59. schôdza

25.2.2022 - 25.2.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 17:24 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:07

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ďakujem všetkým za faktické poznámky. Budem, skúsim rýchlo, lebo bolo toho dosť.
Pán poslanec Čekovský, vy hovoríte, že to chcete dať na správnu mieru, že sa to bude týkať len nejakých webov na Slovensku, že nie teda tých zahraničných sociálnych sietí. Ale veď to je úplne jedno, čoho sa to týka, že sa to bude týkať nejakých iných webov len na Slovensku, tá miera proste nie je tam dôležitá. A hovoríte, že netreba to, že netreba to zužovať na to, že to bude zablokované len vtedy, keď niekto povie nepravdu. Ale veď tak si vypočujte tú faktickú poznámku, čo povedal pán poslanec Pročko. Veď on povedal, že vy chcete týmto zákonom blokovať tých, ktorí hovoria nepravdu, takže si trošku protirečíte navzájom.
A ja som nehovoril o tom, že vy idete blokovať nepravdu. Ja som povedal, že to tam vôbec nie je zadefinované, čo je vlastne dezinformácia alebo čo je závažná dezinformácia, nikde to nie je zadefinované a dá sa to jednoducho proste zneužiť. A toho dôkazom je aj to, že vy sami sa toho inštitútu bojíte, pretože ste dali platnosť len do konca roka. Keby ste sa toho inštitútu nebáli, tak ho tam neháte aj pre ďalšiu vládu, ďalšiu vládu, ďalšiu vládu, ale to sa bojíte, že by to mohlo byť zase použité proti vám. Takže sami týmto konaním vlastne ukazujete, že to neni také čisté.
Pán poslanec Kazda, vy hovoríte, že nemám vás hodnotiť ako koalíciu. Ale veď to vy budete o tom rozhodovať, že čo je dezinformácia? No vy asi nie. O tom budú rozhodovať nejakí zamestnanci, to je jedno, či polícia, alebo NBÚ, a na základe čoho majú oni o tom rozhodovať? Veď to hovorím, že to v zákone neni žiadna definícia, ani vo vyhláške, ani v osobitnej časti dôvodovej správy, ani v dôvodovej správe, nikde nehovoríte, čo je považované za závažnú dezinformáciu. A o tom ja hovorím, o tom bol môj príspevok, že ste tam mali zadefinovať, aby sa to nedalo zneužívať.
A, pán poslanec Krúpa, že či to bude robiť NBÚ, alebo niekto iný, to je úplne jedno. Ja hovorím stále, ešte raz to zopakujem, o tom, akým spôsobom sa to proste bude vyhodnocovať, pretože keď to porovnávam... no, už asi nestihnem.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 17:07 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:10

