48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

19.10.2021 o 15:58 hod.

Marek Hattas

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:52

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán Schlosár, teda odznelo veľa vašich dojmov, domnienok, nejakých konšpirácií, ako to asi bude, čo sa bude všetko dať zneužiť a kto to zneužije. Čiže ja skúsim faktograficky.
Správne ste vo svojom vystúpení podotkol, že § 4 tam bol, respektíve je a doplnila sa len časť, ktorá hovorí o tom, že tú prekážku práva voliť, ktorá je zákonom ustanovená, obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany verejného zdravia a doplnené bolo, že ak osobitný zákon v čase pandémie neustanoví inak. A v dôvodovej správe v osobitnej časti, ak ste si prečítali, je k tomuto bodu nasledovné: "upravuje sa znenie § 4 z dôvodu neopodstatnenosti členenia tohto ustanovenia na písmená. Zároveň sa dopĺňa možnosť ustanoviť v čase pandémie a v príčinnej súvislosti s ňou osobitným zákonom podmienky, za ktorých sa prekážka práva voliť na voličov, ktorým bolo zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany verejného zdravia, nebude", opakujem nebude "vzťahovať a títo budú môcť uplatniť svoje aktívne volebné právo. Cieľom úpravy je umožniť hlasovať aj voličom, ktorí by sa za iných okolností z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 nemohli zúčastniť volieb.".
Čiže dôvodová správa je súčasťou zákona, neviem, či viete, ako funguje legislatíva, ale zákon hovorí jasne, že chce riešiť súčasný stav, ktorý by mohol viesť k tomu, že niektorí ľudia kvôli pandémii by nemali možnosť voliť tak, aby voliť, aby voliť mohli.
Ďakujem vám veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2021 o 15:52 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:53

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo.
Rasťo, správne si analyzoval, poviem to takto, možné nemožnosti a nemožné možnosti v zákone tejto vlády, v ktorej nie je nič nemožné. Je schopná i z nemožnosti urobiť možné a vyhlásiť to za normálne a dobré. Hranice normálneho sa v tomto období, sú, sa posúvajú. Je to všetko relatívne. Vynikajúco si odhalil riziká tohto podľa mňa rafinovaného zákona. Treba si dať pozor. Analýza ´par excellence´.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2021 o 15:53 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:54

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za slovo.
Pán poslanec Schlosár, ďakujem, že si to objasnil. Treba si uvedomiť jednu vec, že dôvodová správa nie je znenie zákona, pretože dôvodová správa je len taká reklama na ten zákon a ak si každý poslanec prečíta tú, prečíta to znenie zákona, tak tam je to v tom § 4 celkom dostatočne jasne napísané, o čo tam ide. Čiže Úrad verejného zdravotníctva bude môcť označiť niekoho, že má prekážku a tým pádom volebná komisia ho vyškrtne zo zoznamu. Čiže Úrad verejného zdravotníctva má takú právomoc, že môže odobrať volebné právo niekomu, kto teda nespĺňa podľa nich nejaké podmienky a tým pádom aj tá okrsková volebná komisia príde k údajom možno, na ktoré nemá vôbec právo, pretože ak sa tu píše, je tam meno, priezvisko, dátum narodenia. To je v poriadku. Názov obce, ulice, orientačné číslo domu, to je v poriadku, ale ten úrad im bude musieť označiť, na základe čoho sú a nie som si celkom istý, že akým spôsobom to chcú spraviť, že či bude ten dotyčný, ktorý bude vyškrtnutý, nejako oboznámený, alebo bude dávať súhlas so zverejňovaním takýchto údajov, aj čo sa týka údajov o zdravotnom stave.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2021 o 15:54 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:56

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Zareagujem iba na jednu vec, ktorú ste tam povedali, ktorá sa týka pána ministra obrany Naďa a vašej kritiky toho, že príslušníci ozbrojených síl, pokiaľ idú na misiu do zahraničia, musia byť zaočkovaní. Ja neviem, to pre vás je, pán Schlosár, naozaj novinkou, že nielen teda vojaci, ale aj každý človek, ktorý chce cestovať do niektorej ázijskej alebo africkej krajiny, sa musí pred tým vstupom do tej krajiny zaočkovať a že je to povinné. No a keďže sme v stave celosvetovej pandémie, tak k tým viacerým očkovaniam pribudne ešte jedno. To naozaj považujete za takú tragédiu?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2021 o 15:56 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:56

