48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

27.10.2021 o 17:15 hod.

PhD.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

16:45

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, páni, čo ste vystupovali, aj iní, hla... teda najmä opozícia, ja by som vám priala, aby ste dokázali prekročiť svoj tieň, je to dobrý pocit. Ja som to dokázala napríklad, keď pán Raši s kolegami ešte za čias, keď SMER predstavoval vlastne stratifikáciu, dodnes si to pamätám, bol piatok, predložili tú reformu, predstavili, ja som volala na komunikačné oddelenie, že rýchlo musíme spraviť tlačovku a pochváliť ten SMER, a to si pamätám, že hovorkyňa, že: „Prosím?!“
A ja, že no musíme ich pochváliť, lebo prichádzajú s dobrou reformou, ktorá je fakt nevyhnutná, a treba to povedať nahlas, aby vedeli, že nie sme populistická opozícia, že nám naozaj ide o toho občana a o vec. A poviem pravdu, že bol to vtedy dobrý pocit, že som bola si istá, že... nehovorím, že to bolo dokonalé, ja som tam mala teda námietky, komunikovala, ale tá myšlienka, nakoniec ktorú aj väčšina ľudí nespochybňuje, tak tá bola podstatná a bolo to aj dobre analyticky spracované, dokonca vtedy za tých čias to bolo aj celé prejdené s tým sektorom. To je jedna z vašich výčitiek, ktorej aj rozumiem, a, a bola to dobrá reforma, ktorá, je veľká škoda, že len preto, že jednoducho nebola politická odvaha, tak ako už nie je niekoľko rokov, tak to neprešlo, pretože pozrime sa na to, čo je alternatíva.
Čo je alterna... čo vy, ktorí kritizujete, hovoríte, že nie, tak mi povedzte, čo je alternatíva, čo ponúkate ako alternatívu? Nič? Dobre to je takto, necháme to tak? Lebo to urobil SMER – za 12 rokov najväčšia reforma – toaleťák v nemocniciach aj to len v niektorých, lebo však nebudeme do toho zasahovať. Tak toto chceme robiť? Lebo však dobre, dajte vedieť, keď toto stačí občanom, ja si nemyslím. Čo robí OSN-ka dobre, je, že definuje konkrétny nárok pre pacienta - konečne. To znamená, pacient vie aký typ zdravotnej starostlivosti má dostať, ako ďaleko, ako najďalej ho má mať, ako rýchlo od indikácie, v akej kvalite. To doteraz nebolo, teraz by to bolo. Vytvára optimalizovanú sieť, to znamená, že nastavuje reálnu potrebu lôžok, stanovuje transparentné podmienky.
Tí, vy, čo ste hovorili, že teraz by sa dalo, a potom... a, jaj, a že je to... Ako to bolo? Privatizácia nemocníc a podobne. Práve naopak, veď to presne tá, tá OSN-ka hovorí, takáto má byť kvalita a bez ohľadu na vlastníka, štatút nejakej úrovne nemocnice môže, môže dostať len tá nemocnica, ktorá ten štatút spĺňa, bez ohľadu na vlastníka. Konečne! Veď človek nepotrebuje ísť do nemocnice, lebo je štátna alebo lebo je súkromná, potrebuje, aby bola kvalitná, a to robí optimalizácia na merateľných, jasných, dokázateľných a nárokovateľných kritériách. Centralizuje náročné výkony, to je, to sa čudujem, že sa vôbec o tom polemizuje, lebo to je jasne dokázané.
Vytvára lepšie podmienky pre personál, najväčší problém v zdravotníctve je personál. Je to, je to, že sme roky do toho, naozaj tie podmienky pre personál nezlepšovali, či finančné, či pracovné - celé zle! No tak keď chceme niečo robiť, jeden z dôvodov, prečo lekári, ale aj sestry odchádzajú, je nám, že sa nemôžu realizovať a pracujú v hrozných podmienkach, no tak im musíme tie podmienky vytvoriť a o to sa optimalizácia snaží.
A čo je veľmi dôležité, máme veľmi obmedzené a vzácne zdroje v zdravotníctve, či už finančné, alebo teda ľudské, a práve optimalizácia s nimi narába tak, aby sa nimi neplytvalo, aby boli tam, kde ich ľudia potrebujú, a okrem iného, teda čo sa týka finančných zdrojov, ako viete, tak je to naviazané na Plán obnovy, ktorý nám donesie do zdravotníctva vyše miliardu. Tak ja už neviem, ako sa dá byť proti tomuto.
