59. schôdza

25.2.2022 - 25.2.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 19:50 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:38

Robert Fico
Skontrolovaný text
Pán predsedajúci, prosím aspoň o nejaký orientačný termín začiatku, 18.30 h alebo, aby sme vedeli. Najskôr 18.30 h? (Reakcia predsedu parlamentu.) Lebo 18.10 h je zvolaný gestorský výbor, že či môžeme prvý termín, kedy, aby to nebolo náhodou skôr, lebo aj sa ľudia chcú pripraviť, aj možno nejaké večere zabsolvovať. 18.30 h môže byť prvý termín? (Reakcia predsedu parlamentu.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.2.2022 o 17:38 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
59. schôdza NR SR - 1.deň - B. popoludní 4
 

Vystúpenie v rozprave 19:33

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, panie poslankyne, páni poslanci, tento návrh zákona nám umožní rýchlejšie reagovať na prílev migrantov z Ukrajiny poskytnutím dočasného útočiska, realizovať nevyhnutné opatrenia hospodárskej mobilizácie a blokovať škodlivý obsah na internete.
Dovoľujem si vás veľmi pekne poprosiť o podporu tohto návrhu zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2022 o 19:33 hod.

Mgr.

Natália Milanová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:34

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, dovoľte, aby som predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Výbor pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor podáva Národnej rade spoločnú správu výborov.
Národná rada uznesením č. 936 z 25. februára 2022 pridelila vládny návrh zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine prostredníctvom skráteného legislatívneho konania na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru a výboru pre obranu a bezpečnosť ako gestorskému výboru. Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v stanovenej lehote. Poslanci, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu.
Výbory, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, zaujali nasledovné stanoviská: Ústavnoprávny výbor odporučil Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť, výbor pre obranu a bezpečnosť odporučil Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Z uznesení výborov vyplývajú tieto pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré sú zapracované v spoločnej správe. Gestorský výbor odporúča o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch hlasovať takto: O bodoch 1 až 5 hlasovať spoločne a tieto schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach a stanoviskách poslancov vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona odporúča Národnej rade Slovenskej republiky predmetný návrh zákona schváliť v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto správe.
Gestorský výbor určil spoločného spravodajcu výboru poslanca Juraja Krúpu vystúpiť na schôdzi Národnej rady v druhom a treťom čítaní, predniesť spoločnú správu výborov a odôvodniť návrh a stanovisko gestorského výboru, a tiež poslancov Jána Benčíka, Igora Husa, Annu Andrejuvovú a Annu Zemanovú, aby plnili úlohy spravodajcov.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť č. 132 na svojej 64. schôdzi.
Ďakujem, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2022 o 19:34 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:37

