5. schôdza

7.4.2020 - 7.4.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.4.2020 o 12:28 hod.

Mgr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:03

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň, ďakujem za slovo. Pán poslanec Kamenický, pán exminister financií, ja chcem len na faktoch zdokumentovať, v akom úžasnom stave ste nechali štátne financie a ako váš zvýšený bankový odvod zachránil túto krajinu pred koronavírusom.
V minulom roku 2019 schodok štátneho rozpočtu narástol o 86 % na 2,2 mld. eur. Plán zmenený bol 2 mld., čiže ani ten ste nedodržali. V skvelých ekonomických rokoch, keď príjmy z daní rástli niekedy aj dvojciferne medziročne, ste nedokázali sa dostať ani na vyrovnané rozpočtové hospodárenie. Vy ste boli sám predkladateľom zákona, ktorý zruinoval dôchodkový systém, pretože ste zaviedli strop odchodu do dôchodku. A po tomto všetkom hovoriť, že vy ste zachránili štátne financie, aby zvládli koronavírus, tak myslím si, že je veľmi neférové, a asi to môže naozaj uveriť iba ekonomický analfabet.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 12:03 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:04

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Kamenický, máš úplnú pravdu, aj ja som si to overil ešte raz presne. Čiže čistý zisk bánk za minulý rok je 643 mil. eur.
Ale ja ťa ešte doplním. Podľa zverejnených údajov čistý úrokový výnos bánk za minulý rok je 1,72 mld. eur. Ešte sa banky naše tak trošku posťažovali, že im to kleslo oproti roku 2018 o 2,8 %, no ale, samozrejme, rovno priznávajú, že na poplatkoch zase vybrali viac oproti roku 2018. Tak mi povedzte, kolegovia, čo tá vláda vyrokovala s tými bankami? Čo strácajú, čím prispievajú banky ku kríze koronavírusu? Tým, že odložili splátky ľuďom? No, ďakujeme pekne. Ale tí ľudia si potom tie splátky aj tak zaplatia a zaplatia úroky za to odložené obdobie. Čiže celková cena úverov sa napokon predraží. Čo ste vyrokovali s tými bankami? Nič. Nič, ste nevyrokovali.
A ešte pán Matovič, premiér hovorí, že no a nepodmieňovali túto našu kvázi dohodu tým, že musíme rušiť mimoriadny bankový odvod. Pri týchto ziskoch, pri týchto úrokoch týchto bánk! To je niečo neskutočné. Všetci prispievajú, len banky zase majú výsostné postavenie na Slovensku. Je mi to ľúto. To, čo by ste mali s bankami prerokovávať, vážení, sú opatrenia smerom ku ekonomike, už konečne rokujte, veď dnes máte na stole otvorený list renomovaných ekonómov - tých vašich, pravicových od Mikloša až po Eichlera, ktorí tvrdia, že, preboha, vaše opatrenia sú slabé a neskoré. Toto by ste mali s bankami prebrať, a nie okrádať ešte alebo dovoliť okrádať ľudí na úrokoch.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 12:04 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:06

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, vážená koalícia, ja žasnem, aký názor máte vôbec na predložený návrh zákona. Ja sa skutočne s tým neviem vysporiadať, pretože vy jednoznačne obhajujete záujmy komerčných bánk, ktorí v podstate pracujú na území Slovenskej republiky. Vôbec si to uvedomujete? (Ruch v sále a zaznievanie gongu.)
Pár slov k slovám pána Kamenického. Na sto percent sa stotožňujem s pánom Kamenickým, že v podstate naše banky zarábajú, majú čistý zisk 643 mil. eur na území Slovenskej republiky, ako povedal pán Tomáš, len na úrokoch zarobia 1,72 mld. eur.
A teraz sa skutočne pýtam nás všetkých, ktorí tu momentálne sedíme, že či by sme nemali skutočne uvažovať, že zmeniť tento zákon v tom duchu, že skrátka odpustíme na 9 mesiacov istinu, ale zároveň nech banky odpustia aj za 9 mesiacov úrokovú sadzbu. A v tom prípade bol by ten zákon prospešný pre všetkých obyvateľov žijúcich na území Slovenskej republiky. Takže toľkoto k tomu.
Na druhej strane chcem jednu ešte vec povedať. Ako pán kolega, istý pán poslanec hovoril, že čo to je 10-15-20 eur mesačný úrok. Pán kolega, uvažuj nad jednou vecou, že to sú 10-tisícové úvery, ktoré máme v rámci Slovenskej republiky. A keď hovoríš, že ak je v polovici 100-tisíc eur, pán Kašper, ako si spomínal... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Na rečníka, prosím.

Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Samozrejme. To je 50... Prepáčte. To je 50 eur mesačne. Ale to sú obrovské sumy. Jednoznačne na výboroch, kolegyne, kolegovia, prehodnoťte to a v danom prípade navrhujte, aby skrátka istina aj úroky boli odpustené po dobu v podstate, kým ten občan alebo tá firma požiada odklad splatenia úverov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 12:06 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:08

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kamenický, veľmi ocením odborný prístup k tejto téme, pretože nikto nechce, aby sa tu ruinovali banky, to je úplne jasné, pretože sú veľmi dôležité. Avšak treba aj jedným dychom dodať, ako tu už bolo spomenuté, majú slušné zisky na to, aby sa mohli solidárne rovnako podieľať na tom, čo sa tu teraz na Slovensku a s ekonomikou deje. Poukázali ste na mnohé veci, ktoré absolútne podporujem, ako je to, lehota z 30 dní predĺžiť na 60 dní, aby mohla byť podaná žiadosť, rovnako termín do 29. 2. aby bol zobraný do úvahy a prehodnotil sa.
Rovnako je tam zaujímavé to, že prečo majú banky dva mesiace. Veď banky by mali byť ústretové. Mali by práve s tým klientom komunikovať a nenechať ho v nejakej neistote a dva mesiace si vybrať nejaký priestor na to, aby ho mohli informovať, čo je podľa mňa nepri..., neprijateľné. A pýtam sa, ak v Česku môžu urobiť také ústretové kroky, že jednoducho odpustia úroky, no tak prečo by to nemohli robiť u nás. O čo vlastne prídu banky? V podstate o nič, mali by byť rovnako solidárne.
A preto, pán poslanec, pevne verím, tak ako si aj avizoval, že buď vo výbore, alebo aj do pléna, ak to neprejde vo výbore, veľmi rád sa pripojím na tie pozmeňujúce návrhy, ktoré si naznačil, a treba jednoducho ich dať do pléna za okolností, ak nebudú zobrané do úvahy, tak jednoducho mám problém zahlasovať za tento zákon. Nemám problém zahlasovať za ostatné zákony, ktoré sme tu podporili drvivou väčšinou. Pán predseda parlamentu sa aj nechal počuť, že to tu všetko šliape perfektne, ale pri takýchto veciach, kde banky, ktoré majú byť solidárne, a nie sú ochotné, vláda v podstate nič nevyrokovala, jednoducho tuto nemôžeme byť za.
Ďakujem za tvoje vystúpenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 12:08 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:10

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Súhlasím s kolegom Kamenickým, nakoľko klient v tomto prípade nebude vôbec na prvom mieste záujmu, ale stále tá banka bude jednoducho hrať prím.
Čo sa týka podmienok, v ktorých tento klient zostáva a musí v svojej ťažkej životnej situácii pri strate zamestnania pri možnosti nevykonávať svoju živnosť alebo nechodiť do práce ako obyčajný zamestnanec, je to, bude, je a bude to dosť ťažké. To znamená, aj takto by som chcel apelovať na občanov, že ak môžte a vie to vaša peňaženka uniesť, utiahnuť, splácajte tie úvery tak, ako máte, tak, ako máte jednoducho nastavené, a len v tom najnevyhnutnejšom prípade jednoducho požiadajte o odklad týchto splátok, ale v konečnom dôsledku nevyhráte vy, ale vyhrá banka.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 12:10 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:11

