48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.11.2021 o 9:46 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:05

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 818 z 10. novembra 2021 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19 (tlač 789), na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo v termíne do začiatku rokovania o tomto návrhu na 48. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Výbor prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 57. schôdzi dňa 10. novembra 2021. Svojím uznesením č. 109 z 10. novembra 2021 súhlasil s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky s návrhom vlády na skrátené legislatívne konanie vysloviť súhlas s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19 (tlač 790), sa uskutoční na 48. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predseda, skončila som, prosím, otvorte rozpravu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

11.11.2021 o 9:05 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 9:07

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení poslanci tejto vlády, nemôžem ju nazvať slovenskou vládou, vážený pán minister Mengele, pripli ste si teraz víťazoslávne, hrdo ten... (Reakcie z pléna.) Pán Benčík mi povedal, že mám vypadnúť vonku.
Tak ma poďte vyhodiť, pán Benčík. Veď poďte ma vyhodiť, veď tu som. (Ruch v sále.) Tu som. Vy radi selektujete ľudí a vyhadzujete ich zo zamestnania (neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu), z práce. Veď ma poďte vyhodiť. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, ukľudnite sa. Pán poslanec, predpokladám, že to, čo máte na tvári, nie je respirátor v zmysle, v zmysle pravidiel. (Rečník má na tvári rúško.) Ja teraz preruším schôdzu. Predpokladám, že tuto pri prezenčkách majú respirátory. Choďte si ho zobrať.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, ja vám to poviem teraz takto. Buď ma necháte hovoriť s tým res... s tým rúškom, čo to je takýmto... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, poslanec NR SR
Nenechám vás v tom hovoriť, pretože porušujete pravidlá.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Dobre, tak mi vezmite slovo, ale odtiaľto sa nepohnem do večera! (Reakcie z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec... (Reakcie z pléna.)

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Ja chcem normálne fungovať, ale takto to proste, nie... (Krátka pauza. Rečník si sňal rúško z tváre. Poslankyňa Jana Bittó Cigániková pristúpila k rečníckemu pultu a dohovára rečníkovi, rečník sa obracia k predsedajúcemu a diskutuje s ním.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, v zmysle § 32 ods. 2 vás vyzývam, aby ste si nasadili respirátor. Ak ho nemáte, tak si ho, prosím, choďte k prezenčke zobrať.
(Krátka pauza, rečník stojí pri rečníckom pulte.)

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Oni si to spôsobili.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.11.2021 o 9:07 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Majú problém, že mám len rúško, že nemáme respirátor. Nechcú mať nechať hovoriť. (Reakcie z pléna.) Ja sa správam jak decko? Však vám to vadí. Včera, v piatok tu bol, som tu bol s rúškom, nebol problém. Ale v piatok som mal rúško, nebol problém. V pondelok už musím mať respirátor. (Reakcia z pléna.) No veď toto, si ich meníte podľa vlastnej potreby. (Krátka pauza. Reakcia z pléna: „Dáme oné. Tým pádom sa zákon neprijme a bude pokoj, ľudia budú mať aspoň víkend voľnejší. No a čo?“ Zaznievanie gongu.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.11.2021 o 9:10 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Vy mne obmedzujete moje právo vystupovať ako poslancovi. (Reakcie z pléna.) Ale však ja dodržiavam všetko, ešte aj na nose to mám. Veď to mám aj na nose. (Reakcie z pléna.) Čas mi vrátia, budú musieť. Tak mi ho vrátia.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.11.2021 o 9:10 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9:46