Prináša ľuďom, ktorí nemajú lekára už dlhé roky vo svojej obci, pretože je niekde vzdialená, dotácie pre vznik nových ambulancií, dokonca, keď do existujúcej ambulancie príde nový lekár, tak dostane tiež 60-tisíc na to, aby tú ambulanciu mohol prevziať, aby neboli ukrivdení tí starší. Toto je všetko... toto je to čo, proti čomu bojujete, čo nechcete odhlasovať. Ja tomu naozaj nerozumiem.
Vyjadrím sa k pár veciam, ktoré ste povedali v rozprave, skúsim byť čo najviac stručná, aby som vás potom už nezdržovala. No, hovoríte, pán Beluský, už tu nie ste, ale predpokladám, že počúva. Pán Beluský hovoril o tom, že ako lekári odchádzajú do zahraničia a ako ich motivovať a, samozrejme, spomínal platy, čo, čo býva často. Ja si pamätám, ja som dva roky dozadu bola, možno tri, už si naozaj neviem, dávnejšie, za Adamom Vojtechom v Čechách, kde som sa ho pýtala, prečo nám berete ten personál, však nám ho nechajte, veď tí naši ľudia ho potrebujú, a čo máme robiť, a pýtala... A bola to taká, že úprimná debata. On je tiež mladý človek a veľmi, veľmi taký otvorený a som sa ho pýtala, že: „Adam, počúvajte ma, keď my zvýšime platy, povedzte mi, čo urobíte vy.“ A hovorí mi, že: „No my zvýšime ešte 10 % navyše. Koľkokoľvek dáte, my dáme 10 % navyše preto, lebo ja musím...“ on mi hovorí „... ja musím chrániť našich občanov a naši občania sú závislí od vašich zdravotníkov.“
Tým chcem povedať, nie, že nezvyšovať, to určite áno, lebo tie sú platy, akože hlavne v prípade sestier sú neuveriteľne smiešne, to je i, mimochodom, vplyv tabuliek a štátnej regulácie, ale, ale akokoľvek zvýšime, tak tá konkurencia zahraničná zvýši tiež, takže keď nechceme, aby nám utekali lekári, tak im treba zlepšiť podmienky a umožniť im robiť v lepších podmienkach. To je veľmi dôležité.
Aha, ako som spomínala, tak aj tie dotácie pre ambulancie sú podľa mňa v regiónoch veľmi dôležité. Hovoríte o tom, že tá reforma sa robí roky a kategorizácia, a zároveň poviete, je to niečo nové, čo neni vydiskutované. Veď teda keď spomínate, že už sa roky robí, ja neviem koľkátykrát, tak sa netvárme, že nie. Úplne beriem tú výčitku, že neuchopilo sa to na začiatku úplne dobre, a fakt s tým súhlasím, ale už aj teraz, keď počúvate, Asociácia nemocníc Slovenska, štátnych nemocníc, poisťovní, Asociácia na ochranu práv pacientov, čo ma napadne, všetci družne hovoria, áno, teraz sa s nami komunikuje, dokonca veľká časť z nich podporuje, samozrejme, majú nejaké podmienky, výhrady, nakoniec tie mám aj ja, ale snažím sa ich interne nejako vyrokovať, ale, ale podporujem myšlienku a podporujem tú reformu ako takú, všetci si totiž uvedomujeme, že je nevyhnutná, vrátane napr. vlastníkov nemocníc.
Nehovorím, že miestny primátor alebo práve ten riaditeľ, ale keď sa posadili siete nemocníc, majitelia sietí nemocníc alebo, alebo šéfovia krajov, mnohokrát sa vedeli normálne na základe dát rozumne dohodnúť, že, keď sa im, keď sa ukáže, že aké, aké sú čísla a že naozaj sú nemocnice, kde sa robia operácie, no, 13-krát za rok. Ako vážne vám hovorím, trinásťkrát za rok, 17-krát za rok.
Tak mi povedzte, keď niekoho operujem 17-krát za rok, nejakú operáciu robím, to mi chcete fakt tvrdiť, že to je bezpečné pre toho človeka, ktorý tam príde, lebo on nevie, že je to taká málo. On nevie, že je to tak nekvalitné. Alebo keď mám nemocnicu, ktorá, v ktorej už teraz robí nejaké výkony, ale vyše 50 % ľudí z okolia chodí radšej ďalej, lebo si teda vedia, že aká je tam kvalita. Alebo taká, ktorá má 20 %, vyše 20 %, takých máme niekoľko, hospitalizácií, ktoré sú odvrátiteľné, že vlastne ony ubytujú alebo hospitalizujú ľudí s krvným, s vysokým krvným tlakom, aby mali čísla. Nie, aby mali peniaze, lebo ja som aj celkom nechápala, ale, lebo nemá to vplyv na príjem, lebo ten majú paušalizovaný, ale proste aby akože ukázali, že sme potrební, ale to sa dá všetko zmerať. A toto optimalizácia v podstate, v podstate upratuje.