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, kolegovia, kolegyne, dovoľte mi vám vopred poďakovať za podporu tohto návrhu zákona a najmä za zmeny, ktoré prešli zatiaľ výborom a podľa mojich informácií prešli jednohlasne aj s podporou opozície, a to sú zmeny, ktoré sfunkčnia výrazným spôsobom inštitút dočasného alebo udelenia dočasného útočiska.
Po tých zmenách, ktoré ja som ich vlastne dnes predstavil ráno alebo včera večer niektorým kolegom na koaličnom stretnutí, dnes na koaličnej rade, nakoniec teda som získal podporu v rámci koalície, aby sme sa touto cestou vydali, po tých zmenách bude možné, aby ľudia, ktorí utekajú z Ukrajiny, priamo na hraniciach získali štatút alebo teda to dočasné útočisko, bolo im poskytnuté dočasné útočisko alebo, inak povedané, tzv. tolerovaný pobyt, čo zároveň podľa zákona o službách zamestnanosti znamená, že môžu pracovať na území Slovenskej republiky bez pracovného povolenia.
Je to veľmi významný posun vpred voči tomu návrhu vlastne, ktorý aj ten základný dnes máte pred sebou, lebo tam by títo ľudia najprv museli ísť do tých záchytných táborov, napríklad teda do Humenného, a tam čakať niekde plus-mínus dvadsať až tridsať dní, kým by nakoniec tú finálnu odpoveď dostali. Sú to dielčie, menšie zmeny, ktoré napríklad robia, áno, preverovanie týchto ľudí posúvajú z ex ante, čiže predtým, ako majú udelený ten štatút, na ex post. Čiže najprv majú udelený ten štatút a následne, ak by naše bezpečnostné služby identifikovali niekoho problematického, tak potom sa s tým vysporiadame, ale nesnažíme sa v podstate len kvôli tomu, že podozrievame všetkých, odsúvať udelenie tohto štatútu.
Zároveň veľmi významná zmena, ktorá zatiaľ teda prešla cez výbor a pevne verím, že ju, že prejde aj cez toto plénum, je inštitút, ktorý sa zavádza v § 36a, a to je príspevok za ubytovanie odídenca. Ak sa pýtate, čo je odídenec, tak to je podľa zákona vlastne človek, ktorému je udelené dočasné útočisko, tak on sa podľa zákona nazýva odídenec. A tá idea je taká, aby vláda mohla rozhodnúť o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca prostredníctvom obce, v ktorej územnom obvode sa poskytuje odídencovi ubytovanie.
Inak povedané, ak tieto zmeny prejdú a následne bude prijaté nariadenie vlády, tak priamo na hranici po pasovej colnej kontrole sa týchto ľudí môžme opýtať, že či plánujú na Slovensku zostať, či vedia, kam vlastne v rámci Európy idú, lebo oni prechodom schengenskej hranice vlastne sa môžu v rámci celého schengenského priestoru pohybovať, a v prípade, ak povedia to, čo dnes napríklad ľudia hovoria, že na hraniciach, hovoria, že väčšina tých ľudí hovorí, že nevedia kam, len jednoducho chceli odísť z Ukrajiny, tak v takomto prípade im ponúkneme priamo v hotspote zriadenom na hranici vybavenie de facto na počkanie toho štatútu dočasného útočiska, čiže ten tolerovaný pobyt a de facto získanie toho pracovného povolenia, hoci to je opačne, že keď získajú tento tolerovaný pobyt, nepotrebujú pracovné povolenie.
Čiže priamo v podstate po prechode hraníc možno s odhadom do jednej hodiny títo ľudia môžu mať v ruke papier, ktorý ich oprávňuje byť na území Slovenskej republiky aj dlhšie ako tých 90 dní, ktoré môžu byť dnes, a zároveň na základe toho papieru sa môžu zamestnať kdekoľvek na Slovensku. Zároveň týmto ľuďom, môžem povedať, že kamkoľvek na Slovensku, kde sa ubytujú, ak vláda prijme to nariadenie, tak kdekoľvek, kde sa ubytujú, či to bude v súkromí, u súkromných osôb, či to bude v penzióne, v hoteli, vo vládnom zariadení, jednoducho kdekoľvek, každá táto osoba – či teda fyzická, alebo právnická – získa nárok na príspevok za ubytovanie odídenca. Áno, registrujeme, že sú zrejme tisíce, možno aj desiatky tisíc ľudí, ktorí na Slovensku sú ochotní poskytnúť takéto ubytovanie, ale na druhej strane možno tá eufória postupne by mohla opadávať a nakoniec by mohol vzniknúť nejaký problém.
