55. schôdza

1.2.2022 - 17.2.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2022 o 10:01 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 9:54

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán minister, vážený pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, bavíme sa tuná o zákone, ktorý uvádza do praxe integračný príspevok po dobu šiestich mesiacov v sume 381 eur. Ako povedali rečníci predo mnou, či už za rečníckym pultom, alebo počas faktických poznámok, niektorí tento príspevok považujú za úplne normálny, za úplne legálny, pretože aj takéto peniaze nám v rámci európskych štruktúr tuná na Slovensko plynuli, ale ja sa pýtam, či nie je úplne dostatočné, ak žiadateľ o mig... o... žiadateľ o azyl, ktorý vstúpi do azylového procesu, dostane jednorazovú dávku 327 eur, a v podstate v tom azylovom centre má všetko zabezpečené od stravy cez nocľah, cez všetky hygienické záležitosti, ja sa pýtam, je vôbec spravodlivé alebo nejakým spôsobom únosné, aby ešte dostával po dobu 6 mesiacov tých 381 eur?
Podľa mňa nie je to nutné. Absolútne to nie je nutné, pretože Jednota dôchodcov Slovenska včera avizovala, že bolo by dobré, alebo bolo by rozumné schváliť valorizáciu dôchodkov o 3 %, pretože ceny pohonných hmôt, ceny energií, ceny potravín a všetkých komodít, ktoré ľudia v bežnom živote používajú, stúpajú takým enormným množstvom a tak strašne rýchlo, že jednoducho pre peňaženku takého priemerného dôchodcu je to už neúnosné. A ja sa len pýtam, nevedeli by sme aspoň tieto smiešne prostriedky, ktoré chcete tak veľkoryso rozdávať po dobu šiestich mesiacov týmto žiadateľom o azyl, použiť nejakým rozumným spôsobom? To je absolútne jedno, ako by sme to použili. Či by sme to použili na nejaké mladé rodiny, či by sme to použili na zlepšenie kvality života našich dôchodcov, ktorí naozaj odpracovali desiatky rokov, a ja neviem, ale ja byť na mieste nejakej slobodnej matky alebo starobného, výsluhového, invalidného dôchodcu, tak ja sa na tento príspevok budem pozerať veľmi krivo, pretože sa budem cítiť určite diskriminovaný, a v neposlednom rade tento príspevok považujem naozaj za niečo, čo nie je potrebné v našej spoločnosti ďalej nejakým spôsobom šíriť alebo propagovať. Kolegovia, ktorí tento zákon predkladajú, na čele s pánom ministrom hovoria o nejakej sociálnej spravodlivosti, resp. že tento príspevok má predstavovať nejakú sociálnu integráciu.
Vážené dámy, vážení páni, o sociálnej integrácii sa môžme baviť vtedy, ak ideme integrovať človeka, ktorý je nám kultúrne blízky, ktorý je nám blízky krajovo, ktorý je nám blízky nejakou našou mentalitou alebo nejako príbuzne. Jednoducho títo žiadatelia o azyl pochádzajú naozaj z úplne iného prostredia, či už sociálneho, či už náboženského, pochádzajú úplne z iných krajín a jednoducho sociálne integrovať týchto ľudí je značne náročné a značne ťažké. Mnohí zamestnanci, mnohí pracovníci týchto azylových centier by o tom mohli rozprávať celé hodiny, že je to skoro nemožné.
Kolega Potocký tiež spomenul vo svojej rozprave alebo vo faktickej poznámke, už si presne nepamätám, že tento proces vlastne po dobu po tých šiestich mesiacoch skracuje možnosť zamestnania sa a integrovať tohto človeka do pracovného procesu. Ja sa len, Milan, chcem spýtať, máme nejaké štatistiky, koľko týchto žiadateľov o azyl sa nejakým spôsobom vedelo zamestnať po dobu 9 mesiacov počas platnosti toho bývalého zákona? Ja si myslím, že by to boli také nízke čísla, že je úplne skôr to... že je úplne zbytočné o tom rozprávať. Čiže ak skrátime tú lehotu z 9 mesiacov, kedy sa ten azylant mohol nejakým spôsobom plnohodnotne prepracovať do pracovného procesu, a teraz po šiestich mesiacoch jednoducho mu to skrátime o 3 mesiace, ja si myslím, že tie čísla budú ešte nižšie. Slovensko je naozaj, ako bolo povedané, iba tranzitnou krajinou pre týchto žiadateľov o azyl, ktorí sa ocitli na našom území iba preto, že boli prichytení, chytení, nájdení na našich štátnych hraniciach a do týchto azylových centier boli jednoducho, dá sa povedať, že doslova až deportovaní. Oni tam nechcú ísť. Oni tam nechcú ísť. Jednoducho ich zasľúbené krajiny sú ďalej na západ, a tak to aj naďalej zostane.
Čiže ja si len naozaj myslím, že tento príspevok bude mnohých špekulantov a naozaj finančných turistov, by som to takto nazval, motivovať k tomu, že aj to Slovensko je celkom na nejakého pol roka zaujímavou krajinou a potom by sme sa mohli posúvať niekde ďalej. Čiže skúsme sa zamyslieť nad takým jednoduchým spôsobom, či sa nám ten počet žiadateľov o azyl nezvýši. Ja mám také obavy, že áno, pretože tieto informácie sa medzi týmito doslova, do písmena prevádzačskými alebo pašeráckymi gangami, ktorí naozaj obchodujú s týmto ľudským nešťastím, veľmi rýchlo šíro. Oni veľmi dobre sledujú, aké sú zákony každej vnútrozemskej krajiny, a podľa toho plánujú trasy a kadejaké možné veci.
Čiže ja sa naozaj obávam, aby územie Slovenskej republiky, nebudem tvrdiť, že zaplavia nejaké hordy migrantov, ale jednoducho určite to budú vyššie počty, ako bol ten počet za minulý rok, kedy bolo nejakých 370, keď si dobre pamätám, a to, že tieto, títo žiadatelia o azyl sú naozaj poväčšine mladí muži vo veku 18 - 30 rokov, to je 90 % tejto populácie. Je tam menšia časť, kedy sú naozaj buď mladé rodiny s jedným dieťaťom, alebo slobodná matka s nejakým dieťaťom, ale naozaj tieto, táto demografická krivka, ktorá bola tuná dávaná za nejakú, za nejaký, za nejaký vývoj, že toto nám v podstate iba hrozí a že to nie je nejakou hrozbou pre spoločnosť, nebol by som si týmto spôsobom príliš istý.
Čiže, vážení kolegovia, vážené kolegyne, skúsme sa zamyslieť nad tým, či vlastne schválenie, alebo posunutie tohto zákona do druhého čítania bude na prospech veci, alebo či to bude mať skôr nejaký negatívny účinok, negatívny dopad a hlavne to, čo už tu bolo povedané a čo si musíme stále pripomínať, najprv pomáhajme svojim – to znamená mladým rodinám, dôchodcom, tí sú tí najzraniteľnejší v našej spoločnosti – a až potom sa snažme pomáhať všetkým naokolo, pretože Slovensko je naozaj maličká, príliš maličká krajina, aby sme dokázali riešiť globálne problémy sveta, pretože na našom území nedokážeme riešiť ani tie naše.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2022 o 9:54 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:01