Miroslav Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, ja nezvyknem v tomto pléne vystupovať príliš často, pretože si vážim čas nás všetkých a mnohé z tých diskusií, ktoré tu vedieme, nemajú ani zmysel, ani úroveň prislúchajúcu najvyššiemu zákonodarnému zboru. Pri tejto téme ale musím povedať pár slov a nebudem ani dnes veľmi dlhý. Musím zareagovať najmä po tom, čo tu zaznelo z úst pána Fica alebo kotlebovcov.
Opakovane sa tu hovorí o tom, že dnes sme tu kvôli Ukrajine. Nepochybne, prioritne sme tu kvôli pomoci ľuďom na Ukrajine, ale takisto sme tu preto, aby sme hovorili o budúcnosti Slovenska ako bezpečnej, demokratickej, samostatnej krajiny.
Kým prejdem k samotnému návrhu zákona a k ďalším možným opatreniam, dovoľte mi pár krátkych poznámok. V prvom rade chcem povedať, že útok Ruska na Ukrajinu považujem za mimoriadne nebezpečný a barbarský krok a odsúdilo ho celé medzinárodné spoločenstvo a doteraz sa nenašiel, ak mi niečo neušlo, žiadny štát sveta, ktorý by sa otvorene postavil za Ruskú federáciu a jej agresívnu politiku voči nezávislej a demokratickej Ukrajine. To je mimoriadne dôležitá správa pre našu domácu piatu kolónu, pre všetkých obdivovateľov Putina a jeho režimu tu na Slovensku a aj v tejto rokovacej sále.
Nemáme tu vraj dneska vytĺkať politický kapitál a máme sa tu všetci hladkať, pretože sme podporili tu to vyhlásenie k situácii na Ukrajine. No ja si neviem predstaviť demokratického politika, ktorý to nepodporí. A to, že tuto kolegovia fašisti radšej zutekali zo sály, to hovorí viac o nich ako o tej deklarácii.
Ale tu netreba zabudnúť na to, čo tomu na Slovensku predchádzalo a čo bude možno pokračovať. Jednoducho, páni, ostali ste s vaším diktátorom sami. Vaše argumenty o mierotvorcoch sú rozbité v prachu, v prachu tých ukrajinských domov, ktoré tí vaši mierotvorcovia rozbombardovali v Charkove, v Kyjeve alebo na letisku v Ivanofrankovskej oblasti, ktorá je tak 165, 168 kilometrov vzdušnou čiarou od slovenských hraníc. Rusko je jednoducho agresor, Rusko napadlo Ukrajinu, hanba Putinovi a hanba aj vám, ktorí ste ho bránili, ktorí ste šírili jeho propagandu a teraz sa bojíte, že ju už nebudete môcť šíriť, ktorí ste útočili na naše obranné snahy a naše bezpečnostné ukotvenie.
Ja plne podporujem ten vládny návrh o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine a, práve naopak, som rád, že oproti tomu pôvodnému, pôvodnej verzii sa tam dostali aj ustanovenia, ktoré riešia zvýšenie kybernetickej bezpečnosti. Myslím si ale, že toto má byť iba začiatok v tých opatreniach. Nesmieme ostať iba pri nich. Musíme Ukrajinu podporiť nad rámec bežnej slovenskej humanitárnej a vojenskej pomoci. Na Ukrajine sa dnes nebojuje iba o Ukrajinu, ale aj o Slovensko. Na Ukrajine dnes slobodný svet bojuje proti barbarstvu a proti bezprecedentnému porušovaniu medzinárodného práva. My vieme a musíme pomôcť Ukrajine aj v dodávkach humanitárneho materiálu a v oblasti poskytnutia liečby zraneným vojakom a bezpečného úkrytu civilistom.
Slovenská republika by však mala Ukrajine poskytnúť aj vojenský materiál a muníciu. A v neposlednom rade, ja som prežil 20 rokov v mimovládnom sektore a na Slovensku pôsobí množstvo skvelých organizácií občianskej spoločnosti, ktoré majú bohaté skúsenosti s prácou v krízových a konfliktných oblastiach a ktoré vedia poskytovať prvú a humanitárnu pomoc nielen v bezpečnom vnútrozemí, ale aj v blízkosti frontovej línie.
Vyzývam preto vládu, aby vyčlenila balík financií na podporu organizácií, ako je Slovenský červený kríž, Človek v ohrození, Magna, Akadémia urgentnej medicíny a ďalšie, aby mohli u nás, ale aj priamo na Ukrajine aktívne pomáhať ľuďom v núdzi.
