51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:31 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:09

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Veľmi, veľmi jasne tu zaznelo, že je v dnešnej dobe potrebné zastať sa občanov, ktorí z akéhokoľvek dôvodu nechcú prijať povinné očkovanie a nechcú prijať rétoriku, ktorú vysiela súčasná vládna koalícia a ktorú vo veľkom podporujú médiá. Zatiaľ čo my tu diskutujeme a hádame sa, bežný občan sa dennodenne či už v práci, alebo vo svojom okolí, dokonca už aj v rodinách stretáva s obrovským rozdelením, s obrovskou nevraživosťou a s hádavosťou, pretože to je presne výsledok tejto celej Matovičovej stratégie a celého tohto experimentu.
Treba si uvedomiť, že všetky tie opatrenia, ktoré tu boli a ktoré boli prezentované ako bombastické, ako konečné, konečné dobré a účinné, sa ukázali ako neúčinné. Ukázali sa ako opatrenia, ktoré boli veľmi, veľmi drahé a nákladné, a napriek tomu nepomohli. A preto sa skutočne treba zamyslieť nad tým, či je toto cesta.
Treba vyslať do spoločnosti upokojujúci signál, treba pozerať rovnako na očkovaných aj na neočkovaných. Treba akceptovať, že občania majú aj iný názor. Tých občanov je stále veľmi veľa a vy to veľmi dobre viete, vy veľmi dobre poznáte percento, veľmi dobre poznáte a máte vyhodnotené, ako ktoré opatrenia zabrali a ako na ne ľudia reflektovali.
A ja vás chcem veľmi pekne požiadať, nerozdeľujte ľudí, nedovoľte, aby medzi sebou bojovali, pretože to nikam nevedie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:09 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:11

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Mne sa veľmi páči, keď odsúdený extrémista, naozaj fašista rozpráva, používa vodalputizmus a nazýva iných fašistami. Ja keď som si naozaj pozrel to video, kde vás ostrihali s tým Hitlerom, tak dnes to bolo úplne totožné.
Úžasné bolo na vašom vystúpení, že všetci tu v sále, nikto vás nepočúval po piatich minútach. Všetci sa hrali na mobilných telefónoch, robili si svoje. Vy keď začnete tú svoju uvrieskanú kanonádu slov, tak nikto vás nepočúva, ale vy si urobíte z toho, zostriháte si videjko pre svojich voličov.
Vy ste tu dourážali ľudí z koalície a z OĽANA neskutočným spôsobom. Vy rozprávate o tom, že vám ľudia niečo rozprávajú, ale vy vkuse urážate ľudí. Mne sa, mne, keď ste tu rozprávali aj s tým vaším steroiďákom kolegom Sujom o pedofiloch, mne prišlo veľmi ľúto, ja 25 rokov robím v treťom sektore a práve Igor Matovič bol jeden z tých hlavných, ktorý povedal, že ak je to tak, tak nech sa vyšetrí, či teda ten pán Herák to urobil. Ale vy, prezumpcia viny (neviny, pozn. red.) pre vás neplatí a vy urážate ľudí. Nikdy v živote som nekryl žiadneho pedofila a som človek, ktorý ubytuváva vo svojich zariadeniach ľudí, ktorým takíto ľudia ubližujú.
Nepočul som od vás ani jedno riešenie, ale najväčším riešením bolo, že ste povedali, že generálny štrajk treba urobiť. Váš kolega Urban povedal, že je vrchol pandémie, a vy idete urobiť generálny štrajk.
Nezabudnem na vašu faktickú poznámku, pán Mazurek, keď ste povedali, že nechajme to tu premoriť. Pán Mazurek, vy máte v paži ľudí, vy mate v paži očkovaných, neočkovaných. Vy ste sa sem dostali ako 22-ročný a zachutila vám moc parlamentu. To ste vy, pán Mazurek.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:11 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:13

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Pročko, poctím vás odpoveďou, aj keď si to nezaslúžite, lebo vás straší nejaký zostrih, vás by mohli kľudne zostrihať s Jimom Carreym a tiež by to proste veľa ľuďom dalo veľmi veľa nádeje na to, že tu už nikdy nebudete.
