48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:43 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 10:28

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za možnosť vystúpiť aj pri takomto nezmyselnom návrhu.
Viete, ja som dlho rozmýšľal, že čo spája našu kvázi ľavicu, ktorú predstavuje SMER – sociálna demokracia, a kvázi tú našu extrémnu pravicu. Veď videli sme fotky, kde náš poslanec Blaha s pánom Kotlebom sa družne objímali na protestoch a pomaly si hladkali chrbáty. A fakt mi to nedávalo zmysel. Však veď pred osemdesiatym deviatym sa veľmi bojovalo proti fašistom, boli tu oslavy Slovenského národného povstania, hrdo sa partizáni bili do hrudníkov, akí boli oni silní ľavičiari, ale boli vlastne komunisti, socialisti.
Potom príde rok 2021, pandémia, ľavičiari sa s týmito extrémnymi pravičiarmi objímajú a organizujú spolu protesty. Nedávalo mi to nejaký veľký zmysel. Potom som narazil na jednu knižku. Ja čítam rád knižky, aj ktoré nie sú kvázi z toho liberálneho spektra alebo toho slobodného. Sú aj také konzervatívnejšie a dostal som knižku, že Licencia na zabíjanie do mojej schránky. Je to knižka o sprísňovaní potratov, resp. o tom, aké potraty nie sú správne. Ja si to zase nemyslím, ale to je iná téma. Paradoxne, v tejto knižke je aj veľa vecí, s ktorými súhlasím a ktoré sú podľa mňa fakt. A ja si dovolím prečítať krátky úryvok z tejto knižky, lebo asi by som nedokázal povedať tak presne, ako je to v tejto knižke vypísané a normálne, ak je ten autor, tak mu dávam klobúk dole a má odo mňa fľašku minimálne nejakého dobrého koňaku za tento text. A dovolím si to prečítať.
Die Sowjetunion, unser Vorbild und Freund. Sovietsky zväz, náš vzor a priateľ. Veľmi rozšíreným mýtom, ktorého propagátormi sú predovšetkým súčasní radikálni ľavičiari a nimi ovládané médiá, je tvrdenie, že Adolf Hitlter bol akýsi pravičiar a že ideológia, ktorú stelesňuje tzv. nacizmus, je ideológiou so skrz-naskrz pravicovým pôvodom. Neonacisti sú neraz, paradoxne, označovaní za pravicových extrémistov, hoci ich heslá sú priam skopírované z diel klasikov marxizmu. A pritom nejeden historik, ktorý sa seriózne zaoberal koreňmi Hitlerovho diela, neváhal označiť Hitlera za presvedčeného boľševika v nemeckom prostredí. Dokonca jeden z najvýznamnejších poľských intelektuálov 20. storočia Józef Mackiewicz navrhoval kvôli nevôli svojich ľavicových kolegov zo spisovateľského a novinárskeho prostredia, aby sa Hitlerova ideológia označovala trefnejším termínom, national boľševizmus, pán Blaha.
Socializmus bol jedným z troch základných pilierov Hitlerovej ideológie. Ďalšími dvoma piliermi bol nacionalizmus a rasizmus. Hitler bol usilovným žiakom Marxa a Engelsa. Priznáva sa k tomu v knižnom rozhovore pod názvom Rozhovory s Hitlerom, ktorého autorom je Hermann Rauschning. V knihe Rauschning cituje tieto Hitlerove slová: "Naučil som sa veľmi veľa vďaka marxizmu, čo sa nebojím priznať. Rozdiel však spočíva v tom, že ja som skutočne uviedol do života všetko to, o čom tí šuflikanti a písalkovia iba nesmelo bľabotali." Neviem, či ste vtedy žil, pán Blaha. Celý národný socializmus je na tom založený.
Hitler vysvetlil Rauschningovi taktiež to, prečo po prebratí moci v januári ´33, 1933 vydal rozkaz, aby boli radoví nemeckí komunisti bez problémov a formalít prijímaní do radov NSDAP. Nemci sa nikdy nezboľševizujú, no boľševizmus sa stane odnožou z národného socializmu. Veď s boľševizmom nás omnoho viac spája, ako rozdeľuje. Malomeštiacky sociálny demokrat či odborový predák sa nikdy nestane národným socialistom, ale komunista bude bezchybným národným socialistom.
Hitler bol skutočným a nadšeným zástancom socializmu a z tejto politickej vízie prebral všetky podstatné body do svojho programu. Revolučnosť, diktátorskú koncepciu moci, myšlienku vedúcej úlohy strany, nenávisť ku kapitalizmu, triedny boj adoptovaný vo forme boja o rasovú čistotu. Nacizmus sa od svojho počiatku deklaroval ako radikálne socialistické hnutie založené na nasadení robotníkov. Zároveň však národný socializmus, v skratke nacizmus, bol v istej opozícii oficiálnemu internacionálnemu socializmu.
To, že Hitler neskôr bojoval s boľševizmom, nesúvisí s jeho odporom voči marxisticko-leninským východiskám, s ktorými sa plne stotožňoval. Neskorší odpor k boľševikom súvisel s jeho posadnutosťou rasovým bojom a tým, že boľševizmus začal pokladať za židovskú kreáciu marxizmu. George Watson, jeden z popredných britských bádateľov a historikov 20. storočia, správne poznamenáva, že Hitlerom vytvorený národný socializmus bol vlastne neteoretický marxizmus. Socialistická tvár nacizmu je pre ľavičiarov tak problematická, že vyvíjajú dlhodobo enormné úsilie, aby presvedčili, že svet, že Hitler bol všetko možné len nie nadšený socialista. Je naozaj veľkým paradoxom našich čias, že z ľavicového diktátora Hitlera spravili súčasné ľavicové elity prostredníctvom im poplatných novinárov a historikov presvedčeného pravičiara a z jeho pravicových odporcov z dôstojníckeho zboru Wehrmachtu, z radov proruských zemanov či diplomatického zboru urobili ľavicových milovníkov pokroku.
Takže, páni a dámy, nestotožňujem sa so všetkým v tejto knižke, čo je písané ohľadom potratov a iných vecí, ale čo sa týka zdroju a toho gra, koreňa, odkiaľ pochádzajú tieto ideológie, ktoré reprezentuje pán Blaha, sú v podstate len takým mutantom fašizmu, ktoré reprezentoval Hitler.
Ďakujem veľmi pekne za vaše vypočutie a teším sa na faktické poznámky.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.10.2021 o 10:28 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:34

