48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 18:53 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:32

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Sulík, ja sa neprestávam diviť v jednej zásadnej veci. To, čo hovoríte o tom, že Nemci sa načisto zbláznili, úplne im preplo, to si treba povedať na rovinu a zatvárajú teraz aj tých posledných šesť jadrových elektrárni a budú potom dovážať tú energiu, pretože môžu byť akokoľvek naivní aj hlúpi, ale proste z toho vetra a zo slnka skrátka tej energie dostatok pre Nemecko nevyrobia, a tým pádom vlastne robia iba to, že zdvíhajú ceny energií celému zvyšku tohto spoločenstva. Aj takým chudobnejším štátom, ako sme my.
Ale to súvisí aj s ďalšími vecami, ktoré tá Európska únia robí, ako ten najnovší Green Deal, veď to je absurdný nezmysel, to je čisté šialenstvo. Ja o tom počúvam teraz ekonómov poslednú dobu a to je desivé. Lebo ja nie som na to odborník, viete, ja nie som taká kapacita ako napríklad Veronika Remišová, ale dokážem počúvať tých odborníkov a urobiť si následne názor. Veď to je tragédia. A ja sa pýtam, prečo nie je slovenská vláda pri týchto absurdných pravidlách, ktoré budú, povedú k zásadnému schudobneniu obyvateľov Slovenskej republiky. Prečo aj vy ako minister hospodárstva, prečo celá vláda nie je asertívnejšia v týchto veciach?
Lebo ja som člen výboru pre európske záležitosti a keď tam Matovič prišiel rozprávať o tom, ako znížime emisiu CO2 o 55 o 60 %, tieto bláboly a bludy, ktoré teraz vidíme výsledky, a to sme ešte len v začiatku, tak všetko bolo v poriadku. Ste si tu navzájom tlieskali, aké super ciele si Európska únia dáva. Ako my zachránime svet. Určite zachránime svet, keď Čína a India a ďalšie štáty na to zvysoka kašlú, nehovoriac o Spojených štátoch amerických. Nikto tu žiaden svet nezachráni. A čo keď sa všetci teraz mýlia? Čo keď sa mýlia tak ako v sedemdesiatych rokoch, keď sa tu prezentovala teória o brutálnej dobe ľadovej, ktorá nás čaká? A nakoniec sa ukázalo, že to bol nezmysel. Teraz klimatická zmena. Ťažko posúdiť, v akom rozsahu za to môže človek a v akom rozsahu za to môžu planetárne cykly samotné. A čo keď sa mýlili a to schudobnenie obyvateľstva následne bude tragické? Veď tie veci treba proste napádať. Treba sa proti tomu postaviť a treba to povedať jasne. Toto poškodzuje záujmy obyvateľov Slovenskej republiky a nie za to salutovať v Európskej únii a tu vyplakávať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 18:32 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:34

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister Sulík, aj z vášho tohto vystúpenia mne vychádza iba jedno jediné, jediná cesta pre Slovensko je čo najskôr vystúpiť z Európskej únie, ktorá sa už naozaj podobá na potápajúci sa Titanic.
Znova ste zopakovali, Nemci vo svojej šialenosti a v nejakých samovražedných sklonoch idú zatvoriť všetky svoje jadrové elektrárne. To ale bude znamenať jediné, že nám budú kradnúť elektrinu rovnako, ako nám kradnú napríklad lekárov priamo od roku 2004, kedy sme na veľké nešťastie vstúpili do Európskej únie. A dnes vieme, kam táto politika Európskej únie a liberalizmu trhu a pohybu osôb, tovaru a neviem čoho všetkého, aký to má obrovský a zlý dopad na slovenské zdravotníctvo.
