50. schôdza

3.11.2021 - 4.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.11.2021 o 19:40 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:16

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, mne nejak nevadí, že ste tu sám. V konečnom dôsledku je dôležité, že tu vôbec ste. Lebo nie vždy tak v minulosti tomu tak bolo a dúfam, že tu teda aj zotrváte počas celej schôdze, aby ste mohli reagovať, aby sme si vás mohli vypočuť.
Vy ste mali ten prejav rozdelený na také tri časti. V prvej časti ste, teda v jednej časti ste hovorili, čo všetko vaše ministerstvo za ten rok a pol spravilo. To je, samozrejme, chvályhodné. Veď nie za to vás odvolávame, čo ste urobili, veď to je v konečnom dôsledku vaša práca.
Potom ste hovorili, čo urobili vaši predchodcovia. Tak ste zasa vypichli nejaké veci z minulosti a že máte toho teda oveľa viacej. Ale zase my neodvolávame vašich predchodcov, odvolávame vás, ale jako pre zaujímavosť je to síce, ako je to zaujímavé, ale nemyslím si, že úplne to patrí presne teraz na túto pôdu.
A v tretej časti, alebo teda v tej ďalšej časti ste hovorili o tých 24 mil., že ako ste reagovali, čo ste urobili, to svojím spôsobom ste vysvetlili. Ale treba podľa mňa reagovať aj na tie ostatné veci, ktoré vám aj pán navrhovateľ vytýkal, aj tie, ktoré sú spomenuté v tom materiáli, a možno ešte počas rozpravy budú nejaké ďalšie. Takže chcem vás poprosiť, keby ste aj na tie ostatné veci mohli potom dať nejakú reakciu.
A posledná vec, vy ste tam porovnávali tú dotáciu na udržanie pracovných miest. Porovnávali ste tú s tou krízou 2009 – 2010, s touto krízou. Tam je treba povedať, že tá miera a dĺžka tých kríz je veľmi ťažko porovnateľná. Ale čo je dôležitejšie, treba tam započítať infláciu alebo prepočítať to cez priemernú mzdu, lebo vtedy bola priemerná mzda 745 eur, teraz v 2020 bola 1 133 eur. Čiže 1,2-krát násobne viacej. Čiže nebolo to osemkrát viacej, bolo to asi päťkrát viacej, keď to prepočítame. Samozrejme bolo to viacej, ale hovorím, treba tam započítať aj tie ďalšie veci, aby tie čísla boli naozaj očistené.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.11.2021 o 19:16 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:18

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Úmyselne z miesta, nechcem brať čas kolegom, ktorí majú záujem ešte v príhodnej dobe vystúpiť v diskusii. Ale predsa len veľmi v krátkosti chcem zareagovať.
Po prvé, pán minister, vy ste vo viacerých prípadoch použil nejaké príklady ohľadom nejakým projektov, eurofondy a tak ďalej. Dovolím si tvrdiť, že eurofondy majú presný systém kontroly. Tri kontroly: vnútorná, vonkajšia každého projektu a dva audity. Jeden audit ministerstva financií, jeden audit Európskej komisie. To znamená päť stupňov kontroly. To je systém.
Preto sa pýtam, aký systém bol zavedený v tomto prípade, keď sa delili také, také veľké prostriedky?
Ja sa nechcem vyjadrovať k tým vašim silvestrovským žartíkom. Podstatná vec je jedna, ani sa prekárať o tom, čo bolo-nebolo a kto dal viac a kto viac zlyhal a, a, boli po parlamentné voľby. V parlamentných voľbách my sme prehrali. Vy ste uspeli, vytvorili ste vládnu koalíciu, máte moc, prebrali ste zodpovednosť a úlohou nás opozície je teraz sa vás pýtať, kritizovať, ale aj požadovať politickú zodpovednosť, keď sa jednoducho takýmto spôsobom rozkradnú prostriedky daňových poplatníkov. Toto si je treba uvedomiť.
Ja sa nechcem pustiť do tej pozície, že si budeme navzájom vykrikovať tu, kto čo urobil a neurobil. A už vôbec nie o roku 2008, keď ja som tu sedel a riešil problematiku brannobezpečnostného výboru.