Michal Šipoš

Vystúpenie v rozprave 9:46

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážení kolegovia, kolegyne, chcem sa vyjadriť k skrátenému legislatívnemu konaniu, pretože si myslím, že obsahovo vôbec nespĺňa podmienky, alebo iba sčasti. Čo to znamená? Zatvárať ľuďom prevádzky, aby sme týmto ľuďom zobrali prácu, dávať im reštrikcie a sankcie, to nie je na ochranu zdravia, to je na likvidáciu rodín. Sedeli sme tu dva alebo tri dni na ochranu ľudského života, nepočatého. A počatý ľudský život idete ničiť a likvidovať? To sa nehanbíte? A ešte to dáte do legislatívneho skráteného konania a ešte vás v tom podporuje aj prezidentka? Mám len desať minút, tak budem stručná.
Ďalej. Čo je to za farizejstvo, že zaradili ste, že zoberiete pandemické OČR-ky prokurátorom, policajtom, ktorí nás chránia, a vzápätí sa na nich obraciate, aby bili ľudí, aby ich sankcionovali, a vynecháte sudcov? Prečo sudcov, vážení? To čo má znamenať? Tak ak ideme celú zložku, tak berieme celú zložku, a to je to vaše farizejstvo, ktoré robíte, a ešte to dáte do legislatívneho skráteného konania.
A teraz sa vrátim k jednej veci, lebo rozprávate, že opozícia len trepe, lebo nevie, ako to má riešiť. My sme vyvesili aj na webovú stránku riešenia, ale ja vám poviem riešenia z Nemecka. Všetci sa tu oháňate, ako sme v Európskej únii... (Ruch v sále.) Poprosím kolegov, aby sa zdržali tam hore, z OĽANA a podobne, aby som mohla rozprávať (neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu), potom nech sa prihlásia.
Európska únia nám rozpráva, ako všetci máme dodržiavať rovnakú legislatívu, sankcionuje Poľsko, ktoré povedalo, že zákony, ktoré sú schválené v Poľsku, sú zvrchované nad Európskou úniou, tak si z nich berme príklad. Lídrom je Nemecko, vážení, a vy veľmi radi používate emócie na ľudí a príbehy, tak ja vám poviem príbeh, ale najprv poviem, čo sa kedysi udialo.
Igor Matovič išiel oznámiť nie prezidentke, ale pani Merkelovej, že pretestuje všetkých občanov, zdravých-nezdravých, hlava-nehlava, aby urobil pokus na Slovensku za miliardu, a zdravých ľudí nahnal medzi chorých, aby sa nakazili. To bolo v prvej, v prvej fáze, kedy ten COVID teda ešte iba začal.
Čo sa deje teraz? Teraz nútite zamestnávateľov, na ich plecia alebo zamestnancov, aby si platili testovanie, a ja vám poviem, čo sa stalo v Nemecku. V Nemecku je známy futbalový klub Bayern Mníchov. Jeho najväčšia hviezda Joshua Kimmich, dúfam, že to prečítam dobre, robil (reakcia z pléna), robil, robil reklamu na očkovaciu kampaň v Nemecku, aby sa ľudia dali očkovať. Ja to mám všetko aj sfotené z novín. Viete, čo sa stalo? Zrazu sa zistilo, že tento Joshua Kimmich nie je očkovaný. Obrovský škandál v Nemecku, obrovský, až Merkelová sa k tomu vyjadrovala, že čo to má znamenať. Tento mladý chlapec sa vyjadril, že nedôveruje vakcíne, pretože je to pokus, a nikto negarantuje, že tá vakcína, ak sa, ak teda, však vy negarantujete už ani, ani OČR-ky pandemické, aj keby aj sa niečo udialo, negarantuje, že ľudia ak budú mať zdravotné následky, tak sa všetci lekári tvária, že to nie je po vakcíne. Ale poďme ďalej, lebo ja nespochybňujem, ja nie som očkovaná ani sa nechcem dať očkovať, kto chce, nech sa dá, ja to nespochybňujem. Ale čo sa stalo ďalej?
Ďalej sa stalo to v Nemecku, že bol to veľký škandál. Keď malo Nemecko nastúpiť, musím si pozrieť, lebo nie som futbalový, futbalový nejaký guru, tak sa musím na to pozrieť, že kde to mali, myslím, že s Lichtenštajnskom... (Reakcie z pléna.) Poprosím vás, buďte takí láskaví, nechajte si to pre seba, kolegovia, a radšej sa prihláste. Dobre? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
Prosím, kolegovia, nevyrušujte pani poslankyňu, nech môže vystupovať.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
No. Tak chcem povedať, že keď išli hrať proti, je to veľmi dôležité, Lichtenštajnsku, tak sa nakazili štyria hráči očkovaní medzi sebou, Julian Gaber a ďalší piati hráči nemeckého národného tímu vynechali pre karanténu zápas kvalifikácie - majstrovstvá sveta. Viete, čo sa stalo? Očkovaní nakazili očkovaných.
A čo sa teraz deje v Nemecku? V Nemecku vystúpili lekári a zase vám zacitujem z novín, lebo ja si myslím, že my tu chytáme mačku za chvost, a naša pandemická komisia by sa mala poučiť: „Testy na koronavírus u očkovaných ľudí sa musia výrazne rozšíriť a zaviesť plošne. Nemeckí zdravotníci požadujú výrazné rozšírenie koronových testov pre očkovaných ľudí, preto treba oveľa viac zdôrazniť, že očkovaní ľudia môžu preniesť vírus ďalej bez toho, aby sami ochoreli. Maloobchod, pohostinstvá, lekári požadujú opätovné zavedenie bezplatných rýchlotestov.“
Vážení, a my ideme dávať testy, kde sa nám očkovaní prenesú na očkovaných a neočkovaných, v čiernych okresoch zatvárame ľuďom živobytia. Pán minister, boli ste v Humennom. Povedali ste, že vy jete na obed len müsli a jogurty. Nechcem povedať, čo vám ľudia napísali pod to, keď to vyšlo na Facebooku. A potom ste išli kdesi sa najesť, ja neviem kde, ani ma to nezaujímalo, a prišli, a boli tam transparenty, že ľudia nemajú z čoho žiť, že sú pozatvárané reštaurácie. (Ruch v sále.) Pán Pročko! Že sú pozatvárané reštaurácie. Prečo ste medzi tých ľudí nešli? (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Nie, vy sa smejete a robíte tu cirkus, pán Pročko, vy sa zo všetkého smejete, zo všetkého! (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci!