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Lehotský, ak je naozaj cieľom to, cieľom tejto novely zákona umožniť osobám, ktoré sú v karanténe kvôli COVID-u, aby mali možnosť voliť, tak ako je to napísané v dôvodovej správe, tak potom nerozumiem naozaj tomu, prečo celá tá prekážka volebného práva z tohto dôvodu odtiaľ zo zákona jednoducho nevypadla? Prečo toto nechcete zmeniť? A prečo neuvádzate aj tie konkrétne podmienky? Ja som tu už hovoril, hej? Čiže toto je zatiaľ len v rovine nejakého deklarovaného cieľa, ale tak ako je ten zákon postavený teraz a ako ho plánujete vy rozšíriť, tak aby sa vlastne tá prekážka volebného práva stala realizovateľnou, tak momentálne naozaj umožňuje to, čo som hovoril, umožňuje tie riziká, umožňuje zneužitie. Ak chcete zabrániť tomu zneužitiu, tak by ste mali zmeniť samotné paragrafové znenie a nie robiť nejaké deklarácie do dôvodovej správy, ktoré v podstate o ničom nevypovedajú.
A, pán poslanec Benčík, tí vojaci na zahraničné misie nechodia len do nejakých exotických krajín niekde do Ázie, do Afriky, kde sú kadejaké choroby typu žltá zimnica a týfus a podobné, podobné choroby, ale chodia aj do krajín, ako je napríklad Cyprus, alebo jednoducho kedysi boli na zahraničných misiách, a tak sa to nazýva, aj keď to sú častokrát nie zahraničné misie, ale okupačné misie, chodili napríklad aj do bývalej Juhoslávie, čo je relatívne krajina, ktorá je nielen teda európska, ale aj nie až tak vzdialená Slovensku. Čiže tu naozaj nie je dôvod na to, aby sme teraz nútili vojakov očkovať sa z toho dôvodu, že idú na nejakú misiu, lebo kdekoľvek pôjdu, všade sa bude vyžadovať to, aby boli zaočkovaní práve proti COVID-u, nie proti nejakej exotickej chorobe.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2021 o 15:56 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:58

Marek Hattas
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo.
Vážené poslankyne, vážení poslanci, pán minister, ja by som sa chcel v rámci tohto zákona, síce sme iba v prvom čítaní, ale chcel by som upozorniť na jednu dôležitú vec, a to je, že budúci rok máme voľby spojené, nielen teda komunálne, a to teda do obcí a miest, ale zároveň aj do župy. Hlavne teda vo veľkých mestách bude vcelku, vcelku komplikované hlasovanie, ktoré je vlastne spojené, spojené s týmito voľbami, lebo nielenže budete hlasovať do mestskej časti, vyberať svojich poslancov, následne budete voliť primátora alebo starostu a taktiež potom aj poslancov do župných volieb a samotného župana, ale teda špeciálne v Bratislave a v Košiciach. Tých volieb bude dokonca šesť, takže tých počet delegátov, ktorých budete krúžkovať, je naozaj že veľmi veľa.
Ja si myslím, že je tu príležitosť sa pozrieť na to, aby sme túto voľbu možno trošku zjednodušili, zoptimalizovali. Ten systém, ktorý tu máme teraz zavedený, a to je to, že na kandidátnej listine máte poslancov uvedených podľa abecedy, so sebou prináša niekoľko, niekoľko problematických bodov. Je štatisticky dokázané, že poslanci, ktorí sú skorej v abecede, sa dostávajú za poslancov častejšie, ako tí, ktorí sú nižšie v abecede. Sú tu problémy, kedy si, kedy kandidáti sa volajú rovnako alebo majú rovnaké mená dokonca. Takže je tu, je tu viacero problémov, ktoré sú práve spojené s tým, že tie volebné lístky sú urobené, ako sú urobené, to znamená, že podľa abecedy.
Ja si myslím, že je tu momentálne priestor, máme skoro rok do volieb, aby sme sa pozreli na to, či by sme práve tieto hlasovacie lístky nezoskupili podľa jednotlivých kandidátok a tým pádom možno aj sprehľadnili potom tú následnú voľbu, ktorú bude mať obyvateľ daného mesta alebo danej obce.
Veľmi podobný model majú v Českej republike, takže ja si myslím, že by stálo za to, za zváženie ešte pouvažovať aj nad týmto variantom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.10.2021 o 15:58 hod.

