48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2021 o 13:57 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 13:41

Ján Benčík
Skontrolovaný text
V rozprave vystúpil jeden poslanec. Keďže v jeho príspevku nezaznelo ani jediné slovo, ktoré by sa týkalo prerokovaného zákona, tak niet k čomu zaujať stanovisko.
Pán predseda, navrhujem, aby sa hlasovalo dnes o sedemnástej.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.10.2021 o 13:41 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:43

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené dámy a páni, chcel by som iba stručne povedať, v čom meníme prakticky a zjednodušujeme pomoc pre ľudí, ktorí, ktorí potrebujú pomôcť pri ťažkom zdravotnom postihnutí. Chcel by som také tri príklady uviesť.
Po prvé. Uľahčujeme možnosť dostať sa ľuďom k tzv. zdvíhaciemu zariadeniu. Doteraz to bolo tak, že sme preplácali, alebo teda štát preplácal, tak to bolo nastavené od toho roku zhruba 2008, to zdvíhacie zariadenie do výšky zhruba 95 % ceny. Ale teraz to, teraz zdvíhame tú sumu, do ktorej to preplácame, do výšky približne alebo teda do výšky, až do výšky 98 %. Keď si predstavíte, že také priemerné to zdvíhacie zariadenie stojí približne 12-tisíc eur, tak pre toho každého daného človeka je to úspora niekoľko sto eur, čo ak je ten daný postihnutý alebo jeho rodina sociálne slabšia, tak to robí významnú pomoc.
Druhá vec, ktorú v tejto novele riešime, a to je niečo, čo som sľúbil pani poslankyni Žitňanskej, som rád, že tu sedí, že upravíme v tejto novele zákona, pretože od začiatku volebného obdobia sa na to pýtala, a to je konkrétne tá možnosť, že sú niektoré automobily pre, s úpravou pre zdravotne ťažko postihnutých, ktoré vedia tú úpravu urobiť už vo výrobe, ale podľa súčasne platnej legislatívy my sme im to nemohli umožniť. Oni museli si zaobstarať auto a to auto potom nechať prerobiť. Konkrétne napríklad sú to používané značky áut Škoda a Opel, to umožňujú robiť už priamo vo výrobe, že sa to auto takýmto spôsobom vyrobí a preto meníme legislatívu vlastne, aby oni si mohli nechať upraviť to auto a až potom ho vlastne nadobudnú. Takže to som rád, že môžeme urobiť.
A potom s modernou dobou najmä teda, najmä slabozrakí alebo teda ľudia s poškodením zraku používajú rôzne typy softvérov, aby mohli jednoduchšie čítať alebo pracovať, pracovať s počítačom a tie softvéry sa, samozrejme, vyvíjajú. To znamená, je možné, že po nejakom čase sa podarí takémuto človeku, ktorý má problém so zrakom, dostať k lepšiemu softvéru, ktorý používa, no ale my máme v zákone, že akonáhle nevyužíva tú zdravotnú pomôcku, tak ju musí vrátiť. Ale softvér sa vrátiť nedal, pretože ako iste viete, väčšina už dnes funguje tak, že keď si ho zaplatíte, tak zadáte, čo ja viem, na rok alebo na dva alebo aké to obdobie zadáte príslušné heslo, čiže nedá sa potom štátu vrátiť akoby to používanie hesla, takže riešim aj túto otázku, aby sme uľahčili tým ľuďom, ktorí to potrebujú, čo najviac dostať sa k pomoci, ktorá im môže uľahčiť život.
Toto sú také tri najdôležitejšie veci, ostatné sú viac-menej technické úpravy. Takže vás chcem poprosiť o podporu tejto novely zákona č. 447.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.10.2021 o 13:43 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:46

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda.
Vážený pán minister, ctené kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola výborom určená ako spravodajkyňa k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 703. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 733 zo 4. októbra 2021 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Pán predseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.10.2021 o 13:46 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:48