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
No, mali sme tu čitateľský krúžok. Už som len čakal, že pán poslanec Žiak, že začne obhajovať pedofilov, ako to zvykne. Ale čo čakať od človeka, ktorému nevadí eštebák Budaj, ktorému nevadí udavač Benčík. Neprekvapili ste ma, pán poslanec Žiak z SaS.
Viete, koalícia alebo koaličné poslankyne mali tlačovku. Mali tlačovku, kde vyzývali, kde vyzývali na slušnosť. Ja si myslím, že vyzývali na slušnosť v pléne. A, pán poslanec Žiak, vy idete a idete vykrikovať kolegovi, že je otcovrah? Vy idete vykrikovať kolegovi poslancovi, že je otcovrah? To kde sme? (Reakcia z pléna.) Však ale vidíme, to ako hlboko sme klesli? (Reakcia z pléna.) To nie je možné! Toto nie je možné! Ako musím byť, ja neviem, že aj keď nemám iné alebo mám iné názory ako niekto z vás, tak rešpektujem váš názor. Mám iný, ale neznížim sa k tomu, aby som ho nazýval do otcovrahov. A to povedal tu, to sú svedkovia, to povedal tu predo mnou. (Reakcia z pléna.)
Možno ste vy, kolega, to nepočul, on to povedal, ani to netají, že to nepovedal. Povedal ste to alebo nie? Vidíte, ani to netají. On to povedal tu. Veď to nie je možné. On sa smeje ako postihnutý. Sa nečudujte, že tu chceme, aby tu boli testy, aby sme tu mohli mať psychiatri. Veď tu by sa vyžili!
Pozrite sa, takýto chudák ani nepozre sa na faktické, si ich nevypočuje. Ale urážať kolegov, že si zabil vlastného otca, to je poslanec SaS-ky! Teraz zbabelo uteká. Presne tá SaS-ka, tí liberáli, ktorí hovoria, že oni sú tolerantní, že to sú tí najlepší politici. Tak teraz to ukázal, akí sú tolerantní.
Kolegovi Blahovi ide vykrikovať, že si zabil otca?! A ešte má tú drzosť odísť stadeto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:34 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:36