Ja som primátor, pred chvíľou som videl fotky môjho primátorského kolegu Vitalija Klička, ktorý momentálne leží v uliciach Kyjeva za guľometom a ide brániť svoje mesto. Ja dúfam, že nebudem nikdy vystavený takejto situácii, pretože neviem, či by som mal tú odvahu, otvorene sa k tomu priznávam.
Zaznelo tu opakovane výzvy pre primátorov, županov, starostov, ako majú pomáhať. Nás netreba vyzývať. My už dva dni aktívne pripravujeme opatrenia. Včera sedela Únia miest Slovenska, včera župani boli na východe, všetci sa aktívne pripravujeme. V prípade, ak to budú ukrajinské rodiny potrebovať, aby sme boli pripravení ich prijať, ubytovať, zabezpečiť im základné potreby a vytvoriť im priaznivé prostredia, poňať možno túto nešťastnú situáciu a krízu aj ako výzvu a vytvoriť im prostredie, aby cez Slovensko iba neprešli, ale ak sa nebudú môcť vrátiť na Ukrajinu, aby tu u nás zostali žiť.
A teraz ešte jeden rozmer, na ktorý by sme nemali zabudnúť a to je presne ten, o ktorom sa tu bavíme posledné desiatky minút. Putinov režim nám mesiace klamal a v týchto dňoch sa to naplno ukázalo. Klamali nám o cvičeniach, klamali nám o sťahovaní vojsk, klamali nám o príčinách uznania separatistických republík. A teraz klamú znova. Dnes iba úplní hlupáci môžu veriť, že ukrajinský prezident Zelenskyj, ktorého predkovia prežili holokaust, je predstaviteľ neonacistického režimu, ktorý ohrozoval separatistov vojenským útokom a Rusko jadrovými zbraňami. Ale musíme rázne zasiahnuť aj proti aktivitám agresora priamo tu u nás na Slovensku. Musíme obmedziť jeho špionážne aktivity u nás, ale aj jeho dlhodobé hybridné operácie proti Slovensku, na ktoré roky upozorňujú naše tajné služby.
No a rovnako je čas jasne pomenovať aktivity domácej piatej kolóny, ktorá sa dlhodobo snaží podkopať autoritu predstaviteľov tohto štátu, našich orgánov, nášho ukotvenia v Európskej únii, v NATO a aj našich spojencov. Prišiel jednoducho čas konať, pretože demokracia sa musí brániť. Ak sa bude brániť slabo, tak aj dopadne. Musíme pritvrdiť v boji proti ruskej propagande a proti nenávistným prejavom, proti nebezpečnému vyhrážaniu, proti hybridným hrozbám, ale aj voči polovojenským skupinám a gangom, ktoré spolupracujú s Putinovým režimom a jeho organizáciami. Musíme konečne tvrdo zasiahnuť proti všetkým, ktorí spolupracujú s nepriateľom, ktorý nie podľa mňa, ale podľa správ našich tajných služieb už roky podniká nepriateľské kroky proti Slovenskej republike.
Preto som rád, ako som povedal, na rozdiel od kolegov zo SMER-u alebo tuná od kotlebovcov, že sa do tohto návrhu dostali aj rámce, ktoré nám efektívnejšie umožnia blokovať škodlivý obsah. Naopak, ja vyzývam a pýtam sa, prečo sme neurobili to, čo už urobili dnes v Českej republike, prečo sme ešte tie najhoršie dezinformačné weby nezablokovali.
Všetkým vám v tejto súvislosti pripomínam to, čo máme napísané v ústave; už sa tu na ňu viacerí moji kolegovia, aj Peter Osuský v skvelom prejave, odvolávali. Obrana vlasti je vecou povinnosti a cti občanov. Žijeme v 21. storočí a obrana vlasti už dávno nie je len vecou pripravenosti na obranu so zbraňou v ruke, aj keď dneska, ako vidíme na Ukrajine, je to aj o tom. Ale Slovensko sa dnes musí brániť aj v oblasti domácej bezpečnosti, v kybernetickej oblasti, v informačnej oblasti. Preto som rád, že ten zákon vyzerá tak, ako vyzerá, a verím, že nepríde k žiadnemu jeho rozdeleniu a zmierneniu. No veď nech kolegovia zo SMER-u povedia, že nepodporia ten zákon. Všetci budeme vedieť, o čo im ide. Jednoducho vývoj na Ukrajine nám ukazuje, že dnes nesmieme zaváhať.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2022 o 17:10 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:19