Pozrite, to, že mňa tu z vás nikto nepočúva, je mi úplne jedno, pretože mňa počúvajú na rozdiel od vás občania. Z vás sa smejú a to je presne ten rozdiel medzi nami dvoma.
To, že ja som tu dourážal ľudí nejakými spôsobmi, pán Pročko, kroťte sa, pretože najväčší vulgárny primitív v tomto pléne sedí hneď vedľa vás po ľavej ruke. To znamená, nehovorte mi o tom, že ja som tu niekoho urážal. Lebo v živote by som si nedovolil na tomto mieste použiť tak úbohé vyjadrenia, ako používa predseda toho vášho, tej vašej schránkovej firmy, ktorú nazývate politická strana. Čiže naozaj vráťte sa nohami na zem, aby ste neboli takto na smiech.
Miro Urban, presne si to povedal, čo bude, keď to nezaberie, čo potom? Tristo eur rozdajú, nezaberie to, ľudia si povedia, to im nestačí na to, aby sa išli očkovať, teda dvesto pre tých, čo si dajú prvú dávku. Zaplatí to Matovič z vlastných peňazí, zaplatí to táto koalícia z vlastných peňazí? Samozrejme, že nie, samozrejme, že nie, vo všetkom prenášajú zodpovednosť na ľudí. To, že to teraz zmenili z hodiny na hodinu po tom, čo ľudí, ich už pomaly týždeň zásobujú informáciami o nejakých poukazoch a zrazu to zmenia na nejaký úplne iný návrh, to nie je diletantstvo, to je čistá anarchia tejto vládnej koalície, len aby dačo Matovič nakoniec presadil, či to už bude niečo úplne iné, hlavne, aby niečo von išlo.
A to, že mohli za tie miliardy, nie stá milióny, si hovoril, miliardy eur postaviť niekoľko nových nemocníc a dotiahnuť sem kopec zdravotníkov, to vie celé Slovensko. To vie celé Slovensko, ale to by sme potrebovali príčetnú vládu. Vládu, ktorá nedokáže dva roky po sebe dostať Slovensko do najhorších čísel uprostred veľmi tvrdých opatrení. To je proste zázrak! To ani hádam nie je možné, to dokážu len oni.
No a takého človeka, jak je Žiak, podľa môjho názoru škoda nejakým spôsobom komentovať, on sám je zimná pneumatika.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:13 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:16

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegovia, kolegyne, pán Matovič, vaša neférová, a dovolím si povedať, až perfídna hra s dôchodcami pokračuje. Po týždni cirkusu ste napokon prišli s nápadom, že peniaze dáte len tým dôchodcom, ktorí budú skákať tak, ako vy pískate. Idete rozdeliť dôchodcov na dve kategórie a tí nezaočkovaní dôchodcovia, ktorí môžu mať často racionálne aj zdravotné dôvody na to, že sa zaočkovať nedajú, sú vám úplne ukradnutí. Sú vám úplne ukradnutí v tejto dobe obrovského zdražovania, ktorá, vieme, postihne najmä dôchodcov. A to je smutné, je to až hanba, pán minister financií Matovič.
Ja viem, že vy potrebujete interaktívne hry s občanmi, to patrí k vášmu politickému životu. Veď už máme svoje skúsenosti.
Najprv to bola výroba atómovej zbrane v podobe plošného testovania, ktorá už Slovensko a Slovákov, daňových poplatníkov, stála 800 mil. eur. Ničomu to nepomohlo.
Už vieme, že ste vítali na košickom letisku vakcínu Sputnik a veľkolepo ste oznamovali opäť pred kamerami, pred ktorými sa tak rád predvádzate, ako Sputnik pomôže zaočkovať 500-tisíc ľudí. Zaočkovaných bolo 17-tisíc. A peniaze sme napokon museli získavať späť.