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán minister, ďakujem za možnosť krátkeho vystúpenia.
Pán minister, veľmi si vážim vašu prácu. Pomalými, maličkými krôčikmi naozaj zlepšujete podmienky zdravotne ťažko postihnutých, určite aj pomoc, aj v tých troch príkladoch, ktoré ste uviedli, bude ocenená. Dovoľte mi ale, aby som vás upozornil na inú problematiku, a síce problematiku týrania seniorov.
Počas doby COVID-u sa nám tento neduh spoločnosti ohromne rozšíril a je pár ľudí na Slovensku, ale vrátane vášho ministerstva a vás, ktorí sa v tejto problematike snažia zorientovať a snažia sa týraným seniorom pomôcť. Je to ozaj jeden veľký problém, lebo sa deje v kruhu tých najbližších. Mnohokrát sa deje za zatvorenými dverami a veľakrát sa jednoducho tí týraní seniori o tom aj, o tom mlčia. Jednu z mála funkčných pomocí, ktoré ja poznám, je Fórum pomoci starším, pani Galisová, ktorá prevádzkuje tzv. senior linku, a keď teda týraný senior už naberie tú odvahu a chce sa podeliť s týmto svojím problémom, chce vyhľadať pomoc, tak mnohokrát je práve toto jeho prvý kontakt, táto senior linka.
A veľmi oceňujem, pán minister, že ste podporili finančne ako ministerstvo túto senior linku, ale, žiaľ, musím konštatovať, že toho roku je tá pomoc nedostatočná, je to z prozaického dôvodu. Tým, že sa nám tento problém takto rozšíril, tak len za prvý polrok táto senior linka vybavila viacej telefonátov ako za celý predošlý minulý rok. Tie ženy, ktoré sedia na tých telefónnych linkách, tak jednoducho deň-noc odpovedajú a napriek tomu to nestačí. Kapacitne sú veľmi poddimenzovaní, pán minister. Kapacitne sú veľmi poddimenzovaní, pán minister, a preto vás prosím, nájdite cestu, zvážte ďalšiu podporu Fóru pomoci starším. Je to naozaj jedna z mála funkčných vecí, ktorá v tejto ťažkej situácii týraným seniorom pomáha.
Veľmi pekne vám ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.10.2021 o 13:48 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:51

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja nadviažem na to, čo hovoril pán poslanec Borguľa, hoci to nie je predmetom tohto návrhu, ale tiež by som chcela oceniť ďalšiu skutočnosť, ktorá súvisí so zneužívaním starších ľudí. Iste si spomeniete na prípad, kedy isté zariadenie, nebolo to zariadenie sociálnych služieb, ale bolo to pod živnosťou robené zariadenie, ktoré ubytovávalo seniorov a poskytoval im nejaký druh služby, nebol v registri sociálnych služieb, ale s hrôzou potom hygienici zistili, v akých otrasných podmienkach žijú starší ľudia a vlastne a chcem sa touto cestou poďakovať aj ministerstvu práce a ministerstvu vnútra, lebo sme spoločne riešili tento problém, aby do budúcnosti takéto prípady neboli. Aby bol register tých, ktorí poskytujú sociálne služby, zároveň možno aj nejaký čierny zoznam takých zariadení alebo ktoré sa vydávajú za zariadenia poskytujúce tieto služby, ale ktoré v skutočnosti zneužívajú krehkosť starých ľudí. A taktiež vlastne ministerstvo vnútra aj pristúpilo na ten náš návrh, aby takéto občianske združenia, ktoré vyslovene zneužívajú starých ľudí, kde dochádza k ich týraniu, boli zrušené.
Takže ešte raz ďakujem aj pánovi ministrovi Krajniakovi, aj Mikulcovi za spoluprácu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2021 o 13:51 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:52