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Miro, ja si myslím, že nie je potrebné vyzývať vládu k tomu, aby pomohla cez tretí sektor. Dnes máme na čele migračného úradu Janka Orlovského, ktorý má s tým nesmierne skúsenosti a ja si myslím, že s týmito vecami Janko Orlovský rozhodne ráta. Takže to vyzývanie je úplne zbytočné. Verím tomu, že či akákoľvek, ktorákoľvek z treťosektorových spoločností bude mať k nemu dvere otvorené.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2022 o 17:19 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:21

Katarína Hatráková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Ako ste spomínali, pán kolega, v rôznych rovinách sa pripravujeme na prijatie rodín z Ukrajiny a v tomto zmysle, myslím, treba oceniť, že návrh zákona odbúrava administratívne cudzinecko-právne prekážky v pomoci deťom a myslí na situácie, kto za tie deti, ktoré žiadajú o poskytnutie dočasného útočiska na území Slovenska, podá vyhlásenie. To má podať podľa návrhu zákona buď teda rodič, alebo súdom ustanovený opatrovník. A ja teda pevne verím, že v praxi bude pomerne veľa detí, ktoré sem prídu so svojimi rodičmi. Ale ak nie, tak hovoríme o deťoch bez sprievodu, o deťoch odlúčených od rodičov, s ktorými sa zaobchádza podľa Dohovoru OSN o právach dieťaťa v čl. 22. A v tomto zmysle mám nádej, že vzhľadom k mimoriadne náročnej situácii vojnového konfliktu sa budú vedieť štátne orgány, ktoré budú realizovať procesy vedúce k umožneniu dočasného útočiska dieťaťa na území Slovenska dohodnúť na logistike a tieto procesy realizovať skutočne v najlepšom záujme dieťaťa.
A v tomto zmysle ešte tiež stojí za ocenenie, že zákon myslel aj na tehotné ženy a garantuje narodenému dieťatku začatie konania o poskytnutie útočiska už v momente, v momente narodenia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 17:21 hod.

PhDr.

Katarína Hatráková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:24

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Kollár, to vaše vystúpenie podľa mňa viac patrilo asi k tomu predchádzajúcemu bodu, kde sme hovorili teda o tom vyhlásení Národnej rady, ale v poriadku, ja to rešpektujem. K tomu zákonu ste veľa nepovedali, ale dotkli ste sa teda toho inštitútu, tej kybernetickej bezpečnosti a tých, blokovania tých závažných dezinformácií. Ale ja sa vás chcem teraz spýtať jednu otázku a zároveň by som vás chcel k niečomu vyzvať.
Prvá otázka je, že prečo teda vláda alebo vaša koalícia ten inštitút tam zaviedla iba do konca tohto roka, prečo ho tam nenecháte, či sa bojíte toho, že to bude zneužívané inou vládou alebo o čo vlastne ide. Prečo iba do konca roka, to mi naozaj nie je jasné.
A moja výzva je, pán poslanec, keď vy hovoríte o tom, ako ste veľmi rád, že tam je ten inštitút, tak prosím vás, keď to neni nikde napísané, ani v zákone, ani vo vyhláške, ani nikde, tak vy zadefinujte teraz v tejto reakcii, čo je to závažná dezinformácia. Povedzte mi, čo je to závažná dezinformácia. Budem veľmi rád, keď mi to zadefinujete.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 17:24 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:24

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec, vy ste povedali, že ste hrdý na to, že takýto zákon je. Veď ale keď si občan tento zákon potom pozrie alebo aj poslanec, keď si ho pozrie, kde je tu nejaká dôvodová správa? A k blokovaniu je niekoľko riadkov a nejakých odsekov veľmi v krátkosti, tak ten občan ani poslanec, ani právnik, ani advokát nebude môcť vedieť, čo vlastne je a čo nie je dezinformácia, lebo tu ste to nijako, nijako ste to tu neidentifikovali. Čiže ja vás žiadam, aby ste to potom nejako upresnili, lebo na základe tohto nevie nikto, asi ani vy, čo je dezinformácia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 17:24 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:24

