to neslušné, pán Kuffa, stojíte mu chrbtom, bavíte sa, skutočne vás chcem poprosiť, s pánom kolegom choďte dozadu a tam si to vydiskutujte. Dobre? Ďakujem pekne. (Reakcia z pléna.) Ja viem, pán kolega, prosím vás pekne, nejaká slušnosť.

Kazda, Radovan, poslanec NR SR
Pán predseda, ja som si tiež všimol, že hlavne tamten, tamten...

Kollár, Boris, predseda NR SR
Hej, hej.

Kazda, Radovan, poslanec NR SR
... horný rad nerád počúva.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Ďakujem pekne, pán Kuffa.

Kazda, Radovan, poslanec NR SR
A, akože fakt ja vás, ja vás prosím, že keď vás to nebaví, kľudne choďte preč, absolútne.
Kde som skončil? Pri tých vratkách, hej. Takže bolo vyhlásené, že to sú vratky, v skutočnosti to neboli vratky, neboli to dokonca ani platby za plyn. Predseda vlády Robert Fico vtedy povedal ešte, on už to vlastne v roku 2015 na tlačovke, že bude vyplatená vratka zo strany vlády, že dokonca to bude vratka zo strany vlády občanom, ktorí sú priami spotrebitelia. Lenže chyba lávky, akože vláda v živote nič o takomto nerozhodla, takže nebolo to vôbec rozhodnutie vlády, strčilo sa to tam v pozmeňovacom návrhu poslancov, čiže to bola viac-menej druhá lož v priamom prenose.
V liste k poštovému poukazu, ktorý vtedy dostávali občania, tvrdilo ministerstvo hospodárstva, že ide o príspevok vlády. Tak zase to nebola pravda. Akože jedna jednoduchá vec, vratka za plyn, tri klamstvá po sebe. Tie peniaze boli vyplatené zo štátneho rozpočtu. Neboli to vratky, nerozhodla o nich vláda, neboli to, boli to peniaze, neboli to peniaze vlády. Ministerstvo tvrdilo, že ide o príspevok, ale v skutočnosti nebol žiadny príspevok, znovu ďalšia lož. Príspevok sa vypláca na nejaký určený účel, v tomto prípade však žiadny účel nebol určený, absolútne žiadny príspevok to nebol, štvrtá lož, vratky za plyn sa idú vyplácať, celé založené na klamstve.
A predseda vlády vtedy ešte povedal, Robert Fico, vtedajší, že vyplatením týchto peňazí sa splnil sľub vlády znížiť ceny plynu o dvojciferné číslo. No tak čo už, sme pri tom, piata lož po sebe, však prečo nie. Vláda má v podstate veľmi málo možností, ako znížiť celkovú cenu plynu za dodanie, teda celkovú cenu za dodanie plynu. To mohla napríklad znížiť dane možno, ale to, samozrejme, neurobila. Mohla by konať nelegálne a rozkazovať regulačnému úradu, áno, to robila, ale nie teda v tomto prípade, týchto vratiek sa to netýkalo. Takže opäť tu bola vlastne ďalšia lož. Neboli to vratky, nerozhodla o nich vláda, nie sú to peniaze vlády, nie sú príspevkom a vláda vlastne nimi vôbec žiaden sľub nesplnila. Päťkrát v kuse takto po sebe jedna lož predaná v jednom balíku, že ideme vám, občania, znižovať ceny plynu. (Rečník si vzdychol.) Čo k tomu viac dodať? Rád by som sa ešte vrátil k jednej veci, však vlastne pán minister to tu spomínal, k