Po tretie, nešťastná očkovacia lotéria, opäť vaše dielo, ktoré nepomohlo ničomu, len jednému, že ste sa mohli opäť pred kamerami verejnoprávnej televízie prezentovať, Slovenskej televízie, resp. pred očami divákov, za burácajúceho publika, kde ani jeden jediný z prítomných divákov nemal opačný názor, čo je, samozrejme, veľmi podozrivé, ale o tom som tu už hovoril.
Viete, pán Matovič, tieto interaktívne hry patria k vám a ja som presvedčený, že vám je úplne jedno, jak by hlasovanie o tomto návrhu dopadlo, vy ste len chceli byť opäť celý týždeň stredobodom pozornosti.
Keby som to mal racionálne rozobrať, tak povedali ste, že tá vaša pôvodná iniciatíva, ktorá ešte bola vo forme poukazov, mala poslúžiť trom cieľom: mala motivovať k očkovaniu, mala pomôcť službám a cestovnému ruchu a mala ekonomicky pomôcť dôchodcom.
Keď už hovoríte, že to pomôže motivovať sa ľuďom nad 60 rokov očkovať sa, povedzte mi, na základe akej analýzy to hovoríte? Kde ste na to prišli? Veď už sme tu mali finančnú motiváciu v podobe tej nešťastnej očkovacej lotérie a zistili sme, že denný počet zaočkovaných ľudí počas tej lotérie klesal. Vy ste si dokonca dali vyrobiť alebo urobiť v agentúre FOCUS analýzu a prieskum, či táto lotéria pomohla, alebo nie. A je úplne evidentné z toho, že nechcete výsledky toho prieskumu zverejniť, pritom bol hradený z peňazí daňových poplatníkov, asi toľko k otvorenému vládnutiu transparentnému, že tá lotéria nezabrala. Tak kde ste prišli na to, že iná finančná motivácia napokon zaberie?
A je to o to smutnejšie, že svojim kolegom ministrom vo vláde ste pri akomkoľvek návrhu, keď si pýtali peniaze na nejakú vec, na nejaký projekt, hovorili, že bez analýzy žiadne peniaze nevydáte. Dokonca aj svojmu kolegovi pánovi Lengvarskému, keď pýtal len 4 mil. eur na očkovaciu kampaň, o ktorej si tiež myslím svoje, ste doslova povedali, nechceli by sme, aby boli znova hodené do koša a minuté bez akéhokoľvek efektu. Pretože nebola analýza.
Vy bez akejkoľvek analýzy ste prišli s týmto nápadom a návrhom a pretláčate to, hovorím, len preto, lebo ste už dlho neboli pred kamerami.
Druhá vec, chceli ste teda pomôcť cestovnému ruchu a službám. To nie zlá opozícia, nie zlá SaS spôsobila to, že napokon takto nebude možné pomôcť cestovnému ruchu, ale samotní predstavitelia cestovného ruchu a služieb povedali, že toto im nepomôže, a vy ste si to v novinách prečítali, pán Matovič, preto ste ustúpili od toho svojho nápadu. Priamo vám to odkázali, že na takú pomoc sa vám môžu vykašlať. Prečo, keď im chcete pomôcť, neurobíte to, čo už žiadajú niekoľko mesiacov, a to, čo aj strana HLAS – sociálna demokracia navrhuje, prečo neznížite DPH na 5 %? To je skutočná pomoc pre nich.
Prečo včera pán Doležal predstavoval nejakú jesennú schému pomoci, o ktorej okamžite predstavitelia cestovného ruchu a GASTRA povedali, že to je len kvapka v mori. A to nie je žiadna pomoc. Čiže toto je druhá neúprimnosť toho vášho návrhu, ktorá tu bola.