No a povedali ste, pán minister, že rast ceny vstupov, ale v týchto veľkých fabrikách veľmi výrazne predčieva ešte rast výstupov ich produktov. Ale predsa vieme, že takýto rast vstupov a následne rast výstupov nie je nič iné ako absolútny prejav a zároveň aj faktor roztáčajúcej sa inflačnej špirály. To znamená, aj vy ste tu povedali, že nás čaká a neminie inflácia, ktorá bude mať dopad najtvrdší na tie najmenej zarábajúce skupiny obyvateľov Slovenskej republiky.
No a potom sú tu ešte, pán minister, malí výrobcovia, napríklad potravinári, ktorým vstupy rovnako stúpnu, ceny vstupu energií im rovnako stúpnu, ale si nemôžu dovoliť zvýšiť ceny svojich výrobkov, pretože ak by to spravili, tak sa toto rozhodnutie dotkne desaťtisícov konečných spotrebiteľov, ktorí si následne tieto statky, keď to tak poviem ekonomicky, nebudú môcť v zažívanom objeme, resp. množstve dovoliť kúpiť.
Takže naozaj treba tie ceny energie riešiť a nielen povedať, však stúpajú aj ceny produktov, však to je okej, lebo zisk budú mať. Ale ten zisk tých firiem nenasýti hladné domácnosti ľudí, ktorí si nebudú môcť potom kúpiť potraviny.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 18:34 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:36

Milan Kuriak

Vystúpenie v rozprave 18:40

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Začnem, pán Kuriak, vami, hovoríte o probléme, ktorý je teda starý možno šesť mesiacov, trištvrte roka. Trochu ma prekvapuje, že ste ma neoslovili doteraz. Pekne vás poprosím, už som to riešil v nejakých prípadoch. Pekne vás poprosím, na richard@sulik.sk mi napíšte, ktoré konkrétne podniky, ideálne keby na pár riadkov opísali aj tieto čísla, čo ste hovorili, odbery, hodiny, sumy a podobne, nech sa mám čoho chytiť. Ideálne nejaké rozhodnutie ÚRSO, keby zoskenovali. Ale nech mi napíšu, bude, lebo toto sa rieši individuálne. To nie je systémový nejaký rozsiahly problém.
No a teraz k tomuto, čo tu odznelo, pán Kmec, NS2, Nord Stream 2, to nie je problém len s tou Amerikou, ale teraz aktu... lebo to sa zažehnalo tým podpisom, pani Merkelová sľúbila teda, že, to bol jej asi posledný akt. Problém je s tým, že teraz aktuálne im nechcú dovoliť prepravovať viac ako 50 % kapacity a teraz aktuálne im nechcú dať prevádzkové povolenie. A to už ide nová vláda, už sa šéfka zelených vyjadrila, že ono by to aj tak malo ostať. Čiže ten problém, myslím si, netreba bagatelizovať.
No a teraz, pán Mazurek, no, vidieť, že ste ešte veľmi mladý muž, taký bojovný, plný testosterónu, ja vám to tak aj trochu závidím. Hovorili ste to veľmi bojovne, ale stačilo aj kľudnejšie, lebo ja vám dávam za pravdu. Áno, áno je to tak. Ale ja to celé roky hovorím. Ja to celé roky toto hovorím, pozrite si moje vystúpenia na túto tému, keď som bol europoslancom. A preto ja som nesúhlasil napríklad s Green Deal-om, lebo došli s 30 %, hovorím v poriadku, to sa dá zniesť. Potom tam prišli tí, takí ľudia, čo chcú len dobro všetkým, že štyridsať, potom ešte aj to bolo, s tým som už nesúhlasil. Potom ešte aj to bolo málo. Potom zrazu to skončilo päťdesiatpäť a zrazu sa tu veľká časť obyvateľstva ide zobudiť, že to je strašne málo... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Odznelo mimo mikrofónu: Ja by som ešte, sľúbte, že nebudete dávať faktické, kolegovia. Tak poprosím o vystúpenie.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Nech sa páči.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
(Rečník sa presunul zo svojho miesta k rečníckemu pultu.) Aby som dokončil, len poprosím vás už nedávať faktické.