Len toľko reakcia na vás.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.11.2021 o 19:18 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:20

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, ja sa, samozrejme, k všetkému vyjadrím v rozprave. Len ma zaujala jedna jediná vec, na ktorú chcem reagovať faktickou poznámkou, lebo totiž vy, ako aj pán Holý za vládu hovorili ste o rodičovský bonuse ako o nejakej hotovej veci, ktorá už (rečník sa zasmial) je schválená pomaly. Ale, pán minister, kde je ten rodičovský bonus? A hlavne sa pýtam, kde tá sľubovaná dôchodková reforma? Kde je? Však z nej sa stáva nová Colombova žena. Nikto ju nevidel. Všetci čakáme, teda my sa, samozrejme, zároveň aj modlíme, aby ste ju nepredložili, lebo to bude jedna veľká katastrofa pre súčasných, ale aj budúcich dôchodcov. Ale hovoriť o rodičovskom bonuse ako nejakej už hotovej veci, akože si to dávate za to čiarku, je pre mňa fakt niečo nepredstaviteľné.
A už keď mám slovo, tak naozaj vás chcem aj touto cestou poprosiť, nepredkladajte tú dôchodkovú reformu. Počul som, že nemáte podporu, chvalabohu. Pretože ak chcete byť tým človekom, ktorý bude krátiť budúce dôchodky budúcim dôchodcom, a teda už aj mladším generáciám, no tak to asi nedopadne pre vás dobre. Nehovoriac už aj o iných veciach zlých, ktorá táto dôchodková reforma prináša.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.11.2021 o 19:20 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

19:20

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Tomáš, nuž reagoval som na rodičovský bonus preto, lebo ste mi ho v návrhu na odvolanie vytkli. To znamená, preto som naň reagoval. Čiže ak to považujete za také fiktívne a nemáte z toho obavy, alebo teda tak by som sa k tomu nevyjadroval. Ale považoval som za slušné, keď ste ho spomenuli, sa k nemu vyjadriť a vysvetliť, prečo ho považujem za dobrý.
Pán poslanec Richter, ja som tie príklady uvádzal nie kvôli tomu, že tu chcem vyvolávať neviem čo a vy vtedy a to, len som chcel, presne ako ste povedali, že v eurofondoch na rozdiel od pandemickej pomoci je ešte sprísnená kontrola, ako, ako bola pri pandemickej pomoci. A napriek tomu, napriek tomu ste tam mali 26 mil., alebo je tam podozrenie na 26 mil. korekcií, napriek tomu sa prideľovali eurofondy tak, ako sa prideľovali – a kde bola tá systémová kontrola?
Pán poslanec Richter, no veď presne preto, pardon, pán poslanec Vážny, všimol som si, že ste neboli celý čas v pléne, tak len zopakujem. Veď preto som spomenul ten príklad s bitcoinami, že podobne ako Sociálna poisťovňa odhalila tie bitcoiny, aj my sme odhalili a nahlásili na polícii tie podvody, nie investigatívne centrum. Investigatívne centru nám poslalo otázky, ja neviem, asi štyri týždne po tom, čo už to bolo nahlásené na polícii. A my sme neinformovali o tom iba preto, lebo nás polícia požiadala, aby sme o tom neinformovali.
A samozrejme, že tak ako tí zamestnanci na Sociálnej poisťovni, predpokladám, že nepracujú tí, ktorí tam ťažili bitcoiny, tak tí zamestnanci na tom úrade práce, ktorí sú podozriví z toho, a preto vravím podozriví, lebo pripúšťam teoretickú možnosť, že niekto mohol ukradnúť identifikačné kódy toho podozrivého zamestnanca, niektorého z nich, už samozrejme, nepracujú.
Pán poslanec Beluský, budem tu, len budem musieť odbehnúť kvôli médiám, ale budem tu, budem reagovať, ak budete mať záujem aj ďalej.
Skryt prepis

3.11.2021 o 19:20 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:23

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán minister, vážené dámy a páni, kolegyne, poslanci, kolegyne poslankyne, dovoľte v mene poslaneckého klubu SMER – sociálna demokracia, ktorá je spoločne s kolegami z opozície, či už sú to kolegovia z HLAS-u, alebo z ďalších strán predkladatelia tohto návrhu, podporiť všetko to, čo povedal exminister práce Ján Richter, a zároveň pridať niekoľko argumentov.
Dovoľte začať tým, čo som naznačil vo faktickej poznámke. Kde je vláda Slovenskej republiky? Už tu neni ani Krajniak, už aj ten zdúchol, pardon, je tu (reakcie z pléna), prepáčte, pán Krajniak, skúste ma počúvať. Nikto, nikto, drahí kolegovia zo SME RODINY, toto je tá ucelenosť vládnej koalície.