No a tretia vec, ktorou ste argumentovali, bola ekonomická pomoc dôchodcom. Keď to boli poukazy, tak sa to ukázalo aj v Jednote dôchodcov Slovenska, lebo ja som si tie názory zisťoval, ako veľmi rozporuplné riešenie a všetci dôchodcovia by viac chceli ten keš alebo tie peniaze na drevo, alebo peniaze na účet, aby sme boli úplne presní, no len týždeň ste hovorili, že to nie je možné.
Dokonca pán Kollár, predseda parlamentu, poradil dôchodcom, že veď to predajte priekupníkom za 400 eur a máte keš, vážení dôchodcovia. Toto povie predseda parlamentu v 21. storočí.
Ešte pán Matovič si ma dovolil kritizovať, že som to vlastne spomenul. Ešte raz, pán Matovič, pán Kollár povedal, dôchodcovia, predajte to prie-kup-ní-kom! Prie-kup-ní-kom! Rozumiete tomu, kolegovia a kolegyne, je toto možné?
Ako už povedali viacerí právnici, pokiaľ by pán Kollár toto nepovedal v pléne, tak je trestne stíhaný za trestný čin navádzania na subvenčný podvod a za zneužitie verejného činiteľa. Ale on je chránený, samozrejme, imunitou tuto v pléne a títo, ktorí by to urobili, by boli trestne stíhaní, teda seniori, priekupníci a ešte aj tí ľudia, ktorí by tie poukazy napokon dostali, nie pán Kollár, lebo on má výrokovú imunitu. V 21. storočí toto povie v parlamente.
Čiže jedinou pozitívnou zmenou vášho návrhu, pán Matovič, je to, že idete vyplácať keš, a nie poukazy, pretože to bola zasa tá perfídnosť toho vášho návrhu, lebo vy ste dobre vedeli, že dôchodcovia nemajú ani len smartfóny na to, aby mali nejaký QR kód a vôbec s tým narábali, alebo väčšina tých dôchodcov. Vedeli ste dobre, že niektorí by ani v podobe tej karty na to nezareagovali. A teda by sa neminulo tých 500 mil. eur. Takže aspoň že ste to zmenili na ten keš.
Ale ešte raz zopakujem, delíte ľudí na dve kategórie a dôchodcom, ktorí sa nechcú zaočkovať, opakujem, mnohí aj z racionálnych dôvodov, nedávate nič v tejto ťažkej dobe.
A vy si, pán Matovič, uvedomujete, aká vlna zdražovania sa tu na nás valí, že ide hore všetko? Potraviny, ceny energií, spomeniem iba tieto dve položky, iba energia a potraviny, lebo toto ešte plus lieky najviac trápi dôchodcov.
Viete, prečítal som si analýzu, lebo ja mám rád fakty, po tom, čo oznámilo ÚRSO, dvaja dôchodcovia v byte, ročné náklady za plyn a energiu narastú spolu o 163 eur ročne. Už keď sme pri tom, tak povedzme, že taká klasická rodina s deťmi v dome, ktorý teda používa plyn na varenie, ohrev vody, kúrenie, zaplatí ročne za elektrinu a plyn o 275 eur ročne na-vy-še! Čiže toto sa tu na nás valí a najmä na dôchodcov, a vy jednej kategórii dôchodcov nedáte vôbec nič.
Ja som si, kolegovia a kolegyne, naozaj myslel, že keď hovoril ten Sulík o tom, že vyšrubujte si žiarovku a takto šetrite, že to je fór. On to aj tak predával, že to je fór. No ale teraz v čase zdražovania oficiálny úrad, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, po tomto zdražovaní odporúča ľuďom toto oficiálne. To teraz dobre počúvajte, čo odporúča oficiálny úrad ľuďom vrátane dôchodcov, ako sa vysporiadať s vysokými cenami energie.
Napríklad, vybral som si iba naozaj perličky.
- Kúrte v izbách len na 20 stupňov a v spálňach len na 18 stupňov. Nech sa páči, pán Matovič, pán Sulík, choďte spať do takýchto izieb, 18 stupňov.
- Ďalej. Sprchujte sa, pretože sprcha spotrebuje 20 % energie v porovnaní s kúpeľom.
