43. schôdza

28.9.2021 - 29.9.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 10:15 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:15

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, dobre si vystihol, pokiaľ sa týka Hornej Nitry, pretože ministerstvo hospodárstva ani podpredsedníčka vlády nič nespravila za dva roky na to a sa blíži koniec a Horná Nitra bude mať možno, resp. okres Prievidza, bude mať možno o 3 000 ľudí nezamestnaných v tomto regióne. Samozrejmá vec, pri energetike zlá privatizácia Slovenských elektrární, ale aj distribučných sieti proste má teraz dopad na celkové na energiu a zvyšovanie cien.
Dobre si tiež uviedol, že tieto zvyšovania cien budú mať dopad nielen na ostatné výrobky, ale hlavne v poľnohospodárstve, kde naše poľnohospodárstvo prakticky živorí a pasívna, je pasívna bilancia zhruba 800 mld., pričom keď sa pozrieme na Čechoch (Čechov, pozn. red.), tak Česi majú úplne inú bilanciu z hľadiska aj poľnohospodárstva, ale z hľadiska aj, pokiaľ sa týka, energetiky.
Čakal som od podpredsedu vlády, že zadefinuje veci, ako pomôže tej Hornej Nitre, či už proste to, čo tam bolo pripravené, tie projekty pre strojárske firmy, pretože firma, ktorá získala zákazku pre Indiu, tak je predpoklad, že by tam mohla tá strojárska výroba sa rozbehnúť a že možno nejakých 200-300 zamestnancov by sa v tej Hornej Nitre uplatnili v tejto strojárskej firme.
Zatiaľ pani Remišová, ale ani pán Sulík ako minister hospodárstva nespravil nič. Sú to len bohapusté reči, ktoré, jak budú pomáhať, ale z toho neni nič.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 10:15 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:16

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Napriek tomu, že sa bavíme o energetike, tak veľmi málo tu zaznieva, že skutočný taký primárny dôvod zdražovania energie na celom svete je aj to, že lobisti si tu presadili solárne panely, ktoré aj napriek tomu, že každý vie, že je to neefektívny spôsob, že to predovšetkým predražuje cenu elektrickej energie, tak v tomto období aj vláda Slovenskej republiky si to zadefinovala ako nejaký svoj ekologický primárny cieľ. Pritom realita je taká, že keby Európska únia vypla od zajtra výrobu a neprodukovali by sme absolútne v celej Európe nič, tak CO2 by na celom svete kleslo o 10 %. To znamená, že tieto ciele, ktoré si Európa dnes dáva, sú absolútne nerealistické, že pomôžu akýmkoľvek spôsobom v oblasti životného prostredia a už vonkoncom malé Slovensko, ktoré oproti iným štátom Vyšehradskej štvorky patrí medzi najčistejšie, čo sa týka výroby elektrickej energie, Slovensko nemá najmenší dôvod teraz predražovať ľuďom cenu elektrickej energie len preto, že si tu dávame nejaké ciele, ktoré, ktoré nepomôžu ani štátu, ani ekonomike a z nejakého globálneho pohľadu majú úplne že nulový význam.
To znamená, treba sa vrátiť k výrobe, ktorá je efektívna, ktorá je čistá, a to je aj, čo sa týka jadrových elektrární, treba ENEL okamžite buď Talianom zobrať, keď to nevedia dokončiť, alebo keď, ako tu včera Richard Sulík informoval, že má nejaké, nejakú správu z SIS, na základe ktorej navštívil ENEL a pýtal sa nejaké veci, to znamená, skôr to asi zaváňa nejakým problémom a z tohoto dôvodu je potrebné sa vráti k tomu, v čom Slovensko vždy bolo stabilné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 10:16 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:18

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Takáč, ja by som sa k tomu ani nevyjadroval, lebo je to také plakanie nad rozliatym mlieko, z ktorého hlavnú časť máte na svedomí vy, pretože posledných osem rokov pred touto vládou tu vládol SMER.