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Vám je všetko smiešne! (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
Upozorňujem vás, aby ste sa ukľudnili, lebo použijem opäť rokovací poriadok. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Vám je smiešne, že ľudia nemajú z čoho žiť?! (Povedané súbežne s predsedajúcim.)
Ale ja si myslím, že, že, že to bude trošku, viete, karma je zdarma. Tak tí ľudia nemajú z čoho žiť, musia zatvárať prevádzky a ja som toho presvedčenia, že keby do prevádzok sa nezatvorili, ktorá Európska únia, mi povedzte, má takúto omaľovánku ako my, že zatvárajú. V Poľsku je všetko otvorené. Ja som si to dala, direkt som volala ľudí, ktorí tam žijú, nie čo nám tu médiá podsunú. V Poľsku je všetko pootvárané. V Nemecku je všetko pootvárané. Žiadajú, aby sa ľudia testovali aj očkovaní. A na základe tohto, čo sa stalo vo futbale, Bayern Mníchov, lebo musí prísť niekedy taká vec, ktorá, ktorá presvedčí možno cez nejakých známych ľudí.
V Švajčiarsku idú ľudia robiť referendum, ktoré bude záväzné pre vládu, lebo nesúhlasia s opatreniami, ktoré momentálne sú. A my miesto toho, aby sme povedali, to, čo sme dali pred tým, keď to nebolo treba, tie testy, a my sme povedali, že budeme testovať ľudí, aby medzi sebou neroznášali nákazu, a tak my teraz všetko prenesieme na zamestnávateľov, na zamestnancov, chudákov, ktorí každý druhý deň budú musieť chodiť na testy a ktorí zarábajú 500-600 eura. Tak nehnevajte sa na mňa, ak toto má byť v legislatívnom skrátenom konaní, tak toto je naozaj vojna voči, proti vlastnému národu a myslím si, že nemá to nič, nemá to nič, tak sa aspoň pozrite do iných krajín, ako to robia, lebo oni to už vyskúšali. Nemecko patrí medzi najviac zaočkovaných štátov a teraz to tam prichádza. Tak mne to tak prichádza, že my nechceme mať zdravých ľudí, my chceme mať ľudí len zaočkovaných. Alebo vám to dakto hovorí, že to tak musíte robiť, lebo zdravý rozum tak nehovorí?!
Takže nakoniec by som chcela povedať, preboha, zamyslite sa, zamyslite sa, chránite nenarodený ľudský život a likvidujete rodiny, deti, však tí ľudia nebudú mať z čoho žiť, tým deťom, budú tam, bude násilie v rodinách a podobne, pretože niektorí naozaj majú zdravotné problémy a jednoducho sa nechcú dať očkovať alebo to ten organizmus im to neprijme. Tak skúsme to, čo sme urobili predtým, otestujme. Lebo čo je z toho, ak očkovaný všade roznáša nákazu ešte aj na očkovaných? A že vakcína je zdravie? Ste hovorili? No nie je zdravie, lebo aj títo ľudia sú v nemocniciach. Hovorili ste, že je úsmev. No kto sa usmieva, keď ho nasilu pichajú ihlou? A teraz už hovoríte, že vakcína je sloboda. Aby ste aspoň toto dodržali, tak idete ľudí držať domov, idete zatvárať prevádzky a idete ničiť toto chudobné východné Slovensko, chudobné, mne je do plaču, čo robíte.
Pán minister, a ak vy jete 10 rokov müsli a jogurt, tak toto iní nejedia. Toto je od vás farizejské a mali ste u primátora obložené chlebíčky a jedlo a tam sú fotky zverejnené na mestskom úrade. Myslíte, že toto vám ľudia žerú? Tak sa pozrite do Nemecka a berte si príklad z vyspelejších krajín a nerobte si tu sami svoje, svoje výmysly a nútite ľudí, aby robili a konali proti svojej vôli a aby nemali prácu!
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.11.2021 o 9:46 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:55