- Utesnite okná a dvere. Radí oficiálny úrad v 21. storočí, slovenská vláda našim občanom.
- Vypnite varenie a jedlo dokončite nahromadeným teplom pod pokrievkou.
- Bielizeň sušte na slnku, sušička je žrút energie. Radí Matovič, Sulík a spol. našim občanom v 21. storočí v krajine Európskej únie.
- A na záver, na záver mám naozaj topku. Umiestnite nábytok tak, aby ste využívali denné svetlo a nezakrývali zdroje tepla.
Dámy a páni, úžasné, gratulujem! To žiarovka pána Sulíka oproti tomu je nič.
Čiže ešte raz. Valí sa tu vlna zdražovania a vy namiesto toho, aby ste tým dôchodcom dali peniaze na ruku, resp. na účet, na nich kašlete, kým sa nedajú zaočkovať, teda kým vás nebudú poslúchať. A čo to sú občania druhej kategórie?! Ich sa to zdražovanie netýka? Prečo ste odrazu otočili? Veď už im nejdete dať ani tých 100 eur, ktoré ste sľubovali. Dokonca ste sa pokúsili takto presvedčiť aj opozíciu. Čo je, samozrejme, legitímny spôsob. Už nie je v hre ani tých 100 eur pre všetkých dôchodcov. Čo je smutné.
No a potom, viete, už ste tým dôchodcom ublížili dosť počas tohto volebného obdobia. Zrušili ste trinásty dôchodok a zmenili ju (ho, pozn. red.) na sociálnu dávku. Ak tu predseda parlamentu vykrikoval, že ak to opozícia nepodporí, tak budú okradnutí dôchodcovia. Tak opäť chcem ukázať, o koľko okradla táto vláda (rečník zobral do ruky materiál a na chvíľu ho ukázal plénu) s pánom Kollárom a s pánom ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny, pánom Krajniakom z hnutia SME RODINA, na trinástom dôchodku. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, je zakázané používať...

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Vážený pán podpredseda parlamentu, to sme už vyriešili minule. Tento obrazový materiál bol vyrobený priamo v pléne na tlačiarni. A ja si len a ja sa len držím výkladu (reakcia z pléna), výkladu rokovacieho poriadku, s ktorým tu prišiel pán Kollár v prípade pána Matoviča.
Pán Pročko, neprerušujte ma.
Čiže sa len držím výkladu pána Kollára, nezdržujte ma, ktorý povedal, že je zakázané vnášať materiály. A keď sú vyrobené v pléne, je to presne to isté, čo urobil pán Matovič, tak sa všetci upokojte. (Rečník opäť zobral do ruky materiál, na chvíľu ho ukázal plénu, kým povedal komentár.) Budem vám tu, pán Pročko, hlavne, budem vám tu ukazovať, o koľko ste okradli dôchodcov na trinástom dôchodku: od mínus 160 eur do mínus 410 eur už dva roky po sebe.
Ďalej, zmrazili ste, zmrazili ste minimálne dôchodky. Zmrazili ste ich napriek tomu, že SME RODINA hlasovala za navyšovanie, teda aj za trinásty dôchodok, aj za navyšovanie minimálnych dôchodkov.
Ďalej, neschválili ste ani len predlženie valorizačného mechanizmu minimálnej valorizácie dôchodkov, ktorá spočívala v tom, že dôchodcovia dostali minimálne 2 % z priemerného dôchodku. To stálo nejakých 60 mil. alebo malo to stáť. Ani toto ste im neschválili.
A toto všetko robíte v čase, dámy a páni, keď dôchodcovia nielenže čelia veľkému zdražovaniu (rečník zobral do ruky ďalší názorný materiál, na chvíľu ho ukázal plénu, kým povedal komentár), ale aj takto smiešnemu rastu dôchodkov. Na budúci rok dôchodky porastú o smiešnych 1,3 %. A vy im nechcete dať ani len euro, ani len cent bez akýchkoľvek podmienok. Tak sa tu teda nenazývajte, že ste nejakí politici so sociálnym cítením.