Ale aspoň keby ste používali fakty a nie výmysly. A strašíte tu ľudí, že ceny elektriny sa zvýšia dvojnásobne a ceny plynu sa zvýšia dvojnásobne. Tak vráťme sa faktom. Ceny elektriny od budúceho roka pre domácnosti sa zvýšia maximálne o 7 %, pretože ceny silovej elektriny sa zvýšia o 15 %, to odsúhlasilo ÚRSO. Majú vplyv na celkovú cenu elektriny pre domácnosti ani nie 50-percentnú. Čiže keď si to vypočítate jednoduchým matematickým úkonom, tak vám to vyjde necelých 7 %. Ak sa podarí znížiť distribučné poplatky a prípadne TPS-ku, tak to bude možno 5 %.
Tak, prosím vás, nerobte tu slameného panáka. Vy si vytvoríte slameného panáka, potom ho mlátite a hovoríte ľuďom, ako ich zachraňujete. Strašíte tu ľudí a potom budete tvrdiť, že vy ste ich zachránili.
Prvá vec. A aj tak najväčší problém v tej cene elektriny dnes sú, dnes bolo predražené korupčné vyrábanie solárnych oligarchov, ktorých máte na starosti vy ako SMER. Tých ste si vyrobili a tým platí, platia obyvatelia a firmy obrovské peniaze cez TPS-ku na dotácie solárnych panelov. To je vaše maslo.
A druhá vec. Pri cenách potravín hlavne tým neustálym honom na obchodné reťazce, v ktorom aj vy tu pokračujete, ste vytlačili odtiaľto kopu značiek, ktoré sú v iných krajinách, ale na Slovensku nie sú, čiže je tu menšia konkurencia. Čiže to je tiež váš výsledok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 10:18 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:21

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Áno, SMER – sociálna demokracia bol vždy proti privatizácii, a preto sme aj podnikli aj kroky a som veľmi rád, že sa nám podarilo zobrať do rúk štátu späť Gabčíkovo, matku SPP. To sú jednoznačné kroky vždy vlád SMER-u – sociálna demokracia, nie postoja liberálnej SaS-ky, ktorá má úplne iný pohľad, ako som povedal, všetko predať, nič nenechať vo vlastníctve štátu, všetko budú súkromníci a voľný trh všetko vyrieši.
Realita, pán kolega Suja, nie je o 800-900 kamiónov, ale 1 200 kamiónov momentálne, bohužiaľ, toto je realita.
A, pán Kremský, áno, však zas sme sa dozvedeli, že za to môžeme my, tak ako som povedal, však vy nič iné neviete a ja som skoro od vás ako predsedu hospodárskeho výboru očakával kroky, ktoré ide vaša vláda aj vy ako predseda výboru podniknúť na to, aby nielen tu nejaké vaše prepočty 7-8 %, či koľko to tu rozprávate, však si pozrite analýzy, kde hovoria o 15, 20, niekto hovorí až o 25 %.
A to je také aj typické pre vás, že solár, fotovoltaika, ale však som to povedal, povedali to tu už viacerí, však to bolo za vás 2010 – ´12, váš minister za SaS-ku podpísal viac ako 60 % povoleniek, pre Boha živého! To ako, to je neskutočné. To tá tabuľa je čierna a vy sa na ňu pozeráte, že je žltá. Toto je váš postoj.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 10:21 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 10:22

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, vážený pán predsedajúci. Panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte sa aj mne krátko vyjadriť k predmetu tejto schôdze a v závere svojho vystúpenia aj podať pozmeňujúci a doplňujúci návrh k uzneseniu, ktoré máme pred sebou.
Na úvod ale, žiaľ, musím povedať, že tak ako odvčera sledujem túto diskusiu o tak závažnej téme, ako je rast cien energií, tak musím skonštatovať, že mám z toho pocit, ako keby sme zostali uväznení v minulosti. Pretože sa tu nerozpráva skoro vôbec o tom, čo sa bude diať zajtra, napozajtra, o týždeň, o dva, ale všetci sa vracajú len do minulosti. Čo sa stalo pred rokom, čo sa stalo pre piatimi rokmi, čo sa stalo pred 15 rokmi – a z toho má občan veľké nič. Pretože ak občan tejto krajiny v tejto situácii, kedy je vystrašený rastúcimi cenami energií, pozerá túto schôdzu odvčera, tak vám garantujem, že on sa do dnešného momentu nedozvedel nič. Čo sa to vlastne v tejto krajine ide diať, akým spôsobom táto krajina ide na to reagovať a čo teda môže alebo nemôže čakať od vlády Slovenskej republiky.
