48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

26.10.2021 o 11:04 hod.

RNDr.

Peter Dobeš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:36

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister Sulík, kde sa vo vás berie tá bohorovnosť, že idete niekomu vyčítať, že sa s niekým stretol. Veď vy ste sa sprofanovali vašimi stretnutiami s pánom Kočnerom uňho doma. Vy si myslíte, že to odbijete nejakým ospravedlním a strohou konštatáciou, že nič zlé ste neurobili. Ale musím vám pripomenúť, že vy ste dohadovali voľbu generálneho prokurátora a to je jedna z najdôležitejších pozícií v našom štáte.
Po druhé. Už sme si zvykli, že z času na čas uletíte vo svojich vyjadreniach a že sa správate ako nevyzretý politik, dokonca niekedy ako slon v porceláne, ale vyjadrenie o tom, že úrady práce sú v dnešnej dobe prežitkom, že ich treba zrušiť a ušetriť tým nemalé finančné prostriedky, tak toto vyjadrenie si dajte zarámovať. Pretože to nie sú len, to nie sú úrady práce, to sú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré nemajú v gescií len starať sa o ľudí, ktorí prišli o zamestnania, ktorí si prácu hľadajú, ale majú na starosti vyplácanie viacero dávok. Či je to dávka v hmotnej núdzi, či je to rodičovský príspevok, určite o tom v rozprave povie pán poslanec Richter.
A po tretie, posledná vec. Ja som si zvykol, že keď na vás reagujem, vaša reakcia na mňa je vždy veľmi drzá, arogantná a hlúpa. A myslím si, že viem, kde to tkvie. Viete, vy máte korene v Zlatých Moravciach a z komunálneho pohľadu je strana SaS veľmi neúspešnou politickou stranou, pretože nieže nikdy nemala v histórii primátora, vy nemáte ani jedného jediného poslanca. Za poslanca neprešiel ani váš okresný predseda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 10:36 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:38