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Vaľová, toto bolo 8 minút mlátenia prázdnej slamy a znôžky nezmyslov, hlúpostí, konšpirácií a vytrhnutia z kontextu. A to je vlastne ukážka toho, ako opozícia celý čas robí z pandémie politiku, šíri konšpirácie, dezinformácie, len aby boli za pekných. A to, že sú plné nemocnice, im je úplne jedno, lebo ide o percentíčka. Gratulujem!
Vy s... vy ste hovorili teraz o Nemecku a teraz som si len prečítal článok. Neočkovaní si budú platiť testy a stratia aj plat v karanténe, takže toľkoto k Nemecku a toľkoto k opatreniam v Nemecku, a vy poviete, že to médiá klamú, takže tým sa vlastne ani argumentovať nedá, lebo vaša nejaká kamarátka vám povedala niečo iné. Nevadí.
Znova. Prevádzky sú v čiernych okresoch zatvorené podľa platného COVID automatu, ktorý tu už máme v podstate od januára. My čo sa snažíme spraviť, je, že týmito opatreniami umožníme aj v tých čiernych okresoch, aby bolo otvorené, samozrejme, pre zaočkovaných, pretože inak sa to nedá. Bohužiaľ, sú to hlavne nezaočkovaní, kto vo veľkom plnia nemocnice. A áno, očkovaný to môže dostať aj prenášať, ale tá šanca, že skončí v nemocnici, je násobne nižšia. A o tom to celé je a vy to buď neviete, alebo dobre viete a ľuďom budete naďalej klamať, aby ste z toho vybíjali politické bodíky.
A na záver len asi výzva pre pána ministra, konečne prestaňte jesť tie jogurty s müsli, lebo to pani Vaľovú irituje.
Skryt prepis