tej kauze rozdávania fotovoltaických fabrík. Skúsim to ešte zhrnúť tak pomerne, pomerne rýchlo. Lebo pán Fico aj tuto v rozprave vlastne povedal, že regulácia je veľmi dôležitá, a povedal, že trh zariadi len to, že vy ste sociálni demokrati, a pán Fico povedal, že trh zariadi len to, že bohatší sú bohatí, teda bohatí sú bohatší, pardon, a chudobní budú ešte chudobnejší. Takže sa poďme pozrieť na to prvé kolo toho rozdávania tým kamarátom.
Tak ja sa vás pýtam, že teda dostali, dostali sadzbu, dostali sadzbu niekoľkonásobne vyššie, než reálne bol odhad. A kto na nich zarobil, hej? Bohatí. Bohatí sa stali bohatšími. V cene elektriny to platili chudobní ľudia, chudobní sa stali chudobnejšími. Čiže sociálna demokracia v praxi, to je kauza rozdávania fotovoltických fabrík v prvom kole. Tú podporu dostali prvé fotovoltické elektrárne v roku 2009 za vlády SMER-u. Vtedy bol ministrom hospodárstva Ľubomír, pán Ľubomír Jahnátek a predsedom Úradu pre reguláciu sieťového, á, sieťových odvetví bol pán, už spomínaný, Holjenčík. Nastavenie podpory bolo mimoriadne štedré na úrovni 430 eur za MW na 15 rokov. Štátna SEPS v roku 2009 na základe, samozrejme, neverejnej štúdie Žilinskej univerzity stanovila úvodný limit na vydanie kladných stanovísk pre pripojenie nových solárnych elektrární v objede, v objeme 120 MW. Túto výzvu, a to je veľmi zaujímavé, na prerozdelenie 120 MW prostredníctvom licencií, alebo teda kladných stanovísk SEPS na svojej webstránke zverejnila v piatok 27. novembra 2009. A žiadostí bolo potrebné do pondelka komplet aj s projektovou nejakou prípravou. Tak úplne super dátum. Vedieť sa vyjadriť v takomto expresnom termíne, aby dodali, dodali tie podklady, ktoré mali. Samozrejme, tí ľudia, ktorí vedeli, že takáto výzva príde, tí tie podklady mali dávno pripravené. Môžem tu spomenúť potom aj niektoré mená. Medzi tými šťastlivcami, ktorí dokázali rýchlo spracovať súťažné podklady, boli mená z pozadia SMER-u. Bol tam pán, už spomenutý, Jozef Brhel, bol tam Ladislav Lazar cez svoje firmy. Dokonca v jedných firmách figurovalo aj meno Tomáša Malatinského, ktorý bol ministrom hospodárstva za SMER. Figurovali tam dokonca Manovci, ktorí boli známi z kauzy pezinskej skládky. Aj dlhoročný predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík, ako polovičný spoluvlastník bol uvádzaný pri dvoch projektoch. Keďže licencie boli spravidla na 3 až 4 MW, keď to prepočítame, tak majitelia, keby ihneď predali, tak mohli okamžite inkasovať 1,2 mil. eur. Toto je ten príspevok sociálnej demokracie, 1,2 mil. eur pre kamaráta SMER-u. Príspevok sociálnej demakracie (demokracie, pozn. red.) na tému, že my nechceme, aby bohatí boli bohatšími, my, a chudobní boli chudobnejšími. Tak toto je presne ten príspevok, bohatí ľudia sa stali bohatšími, chudobní to museli potom zaplatiť v TPS-ke, stali sa ešte chudobnejšími.
