48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2021 o 18:10 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:58

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som nereagoval na matériu toho, čo ste hovorili, lebo naozaj zákon o rokovacom poriadku hovorí to, čo ste povedali, ja som reagoval na spôsob, ktorým ste sa s pani Záborskou rozprávali. Rozprávali ste sa s ňou naozaj úplne nevhodne a ja som, pán poslanec, rád, že tón bol úplne nevhodný aj neverbálna komunikácia bola úplne nevhodná, že ste sa ospravedlnili. Ja vám za to ďakujem, bolo to správne rozhodnutie. Len nechápem potom vášmu dovetku, že za čo sa vám mám ospravedlniť ja? Za to že som vás vyzval, aby ste sa ospravedlnili a vy ste sa ospravedlnil, za to sa vám mám ja teraz ospravedlniť? Tak ak chcete, aby som sa vám ospravedlnil za to, že som vás vyzval, aby ste sa ospravedlnili a vy ste sa ospravedlnili, no tak sa vám ospravedlňujem. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2021 o 17:58 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:59

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Ja prijímam ospravedlnenie také to od srdca, ja to mám rád. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2021 o 17:59 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:59

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dovolím si teraz prečítať stanovisko občianskeho združenia Ethos, ktoré zastupuje neveriacich a sekulárne zmýšľajúcich ľudí. Myslím si, že aj to patrí na pôdu Národnej rady a budem takýmto ich hlasom:
Vážené poslankyne, vážení poslanci, žiadame vás, aby ste odmietli návrh poslankyne Záborskej, ako aj všetky ďalšie budúce návrhy na sprísnenie interrupcií. Predložený návrh ženám nepomôže, ale, naopak, im škodí a obmedzí ich prístup k legálnym a bezpečným interrupciám. Tento návrh nie je ničím iným, než snahou čoraz menšej a čoraz agresívnejšej náboženskej skupiny nútiť prostredníctvom zákona svoje videnie sveta celej spoločnosti. Preto súčasný právny stav túto náboženskú skupinu nijako neobmedzuje v tom, aby sami žili podľa svojej viery.
V súlade s Ústavou Slovenskej republiky považujeme taký postup za neakceptovateľný. Ide o umelo nastavenú tému, ktorej jediným zmyslom je vysvetliť prítomnosť jej predkladateľov v Národnej rade Slovenskej republiky. Počet interrupcií na Slovensku je najnižší v histórií a každý rok klesá. Podľa prieskumov verejnej mienky veľká väčšina ľudí na Slovensku odmieta sprísnenie tejto legislatívy.
A jednotne ju odmietajú odborníci a dokonca bez ohľadu na ich náboženské vyznanie. Výskumy z celého sveta dlhodobo ukazujú, že zákazy neznížia počet interrupcií, iba ich odsunú do ilegality, čo vedie k zdravotným rizikám a úmrtiam žien. Ak by predkladateľom išlo o skutočné zníženie počtu interrupcií, sústredili by sa na spôsoby, ktoré preukázateľne znižujú mieru neželaných tehotenstiev a následných interrupcií, sexuálnu výchovu a antikoncepciu. Paradoxne však proti týmto preukázateľne funkčným riešeniam dlhodobo bojuje rovnaká skupina poslancov, aktivistov a zástupcov cirkví.
Nepremyslené sprísnenie či zákaz interrupcií sa dotýka všetkých. Porušovanie práv viac ako polovice spoločnosti na základe náboženskej ideológie určitej menšiny nemôže mať v sekulárnom štáte v 21. storočí svoje miesto.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.11.2021 o 17:59 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:02

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Pán poslanec Žiak, ste prečítali to stanovisko, ktoré predpokladám, že sa s ním stotožňujete, keďže ste ho prečítali, ale ja chcem povedať jednu vec. Áno, tu v parlamente sme mali už viackrát zákony, ktoré sa týkali sprísňovania alebo teda úplného zákazu interrupcií, ale to nie je tento zákon. Tento zákon sa vôbec podľa mňa netýka interrupcií. On teda rieši nejaké iné aspekty okolo tých interrupcií, ale nesprísňuje interrupcie ako také, čiže to stanovisko, ktoré napísali tí ľudia z toho združenia asi tiež nebolo úplne správne nasmerované, a tým pádom ani váš prednes. Ja si myslím, že ešte v parlamentnej budúcnosti sa bude rokovať o zákonoch, ktoré budú reálne chcieť sprísňovať interrupcie, tam potom, samozrejme, môžte takéto stanoviská čítať, ale myslím si, že teraz to nebolo úplne správne, lebo naozaj tu sa bavíme len o nejakých zvýhodňovaniach alebo teda sociálnej pomoci a podobne, ale nie o samotných interrupciách.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2021 o 18:02 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:03