Takže chcel by som predložiť návrh na vládu toho nariadenia v tom duchu, aby naozaj ten príspevok na ubytovanie odídenca bol v takej výške, aby plus-mínus bol konkurencieschopný, ak by sa ten človek normálne na trhu ubytoval, alebo teda príspevok za podnájom v izbe alebo príspevok za nájom pre celú rodinu a podobne.
Chceme takýmto spôsobom pomôcť, samozrejme, tým ľuďom, ktorí z Ukrajiny utekajú, tým ľuďom, ktorí pomáhajú týmto, ktorí z Ukrajiny utekajú, lebo vlastne u nich, pre nich bude určený ten príspevok, nie, nie priamo pre odídencov, ale pre tých ľudí, ktorí ich ubytujú.
Chceme takto pomôcť aj samosprávam, ktoré dnes povedali, že sú ochotné poskytnúť svoje priestory na ubytovanie týchto ľudí, ale vlastne nevedia, že kto im pokryje náklady. Čiže toto by bola cesta, ako aj by sme vyriešili príspevok pre samosprávy, ktoré by ubytovávali týchto ľudí.
Čiže tento návrh alebo tieto zmeny majú po prvé výrazný humanitárny rozmer a po druhé, je to, si myslím, doslova otázka života a smrti, to som asi prehnal života a smrti, ale doslova aj ekonomicky výrazný zmysel pre Slovensko vzhľadom na to, že čaká nás veľká demografická kríza v budúcnosti a ak nevyužijeme túto síce smutnú príležitosť a všetci z nás by sme boli, nepochybujem, najradšej, ak by títo ľudia neutekali z Ukrajiny, ale ak ju nevyužijeme, tak možno za pár rokov budeme banovať, lebo na Slovensku nebudú ľudia, ktorí by robili na naše dôchodky, keďže tých detí sa za posledné roky rodilo veľmi málo.
V prípade, ak ľudia z Ukrajiny definitívne budú mať, hoci dúfam, že sa to tak nestane, ale ak by definitívne im niekto ich vlasť ukradol, predpokladám, že budú milióny ľudí, ktorí by v krajine, ktorú by ovládol diktátor, ktorý im ju ukradol, nechceli žiť, tak v takom prípade títo ľudia by aj následne aj dlhodobo u nás na Slovensku mohli zostať.
Za posledné dva roky Poľsko svojou ústretovou politikou voči príchodu Ukrajincov na svoje územie získalo dva milióny nových obyvateľov, z toho približne 1,5 milióna skončilo na pracovnom trhu a, čuduj sa svete, ten príchod 1,5 milióna nových obyvateľov, čo je približne jedna desatina pracovnej sily, nezvýšila nezamestnanosť. Príchod týchto ľudí, paradoxne, nezamestnanosť znížil a výrazne to pomohlo ekonomike. Takže verím, aj pre tých ľudí, ktorí ten humanitárny rozmer akosi necítia v tomto prípade, že zoberú do úvahy to, že prísun týchto ľudí na Slovensko a vytvorenie ich, im dôstojných podmienok na Slovensku môže nám všetkým výrazným spôsobom pomôcť, či už teda možno obsadením tých voľných pracovných miest, ktoré na Slovensku máme, či teda pomocou ekonomike alebo do budúcna aj tým, že by sme si pomohli riešiť demografickú krízu.
Považujem tieto rozhodnutia alebo sfunkčnenia, až by som povedal, že až zdokonalenie princípu udeľovania dočasného útočiska, že ho vieme de facto na hranici na počkanie udeliť týmto ľuďom v núdzi, za veľmi významný krok na to, aby sme ukázali, že Slovensko má otvorenú náruč voči ľuďom v núdzi. Považujeme ich za kultúrne príbuzných asi všetci. Sú to Slovania. Keď poznáte a verím tomu, že ste sa stretli s mnohými ľuďmi z Ukrajiny, v priebehu pár mesiacov sa dokážu naučiť po slovensky a myslím si, že túto príležitosť by sme mali využiť a zároveň týmto ľuďom pomôcť.
Takže som hrdý na to, aj na ľudí v koalícii, ktorí dnes súhlasili s týmto postupom, aj ďakujem ľuďom na výbore aj z opozície, ktorí dokázali tento prístup podporiť, a pevne verím, že nakoniec aj samotný návrh zákona schválite a urobíme veľmi veľký krok v ústrety ľuďom v núdzi a urobíme veľmi veľký krok pre budúcnosť Slovenska.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2022 o 19:37 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:47