11.11.2021 o 9:55 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:55

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Vaľová, predvčerom ste za mnou prišli, aby som vám vysvetlil, ako funguje očkovanie a prečo my zavádzame takéto opatrenia, a ja v dobrej viere vám pol hodinu tu vysvetľujem o protilátkach, imunoglobulínoch, od... po G, o bunkovej imunite, o tom, ako funguje v podstate celý, celý ten proces, a bavili sme sa. V dobrej viere som mal snahu pol hodinu vám to vysvetliť. Vy ste aj kývali tou vašou hlavičkou, ale potom ste si teraz tu vypustili zase tie vaše bullshity, hoaxy, klamstvá a pošérili ste kadečo.
Hovoríte o tom, že východ je chudobný. Ja sa nečudujem, že východ je chudobný, keď ľudia ako vy 12 rokov vládli tejto krajine. Tak sa vôbec nečudujem, že východ je chudobný.
Skryt prepis

11.11.2021 o 9:55 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:55

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pani kolegyňa Vaľová, vy ste nám teda dali. Popravde, úplne by stačilo len počúvať a čítať s porozumením. To ale ja chápem, že u vás nehrozí.
Čo sa týka Nemecka, prosím vás, skúste čítať aj niečo iné ako Hlavné správy, lebo potom to dopadne takto, ako tvrdíte. Ja nehovorím o tom, že, že nejaký futbalista niekde niečo, môže byť, ale viete, u nás to je ako? Vy sa odmietate dať očkovať a potom chcete po ľuďoch, aby boli zdraví. No a tak to asi veľmi dobre nejde, lebo vzhľadom na to, že, predpokladám, že máte veľký fanklub v Humennom, že, že teda idú podľa vás a že ste jasným vzorom, tak ako ďalší vaši kolegovia a kolegovia zo spodnej strany.
Čiže ak by ste chceli mať všetko otvorené, úplne by postačovalo, keby ste sa vy dali zaočkovať, dali sa zaočkovať aj tí, ktorí zaočkovaní nie sú, a ukázali tak ľuďom, ako by to šlo, aby bolo všetko otvorené. Tu na druhej strane ale treba povedať ešte jednu vec, že týmto opatrením sa nejdú zatvárať, ale otvárať prevádzky aj v čase čiernej farby. To znamená, samozrejme, ale len pre tých, ktorí nebudú naďalej a ďalej roznášať chorobu a budú sa chovať zodpovedne, čo vidíme, že ani tu sa nechová taká pätinka vôbec.
Skryt prepis

11.11.2021 o 9:55 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:55

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tu v tejto sále pri takomto návrhu mali sedieť všetci, čo to spískali cez svojho iniciatívneho blbca, celá vláda. No, žiaľ, týmto iniciatívnym blbcom je v tomto prípade minister zdravotníctva. Už za socializmu bolo také heslo, ktoré znelo takto: „Iniciatívny blbec je horší ako triedny nepriateľ.“ Čo sme starší, to dobre poznáme.
A celá táto iniciatíva je paškvil. Je to absolútny apartheid. Je založený na absolútnom klamstve, že vraj vakcína je sloboda. Tu vidíte, tu vidíme túto ich slobodu. Zaočkovaní, zarúškovaní. Každý z očkovaných má tu na tvári tento náhubok. Očkovaní roznášajú nákazu, sami ochorejú a tiež aj umierajú. Čo je to za prekliata vakcína? Aké sú to vakcíny, keď nechránia? To nie je očkovanie proti tetanu, ktoré chráni. Čoho sa boja s týmto náhubkom?
Tento COVID teror je na to, aby úplne, totálne zotročil ľudí. Každý, kto toto podporí, je súčasťou satanského plánu. Ja to tak nazývam. (Smiech v sále.) Môže sa smiať, môže sa smiať. Ničíte národ, pekelníci! A zvláštne, že nejak vo veľkom umierajú známe osobnosti. Toto tu nebolo. Očkované známe osobnosti nejak vo väčšom množstve a tí, čo sú neznámi, o tých je ticho a ŠÚKL falšuje údaje.
Ďakujem.
Skryt prepis

11.11.2021 o 9:55 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video