A tá OSN-ka neprešla, lebo akokoľvek sa to predtým volalo, vždy len kvôli politickej slabosti a znova to tu vidím. To isté, to naozaj sa tu, aj, aj, myslím, že pán Raši hovoril, že, ja som si to aj zapísala, áno, že asi nikto zo starostov by nebol zvolený, kto to podporí. Tak toto je celý problém, idú nám komunálne voľby, no tak radšej necháme ľudí, nech riskujú svoje životy, nech zbytočne ohrozujú svoje zdravie v nemocniciach, ktoré proste nie sú dostatočne vybavené a nie sú bezpečné, hlavne aby nám toho starostu zvolili, že? To je jednoducho presne toto tu vidím roky, ja viem, že je to ťažké a viem, že ten, veď čo by to bolo za primátora alebo starostu, ktorý by povedal, že dobre, všetko zrušte. Ja viem, že oni budú protestovať, dobre robia, nech pekne diskutujú. Ja čo som sa stretla, prinesú čísla, ja im dám čísla, čo mi dá ministerstvo, diskutujeme, niečo sedí, niečo nie, skúšam s nimi. Ako normálna debata a nakoniec predsa vždy na základe tých čísiel dôjdeme k záveru, ale to predsa neznamená, že to máme úplne vzdať zasa, toľkokrát už sa to vzdalo.
K tomu, že odignorovaná bola prvá fáza, to už som hovorila aj o tom, že teda nie je pravda, že nie je podporovaná v teréne, lebo je. Čo sa týka tých chýbajúcich lôžok, pozor na to, keď argumentujeme, lebo u nás nie je až tak problém v lôžkach, je problém v obsadenosti. My máme kopu lôžok a máme 50-percentnú obsadenosť akútnych a zároveň nám chýbajú dlhodobé lôžka. To je presne to, to sú presne tie prípady, že operujú vám pacienta, výmena kĺbu, vyše 10-tisíc euro, tam si, Vladko Baláž, u vás som sa to naučila, v Banskej Bystrici, vaši lekári mi to presne hovorili, no lenže potom, keď ich odoperujú, oni ich vlastne nemajú kam dať, lebo nie sú lôžka, a naozaj je to tam, naozaj plné pacientov, nie sú lôžka, nie sú lôžka pre takéto rehabilitácie, a teda ho posielajú domov s inštrukciami, ale ten pacient to odflákne, nerobí dobre tú rehabilitáciu, za chvíľu je naspäť. Znova operácia, znova 10 tisíc. Presne takéto lôžka sa vytvárajú v tej opti... vďaka tej optimalizácii.
Hovorili ste o tom, že je to o súkromných nemocniciach, že tie si vyberajú hrozienka, to je veľmi častý hoax, ktorý sa používa, veľmi ľahko vyvrátiteľný, prosím vás, všetci, čo si to myslíte, pozrite si na stránku Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, máte tam základné sadzby pre DRG na rok 2021 a asi štvrtý stĺpček v tej tabuľke je tzv. Case Mix Index, ktorý presne na základe dát nahratých do DRG hovorí o tom, aké komplikované prípady sú v danej nemocnici. Krásne tam vidíte, že súkromné, štátne, že na vlastníkovi nezáleží, záleží na úrovni nemocnici. Kem... kým nejaká regionálna nemocnica má Case Mix Index okolo 1, tie väčšie, koncové majú okolo 1,2. Tak, ja neviem, národné, onkologický ústav a podobne majú 2,4 a na základe tohoto Case Mix Indexu sú potom aj lepšie odmeňované, to je v poriadku. Ale nezáleží, nerozlišuje sa Case Mix Index na základe vlastníctva, takže, takže to nie je kvôli tomu a nie je to, nie je to pravda.
