55. schôdza

1.2.2022 - 17.2.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2022 o 15:51 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

15:29

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Termín hlasovania je dnes o 17.00. hod.
Skryt prepis

2.2.2022 o 15:29 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:31

Jozef Lukáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, cieľom návrhu zákona je upraviť výzvu, ktorá bude môcť obsahovať kritériá, ktoré sa budú vyhodnocovať vo viacerých kolách.
Aby som to uviedol do ľudskej reči, v princípe vykonávateľ výzvy môže vypísať výzvu aj na projektový zámer. To znamená, že ministerstvo alebo vykonávateľ odsúhlasia kritériá, až následne po splnení týchto kritérií pristúpi či už obec, alebo mesto, alebo zriaďovateľ k tomu, že pôjde obstarávať projekt a tak ďalej. Čiže preto táto novela šetrí mestám, obciam a zriaďovateľom finančné prostriedky na to, aby, teda šetrí prostriedky, aby sme zbytočne neinvestovali peniaze do projektov, ktoré sa nikdy nezrealizujú, ale, naopak, bude mať predschválený zámer a tým pádom môže pokračovať ďalej.
Ďakujem.
Skryt prepis

2.2.2022 o 15:31 hod.

PhDr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:32

Jozef Hlinka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbor pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor a výbor pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis

2.2.2022 o 15:32 hod.

Ing. PhD.

Jozef Hlinka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:32

Jozef Hlinka
Skontrolovaný text
Návrh zákona, o návrhu zákona budeme hlasovať o 17.00 hod.
Skryt prepis

2.2.2022 o 15:32 hod.

Ing. PhD.

Jozef Hlinka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:35

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovolím si vám predložiť návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Zákonník práce, ktorým sa zavádza trvalá forma dočasného zamestnávania, tzv. inštitút sezónnych prác.
Hlavným cieľom tohto zákona je zjednodušenie zamestnávania a zníženia mzdových nákladov zamestnávateľa v súvislosti so zamestnávaním pracovníkov vykonajúcich sezónne zamestnávanie v sektore poľnohospodárstva a v sektore cestovného ruchu. K naplneniu uvedených cieľov prichádza aj prostredníctvom výnimky z platenia poistného na starobné poistenie a poistenie... a poisťovňa... na poistenie v nezamestnanosti formou odvodovej odpočítateľnej položky pri výkone sezónnych prác v sume ustanovenej podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov.
Zámerom tohto zákona vlastne je vyriešiť dlhodobý problém a čoraz viac vypuklejší problém a to je dostatku pracovných síl a ľudských zdrojov, ktoré sú nevyhnutné v sezónnom zamestnávaní. Sezónne zamestnávanie máme už dnes definované v Zákonníku práce a je, sú to práce, ktoré sú závislé na striedaní ročných období, a v tomto zákone sú presne vyšpecifikované, o ktoré oblasti v poľnohospodárstve a o ktoré oblasti v cestovnom ruchu by sa, by sa tento inštitút týkal, a tento zákon spĺňa všetky náležitosti aj európskych smerníc, čiže sú to smernice na ochranu zamestnancov. V podstate, v podstate cieľom toho je to, aby sme znížili to daňové, resp. odvodové zaťaženie v úľave na sociálnom poistení.
Úľava na sociálnom poistení by sa týkala zamestnancov, ktorí odpracujú počas ôsmich mesiacov 520 hodín a do sumy 50 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve za posledné dva roky, teraz by sa to týkalo roku 2019, by sa, by sa vyplá... by sa platili odvody ponížené do sociálneho poistenia s tým, že ostáva nám tam zdravotné poistenie, pretože jednoducho v tejto covidovej dobe, keď máme vysoké náklady na zdravotné poistenie, asi by to bolo necitlivé, ešte uberať zdravotné poistenie o ďalšie prostriedky.
Ten dopad, ten dopad bude jednoznačne pozitívny. Za sektor pôdohospodárstva môžem povedať, že za minulý rok sú odhady, že na stromoch a na poliach nám ostalo ovocie a zelenina v hodnote 15 mil. eur, čo znamená, čo znamená, na... výpadok na DPH je niekde v blízkosti 2 mil., ale čo je dôležité, cena pestovateľských a zberačských prác, ktoré je základom cien ovocia a zeleniny, predstavuje čiastku 40 až 60 % z hodnoty tohto ovocia a zeleniny, čiže z tých 15 mil. kľudne môžme rátať, že nám vypadli ešte zo systému mzdy niekde na úrovni 6, 7, 8 mil. eur, takže jednoznačne prínos bude pozitívny.
Chceme, aby tento zákon bol platný už od 15. apríla, aby po jeho schválení mohli naši pestovatelia a pracovníci cestovného ruchu informovať ľudí, ktorí chodia na sezónne práce do zahraničia, a vieme, že tá zahraničná turistika za sezónnymi prácami je veľmi populárna, aby sme ich informovali dopredu, že takáto možnosť tu bude, že môžu ostať doma, tie náklady budú nižšie, a vlastne od... čo mám informácie od pestovateľov, chov... od pestovateľov špeciálnej rastlinnej výroby, od pracovníkov cestovného ruchu, tá dočasná forma je jedným z dôležitých nástrojov, ako si toho pracovníka, ľudovo povedané, oťukať a ponúknuť mu do budúcnosti trvale, trvalý pracovný pomer.
Takže v krátkosti asi toľko a ja si vás dovolím požiadať o podporu tohto zákona a zákon predkladám spolu s poslancom Jozefom Lukáčom.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