Kde máte ministrov z SaS, kde máte ministrov z OĽANA, kde máte ministrov zo ZA ĽUDÍ? Vy tu nemáte ani vlastných ministrov. Ste sem natiahli akurát toho svojho Holého, ktorý to tu prečítal. Ani len predseda vlády nevyjadril podporu ministrovi práce. Ale veď to je škandál! Toto je taká politická vražda SME RODINY v priamom prenose, že to nevidíte asi len vy. Oni vám dávajú signál, oni vám dávajú jasný signál, že im smrdíte, že vás ani nebudú podporovať. A ja teraz to myslím v dobrom, neberte to v zlom. Ja vás teraz akože s citom a s ľútosťou hodnotím. Však mne je vás ľúto. (Reakcia z pléna.) Takýmto spôsobom dehonestujú SME RODINU. Ako oni vás chcú vytrestať zjavne, hej, lebo ste im nepodporili reformy, lebo ste, trucujete a tak, teraz vás s korbáčikom búchajú po pleci, hej, dobre, vidíme to. Už dokonca aj – jak sa volá? – Pleštinská odišla, už tu neni nikto z vládnej koalície, nikto, jediný minister. Vy tu nemáte absolútne nikoho. (Reakcia z pléna.) Aha, pardon, pani spravodajkyňa tu byť musí, hej. To ste dopadli, to ste dopadli. To vám veľmi gratulujem. Je tu komplet opozícia a je tu pár ľudí so SME RODINY. To je, to je škandál podľa môjho názoru, ale dobre. To len vypovedá o tom, v akom stave je vládna koalícia a ako si so SME RODINOU vytierajú podlahu. Mne je vás naozaj ľúto.
Nebudem ani dneska nejak extrémne útočiť na pána Krajniaka. Viete, poviem vám úprimne, to, že Milan Krajniak je pravicový politik, to všetci vieme. Druhá vec je to, že pred voľbami sľubovali, pred voľbami tu hovorili, že nebudú rušiť žiadne sociálne výhody, ktoré sme zaviedli my v SMER-e. Pred voľbami tu sľubovali trinásty dôchodok, že podporia aj oni dôchodcov a tak ďalej, všetko nakoniec zrušili. Bol zrušený trinásty dôchodok, bola zrušená minimálna mzda v tej výške, ako sme ju nastavili, boli zrušené obedy zadarmo, boli zrušené príplatky za alebo znížené príplatky za víkendy a za prácu v noci. Všetko, všetko. Sociálna spúšť. Ale v poriadku, vy ste pravičiari. Je to váš program.
To, že ste pred voľbami predstierali, akí ste strašne sociálni, úplne Matky Terezy, to bolo klamstvo. To už dneska vie celé Slovensko, a preto vám takto padajú preferencie, ale to je vaša vec.
Ja sa pýtam, načo sa zaoberať Milanom Krajniakom? On nemá byť dôvod z politologického hľadiska, aby sme si z neho spravili terč. On nikoho nezaujíma. SME RODINA už nikoho nezaujíma.
Preto ja som veľmi rád, že aj Ján Richter ukázal, akí ste sociálni netvori. Ako ste zobrali deťom, starcom, starenkám, ako ste zobrali všetkým ľuďom, ktorí sú odkázaní na sociálnu pomoc štátu.
Ale my sa chceme baviť o tomto miliónovom škandále, o tejto lúpeži 24 miliónov. A ja tu cítim zodpovednosť nielen Milana Krajniaka, ale celej vlády. A predovšetkým Igora Matoviča a budem o tom ešte hovoriť.
Dámy a páni, odpichnem sa od toho, že pandemická pomoc na Slovensku bola jedna z najnižších nie že v Európe, na svete. A teraz, viete, minister Krajniak tu bude vyťahovať svoje štatistiky, tá ich vládna propaganda bude hovoriť, že boli najštedrejší. Zoberme si relatívne objektívny zdroj. Britský časopis The Economist, to je časopis, ktorý je pravicový, ktorý je liberálny, ktorý nemá nijaký dôvod na to, aby teraz pomáhal ľavicovej opozícii na Slovensku. Viete, kde zaradil slovenskú pandemickú štátnu pomoc? Na predposledné miesto, do predposlednej ligy krajín sveta. Nás tam umiestnil spoločne s takými krajinami, takými skvostami civilizácie, ako je Zimbabwe a Mauritánia. Tam bolo Slovensko. A teraz tu Milan Krajniak hovorí, že aký bol štedrý. Zimbabwe, ešte raz, a Mauritánia. Oni sa vykašľali na ľudí. Vykašľali sa na ľudí a hádzali im iba omrvinky a ešte aj tie omrvinky rozkradli. Ešte aj z tých omrviniek zobrali 24 mil. a hodili to do schránok, čo mohli byť pokojne schránky ich vlastných ľudí. A k tomu sa ešte dostanem.