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Je veľká škoda, že pán poslanec Žiak odišiel, lebo jeho vystúpenie presne malo začať tým, že sa mal ospravedlniť pánovi poslancovi Blahovi, akým nechutným spôsobom spomínal jeho nebohého otca. V posledných dňoch sme svedkami, ako je pranierovaný iný opozičný poslanec za jeho vyjadrenie na Facebooku smerom k dcére pani prezidentky a likviduje ho celá spoločnosť. A to, čo dorobil pán Žiak na septembrovej schôdzi smerom k pánovi poslancovi Blahovi, tak dnes presne malo byť to memento, kedy mal vystúpiť a sa mu mal ľudsky ospravedlniť, pretože spomenúť nebohého otca v Národnej rade, ktorá nemala ale nič a nič spoločné s tým vystúpením pred, tak je jedno veľké chrapúnstvo. A je mi veľmi ľúto, že toto, čo teraz on spravil, akým spôsobom sa zachoval tým, že odišiel, to je presne charakteristika toho pána poslanca, akým spôsobom sa správa, akým spôsobom sa vyjadruje a akým spôsobom vie reagovať, resp. nevie reagovať. A je to fakt jedna veľká hanba, to, čo teraz predviedol.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:36 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:37

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
No, vypočuli sme si čosi, rozbiť okno a ujsť, aby som to teda povedal slušne a dalo by sa to povedať oveľa neslušnejšie. Proste toto je ako, tento ľudský hyenizmus sa asi ťažko dá komentovať. Ale aj tak by som sa spýtal tohto pána pseudoposlanca, že či naozaj si myslí, ja by som sa vrátil k tomu meritu veci, ako vy ste povedali, pán podpredseda, že teda vráťme sa k meritu veci, lebo o tom tu z úst tohto pána nepadlo ani slovo. Prečo skutočne si tento pán myslí, že tento deň, ktorý chceme spraviť pamätným a významným dňom, nie je pamätným a významným, keď mnoho iných dní, menej významnejších sú teda pamätné dni? Toto je predsa jedna historická križovatka z hľadiska minulosti Slovenska a Československa. Jedna historická križovatka. Na nej sa predsa rozhodlo bez toho, aby o tom v tej budúcnosti niekto vedel, čo sa bude diať ďalších 20, 30, 50 rokov. Preto je tento deň takým významným, preto by sme si ho mali pripomínať, a preto by si ho mali pripomínať hlavne historici, ktorí, samozrejme, majú na všetko úplne iné zdôvodnenia, ktoré sú podložené aj nejakými inými vedomosťami, ktoré my v tejto chvíli asi ťažko máme. Ale je to v každom prípade deň, o ktorom treba hovoriť, ktorý si treba pripomínať, ktorý treba vysvetľovať, zdôvodňovať a vlastne isté fakty hlavne objasňovať, o ktorých možno dnes vôbec nevieme. A preto je to deň, ktorý si máme všetci zapamätať v mene tých ďalších generácií, čo prídu po nás.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:37 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Žiak je veľkou hanbou tohto parlamentu a mám pocit, že keby hlúposť nadnášala, tak sa tu vznáša ako Sulíkov balónik. To je tak niečo neuveriteľné, čo tento človek natliachal. On konečne objavil knihu, prvú v živote! Našiel v schránke príručku krajnej pravice a on ako liberál teraz tieto krajne pravicové nezmysly tu replikuje a číta nám to v parlamente. To ste už niekedy počuli?
