48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2021 o 11:50 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:42

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vy idete vyvolať vojnu s národom. Ešte raz to zopakujem, idete vyvolať vojnu s národom. Tu dvíhate pokuty, vo všeobecnosti dvíhate tlak na obyvateľov, nútite ich k očkovaniu, lotéria vám nepomohla, tak teraz cez kadejaké takéto opatrenia ľudí tlačíte do kúta. V debate ste to mali povedané jasne, normálnym prístupom by ste dosiahli viac ako týmto násilným nútením. Miera nespokojnosti obrovská a prijatím takýchto zákonov a tých ďalších reforiem, ktoré tu máte pripravené, tá agresivita narastie ešte viac, preto na vás apelujem, začnite byť už konečne normálni a prestaňte tu zavádzať metódy liberálneho fašizmu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2021 o 11:42 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:43

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Fico, plne s vami súhlasím, čo sa týka toho protokolu. Poznám ľudí, ktorí ostali bez liečby alebo bez nejakej zásadnej pomoci 10 dní doma v karanténe, nič sa neriešilo, ja som už 11. februára navrhol, aby nielen respirátory boli zvýhodnené, ale aj lieky, alebo vitamíny, ktoré pomáhajú imunitnému systému proti COVID-u-19, bolo to 11. februára. 26. februára som chcel, aby vláda pripravila legislatívne opatrenia, zásadné legislatívne opatrenia na riešenie dopadov pandémie, potom prišiel v skrátenom legislatívnom konaní zákon o hospodárskej mobilizácii. To je všetko, čo sa tu udialo za dva roky. Ja neviem, čo mám na to povedať.
Máme tu pandémiu dva roky a my ideme dnes schvaľovať zákon, ktorý umožní, aby boli ľudia, ktorí sa nechcú dať očkovať, nejakým spôsobom segregovaní. Toto tu nebolo, ja si nepamätám, nepamätám si, kedys... kedy sa tu takéto zákony prijímali, ktoré takýmto vážnym spôsobom išli ohroziť ľudské práva.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2021 o 11:43 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:44

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Plne stojíme my ako poslanecký klub SMER - sociálna demokracia za vystúpením nášho predsedu poslaneckého klubu. Bol to konštruktívny, jasne aj politicky formulovaný názor, ktorým sme aj podali pomocnú ruku, to nemôžete, vážené pani poslankyne, páni poslanci z koalície, jednoducho opomenúť. Konštruktívne sme pomenovali veci, v ktorých sa topíte, a neviete, kam z konopí.
A preto mi dovoľte, aby som predsa len zopakoval aj veci, ktoré boli síce povedané, ale musia zaznieť. Máte naozaj katastrofálnu nedôveru, ale tú nedôveru prehlbujete ďalej, lebo každý, kto seriózne funguje, tak sa poučí z chýb, ktoré urobil. Vy ste sa nepoučili z chyby, ktorú ste urobili, že beriete – alebo presne –, že neberiete svojich sociálnych partnerov vážne. Dnes ste zo sociálneho dialógu, to, čo povedal pán predseda Fico, urobili len oznámenie sociálnym partnerom, čo idete urobiť. To je absolútna dehonestácia sociálneho dialógu.
Rovnako ste sa nepoučili z ďalších chýb, ktoré ste urobili. Pán predseda Fico to jasne pomenoval a to bola záležitosť napríklad to, že ste sa dostatočne nepredzásobili tým, čo je potrebné v zdravotníckom priestore, či už sú to ventilátory, spomeňme si na, na injekčné striekačky, ktoré ste takisto nezvládli.
No a ďalšia vec, ktorá sa opomína, a vôbec tu nie je o nej hovorené, je program prevencie. Aký program prevencie urobilo ministerstvo zdravotníctva? A predstavila ho obyvateľom Slovenskej republiky a masívne sa snažilo ho presadzovať? Žiadny. A preto pán predseda Fico jasne položil otázky.
A nás zaujíma, aká bude odpoveď pána ministra zdravotníctva, a potom vaše hlasovanie, či vám bude stačiť tá odpoveď, alebo nebude.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2021 o 11:44 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:46