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Kočiš, váš prejav bol tak o 4 triedy kultivovanejší ako prejav vašich predrečníkov, napriek tomu ma vždy dokáže fascinovať tá miera nenávisti, toxicity a klamstiev, ktoré vaše hnutie dokáže priniesť do verejnej debaty. Poďme radšej k dátam, pome radšej k faktom.
Po prvé azylanti nie sú, nie sú migranti. Azyl je otázkou medzinárodného práva. Dostať azyl nie je len tak. A to azylanti nie sú žiadne milióny arabských migrantov, ktorí sem chodia, to je fakt.
Poďme teraz na čísla. V roku 2021 Slovensko udelilo azyl 29 osobám, v roku 2020 jedenástim osobám - žiadne hordy migrantov. 29 udelených azylov za minulý rok.
Pome znova k číslam. Áno, presne, z... naše matky, deti si zaslúžia viac. Dúfam, že preto podporíte daňovo-odvodovú reformu, ktorá chce dať 200 euro pracujúcemu človeku na jedno dieťa. Ale celkové náklady tohto zákona na tento rok sú okolo 65-tisíc euro. Za rok sa narodí približne toľko detí, to znamená, že kebyže tieto náklady nemáme, tak dáme euro na jedno dieťa. To nič nezmení. A po druhé tento integračný príspevok máme najnižší v Európskej únii. Najnižší, my sme na chvoste. Česi dajú za rok 8 000 eur integračný príspevok, my dáme za pol roka 2 700 - a to je všetko. To je všetko, pretože ten azylant dostane iba 30 euro na mesiac a jedlo trikrát denne. Vy by ste im aj to zobrali, ale poďme späť k dátam. Sme na chvoste, dávame najmenej, oveľa menej ako Česi a 29 azylantov za minulý rok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2022 o 10:01 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:03