Je tu vážne podozrenie, že toto bol jeden obrovský štátny podvod. No a verte tomu, že to keby sa stalo za nás, tak už by tu dávno vymýšľali konšpiračné teórie opoziční politici alebo médiá, že určite tie schránky vlastnia tí a tí politici SMER-u. No tak sa pýtam aj ja. A kto vie, kto je za tými schránkami? Či tam neni náhodou Matovičova Pavlínka. Či tam náhodou nie je niekto zo SME RODINY. Odkiaľ to vieme? Zoberme si ich dôveryhodnosť. Ako pri všetkej úcte, dôveryhodnosť pána Krajniaka? On bol jeden z tej akčnej päťky, myslím, ak si dobre pamätám Gorilu, ktorí tam rezali a rozkrádali štát. Pamätáme si.
A bol to tuším Milan Krajniak, ktorý napísal knižku, že Banda zlodejov (rečník sa zasmial) a tam uviedol ako jedného z hlavných mafiánov na Slovensku Borisa Kollára. To je fantastické (rečník sa zasmial), keď si takto sami vedia povedať. No, toto je dôveryhodnosť.
Prepáčte, takže my sa máme dôvod pýtať, či tu nedošlo k reálnej lúpeži, kde sú vinníkmi politici vládnej koalície. Nemáme žiadne dôkazy, ale nemáme dôkazy o opaku. A máme vážne podozrenia, vážne indície. Lebo, prepáčte, ten smiešny naratív, že lúpež 24 mil. zorganizovali nejaké štyri referentky, vrátničky, či čo to boli, to myslíme vážne? Toto chcete povedať slovenskej verejnosti? To by si v živote nedovolili, pokiaľ by nemali krytie zhora. V živote!
A tam ten riaditeľ toho úradu práce, ktorého dosadil Krajniak, to bol čo, mentálne retardovaný človek, ktorý si nevie prečítať, že, haló, dávam 1,3 mil. firme, o ktorej som tu v živote nepočul? Žijem tu v Pezinku, som riaditeľom úradu práce, je tu firma SANTORY a ja som si ju nevšimol zatiaľ. To sa dá vôbec?
Však hádam, keď niečo má 500 až 1 000 obyv... zamestnancov, tak asi o tom viem, nie? Lebo taká istá podpora, čo hovoril veľmi dobre exminister Richter, taká istá podpora, zhruba tých 1,4 mil., išla Samsungu, čo má 500 až 1 000 obyv... zamestnancov, pardon. Takže zjavne to SANTORY, keď mu pristalo, tomu človiečikovi, tomu riaditeľovi, tomu Krajniakovmu nominantovi na stole, tak mu muselo trknúť, že, aha, SANTORY, hm, tak to musí mať aspoň 500 alebo 1 000 zamestnancov. Asi o tom niekedy počul. Buď je úplne neschopný, že nevie, kde je sever, Alica v krajine zázrakov, alebo potom bol spolučinný na tomto podvode. Ale toto je Krajniakova zodpovednosť. Ako pri všetkej úcte, on je minister práce, sociálnych vecí a rodiny, on tam neni vrátnik.
Politická zodpovednosť. To je to, po čom voláme ako prvé. To, že či je tam aj trestnoprávna zodpovednosť, či nakoniec nájdeme v tých schránkach vyrehotaného Matoviča, to sa možno ešte zistí. Ale teraz sa bavíme o politickej zodpovednosť. A politická zodpovednosť, prepáčte, tu sa tváriť, že jako on za nič nemohol?
Viete, a ja tam cítim aj ten politický rozmer a dovoľte, aby som to povedal veľmi na rovinu. Povedzte mi, aké dve vlajkové lode má celá táto vláda? Aké dve vlajkové lode má Matovič? Na čom postavil celú politiku? Dve veci: boj proti schránkam a boj proti korupcii. A druhá vec, Ján Kuciak. To, že sa priživuje na tejto tragédii. Dve veci: schránky a Kuciak. A v tomto prípade sa to krásne zlialo. Ukázalo sa, že táto vláda posiela 24 mil. do schránok. Táto slávna antikorupčná vláda leje peniaze daňových poplatníkov do schránok a došlo im na to Investigatívne centrum Jána Kuciaka. To je úplne fór. To je úplná irónia. Vy sa nehanbíte?