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Sulík, už to svedčí o vašej arogancii a neodbornosti, že vyzývate nás, aby ste mohli reagova..., aby sme reagovali na vás a pritom ani tu neprídete. A určite fyziologická prestávka je, trvá kratšie ako tých 10-15 minút, za ktoré ste tu už nie.
A teraz k veci. Používate vo svojom vystúpení alebo použili ste vo svojom vystúpení výrazy dohľadať, dokopy nič o tom neviete, aké boli fakty. Tak teraz zase ste použili meškanie diaľnice o 10 až 11 rokov, čo sa mňa osobne dotklo, a preto vás vyzývam, môžte si to dohľadať, naozaj dokopy o tom nič neviete. A aké boli fakty, to si ozaj dohľadajte. V praxi to znamená to, že bol pripravený z úrovne ministerstva dopravy, ktoré som v tom čase riadil, veľmi zložitý náročný významný PPP projekt na výstavbu diaľnic, cez formu public-private partnership s tým, že tam bol extrémny vplyv, extrémny vplyv znamenal svetovú hospodársku a finančnú krízu, ktorá zastavila banky, a predĺžil sa proces, až ten proces uchopil minister Figeľ alebo exminister Figeľ, ktorý úspešne expiroval, kde ten projekt "úspešne expiroval" a celý projekt zrušil, čo bola obrovská škoda, pretože naozaj platí, že dnes sa tie diaľnice stavajú za úplne iné ceny, ako boli vtedy predkontrahované.
Takže toto bol externý vplyv, ktorý sme nemali možnosť ovplyvniť na rozdiel od Expa v Dubaji, čo bol interný vplyv, lebo vy ste zazmluvnili nejakú zmluvu, ktorá meškala. To je, to je nonsens, čo sa tu deje a vy tu ešte obhajujete, že to bolo pár dní.
Takže to je úroveň naozaj poľnej myši, čo tu teraz predvádzate. A vy voláte po odbornosti a pritom s ľahkosťou používate neodbornosť voči iným. Toľko z mojej strany.
A ešte jedna poznámka. PPP projekt druhý balík dostal svetovú cenu za najlepší projekt v roku 2010. Tú cenu vám môžem ukázať takisto, ako vy neukážete maturit... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 10:38 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Peter Žiga
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. V prvom rade vás chcem požiadať, aby ste zabezpečili prítomnosť člena vlády, ktorý je odvolávaný na rokovaní, resp. zabezpečili aspoň jedného člena vlády, aby bol v sále a zároveň predložili splnomocňovák, že môže zastupovať pána ministra Sulíka. Podávam to ako procedurálny návrh.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 10:41 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak teda kým nájde pán minister Sulík to svoje maturitné vysvedčenie, tak je o ňom známe, že pán Sulík a jeho jedna z hlavných priorít sú teplé rožky v nedeľu. Tak ja pánu ministrovi niečo odcitujem od Zväzu pekárov a cukrárov a cestovinárov: "Ceny plynu oproti septembru minulého roka stúpli o 170 %. Ceny elektrickej energie lámu rekordy a sú oproti minulému roku dvojnásobne vyššie. Od plynu a elektrickej energie sme pri našej výrobe úplne závislí. Vláda musí urgentne nájsť riešenie pre podniky zásobujúce obyvateľov potravinami. Týka sa to nielen pekárov, ale aj ďalších sektorov potravinárstva, akí sú, ako sú napríklad mliekari, mäsiari či sladovníci, ktorí sú v podobnej situácii. Ak vláda zlyhá pri riešení tejto energetickej krízy, čoskoro sa môže stať, že na pultoch obchodov bude problém nájsť čerstvý chlieb a pečivo." Aj tie teplé rožky, ktoré pán minister tak obľubuje. "Môže sa dokonca stať, že potravinárska výroba na Slovensku skolabuje." Pán minister, toto je stanovisko jedného zo zväzov, ktoré tu riešia potraviny a vy si asi neuvedomujete to, v akej vážnej situácii dnes sme.
Všetky okolité krajiny navôkol riešia túto energetickú krízu. Napríklad vláda v Českej republike schválila zníženie DPH na obdobie budúceho roka na nulu. My keď sme tu prišli ako HLAS - sociálna demokracia minulý týždeň s návrhom, aby sa znížila DPH na energie na 5 %, tak táto vládna koalícia nás poslala niekam. To veľmi odzrkadľuje to, ako sa staviate k ľuďom, ako tie problémy riešiť viete.
No a ešte k tomu vášmu ranču, tak spomeňte si na to, aké peklo robila, robili médiá Petrovi Pellegrinimu s jedným bytom. Ja verím, že rovnaké peklo zažijete s rančom od médií aj vy. A budete mať ešte čo robiť, aby... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 10:41 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, to, že pán Sulík vraj išiel pre svoje maturitné vysvedčenie v čase, keď reagujeme naňho faktickými poznámky, je naozaj urážkou zdravého rozumu a nemuseli by ste sa pánovi Sulíkovi takto prikláňať.
Takže, pán Sulík, vy ste obyčajný zbabelec. Vy tu niekde sedíte, niečo ste povedali a bojíte sa, čo by ste si vypočuli. Je to úplne zbabelé a zachovali ste sa takisto ako včera po tripartite, kde ste zmizli ako gáfor nejakými zadnými dverami, pretože na jej tripartite ste nepredložili vôbec nič, okrem TPS-ky vôbec nič. A toto je také pre vás typické, preto vás tu dnes, pán Sulík, odvolávame.
Už 20 krajín Európskej únie schválilo alebo navrhlo nejaké opatrenia. Zmrazujú sa ceny energií, vratky pre ľudí alebo zníženie DPH a Slovensko stále nič, stále nič. Dokedy majú tí ľudia, tie fabriky a tie mestá a obce čakať? Dokedy, pán Sulík?
Neutekajte zbabelo a keď to neviete robiť, tak odíďte odtiaľto. Navrhli sme my za stranu HLAS zníženie DPH, Sulík povedal, že super myšlienka. Prečo s tým neprišiel doteraz? Navrhli sme, aby príspevky do jadrového fondu nemuseli byť platené. Stále sú zahrnuté v rozpočte, zase nič. Envirofond, hádka medzi Budajom a Sulíkom. To dokedy sa na toto majú ľudia pozerať? Mnohé domácnosti sú už na kolenách. Fabriky odstavujú výrobu. A mestá a obce oznamujú, že už prestali svietiť verejným osvetlením. A pán Sulík sa tu bude niekde pretŕčať po parlamente a nebude čeliť svojmu odvolávaniu.
Ešte raz, pán Sulík, ak to neviete robiť, choďte od toho preč, choďte do čerta!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 10:43 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:45