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Edo, ty im potom musíš v tom OĽANO vysvetliť, že keď nelegálny imigrant je na území Slovenskej republiky napríklad chytený a nechce byť v tom momente vyhostený alebo začať proces vyhostenia, tak si musí logicky požiadať o azyl a tým pádom vstupuje do azylového procesu, a tak sa z nelegálneho migranta stáva v podstate azylant alebo budúci možný azylant, ak bude rozhodnuté o jeho udelení azylu, takže, vieš, potom ťa tu budú poúčať títo majstri faktov, ktorí fakt nevedia, ktorá bije, ale čo je ešte dôležitejšie je, že oni absolútne odchádzajú od podstaty tej debaty. Veď či by to bolo 5, 10, 500 alebo 10-tisíc tých azylantov, fakt je taký, že proste tá mladá slovenská mamička dostane menej ako ten Abdul, ktorému sa udelí azyl. Veď to je ten problém, že ten slovenský dôchodca, čo odrobil 40 rokov, má nárok na nižší minimálny dôchodok, ako je integračný príspevok pre azylanta. Veď v tom je celý ten problém. Oni to úplne ignorujú. Budú hovoriť, že teraz je to 60-tisíc, v budúcom roku to má byť 130-tisíc, oni to nevedia predikovať. Jak môžu dnes vedieť, koľko bude žiadostí o azyl v budúcom roku, keď je geopolitická situácia absolútne nestabilná, a už nám tu vysvetľujú, že dneska poobede má začať nejaká vojna alebo niečo podobné? A keby sme boli úplne blbí, tak im aj veríme, nie?
Jednoducho toto je ten zásadný problém, že človek, ktorý celý život robil, platil dane, platil odvody, sa musí pozerať na to, ako skrátka inému, ktorý sem len príde, dajú viac. Veď o tom je celá tá debata. Oni by to mohli začať chápať. Musíš im to asi opakovať 300-krát, že keby ten príspevok bol nižší, tak nám vezmú všetky argumenty, nie Edo? Veď keby mu dali 299 eur, tak nám berú argumenty, lebo je ten príspevok nižší, ako dostáva dôchodca po odrobení 30 rokov, a oni to neurobia. Nie, oni dajú 381 eur a fňukajú, že v iných štátoch je to ďaleko viac. No super. V iných štátoch sú aj ďaleko vyššie dôchodky a príspevky mladým mamičkám. Prečo si odtiaľ neberú príklad, ale berú si príklad práve príspevkov pre azylantov? (Povedané so smiechom.) Fantastická vláda pre ľudí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2022 o 10:03 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:05

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo pán predsedajúci. Máte dobre založenú stužku, či nie opačne? Len tak, nevidím dobre z tejto strany, aby sme zase niekoho neurazili, lebo vaša strana je na toto profík.
Viete, Edo sa vyjadril kultivovane a poukázal na rôzne veci. Na to boli reakcie a bolo by dobré, keby aj on zareagoval na tie reakcie, ako povedal aj pred chvíľou Milan Mazurek. Keď vidíme v správach, že pohraničná stráž, policajti alebo hocikto zachytia migrantov – škoda, že tu nie je pán poslanec Stančík, že by to počul, ako reagujem na pána Kočiša –, že zachytia migrantov, tak čo sa stáva z tých migrantov? V tých správach to hneď povedia. Všetci požiadali o azyl. Ani jeden nepovie, že vyhostite ma naspäť na Ukrajinu alebo vyhostite ma naspäť do Afriky. Ani jeden to nepovie. Škoda, že pán poslanec Stančík sa tu vyjadroval, a teraz odišiel, aby to mohol počuť, aby mohol počuť reakciu Eda Kočiša. Je zaujímavé, že predtým nebol, keď sme sa my tu rozprávali, a vyjadruje sa ku nám, hoci mal rozpravu Edo Kočiš, že ako sa mi vyjadrujeme, a zasa tu nie je.
Takže, pán poslanec Stančík, ja budem rád, keď vám pán poslanec Kočiš vysvetlí, ako sa z migranta stáva azylant. V tej chvíli, keď ho na hraniciach chytí naša pohraničná stráž. A je tu možno minister a dá mi za pravdu, neverím, že povie, že oni sa dávajú vyhostiť naspäť a nepožiadajú o ten azyl.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2022 o 10:05 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:06