Toto je excelentný príklad sociálnej demokracie, ktorá tu niekoľko rokov chodí a stále rozpráva o tom a blabolá o neoliberalizme, o privatizácii podnikov. Ale v skutočnosti, keď príde k tomu a dostane sa k moci a má niečo urobiť pre zníženie ceny elektriny, tak urobí presne toto, že rozdá fabriky svojim kamarátom.
Chcel som ešte povedať pár viet, ale v podstate už nebudem ani reagovať ďalej.
Možno ešte teda k tomu Nord Streamu. Ja tiež nebudem komentovať, nechcem teda komentovať to, akým spôsobom k tomu pristupuje Nemecko. Je to, je to jeho záležitosť. Vieme dobre, že Nemecko urobilo kroky, ktoré viedli k tomu, že odstavujú jadrové elektrárne, majú veľmi významný dopyt teraz po plyne. A tento Nord Stream je, je teda výsledkom toho celého projektu.
Ale, mimochodom, asi viete, aj pán Fico musí vedieť, že kontrakt Ship or Pay medzi Eustreamom a Gazpromom na prepravnú kapacitu je na niekoľko rokov dopredu. Je to veľa rokov dopredu. Pán Fico bol pri tom. Takže vie dobre, že veľa rokov dopredu nedô... nepríde Eustream ani o cent z nejakého prípadného ohrozenia, ohrozenia dodávok.
Samozrejme, veľmi podporujem, aby Slovenská republika, a Slovenská republika to teraz robí, trvala a, a trvala na tom, resp. aby, aby podporovala jednak zachovanie tohto tranzitného, tejto tranzitnej trasy aj, teda aj vo vzťahu ku Ukrajine a jej ambíciám dostať sa do slobodného sveta.
Bola tam, myslím, že ešte debata o zásobníkoch. Tie sú dnes naplnené na 73 %. Toto by už aj, by už aj takto v aktuálnom stave postačovalo na zvládnutie nejakej miernej, miernej zimy.
Takže keď to zhrniem, myslím si, že toto bola celkom, celkom zbytočný návrh na uznesenie, zvolávanie tejto schôdze. My sme ho podporili, lebo teda chcete o tom rozprávať. Ak by ste chceli vedieť nejaké konkrétne opatrenia, dá sa využiť inštitút interpelácie, hodiny otázok, dá sa využiť inštitút zvolania výboru na presne tento účel. Tých možností je veľmi veľa, nevidím nejaký dôvod, prečo by sa, prečo sa vlastne kvôli tomuto, prečo sa kvôli tomuto zvolávala schôdza.
Tento, tieto informácie sú verejné. Boli už na tlačovke viackrát spomínané, viacero tých opatrení. O niektorých viete, pretože sme ich tu schvaľovali. A tak je mi to, je mi to trochu ľúto. A teda je mi to obzvlášť ľúto, že teda, abo ani nie že ľúto, ale skôr by som povedal, že, že podivujem sa, že teda vzišla práve táto požiadavka zo strany vás, sociálnych demokratov, takzvaných teda, musíme povedať, lebo ako sme tu videli pri vratkách na plyn, tak to bola čistá lož. Ako sme videli pri fotovoltických elektrárňach, tak bohatí sa stali bohatšími, bohatí kamaráti SMER-u sa stali bohatšími a chudobný človek, chudobný človek to musel potom všetko zaplatiť vo zvýšenej cene elektriny.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