Marek Hattas

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:01

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Hattas, ako primátorovi krajského mesta vám rozumiem, že dávate takýto, takúto poznámku, resp. dávate takúto možnosť, aby sa menný zoznam kandidátov na post či už poslanca v miestnej časti alebo poslanca v magistráte mesta neoznačoval podľa abecedného poradia, ale je dosť vysoko pravdepodobné, že aj takéto označovanie naozaj môže prispieť k tomu, že človek, ktorý má iniciály v abecednom poradí prv ako kandidát iný, tak môže mať z toho takú menšiu výhodu.
Ale naozaj si nemyslím, aby spôsob, ktorý ste tuná prezentoval alebo deklaroval, najmä ten nápad z Českej republiky, že je to podľa nejakej kandidátnej listiny, aby to bolo na nejakom samostatnom lístku. Skôr by som sa možno zamýšľal nad tým, či by to nemohlo byť urobené na základe vyžrebovania nejakého čísla daného kandidáta, ktorý by urobila buď tá okrsková alebo tá miestna komisia, v ktorom obvode sa ten dotyčný kandidát rozhodol kandidovať. Bolo by to podľa mňa férovejšie, spravodlivejšie a odbúrala by sa naozaj tým tá taká určitá neférovosť, že niekto je v abecednom poradí uvedený skôr a druhý neskôr.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2021 o 16:01 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:02

Marek Hattas
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za tú poznámku. V Českej republike je to vyriešené v celku jednoducho, a to znamená, že na tom, na tom volebnom lístku sú všetky tie kandidátne listiny a tá kandidátna listina je v takom poradí tam daná na tom lístku, ako je, ako je vyžrebovaná. To znamená, že je to žrebom. A potom na tej jednotlivej kandidátnej listine v tabuľke sú poslanci spravení podľa poradia, aké ho určí práve ten splnomocniteľ tej kandidátky. Takže oni to tam majú vcelku, vcelku férovo vyriešené a možnože stojí za to si z toho zobrať ponaučenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2021 o 16:02 hod.

