48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

20.10.2021 o 11:41 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

10:50

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, dovoľte mi zareagovať na jednotlivé pozmeňujúce návrhy, ktoré sú. Ja som nestihol k zákonu 138, lebo prebehol veľmi rýchlo, pán poslanec Habánik, v rámci pozmeňujúcich návrhov, ktoré vy predkladáte, nemôžme ich, nemôžme ich akceptovať, pretože v rámci jedného pozmeňujúceho návrhu vy navrhujete doplniť ešte psychoterapiu, a toto sú zdravotné činnosti, ktoré musíme ešte vyrokovať s ministerstvom zdravotníctva a s jednotlivými poslaneckými klubmi, a následne by sa potom mohli vložiť, ale predpokladám, že budeme mať ešte nejakú novelu budúci kalendárny rok, kde by sme sa mohli o tom rozprávať.
Čo sa týka akreditácií, tak akreditácie nemáme zavedené. To bude samostatný register, ktorým budeme realizovať jednotlivú evidenciu, takže aj z toho dôvodu nemôžme akceptovať tieto vaše návrhy.
Čo sa týka vašej obavy, tak naozaj ten proces bol veľmi participatívny s tým, že sú vytvorené podporné centrá, 40, alebo bude sa vytvárať 40 podporných centier na celom Slovensku, že budeme predpripravovať jednotlivé veci, ktoré už následne teraz vychádzajú von, aj čo sa týka vyhlášok, aby sme naozaj nejakým spôsobom zabezpečili ten chod a plynulú realizáciu tohto návrhu.
Čo sa týka pána poslanca Šudíka, aby som vám odpovedal, áno, mysleli sme na to, ale potrebujeme ešte chvíľu zapracovať v rámci vysokých škôl, pretože štátnice a atestácie máte iba z maďarského jazyka, nie sú z rusínskeho alebo nie sú z rómskeho jazyka a potrebujeme sa dopracovať s Prešovskou univerzitou k tomu, že budeme vedieť robiť štátnice aj v týchto oblastiach. Sme na veľmi dobrej ceste, aby sme nasledujúce obdobie už mali študentov, ktorí budú môcť mať takéto štátnice, budú môcť študovať a následne potom budeme vedieť ich pretavovať aj do regionálneho školstva. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Výrazne na to sme mysleli, lebo aby sa to netočilo iba okolo jednej národnostnej menšiny, ale aby sme vedeli pokryť aj všetky ostatné náležitosti, ktoré sú tam.
K jednotlivým pozmeňujúcim návrhom. Ja sa aj teším a ďakujem za to upozornenie zo strany pána Šudíka, kde sa upravuje táto definícia, lebo naozaj v tej pôvodnej jednotlivé triedy v rámci rusínskej menšiny neboli obsiahnuté v tom návrhu zákona a týmto návrhom sme to dopĺňali.
Veľmi oceňujem ten návrh zo strany pána Gyimesiho, čo sa týka, čo sa týka vzdelávania jazyka ako cudzieho jazyka. V predchádzajúcom volebnom období sme tento návrh mali, predkladala ho naša kolegyňa z poslaneckého klubu SaS. Ja som veľmi rád, že teraz sa to podarilo pretlačiť, že sme ešte vychytali všetky tie náležitosti, ktoré tam boli. Mohli sme to vypilovať a následne takýmto spôsobom to budeme vedieť zavádzať aj do vzdelávacieho procesu.
Tiež oceňujem pozmeňujúci návrh pani poslankyne Šofranko a ubezpečujem, že kvalifikácie a jednotlivé veci sú tam veľmi výrazne pozreté, a keby nebolo jednotlivých poslancov aj pri iných návrhoch zákona, tak možno by sme to ešte trošku výraznejšie posunuli a otvorili, ale na druhej strane aj chápem to, že nemôžme urobiť toľko výrazných krokov a že niekde na polceste sa musíme zastaviť, aby sme držali ten systém, aby sme ho nejakým spôsobom nedestabilizovali, aby sme držali aj kvalifikáciu.
A keď robíme niektoré úpravy, ktoré nejakým spôsobom sa pozrieme na kvalifikáciu zamestnancov, tak to robíme na prechodné obdobie, aby sme im dali možnosť si dorobiť tieto kvalifikácie, aby sme im dali možnosť sa, upraviť si svoje postavenie a následne vedeli celý, celý tento systém zmien reálne zvládnuť v praxi.
Čo sa týka pani poslankyne Halgašovej, ja sa teším z tohto návrhu, obsahu návrhu, aby sme trošku upratali v systéme, aby možno aj niektoré subjekty, ktoré znevažovali a nejakým spôsobom využívali jednotlivé dokumenty, ktoré boli zverejňované v ministerstve školstva, tak následne ich potom pretavili do komerčného procesu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