Ešte mám štyri minútky, tak ja už sa potom nebudem dlhšie naťahoval, ale skúsim aspoň pár vecí. Hovorili ste, že sú peniaze problém. Presne preto treba OSN-ku schváliť. Ja nehovorím, že dobre, keď to bude celé zle, tak v druhom čítaní to ešte pochopím, ale aby ste toto nepustili cez prvé čítanie, no mne to rozum neberie. Ja rozumiem, že máte výhrady, v poriadku. Ja budem robiť aj kolečko diskusií na zdravotníckom výbore, ako vždy - online. A poďte diskutovať a ukážeme vám čísla, budeme sa o tom baviť. Ja tiež mám výhrady, ktoré konkrétne chcem, aby, veci, ktoré sa zmenili. Ale však aby som to nespustila cez prvé čítanie? Aby som nedovolila tým ľuďom čerpať dotácie na tie ambulancie (ruch v sále a zaznievanie gongu), aby som zabránila tomu, aby sme dostali milión, miliardu do zdravotníctva a všetky tie veci, čo som čítala? Zabudnem na pozitíva len preto, lebo sa bojím, že môjho starostu nezvolia? No super, gratulujem, výborné! Ale to, že ľudia sú ohrození, to je vedľajšie, a že tu budeme proste ešte ďalších 12 rokov preskakovať na mieste.
Hovoríte o tom, že, že... hovorili ste o cenotvorbe, jednoducho OSN-ka s týmto nič nemá, to je, to je o inom.
Celkový počet lôžok, to už som hovorila.
Pán Raši, vy ste hovorili, že súhlasíte s myšlienkou, ale komunikácia bola zlá, no áno, bola. Priznávam, prvý rok určite. Zas na druhej strane boli tu iné problémy, je to aj pochopiteľné, že nie všetko sa dalo stíhať. A teraz čo? Keď bola pred rokom zlá komunikácia, tak teraz tých občanov odstrihneme od kvality a od peňazí, lebo tuto sa hodím o zem, bolo to zlé pred rokom? To, že teraz je to dobré a že to už hovoria aj poskytovatelia, to je vedľajšie. Bolo to zlé, no tak to zahodím, mám argument, hurá, tešíme sa!
Hovoríte o dostupnosti, pán Raši, že 90 ku 10, 90 % občanov bude mať dostupnosť 10 % viac ako nad 45 minút. Len vy hovoríte o plánovanej. Všetci, prosím vás, nezabudnite, optimalizácia siete hovorí o plánovanej zdravotnej starostlivosti, nie o akútnej. Výhoda je, že aj, momentálne aj v tých nemocniciach, ktoré budú tzv. komunitné, kde sa budú, kde budú tie dlhodobé, následné lôžka, stacionáre, ambulancie, tak tam vzniknú aj urgenty v niektorých, aj čo teraz nie sú. To znamená, ten občan k tej akútnej bude mať bližšie ako doteraz a môže sa stať, že v nejakom regióne, že bude proste o pár ľudí viacej, ktorí na plánovanú, ktorú chodí raz-dvakrát za život, tak alebo aj môže byť aj trikrát, päťkrát, ale je to plánované, no tak pôjde kúsok ďalej, ale pôjde za kvalitou. Ale dáta ukazujú, že práve v tých regiónoch, kde je takýto problém, tak to robia tí ľudia už teraz sami od seba. Tak. A potom v tých oddeleniach je, samozrejme, obložnosť tých lôžok 50 %. Tak sa vás pýtam, keď mám na jednom oddelení 50 % obložnosť, na druhom takisto a tí ľudia mi cestujú, tak prečo nekoncentrovať tých ľudí, peniaze, vybavenie do jedného a to druhé uvoľniť na tie lôžka, ktoré mi chýbajú. Ja tomu nerozumiem, ako môže proti tomuto namietať.
No a ešte ten argument so zamestnávateľom, ktorý, ako naozaj rozumiem, že je. Ale to je otázka, či si chceme povedať, že teda chceme riskovať zdravie a životy ľudí kvôli, kvôli tomu, že je to zamestnávateľ, čo nehovorím, že nie, ale to sa treba normálne rozhodnúť. Povedzme že dobre, tak tam v tom, v tom regióne bude, zostane zamestnanosť nedotknutá. Ale ešte si treba uvedomiť aj to, že tam tie nemocnice zostanú. Oni sa nebudú rušiť, čiže ten zdravotní personál tam bude mať ďalej prácu, nikam nemusí chodiť, žiadne CT, čo sa dáva za príklady, čo je zobrazovacia technika, vôbec nič to nemá s OSN-kou, žiadne sa nebudú rušiť. To tam všetko zostane v tých regiónoch. Len tie plánované výkony sa budú jednoducho centralizovať, čo je dobrá vec. A nebude to mať vplyv na zamestnanosť, možno to bude že pár jednotiek špecialistov, ktorí sa musia motivovať, aby teda prešli niekam. Takže za mňa asi toľkoto.
Považujem za obrovskú politickú zbabelosť a veľkú chybu nepodporiť tento návrh v prvom čítaní, nehovorím v druhom, v prvom čítaní a ešte, ešte sa tváriť, že som podala nejakú alternatívu, lebo alternatíva je to, čo sme tu mali doteraz, a to nie je dobré.
Skryt prepis

