48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:57 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 10:48

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Páni kolegovia, chcel by som sa vrátiť späť k meritu veci. To, čo tu predviedol pán poslanec Žiak, bolo naozaj niečo, čo nemalo ani s históriou, ani s politikou nič spoločné, a zvykli sme si na to, že uráža dokonca a šliape aj po nebohých rodinných príslušníkoch, čo je naozaj cez čiaru asi u každého aspoň štipku morálneho človeka, ale nebudem sa mu venovať, nestojí mi za to. Chcel by som len zdôrazniť, že by som si vyprosil aj od kolegu Krúpu a od kolegov z OĽANO, aby nejakým spôsobom kádrovali sociálno-demokratickú stranu SMER – sociálna demokracia, keď vieme, že samotné OĽANO nemá ale žiadne ucelené hodnotové ukotvenie. Však vy tam máte, preboha, ultrakonzervatívcov ako pani Záborská, ultraliberálov, ako je pán Krúpa, vy tam máte taký zmätok v tej vašej strane! Máte tam potom, samozrejme, aj tých vašich intelektuálnych titanov, ako je Pročko a Tabák, ale chcel by som podotknúť, že ľudia, ktorí naozaj nemajú ani štipku nejakého hodnotového ukotvenia, nemajú právo hodnotiť nikoho. Vy ste jednoducho banda primitívov a ako tu už predviedli viacerí vaši kolegovia, o histórii nič neviete.
Druhú vec, ktorú by som chcel vyprosiť, aby ste tu urážali Sovietsky zväz a ruský národ, ktorý nás oslobodil v druhej svetovej vojne. Ako počúvať tu, že dobre že nie za druhú svetovú vojnu môže Vladimír Putin, už len na to som čakal. Lebo Putin môže, ako vieme, za všetko a ešte určite aj za druhú svetovú vojnu. On tam určite niekde tam poletoval ako anjelik a všetko to riadil. To sú také strašné nezmysly, čo tu vy tárate! To už sa fakt ideme hádať o tom, či bola Mníchovská dohoda zlá alebo dobrá? Tu počúvame od pána poslanca Žiaka, že to bolo vlastne fajn a že vlastne tí západní lídri, tí naši úžasní západní lídri nemali na výber, lebo ten Katyň o tie dva roky mal nastať. Oni to už vedeli, oni to už tušili, oni už mali predtuchu, že sa stane Katyň dva roky neskôr, a preto vlastne spískali tú Mníchovskú dohodu. Toto tu dával Žiak. (Povedané s pobavením.) Ja sa tak zamýšľam nad tým, že ako, či to tu už nehraničí s nejakým duševným rozpoložením, ktoré nie je celkom v súlade s účasťou v Národnej rade Slovenskej republiky, ale okej. Vy ukazujete svojim vlastným voličom, že ste absolútne historicky nepripravený na diskusie o dejinách, ale predsa len prestaňme urážať našich predkov. Prestaňme už viesť spory o tom, či Mníchovská dohoda bola alebo nebola dobrá.
Mníchovská zrada bolo číre zlo! Bola číra zrada! Ona, a to mi idete naozaj ako antifašisti spochybňovať, že sa teraz spojili tí britskí demokrati, francúzski demokrati s tým Hitlerom a s tým Mussolinim, a to je akože fajn? Tomu ideme teraz tlieskať? A že zradili náš vlastný národ, že zradili náš vlastný štát, že zlikvidovali Československo? Tomu idete tlieskať, že zlikvidovali demokraciu a všetky tie centristické hodnoty, ktoré vy tu tárate dokola? Ale vraj to bolo dobré, keď nás zradili, a že sme ich museli zničiť. Toto mi idete teraz obhajovať? Však sa nebudete môcť pozrieť do zrkadla, ak dneska nezahlasujete za to, aby mníchovská zrada nebola pamätným dňom. Veď si to uvedomte!
A keď, a musím aj zareagovať aj s vďakou na pána poslanca Linharta, ktorý teda sa ospravedlnil za koalíciu za Žiaka a zároveň hovorí, že súhlasí so mnou, aby takýto pamätný deň bol, pokiaľ by tu bolo aj to bé, pokiaľ by teda bol aj pamätný deň, že aj iné mocnosti nám ublížili. No ale veď takýto ste si schválili pred rokom. Presne ten 21. august 1968 je už pamätným dňom, lebo ste si to odhlasovali. Dokonca ste si tam vymysleli ešte jeden, kedy je tuším nejaký odchod vojsk alebo niečo takéto. Čiže vy ste si už dvojmo dali taký kopanček do vtedajšieho Sovietskeho zväzu.
Dobre, nech sa páči. Tak ale potom to vyvažujme. Buďme spravodliví k dejinám. Prečo teda neupozorniť aj na to, že nás v roku 1938 zradili západné demokracie? To nie je útok voči demokracii, to nie je útok voči Francúzku alebo Veľkej Británii. To je historická pravda a historická trauma, ktorú tu máme. Tak už to konečne spravme a prestaňme, prestaňme tu šíriť nenávisť, prestaňme tu používať také slová ako pán Žiak, že je úchylný a boľševik.
Preboha, pán kolega, vy ani netušíte, čo to znamená slovo boľševik. Vy ani netušíte, čo to znamená slovo komunista, čo to znamená slovo fašista. Vy ste tak popletený. Tieto veci si naštudujte. A opakujem vám to v dobrom. Ja som vysokoškolský učiteľ, napísal som na túto tému tucet kníh, tucet kníh. Vy ste si našli jednu brožúrku. Ja vám ich fakt darujem, tie svoje knižky, preštudujte si ich. Preštudujte si ich poctivo a prestaňte tu po mne vyhukovať tie vaše infantilné nezmysly, aký kto je úchylný, aký kto je boľševik a ako... a nebudem teraz sa už venovať vám, lebo za to naozaj nestojíte.
Páni kolegovia, prosím vás ešte raz. Zahoďme na chvíľu všetky tie politické tričká, všetky tie nevraživosti, ktoré tu cítim z niektorých vašich úst. Však tu ide o vec, tu ide o naše dejiny. Zamyslite sa nad jedinou otázkou a položte si ju veľmi-veľmi otvorene. Som proti tomu, že by sme si uctili alebo že by sme si pamätali alebo že by sme si nejakým spôsobom pripomínali memento, že tu došlo v roku ´38 k mníchovskej zrade? Však všetci vieme, že mníchovská zrada bola zlo. Tak, prosím, podľa toho aj hlasujte. Bez ohľadu na to, čomu politicky veríte.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.10.2021 o 10:48 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:54

