51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2021 o 10:42 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 10:40

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážení kolegovia, vážení navrhovatelia, rešpektujem všetky vaše vystúpenia, rešpektujem všetky vaše názory, s niektorými sa hlboko nestotožňujem, len veľmi stručne zopakujem, čo som už povedal pri prezentovaní tohto návrhu.
Aj na koaličnej rade, aj v médiách bola debata o marihuane. Pripúšťam, a to bol argument, prečo som súhlasil, je ten, že dostať vyšší trest odňatia slobody za tri jointy ako za vraždu je asi nesprávne, je to podľa mňa choré, pripúšťam zníženie trestov za užívanie marihuany, ale nikdy nebola debata o tom, že tam budú aj všetky ostatné drogy. Nikdy. Ak by tá debata bola, tak tento návrh zákona by tu dnes nebol, pretože ja osobne by som ho na koaličnej rade zavetoval.
Ak chcete znížiť tresty za užívanie marihuany, okej, treba vyňať marihuanu z tej kategorizácie a je mi jedno, čo hovorí nejaký vyšetrovateľ, treba vyňať marihuanu, potom sa môžme baviť o tom, že za to zahlasujeme, v tejto podobe za to nezahlasujeme. Náš poslanecký klub nebude hlasovať ani za posunutie do prvého čítania.
Čiže ak to nechcete zabiť, tak v tejto chvíli dávam procedurálny návrh, aby tento návrh zákona bol vrátený predkladateľovi na dopracovanie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.11.2021 o 10:40 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Samozrejme, že ten zámer je marihuana, celý čas sme sa o tom bavili, toto bolo vyslovene požiadavka odborníkov, ľudí, ktorí sa, či z polície, alebo z ministerstiev, aby sa to nerozlišovalo. Každopádne, ak je tam tá vôľa podporiť to iba v prípade toho, že tam vyjmeme marihuanu, tak si myslím, že prvé čítanie je o zámere. A okrem toho, že by sa to mohlo prepracovať, je tam určite možnosť aj pozmeňujúceho návrhu a ja si myslím, že by sme sa určite vedeli dohodnúť na tom, že by sme toto zapracovali v prípade posunutia do prvého čítania. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2021 o 10:41 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:42

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Pčolinský, podobne ako pán poslanec Stančík si myslím, že naozaj prvé čítanie je o tom, že či chceme riešiť tento problém, ak áno, no tak v druhom čítaní sa môžme, môžme baviť o tom, ako konkrétne. A teda zažili sme tu už viaceré aj poslanecké návrhy zákonov, ktoré sa v druhom čítaní teda dosť výrazne zmenili oproti tomu, čo bolo, čo bolo v prvom čítaní. Ja si myslím, že aj ten zákon tak, ako je teraz navrhnutý, vytvára priestor pre to, aby, aby sa odlišným spôsobom v súdnej praxi pristupovalo k ľuďom, k mladým ľuďom, ktorí nájdu, u ktorých (ruch v sále, zaznenie gongu) je objavené nejaké malé množstvo marihuany, od, od užívateľov, užívateľov tvrdých drog, veď tam, tam sa iba vytvára, vytvára na to priestor.
A teda by som si ale dovolil zopakovať to, čo som povedal aj v rozprave, že ak vám ide o to, aby sa odlíšila marihuana od iných drog, tak hneď nasledujúci bod, o ktorom budeme rokovať, je návrh pána poslanca Valáška, ktorý robí presne to, že vyníma marihuanu z, od iných trestných, teda od iných drog a stanovuje miernejšie sadzby iba pre užívateľov, alebo teda držiteľov marihuany pre vlastnú potrebu. Takže ak toto je vaše preferované riešenie, no tak by ste mohli podporiť návrh pána poslanca Valáška. Dnes o jedenástej sa nebude hlasovať, neskončíme rozpravu, môžeme to v pondelok prebrať na koaličnej rade, a ak toto je riešenie, ktoré vám vyhovuje, tak opakujem, myslím si, že ostatní koaliční partneri s tým nebudú mať zásadný problém a môžeme sa dohodnúť trebárs aj na tom, že podporíme návrh, ktorý predkladá opozičný poslanec, ak ten návrh zodpovedá vašim predstavám.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2021 o 10:42 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:44