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pandémia koronavírusu je globálny problém. Čelíme tlaku, ktorý celý svet vytrhol z komfortu a postavil pred úlohy v zápase s neviditeľným nepriateľom. Počet nakazených stúpa na tisíce, preto nielen Slovensko, ale všetky štáty sprísňujú opatrenia. Nechce sa mi veriť, že by sme si v tejto snemovni, koalícia aj opozícia, neuvedomovali zložitosť situácie v dôsledku pandémie COVID-19.
Snahou koalície je hľadať riešenie, ktoré, pán kolega Fico, práve vy neustále bojkotujete. Neprijímame opatrenia - zle je, prijímame opatrenia - zle je. Vyhovuje vám táto situácia.
Navyše poslanci parlamentu by mali byť vzorom a práve oni nedodržiavajú opatrenia. Neustále sú upozorňovaní, aby nosili respirátory. A oni sú hluchí alebo jednoducho frajeri? Zdravotníci a zdravotníčky pracujú na COVID oddeleniach po celom Slovensku a denne sa pozerajú do očí ľuďom, ktorí nevládzu dýchať. Na oddeleniach COVID-19 prehrávajú pacienti boj o svoj život. Mnohí z nich sa ešte nedávno obávali očkovania a toto ochorenie podceňovali. Dnes by sa rozhodli inak, už je však neskoro. Práca zdravotníkov je extrémne náročná nielen fyzicky, ale predovšetkým duševne a ľudsky, čoraz mladších neočkovaných pacientov zomiera, ktorým už nedokážu pomôcť. Častokrát je ich odchod predčasný, ale najmä zbytočný, je to neopísateľný pocit bezmocnosti a zúfalstva.
Všetci poslanci, ktorí namietajú sprísnenie opatrení a rebelujú v tejto snemovni, by mali ísť na COVID oddelenia do nemocníc a vyskúšať si minimálne mesiac službu zdravotníkov pri pacientoch na umelej pľúcnej ventilácii.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2021 o 11:46 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:48

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja tak trochu nadviažem. Som 16 rokov pracoval pri zomierajúcich ľuďoch a viem, čo sú zomierajúci pacienti, aj, aj viem, čo sú pľúcne ventilátory. Kým pľúcne ventilátory na Slovensku neboli na interných oddeleniach a podobne, my sme tie pľúcne ventilátory a mali sme deti na nich napojené.
Ale, pán minister, využijem aj to, že tu ste, a reagoval na vás aj predrečník, ja som vám aj kládol takú otázku ako, na hodine otázok, ako sú zdravotníci pripravení na ďalšiu vlnu pandémie. Ste mi to siahodlho vysvetlili, že ako sme pripravení, no a teraz stále plačeme, že nie sme pripravení. My nemáme nedostatok pľúcnych ventilátorov, veď vyrába to Stará Turá, Chirana, my máme dostatok pľúcnych ventilátorov, ale my nemáme personál, ktorí by to zvládal, a toto je ten problém. Ak my tento problém nevyriešime, darmo my budeme mať pľúcne ventilátory, ľudia nám budú zomierať.
A najväčšou chybou, ktorou je, pán minister, to je to, že my v podstate necháme ako tých ľudí, neliečime ich, neriešime ich hneď v tých prvých fázach, keď sú pozitívni, ale necháme to tak ďaleko dôjsť, že sa ocitajú na pľúcnych ventilátoroch. Pacienti, ktorí sa už ocitajú na pľúcnych ventilátoroch, žiaľ, musím povedať, mnohí z nich zomierajú. To už je vážny, veľmi ťažký stav.
A zaťažovať firmy nadmernými nákladmi pri tých testovaniach, to myslím, že nemyslíme vážne, a ľudia naozaj majú toho plné zuby. Kým pri tej prvej vlne ľudia tlieskali zdravotníkom, ja si lekárov, zdravotné sestry vážim, veď my máme plnú rodinu lekárov, ja nemôžem nadávať ani to, ale ľúto mi je to, že mnohí lekári aj mladí lekári, veď tu vyše 2,5-tisíc zdravotníkov chystá sa odísť, ujsť preč, my ich zákonom musíme chrániť proti verbálnym útokom. Predtým im tlieskame, teraz na nich nadávame.
Nezvyšujme toto napätie, ktoré tuná je. A tá šikana na hraniciach je iba na Slovensku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2021 o 11:48 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:50