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán poslanec Blaha, ja veľmi oceňujem, že potvrdzujete Katyň, že sa udiala, že tam vlastne Rusi vyvraždili všetku poľskú generalitu a inteligenciu. To je od vás obrovské gesto, ktoré ste teraz spravil, a myslím, že môžem byť aspoň v tomto u vás, na vás právom hrdý. Ja by som bol rád, keď už spomínate mňa, ako som vás urazil, vášho otca, tak nájdite mi v rozprave, kde som také niečo spomenul, lebo ja o tom neviem. Tak ak mi takéto niečo, takéto video nájdete, tak máte u mňa kartón šampanského, lebo doteraz sú to len vaše prázdne žvásty.
A spomínali ste aj Patrika Linharta, nášho trójskeho koňa koalície, tak hold robí, ako mu kážete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:54 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:54

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Je pravda, že Winston Churchill sa na adresu svojho predchodcu a rokovania v Mníchove vyjadril takto, že tam mal možnosť vybrať si medzi vojnou a hanbou, vybral si hanbu a dostal vojnu, to je fakt. Ale čo sa týka vašej toľko akcentovanej ochoty Sovietskeho zväzu pomôcť Československu, je pravdou aj to, že príčetní politici v Európe vedeli, čo znamená pomoc Stalinovho Sovietskeho zväzu. Toho Stalinovho Sovietskeho zväzu, ktorý bez príčiny a bez akejkoľvek viny popravoval vlastných občanov a väznil ich v koncentračných táboroch. A to, ako Stalinov Sovietsky zväz pomohol Československu, o tom sa presvedčili potom v roku 1948, keď s pomocou Stalinovho Sovietskeho zväzu sa dostali k moci českí a slovenskí komunisti a uvrhli našu krajinu na 41 rokov do okov neslobodného režimu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:54 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:56