Toľko ste tu omieľali toho Kuciaka, až vám sami Kuciakovi kamaráti ukázali, že ste gauneri a zlodeji. To keby niekto napísal ako román, tak tomu neuverí. To je komédia. A teraz, viete, 24 miliónov. Ja si pamätám takú najslávnejšiu lúpež 20. storočia. To bola veľká vlaková lúpež, pamätáte si to. To bol tuším rok 1963. Ja som si to pozeral, tam ukradli nejakých 2,5 mil. libier. Vy ste ukradli 24 mil. eur. To vy ste ako v porovnaní s veľkou vlakovou lúpežou úplní dinosauri. Vy ste najväčšia lúpež 21. storočia, 24 mil. do schránok. A do dneska tie peniaze nevieme, komu išli, ale vieme, že ich nedostaneme naspäť. A daňoví poplatníci teda môžu akurát tak, im ostať oči pre plač. Gratulujem, pán minister, to sa vám naozaj podarilo.
Čiže je tu vážne podozrenie – a vraciam sa k tomu, že kľúčovou otázkou bude a do budúcnosti si na to posvietime –, kto stojí za tými schránkami. A ja voľne uvažujem, kto by to tak asi mohol byť. Už som spomínal našich dôveryhodných krásavcov, ktorí práve odchádzajú už, pri všetkej úcte, ako mohli by ste ostať vypočuť si opozičného poslanca, ale dobre, nech sa páči. Už tu nemáme nikoho z vlády, že? Výborne. Aspoň jedného poslanca opozície, fantastické (reakcie z pléna), koalície.
No a budem pokračovať vo, budem pokračovať v úvahe o tom, kto mohol stáť za tými schránkovými firmami.
Máme tu úplného experta na podvody – ministra financií Igora Matoviča. Igor Matovič, si pozrite jeho životopis. Začínal kšeftami s Majským. Skúpil polovicu Trnavy. Jeho, spolu so svojou ženou Pavlínkou, lebo on je bezdomovec, robil kšefty s Arcou. Vlastnú mamu zneužíval na podvody, daňové podvody, ktorá údajne prejazdila tisíce, tisíce kilometrov. Čo to je za človeka? Pamätáte si ten škandál s Vandákom, kde sa zistilo, že on si prepísal celú firmu na bieleho koňa, aby nemusel platiť dane? Toto je Matovič.
No ja sa pýtam, kto je prvý podozrivý v tejto vláde, že kryl tento podvod so schránkami? Mne z toho vychádza, a nie som žiaden Hercule Poirot, mne z toho vychádza Igor Matovič. Veď to je to najväčšie zlodejisko v celej tejto vláde.
A ja sa pýtam, páni kolegovia zo SME RODINY, prečo kryjete Matoviča? Prečo nepoviete pravdu? Na vás sa absolútne vykašľali. Jediný poslanec OĽANO tu neni, jediný poslanec SaS tu neni, jediný poslanec zo ZA ĽUDÍ, pardon, Šeliga, pardon, pán Šeliga došiel. Jeden, gratulujem. Ste ešte v ZA ĽUĎOCH, hej? Toto je situácia vo vládnej koalícii. Vám to nie je trápne?
Mne je vás naozaj ľúto, ale ešte viac mi je ľúto slovenských daňových poplatníkov, ktorým ukradli 24 mil. eur. A obávam sa, že to mohli kľudne skončiť vo vačku Igora Matoviča, pardon, nie Igora Matoviča. Igor Matovič je bezdomovec. Jeho manželky. A toto je naozaj tragédia, ak sa toto potvrdí.
Viete, ja si tu pamätám tohto pána Matoviča, ako tu lietal s tou tabuľkou, že ako my kryjeme zlodejov. No, dneska sa ukázalo, že Matovič kryje zlodejov. Matovič kryje zlodejov. Toto je výsledok dnešnej schôdze. 24 mil. eur, dobre si tú sumu zapamätajte. Matovič kryje zlodejov.
Som presvedčený z politologického hľadiska, že túto vládu nezabijú tie sociálne deformy, ktoré tu vytvára. Nezabijú. Oni sú pravičiari. A to som už opakoval, oni vždy budú robiť politiku proti ľuďom. Kaník by sa od nich mohol učiť. Sociálne monštrá, sociálni netvori.
My sme naozaj zdesení a dávali sme aj na Ústavný súd, chodíme na protesty spolu s odborármi, sme zdesení z toho, čo robia, akú sociálnu spúšť. Ako odbavovať sa, pri všetkej úcte, na deťoch, na starenkách, na robotníkoch, 900 mil. zobrali za jeden rok na minimálnej mzde všetkým tým klasifikáciám, všetkým tým profesiám robotníkov a pracujúcich ľudí? To je, to je tragédia! To tu nebolo od Mikloša, to tu nebolo od Kaníka. Ale dobre. Opakujem, sú to pravičiari. Za toto ich voliči preplieskajú vo voľbách. Som o tom presvedčený.