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Škoda, škoda, že neviem mongolsky, lebo by som vám to povedal aj po mongolsky, hej. Ešte raz. Skúsim po slovensky. Po východniarsky by som mohol, keby ste chceli.
Ak chcete, aby sa znížili tresty za marihuanu, tak zahlasujete za môj procedurálny návrh, aby bol návrh zákona vrátený na dopracovanie. Ak to chcete zabiť, tak kľudne o tom hlasujme v prvom čítaní a na pol roka to zabijete. A ak nerozumiete tomu, že Valáškov návrh ja osobne zavetujem na koaličnej rade, tak naozaj sľubujem do budúcna, naučím sa po mongolsky a skúsim vám to vysvetliť. Hej?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2021 o 10:44 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:45

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, pomôžem si jednou hláškou zo známeho satirického sitkomu seriálu South Park, kde účinkoval známy učiteľ pán Mackey, ktorý rozprával: „Brát drogy je špatné, ano, neměli byste je brát, ano.“ A ja súhlasím. Drogy sú zlé. Drogy sú, samozrejme, zlé, ale teraz je otázka, ktoré drogy. Či je to alkohol, či sú to cigarety, alebo obyčajná káva, obyčajný kofeín. Obyčajný kofeín je silno návyková látka, vidíme to na mnohotisíc ľuďoch po celom Slovensku, po celom svete, je tam, neviem, či nie dokonca najužívanejšia droga, ktorá sa toleruje po celom svete, nikde nie je zakázaná. Dokonca ešte také kvapky do nosa sú droga. Na Slovensku máme niekoľko x prípadov ľudí závislých na kvapkách do nosa. Ak sa povieme, pozrieme od anglického výrazu, tak drogy sa po anglicky povedia drugs. Drugs sú takisto aj lieky. Takisto každý jeden liek je droga. Či je na predpis, alebo nie je na predpis.
Ja ako liberál som, samozrejme, za aj legalizáciu drog. Podľa niektorej teórii (teórie, pozn. red.) týchto mojich poslaneckých kolegov bola Mária Terézia najväčší liberál. Lebo za Márie Terézie boli drogy verejne dostupné v lekárňach. Či to bola marihuana, či to bol opiát, heroín, prišiel človek do lekárne, vypýtal si, bol kontrolovaný lekárnikom, vydal mu určité množstvo, nedochádzalo k predávkovaniu, nedochádzalo k zneužívaniu a štát mal z toho príjem. Bolo to pod kontrolou. Nezatvárali sme mladých ľudí do väzenia na niekoľko rokov, nešikanoval štát bežných užívateľov a nebol čierny biznis s drogami. Len to naši kolegovia akosi nechcú pochopiť. Preto už v 18. storočí, keď bola Mária Terézia, mala viacej rozumu ako niektorí naši konzervatívni kolegovia a nedokážu pripustiť to, že keď skontrolujeme drogy, keď máme tie drogy pod kontrolou, tak máme aj pod kontrolou užívateľov týchto drog. A nehovorím trestnoprávne pod kontrolou týchto užívateľov drog, ale zdravotne pod kontrolou, pretože lekárnik nevydá väčšie množstvo tej drogy tak, aby si ten človek daný nemohol ublížiť.
Sme práve v prvom čítaní, ideme posunúť zákon do druhého čítania. Budeme mať kopec priestoru na to, aby sme akokoľvek upravili tento návrh zákona. Je to len na vás, kolegovia, či sa ideme hádzať o zem, ideme robiť ješitné protesty, všetko vetovať, alebo chceme reálne pomôcť ľuďom, ktorí trpia teraz už vo väzení, majú, pykajú si dlhé drakonické tresty. Len kvôli ješitnosti niektorých poslancov to celé zastavíme.
Tiež podotýkam, že máme tu opozičný návrh, za ktorý nebudeme hlasovať, pretože je opozičný, a máme tu koaličný celkom solídny návrh zákona, ktorý vieme krásne otesať, vypracovať ako takú sochu z mramora. Ale nie. My sa hodíme o zem, lebo to sme my, my to tak cítime.
Ja mám pocit, že opozičné hnutie sa snaží skôr blokovať všetky naše liberálne návrhy tým, že navrhuje svoje, a pritom vedia, že za ne nebudeme môcť zahlasovať, ale to už je na zhodnotenie voličov, či to robia účelovo, alebo chcú pomôcť. Ja mám obavu, že naši opoziční poslan... opozičný poslanec, aby som nemenoval, má skôr potrebu blokovať naše liberálne témy a pomôcť týmto ľuďom, hlavne pomôcť týmto ľuďom.
Ja za seba a ja si myslím, že za celý klub SaS môžem povedať, že podporíme tento návrh zákona, aby prešiel do druhého čítania, kde hovorím, že nie je úplne dokonalý. Ja si viem predstaviť lepšie vyšperkovať, mám niekoľko pozmeňujúcich návrhov, ak sa dostane do druhého čítania, tak, aby reálne pomáhal ľuďom, aby rozlišoval dílerov od užívateľov, aby skutočne boli díleri trestaní, tí, ktorí na tom zarábajú, ktorí majú sieť dílerskú, a nie ľudí, ktorý si zapáli jedného jointa alebo si dá nejakú, nejakú jednu guličku extázy, alebo ja neviem čo všetko, ale títo ľudia nemôžu trpieť kvôli tomu, kvôli ješitnosti, kvôli tomu, že niekto si chce naháňať politické body.
Ďakujem veľmi pekne za vašu pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.11.2021 o 10:45 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:50