Namiesto toho tu počúva, kto, kedy postavil si akú solárnu elektráreň, kto, kedy, čo sprivatizoval, kto, kedy, čo nesprivatizoval a tak ďalej. Dámy a páni, ale z toho sa už občan tejto krajiny nenaje, to už jednoducho tak je a my si to môžme niekde vykrikovať, ale jednoducho to nepomôže s tým, že od 1. januára idú vzrásť ceny energií.
Tu máme hovoriť o tom, čo ideme s tým robiť. Čo sa ide diať oddnes dopredu, to, čo sa stalo pred týždňom, žiaľ, môžme si to niekde na konferenciách rozprávať, ale občanovi to nepomôže. A takto sa v tomto parlamente diskutuje o všetkých témach zásadného charakteru.
Keď je vám vyčítané kolegom z vládnej koalície, že nerobíte to, čo máte robiť, tak namiesto toho, aby ste dokázali tu za týmto rečníckym pultom faktami obhájiť svoje rozhodnutia, vraciate sa do vlád minulých, aj dokonca ste ochotní prísť ešte aj pomaly pred vznik Slovenskej republiky, čo sa všetko v tejto krajine dialo. Ale nikdy neviete brániť sami seba tým, prečo robíte to, čo robíte v daný moment, vždy len vykrikujete, čo niekto robil v minulosti, a nikdy nehovoríte o konkrétnom probléme, ktorý na stole je. A takto isto dnes argumentujete aj v otázke rastu cien energií, kedy sa vraciate dozadu x rokov a hovoríte, že jednoducho toto sú všetko viny bývalých vlád.
Dámy a páni, rast cien energií nie je problém Slovenskej republiky v tomto momente, len rast cien energií je dnes problém všetkých okolitých štátov v Európe a aj vo svete. A na rozdiel od Slovenska už dnes v mnohých krajinách Európy občania vedia, čo môžu čakať. Pretože Česká republika ohlásila, že pripraví energetické šeky, ktoré možno dostane až 3,2 mil. domácností alebo obyvateľov v Čechách, aby im kompenzovala zvýšené náklady z rastu cien energií. Španielsko rozhodlo o tom, že ide znížiť daň z elektrickej energie alebo DPH na elektrickú energiu dočasne, aby tým pádom znížila možnosť rastu ceny alebo kompenzovala časť rastu tej ceny. Taliani vyčlenili balík 3 mld. eur, aby z toho sanovali opäť ten dopad na hospodárstvo a občanov vlastnej krajiny. Hovoria o tom veľmi konkrétne a riešia, nevyplakávajú, ako my tu vyplakávame, ale jednoducho vlády už riešenie dávno majú.
O tejto téme sa bude dokonca pravdepodobne baviť aj summit premiérov Európskej únie v októbri, pretože to trápi každú jednu krajinu. To nie je problém Slovenska a problém bývalých vlád.
Však občania nech si to pozrú, ale o tom netreba rozprávať päť hodín. Však ľudia vidia, čo cítili v peňaženkách a čo budú cítiť teraz. Oni nie sú nevzdelaní alebo nevedia, čo sa deje, si myslíte?
Preto som očakával, že na tejto schôdzi naozaj vláda povie, občania, kľud, nebojte sa, opozícia síce nás obviňuje, že nič nerobíme, ale ukážeme vám x opatrení, ktoré, ktoré máme pripravené v nejakom balíku opatrení na zmiernenie týchto rastov. No nič. Odvčera tu nezaznelo ani jedno jediné riešenie.
Minister nám povie, 73 alebo 74 % plynu v zásobníkoch, to je okej. Tak kde na to prišiel? Počas predchádzajúci vlád, aj mojej, aj Roberta Fica, sme vždy trvali na tom, že pred zimou každý normálny predseda vlády, ale aj minister hospodárstva so zdravým sedliackym rozumom sa prvé prišiel spýtať do SPP, ako sme na tom so zásobami. Máme dosť plynu na to, ak by náhodou došlo aj k zastaveniu dodávok smerom na Slovensko? Ak bude tuhá zima a bude silná vykurovacia sezóna, máme to všetko pokryté? A až keď sme dostali odpoveď, že áno, Slovensko je pripravené na minimálne na 90, 100 alebo 110 dní, tak vtedy mohol premiér alebo minister hospodárstva v kľude spať, lebo vedel, že toto má zagarantované. A občania sa nemusia báť, že si nebudú musieť vo februári kúriť nakoniec drevom niekde pomaly v strede izby, lebo plyn nebude jednoducho dodaný.