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán minister, otázka. Ja som tiež na výbore hlasoval za túto vec, lebo z pohľadu tých Ukrajincov a tých odídencov sa mi to zdá ako veľmi dobrá myšlienka, ale aká je záruka za to alebo vládna nejaká záruka alebo predstava, že v budúcnosti tento mechanizmus nebude použitý napríklad vtedy, ak Európska únia bude chcieť, aby tiež nejakí, nazvime to, odídenci pri nejakom konflikte dakde v strednej Afrike boli takýmto spôsobom ubytovávaní na Slovensku. Pretože jedna vec je pomôcť ľuďom z Ukrajiny a druhá vec je ťahať sem niekde zo strednej Afriky nejakých utečencov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 19:47 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:48

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Ja chcem poďakovať pánovi podpredsedovi vlády a ministrovi financií, že to nie je len nejaká, nejaká ad hoc reakcia na tú krízu na Ukrajine, ktorá teda je veľmi vážna, ale že je to naozaj taký, taký aj prejav takého strategického myslenia, o ktorom sme sa už viackrát rozprávali. Ukrajina je náš dobrý sused, dobrý priateľ. Samozrejme, v tejto situácii je absolútne prvoradá, prioritná a stačilo by, keby to bola len čisto naša pomocná ruka.
Na druhej strane takisto treba uvažovať o tom, že ak sa tu aj nejakí občania Ukrajiny usadia, ale budú sa chcieť vrátiť domov, keď sa tam utíši situácia, samozrejme, to je primárne a treba ich v tom podporiť, ale ak budú mať záujem zostať na Slovensku, tak aby sme im tu vytvorili prostriedky. Sú nám blízki a môžu byť prínosom pre Slovensko, tak ako to bolo spomenuté, ako sú napríklad prínosom pre Poľsko. Takže tiež to veľmi podporujem. Hovorím, na prvom mieste ako akútnu a potom aj dlhodobú pomoc, ale zároveň aj ako vzájomné obohatenie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 19:48 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:49

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister financií, tá migrácia je obrovská šanca aj pre Slovensko demografická. Ja si myslím, že každý príčetný človek vie, že tí ľudia sú a vedia byť pre nás veľkým prínosom. Je medzi nimi veľa vzdelaných ľudí, rodín s deťmi. Tí ľudia, ak tu zostanú, nie je žiaden problém. Naozaj tá demografická krivka je veľmi negatívna a toto je z tej možnosti to najlepšie, čo môže byť. Celý deň, ako som tu, tu nie je problém, že by toto niekto nechcel podporiť v opozícii. My jediné, o čo sme prosili a prosíme, a to zbytočne nás rozdelí, že v tom jednom zákone je spolu daná tá možnosť, ja to ľudovo poviem, vypínať internet pre ľudí, čo majú iný názor. Ak by ste to dali separátne, ten zákon, tak dajte si to na pondelok alebo kedykoľvek, ak by sa to oddelilo, tak dnes z tejto snemovne úplne jasne vyjde signál, že nikto nemá problém a bude to aj signál pre Ukrajincov, pre každého, nikto nemá problém s humanitárnou časťou a s akoukoľvek azylovou časťou toho zákona. A problém je, že naschvál je to dané, urobené tak, aby tá jednota opozície a koalície v takejto veci nebola. A podľa mňa to je malosť, pretože, pretože by ste absolútne ukázali normálne gesto, že tieto dve veci viete oddeliť, a tým pádom to môžme hneď odhlasovať úplne, myslím si, že do nohy všetci.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 19:49 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:50

Miroslav Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, teší ma, že vláda tu robí naozaj všetko pre to, aby sme vytvorili priestor, aby ľudia z Ukrajiny sa mohli ubytovať a zostať. Samosprávy takisto už od včera sa koordinujú, hľadajú spôsoby vlastné, vlastné ubytovacie možnosti, dávame dohromady ubytovacie možnosti ľudí.
Len chcem sa spýtať, či mám ja nejakú starú verziu toho pozmeňováku, alebo nás vy zavádzate. A teraz sa pýtam za primátorov a starostov, pretože tam v tom, čo ja čítam, sa píše, že príspevok za ubytovanie odídenca sa poskytuje prostredníctvom obce, ale nárok má iba fyzická osoba. Čiže žiadne právnické osoby ani... (Reakcia z pléna.) Už je to zmenené, okej. Čiže to je, to som rád, aby toto bolo jasné.
A druhá otázka, ja tomu rozumiem a my to, samozrejme, zase radi spravíme, tak jak sme to robili pri testovaní, lebo sa postaráme aj o našich ľudí, aj o ľudí z Ukrajiny, ja sa len pýtam, načo potom štát má v území armádu zamestnancov na okresných úradoch a tak ďalej, keď nie sú schopní urobiť ani takúto jednoduchú administratívnu vec?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 19:50 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:51