Ale najhoršia vec, ktorú mohli spraviť, to bola tá ich Achillova päta Matoviča a všetkých týchto podvodníkov, je podviesť ľudí na tých svojich vlajkových lodiach. Oni mali byť najčistejší. Tu sa nemalo kradnúť, tu nemala byť žiadna korupcia a žiadne schránky, božechráň. Oni dokázali poslať 24 mil. a ako hovoril exminister Jano Richter, oni to dokonca poslali do firmy, ktorá ani nebol schránková firma, lebo nemala ani schránku. Ona nie že nemala zamestnancov, ona nemala ani tú schránku! Ako ja neviem, pri všetkej úcte, som schránková firma, tak si aspoň spravím schránku. Oni si nespravili ani tú schránku. A tvárili sa, že majú 500 až 1 000 zamestnancov. A nejaký človiečik od Krajniaka im to uveril. On tam niekde videl poletovať SANTORY proste v Pezinku. Tých 1 000 zamestnancov tak každé ráno na zastávke videl, jak idú do tej firmy, on má asi nejaké halucinácie, keď im to podpísal. Však chápete, aké je to nedôveryhodné? Toto fakt nezhodíte na štyri vrátničky. Toto sa nedá. On to podpísal, Krajniakov nominant.
A veľmi správne povedal pán minister, že toho Krajniakovho nominanta si tam dosadil Krajniak porušením všetkého možného, krágľovacím zákonom, kde chcel vymeniť politicky všetkých lídrov úradov práce. Dosadil si ho tam a potom ten chlapík podpisuje takéto podvody za 24 mil. a my sa máme tváriť, že to je všetko v poriadku. Oni sú tí čistí, transparentní, oni bojujú s korupciou. Oni tu nesú tú pochodeň Jána Kuciaka. Ten by bol na vás hrdý, to vám poviem. Investigatívne centrum Jána Kuciaka vás odhalilo. To je naozaj taký gól, že, do vlastnej bránky, že taký nebol ešte vo futbale nikdy.
Dámy a páni, nebudem to predlžovať.
Základné posolstvá:
- Kradnete. Je tu jasný dôkaz, kradnete. Lúpite v takých sumách, že najväčší bankoví lupiči by vám mohli závidieť. Neskutočným spôsobom kradnete.
- Ubližujete ľuďom. Nepomohli ste im počas pandémie, nedávali ste im dostatok štátnej pomoci. Boli ste na úrovni Afriky, na úrovni Zimbabwe a ešte aj to, čo ste im dávali, ste ukradli. To je druhý základný poznatok z tejto schôdze.
- Ale tretí, aktuálne asi ten najdôležitejší, že SME RODINA bola hodená cez palubu. SME RODINA dostala výprask od vlastných koaličných partnerov. Nedošiel sem Heger, nedošiel sem Sulík, nedošla Remišová, dokonca ešte aj všetci koaliční poslanci sú preč. Išli pozerať futbal, lebo ste im absolútne ukradnutí. Chcú vám dať najavo, že vami pohŕdajú. Chcú vám dať najavo, že im smrdíte.
A ja sa pýtam, pán Boris Kollár, samozrejme, ten tu nie je, máte vy vôbec aspoň tú mafiánsku česť? Máte vôbec akúkoľvek česť? Toto si necháte takýmto spôsobom po sebe skákať?
To isté platí o Milanovi Krajniakovi. Pri všetkej úcte, myslím si, že je najvyšší čas povedať, kto za tými schránkami stojí. A ja som presvedčený, že za tými schránkami s veľkou pravdepodobnosťou môžu stáť zlodeji zo strany OĽANO Igor Matovič alebo ďalší gauneri v tejto vláde. Majú na to životopis, ktorý by to jedine potvrdzoval.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.11.2021 o 19:23 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:40

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Blaha, ďakujem za vystúpenie. Ako ja musím ako naozaj povedať, že robíte to dobre. Ja vás musím pochváliť, naozaj, aj keď ste politický súper. Toľko mimoriadok, odvolávaní a tak ďalej, vy to robíte dobre. Ja vám to nemôžem ani zazlievať. Ja by som urobil na vašom mieste presne to isté. Čiže robíte to dobre, preferencie rastú, robíte to naozaj dobre. To je pochvala.
Ale teraz k faktom. Keďže máme tu minútku úprimnosti, aby to zase nevyznelo, že som nejaký opozičný poslanec, lebo dneska som bol šialeným liberálom nazvaný len kvôli tomu, že mám iný názor, opozičným poslancom. Tu ide o odvolávanie nášho ministra, ja som koaličný poslanec a ja to hneď dokážem.