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. No na to môžem už len povedať, že asi poslanci v klube SaS sa už museli úplne dočista zblázniť, pretože opäť a zase dookola opakovať jednu a tú istú mantru. Dávať na jednu misku váh alkohol a cigarety, poprípade pomaly už teín z čaju budete dávať na rovnakú misku váh ako ľahké, mäkké, stredne mäkké a neviem aké drogy, ja neviem, v akom svete vy žijete. Ale skutočne vám môžem povedať, že momentálne nálada v pléne Národnej rady Slovenskej republiky je taká, že tento váš paškvil, táto vaša hlúposť určite neprejde do druhého čítania, pretože ani podporu vo vlastných koaličných radoch nemáte. Toto sú tak ošemetné a tak zle nastavené témy, pretože spoločnosť teraz trápia úplne iné veci, ako je toto.
A to, že sa tu budete obhajovať stále dookola a neustále, že mladí ľudia trpia vo väzeniach, pretože si dali nejakého jedného jointa alebo jednu guličku extázy. Netvrdím, že je správne dostať obrovský trest za legalizáciu drog, ktoré sú v nejakom menšom meradle, ale opakovať sa budem, užívateľ drogy má v mojich očiach nulovú toleranciu a jednoducho, ak bude ten užívateľ, bude ten distribútor, bude ten výrobca, to je taký jeden začarovaný kruh.
Vaša liberálna politika hovorí stále o tom istom, chcete mať týchto užívateľov pod nejakou kontrolou, to sa jednoducho nedá a čím skôr si túto vašu mantru prestanete osvojovať, tým skôr sa pohneme možno aj ďalej. Pretože táto rozprava je tu, myslím, že až do štrnástej hodiny podľa všetkého nastavená a skúste naozaj počúvať kolegu Pčolinského, stiahnite to, dopracujte to, môj názor však nezmeníte, ale možno sa pohnete v koaličných radoch v rozhovoroch ďalej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2021 o 10:50 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:52

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Žiak, ja súhlasím s tým, že naozaj treba pomôcť týmto ľuďom, ktorí za jednu dávku alebo niečo, čo mali pre seba, dostanú nejaký drakonický trest. Ale proste, keď niečo je nám prezentované nejakým spôsobom, ja som ochotný to podporiť, ale potom, keď vidíme v parlamente niečo úplne iné, čo je oveľa širšie, my vám môžeme veriť alebo nemusíme, že ste to dobre mysleli a že to dobre myslíte. Ale tu nefungujeme na viere, ale fungujeme na faktoch a my budeme hlasovať o niečom, čo je tam napísané.
Čiže za takéto niečo ani ja nemôžem zahlasovať a chcem vás naozaj poprosiť, nesnažte sa nás teraz presviedčať, že to je niečo úplne iné, čo vidíme, že zle vidíme alebo zle tomu rozumieme, nemáme päť rokov, skúsme si naliať čistého vína a ja vám úplne čistého vína nalejem, že dajte si povedať od kolegu Pčolinského, ktorý to povedal úplne najjasnejšie, ako sa dá, ak to stiahnete a prepracujete, sme ochotní to podporiť, ale v tejto podobe to, žiaľ, neprejde do druhého čítania. Predpokladám.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2021 o 10:52 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:53