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Sa dotknem jednej veci trochu staršej, pán Sulík spomenul Kočnera. Pán Sulík je jediný "živý politik", ktorému Kočner robil hemendex, ktorému Kočner natieral masielko na chlebík a varil mu čajíček. Ja si pamätám na hystériu, ktorú tu predvádzali poslankyne SaS-ky v minulom období a takisto všetci nasprostastí Potemkinovi skorumpovaní novinári, ktorí vyvreskovali šialene na každého, kto si pred desiatimi rokmi vymenil osem esemesiek s Kočnerom, aby odstúpil. To je jedno, z akej funkcie - odstúp, odstúp! Akurát na Riška nikto nekričal, aby odstúpil. Otázka prečo?
Platí si Sulík novinárov? Platil im niekto za neho? Lebo o Sulíkovi a jeho gezeresoch ste nepočuli nikdy nič a najmä pred voľbami. Keby boli doňho bili tak, ako do ostatných ľudí, tak tu SaS-ka nesedí, a preto tvrdím, že Sulík a SaS-ka nemá v parlamente čo robiť.
Kočner si budoval kruhovú obranu. Kočner platil na všetky strany. Platil policajtov, platil prokurátorov, platil sudcov, platil kadekoho. Samozrejme, že platil aj Richarda Sulíka. O Sulíkovi je známe, že je na peniaze a je to veľký pragmatik. Určite k nemu nechodil len kvôli tomu hemendexu. A pobavme sa o tom, o čom sa rozprávali. Myslíte si, že riešili výchovu detí a varenie? No nie, riešili biznisíky a riešili politiku. Kočner išiel predsa zakladať vlastnú stranu. No kto mu bol najlepším poradcom? Richard Sulík. Keby sa Kočner, nedajbože, dostal do parlamentu so svojou stranou, kto by sa s ním prvý spojil? No Sulíkova SaS-ka. Toto sú veci, ktoré sa mali pred voľbami vyťahovať.
A čo sa týka jeho drogových gezeresov, mne stačilo, keď som videl Sulíka, ako oblizuje a bozkáva mikrofón. Či už bol nadrogovaný, alebo či bol len celý hin z toho, že sa dostal opäť k mo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 10:45 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:47