27.10.2021 o 16:45 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:12

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, ctená snemovňa, dovoľte, aby som na návrh troch poslaneckých klubov, SMER - SD, ĽSNS a SME RODINA, tak ako bolo prisľúbené zo strany SME RODINA, dávam návrh na doplnenie programu 48. schôdze o bod odpočúvanie opozície, ktorý by mal byť aj za účasti ministra vnútra a zástupcov Generálnej a Špeciálnej prokuratúry. Termín rokovania o tomto bode navrhujeme v stredu 2. 11. 2021 o 9.00 hod. Tento bod navrhujeme vzhľadom na znepokojujúce nelegálne zverejnenie nahrávok súkromných, ktoré boli v súvislosti so sledovaním opozície, a preto si myslíme, že je vážne ohrozenie, ďalšie vážne ohrozenie právneho štátu a parlament by sa nemal k tomu prizerať len tak nečinne, preto navrhujem na doplnenie... (Prerušenie vystúpenia časomerom a krátka pauza.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

27.10.2021 o 17:12 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:14

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Opravte ma, ak sa mýlim, ale nemali sme tu náhodou minule spor práve o túto vec, pán predseda, že teda ten prísľub zo strany poslaneckého klubu SME RODINA sa vzťahuje len na zvolávanie poslaneckého grémia, a nie aj na doplnenie programu? Mám pocit, že minule ste sa od tohto dištancovali. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

27.10.2021 o 17:14 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:15

Robert Fico
Skontrolovaný text
Pán predseda, ak dovolíte, iba malé upresnenie, aby nedošlo k nejakému omylu.
Pán podpredseda hovoril o strede, ale my máme návrh na utorok. V utorok druhého, ráno o 9.00 hod. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

27.10.2021 o 17:15 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:15

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán predseda. Keďže sú tu takéto návrhy, dávam procedurálny návrh, aby Národná rada odsúdila vyjadrenia obhajcov, ktorí zastupujú bývalých nominantov strany SMER, o fyzickej likvidácii špeciálneho prokurátora Lipšica. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

27.10.2021 o 17:15 hod.