2.2.2022 o 15:35 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:40

Mária Šofranko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola výborom určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 852. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 884 zo 17. januára 2022 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci.
Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

2.2.2022 o 15:40 hod.

PaedDr.

Mária Šofranko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:42

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán podpredseda, ja len veľmi stručne som chcel vo faktickej, ale keď už je otvorená rozprava, som chcel usmerniť pána navrhovateľa, ktorý hovorí, že v Sociálnej poisťovni zníži odvodovú povinnosť na sociálne odvody a asi by bolo necitlivé to isté urobiť v zdravotných poisťovniach. Tak to je úplne scestné, scestná úvaha. Ja hovorím teraz o ambícii zákona, ale úplne scestná úvaha, pretože to, že znížite v Sociálnej poisťovni odvodovú povinnosť, možno správne, táto ambícia, ale vráti sa to tak či tak štátu, ktorý bude musieť doplniť do Sociálnej poisťovne zdroje.
Čiže už nehovorte viac, že by bolo necitlivé voči zdravotným poisťovniam znižovať a voči Sociálnej poisťovni v opačnom garde je to veľmi správne. Čiže opatrne s narábaním takýchto slov.
To je všetko, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.2.2022 o 15:42 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:43

Jarmila Halgašová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia, ja som rovnako chcela vystúpiť len faktickou poznámkou, ale v zásade chcem oceniť kolegu Karahutu, že sa mu podarilo predložiť na rokovanie Národnej rady tento návrh zákona o sezónnom zamestnávaní, pretože jednak to máme v programovom vyhlásení vlády, jednak po inštitúte sezónneho zamestnávania volajú poľnohospodári, potravinári naozaj už dlho, a nepodarilo sa to, takýto zákon predložiť v minulých obdobiach, takže som naozaj rada, že, že tento návrh máme na stole.
Nedostatok sezónnych zamestnancov preukázal najmä ten, ten, preukázalo najmä toto obdobie COVID-u, kedy vlastne nemohli k nám prichádzať ľudia zo zahraničia, a teda prejavovalo sa to tým, že úroda nášho ovocia a zeleniny nebola, nebola pozberaná.
Ja rozumiem tomu, že v zákone je potrebné špecifikovať jednotlivé odvetvia, jednotlivé komodity, pretože bol by, ten dopad na štátny rozpočet by bol veľmi významný, ale ja chcem veriť, že vlastne do tohto zákona sa spracovatelia nedostali len nedopatrením, a preto už som avizovala, ja budem určite iniciovať doplnenie tohto návrhu zákona aj o spracovateľský sektor tých komodít, ktoré sú vymenované ako pestovanie, čiže ovocie, zelenina, aby sme teda toto, tieto komodity nemuseli potom následne vyvážať do zahraničia a dovážať ich ako spracované produkty, napríklad konzervované ovocie alebo konzervovanú zeleninu. Ale návrh zákona podporujem.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.2.2022 o 15:43 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:45