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán kolega Blaha, samozrejme, s týmto návrhom dá sa len súhlasiť. Je to tak, mníchovská zrada bola mníchovskou zradou, mali by sme si ju pripomínať. Len ja by som chcela podotknúť, že na mníchovskú zradu nadväzovala Viedenská arbitráž, dôsledkom ktorej Slovensko prišlo o časť územia, vtrhli sem fašistické horthyovské vojská, ktoré brali majetky, zabíjali ľudí a drastickým spôsobom sa proste ujali toho obsadeného územia. Takže, sú na to, o tom doklady. Ja by som prosila alebo teda by mi, pre mňa by bolo veľmi žiaduce, keby sme si aj tento deň alebo by sa pamätný deň, lebo to bolo v podstate, to bola nadväznosť na mníchovskú zradu. Čiže škoda, že sme do toho nezahrnuli aj Viedenskú arbitráž ako veľmi, by som povedala, deň, ktorý by mal byť pre nás mementom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:56 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:57

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, vy sa čudujete, že tu niektorí koaliční poslanci pištia ako potkan, ktorému stúpite na chvost? Veď ste im týmto návrhom ukázali zrkadlo. Oni hovoria o nás, že sme fašisti, extrémisti, nacisti, ale najprv to bol Matovič, ktorý povedal, že má ambíciu prekonať NSDAP, Hitlerovu stranu, a teraz sú to koaliční poslanci, ktorí obhajujú mníchovskú zradu, obhajujú nástup moci Hitlerovej Tretej ríše. Takže sa aspoň dnes úplne jasne vo vašom zrkadle – v tomto návrhu – ukazuje, kto sú skutoční nacisti a fašisti v tomto parlamente.
Ďakujem pekne, pán poslanec.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:57 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán Blaha, so Sovietskym zväzom, ktorý velebíte, sa spája 15 až 18 miliónov väzňov v gulagoch (ruch v sále, zaznievanie gongu), z toho bolo odvlečených 7 422 československých občanov. Najväčšiu časť z nich tvorili Slováci, početné zastúpenie mali aj príslušníci maďarskej, ruskej, rusínskej, ukrajinskej a nemeckej národnosti. Často dochádzalo k náhodnému aj svojvoľnému vytypovaniu osoby, ktorú bez udania dôvodu vojaci Červenej armády alebo príslušníci NKVD nezákonne zadržali a odsúdili. Tu sa najlepšie uplatnil berijovský princíp: Chyťte človeka, my ho, my si ho už odsúdime. Môj otec bol nevinne odsúdený na 25 rokov v ruských gulagoch a v ťažkých podmienkach strávil desať rokov v pätnástich gulagoch. Z našej obce bolo odvlečených 42 ľudí do ruských gulagov, mnohí zomreli. Prečo rozratru... prečo vlastne túto celú situáciu ako navodzujete, ja mám husaciu kožu, keď toto počúvam. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:58 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:59

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Ja si myslím, že zrada je zrada. Keď je to mníchovská zrada, tak je to mníchovská zrada. Ja, pán Blaha, určite tento váš návrh podporím. Nemôžem hovoriť za celé hnutie SME RODINA, my máme hlasovania podľa svedomia a vedomia, takže nebudem hovoriť za kolegov, ale určite ja tento návrh podporím, pretože zrada je zrada.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:59 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:59