Veď to sú základné, normálne momenty riadenia krajiny. Tak, ako sa človek stará o svoje domáce hospodárstvo, tak sa musí minister hospodárstva od rána do večera starať, čo sa v krajine deje. No len to by muselo tomuto ministrovi na občanoch záležať. A to by musel používať zdravý sedliacky rozum, a nie ideológiu.
Preto ešte raz, podporme to uznesenie, ktoré je na stole. Nech nám tá vláda konečne už príde povedať, čo chce robiť, a nech nám tu nerozpráva dva dni o tom, čo, kto spravil, ja a čo spravil Fico a čo spravili ostatné vlády, pretože to už je jednoducho za nami. S tým už sa nespraví nič. To už nemá zásadný žiadny vplyv na to, ako bude vyzerať rozpočet rodín na budúce, na budúci nový rok alebo na tieto Vianoce.
A keď už nevedia, tak nech aspoň počúvajú opozíciu. Pretože opozícia veľakrát príde s rozumnými návrhmi, ale sú zmietané zo stola len kvôli tomu, že to spravila opozícia. Hoci tu vykrikujete neustále, opozícia, ste nekonštruktívni, mali by ste nás podporiť a mali by ste nám pomáhať. Spočítajte si, to už sú stovky pomaly zákonov, ktoré sme vám tu podporili jednomyseľne častokrát, ak sa týkali ochrany zdravia, nejakých krízových situácií, COVID-u, korony a neviem čoho všetkého.
Koľko ste ich vy schválili nám? Koľko? No, okrem možno posledne nejakého vysokoškolského vzdelania ani jeden. Ani jeden! Lebo nemáte ani toľko v sebe, aby ste preniesli v tej svojej zášti a odporu voči opozícii, aby ste sa preniesli cez to a videli v tom zákone občana a to, čo mu to môže priniesť, a nie opozíciu alebo, alebo svojho politického nepriateľa. Žiaľ, ani toto v sebe nemáte ani v ťažkých situáciách, v akej sa krajina nachádza. A mňa to veľmi mrzí. Mňa to veľmi mrzí, pretože v takýchto situáciách treba prichádzať s riešeniami a nielen politikárčiť a hore-dole vykrikovať si, kto bol lepší alebo horší a kto lepší bude alebo nebude.
Preto mi dovoľte, aby som upriamil pozornosť nášho skvelého ministra hospodárstva aj na to, že keď už nevyužil, aby napríklad pod krídla štátu dostal aj Východoslovenskú energetiku, tak stále, chvalabohu, vďaka rozhodnutiam bývalých vlád má dnes k dispozícii stále Slovenský plynárensky priemysel, je tam jediným akcionárom. Má v rukách Slovenskú elektronizačnú a prenosovú sústavu, akciovú spoločnosť, ktorú má takisto 100-percentne v rukách. A nech začne využívať opäť so zdravým sedliackym rozumom ako hospodár to, čo v rukách má. Pretože je iba na ňom a na vláde, či sa rozhodne, že či má SEPS vygenerovať zase 100 mil. zisku a previesť dividendy do štátneho rozpočtu alebo použiť na investície, alebo si povie, že tento rok ten zisk oželieme, ale znížime ceny a za poplatky tak, aby sme dovolili a umožnili znižovať ceny pre konečných spotrebiteľov. Pri SPP takisto. V 2019 sme s ministrom Žigom rozhodli, že ako jediný akcionár dal príkaz predstavenstvu, že Slovenský plynárensky priemysel nevyužije cenníky, ktoré mu dovoľoval regulačný úrad, a rozhodol sa, že ponechá ceny tak, ako boli predchádzajúci rok.
A o to teraz žiadam aj ja. Slovenský plynárenský priemysel ako náš štátny podnik nemá povinnosť využiť maximálne ceny. Regulačný úrad len hovorí, čo je maximálna cena, ktorá sa nesmie prekročiť. Ale neprikazuje, že ju musíte aj použiť. A preto som presvedčený, že v oblasti plynu, ak Slovenský plynárenský priemysel, ktorý ovláda 62 % trhu na Slovensku, sa rozhodne ponechať ceny na úrovni tohto roka alebo ich iba mierne zvýši, tak donúti celú komplet konkurenciu, ktorá tu ešte na Slovensku funguje väčšinou v zahraničných rukách, aby tie ceny nezdvihli. Pretože tí zákazníci by od nich odišli a vrátili by sa k SPP. A dobre si rozmyslia, či budú s SPP súperiť, alebo nie.