Čiže ten green, Green Deal, áno, škodil, ikskrát som sa k tomu už vyjadril, ale vlak je rozbehnutý, nezmeníte to. A nie je len naša vláda na vine, aj my tu potvrdzujeme rôzne veci, ale aj bývalá vláda, aj vláda SMER-u pekne, či už tie finančné veci, alebo tieto eko. To jednoducho ten vlak je rozbehnutý a nejakým smerom ide a pokiaľ vo vedení Európskej únie nepochopia, že sa to vyvíja zle, tak my sme na to jednoducho moc malí páni.
A myslím si, že začínajú chápať, lebo predvčerom sa predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen vyjadrila, že do budúceho energetického mixu musí patriť alebo mala by patriť aj jadrová energia.
Pán Kotleba, vystúpiť z Európskej únie, akože počúvajte, to by bolo, ja som teda dosť kritický voči Európskej únii, ale vystúpiť by som pokladal za šialenstvo, za jednoducho nefinancovateľné šialenstvo. To bola jedna z vecí, čo som kritizoval na vašom programe. Vy ste tam aj mali, že chcete zoštátniť a takéto veci.
Hovoríte, neminie nás inflácia. Áno, neminie. Je tu. Dobre hovoríte, že stúpnu vstupy aj pre malé podniky, stúpnu aj výstupy. A stúpnu aj mzdy. O infláciu budú stúpať aj mzdy. Tomu sa hovorí inflačná špirála. Je to niečo, čo je zlé, lebo v konečnom dôsledku okrádame ľudí, okráda štát ľudí preto, lebo im tie peniaze, samozrejme, tým, že sa znehodnocujú, tak miznú dlhy, ktoré štát narobil. Nie je to nič, nie je to nič korektné. Toto som x-krát kritizoval na Európskej únii a jednoducho my v takomto svete žijeme.
Ale predstavte si ženu, ktorá uverila nejakému chlapovi, že ten bude na ňu milý a budú pekne spolu žiť a teraz majú tri deti a spoločnú hypotéku a zrazu sa z neho vykľul hulvát a tlčie tú ženu, povedzme nie na dennom poriadku, tak raz za kvartál, keď si tak vypil alebo keď ho zvozil jeho šéf v robote a potrebuje sa nejak vyvŕšiť. A tá žena zvažuje: dobre, toto by som si v živote nenechala, keby som bola slobodná. Aj my by sme ix vecí netolerovali, keby sme v tej Európskej únii neboli. Ale sme. A tá žena si povie: no dobre, tak raz za kvartál to ešte znesiem, však mám tri malé deti a hypotéku spoločnú, čo ja budem robiť, keď odídem? Čo, kde budem, jak? Ani bývať nebudem kde mať.
A myslím si, že buďme aj my opatrní s takýmito rečami a myslím si, keby ste sa začali vážnejšie zaoberať, tak by ste to netvrdili viacej, že vystúpme z EÚ preto, lebo tzv. transakčné náklady sú šialene vysoké. My ako malá krajina, my by sme na to doplatili. My by sme aj doplatili na vystúpenie z eurozóny, čo je ešte horší spolok ako Európska únia.
Ďakujem pekne, že som teda mohol dosýta dnes rozprávať. Prajem vám všetko dobré. Dovidenia.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.10.2021 o 18:40 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:43

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak v podstate mi to celkom vyšlo, že budem mať záverečné slovo dnešného rokovacieho dňa.