Po prvé ja som spoluorganizátor protestov Gorila, aby ste vedeli, a ja som nikdy nepočul, aby tam zaznelo meno Kollár. Ja som žil v Írsku vtedy, organizoval som to v Yuce v Írsku aj na Slovensku spolu s Petrom Pčolinským a ja si nepamätám meno Kollár. Ja si pamätám akurát meno Dzurinda. Takže tu by som vás opravil, taká chvíľka histórie. Ale môžme sa o tom potom pobaviť, to je v poriadku.
Vážený pán Blaha, spomínal ste tu malú štedrosť z vlády, a tak ja by som vám prečítal pár faktov. Na udržanie pracovných miest sme od apríla 2020 do októbra 2021 vyplatili 2,1 mld. eur a na tvorbu nových pracovných miest sme vyčlenili viac ako 150 mil. eur. Na udržanie a vytvorenie nových pracovných miest sme v prvom roku a pol od začiatku krízy vyčlenili viac ako 2,25 mld. eur. Vláda SMER-u, a teraz bez urážky, od septembra 2008 do apríla 2010 v prvom roku a pol od začiatku krízy vyčlenila na udržanie a vytvorenie nových pracovných miest celkovo 284 mil. eur. Porovnanie, zobral som si kalkulačku a vypočítal som to pre vás. Naša vláda počas krízy vyčlenila na ochranu pracovných miest osemkrát viac finančných prostriedkov ako vaša vláda. Bez urážky, toto sú fakty.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.11.2021 o 19:40 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:42

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda, za slovo. Tak schránková firma bez schránky, to je ako záhradná búdka bez záhrady alebo, keď chcete, nemocnica bez doktorov. Naozaj, toto som ešte nepočul, ale ako to je, toto je veľký fór.
No ale teraz vážne. Aby teda bolo pánovi ministrovi jasné, tu ide len v rámci novej politickej kultúry, ktorý, o ktorej oni hovorili pred voľbami, o jeden normály počin. Tu je jedna politická zodpovednosť. Ministri v iných štátoch odchádzajú zo svojich postov za to, že sa zrazia vlaky, za to, že tam padne lietadlo, za to, že sa tam stane nejaký prúser, ktorý nie je priamo zavinený ministrom.
No ale našemu pánovi ministrovi proste utieklo 24 mil. v jeho rezorte. No a to je politická zodpovednosť. Nikto nehovorí, že ich ukradol, ale v rámci politickej zodpovednosti by mal sám odstúpiť a sám vyvodiť voči sebe zodpovednosť, voči svojmu rezortu zodpovednosť, lebo čosi neustriehol. Tých 24 mil., to nie kvapka v pohári vody. Tých 24 mil., to je grča peňazí, ktorú skutočne treba vedieť, kam hlavne teda odišla. A toto pán minister jednoducho nevie.
Čiže v rámci obyčajnej, v rámci obyčajnej politickej kultúry by bolo namieste, keby pán minister Krajniak povedal, áno, prepáčte, odchádzam zo svojej funkcie, lebo sa cítim politicky zodpovedný, nie trestnoprávne alebo ja neviem ako, politicky zodpovedný v rámci politickej kultúry a povedal, prepáčte, toto sa mi stalo, 24 mil. odišlo, spravil som chybu, ospravedlňujem sa verejnosti, ospravedlňujem sa občanom, je to moja politická chyba a politická zodpovednosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.11.2021 o 19:42 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:44

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Blaha, veľmi dobre zhrnuté s tým, že chcem ešte zdôrazniť to, že prestaňte už hovoriť „o vašich úspechoch“ v inej oblasti a začnite sa venovať tomu, o čom to je, to znamená neoprávnene poskytnuté finančné pomoci subjektom, ktoré sú „bez zamestnancov“ alebo schránkových, alebo bezschránkový dokonca, čo sme sa teraz dozvedeli, hej.
Taktne pán minister obišiel rozdiel medzi 1 400 eurami v Sociálnej poisťovni a 24 miliónmi na úrade práce, ktorý je v gescii ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.
A chcem ešte zdôrazniť to, z čoho aký mám pocit z tohto celého, že mne nejde do hlavy, ja neverím tomu, že štyri úradníčky si dovolili spreneveriť 24 mil. To jednoducho nie je možné. Z toho mi vyplýva nejaká indícia, že bez krytia alebo tichého súhlasu vedenia, už neviem akého, by si to vôbec nikdy v živote nedovolili. Jednoducho to nie sú 2 eurá, to je 24 mil. eur.