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia. Hneď v úvode by som chcel povedať, že plne sa stotožňujem s vystúpením predsedu SMER-u - sociálna demokracia pána Roberta Fica. Uvedomme si už konečne, že my prehlbujeme nedôveru občanov Slovenskej republiky, a dovolím si teda zopakovať slová pána, pána Kuffu, že my ideme vyvolať vojnu s národom, vážené kolegyne, kolegovia, týmto zákonom.
Však uvedomme si už konečne, že tu bola miliarda minutá na nezmyselné testy a na lotérie. Na nezmyselné testy a lotérie. A teraz si dajme otázku, čo nám to pomohlo v rámci celej Slovenskej republiky. Situácia sa nezlepšuje, práve opak je pravdou. Situácia sa zhoršuje. Však povedal to aj bývalý minister zdravotníctva pán Krajčí, ktorý otvorene povedal, že ten COVID roznášajú práve ľudia, ktorí sú zaočkovaní, a niečo má to, do čoho to po... čo povedal.
Ale poukážem aj na slová pána predsedu, pána Fica, však reagujem na jeho slová, on poukázal na kritickú infraštruktúru, ale nepovedal to otvorene, pre občanov, ktorí toto sledujú, toto zasadnutie parlamentu. Vážení priatelia, uvedomme si už konečne, že tento zákon, ktorý v podstate ukladá, ukladá firmám, zamestnávateľom, kontrolovať svojich podriadených. A čo, keď tí pekári odmietnu predložiť tieto doklady, a čo národ nebude mať chlieb? Aká vyhláška sa vzťahuje na vstup napríklad občana na úrady, či to je samospráva, alebo štátna správa? To zatiaľ, pán minister, skúste nám to vysvetliť, akou formou to máme riešiť ako starostovia, primátori, že či tí ľudia v danom prípade majú právo vstúpiť na ten úrad, pretože ak nebudú môcť vstúpiť, však to je zákaz vychádzania, to si konečne uvedomme.
Takže treba sa aj nad týmto zamyslieť a verím, že pán minister mi to povie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2021 o 11:50 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:53

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolega predrečník povedal jasný politický názor, ktorému sa nedá nič vyčítať, vážení kolegovia. Hovoril slušne, kultivovane, k veci, takže tie útoky boli úplne zbytočné naňho.
Viete, riešením tohto problému je základ, jedna vec, jedna základná vec, a ktorá je postaviť sa pred ľudí a začať im hovoriť pravdu. Ale toto máte s tým, ktorí máte problém. Vy radšej alebo táto vláda radšej vyvolá vojnu medzi ľuďmi a ešte väčšiu agresivitu, kolegovia, kolegyne. Pravda je slovo, ktoré vy, koaliční poslanci nepoznáte, a ak ste ho niekedy počuli, tak potom nepoznáte význam slovo, slovu pravda. O nič iné nejde.
Ak chceme začať problém riešiť, ktorý vy nazývate COVID pandémia, a začnete tento problém riešiť klamstvom, tak sa nikde nedostaneme, nikde nedostaneme. Skúste začať hovoriť pravdu a ja si myslím, že tie výsledky budú oveľa lepšie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2021 o 11:53 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:54