Bolo to celkom pestré a husté. Vypočuli sme si všeličo, od jazykového okienka, máme nové slovo, že "patlava" a "patlavka". Tak, pán Blaha, ako gratulujem. To je naozaj akože, naozaj dôležité sa dneska dozvedieť, že máme takéto nové slovíčko. Dopočuli sme sa všeličo od poslanca Fica, Takáča, dokolečka opakovane tých istých otázok. Tých istých otázok. Odpovedal vám pán minister trpezlivo, pán kolega Kazda, ja a ďalší kolegovia odpovedali, ale vy stále to isté, len aby ste mali svoju nahrávku na YouTube, aby ste mali zostrih, ako ste tuto dávali dole ministra Sulíka. Ale povedzme si pravdu, nič z toho, čo ste tu povedali, nestojí za to, aby ste ho odvolávali. Ani jeden priamy argument toho, ktoré, čo by naozaj reálne stálo za to alebo bolo adekvátne odvolávaniu ministra Sulíka, podpredsedu vlády pre ekonomiku.
Strana SaS bola vždy strana, ktorá si zakladala na odborníkoch a na faktoch. A taký je aj Richard Sulík, podpredseda vlády pre ekonomiku, minister hospodárstva, taká je aj strana SaS. Hovorilo sa tu množstvo o faktoch, o cenách energií, ktoré vám povedal a aj opakovane vám vysvetlil všetky opatrenia pán minister hospodárstva. Vysvetlil vám dáta o pohyboch cien v zahraničí, o tej tarife TPS, o zásahoch aj predošlých vlád, ktoré sa muselo naprávať.
Vláda, pán minister hospodárstva, keď hovoríme o jeho práci, o práci jeho rezortu. Naprávať kroky predchádzajúcich vlád a najmä vlád SMER-u, ktorých následky cítime dodnes. A to nie je, že "lebo Fico", lebo teraz všetko, ako vy hádžete "lebo Radičová", tak my hovoríme "lebo Fico", ale faktom je, že tie rozhodnutia, ktoré boli prijaté, neboli krátkodobé. To boli rozhodnutia, ktoré boli prijaté dlhodobými záväzkami. To sú tie aj Ficove dlhy, ktoré sme zdedili, aj v energetike 400 mil. eur, s ktorými sa musela vysporiadať táto vláda, ktorá ich musí vrátiť do distribúcie.
Ja vám teraz chcem ponúknuť trošku iný pohľad, ako ste sa vy tu snažili predostrieť verejnosti, ako predostrieť tomu parlamentu. Ponúknem vám pohľad poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita. Pár faktov. Pár faktov na prácu Richarda Sulíka, podpredsedu vlády pre ekonomiku, ministra hospodárstva, predsedu strany Sloboda a Solidarita.
Fakt je, prvý. Vláda sa do vedenia tejto krajiny postavila s programovým vyhlásením vlády s ambíciou krajine pomôcť, na rozdiel od našich predchodcov, ktorí v prvom rade videli samých seba a svojich ľudí. Naša vláda, táto vláda, ktorej je podpredseda vlády Richard Sulík, neustále koná v prospech všetkých. Aj preto absolvujeme nekončiace sa vyjednávania, vysvetľovania, aby na konci bol uspokojivý výsledok, pretože práve Richard Sulík je ten, ktorý je často tým hlasom rozumu v mnohých debatách.
Taký druhý fakt. Po roku a pol pandémie, keď krajinu, tak ako našu krajinu, tak ako celú Európu ochromilo množstvo obmedzení, sa podarilo udržať ekonomiku. Aj zamestnanosť najmä, napriek tomu, čo sa tu dialo rok a pol, sa podarilo udržať zamestnanosť aj vďaka ministrovi Sulíkovi, podpredsedovi vlády pre ekonomiku. Strana SaS je stranou, ktorej predsedá Richard Sulík a ktorý sa snaží verejné financie konsolidovať. Snaží sa o to, aby sme sa ešte viac nezadlžovali, aby sme hospodárili s ohľadom na zdravý rozum. A preto kladieme dôraz na hľadanie vnútorných zdrojov a zo všetkých síl sa snažíme zabrániť zvyšovaniu daní. A taká nejaká dobrá správa, pretože ide o to, aby ľuďom zostali peniaze v peňaženke, lebo to sú peniaze, z ktorých oni žijú.