Nabudúce mu dohodíme do schránky nejaký letáčik od nejakej neonacistickej strany, tak on tu bude citovať Hitlera? Lebo toto bola úplne typická neonacistická propaganda, čo tu teraz predviedol pán liberál, liberál Žiak. Ako podľa neho bol Hitler presvedčený boľševik, a preto v Mein Kampfe asi 50-krát napísal, že jeho najväčším nepriateľom je židoboľševizmus. Áno, to dáva perfektnú logiku! A ešte perfektnejšiu logiku dáva, že Adolf Hitler ako prvého, koho poslal do koncentračného tábora, boli nemeckí komunisti na čele s ErnstomThalmannom. A viete, ako dopadol tento jeho akože kamarát, komunista Thalmann? Od roku ´33 do roku, Thälmann, od roku ´33 do roku ´45? Sedel na samotke. Na samotke, si to predstavte. Na samotke v base v koncentračnom tábore, potom ho vytiahli a zastrelili. Toto je ten veľký kamarát komunista Thälmann s Adolfom Hitlerom. Toto tu, toto tu trieska tento človek Žiak, absolútne neznalý histórie. Absolútne neznalý ničoho.
Ja sa hanbím, mám pocit obrovskej prenesenej hanby a je to veľká urážka aj všetkých tých miliónov komunistov, ktorí bojovali a padli v boji proti fašizmu, v boji proti Hitlerovi. Takto urážať! Dokonca mnohých našich starých rodičov, ktorí verili, že musia poraziť fašizmus.
Preboha, človeče, spamätajte sa a opakujem, učte sa, učte sa, učte sa, ale myslím si, že taký človek bez morálky, aj keby teraz prečítal hneď všetky knihy sveta, nikdy lepší nebude. Vy ste jedno obyčajné, číre zlo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:39 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Žiak, vám sa asi zle priznáva jedna vec, že západné štáty, tak ako teraz, ani vtedy naše slovanské národy nemali za nič, že západné štáty nás proste, keď im to vyhovovalo, podhodili ako psov proste, aby nemali oni tie problémy, tak však Česi, Slováci, no čo? Vám sa veľmi zle počúva teraz kritika toho, že to bola skutočne mníchovská zrada, v ktorej krokoch ale, musíme povedať aj bé, veľmi úspešne pokračuje zločinecká organizácia NATO.
A ja tento krok zo strany SMER-u vnímam ako krok istého uvedomenia si geopolitických reálií a síce, že tak, ako bola zrada na našich národoch zo strany západných štátov realizovaná počas tej Mníchovskej dohody, tak tak sa stávame obeťami expanznej svetovládnej politiky Spojených štátov amerických a zločineckej organizácie NATO dnes, dnes a toto sa veľmi ťažko týmto západofilom, ktorí sú združení v súčasnej koalícii, počúva. Toto sa im veľmi ťažko prenáša do ich vedomia a svedomia, lebo sami sú si toho vedomí, že pre tých ich bruselských pánov na Západe sme my proste nič. Preto vítam túto iniciatívu a my ju určite podporíme a bude to veľký signál toho, že si uvedomujeme, celý národ si uvedomuje to, že sme Slovania, našu identitu a že tá skazená západná Európa nás nebude krútiť ako červíky na vidličke.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:41 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán Žiak, vy ste tak zaujímavo začali svoje vystúpenie v rozprave, keď ste sám sebe poďakovali a ste povedali, že ďakujete, že môžte vystúpiť pri tomto nezmyselnom návrhu zákona. Tak ja sa vás chcem spýtať: Čo bolo na tomto návrhu zákona nezmyselné? Čo bolo na tomto návrhu zákona zlé? Chceme teda povedať, že ten mníchovský diktát 29. - 30. septembra ´38 sa neudial? Chceme teda zmazať z histórie a z minulosti to, že nás v tom čase naši spojenci nehodili cez palubu? Chceme hádam poprieť to, že Chamberlain, Daladier, Mussolini a Hitler sa nestretli, že nepodpísali zmluvu o spolupráci? Čo na tomto návrhu zákona bolo zlé a je zlé? My rozprávame o historickej udalosti, ktorá sa stala, ktorá vstúpila do histórie v tom čase Československa, v tom čase československého národa, a chceme si uctiť toto tu pamätným dňom. Čo na tom bolo zlé?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:43 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:44