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, pán minister, ja vystupujem len preto, lebo ste vystúpili v úvodnom slove a nedá sa na vás reagovať. Mám v podstate len jednu otázku, dve, že či medzi tie zdvíhacie zariadenia budú zaradené aj nielen tie plošiny, ale aj tie žeriavy samotné s tým celým žeriavovým systémom, pretože veľa ľudí, ktorí sú dlhodobo odkázaní na pomoc týchto zariadení, tak vlastne nevystačia si s plošinou, ale sú aj po domoch, alebo po bytoch sa prepravujú pomocou týchto žeriavov a s týmito žeriavmi že to bolo vždy trošku problematickejšie. Takže toto keby ste mohli zodpovedať.
A druhá otázka, že či, keď dvíhate ten relatívny strop na tých 98 %, čo je samozrejme super, lebo naozaj to sú obrovské čísla a tam každé percento znamená stovky až tisícky eur, tak či nejakým spôsobom sa tam ruší alebo dvíha aj limit v absolútnych číslach, lebo pri niektorých zariadeniach sa mnohí odkázaní ľudia stretávali s tým, že na percentá im to vychádzalo, ale na absolútnu sumu sa stretávali s nejakým stropom a proste mali smolu, takže keby ste mohli odpovedať na túto otázku, aby sme potom s kľudným svedomím prípadne mohli tento váš návrh podporiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.10.2021 o 13:52 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:54

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán predsedajúci, pani spravodajkyňa, pán minister, v prvom rade ďakujem za predkladaný návrh zákona, ktorý naozaj ako človeka, ktorý celý produktívny život v podstate pracuje v sociálnych službách, a táto problematika je mi viac ako blízka, čiže naozaj tento váš návrh zákona je rozumný, je praktický a hlavne pragmatický. To, že sa zvyšuje možnosť získania príspevku, tohto kompenzačného na, či už na kúpu motorového vozidla aj u osoby, ktorá je nízko príjmová, s tým veľmi súhlasím a naozaj veľmi pekne ďakujem, že táto vlastne doložka bola do tohto zákona zakomponovaná. Zníženie vlastne toho príjmu, resp. zníženie sumy, ktorú vlastne bude musieť zaplatiť konečný klient pri či už, či už zabezpečení stropného zdviháku alebo výťahovej plošiny alebo tých schodových prievozníkov, s tým naozaj nemôže nikto príčetný nesúhlasiť. Takže naozaj vám veľmi pekne ďakujem, že ste to do toho zákona zakomponovali, nakoľko tieto zariadenia, ktoré naozaj zlepšujú a mali by zlepšovať kvalitu života osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, sú naozaj veľmi drahé. Sú naozaj veľmi drahé. Úrady práce sa snažia tieto príspevky, resp. tieto produkty nejakým spôsobom buď kompenzovať, alebo nejakým spôsobom apelovať, aby boli dostupnejšie, ale aj keď viem, že zároveň na tých úradoch práce, hlavne na tých odboroch nie sú tie zariadenia v takom množstve, v akom sú vlastne podané v žiadosti. To je taký dlhodobý proces, viac ako desaťročný, ale pevne dúfam, že sa to zmení v blízkej budúcnosti alebo aspoň v dohľadnej budúcnosti.
Čo sa však týka jednej veci, ktorá ma nieže vyrušuje, len by som potreboval troška nejaké dovysvetlenie, je tam to, že vlastne v tomto návrhu zákona uvádzate to, aby lekársku posudkovú činnosť vykonávali nielen lekári zo špecializo, s priamou špecializáciou, pardon, na posudkové lekárstvo, ale aby ju mohli vykonávať aj lekári, ktorí získali nejakú odbornú spôsobilosť, resp. nejaký výkon nad špecializovaným, nad špecializáciou nejakých pracovných činností. Čiže chcem sa spýtať, mohol by napríklad takúto posudkovú činnosť vykonávať lekár, ktorý má napríklad na starosti pracovné lekárstvo alebo niečo podobné? Čiže to je taká vec, ktorá ma, hovorím, vôbec ma to nevyrušilo, len by som to potreboval nejakým spôsobom mať vysvetlené.
A čo sa týka všetkých jednorazových peňažných príspevkov na kompenzáciu, hovorím, čím viac ich dáme občanom, ktorí naozaj sú ťažko zdravotne postihnutí, tým sa ich kvalita života zlepší a netvrdím, že sa zlepší len kvalita života v domácnostiach, ale aj v domovoch sociálnych služieb, v denných stacionároch, v detských domovoch, pretože aj tam sa takíto naši spoluobčania nachádzajú, a hovorím, ja naozaj ďakujem za tento návrh zákona a budem rád, keď sa o ňom dozviem trošku viac.
Veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.10.2021 o 13:54 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:57