PhD.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:42

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Pán predseda, ďakujem pekne za slovo. V hlasovaní č. 148 ma hlasovacie zariadenie vykázalo, že som nehlasoval. Hlasoval som proti.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

27.10.2021 o 17:42 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:28

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Zápisnica o výsledku verejného hlasovania o návrhu na voľbu člena Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky v oblasti žurnalistiky, ktoré sa konalo dňa 27. októbra 2021.
Na verejné hlasovanie o návrhu na voľbu člena Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky v oblasti žurnalistiky bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 121 hlasovacích lístkov, teda na voľbe bolo prítomných 121 poslancov. Po vykonaní verejného hlasovania overovatelia Národnej rady Slovenskej republiky spočítali hlasy a zistili, že vo verejnom hlasovaní o návrhu na voľbu člena Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky v oblasti žurnalistiky 1 poslanec neodovzdal hlasovací lístok. Zo 120 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 13 neplatných a 107 platných.
Podľa platných hlasovacích lístkov overovatelia zistili, že
– za Jozefa Bednára hlasovalo za 63 poslancov, proti 11, zdržalo sa hlasovania 33,
– za pána Petra Nedavašku hlasovalo za 0, proti 32, zdržalo sa 75 poslancov,
– za pána Michala Petrušku hlasovalo za 44 poslancov, proti 19 a zdržalo sa 44 poslancov,
– za pána Marka Řehůřka hlasovalo za 0, proti 32, zdržalo sa 75 poslancov.
Na voľbu člena Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
Overovatelia konštatujú, že vo verejnom hlasovaní bol za člena Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky v oblasti žurnalistiky zvolený pán Jozef Bednár.
Overovatelia ma zároveň poverili oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky.
Pán predseda, ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie

27.10.2021 o 18:28 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:30

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. No, pani kolegyňa Cigániková, my prekračujeme svoj tieň každým jedným hlasovaním pri každom jednom rozumnom vládnom návrhu zákona alebo pri každom jednom rozumnom návrhu zákona. Čiže ak ste nejakým spôsobom chcela poukázať na to, aby sme prekračovali svoj tieň, tak ja si myslím, že ho prekračujeme statočne.
Reforma, áno, úplne súhlasím. Nutnosť reformy, áno, úplne súhlasím. Ale táto optimalizovaná reforma, ktorú tuná pán minister prišiel odprezentovať, tak s touto optimalizáciou alebo reprofilizáciou, alebo stratifikáciou, alebo čímkoľvek nemôžem súhlasiť, pretože to je taký obšírny, obsiahly dokument, ku ktorému budú stovky pripomienok, takže takáto forma je pre mňa absolútne neprijateľná a nie je na mieste.
Pani kolegyňa, vo svojej rozprave ste spomenuli, že ľudia trpia. Áno, ľudia trpia najmä v regiónoch a práve takýmito nesystematickými opatreniami naozaj nedocielite to, aby ľudia v regiónoch netrpeli. Spomínali ste majiteľov nemocníc, ktorí sedeli so županmi, s Asociáciou siete nemocníc a podobnými ľuďmi. Dobre, ale to sú desiatky ľudí. Ale ľudí, ktorí sa búria voči tejto reforme, sú desaťtisíce. Zlá komunikácia, zlé odkomunikovanie, zlá prezentácia, nedostatočná komunikácia najprv s osobnosťami v regiónoch, primátormi, starostami a títo by vedeli oveľa rozumnejšie a lepšie túto reformu vysvetliť, ak by naozaj o nejakú rozumnú reformu išlo, čiže to je môj ďalší dôvetok.
Optimalizácia ľudských zdrojov, ste spomínala vo svojej rozprave. Ja sa pýtam, ako chcete docieliť optimalizáciu ľudských zdrojov. Ak zrušíte lôžka alebo ich prekvalifikujete z akútnych na chronické, tak sestra, ktorá robí v ambulancii, nepôjde k chronickému lôžku, pretože tá práca je oveľa ťažšia, zbalí kufre a pôjde do zahraničia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2021 o 18:30 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:33