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Pán poslanec Beluský, natiahnutie lehoty zo 48 hodín na 72, zákaz reklamy a tak ďalej a tak ďalej, sú tam metódy, ktoré znevýhodňujú alebo znemožňujú prístup k legálnej interrupcií, čiže neni to len pomoc ženám.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2021 o 18:03 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:03

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Dámy a páni, na ženy treba ísť s láskou, nie s predĺženými lehotami. Cítim potrebu objasniť svoj postoj k tejto problematike. Mnohí z vás si určite všimli, že som v prvom čítaní hlasovala za tento návrh zákona. Robila som to vedome, pretože jedna časť návrhu zákona obsahuje reálnu pomoc matkám a tehotným ženám, s ktorou súhlasím.
Žiaľ, na druhej strane sú v návrhu aj reštrikcie, s ktorými súhlasiť nemôžem. Kolegom, ktorí tento zákon predkladali, som po prvom čítaní jasne deklarovala, že s reštrikciami nemôžem súhlasiť, pretože nepomáhajú, ale vytvárajú nové prekážky v prístupe k bezpečnej interrupcii. Ja nemôžem ženám kázať, ako sa majú rozhodnúť alebo čo by mali robiť. Môžem im napríklad odporučiť si vypočuť jednu krásnu pieseň od americkej speváčky Lauryn Hill - Zion, možno sa inšpirujete.
Milé ženy, akokoľvek sa rozhodnete, rozhodnete sa správne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.11.2021 o 18:03 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:05

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Milé kolegyne, milí kolegovia, sledovala som rozpravu aj dianie okolo tohto veľmi jednoduchého sociálneho zákona, ktorý rieši pomoc ženám. Zhodou okolností sú to tehotné ženy. Len súvis s potratmi, resp. s ukončením tehotenstva má to len to, že sú to tehotné ženy. Zákon sa absolútne netýka interrupcií. Ale ja som zistila, jak som to sledovala, že jednoducho naši poslanci nevedia čítať alebo nevedia rozumieť napísanému textu. Proste tento nehorázny útok na jednak pani predkladateľku, jednak aj na princíp ochrany života detí, ktorí tento zákon teda vôbec nerieši, je neprijateľný a ja tomu nerozumiem. Jednoducho sme tu schvaľovali zákony, ktoré pomáhali cestovným kanceláriám, podnikateľom, navrhovali sme a schvaľovali sme pomoci, sociálne pomoci, dokonca sme riešili ochranu zvierat, áno, ale ochranu, keď ide, a to ani nejde, viac-menej teda, samozrejme, ochrana detí by mala byť prvoradá, ale tu ani nejde o ochranu detí, tu jednoducho ide pomoc. Charakteristika návrhu zákona znie, že ide o pomoc tehotným ženám. Ide o, je to sociálny zákon.
A to, že v zákone sa navrhuje, aby sa obmedzila reklama na potraty, resp. rozumej ergo, vraždenie nenarodených detí, tak ja si myslím, že to je to úplne najmenej. Takéto reklamy či sa týka detí, alebo nie, si predstavte, že budú reklamy na to, že treba sa zbavovať ľudí, ktorí sú plešatí, hej. Preženiem to, ale to proste jednoducho, obmedzenie reklamy, si myslím, že to je minimálny morálny počin. A nejde o žiadne obmedzenie. Tým, že zakazujeme reklamu, tak čím sa tým obmedzil prístup ženám k potratom? Nech mi to niekto vysvetlí. Každá matka, teda každá žena, ktorá chce ísť na potrat, tak si zistí informácie, či budú reklamy niekde na bilbordoch alebo v médiách, alebo nebudú. Takže toto je absolútne nepochopiteľné.
A to že o jeden deň, vlastne o, pardon, o dva dni sa predĺži tá lehota na to, aby si žena rozmyslela, no nehnevajte sa, je to úplne smiešne. Ja skutočne, ja žasnem, čo tento parlament rieši a toľké, to bol tak jasný, jednoduchý zákon, o ktorom som myslela, že to pôjde na jeden šup. Jednoducho chceme pomôcť tehotným matkám.
Hlavne, samozrejme, ženy, ktoré chcú ísť na potrat, s tými nikto nič neurobí. Ale matky, ktoré napríklad čakajú tretie, štvrté dieťa a už zvažujú, lebo ich ekonomická situácia im nedovolí, resp. situácia je oveľa ťažšia, tak zvažujú, jak príde táto pomoc, tak môžu sa rozhodnúť a dajú šancu tomu dieťaťu.
Ja si pamätám v minulosti, v sedemdesiatych, osemdesiatych rokoch sa urobili také úžasné radikálne sociálne opatrenia, že to zvýšilo pôrodnosť, áno, jednoducho sa podporili rodiny, podporili sa mladé rodiny, mladí ľudia, dali sa im byty a tak. Hneď to išlo, tlačíte tu, táto generácia 40-ročná, no kto bude na vás, na vaše dôchodky robiť o 20 rokov, keď sa budú tieto deti zabíjať?
V našom záujme je, aby sa rodilo viacej detí, aby tu bola pôrodnosť. A vy jednoducho ste sa pustili jak takí býci, keď uvidia červené súkno, tu do pani predkladateľky a úplne nezmyselne. Je to zákon jednoduchý, je to zákon na môj vkus veľmi slabý, ale niečo pomôže a je treba, každý morálny človek by ho mal podporiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.11.2021 o 18:05 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Prepáčte, sa mi sníva. Pani Sulanová, treba chrániť aj ženy, nielen deti. Nechajme sa ženy samé rozhodnúť. Ak by sa interrupcie týkali mužov, potratová tabletka by sa predávala na každej pumpe. Ak ide pani Záborskej o pomoc tehotným ženám, lehoty nechá tak. Ja osobne by som tie lehoty zrušila. Žena nepotrebuje zákon na premýšľanie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2021 o 18:10 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:11