A pripomínam vám, pán Matovič, stáli ste pred voľbami pred budovou Bonaparte, kde ste tvrdili, že nevstúpite do takej vlády, dokonca to bolo vašou podmienkou, ktorá poruší sociálne opatrenie z dielne predchádzajúcich vlád. Podviedli ste voličov. Urobili ste to. Vstúpili ste do takej vlády a rušíte jedno opatrenie za druhým.
No, nehovoriac o tom, že, samozrejme, pán Kollár, ktorý tu teda nakydal na opozíciu, minulý týždeň moralizoval, ten má ešte aj ministra práce, ktorého člen z hnutia priamo realizuje to rušenie sociálnych opatrení.
Ja ale ukončím svoje vystúpenie konštruktívnejšie. Chcem povedať toľko, že teda je už úplne evidentné, že vo vládnej koalícii sa našla väčšina na to, aby išiel návrh do druhého čítania. To je možnosť na predkladanie pozmeňujúcich návrhov.
My za stranu HLAS - sociálna demokracia predložíme pozmeňujúci návrh, súčasťou ktorého musí byť aj priama finančná pomoc pre všetkých dôchodcov bez ohľadu na podmienky, teda bez ohľadu na to, či sú očkovaní alebo neočkovaní. Ja viem, že už hlasy opozície nepotrebujete, lebo už máte vlastné. Už sa nám nebudete, ako by som to správne povedal, už nebudete s nami rokovať, aby som bol teda slušný. Ale opakujem, musí v pléne zaznieť pozmeňujúci návrh, ktorý hovorí o tom, že musia dostať priamu finančnú pomoc všetci dôchodcovia bez ohľadu na očkovanie, prípadne nejaká kombinácia. A potom sa, samozrejme, aj k tomu aj my aj definitívne postavíme, ale bez splnenia tejto podmienky si nevieme predstaviť podporu takéhoto zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.12.2021 o 15:16 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:24

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
VYMAZAŤ RÁMČEK
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.12.2021 o 15:24 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:31

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Pán Tomáš, ja naozaj už neviem, aký tón zvoliť k tomuto vášmu vystúpeniu, či sa hnevať, alebo smiať, alebo plakať, alebo čo robiť. Veď toto je presne vy, že vy, tuto sedím od vás tri miesta, furt tu vykrikujete niečo po niekom. Však sa správajte, prosím vás pekne, slušne jak slušný človek, lebo tam sa hráte na slušného človeka a potom tu hubujete.
Najprv pýtate, dávajte helicopter money, podporujte dôchodcov, aby sa išli dať zaočkovať. Dobre. Táto vláda nájde pol miliardy, dá na to, aby sme motivovali dôchodcov. Potom poviete, heeej, to nestačí! Ešte stovku na energie, lebo my sme tu mali schôdze na energie. Dobre, tak dá stovku na energie. Potom hovoríte, že vlastne ani to nestačí, že treba dať tri stovky na keš. Tak príde minister financií a dá tri stovky keš. A teraz hovoríte, že, jéj, to je málo, že vlastne malo byť akože viacej.
To už v tom sa, s prepáčením, hovorí klasik, ani sviňa nevyzná, čo vy vlastne chcete. Vy chcete len politikárčiť. Vy nechcete regulárne pomôcť tým seniorom.
A ja im to poviem úplne jasne a nahlas. Vážení seniori, milé dôchodkyne, milí dôchodcovia, mohli ste dostať 600 euro od tejto vlády, ktoré ste mohli minúť. Stovku keš, päť stoviek formou poukážky, ale to je plnohodnotných päť stoviek, ktoré ste mohli povedzme vo vývarovni postupne rozpúšťať, míňať. Nie, vďaka politickej strane HLAS - sociálna demokracia dostanete tri stovky, lebo to bola ich požiadavka. A keď tá požiadavka bola splnená, tak oni v priamom prenose povedia, že ale ani to nepodporíme. Však vlastne to sú, to je celé, celé zle.