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, trošku, ak dovolíte, odľahčím situáciu, začína tu byť dusno. (Reakcia z pléna.) Prosím taxikárov, keby sa ukľudnili.
Viete, keď som počúval tie vyjadrenia od pána Sulíka ohľadne akýchsi testov, že aká bude zima a čo bude a kde bude, tak mi to pripomenulo jeden krásny príbeh, ako indiáni došli za šamanom, ktorý býval hore na kopci, a pýtali sa ho, že aká bude zima. No a šaman povedal, že bude studená zima. Tak indiáni išli dole a vyrúbali štvrťku lesa a pripravili si drevo na zimu, ale neboli spokojní. Išli za tým šamanom znovu a pýtajú sa ho, že naozaj bude studená zima? A on hovorí no, myslím si, že bude veľmi studená zima. Určite bude studenšia ako za posledných päť rokov. Tak išli dole, vyrúbali druhú štvrtinu toho lesa. Neboli spokojní, vrátili sa k šamanovi a mu hovoria, že fakt si myslíš, že bude taká studená zima, ako nebola posledných päť rokov? Nie, bude taká zima podľa mňa, že taká nebola pätnásť, dvadsať rokov. Tak išli dole a dorúbali aj tú tretiu štvrtinu. Ale stále neboli spokojní. Došli k nemu hore a pýtajú sa, fakt bude taká studená zima? No chlapi, nikdy ešte taká studená zima nebola, ako bude táto. A, šaman, ako ste na to došiel? No keď na vás pozerám, ako rúbete drevo, tak tá zima bude naozaj veľmi studená.
Tak toto je prístup Sulíka. A to je, to sú tie drísty, to je tá neprofesionalita, čo tu predviedol pred niekoľkými minútami a rozpráva nám o nejakom kilečku, v tomto prípade o pätnástich bodoch, ale ani jeden z týchto bodov nesmeruje k tomu, k čomu ho vyzývame a k čomu má byť aj táto schôdza Národnej rady.
Dámy a páni, ja sa, samozrejme, vyjadrím aj k tým ostatným dôvodom, pre ktoré sme dali návrh na odvolanie ministra hospodárstva, ale začnem tým, čo považujem za najsprávnejšie, a to je téma energií, za ktoré zodpovedá pán minister Sulík.
Som prekvapený, že bol tu predseda vlády Slovenskej republiky, ale ako ste si všimli, aký je rozdiel, keď číta a keď nečíta. Keď číta, tak nejaký súvislý prejav má, keď nečíta a má povedať tri súvislé vety, má s tým vážny problém. Prekvapuje ma, že mu nenapísali tí úradníci do jeho vystúpenia, že sa vrátil predsa zo summitu Európskej únie. A ten summit bol v piatok minulý týždeň. A na tomto summite, dámy a páni, sa Európska rada osobitne zaoberala problematikou zvyšovania cien energií a mimoriadne negatívnych dopadov nielen na domácnosti, ale aj na malé a stredné podniky.
Európska rada, a teraz zacitujem plus-mínus, lebo to mám cudzom jazyku hovorí, že členské štáty a Európska komisia majú podľa Európskej rady urgentne a čo najlepšie využiť súhrn opatrení Európskej komisie a prijať také opatrenia, ktoré poskytnú okamžitú krátkodobú úľavu najzraniteľnejším zákazníkom a podporia spoločnosti, berúc do úvahy rozmanitosť a špecifickosť situácie v jednotlivých členských štátoch. Prepáčte, ak to nebolo úplne presné, mám anglickú verziu.
Dámy a páni, samotná Európska rada v piatok dala členským štátom zelenú a povedala, vyberte si z toho, čo navrhuje Európska komisia a Európska komisia pripravila tzv. komunikáciu. Táto komunikácia je z 13. októbra 2021, kde presne hovorí, čo by jednotlivé členské štáty mohli urobiť.
Nebudem teraz robiť rozbor toho, čo hovoril pán Sulík, pretože môžeme hovoriť, čo má vplyv na rast ceny elektriny. Je to určite predovšetkým nedostatok plynu. Nebudem hovoriť, prečo je nedostatok plynu, to sú dostatočne známe faktúry, pretože je obrovský dopyt momentálne po plyne. Nechcem hovoriť ani o tom, čo sa dnes deje, pokiaľ ide o vzťah Ruskej federácie a Európy. Fakt je ten, že Gazprom plní záväzky, pokiaľ ide o dodávky do západnej Európy a do Európy ako takej. Takže sa nemôže nikto vyhovárať teraz na to, že by Gazprom si neplnil to, čo má podpísané vo svojich zmluvách.
My ale vidíme problémy, na ktoré Sulík, minister Sulík, aby som dodržiaval politickú kultúru, vôbec nereagoval. Ak si zoberieme štatistiky, o ktorých hovorí samotná Európska komisia, tak na Slovensku máme 28 % rodín, ktoré nie sú schopné si už zaplatiť dnes plnohodnotné kúrenie plynom, ešte raz, 28 %. Blížime sa k jednej tretine. A ja teraz postavím jednoduchú ľudskú otázku.
Ja si pamätám, keď som bol malé dieťa, bývali sme na dedine, tak sa kúrilo zväčša v jednej miestnosti a tie ostatné miestnosti boli bez vykurovania. Potom sme zaviedli totálnu plynofikáciu, dá sa povedať, že Slovensko je krajina, ktorá má jednu z najrozšíreneších plynofikácii na svete. Prakticky každý má skoro prístup, nechcem teraz dotknúť sa obcí, ktoré nemajú, ale veľká časť Slovenska je plynofikovaná. To chceme teraz, keď 28 % rodín nebude schopných si kúriť a dostatočne zatepľovať svoje bývanie, návrat do päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch, že si zakúria v kuchyni, v obývačke a v ostatných miestnostiach budú mať zimu? Toto je 21. storočie?
Tak ja sa pýtam pána ministra, kde z tých pätnástich bodov, čo predniesol, je odpoveď na túto otázku. Ako pomôžeme 28 percentám domácností, ktorí nevedia, ako budú reagovať na zvýšené ceny plynu? Všimnite si nový akýsi faktor, ako hovorí o cenách plynu. Že teda jeho mrzí, že ide elektrina hore, ale že pokiaľ ide o plyn z priemerného príjmu v roku 2022 vraj budú platiť menej ako doteraz. A to je čo za porovnanie? To znamená, že síce bude zvýšenie ceny plynu a spoliehajú sa na to, že ľuďom idú hore nejaké priemerné príjmy?