Ďalší fakt. Táto vláda, kde je podpredseda vlády Richard Sulík, konečne štartuje reformy. Kľúčové zmeny, o ktorých ste vy len rozprávali, ale ste nemali odvahu ich naštartovať, len ste o nich blúznili, ale nič nebolo na stole a keď prišlo na stôl, tak ste to neodhlasovali. Niektoré zmeny sú už schválené alebo sú na stole pred schválením. Tak len zopár vám uvediem:
Reforma školstva, ktorá dáva okrem iného viac priestoru školám, dbá na inklúziu detí, digitalizáciu a aj lepšie previazanie vzdelávania s praxou.
Reforma súdnictva.
Ďalšie reformy, ktoré sú pripravené, i keď, samozrejme, nie sú jednoduché, ale povedzme si pravdu, reforma, o ktorej sa nediskutuje, nie je reformou. Čiže keď je debata, odborná debata o reforme siete nemocníc, aby pacient dostával lepšiu, kvalitnejšiu starostlivosť.
Reforma súdnej mapy, ktorá vo výhľade niekoľkých rokov prinesie rýchlejšie a odbornejšie súdne konanie, na ktorých budú mať ľudia lepšie informácie. A jej podstatou je to, že má byť dostupná spravodlivosť a nie MHD, aby som sa dostal rýchlo na súd.
Reforma ochrany prírody. Kľúčová reforma, ktorá zabezpečí rozvoj regiónov.
Zabezpečil pán Richard Sulík svojimi opatreniami, ktoré už boli schválené množstvom zákonov, odstraňovanie byrokracie. Napríklad zmien na uľahčovanie podnikania. Naštartovaná je transformácia Hornej Nitry. Konečne sa prestane alebo sa už prestáva do alobalu baliť stá milióny. Ukončenie spaľovania uhlia na výrobu elektriny. Podpora regiónov. A napokon, ešte raz poviem, vysporiadanie sa Ficových energetických dlhov.
Áno, v tejto reformnej vláde strana SaS, ktorej predsedom je Richard Sulík a je tam podpredsedom vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva, je stranou, ktorá diskutuje, ale úplne jasne reformy podporuje. Táto naša vláda navracia občanom dôveru v právny štát. Vyšetrovatelia majú rozviazané ruky a aj veľké ryby a zvučné mená sa ocitli v hľadáčiku orgánov činných v trestnom konaní.
Padni, komu padni. Kto sa previnil proti zákonu, kto korumpoval a nechal sa korumpovať, kto krivdil, krivil zákony a zaslúži si trest. O tom, že spravodlivosť dosiahneme a spravodlivosť sa dosiahne aj k tým najvyššie postaveným, tak to sa mohlo za vlády smerovlády len snívať.
Silný poslanecký klub strany SaS jednoznačne podporuje Richarda Sulíka, ale aj opakovane deklaruje podporu premiérovi Eduardovi Hegerovi. Ide nám o spoločnú vec. Ide nám o spoločné Slovensko, kde sa oplatí pracovať, podnikať a žiť. Áno, hovorím o celej vláde, o vláde, kde majú ministri za SaS pevné miesto. V tejto vláde minister školstva, minister zahraničia, ale áno, aj ministerka spravodlivosti a minister hospodárstva nikdy nebudú mať problém predstúpiť pred poslancov, vysvetľovať a diskutovať. My sa nemáme čoho báť. Vedie nás jediný úmysel, a to je dobré spravovanie krajiny.