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja si myslím, že je zbabelstvo dať dve takéto veci do jedného zákona. Veď úplne transparentne sa dá prijať dva rôzne zákony. Nerozumiem, čoho sa vôbec bojíte, diskutovať úplne separátne o dvoch veciach. A áno, potom sa baviť aj veľmi detailne a ísť do detailných definícií napríklad toho, aby sa to v budúcnosti nemohlo zneužiť voči komukoľvek napríklad aj z terajšej koalície.
A v každom prípade, keď ste sa, pán kolega, dotkli teda tej aj humanitárnej stránky, tak áno, je to pre Slovensko výzva. Chcel by som aj vyzvať Európsku úniu, alebo žiadať, tak ako Turecko dostalo výrazné finančné zdroje, myslím si, že treba byť v tejto veci pripravený.
Chcem sa spýtať, či už sú natlačené v ukrajinčine sprievodné materiály, informácie pre ľudí a tak ďalej, pretože v tej oblasti žiadna informácia nie je. Stále sa pýtam, aká je tu šanca tých ľudí hneď zamestnať, aby proste neupadali, jak sú to lekári, inžinieri a podobne, na svojich vedomostiach. Vedia byť aj príspevkom vlastne pre Slovensko. Je tu aj šanca veľa tých ľudí integrovať a svojím spôsobom aj demograficky si pomôcť ako štát, ktorý proste vymierame, pretože používame investície na čokoľvek iné, len nie na rodiny. Takže toto všetko je na stole, treba to podporiť.
A môj záver je taký, že ak ten, tá invázia teda, ak tá emigračná vlna bude výrazná, vy ju nezvládnete, lebo vy ste nezvládli ani starostlivosť o ľudí v slovenských nemocniciach, nazvali ste to humanitárnou krízou a katastrofou. Tak keď ste nazvali humanitárnou krízou starostlivosť o slovenských občanov, vy nemáte kapacitu pomôcť nejakým Ukrajincom. A práve preto je potrebné sa reálne, lebo vy ste dokázali, akí viete byť babráci, treba sa normálne snažiť do tohoto vtiahnuť aj iné organizácie, aby boli nápomocné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 17:24 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:24

Miroslav Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja len veľmi krátko.
Monika Kozelová, samozrejme, ja nespochybňujem Janka Orlovského. Naopak, viem, že už dnes sieťuje aj mimovládne organizácie. Ja hovorím o tom, že vyzývam vládu, aby vyčlenila finančný balík aj pre mimovládne organizácie. To, čo prešlo dnes vládou, tá pomoc sa týka vlastne orgánov štátu, hej? Ale v tom sa rozumieme.
Pán kolega Beluský, no, ja neviem, prečo tá vládna koalícia predložila ten zákon takto. Ja nie som člen vládnej koalície, som opozičný poslanec, len ja chápem, že vám aj sa môže ťažko predstavovať, že môže existovať aj demokratická, nielen fašistická opozícia. Ja by som nemal problém s tým, keby to bolo trvalé opatrenie, pretože si myslím, že dezinformačné weby jednoducho treba vykázať tam, kam patria. To znamená mimo reálny priestor.
Pán Kotleba, vy ste sa pýtali na detaily. Súčasťou toho predloženého materiálu, ja chápem, že bolo málo času, študoval som ho, je aj návrh vyhlášky NBÚ, ktorá upravuje pravidlá blokovania.
A, pán poslanec Taraba, zase pokiaľ ide o zvládanie zo strany štátu napríklad pandémie, tam zasa vy viete, že až tak sa nelíšime v názoroch. Ja som v tejto chvíli hovoril o pripravenosti povedzme primátorov, starostov, županov pomôcť. Pomoc štátu tam, kde to nezvládne, ale tak ako sme videli tie prvé opatrenia, myslím si, že v tejto chvíli na ten rozsah, ktorý je zadefinovaný, že môžme očakávať v najbližších dňoch aj tie kapacity v manažmente štátu sú pripravené na východnom Slovensku dostatočné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 17:24 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:38

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Tak ako bolo avizované, ústavnoprávny výbor sa zíde teraz ihneď po prerušení schôdze, tak preto prosím všetkých členov tohto výboru, aby prišli do zasadačky, akonáhle bude prerušená schôdza. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.2.2022 o 17:38 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:38

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Dovolím si informovať kolegov z branno-bezpečnostného výboru, ktorý sa zíde 18.10 h v rokovacej miestnosti č. 34. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.2.2022 o 17:38 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video