Marek Hattas

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:03

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, máme tu (reakcia z pléna), máme tu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Nasaďte si, prosím vás, pán poslanec, rúško, buďte taký dobrý.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Máme tu overenú, overenú bonzáčku Aničku Zemanovú. Ale okrem toho tu máme (reakcia z pléna), okrem toho tu máme, no samozrejme, aj bonzáka Benčíka, ale tak to je, ale k veci.
Okrem toho tu máme novelu zákona o výkone volebného práva, v podstate o výkone volieb. A v tejto novele potichučky minister vnútra zavádza absolútnu selekciu podmienok pre výkon aktívneho volebného práva obyvateľov v Slovenskej republike, alebo občanov Slovenskej republiky.
Považujem za mimoriadne dôležité upozorniť ľudí na to, že podľa tejto novely budú mať ľudia, ktorí budú podliehať karanténnym opatreniam, menšie právo ako väzni. Podľa tejto novely ľudia, ktorí vyhláškou budú podliehať na základe vyhlášky karanténnym opatreniam, budú jednoducho z volieb vyradení. Voliť nebudú môcť. Na druhej strane väzni odsúdení aj vo väzbe, voliť stále môcť budú. To znamená, štát v tejto chvíli zastúpený ministrom vnútra Mikulcom z ľudí, ktorí nijakým spôsobom neporušili zákon, z ľudí, ktorí ničím sa proti legislatíve platnej v Slovenskej republike neprehrešili, len jednoducho budú povinní byť v karanténe na základe možno vyhlášky, ktorá bude účinná tri dni pred dňom volieb, budú mať menšie volebné, to znamená aj menšie občianske právo, ako väzni, ktorí sú napríklad odsúdení na doživotie za nejaký obzvlášť závažný zločin.
A tak ako pred chvíľkou úplne trefne spomenul kolega Rastislav Schlosár, tento zákon je napísaný tak vágne a tak voľne, že je úplne na mieste obava z toho, že pravidlá na umiestňovanie ľudí do karantény, pravidlá, ktoré budú definovať to, kto musí a kto nemusí byť v karanténe počas volieb, budú môcť byť kľudne spravené nejakou vyhláškou na všetko ochotného hlavného hygienika.
A na základe tejto vyhlášky ľudia zo dňa na deň dostanú na výber, buď sa podriadia nezmyselným totalitným opatreniam v rámci COVID-pandémie, alebo si zachovajú svoju slobodu, zachovajú si svoje vlastné uvažovanie a rozhodovanie, no ale ako odmenu za to stratia cez voľby svoje aktívne volebné právo. Volieb sa nebudú môcť zúčastniť a budú sa môcť len prizerať na to, ako sa kreujú, vytvárajú nové štátne orgány vo voľbách a tento proces nebudú môcť nijakým spôsobom ovplyvniť.
Kolegyne, kolegovia, ak niečo smeruje k absolútnej diskriminácii veľkej skupiny ľudí, ak niečo smeruje k absolútne totalitnému nastaveniu volebného systému na Slovensku, tak je to práve táto novela, ktorá má na základe vymyslených zdravotných kritérií z volieb doslova eliminovať veľké skupiny obyvateľov.
Ak by to tak nemalo byť, ak by to tak nemalo byť, potom nevidíme ani jeden racionálny dôvod, pre ktorý, pre ktorý táto novela dnes do parlamentu prichádza. Nejde teda o nič iné, ako o zle zamaskovaný pokus odstrániť z volieb tých, ktorí nesúhlasia s protiľudskými, s protidemokratickými a nezákonnými COVID-opatreniami súčasnej vlády a týchto ľudí tak úplne vylúčiť z akéhokoľvek, z akejkoľvek možnosti ovplyvňovať veci verejné.
To znamená, že voľby s takto upravenou skupinou voličov nemôžu dopadnúť inak ako v prospech vládnych strán, v prospech strán presadzujúcich COVID-buzeráciu vlastných občanov. Ja verím, že sa nájde v tejto sále dostatok poslancov, ktorí si toto riziko, toto nebezpečenstvo uvedomia, a že táto novela, ktorá by znamenala koniec slobodným voľbám na Slovensku, tu schválená nebude.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.10.2021 o 16:03 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:09

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som to zhrnul takto. Bez ohľadu na to, čo sa nachádza v dôvodovej správe v tejto novele zákona, bez ohľadu na to, aký je deklarovaný cieľ tejto novely zákona, fakt je taký, že keď si prečítame paragrafové znenie, keď si pozrieme, kam toto paragrafové znenie smeruje, aké budú jeho účinky, čo bude znamenať v praxi, tak to znamená toľko, že minister vnútra doteraz, z doteraz nevykonateľnej fiktívnej prekážky práva voliť pre osoby, ktoré sa nachádzali v karanténe, ktorá sa prakticky nedala aplikovať, ani sa v minulosti nikdy neaplikovala, urobí reálnu a vykonateľnú prekážku práva voliť. Reálnu a vykonateľnú. To je jediná zmena, ktorá tam nastala, a to, čo by tam naopak malo byť, a to teda to, že právo voliť by sa malo zobrať osobám, ktoré sú vo výkone trestu, ktorí sú právoplatne odsúdení minimálne za nejaké úmyselné trestné činy, minimálne za tie najzávažnejšie trestné činy, trebárs na doživotie, tak to, samozrejme, táto novela absolútne žiadnym spôsobom nerieši, ale naopak rieši to, ako zaviesť do praxe obmedzovania alebo teda odobratie volebného práva osobám, ktoré sú v karanténe.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2021 o 16:09 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video