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Žiak podľa všetkého asi si pomýlil nejaké svoje vystúpenie ohľadne tohto predkladaného návrhu zákona, ktoré malo byť podľa mňa k veci, ale čítal tuná nejakú beletriu, s ktorou sa zároveň stotožnil, zároveň ju nejakým zvláštnym spôsobom hanil. A tento človiečik, ktorý naozaj k tomuto pamätnému dňu, ktorý je súčasťou daného predkladaného návrhu zákona, nepovedal zhola nič, akurát sa zmohol na dve veci: Dourážal poslanca Blahu neskutočným spôsobom, tak ako je to jemu zvykom, zbabelo ušiel a to je tak všetko, čo k tomuto predkladanému návrhu zákona v rozprave povedal a na čo sa zmohol. Jednoducho tento primitívny a úbohý pán, ktorý tvrdí, že je liberál, to znamená, že prijíma aj iné názory a dokáže akceptovať aj iný názor a rešpektovať hodnotu iného názoru iného človeka, aj keď je z úplne iného politického spektra, je naozaj takým morálnym dnom a takou úbohou stokou celého poslaneckého klubu SaS. Jednoducho všetci príčetní poslanci z vládnej koalície musia takéto správanie tohto svojho kolegu odsúdiť.
A nazývať kolegu Blahu otcovrahom je totálne chrapúnstvo a totálny primitivizmus. Čiže ja naozaj očakávam od pána kolegu z SaS, že sa pánovi kolegovi Blahovi ospravedlní, že nájde v sebe aspoň kúsok cti, kúsok ľudskosti a kúsok morálneho rešpektu, pretože toto naozaj hraničí s odobratím nielen občianskeho preukazu, ale aj všetkých základných ľudských práv a slobôd.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:44 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10:46

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Mám tu procedurálny návrh poslanca Národnej rady Patrika Linharta. Po vystúpení Žiaka z SaS poprosím o znovuzavedenie parlamentnej kultúry a slušnosti do lavíc parlamentu, pričom žiadam, aby sa nezneužívali rozpravy a diskusie za účelom napádania rodiny poslancov. Za koaličného kolegu z SaS sa hanbím a úprimne sa vám všetkých ospravedlňujem.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

21.10.2021 o 10:46 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10:47

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Kolegyne, kolegovia, pán podpredseda, chcem sa v prvom rade ospravedlniť z dôvodu toho, že teda mi ten jeden bod prepadol, lebo musel som ísť na výsluch z dôvodu utajenej informácie SIS, ktorá tu bola prečítaná. Viacerí kolegovia boli a chýbali mi dva, dve minúty do toho, aby som stihol ten bod, ktorý predkladám z hľadiska Slovenského vodohospodárskeho podniku v Banskej Štiavnici. A touto cestou chcem teda dať procedurálny návrh, že by bod 47 sa prerokoval hneď po tomto bode 48.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

21.10.2021 o 10:47 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video