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Myslím si, že s reformou nášho zdravotníctva súhlasíme všetci, len každý si ju predstavuje inak, inak pacienti, inak lekári, poisťovne a podobne. Ja som rád, že pani Bittó Cigániková spomenula personál ako základný stavebný kameň nášho zdravotníctva. Mňa by zaujímalo, teda čo do budúcna plánujeme, aby sme stabilizovali stavy lekárov aj zdravotných sestier ohľadom k bližšej kompetencii, výučby, zadelenia a podobne.
Boli tam, v tomto návrhu optimalizácie siete nemocníc je kopec takých, povedal by som, že nástražných výbušných systémov, že nevieme, ako to všetko dopadne.
Plánujú sa lôžka pre dlhodobo chorých. A teraz rozmýšľam, že naozaj či tam bude dosť tých, toho personálu, sestier, či tam budú chcieť pracovať lekári, či tam budú chcieť robiť. Podobne je to aj s urgentami, či budeme vôbec schopní obsiahnuť lekármi so špecializáciou na urgentnú medicínu tieto ambulancie urgentnej starostlivosti, lebo teraz máme málo takých špecialistov vôbec. Škoda, že unikli tie zoznamy, ktoré už som videl asi tri, čo sa týka, ktoré nemocnice majú byť zrušené, a neviem, to je ťažko povedať, nakoniec ako to skončí, preto to aj odďaľujete, lebo vyvoláva to zbytočne také obavy u ľudí, ktorí sú zamestnaní v týchto nemocniciach. Ak už raz unikne zoznam, že sa nemocnica bude rušiť, tak tam ani nikto nenastúpi, teraz čo skončia medici školu, tak budú mať tie obavy, že nastúpia niekde a za rok, za dva to bude zrušené.
Ešte čo pani Bittó Cigániková spomínala, tie zbytočné hospitalizácie a podobne, áno, existuje také niečo. A na to by mal fungovať ten DRG systém, keby bol funkčný a vedel by presne ohodnotiť, čo má byť zaplatené, čo nemá byť, aká diagnóza. Tak aj tomuto by sa dalo vyhnúť, lebo naozaj tie hospitalizácie niektoré sú naozaj zbytočné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2021 o 18:33 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:35

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja v žiadnom prípade nemôžem súhlasiť s reformou tohto, teda nemocníc v takomto stave, ako to je.
A skúsim reagovať na pani poslankyňu Cigánikovú. Dovolím si prečítať len pár riadkov. Je to otvorený list, ktorý adresovala Nemocnica v Snine. Reaguje na to, ako pani poslankyňa Cigániková zavádzala v relácii O päť minút dvanásť. Takže ja prečítam len pár riadkov. Dovoľte mi reagovať na vaše vyjadrenie na adresu Nemocnica Snina, s. r. o., ktoré odzneli v relácii O päť minút dvanásť na RTVS dňa 17.10.2021, kde ste okrem iného v hlavnom vysielacom čase na základe niekoľkých vybraných parametrov - podiel sekcií a podiel pacientov čerpajúcich zdravotnú starostlivosť mimo okresu - bez hlbších znalostí problematiky spochybnili dobré meno našej nemocnice. Ja sa obávam, keď sa spochybňuje takto jedna nemocnica, o chvíľku sa môže spochybniť viacej nemocníc a neviem, kam to dospejeme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2021 o 18:35 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video