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán podpredseda. Všetkým kolegom ďakujem za faktické poznámky. Začnem tak v poradí, v akom sa kolegovia hlásili.
Pán kolega Stančík, veľmi ma udivuje to, že tvrdíte, že šírim nenávisť aj vtedy, ak sa snažím vystupovať fakticky, slušne, bez nejakých emócií. Takže ja už naozaj neviem, akým spôsobom by mal poslanec Národnej rady vystupovať, pretože vo vašich očiach, hlavne na tej ľavej strane pléna Národnej rady Slovenskej republiky vždy len vidíte jedno, nenávisť. Nenávisť a zlobu, ale ja si myslím, že tak skúsený muž, ako ste vy, jednoducho musí mať o tomto hlboké vedomosti. Čo sa týka príspevkov na azyl a migráciu, porovnával ste tu neporovnateľné veci. Porovnával ste tu Českú republiku so Slovenskou republikou. To sa jednoducho nedá rovnať, pretože azylový proces v Českej republike je úplne, ale úplne iný na rozdiel od azylového procesu v Slovenskej republike.
Kolegovia Suja a Mazurek, áno, je to svätá pravda. Ak je nelegálny migrant chytený na hraniciach štátu, poväčšinou je to s Ukrajinou, tak ten nepovie, ja som nelegálny migrant pochádzam odtiaľ a odtiaľ a chcel som sa dostať do Rakúska, do Nemecka, do Českej republiky alebo chcel som sa cez Poľsko dostať hore na sever a vyhostite ma, prosím, na Ukrajinu. Bol by úplný blázon, ak by to spravil. Samozrejme, že hneď pri prvom výsluchu, pri prvom vypočutí požiada o azyl, či už o náboženský, alebo politický, pretože byť lepšie v azylovom procese na Slovensku ako vyhostený ako nelegálny migrant alebo narušiteľ štátnej hranice na Ukrajine. To je veľký rozdiel.
A ešte raz, nikdy som nespomínal, že k nám tu prídu strašné hordy, ale hovorím, všetko sa môže stať, pretože podľa strany SaS v týchto našich modro-žlto-stužkárov sa tu blíži k svetovej vojne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2022 o 10:06 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:06

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Naozaj som si tu vypočul veľké množstvo lží, klamstiev a chcem niektoré veci len uviesť na pravú mieru.
V prvom rade, pán poslanec Suja, no klamete, keď hovoríte o tom, ako vy viete, ako prebieha azylová procedúra, lebo to zjavne neviete. Mnohí z vás klamete v tom, pretože uvádzate, že tento zákon je o tom, že má dávať príspevky každému jednému žiadateľovi o azyl. No nie, nie je to pravda, lebo keď niekto požiada o azyl, to ešte neznamená, že ten azyl dostane. Pán poslanec Suja, to je na vás, táto poznámka. Tak neklamte vy tento národ. Nezavádzaj... (Reakcia z pléna.) Nie, nemôžte, teraz rozprávam ja. (Reakcia z pléna.) Teraz rozprávam ja, tak buďte taký láskavý a neprerušujte ma. (Zaznievanie gongu.) Dobre? Ja som vám neskákal do reči.
Čiže ešte raz... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, kľud, pán poslanec.

Mikulec, Roman, minister vnútra SR
Klamete, zavádzate tento národ, ale neprekvapuje ma to, neprekvapuje ma to, neprekvapuje ma to, pán poslanec Suja, lebo vy to robíte neustále. (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec Suja, ukľudnite sa, lebo vás vykážem zo sály.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2022 o 10:06 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:10

Roman Mikulec

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10:12

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, žiadam... či, pán predsedajúci, žiadam, aby sa pán minister ospravedlnil, že klamal v pléne Národnej rady v priamom prenose, nedalo sa naňho reagovať, preto to vyžadujem takto, chcem, aby sa potom o tom hlasovalo, o tom ospravedlnení, že aby ho verejná Národná rada vyh... vyzvala na ospravedlnenie, ak nie, tak nech doloží, kde som ja pošpinil vlajku Slovenskej republiky, oblial pivom alebo nejak dehonestujúce sa k nej správal... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, to nespĺňa...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... lebo napadnúť člena zákonodarného zboru, že... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
... toto nie je procedurálny návrh... (Hovorené súbežne s rečníkom.)