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán minister, mňa trošku prekvapilo, že do zákona je podchvostne vpravené to, že sa bude cenzurovať internet. O tom ste to, vôbec ste to nespomenuli. To, že sa budú blokovať ľuďom facebooky, to, že to bude robiť NBÚ, to, že nevieme, kto to bude robiť na NBÚ, pretože ja som sa pýtala kolegov koaličných poslancov, povedali, že nevedia, kto to bude robiť. Čiže vlastne bavíme sa tu o humanite, bavíme sa tu o ľuďoch, s čím súhlasíme, že ľuďom v núdzi treba pomôcť, odídencom treba pomôcť, ale vy ste to spojili do jedného zákona a ľudia už na facebooku písali, že SMER – sociálna demokracia podporil cenzurovanie facebooku, čo my určite nechceme a chceli sme to rozdeliť v zákone, aj pán Susko podal pozmeňujúci návrh. A keď som sa tých ľudí pýtala, že odkiaľ to vedia, tak to vraj už dneska Rádio Expres prinieslo občanom. Čiže Rádio Expres vlastne už ten váš zámer odhalilo, že naozaj ste vpravili do humanitného zákona, do pomoci ľuďom to, aby ste cenzurovali facebooky, aby ste vypínali iné názory, aby to robilo NBÚ, a sami neviete, kto to bude na tom NBÚ robiť a podobne.
My nemáme problém s humanitárnou pomocou ani pomoc odídencom a myslím si, že my na východnom Slovensku budeme prví, ktorí to budeme robiť aj fyzicky, ak k niečomu dôjde a budeme tým ľuďom aj fyzicky pomáhať. Ale skutočne, ja určite aj moji kolegovia majú problém s tým, že dneska sa zneužil tento zákon humanity na politickú propagandu, a to takú, že budete chcieť cenzurovať facebooky a povedzme si, že v roku ´22, to je tohto roku, sú voľby komunálne, komunálne voľby, čiže krásne sa budú facebooky vypínať, komu sa bude chcieť, bude sa, príde len nejaká nálepka a naozaj je mi to ľúto, že ste to dali do zákona, ktorý má pomôcť ľuďom, o humanitárnej pomoci, pomôcť ženám a matkám. Proste je to zlé. Je to zlé.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 19:51 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:54

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda.
Ja ďakujem za vystúpenie, pán vicepremiér. Kvitujem to, že sa prijíma takto legislatíva, ktorá uľahčuje postavenie vojnovým utečencom, ale ja by som ešte upriamil pozornosť aj na taký jeden fakt. Volajú a píšu mi ľudia z východného Slovenska, ktorí si všimli takú vec. Jednoducho tí vojnoví utečenci, ktorí prechádzajú cez hraničné prechody vo Vyšnom Nemeckom a v Ubli, sú momentálne v dosť dlhých kolónach. Včera bola situácia dobrá, ale dnes okolo obeda sa výrazne zhoršila a ľudia už čakajú dokonca dvanásť hodín. Sú tam matky s malými deťmi, s malými bábätkami. A ja by som len tak možno upriamil pozornosť, keby ste aj vy ako minister financií mohli dať také usmernenie colnému úradu v Michalovciach, pobočke vo Vyšnom Nemeckom, aby možno trochu rýchlejšie púšťali tie matky s deťmi, pretože to nie sú ľudia, ktorí potrebujú prenášať nejaký kontraband, nejaké cigarety alebo alkohol, ale ľudia, ktorí utekajú pred vojnou. Čiže keby sa mohli aspoň takto skrátiť lehoty a určite by to výrazne pomohlo aj situácii na týchto hraničných priechodoch. Možno taká výtka malá.
Ďakujem pekne.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Ďakujem.
Teraz sa chcem spýtať pléna predtým, než bude odpovedať minister financií, veľmi veľa faktických poznámok bolo a aby mohol na každú zmysluplne vám odpovedať, chcem sa spýtať, či súhlasíte, aby dostal dvakrát dve minúty, aby mohol každému jednému odpovedať. Súhlas? (Súhlasná reakcia pléna.)
Ďakujem pekne.
Prosím, zapnite dvakrát dva minúty ministrovi financií. Ďakujem.