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Blaha, ako som vám už povedal v predchádzajúcej faktickej poznámke, je to memento. Ten hanebný akt západných krajín je veru poriadne memento, ale memento, toto memento si treba uvedomovať a preniesť aj do súčasnosti a poučiť sa z neho a vyviesť sa z chomútu zločineckej organizácie NATO, ktorá nás má len ako štít a prvosledový terč v prípade konfliktu. Okrem toho toto zločinecké zoskupenie bombardovalo našich bratov Slovanov. A videli ste aj toto NATO, túto zločineckú organizáciu, nedávno, ako zdrhlo z Afganistanu a svojich sluhov a svojich potkanov tam nechalo, aby ich Taliban mohol zlikvidovať. A, samozrejme, im nechalo takú šialenú armádnu výzbroj, o ktorej sa slovenskej armáde môže len snívať.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 10:59 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:00

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán kolega Blaha, výnimočne s vami súhlasím v tom, že Mníchovská dohoda bola naozaj veľmi-veľmi nespravodlivá pre vtedajšie Československo a takisto Viedenská arbitráž, ktorá po nej nasledovala. Ale už keď sme pri tom, tak hovorme potom aj o ďalších dohodách, ktoré prebiehali, napríklad Postupimská dohoda v roku 1945, ktorou vtedajšie Československo stratilo Podkarpatskú Rus, značnú časť svojho územia, ktorú už potom nikdy nedostalo, ktorú jednoducho jej zobral Sovietsky zväz. Hovorme o Jaltskej konferencii, kde vlastne začala studená vojna, alebo bol tam jej pôvod.
Čiže myslím si, že ak máme takéto niečo podporiť, potom buďme, buďme dôslední a pozrime sa na všetky takéto medzinárodné dohody, ktorými vtedajšie Československo alebo neskôr Slovensko utrpelo nejakú škodu. A myslím si, že je dôležité si to pripomínať, či to má byť naozaj pamätný deň oficiálny, to je druhá vec, o tom môžme diskutovať, ale buďme naozaj dôslední a spomínajme všetko, aj tam, kde Československo zradil Sovietsky zväz. A nebolo to raz.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 11:00 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:02

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega Kremský, no ale v tom Postupime, dobre viete, nebol iba Stalin, ale sedel tam s ním Clement Attlee a Truman, to znamená, že aj Američania, aj Briti. To isté platí, že Postupim bol do veľkej miery iba rozšírením dohôd z Jalty a tam sedel aj ten váš úžasný Churchill a tam sedel aj Roosevelt. Čiže asi ťažko viniť za toto Sovietsky zväz a opomenúť zhodou okolností, že tam sedeli s Britmi a s Američanmi, že áno?
Ale viete, kolegovia, to, čo mňa tu trápi, je to, že vy tu najradšej kádrujete, akí sme my v SMER-e zlí a tak ďalej, ale však vy si uvedomujete, že vy sa hráte na antifašistov, ale ste ochotní obhajovať Mníchovskú dohodu, mnohí z vás. Tá, ktorá zničila demokraciu v Československu? Vy si uvedomujete, že líder strany OĽANO sa prihlásil ako k svojmu vzoru k NSDAP, k Hitlerovej nacistickej strane? Vy si uvedomujete, že vás spája s Adolfom Hitlerom aj tá nenávisť, akú tu prejavujete voči všetkému ľavicovému? Veď to bol Hitler. Vy si uvedomujete, že vás spája s Hitlerom aj to, ako nenávidíte Rusko? Nikto viac nenávidel ruský národ ako Hitler. A vy si uvedomujete, ako veľmi útočíte na slobodu slova? A to je ďalšia praktika, ktorú máte typicky spoločnú s nacistickým Nemeckom. Ako tu robíte čistky, ktoré takisto robilo SS a Gestapo a teraz vy? Ako tu delíte ľudí na nadľudí a podľudí?
Vy máte toľko paralel s nacizmom a s fašizmom, že vy aby ste dneska hovorili o komkoľvek, že je fašista, tak to je naozaj na smiech. Ak dneska zahlasujete proti tomu, aby bol pamätný deň mníchovskej zrady, tak si môžte podať ruku s obyčajnými, bežnými fašistami.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 11:02 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video