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... zneuctil vlajku, je urážka celého zákonodarného zboru. Preto žiadam, aby o hlasovaní... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

16.2.2022 o 10:12 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:14

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, za slovo. Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, návrh novelizácie zákona o štátnom občianstve vypracovalo ministerstvo vnútra v súlade so záväzkami deklarovanými v programovom vyhlásení vlády, podľa ktorého vláda Slovenskej republiky umožní občanom Slovenskej republiky dlhodobo žijúcim na území iného štátu nadobudnúť občianstvo toho štátu bez straty občianstva Slovenskej republiky. Vláda Slovenskej republiky bude tiež riešiť situáciu osôb, ktoré na základe platného zákona prišli o štátne občianstvo Slovenskej republiky, tak aby im bolo vrátené na základe štandardných európskych princípov nadobúdania občianstva, a zjednoduší podmienky nadobúdania štátneho občianstva pre Slovákov žijúcich v zahraničí.
Predloženým návrhom sa umožňuje opätovne nadobudnúť štátne občianstvo Slovenskej republiky bývalým štátnym občanom, ktorí oň zo zákona prišli, a to bez splnenia podmienky pobytu na území Slovenskej republiky za predpokladu, ak nadobudli cudzie štátne občianstvo štátu, v ktorom mali pobyt najmenej 5 rokov.
Novelou sa ďalej zmierňujú podmienky, za ktorých dochádza ku strate štátneho občianstva Slovenskej republiky zo zákona nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva. Obdobne ako je tomu v prípade tzv. vrátenia štátneho občianstva, sa navrhuje, aby ku strate štátneho občianstva Slovenskej republiky nedošlo, ak občan v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva mal v tomto štáte pobyt najmenej 5 rokov. Zároveň sa rozširujú výnimky zo straty štátneho občianstva Slovenskej republiky nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva, ak bolo cudzie štátne občianstvo nadobudnuté osvojením alebo ak ho nadobudlo maloleté dieťa.
V súvislosti so zmiernením podmienok pre nadobudnutie štátneho občianstva sa rozširuje okruh osôb, ktoré budú mať výnimku z preukazovania ovládania slovenského jazyka a reálií. V prípade potomkov bývalých československých občanov sa zmierňuje podmienka pre nadobudnutie štátneho občianstva týkajúca sa pobytu. Žiadatelia, ktorých jeden z rodičov, starých rodičov alebo až prastarých rodičov bol československým občanom narodeným na území Slovenskej republiky, budú povinní spĺňať iba podmienku povoleného pobytu na území Slovenskej republiky oproti platnej úprave, ktorá dosiaľ vyžadovala najmenej dvojročný nepretržitý pobyt.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne a páni poslanci, predložený návrh zákona významným spôsobom zlepší situáciu všetkých dotknutých osôb vo vzťahu k strate a k nadobúdaniu slovenského štátneho občianstva, a preto Vás žiadam o jeho podporu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

16.2.2022 o 10:14 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:17

Jozef Lukáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj ako gestorský výbor k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 40/1993 Z. z. o štátnom občianstve Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov (tlač 440), podáva Národnej rade v súlade s § 79 ods. 1 zákona Národnej rady č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady spoločnú správu výborov Národnej rady.
Národná rada uznesením č. 639 z 18. marca 2021 pridelila predmetný návrh zákona, na prerokovanie týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady, výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj a výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny. Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady. Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Výbory Národnej rady, ktorým bol návrh zákona pridelený, zaujali k nemu nasledovné stanoviská: ústavnoprávny výbor uznesením č. 267 z 28. apríla 2021 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj uznesením č. 84 z 29. apríla 2021 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny uznesením č. 47 z 20. apríla 2021 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky uvedených pod bodom III spoločnej správy vyplynuli 4 pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.
Gestorský výbor odporúča o návrhoch výborov Národnej rady, ktoré sú uvedené v spoločnej správe, hlasovať takto:
- hlasovať spoločne o bodoch 1 až 4 zo spoločnej správy s odporúčaním gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade predmetný návrh zákona schváliť v znení schválených pozmeňujúcich návrhov... pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto spoločnej správe. Spoločná správa výborov Národnej rady bola schválená uznesením gestorského výboru č. 90 zo 4. mája 2021. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona predložil návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady v znení neskorších predpisov.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

16.2.2022 o 10:17 hod.

PhDr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video