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, ja normálne neverím, že toto môže jedna žena povedať. Čo sme my nejaké akože krabice na rodenie detí, aby sme riešili demografickú krivku a dôchodky? Naše poslanie je teda toto? Že teda však roď moja, lebo budeme mať nízke dôchodky. To ako vážne? Nemali by náhodou deti sa rodiť z lásky, pretože ich rodičia chcú a nie ako riešenie situácie, ktorú by mali riešiť politici? To je normálne neuveriteľné, že toto dokáže vysloviť žena. Ja som to zatiaľ počula len od chlapa.
A hovoríte, že to niečo pomôže. No nepomôže to vôbec, ale veľmi to ublíži, a to sme vám nielen my vysvetlili, ale aj veľké skupiny odborníkov a ďalšie, ďalšie organizácie. A úplne bez emócií, úplne vecne sme to vysvetlili.
A posledná vec. Prosím vás pekne, nie je to vražda. Vy si uvedomujete, ako veľmi krivdíte a ubližujete tým ženám, tým lekárom, že si vymýšľate? Ešte raz, podľa našej legislatívy aj podľa drvivej väčšiny spoločnosti, interrupcia nie je vražda, preto je legálna. Keby to bola vražda, tak niekto skončí v base. V base nikto nekončí a je preto od vás maximálne neúctivé, drzé a nechutné, keď sa sem postavíte a hovoríte o žene, o ktorej nič neviete. Nešli ste v jej topánkach a nadávate jej do vrahýň. Je to od vás vrcholne nechutné a o to viac, že ste žena. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2021 o 18:11 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:12

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja chcem naopak pani poslankyni poďakovať za taký príjemný prejav a chcem potvrdiť naozaj, že tento zákon, ktorý predkladá pani poslankyňa Záborská, v porovnaní s tými inými zákonmi, ktoré sa týkajú zákazu alebo obmedzovania interrupcií, je taký slabý, ale môže aspoň čiastočne pomôcť zachrániť niektoré nenarodené deti, takže, samozrejme, že tú podporu toho konzervatívneho spektra v parlamente by mal mať.
Napriek tomu vidíme, že tu je už veľmi dlhá a veľká diskusia o tomto zákone, pričom pri takých sprísňovaní interrupcií, si myslím, že takáto diskusia ani nebola.
A ono je to, ako keby s tým súčasným statusom quo sa nemohlo vôbec nič robiť, proste ani v žiadnej oblasti sa proste nemôže podľa niektorých našich kolegov nič meniť. A pritom aj keď tu bol zákon od pani poslankyni Marcinkovej, kde bola spolupredkladateľka aj pani poslankyňa Cigániková, ktorý teda hovoril o tom, že tí partneri alebo teda tie rodiace ženy, by mali mať možnosť mať pri tom pôrode svojich partnerov, teda ten zákon síce nakoniec neprešiel, ale to je tiež podľa mňa jeden taký čiastočný zákon, ktorý by pomohol možno nejakej matke sa v budúcnosti rozhodnúť, či si to dieťa nechá, alebo nie. A možno by to malo byť aj taký návod pre pani predkladateľku, ak teda tento zákon zajtra o 11.00 neprejde, že možno v budúcnosti by bolo lepšie to nepredkladať v jednom balíku, ale tie jednotlivé články alebo jednotlivé zákony predložiť samostatne a nech sa plénum rozhodne teda, čo teda schválime, čo neschválime a podľa mňa to bude mať aj tak celé dobrý výsledok.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2021 o 18:12 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video