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Skutočne po tomto prejave, ktorý mal pán poslanec Fico, sa musím trošku držať na uzde s tou emóciou, ktorú mám v sebe, a chcem naozaj kultivovane a slušne tú pravdu vyjadriť ja.
Ak sme sa mali predzásobiť zdravotníckym personálom, pán Fico, prosím vás pekne, spomeňte si, pred desiatimi rokmi a každý jeden rok ku tomu, ako sestry prosili, plakali a ako sa dožadovali toho, aby sme zabezpečili to zdravotníctvo, aby sa mal kto o nás starať. Vtedy ste nevedeli, že môže prísť pandémia, vtedy ste nevedeli, že zdravotníctvo padá na kolená? Vtedy ste nevedeli, ako to bude vyzerať? Máte to v každom jednom vyhlásení, v memorandách.
Bohužiaľ, je mi vás ľúto, pretože klamete tento národ, a, bohužiaľ, je mi vás ľúto, pretože vy sám aj tým svojím vyjadrením podnecujete tento národ, aby umieral.
A ešte raz, odporúčam každému jednému politikovi, ktorý popiera stav v nemocniciach, ktorý popiera, že opatrenia sú neúčinné, a vyzývam každého jedného, aby išiel do tých nemocníc bez ochranných pomôcok, aby tam podával tú pomocnú ruku, lebo iba vtedy budete vierohodní, že naozaj ste presvedčení o tom, že opatrenia nepomáhajú. A pomôžete tým zdravotníkom, aby naozaj neplakali pri tých ľuďoch, ktorí umierajú.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2021 o 11:54 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda, ja budem reagovať na jednu myšlienku, ktorú povedal predrečník pán Fico, a síce, a myslím si to isté v princípe, takisto nejdem do hĺbky, čo sa týka nejakej zdravotnej alebo zdravotníckej odbornej terminológie, to nechávam na lekárov, a v tejto veci aj častokrát počúvam ich vyjadrenia, ale počúvam aj vyjadrenia takej tej druhej strany lekárov a poviem príklad.
Pred pár dňami bola manželka u lekára s našimi deťmi a lekárka jej povedala: „Preboha, len sa nedajte očkovať!“ A to bola lekárka, takže aj ten názor lekárov má dve strany, má možno dve alebo dva pohľady.
A ja chcem povedať jednu vec, súčasná vláda má za čas svojho pôsobenia v očiach verejnosti 90 % nedôveryhodnosť, 90 %. A ak si vy myslíte, že presvedčíte ľudí, aby sa dali očkovať, aby jednoducho pristúpili a rešpektovali jednoducho všetky tieto vaše, na všetka tieto vaše opatrenia, tak je to veľký omyl, pretože ak 90 % vášho okolia vám povie, že ten lekár alebo ten odborník nie je odborník a nechoďte k nemu, tak nemu nepôjdete. A to je, to je podstata problému, to je podstata toho, prečo ľudia nedôverujú tomu, čo im hovoríte, to je celý problém. Keby ste napriek tomu povedali a tlačili na dobrovoľnosť a ľuďom to normálnym spôsobom podávali, tak možno aj tá... ten prístup verejnosti a tá odpoveď verejnosti by bola úplne iná, ale vláda je ako lekár, ktorý má, ktorý má liečiť spoločnosť, a nemáte tú dôveru.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2021 o 11:56 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
48. schôdza NR SR - 14.deň - B. popoludní
 

Vystúpenie v rozprave 13:55

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dobrý deň prajem, dámy a páni.
Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, aby som z poverenia predsedu vlády Eduarda Hegera a podľa § 131 ods. 7 rokovacieho poriadku ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním. Menovite: minister vnútra Roman Mikulec sa ospravedlnil a zastupuje ho minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. No a ďalej ministri Igor Matovič, Štefan Holý, Ivan Korčok, Milan Krajniak, Samuel Vlčan, Ján Budaj, Jaroslav Naď, Natália Milanová a Andrej Doležal sa ospravedlňujú tiež, preto lebo na nich neboli položené žiadne otázky.
Toľkoto na úvod. Môžme prejsť k otázkam.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.11.2021 o 13:55 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video