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Ja som nestihol už asi rozpravu, predpokladám, že to bolo už ústne prihlasovanie a preto chcem využiť túto faktickú poznámku na kolegu len k tomu, aby som, pán minister, aj ja poďakoval za tento zákon, lebo ja som dosť kritický v sociálnej oblasti, to asi všetci viete, ale toto je fakt dobrá vec, už som to urobil aj na výbore. Takže ďakujeme a samozrejme tento návrh zákona podporíme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2021 o 13:57 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:57

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, kolegovia.
Pán poslanec Borguľa, viete, že sa tým zaoberám, poznám to. To, čo sme mohli urobiť prostredníctvom dotácií, ktoré ministerstvo dodáva, sme urobili. Teraz zvažujeme jednu vec, a to takú, že či si priamo neobjednáme takúto službu ako ministerstvo. Lebo tam, lebo tým by sme na to vedeli vyčleniť viacej peňazí, len zvažujeme potom tie právne otázky v tom zmysle, že túto službu, ktorá je vítaná a žiadaná, aj ministerstvo ju chce podporiť, vykonáva občianske združenie. A neviem, či v takom prípade by sme nemuseli robiť klasické verejné obstarávanie, ak by sme si to objednali. Čiže toto je to, čo teraz riešime, ale to, že túto službu chceme podporiť, tak to je, to je zjavné a zrejmé.
Pán poslanec Kotleba, podľa mojich informácií tam nie je rozlíšenie, alebo nevylučujú sa žiadne tie zdvíhacie zariadenia, ale ak by som sa náhodou mýlil, tak v druhom čítaní som akože pripravený debatovať, že aby sme prípadne zmenili formuláciu. S tou druhou vašou poznámkou, tam je trošku faktický problém, že my musíme dbať o hospodárnosť. To znamená, aj tí ľudia, ktorí na úradoch práce to posudzujú, rozhodujú o tom, musia zvažovať to, že dobre viete, že keby nebol žiadny horný limit, tak, čiže prípad od prípadu to posudzujú. Ak by ktokoľvek z kolegov v parlamente mal nejaký pocit, že by niekde bolo niekomu ukrivdené v konkrétnom prípade, tak to vieme, samozrejme, preveriť a také podnety aj dostávam, čiže to vždy nechám preveriť. Doteraz sa mi, doteraz sa mi nepotvrdilo, že by, že by niekde ako niekto vedome niekomu chcel neschváliť tú pomôcku a z objektívnych dôvodov, že mal na to nárok a aj cena bola primeraná, a len mu chcel robiť zle, ale teoreticky, ak by akýkoľvek takýto podnet bol, tak to nechám preveriť. A teda, čiže beriem to tak, že ja to overím a ak by náhodou tam bol nejaký formulačný problém, tak to, tak to vieme napraviť.
Ešte vám chcem povedať, že aj z mojej iniciatívy, resp. z iniciatívy občanov, ktorých sa to týka, pripravujeme takú väčšiu zmenu v tom, že aké takéto pomôcky by sme mohli preplácať nielen teraz pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, ale dajme tomu aj s tými, ktorí potrebujú vzhľadom na vek nejakú kvalitnejšiu starostlivosť. Čiže plánujeme, pretože menia sa technológie, menia sa možnosti a tie právne normy vlastne vždy zachycujú iba to, čo v danom momente, keď tá právna norma bola pripravovaná, existovalo na trhu. No tak tam sa stanovilo, že toto vieme preplácať.
Čiže aj znovu, pani kolegyne, páni kolegovia, ak aj v tejto oblasti máte nejaké ďalšie podnety, čo by bolo treba zahrnúť ešte do toho, že na čo sa vzhľadom na rýchly vývoj v technológiách možno opomenulo, tak kľudne dajte podnet a vieme o tom rozprávať.
Pán Kočiš, to sa myslí takto. Ako vieme, máme málo posudkových lekárov, preto aj v tejto novele vlastne posúvame ten vek. Ja nepovažujem za, dokedy môžu pôsobiť posudkoví lekári. Ja nepovažujem za žiadny problém, pokiaľ skúsený človek špecialista, teraz povedzme príklad ortopéd, môže vykonávať, pokiaľ je ochotný a zdravotné okolnosti mu to umožňujú, tak aby mohol vykonávať aj dlhšie. A tým špecialistom sa myslí presne toto: predstavme si, že v nejakom regióne nemáme ortopéda, ktorý by vedel posúdiť alebo urobiť nejaký posudok. V takom prípade bude môcť byť zazmluvnený ako špecialista ortopéd a bude sa môcť k tomu vyjadriť. O toto ide. Nemusí tam byť špecializácia pracovné právo alebo niečo iné.
Ja som dokonca rozmýšľal, že možno ideálne by bolo, keby podobne, ako máme systém súdnych znalcov, by sme mali aj akoby lekárov, ktorí by sa mohli zaradiť na nejaký zoznam, nazvime to, že posudkových znalcov v jednotlivých oblastiach a v danom regióne, ak by bol problém, že nie je dostatok posudkových lekárov, tak by sa jednoducho mohli obracať aj na týchto špecialistov. Ale zatiaľ to riešime takým spôsobom, ako to teraz navrhujeme, a dohodli sme sa, že zhruba o rok sa k tomu vrátime a uvidíme, že ako to funguje, či s tým ešte bude treba to vylepšovať, alebo tá existujúca úprava bude stačiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.10.2021 o 13:57 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:03