Matovič, Igor, podpredseda vlády a minister financií SR
Ďakujem pekne.
Pán Kotleba, ono v podstate ja to beriem tak, že to, čo ste sa pýtali, že aká je záruka, že potom by to do budúcna nejaká vláda alebo táto vláda, keď zrazu bude vojna niekde v strede Afriky, či toto nevyužijeme na ten istý, ten istý nástroj vlastne pre utečencov zo strednej Afriky, alebo keď Európska únia by nám chcela prikázať, že máme sa podieľať na prerozdelení, no práve preto, aby sme sa nemuseli na takomto niečom niekedy možno za 20 rokov podieľať, lebo budeme zúfalí, lebo nebude mať kto robiť na naše dôchodky, myslím, že sme tak plus-mínus rovesníci, tak je omnoho lepšie dnes otvoriť, si myslím, brány Ukrajincom, ľuďom, ktorí sú nám naozaj veľmi blízki, a vyriešiť si náš demografický problém týmto smerom. V žiadnom prípade vláda, ktorej ja budem súčasťou, kde bude v koalícii Boris Kollár, nedovolíme, aby rovnaký nástroj sa použil na otvorenie brán Slovenska pri vojnových utečencoch niekde z Afriky. Nie, máme dosť blízkych ľudí v blízkych národoch, ktorí rozprávajú podobným jazykom, uznávajú podobnú kultúru, veria v rovnakého boha, nie je najmenší dôvod otvoriť brány islamu alebo niečomu podobnému na Slovensku. Takže to sa môžte spoľahnúť.
Potom, čiže, ale vždy to vlastne robí vláda, uznesením musí vyhlásiť v podstate Slovensko kvázi za dočasné útočisko a hovorí, voči komu sa vzťahuje, čiže v tomto prípade to bude, že voči ľuďom z Ukrajiny. Povie, že od akého momentu. V čase, keď už to nebude potrebné, ukončí to obdobie a vlastne nemôže sa to tým pádom použiť voči druhej krajine. Musí vždy sa to určiť, voči ktorej krajine sa to vzťahuje.
Pán Taraba, to vypínanie internetu, priznám sa, ja som to ani príliš neregistroval, že to v tom návrhu niečo takéto je. Ten argument pána predsedu parlamentu, že pán Konečný je nominant SMER-u v tejto pozícii na NBÚ, si myslím, že je naozaj dostatočná garancia, že predsa budete veriť svojmu vlastnému nominantovi, že nebude to zneužívať voči vám. Ja som to bral iba že naozaj, že ak v takejto situácii, kedy zažívame v podstate prvú vojnu v tomto priestore od druhej svetovej vojny, by tu niekto išiel nejakým spôsobom šíriť alebo robiť niečo, čo by kyberneticky ohrozilo Slovensko, tak že vtedy sa to využije. Ale hovorím, že tento argument je najsilnejší, ktorý použil pán predseda Kollár. Je to váš nominant, netreba sa toho báť.
Pani Vaľová, vy ste hovorili, že hrozí vypínanie facebooku. Ja registrujem dnes jedinú iniciatívu pána Putina, že vypol facebook v celom Rusku, lebo sa bál toho, ako ľudia hromadne podpisujú protest proti vojne, vojne na Ukrajine. A ani neviem, či sa teda vlastne, určite toto splnomocnenie nehovorí o tom, že môžete vypnúť facebook. A či sa dá individuálne niekomu zrušiť facebook? V prípade Blahu možno by to bolo super, ale myslím si, že sa to nedá.
Pán Kollár, vy ste hovorili, že prečo teda samosprávy to majú robiť a prečo nie štát. Lebo samosprávy majú, povedzme si, tritisíc bodov, tritisíc obecných úradov, mestských úradov. A keď chceme zjednodušiť život tým utečencom, ktorí sú v núdzi, tak im to netreba komplikovať, aby išli niekam na okresný úrad do okresného mesta. Nech naozaj každý tam, kde býva, v tej dedine, kde si nájde to útočisko, tak aby tam si to všetko mohol sprocesovať. Ja si myslím, že samosprávy to rady urobia a získajú takto nových občanov, ktorí im do budúcna môžu platiť podielové dane.
A, pán Svrček, podnet, áno. Mňa to tiež mrzí, že sú obrovské rady. Ale takisto sú aj na poľsko-ukrajinských hraniciach, ukrajinsko-rumunských hraniciach. Všade tie rady sú obrovské, ale prijatie týchto zmien nám umožní naozaj urobiť zo Slovenska ústretovú krajinu voči utečencom z Ukrajiny. A ja si myslím, že aj tým pádom to spriechodni... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 19:54 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video