28.9.2021 o 17:16 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:38

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Pán predseda, navrhujem krátku prestávku, päťminútovú, aby sa sociálni demokrati mohli koordinovať. Pretože pozrite sa, nie je tu ani, hŕstka ich je tu. A keďže rozprávali o tom, že, celý čas, že tu nie sme, takže aby sa mohli koordinovať, aby mohli prísť do sály. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

28.9.2021 o 17:38 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážený pán kolega Kazda, predkladateľ Robert Fico vystúpil, začal s vysvedčeniami, začal s Dubajom, začal s Plačkovou, ale povedal to najpodstatnejšie, čiže svoj čas využil na to, aby povedal, čo chcel. Vysvetlil, prečo bola táto schôdza zvolaná. Vysvetlil, aký očakávame záver a výstup. A predstavil uznesenie. Uznesenie, ktorým Národná rada žiada vládu, aby do 15., čiže za dva a pol týždňa, presne informovala o konkrétnych krokoch.
Túto istú možnosť mal pán minister Sulík. Ak chcel rozprávať tri minúty alebo desať o tom, že lebo Fico, nech sa páči. Ale takisto mohol povedať, čo má nachystané, prípadne čo plánuje urobiť. A mohol povedať, podporte toto uznesenie, my za dva a pol týždňa prinesieme jasný rozpis vecí a dáme odpoveď na otázku ctenej Národnej rade, čo ide vláda robiť. Nič viac, nič menej. Celé.
Aby nám neušla podstata tejto schôdze.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 17:39 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kazda, som rád, že ste sa venovali aj mne, a nepochopil som síce, že v čom moje vystúpenie bolo psychotropné. Skúste mi to potom vysvetliť.
Ale poviem vám, odpoviem na to, čo ste sa pýtali. Ja som vyslovil hypotézu, že to asi bolo zinscenované. Ale myslím si, že to zinscenované nebolo. Bola to len neschopnosť, neznalosť a nekompetentnosť pána ministra, že si nevedel pripraviť ani svoje vystúpenie. A preto z tohto pohľadu sa aj obávam, že ak nie je schopný si vytvoriť a pripraviť vystúpenie, potom ako chce bojovať proti zvyšovaniu cien energie?
No a teraz vám vysvetlím tú Galekovú, keďže ste to nie celkom pochopili. Viete, počas vládnutia Ivety Radičovej bol ministrom hospodárstva pán Miškov. To bol nominant SaS. A expert pre energetiku bol pán Galek, aby ste vedeli. A pani Galeková bola šéfka tej asociácie fotovoltaiky, za ktorej pôsobenia sa zvyšoval výkon o 60 %.
A teraz predseda Sulík tejto istej strany príde a kritizuje, že v podstate tu vznikol kontakt. Tak ak tomu nerozumiete, som presvedčený, že ostatní občania tomu veľmi dobre rozumejú. Keď manželka jeho najväčšieho experta pre energetiku a ministra, ktorý je z SaS, také niečo dovolil. A dneska príde pán Sulík a to kritizuje. Mali ste to vtedy zastaviť. Nemali sa zvýšiť výkony o 60 %. Podľa vašej rétoriky by omnoho menej peňazí sa doplácali cez TPS-ky a potom by pán Sulík mohol oprávnene povedať, urobili sme všetko pre to, aby sme to zastavili. Ale oni to práve, naopak, podporovali.
A teraz môžem vysloviť hypotézu – pre kšefty pána Galeka. Asi tak. Lebo to je presne vaša rétorika, nakradli ste.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 17:40 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kazda, ak my sme psychotropní, tak čo ste potom vy? Vy keby ste počúvali, veď to nemalo nieže myšlienku, to nemalo syntax, to nemalo slovosled. To boli také motanice, čo vy ste tu splietali.
Ja rozumiem tomu, že vy ste mnou posadnutý, ale, preboha, však sa aspoň naučte rozprávať. Však to bol taký blábol. Vy tu koktáte, vy tu blúznite, invektívy. Absolútne to nemalo žiadnu odbornú úroveň.
Jedine s čím s vami môžem súhlasiť, je, že, áno, energetika je monopolné odvetvie. A preto musí byť regulovaná. A nieže tu blúzniť o tom, že ideme deregulovať a že teraz nebodaj necháme ceny na voľný trh, ako sme počuli od ministerstva hospodárstva.
A hovoríte o tom, že regulovaná má byť nezávislým ÚRSO-m, no to je fajn. No ale potom to bol váš Richard Sulík, ktorý v roku 2020, keď si zvolil nového šéfa ÚRSO, povedal, že sa znížia ceny energií. Toto povedal doslova Richard Sulík. Máme rok 2021, neprešiel ani celý jeden kalendárny rok a už tu máme rekordné zvyšovanie o 15 %. Toto nám vysvetlite! Však Sulík nám sľuboval, celému slovenského národu, že zníži ceny. Tak ako je možné, že ich dramaticky zvyšujú?
Aj potom som od vás počúval, že vlastne vy nie ste neoliberáli, vy sa to hanbíte priznať. Tak ale však Sulík tu roky hovoril o tom, že štát je zlý vlastník. Roky tu táral o privatizácii. Dokonca v roku 2013 SaS-ka chcela privatizovať ešte aj Štátne lesy. To tu máte dohľadateľné. Zároveň máte dohľadateľné výroky vášho pána Jána Oravca, čo je štátny tajomník u Richarda Sulíka, ktorý hovoril, „ak by strategické sektory neprešli privatizáciou, trúfam si povedať, že by sme na tom boli oveľa horšie“. Však vy od rána do večera obhajujete privatizáciu. Tak sa za to nehanbite.
Áno, Sulík bol poradca Mikloša, keď sa tu privatizovalo. Nemusel byť týmto poradcom, mohol sa na protest proti tejto privatizácii vzdať. Ale on podporoval tento neoliberálny program a dneska sa čuduje, že celá energetika bola rozkradnutá nadnárodnými koncernami, ktorým on slúžil. To je celé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2021 o 17:42 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video