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, tiež sa v krátkosti vyjadrím k novele Zákonníka práce, teda umožňovať sezónne práce v poľnohospodárstve, zvýhodňovanie. Myslím si, že všetci vítame takýto krok, nakoľko vieme, aká je situácia hlavne u našich ovocinárov, zeleninárov, ktorí majú pri sezóne, teda aktuálne pri zbere napríklad jabĺk a iného ovocia veľmi veľký problém.
Myslím si, že prijatie odstráni takúto legislatívnu bariéru reálneho sezónneho zamestnávania v poľnohospodárstve tým, že sa teda zavádza inštitút dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnych prác. Taktiež je potrebné, myslím si, že veľmi výhodné, že, a uvítať navrhované zmeny, ktoré by, ktoré v konečnom dôsledku by mali viesť k výraznému zníženiu odvodového zaťaženia sezónnych prác v poľnohospodárstve. A verím, že, teda že aj v cestovnom ruchu, a to je presne to, čo by som tiež ešte pripomenul, že sme v situácii, kde na mňa sa obrátili, ja som to už spomínal aj na výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, kde sa na mňa obrátili napríklad zhodou okolností pekári, ktorí pôsobia v... pod Tatrami, ktorých, ktorí tiež by uvítali takéto zamestnávanie, sezónne zamestnávanie hlavne z pohľadu toho, že keď sa bavíme o napríklad zimnej sezóne alebo letnej sezóne, ktorá je, vieme, že Tatry počas či zimnej, alebo letnej sezóny sú veľmi preplnené a napríklad zhodou okolností títo pekári z okolí Tatier majú až 50-60-percentný nárast vlastne produkcie, to znamená rožkov, chleba a tak ďalej. A v tomto prípade by im tiež pomohlo takéto sezónne zamestnávanie. Samozrejme, ako som povedal, jedná sa o letnú, zimnú a turistickú zimnú a letnú sezónnu.
Chcel by som ešte upozorniť, teda pripomenúť, že ja podporím tento, tento návrh v prvom čítaní, a verím, že v druhom potom čítaní budeme vedieť poupravovať tie rôzne pripomienky, možnože aj z... hlavne teda z odbornej praxe, ktorí, ktorí majú čo k tomu povedať, jednak ovocinári, zeleninári, samozrejme, samotní potravinári a ľudia z regiónov. Treba si uvedomiť, že napríklad poznatky z nitrianskeho alebo novozámockého regiónu, ktoré mám od poľnohospodárov žijúcich v týchto a pôsobiacich a podnika... podniku... podnikajúci v týchto regiónoch, teda hlavne ovocinárov, vinohradníkov, tak zamestnanci, ktorých využívajú na takéto zbery, sú hlavne z tretích krajín, teda sú to najmä Srbi, Ukrajinci a, samozrejme, osoby tak sociálne znevýhodnené, zo, zo znevýhodneného prostredia, väčšinou je to prevažne z rómskeho etnika. Tu, ak si dobre pamätám, teda tu je kvóta 30 % v rámci toho na zamestnávanie zo zahraničia definovaná v rámci tejto novely. Upozornili ma na, že predložený návrh umožňuje dohodu o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce uzatvoriť na 8 mesiacov, avšak v zmysle § 21 ods. 5 uvedeného zákona o službách zamestnanosti je sezónnym zamestnaním také zamestnanie, ktoré je viazané na určité obdobie roka, sezónu a vykonáva sa maximálne 180 dní počas 12 po sebe nasledujúcich mesiacov. Preto si myslím, že obdobie medzi posudzovaním predloženého návrhu v prvom a druhom čítaní by sa malo využiť na posúdenie a v prípade odstránenia možných kolízií medzi uvedenými podmienkami ustanovenými v § 21 ods. 5 a 6 predloženého návrhu.