Dámy a páni, ide hore aj plyn, ide hore aj teplo, ide hore aj elektrina a s tým súvisí všetko, do poslednej bodky sa musí táto krajina pripraviť na obrovské zdražovanie, ktoré už nastalo v tomto okamihu. Prečo pán Sulík nehovoril o tom, čo sa stane napríklad v prevádzkach, ktoré vyrábajú hnojivá? Prudko poklesá výroba hnojív, pretože je evidentné, že tam sa mimoriadne spotrebováva plyn. A vzhľadom na cenu plynu dnes to prestáva byť rentabilné. Viete čo znamená nedostatok pohonných teda hnojív v poľnohospodárstve? Znamená to, že ide cena hore týchto hnojív a na druhej strane začínajú prudko stúpať aj potraviny a ďalšie výrobky, ktoré sú odkázané na poľnohospodársku výrobu. Kde v tých pätnástich bodoch hovoril pán Sulík o nejakých opatreniach tohto charakteru?
Veľmi správne nezaradení poslanci Národnej rady komentovali, že bol podaný návrh na zníženie DPH. Áno, my sme tento návrh podporili, lebo má ratio. Prečo ak Európska komisia priamo vyzýva členské štáty, pozrite sa na to, či nechcete zaviesť na nejaké krátke obdobie buď nulovú sadzbu, alebo veľmi nízku sadzbu DPH na energie, to nejdeme urobiť? Veď peňazí, dámy a páni vo vládnej koalícii, máte, koľko chcete. Idete predsa s rozpočtom, ktorý má deficit 5 %, a máte o 9 mld. väčšie výdavky naplánované, ako sme mali my v roku 2019. Máte na to peniaze.
Pýtam sa na tú slávnu TPS-ku. No nech si zo mňa nerobí kozy pán Sulík, pretože ak si teraz pozriem Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, kde som včera telefonoval, včera o ničom netušili. Samozrejme, že potom asi na základe našej tlačovej konferencie a dnešných ranných požiadaviek tam zavolali, tak zrazu je tam správa, že poďme o tom hovoriť. Čiže nič nie je prijaté. Niečo je akože pripravené, že poďme sa o tom baviť, dva alebo tri týždne.
Takže, dámy a páni, my musíme v tomto okamihu skonštatovať veľmi jasne, minister Sulík vo svojej hodinovej reči, ku ktorej sa ešte, samozrejme, vrátim, nepredstavil jedno jediné reálne konkrétne opatrenie, ktoré už je prijaté alebo ktoré mienia prijať v nasledujúcich dňoch a týždňoch, aby sa zabránilo masívnemu zdražovaniu na Slovensku, lebo to masívne zdražovanie už dnes prebieha.
Dámy a páni, znovu varujem. Ak vláda nepredloží realistický plán boja proti zdražovaniu vo všetkých oblastiach, čakajte na jar sociálne výbuchy. A potom nehovorte, že lebo SMER alebo Fico, že my sme si dovolili zorganizovať v Košiciach alebo v Rimavskej Sobote nejaké mítingy. Sociálna situácia je tak napätá, veď chodíte do obchodov, to nevidíte, čo sa v tých obchodoch deje? Neporovnávate ceny? Čo stálo 45 eur, stojí dnes možno 60 eur. Pozrite sa, ako idú hore potravinárske výrobky. Všetko, čo v podstate vidíte a čo prechádza do rúk a potrebujete v tom spotrebnom koši, ide hore. A k tomu si dajte, samozrejme, ešte nárast energií, ktoré znásobia toto zdražovanie v priebehu nasledujúceho roka.
Prečo by sme nemali mať právo odvolávať ministra Sulíka, keď nie je schopný dať jedno jediné riešenie? On sa stále spolieha, že nejaký trh to vyrieši a že to nejaká zázračná ruka trhu nám prinesie nejaké úľavy. Nie je to tak. Vždy platilo a bude platiť, ak necháte všetko na voľnú ruku trhu, tí, čo sú chudobní, budú chudobnejší, a tí, čo sú bohatí, budú bohatší. To je jediný výsledok voľného trhu. A naďalej platí, áno, pretože my sme sa borili s týmto problémom, že keď sú vlády, ktoré sú ľavicové, ceny energií sú stabilné alebo mierne klesajú. Akonáhle nastupuje vláda pravicová, tak sme svedkami toho, že ceny idú hore a, bohužiaľ, Slovensko si to zažije v roku 2022 na vlastne koži, lebo ak má takého neoliberála na čele ministerstva hospodárstva, ako je pán Sulík, tak sa nečudujme, že to necháva bez akejkoľvek kontroly.
Dámy a páni, toto je hlavný dôvod, pre ktorý sme zvolali túto schôdzu Národnej rady. My sa opätovne hlásime a pripomíname, že v tejto situácii musí štát preukázať solidaritu s ľuďmi. Ale nielen štát. Solidaritu musia preukázať banky a solidaritu musia preukázať aj obchodné reťazce. Začnem štátom. Už som pripomenul, pokiaľ by bol SMER - sociálna demokracia vo vláde, okamžite prehodnotíme výdavkovú časť návrhu štátneho rozpočtu na rok 2022. Sú tam výdavky, ktoré netreba realizovať v roku 2022 a myslím si, že z tých deviatich miliárd, čo máte viacej na výdavkovú časť, sa dá vytvoriť jeden fond vo výške tri miliardy eur, ktoré by pokryli všetky požiadavky, ktoré dnes máme, pokiaľ ide o podporu firiem, domácností.
Ďalej by sme určite pristúpili v duchu návrhu, ktorý predložili nezaradení poslanci (zaznievanie gongu) k zníženiu DPH ohľadne ceny energií. Určite by sme rokovali s bankami a aj to navrhneme. Predložíme návrh bankového odvodu, aby sme získali 300 mil. eur do štátneho rozpočtu. Nechápem, prečo banky nemajú byť solidárne, keď majú najväčšie zisky v celej histórii. Rovnako treba rokovať s obchodnými reťazcami, pokiaľ ide o marže pri vybraných výrobkoch. Tu sú reálne veci. Ale Sulík nám tu rozpráva o nejakých pätnástich drístoch, ktoré vôbec nevplývajú na to, čo my od nich požadujeme, aby sa okamžite začalo so zdražovaním niečo robiť.
Dovoľte mi teraz ešte pár poznámok k ďalším dôvodom, ktoré komentoval pán Sulík.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prepáčte, ak je to na dlhšie, tak by som vás chcel poprosiť, aby sme to prerušili, lebo máme hlasovanie o jedenástej k viacerým zákonom, čiže potom by ste pokračovali, dobre?