Nechápem. Obrali ste dôchodcov o strašné milióny eur.
Pán Tomáš, možno niekedy si treba povedať, že stačilo, že dobre, že už prestaňme politikárčiť a možno toto bol ten moment a zaradiť spiatočku. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:31 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:33

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Súhlasím s vami, pán Tomáš. Dobre ste hovorili, že chýba tu naozaj analýza. Už keď chcete rozdávať tie milióny, tak mali ste spraviť prieskum, to je za pár tisíc euro, či to prospeje, tieto vaše peniaze, zvýšenej vakcinácii. Naozaj reálne koľko ľudí by bolo naklonených. Lebo podľa mňa tretina možno populácie dôchodcov sa nepôjde očkovať a môžte im dávať aj 500 eur. A teda či to pomôže.
A ak pomôcť, tak potom všetkým dôchodcom. Prečo len očkovaným? Aj neočkovaným môžte dať. Tak dajte im 200 eur, možno o stovku menej.
Tie analýzy mi chýbali aj v druhej vlne. Ja neviem, kde sa tie údaje strácajú. V podstate na dennej báze sa z nemocníc posielali údaje, koľko leží, koľko umrelo, koľko je na ventiláciách, a výsledky alebo nejaká analýza chýba. Ja len spomeniem, že v druhej vlne, kedy ešte nebola vakcinácia, umrelo pri obdobnej premorenosti v Dánsku 2,5-tisíc ľudí a u nás 12,5-tisíc ľudí. Čiže tam bol problém úplne niekde inde. Nie v očkovaní, ale v tom, že tá zdravotná starostlivosť na Slovensku je naozaj nie v dobrom stave. A toto ste vôbec neriešili a nikto sa nad tým nepozastavil a nikto to neriešil.
A za tie ... (pozn. red.: nezrozumiteľne vyslovené) vo vakcinácii nemôže opozícia, ale v prvom rade môže za to zlá komunikácia zo strany vládnych strán. Bohužiaľ, je to tak. Myslím, že ste majstri v rozdeľovaní spoločnosti. A vlastne kvôli tej vašej komunikácii, katastrofálnej, sme tam, kde sme.
Ja myslím, že omnoho lepší, väčší prínos by malo pre tú vašu očkovaciu kampaň, keby ste vedeli lepšie komunikovať, keby ste vedeli vysvetľovať ten efekt vakcinácie u tých najzraniteľnejších, u tých dôchodcov, chorých, keby ste lepšie odkomunikovali, že by to malo omnoho, omnoho väčší benefit ako tieto všelijaké peniaze, helikoptérové, čo to dávate, sľubujete, určite by to bolo lepšie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:33 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:35

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka za slovo, pán podpredseda. Pán kolega Tomáš, vo svojej rozprave ste spomenuli naozaj iba holé fakty. A v tejto vašej rozprave zazneli aj šokujúce informácie, ktoré sa týkajú najmä budúcoročného zvyšovania cien energií, vody, plynu a elektrickej energie, a odporúčania Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý je plne v kompetencii tejto už dva roky slúžiacej vlády Slovenskej republiky. Nebavme sa o tom, či to je vláda stále ešte Matovičova, alebo už možno jeho lokaja Hegera, ale to je v podstate úplne jedno. Odporúčania, aké zazneli z vašich úst, ktoré ste naozaj iba citoval, sú nieže strašné, ale to človek už nevie, či sa má smiať, alebo či má plakať.
Lebo ak toto odporúča jeden úrad, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, v 21. storočí, ako má domácnosť, klasická, bežná, ušporiť na dodávke plynu alebo elektrickej energie, tak to sa naozaj môžme vrátiť s čistým svedomím do prvotnopospolnej a tam ušetríme oveľa viac.