Preto podávam návrh, aby sme do uznesenia, ktoré je predložené, doplnili nasledujúcu vec, aby sa v časti, v ktorej Národná rada Slovenskej republiky žiada vládu Slovenskej republiky, aby sa ten text upravil nasledovne: „žiada vládu Slovenskej republiky
A.“ – a prečítam celé znenie pôvodného uznesenia – „aby v termíne do 15. októbra 2021 predložila Národnej rade Slovenskej republiky“, vecný,
„1. vecný a časový harmonogram krokov, ktoré vláda Slovenskej republiky okamžite podnikne, aby eliminovala ťažké sociálne a hospodárske dopady výrazného zvýšenia cien energií, elektriny, plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022,
2. postup pri ochrane finančných záujmov Slovenskej republiky v súvislosti s ukončením výstavby a prevádzkovaním medzinárodného plynovodu Nord Stream 2;
B.“ – to je ten doplňujúci návrh – „uložiť ministrovi hospodárstva vydať rozhodnutie jediného akcionára spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s., ktorým jej uloží nevyužiť na vykurovacie obdobie 2021 – 2022 maximálne ceny za dodávku plynu pre odberateľov v domácnosti podľa“ rozhodnutia, „rozhodnutí Úradu pre reguláciu sieťových odvetví platných na rok 2022 a zachovať ich na úrovni roku 2021.“
Je to jeden z možných návrhov, ktorý môže poslúžiť ministrovi Sulíkovi ako inšpirácia. Za týmto návrhom nevidím žiadnu ideológiu, žiadnu politiku, je to len a len použitie zdravého sedliackeho rozumu a využitia toho, čo v rukách máme a čo reálne ešte ako-tak aj ovládať vieme. Pretože zbytok je v rukách medzinárodných inštitúcií, ktoré naozaj ráno nevstávajú a večer nezaspávajú s tým, aby na Slovensku vládol blahobyt. Ony sú tu na to, aby zarobili, čo je úplne logické. A bolo našou chybou, že sme si tieto strategické podniky a infraštruktúru nechali zobrať do cudzích rúk a dnes vláda častokrát veľmi impotentne sa musí pozerať na to, čo sa v krajine deje, pretože už nemá a stratila reálne možnosti ovplyvniť.
Tak, prosím, využime aspoň to málo, čo nám v rukách zostalo, na to, aby sme ochránili občanov Slovenskej republiky.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

29.9.2021 o 10:22 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:34

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Pellegrini, veľmi dobré vystúpenie. Súhlasím s ním až na jednu vec. V jednej veci sa nezhodneme.
Vy ste hovorili, že sú tu vzdelaní ľudia. No, ja si myslím, že to sú nie vzdelaní ľudia, sú to obyčajní plagiátori a diletanti. Skúste mi potom vo faktickej vymenovať tých členov vlády, ktorí sú vzdelaní. Lebo ja fakt neviem ktorí.
Viete, presne ste podotkol, že nič iné táto vládna koalícia, samozrejme, poslanci, nehovorí, len sa vracia stále do minulosti. Na každú oprávnenú kritiku, ktorá smeruje k tejto vláde a k chodu parlamentu, nepočujeme nič iné, lebo vy vtedy, lebo vy vtedy alebo ešte predtým tí niektorí. Nič iné, len toto dookola počúvame, mantru naučenú, prázdna špajza alebo vy ste vtedy toto a toto urobili, preto my teraz môžme byť takíto diletanti, akí sme, a môžme si robiť, čo chceme. Tak mi to pripadá.