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, ja by som v krátkosti chcela zareagovať na to, čo tu bolo povedané, a teda v prvom rade sa aj poďakovať pánovi ministrovi za to, že zahrnul návrh, s ktorým som ja prišla pred nejakým časom na základe podnetov občanov so zdravotným postihnutím ohľadom úpravy motorového vozidla, aby bolo možné uskutočniť takúto úpravu pred tým ešte, než ten človek sa stane majiteľom vozidla. Naozaj je to, myslím si, že detail, ktorý ale uľahčí život ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím, aby nemuseli najskôr kúpiť vozidlo a potom čakať na prerábku, keď teda na ňu majú nárok.
Taktiež by som sa chcela pristaviť pri téme posudkových lekárov. Je to problém, ktorý sa tu ťahá roky. My nemáme dostatok posudkových lekárov a tí, ktorí sú v systéme, veľakrát naozaj už sú staršieho veku, odchádzajú pomaly do dôchodku, čiže ten posun vekový je taká náplasť na to, aby ešte ako-tak nám fungoval ten posudkový systém a preto opäť ja už som to niekoľkokrát hovorila aj v minulosti, keď som pôsobila ako poslankyňa Národnej rady aj z Európskeho parlamentu. My potrebujeme dobrú posudkovú reformu. My potrebujeme naozaj vytvoriť posudkové tímy, viacerých ľudí, ktorí budú posudzovať jednotlivé žiadosti, pretože sa nám stávalo, žiaľ, v tej praxi v minulosti, že napriek tomu, že to boli posudkoví lekári, vzhľadom k tomu, ako sa vyvíjajú rôzne ochorenia a jak ich lepšie vieme možno nejako diagnostikovať atď., tak najmä pri diagnózach typu autizmus sme sa stretávali s tým, že tí posudkoví lekári nie celkom chápali, o aký typ postihnutia alebo aký typ ochorenia tu ide. Veľakrát príspevky boli zamietnuté. Čiže preto ja sa stále prikláňam k tomu, aby boli multidisciplinárne tímy, eventuálne to, čo aj pán minister spomínal. Proste nech je tých lekárov viacej, možno ktorí sú aj online a ktorí slúžia ako poradcovia, ale aby naozaj sa nestávalo to, že len (zaznievanie gongu) preto, že je to možno nejaká diagnóza, s ktorou sa ten-ktorý lekár nestretol, tak boli zamietnuté príspevky na kompenzáciu.
Samozrejme vítam to, že sa ide zdvihnúť ten príspevok zo strany štátu pri pomôckach. My sme v minulosti na to veľakrát upozorňovali, že hoc aj len 5 % z tej sumy pre mnohých ľudí je nedosiahnuteľné, likvidačné, museli si požičiavať peniaze, aby vôbec si mohli dovoliť takúto kompenzačnú pomôcku. Čiže naozaj to vítam a ja budem rada, ak v budúcnosti možno pristúpime k tomu, že naozaj tí, ktorí sú najodkázanejší, nebudú musieť platiť žiadne doplatky, ale dostávali tieto kompenzačné pomôcky včas a také, aké potrebujú.