Koncepčnosť, adresnosť a funkčnosť, toto sú základné atribúty, ktoré chýbajú týmto všetkým opatreniam, nakoľko na tieto tri piliere, ktoré by mali byť takým nosníkom, takým medzníkom, o ktoré by sa mala každá jedna zodpovedná vláda, každá jedna zodpovedná a funkčná vláda opierať, tak toto naozaj z úst čelných predstaviteľov vlády nemáme.
Ak ešte bola vláda oficiálne pána Matoviča, tak mala 50-percentnú nedôveru a tento človek sa začal miešať do všetkého, aj do vecí, o ktorých naozaj nič nevedel, a chcel presadzovať nejaké svoje spásonosné myšlienky. Teraz má táto vláda 90-percentnú nedôveru a stále robí to isté.
Pán Matovič, ja naozaj neviem, kedy vy sa chcete poučiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:35 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:37

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Tomáš, no čo sa deje, to je úplný úžas. Nad týmto cirkusom v prevedení Igora Matovič je možné len krútiť hlavu a vyhlásiť generálny štrajk. Netreba sa však nad tým pozastavovať, že Matovič zo dňa na deň zmenil svoj návrh. Je to jeho podstata. Je to šou jedného muža – sebestredného, maniakálneho exota. Jeho klasika je kumštovanie skombinované s ľudovým výrazom: „Co še babe prišnilo, to še babe zachcelo a to zrobela.“ Plus k tomu je priradená aj nefalšovaná ľstivosť jedného člena kmeňa Komančov, volal sa Tony, a pridal sa k bande Jassyho Jamesa.
Spomenuli ste predsedu parlamentu Borisa Kollára, že navádzal na trestné činy priekupníctva. Áno, áno, je to pravda. Nuž je pravda, že vo svojom strednom veku má mať človek rozum. Ale, viete, chlapi po päťdesiatke sa často vracajú k tomu, čo robili ako mladíci. Zatúžia po tom, čo robili, keď boli mladí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:37 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:38

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, vážení kolegovia, dnes tu hovoríme predovšetkým o dôchodcoch a ochrane ich zdravia. Zároveň hovoríme o motivácii dať sa zaočkovať a zároveň o pomoci gastrosektoru a iným službám.
Ja osobne riešenie tohoto problému nevidím ako nutné zlo, ale práve naopak, ako vyšší princíp ľudskosti a politiky pre našich občanov. Ja som tento návrh, vážené kolegyne, vážení kolegovia, podporil a skutočne som rád, že prešiel do skráteného legislatívneho konania a dnes už s chladnejšou hlavou a uváženejšie môžeme o tomto dôležitom návrhu rokovať. Tu však pripomínam, že sa o všetkom malo rokovať a snažiť sa dôjsť ku kompromisu. Na škodu veci politici neboli ochotní a nikdy sa, niekedy sa môže zdať, že svoje návrhy ani nemysleli, nemysleli vážne.
Vážené kolegyne, kolegovia, ja v piatok, keď sa hlasovalo o tomto zákone, ja som dostal nejeden telefonát od našich dôchodcov priamo z mesta, z okresu Rimavská Sobota, kde ma prosili, aby som tento, tento zákon podporil. Pretože tu ide o peniaze. Ľudia, ktorí sú v podstate v týchto menej rozvinutých okresoch, dostanú financie. Ja vám konkrétne poukážem na čísla. Len v samotnom meste Rimavská Sobota máme 5 147 občanov nad 60 rokov. Ja som si to nechal vyhodiť včera. To znamená, že z celkového počtu tých 22-tisíc ľudí je 5 147 občanov. To znamená, do Rimavskej Soboty dostaneme cirka, cirka 3 mil. eur viac.
Preto, vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vidím, že tu ste, pán Matovič, ak tento návrh prejde do druhého čítania, ja navrhujem nad 60 rokov 300-eurovú poukážku za vakcináciu za určených podmienok a 300 eur v hotovosti každému dôchodcovi ako finančnú výpomoc na zmiernenie zdražovania a inflácie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2021 o 15:38 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video