Oni od nás, veľmi správne ste povedal, chcú návrhy. Koľkokrát tu zaznieva v Národnej rade, keď sa niektorý z vládnych koaličných poslancov sem uráči mu prísť, povedzte nejaké riešenia, nejaké návrhy. Koľko návrhov sme dali, koľko návrhov veľmi dobrých zákonov sem dala opozícia, koľko ste podporili? Dva: amnestiu zbraní a minule ten vysokoškolský zákon. Iba dva návrhy. Ale hlavná vec, že tu meliete dookola, že chcete nejaké návrhy. Už nebuďte aspoň trápni! Povedzte na rovinu, že neviem, čo povedať, tak poviem, chcem návrhy.
A to, aká je situácia na Slovensku, aká je tu atmosféra, ako ľudia tu na seba útočia, to je tiež chyba predchádzajúcich vlád, vážení kolegovia? Nie. To je chyba vaša. Vy nieže že ste nevzdelaní, že plagiátori, že to predtým kritizujete a sami robíte, ale vy sa neviete ani jak ľudsky medzi sebou dohodnúť a prijať nejaké racionálne riešenia. A žiadať od vás nejaký zdravý sedliacky rozum, to je úplná utópia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 10:34 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:37

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Pellegrini, vo svojej rozprave ste pomenovali veci, ktorým sa táto vláda nevenuje, ale zároveň ste pomenoval aj veci, ktorým by sa táto vláda mala venovať. Pretože očakávať naozaj nejakú systematickosť pri už avizovanom zvyšovaní cien energií a aplikovateľnosť do praxe najmä zo strany ministerstva hospodárstva je stále v nedohľadne. A je to také nejaké fluidum, taká nejaká utópia, ktorú nedokážeme žiadnym spôsobom nejako zachytiť alebo nemáme aspoň minimálne informácie, akým spôsobom chce vláda Slovenskej republiky postupovať, akým spôsobom chce vláda Slovenskej republiky udržať toto zvyšovanie koncových cien energií aspoň na nejakej znesiteľnej alebo ustálenej forme. A koncový užívateľ to v konečnom dôsledku bude musieť tak či tak zaplatiť.
Ale ja sa chcem len spýtať, že z čoho? Zvyšuje sa nám cena elektrickej energie, zvyšuje sa nám cena plynu, zvyšuje sa nám cena vodného, stočného, zvyšuje sa nám cena základných druhov potravín. A ja sa len chcem naozaj spýtať, dokedy obyčajný človek platiaci dane, pracujúci občan Slovenskej republiky, tieto naozaj už neúnosné náklady môže znášať a ešte aj pritom nejakým spôsobom žiť alebo skôr prežívať?
Častokrát počúvame od mnohých ministrov tejto inej vlády, že sa nám zvýšila minimálna mzda. Čiže tým, že sa nám zvýšila minimálna mzda, tak občania Slovenskej republiky majú vo svojich vreckách, vo svojich peňaženkách nejakú minimálnu výšku peňazí, ktorou vlastne budú vedieť vykryť tieto neustále sa zvyšujúce alebo avizované sa zvyšujúce ceny energií, potravín. Ale ja sa pýtam, či sa táto minimálna mzda zvyšovala na základe toho, aby ľudia stále iba platili viac.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 10:37 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Pellegrini, ty si vlastne za desať minút odprezentoval súbor opatrení, ktoré by si urobil ty a tvoj minister hospodárstva na rozdiel od ministra Sulíka, ktorý za dvadsať minút svojho vystúpenia nepovedal ani jedno konkrétne opatrenie.
Správne si poznamenal, že európske vlády konajú už teraz. Tie opatrenia, ktoré sa zavádzajú, sú už na tento kalendárny rok. My sa tu stále bavíme o tom, čo bude vláda robiť v roku 2022 a vôbec sa nereflektuje brutálne nárasty cien potravín, ktoré sa už preklápajú vzhľadom na rastúce ceny energie už tento rok.
Minister Sulík takisto nám vôbec neodprezentoval, čo táto vláda bude robiť v spolupráci s ostatnými krajinami na európskej úrovni, pretože v októbri sa pripravuje summit, ktorý sa práve energetike bude venovať veľkú časť. Iné krajiny už tlačia na to, aby sa tento bod programu do októbrového summitu dostal, napríklad Španielsko, Poľsko, Grécko. A Slovensko mlčí. Takže je tu zjavne vidno, že vláda nie je pripravená konať nie že do konca roka, nie že na budúci rok, ale ani do konca roka.