20.10.2021 o 10:50 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:55

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. pán predsedajúci. Ja chcem ako predseda výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport poďakovať za celý ten proces všetkým zúčastneným aj v rámci výboru, ale aj pomimo neho, aj viacerí kolegovia, ktorí nie sú členmi školského výboru, sa zapojili. Ďakujem aj za taký participatívny prístup ministerstva školstva.
Verím, že čo sa dalo, sme v priebehu toho roka, kde boli aj dve medzirezortné pripomienkové konania, vychytali také tie muchy. Samozrejme, aplikačná prax ešte ukáže, ale myslím si, že ideme do hlasovania s dobre pripraveným zákonom, ktorý myslí na dobro školstva, na dobro detí, a prosím vás o jeho podporu.
Hlasovali by sme aj vzhľadom na množstvo pozmeňujúcich návrhov o 17.00 hod., nie teraz o 11.00 hod., ale o 17.00 hod.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.10.2021 o 10:55 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:04

Ján Benčík

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:05

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Áno, ďakujem, pán predseda. Len si dovolím upozorniť, že tu máme opäť a znova poslancov kolegov, ktorí nenosia rúška. Ja vás poprosím, aby ste ich napomenuli.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

20.10.2021 o 11:05 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:06

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja tiež mám len takú malú prosbu, že, viete, včera ste o tom hovorili, pán predseda, že tie rúška by mali byť nasadené naozaj na nose, a keď sa pozriem na tú stranu, tak oni si ich dajú pod nos, to ako keby vôbec nemali. Ďakujem, ďakujem... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán poslanec, prepáčte, ale o tomto takisto nebudem dávať hlasovať.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Ďakujem, ja viem, ja viem... (Hovorené súbežne s predsedajúcim.) Ja len...
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

20.10.2021 o 11:06 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:41

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán predseda. Len pripomínam kolegom členom výboru na kontrolu činnosti SIS, že dnes máme riadne rokovanie výboru 12.15 hod.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

20.10.2021 o 11:41 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:41

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Ďakujem. Pripomínam členom výboru pre kultúru a médiá, že o 12.05 hod. sa stretneme v rokovacej miestnosti výboru, č. 32.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

20.10.2021 o 11:41 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:41

Andrej Doležal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi z poverenia vlády uviesť vládny návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 213 o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Opatrenia prijaté Slovenskou republikou vo vzťahu k prenosnému ochoreniu COVID-19 týkajúce sa napr. zákazu vykonávania určitých civilných letov alebo prekračovania hranice Slovenskej republiky, ako aj obmedzenia slobody pohybu a pobytu, či opatrenia prijaté inými štátmi mali, ale hlavne majú vplyv na fungovanie podnikov vrátane leteckých dopravcov. Na základe zrušenia zákazu vykonávania určitých civilných letov mohli byť z pohľadu civilného letectva lety vykonávané bez obmedzení, avšak obavy ľudí, ako aj ďalšie prijaté opatrenia vládou Slovenskej republiky a Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky obmedzili príjmy leteckých dopravcov. Aj napriek skutočnosti, že vláda Slovenskej republiky v máji ukončila núdzový stav, situácia v oblasti obchodnej leteckej dopravy sa nijakým výrazným spôsobom nezlepšila.
Prognózy týkajúce sa letovej prevádzky, najmä čo sa týka počtu letov, ktorej najväčšiu časť tvorí obchodná letecká doprava, nie sú pre oblasť civilného letectva na najbližšie obdobie veľmi priaznivé. Navyše kritický stav v odvetviach cestovného ruchu má aj významné makroekonomické dosahy, keďže vzhľadom na prierezový charakter odvetvia vplýva aj na všetky spojené infraštruktúry, ako napr. aj na oblasť obchodnej leteckej dopravy.
S cieľom zabezpečiť čiastočnú kompenzáciu pre príslušných leteckých dopravcov vládny návrh zákona predstavuje právny základ, ktorý umožní ministerstvu poskytnúť príspevok v civilnom letectve zo svojej rozpočtovej kapitoly na úhradu oprávnených nákladov alebo refundáciu výdavkov, ktoré súvisia so zmiernením negatívnych následkov spôsobených prenosným ochorením COVID-19.
Ministerstvo dopravy chce prijať schému na pomoc civilnému letectvu na Slovensku. Bavíme sa o troch leteckých spoločnostiach, ja len pripomínam, že sme nedávno predstavili schému aj pre letiskové spoločnosti. Príspevok na zmiernenie negatívnych následkov bude možné poskytnúť po splnení podmienok podľa vládneho návrhu zákona a na základe schválenej schémy pomoci. Pripomínam, že schéma pomoci ešte musí podliehať schváleniu v Európskej komisii.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať o podporu pri prerokovávaní predloženého vládneho návrhu zákona aj o jeho schválenie.
Ďakujem.
Skryt prepis

20.10.2021 o 11:41 hod.

Ing.

Andrej Doležal

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:44

Peter Vons

11:46

Peter Vons
Skontrolovaný text
Ja sa chcem poďakovať pracovníkom z ministerstva dopravy, že sa ujali a pripravili túto schému, pretože ja aj ako predseda komisie pre dopravu a výstavbu pri hospodárskom výbore som bol oslovený a chvíľu to trvalo, ale ďakujem, že sa to podarilo, a dúfajme, že to prejde teda aj s tými ďalšími ešte povoleniami, ktoré sú potrebné k tomu, aby sa tie financie mohli uvoľniť pre tieto letecké spoločnosti. O tomto zákone budeme hlasovať o 17.00 hodine.
Skryt prepis

20.10.2021 o 11:46 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video