Fico, Robert, poslanec NR SR
Dobre, tak budem pokračovať, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.10.2021 o 10:47 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:04

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. V mene troch poslaneckých klubov SaS, OĽANO a SME RODINA týmto dávam podľa § 24 ods. 5 rokovacieho poriadku návrh, aby sa Národná rada uzniesla, že bod 74 návrh skupiny poslankýň Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 658, sa presúva na najbližšiu riadnu schôdzu s predpokladaným začiatkom 23. novembra 2021. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

26.10.2021 o 11:04 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:04

Peter Dobeš
Skontrolovaný text
Pripomínam členom Výboru Národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií, že pokračovanie rokovania 17. schôdze výboru je dnes o 12.30 v rokovacej miestnosti č. 71, tam pri ubytovacom zariadení ako obvykle. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

26.10.2021 o 11:04 hod.

RNDr.

Peter Dobeš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:04

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Ďakujem. V mene troch poslaneckých klubov SMER, SME RODINA a ĽSNS dávam návrh, aby sa zaradil na program tejto schôdze bod, ktorým sa zriadi štátna webstránka, kde sa budú uverejňovať do troch dní úplne všetky odposluchy každého občana, aby nedochádzalo ku konkurenčnej výhode tým, že sa tu ilegálne posúvajú iba vybraným médiám. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

26.10.2021 o 11:04 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video