V ďalšom legislatívnom procese považujem za nevyhnutné zaoberať sa im odstránením bariéry, ktorá demotivuje sociálne odkázaných občanov využívať sezónne zamestnanie na zlepšenie svojej situácie. Táto bariéra spočíva v tom, že podľa skúseností, ktoré mi tlmočili viacerí ovocinári a zeleninári, aj sezónne zamestnávanie u týchto ľudí ohrozuje ich poberanie príspevkov v hmotnej núdzi v nasledujúcich mesiacoch, a preto si títo občania radšej hľadajú ponuku, treba tak povedať, možnože na nelegálnu, čiernu prácu. Ide o to, že celý zákon č. 417/2013 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi v znení neskorších predpisov je nastavený tak, že nárok na pomoc v hmotnej núdzi je poberateľ, čo je horšie, aj členovia jeho domácnosti strácajú v mesiacoch, ktoré nasledujú po mesiacoch, v ktorých uchádzač o zamestnanie, ktorý je v hmotnej núdzi, mal príjmy zo závislej činnosti presahujúce určitú výšku.
Čiže je tu viacero takých otáznikov jednak z hľadiska zamestnávate... zamestnávania týchto ľudí, že môžeme povedať, že sa im to neoplatí preto, lebo strácajú svoju tú dávku v podpore tej hmotnej núdzi, a, samozrejme, aj to, že treba sa pozrieť na to, aby aj tí pekári a ďalší, poviem, ľudia pracujúci v cestovnom ruchu z hľadiska tých sezón... tej sezóny, či zimnej turistickej, alebo letnej turistickej, boli zvýhodnení.
Ale myslím si, že keď sa to v druhom čítaní upraví do takého stavu, že, poviem, naprieč, naprieč všetkým aj odborníkom a hlavne zainteresovaných to bude spracované, tak sa to podporí aj naprieč politickému spektru koalície - opozície, lebo podľa mňa to reálne pomôže tým potravinárom a hlavne poľnohospodárom pri tých, pri tom sezónnom zamestnávaní.
Takže ďakujem vám pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.2.2022 o 15:45 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Ľudovít Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. A takisto prijímam pozitívne tento návrh zákona a presne, jak ste povedal, pán kolega, jedná sa tam o sezónne zamestnávanie v poľnohospodárskych, poľnohospodárskych... odvetvie alebo aj v cestovnom ruchu. Keď popri tých poľnohospodárskom zamestnávaní je to tak, že tá sezóna je jasná, to znamená, tam je tam jar, leto, jeseň, ktoré je obdobie jasné. Pri cestovnom ruchu, my 30 rokov robíme v oblasti zimného cestovného ruchu - a tam naozaj tá legislatíva sa bude musieť možno aj priebežne upravovať, lebo tam sme teraz posledné dva roky zachytili to, čo sa dialo v rámci covidu a pandémie, tak o... ľudia nemali ani istotu, či by sa aj sezónne zamestnali, pretože niektoré tie prevádzky sa neotvorili, takže určite sa to bude síce meniť, ale pozitívne prijímame, pozitívne berieme, že sa prijíma takýto zákon alebo že bude schvaľovaný.
A určite ďakujem, Jarko, díky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2022 o 15:51 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video