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, ja by som chcel vás aj všetkých vašich kolegov zo SaS-ky poprosiť, aby ste sa k tejto téme momentálne nevyjadrovali. Lebo hrozí, že sa tu ani nedohodneme ani na zníženie trestov za marihuanu. Tak ako navrhol kolega Pčolinský, stiahnime to, dopracuje sa to, vyjme sa iba marihuana a za to, si myslím, že sa nájde v koalícii podpora, aby sme to schválili. Všetko ostatné je pre nás červená čiara.
A také reči, ako spájať tu kvapky do nosa, čokoládu, čaj a niečo podobné, vy sa počúvate, čo rozprávate? Kto si dal dnes kvapky do nosa a bola v ňom nejaká agresivita, alebo čokoládu, alebo čaj? Čo to tu, čo to tu splietate za hlúposti a prirovnávate toto k drogám?
Pán kolega, ale u vás v SaS-ke je typické sa riadiť vaším nejakým pocitom, možno aj skúsenosťou, to sa tak nejako všeobecne tajne rozpráva, a preto to vyzerá dnes v školách a škôlkach a na Slovensku tak, ako to vyzerá. Preto, lebo váš minister nepočúva konzílium odborníkov, nepočúva alianciu škôl, či už stredných, alebo základných, ale počúva svoj osobný hlas nejaký, ktorý vy ste si tam vytvorili v SaS-ke, preto to tu dnes tak vyzerá, preto dnes tu trpia aj deti, aj rodičia a, žiaľbohu, budeme trpeť dlhšie v lockdowne.
Tak poprosím vás, vy sa nevyjadrujte k tejto téme, aby to prešlo, aby sme vedeli znížiť drakonické tresty čisto iba za marihuanu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2021 o 10:53 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:54

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán poslanec Kočiš, viete, ja som študovaný chemik a potravinár a trochu sa toho aj rozumiem na rozdiel od nejakých samozvaných kritikov a ja si zas nemyslím, že vy tomu voľak vidíte, vy omieľate tú istú mantru dokoliečka, vy, nie my. Viem posúdiť vplyv tých drog, viem posúdiť, aké majú, aké majú chemické zloženie a netliachame len tak do vetra, rozumiete.
Pán poslanec Kremský, no, viete, ja nie som spolupredkladateľ tohto návrhu zákona, ja som sa ho dozvedel len z médií a možno by bolo namieste, aby si spravili v OĽANO poriadok, že čo predkladáte a čo nepredkladáte. Ja len podporujem tento váš návrh. Je to návrh skupiny poslancov OĽANO, ZA ĽUDÍ a SME RODINA. Tak ja neviem, prečo sa navážate do mňa, lebo vy si spravte potom poriadok v klube.
Pán poslanec Krajčír, ešte raz... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2021 o 10:54 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:55

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ešte som mal čas.
Pán poslanec Krajčír, ja hlavne mám fakt skutočné vzdelanie. Ja nie som samozvanový, samozvaný post... (pozn. red.: rýchlo vyslovené) kritik. Čiže ja to reálne viem vyhodnotiť. A vy ste spolupredkladateľ tohto zákona a zaráža ma, keď sa oháňate, aby, hch, ste stiahli návrh zákona, ktorý, pre ktorý sám pod... predkladáte. A hovoríte kolegom, ktorí hája váš záujem, váš predkladaný návrh, aby sa nevyjadrovali za vašu podporu. Tak ja už tomu nerozumiem. Vy máte zrejme nejakú schizofréniu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2021 o 10:55 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video