Minister hospodárstva Richard Sulík je odborník, ktorý svoju prácu robí na najvyššej úrovni a má našu jednoznačnú podporu.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.10.2021 o 18:43 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:53

Milan Mazurek

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Zemanová, ja ako člen brannobezpečnostného výboru som už čiastočne zvyknutý na vaše perly ducha, ale to, čo ste dokázali teraz tu, tak to je naozaj veľa a je to veľa nielen na tento parlament, ktorý je taký, aký je, ale je to veľa na to, čo musia občania znášať pod touto vládou.
Pani poslankyňa, vy ste hovorili opakovane, že vaša vláda slúži ľuďom, no ale vy ste, vaša vláda, opatreniami ste spôsobili brutálny nárast psychosomatických ochorení a rakoviny. A viete kvôli čomu, pani poslankyňa Zemanová? Kvôli tomu, že ste ľudí uvrhli do stresu zo strachu o to, čo bude zajtra, zo strachu o to, ako budú žiť o týždeň či o mesiac. Či budú mať prácu, či budú môcť vychádzať z domu, to je vizitka vašej vlády.
A vaše reformy, pani poslankyňa Zemanová? Reforma súdneho systému priniesla odpor absolútnej väčšiny zamestnancov a sudcov na takmer všetkých súdoch okrem vami vyvoleného politického súdu v Pezinku a neviem, či o tom viete, pani poslankyňa, priamo dnes sa v Banskej Bystrici konal veľký protest zamestnancov a sudcov Okresného a Krajského súdu v Banskej Bystrici proti vašej super mega reforme a proti vašej ministerke Kolíkovej. A vaša reforma zdravotníctva, reforma zdravotníctva z dielne tejto vlády, pani poslankyňa, nedostatok lekárov chcete riešiť tým, že idete rušiť ľuďom okresné nemocnice, že budú do nemocnice cestovať 100 a viac kilometrov, to je vaša reforma.
A vaše riadenie priemyslu a hospodárstva, to je čistá tragédia. Vy v čase, keď ľudia budú, tu počúvajú, že cena energie elektrickej pôjde ešte viac hore budúci rok a ešte viac, tak idete zatvárať uhoľnú baňu a idete zatvárať elektráreň, ktorá z tohto uhlia vyrába elektrinu, aby sme nútení kupovať ešte drahšiu elektrinu na vymyslených burzách niekde z Únie. To je vaša vizitka, to je vaša vláda. Že sa nehanbíte tu s tým vystúpiť!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 18:55 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pani poslankyňa Zemanová, ja si myslím, že riešenie tejto energetickej krízy, ale aj iných kríz vrátane koronakrízy naznačuje, že vy by ste si mali vypustiť z názvu strany slovo solidarita, pretože to k vám vôbec nepatrí a poviem len dva také postrehy, ktoré ste spomenuli.
Stále mi tam chýba v tých opatreniach, ktoré prezentoval pán minister Sulík, aspoň nejaký jeden sociálny balíček, ktorý by poskytol pomoc aspoň tým najzraniteľnejším vrstvám. Keby pán minister dobre čítal závery samitu Európskej únie teraz z októbra z minulého týždňa, tam sa presne hovorí, že už v roku 2019 v kombinácii obyvateľov, ktorí si nemohli dostatočne vykurovať svoje domy, a tí, ktorí nemohli platiť účty za energie, to je dokopy 13 % v rámci Európskej únie, a to ešte pred koronakrízou a pred touto energetickou krízou. Na Slovensku to znamená, že 750-tisíc ľudí je v takomto ohrození. To je v podstate údaj za 2019. Ak to prenesieme teraz, hovoríme o nejakom milióne ľudí, ktorých treba nevyhnutne riešiť kvôli tomu, že dobre, sú zatiaľ zastropované ceny energie pre domácnosti, avšak už veľmi ostro rastie inflácia, všetky ceny produktov služieb idú veľmi hore, takže tu mi chýba vôbec nejaký konkrétny krok, ktorý by ste urobili aspoň pre tých najslabších.