Museli vedieť, že sa na to príde, museli vedieť, že keď sa na to príde, tak bude problém aj v trestnoprávnej rovine a museli tiež vedieť, že jednoducho tieto prostriedky budú odhalené. Naviac, keď stále z úst ministerstva aj za ministrovania pána Richtera, ale aj za ministrovania pána Krajniaka znelo stále, že budeme to kontrolovať. Tak kto si dá takú slučku na krk, keď vie, že príde dodatočná kontrola, že uchmatne 24 mil.?
Čiže toto mi, z tohto mi vyplýva, že bolo to ukradnuté len s nejakou tichou podporou a s nejakým krytím niekoho a tá pravda sa časom ukáže. Jednoducho to nie je možné, že sa to stalo, že nejaké štyri úradníčky. Aj preto je možno problém, že ten šéf stále ešte nie je riešený a nie je odvolaný, pretože vie niečo, na základe čoho to bolo urobené.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.11.2021 o 19:44 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:46

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No, pán kolega Blaha, nedá mi nereagovať na veci, ktoré ste povedali, a musím povedať, že máte na to teda veľkú odvahu.
Začnem pri výčitke, že sme zastopo... alebo stopli trináste dôchodky. A tu vám chcem povedať, že teda ani v tom Zimbabwe, ani v Mauretánii, dokonca ani na Madagaskare, alebo v Kongu si nedovolí žiadna vláda schváliť trináste dôchodky bez toho, aby ich mala kryté v rozpočte. A vy ste to dokázali. Takže tuto by som bol veľmi opatrný pri tomto tvrdení. A opakujem, nikde inde na svete si to niekto nedovolí schváliť bez toho, aby to bolo kryté v rozpočte, a vy sami ste to priznali.
A čo sa týka obedov zadarmo, viete veľmi dobre, že všetci tí, ktorí tie obedy zadarmo potrebujú, budú dostávať aj ďalej, všetci tí, čo sú v hmotnej núdzi. A tí, ktorí nie sú, sa im zvýši daňový bonus.
A tretiu vec, minimálna mzda. Ja sa veľmi na tom smejem, keď to doslova až taký možno plač alebo smiech cez slzy, keď vy hovoríte, ako sme my znížili minimálnu mzdu alebo ako sme ju nenavýšili o toľko, koľko sme mali.
Tak ja vám poviem dva fakty. Keď ste vládli sami v rokoch napríklad 2013 a 2014, tak v roku 2014 ste ju zdvihli o 14 eur a v roku 2013 o 10 eur. My sme ju v roku 2021 zdvihli o 43 eur v čase najväčšej ekonomickej krízy a v čase, kedy to bolo naozaj najťažšie, sme našli tie peniaze a zdvihli sme o 43 eur. Cítite ten rozdiel medzi desiatimi, štrnástimi a štyridsiatimi troma eurami?
To sú fakty, ktoré, ktoré sú známe, a bol by som rád a keby ste to naozaj prezentovali, prezentovali logicky a prezentovali tak, ako je to naozaj pravda.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.11.2021 o 19:46 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:48

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, chcem, samozrejme, oceniť tvoju vytrvalosť, ale chcel by som rovnako pripomenúť, dámy a páni, že táto schôdza má aj iný rozmer ako rozmer, či si budeme vyčítať, alebo nevyčítať výšku minimálnej mzdy alebo trinástych dôchodkov.
Pozrite sa hore na balkón. Na balkóne nikoho a nič. Keby sme dnes preberali tému tu v Národnej rade, ktorá sa nazýva Jeleň 1 a riešili by sme napríklad to, čo som v súkromnom rozhovore povedal, tak balkón je plný nielen médií, ale aj zahraničných pozorovateľov, zástupcov americkej ambasády a neviem koho všetkého.
Konečne si to, prosím, tu uvedomme v tejto sále. Táto vláda korumpuje slovenské médiá, korumpuje ich cez rôzne dotácie na kampaň na očkovanie. Neviem, či ich nekorumpuje individuálne. Začíname dostávať informácie, ktoré potvrdzujú, že mnohí novinári, takí tí najaktívnejší, dostávajú k platu špeciálnu sumu peňazí každý mesiac ako nejaký bonus za to, aké špinavosti robia.
Je úplne zbytočné dnes možno aj do rána viesť tento súboj, pretože tento súboj začína a končí len v tejto sieni, v tejto sále, lebo všetko skorumpovali. 24 miliónov jednoducho nezaujímavá téma pre slovenské médiá.
Pán podpredseda parlamentu, ja neviem, či máš takú moc, preruš to. Toto predsa nemá úroveň, to nemá logiku, to je jednoducho niečo tak amorálne, bezcharakterné, špinavé a chrapúnske, že to nemá žiadnu obdobu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.11.2021 o 19:48 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video