Pretože to je ďalší problém, že veľakrát, či sú to rôzne vozíky alebo proste načúvacie prístroje atď. a aj viete veľmi dobre, tí, ktorí sa v tom trošku orientujete, že nie je to len problém, teda čo sa týka tohto rezortu, ale aj rezortu zdravotníctva, je tam nejaká postupnosť, kedy si o čo môžu dotyční ľudia požiadať. Veľakrát dostávajú pomôcky, ktoré nie sú vyhovujúce, len preto, že sú na sklade, proste ich dostanú. Jednak to tým občanom nepomôže, na druhej strane sú to vyhodené finančné prostriedky. Takže spolu s ďalšími kolegami, aj teda v spolupráci s ministerstvom práce, aj v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva chceme sa baviť o tom, že by sa zjednotil možno ten systém, aby hneď včas ten človek dostal tú pomôcku, ktorú potrebuje, a nieže dostane nejakú jednu, ktorú potom odloží do pivnice, a musí si buď kúpiť druhú alebo potom cez úrad práce to nejako riešiť na dlhé lakte.
Pokiaľ ide k tej linke, o ktorej ste hovorili, pán minister, ja som samozrejme za akúkoľvek pomoc aj v tom prípade vo vzťahu k seniorom, len chcem potom upozorniť na jednu vec, ono sa nám to stalo aj pri duševnom zdraví, že popri linkách pomoci, ktoré už existujú, tu vznikla jedna štátna. Žiaľ, z tých informácií, ktoré mám, je minimálne využívaná, pretože ľudia o nej nevedia. To znamená, že keď už aj niečo urobíme, tak prosím, urobme to tak, aby ľudia o tom vedeli, aby ju mohli využívať, pretože tieto služby sú naozaj veľmi-veľmi potrebné, alebo potom pristúpme k tomu, že budeme podporovať tie linky, ktoré už existujú, ale, samozrejme, s tým súvisia aj tie problémy, o ktorých ste hovorili, že tam možno treba robiť nejaké verejné obstarávanie, ale chcem na to upozorniť, aby opäť dobre mienená vec neskončila tak, že nebude pomáhať ľuďom.
Takže toľko za mňa k tomuto návrhu. Ja samozrejme uvítam, ak teda ešte bude možnosť rozšíriť tento návrh cez pozmeňujúce návrhy o možno ďalšie nejaké vylepšenia tak, aby ľudia so zdravotným postihnutím mali život kvalitnejší.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

19.10.2021 o 14:03 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video