A čo sa týka stále toho folklóru okolo energetických dlhov z minulosti, tam len chcem povedať, že tie dotácie, ktoré sa udiali na Slovensku, sú oveľa nižšie v porovnaní s ostatnými krajinami. Vy miešate hrušky s jablkami a nemám čas to teraz vysvet... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 18:57 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:59

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani poslankyňa, zakončili ste váš príhovor nejakou parafrázou, že všetko robíte preto, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať a žiť. Ja si myslím, že všetko robíte preto, aby sa neoplatilo na Slovensku pracovať a žiť, ten váš servilný príhovor bol ozaj vrchol nejakého ozaj najhoršieho možného, čo sa mohlo stať, a jediná pravicová strana, keď to tak mám označiť, má mozgový trust vo vás, tak je to nešťastie tejto pravicovej strany a nešťastie aj ministra Sulíka.
Hovorili ste, čo nám minister Sulík vysvetlil, všetko nám vysvetlil a nepovedali ste nám, čo nám nevysvetlil. Nevysvetlil nám stále a budem vám to stále pripomínať - raňajky vo veci výberu generálneho prokurátora a nevysvetlil nám ani ranč v Austrálii, a toto sú vážne veci, s ktorými sa treba naďalej zaoberať. Čo, povedzme si fakty, čo za obdobie celé pán Sulík vykonal, pán minister Sulík, lebo to je ozaj bieda. Ja neviem nič okrem iného, okrem toho kilečka, ktoré ozaj je vážne fiasko, lebo ja nevnímam, že by niekto, nikoho, koho som sa pýtal, nikto mi nepovedal, že by mu to prinieslo to kilečko niečo vhodné vo veci podnikania. Čiže žiadne dobré správy z úrovne ministra Sulíka nás nečakajú a vidím to ako vážny problém uberanie sa Slovenska pod taktovkou ministra Sulíka a, samozrejme, pod taktovkou súčasnej vlády.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 18:59 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:02

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Každý ušetríme nejakých 20 sekúnd, aj to nám pomôže. No, ja som mal celkom dobrý pocit z toho záveru tejto schôdze. Pán minister sa snažil niektoré veci ponúknuť, povedal, čo sa podarilo, čo nie, na čo nemá peniaze, dobre, ale pani poslankyňa, vy ste tomu dali skutočne teraz ako korunu, pretože populizmus, demagógia, nepravda, to dominovalo vo vašom vystúpení.
V čom nepravda? Hovoríte o tom, že ste udržali zamestnanosť. No podvádzate! Neudržali! Šesťdesiat tisíc ľudí je viac na úrade práce, 30-tisíc viacej dlhodobých, 10-tisíc viacej mladých ľudí do 29 rokov. Vám sa darí držať nezamestnanosť posledné mesiace, chválapánubohu, ale zo začiatku vášho obdobia, keď sa rozvíjala pandémia, je tu tá 60-tisícová sekera. To znamená, nemáte pravdu. My sme vždy robili len sami za seba, no vy ste pošliapali princípy právneho aj sociálneho štátu. Z toho sociálneho by som vedel veľmi veľa vecí pomenovať.
Prosím vás, nechváľte sa reformou súdnictva, súdnej mapy. Kto vám to ešte verí? Však zajtra sa postavia ďalšie 3 súdy a je po celej súdnej mape, reforme aj ministerke Kolíkovej, však to už nie je reforma, to je deforma.
Odstránenie byrokracie - Zákonník práce, no ste na Ústavnom súde, diskriminácia seniorov nad 65 rokov, zrušenie kolektívneho vyjednávania, kolektívneho vstupa, rozširovanie, Európska únia hovorí 70 %, my máme 25 %, vy to rušíte, no a hovoríte o vláde, ktorá má dnes podporu 20 %, 80 % strata, nie ste schopní ako koalícia sa pomaly na ničom dohodnúť. Prosím vás, v čom sú tie pozitíva?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 19:02 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video