A problém je v tom, že toto vystúpenie, ktoré sme počuli, to je blúznenie o nejakých dotáciách na fotovoltaiku, na uhoľné bane, ale tu ide o to, že je to celoeurópsky problém a to rieši, treba riešiť v spolupráci s ostatnými európskymi krajinami.
Ja, ja som zvedavý, keď vláda Richarda Sulíka rozhodne o zrušení dotácií na fotovoltaiku, ako budeme plniť klimatické ciele.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 10:39 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Peter, ja sa budem venovať tej časti, ktorá tu dlhodobo, ktorú si spomenul a ktorá tu dlhodobo znie zo strán koalície, či vládnych predstaviteľov, či poslancov koalície.
Zakaždým, keď je problém, sme vyzývaní k tomu, aby sme spolupracovali. Stále nás vyzývajú k spolupráci, aby sme spoločne porazili krízu ekonomickú, zdravotnú, akúkoľvek. A tak, ako tu bolo povedané, doteraz zo všetkých riešení, ktoré sme predniesli, ktoré neboli politické, ale praktické, nebolo podporené nič.
- Nebolo podporených 300 eur na dieťa, aby rodičia ľahšie prekonali ekonomické následky toho, že sme mali deti najdlhšie na svete asi doma.
- Nebola podporená 5-percentná DPH pre gastro.
- Nebola podporená pandemická OČR na úrovni čistej mzdy.
- Neboli podporené samosprávy na to, aby boli kompenzované straty, ktoré mali počas pandémie.
- Nebola podporená presun pôdy Slovenskej republiky v intraviláne obcí k samosprávam.
- Neboli podporené obedy zadarmo. Nič z návrhov, ktoré reálne pomáhali v čase pandémie, nebolo podporené. A napriek tomu majú predstavitelia vlády koalície drzosť hovoriť o tom, že my nespolupracujeme.
Tak nech si pozrú médiá, ľudia, každý, štatistiky, ako hlasovali opoziční poslanci za návrhy vlády, ktoré sa týkali napríklad ekonomickým opatreniam a boju proti pandémii, a ako hlasujú koaliční poslanci. Nech si to každý pozre a uvidí, kto sa snaží pomôcť, kto je konštruktívny a kto je deštruktívny.
A dnes majú opäť možnosť podporiť toto uznesenie, ktoré nie je politické, ktoré je praktické a chce, aby sa priniesli riešenia, ako z energetickej krízy vyviaznuť bez toho, aby na to trpeli občania Slovenskej republiky. Uvidíme pri hlasovaní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 10:41 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán kolega Pellegrini, tu za včerajšok a dnešok odznelo niekoľko vyjadrení na túto tému a ja si dovolím tvrdiť pri tom všetkom, čo tu odznelo a čo som si vypočul, že je tu len pár, pár poslancov a lídrov opozičných strán, ktorí vystúpili a naozaj vedeli, o čom hovoria.
A ja sa ani nedivím tej situácii, že koaliční poslanci v určitom zmysle bojkotujú diskusiu, pretože som presvedčený o tom, že by nevedeli s vami držať krok v tejto diskusii a na základe argumentov a nejakých vecných, vecných skutočností by asi ťažko, ťažko dokázali s vami hovoriť.
Vy ste spomínali, že je tu uznesenie, alebo resp. dá sa odhlasovať uznesenie, kde by minister hospodárstva prišiel do pléna a celkom jasne by vysvetlil a pomenoval určitú víziu a opatrenia, ktorými chce zabrániť neprimeranému rastu cien. No ja chcem vyzvať z tohto miesta aj koaličných poslancov a chcem im pripomenúť, že minister hospodárstva nie je povinný prísť sem a hovoriť to nám, v princípe je povinný povedať to občanom.
Takže verím, že v tomto duchu budete hlasovať a v tomto duchu sa postavíte k tomuto problému a že umožníte občanom Slovenskej republiky, aby si, keď už to nepočuli včera z úst ministra hospodárstva, aby si v tom ďalšom možnom termíne vypočuli, vypočuli kroky a riešenia, ktoré má vláda Slovenskej republiky v osobe ministra hospodárstva a ktorým jednoducho pomôže konkrétnymi krokmi občanom Slovenskej republiky v tomto neľahkom období prekonať tie nástrahy, ktoré, ktoré jednoducho sú tu a ktoré prichádzajú a s ktorými sa občania budú musieť vyrovnať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 10:43 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video