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Bolo tu navrhnutých pár zmien. Ja môžem povedať za seba, že tá jedna je naozaj na uváženie, to znamená ten posun z toho 29. februára, ale chcel by som skôr, skôr reagovať na niečo iné, na pána kolegu.
Neviem, či teda vy máte hypotéku, ale ja hypotéku mám aj moji susedia, známi aj priatelia a mnoho z nich je vďačných za tento zákon a za to, čo sa tu ide predkladať, a čakajú, naozaj kedy si o to môžu požiadať. A toto je podľa mňa to najdôležitejšie na tom.
Ale poďme späť k tomu jednému príkladu, aby sme si to teda povedali na rovinu. Pri 500-eurovej splátke hypotéky pri odklade na povedzme apríl, máj, jún, júl , na štyri mesiace tento človek alebo tento človek, ktorý si zoberie hypotéku, nemusí zaplatiť 2-tisíc eur. Namiesto toho, ak je približne v strede splácania hypotéky, zaplatí 180 eur za celé toto štvormesačné obdobie s tým, že keby toto isté žiadal pred týmto vírusom, tak len za poplatok, za zmenu, za zmenu bankovej zmluvy zaplatí viac. Takže si myslím, že to je, toto je tá veľká pomoc pre ľudí a pre nich je podstatné to, že aby nemuseli tých 2-tisíc eur zaplatiť, ale nezaplatia pri takomto splácaní ani nie, ani nie 10 %. Takže toto je to najdôležitejšie pri tomto.
A ja mám pocit, že vás zaujímajú len banky. Hovoríte všetci len o tých bankách, že čo banky, banky, ale ako keby vás vôbec nezaujímalo to, tí ľudia, ktorí tie hypotéky a spotrebné úvery majú. A tie sú v tomto najpodstatnejšie a tým pomáhame týmto najviac. A ja za to určite zahlasujem a viem, že, a budem za to bojovať aj za tento dobrý zákon, lebo im to veľmi pomôže.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 12:11 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:13

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Kamenický, pán bývalý minister, tvoje vystúpenie bolo vecné, bolo k predmetu o tom, o čom rokujeme, malo hlavu a pätu, nemusím s ním súhlasiť, aj v mnohých častiach nesúhlasím. Určite som presvedčený, že budeš vedieť dať pozmeňujúci návrh, pozrieme si, čo vlastne navrhuješ, akým spôsobom, môžme sa o tom baviť, ale je mi veľmi ľúto, že ja keď tu počúvam dnes tých všelijakých ekonómov zo Zem a Vek, zo Slobodného vysielača, ja sa chytám za hlavu, však vy nemáte ani šajnu, o čom rozprávate.
Zatiaľ jediné vystúpenie z radov opozície, pán Kamenický bol asi jediný, kto hovoril trošku k veci a kto naozaj aj rozumie tomu, o čom hovoril, ale, ale tá plejáda ekonómov, čo tu dnes počúvam, to je na úrovni zdravotníkov, ktorí liečia rakovinu SAVO-m.
Ja naozaj vás poprosím, kolegovia, nevyjadrujte sa k veciam, ktorým absolútne nerozumiete, nemáte absolútne šajnu, ako funguje bankový systém, ako funguje úročenie, ako funguje zložené úročenie, naozaj nevyjadrujte sa, lebo je to strašné.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 12:13 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:14

Ladislav Kamenický

Uvádzajúci uvádza bod 12:16

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, keďže túto Národnú radu už poznám nejaký ten piatok, tak bolo také milé pozorovať vlastne tú rozpravu a prísť s témou, ktorá naozaj má v sebe politický náboj, a tak to aj vyzeralo. Ja zareagujem len kratučko a potom v úvodnom, nie v úvodnom slove, ale na úvod vlastne toho druhého čítania vystúpim aj v rozprave, aby ste mohli aj reagovať na mňa a mohli, mohli sme sa o tom viacej porozprávať, pretože viem, však vlastne ste vyjadrili svoj postoj, ako zrejme budete aj hlasovať.
Ja som veľmi rád, že je tu veľa uvedomelých ľudí, ktorí rozumejú tejto, tejto téme, a teda zazneli práve z radov koalície, takže ďakujem, ďakujem za podporu.
A čo sa týka teda opozície, tam poviem asi len toľko, že myslím, že pán Pčolinský to tak celkom vystihol, keď hovoril o tom, že je dôležité viesť odbornú debatu, keď sa bavíme o odborných veciach, samozrejme, každý sa k tomu vie pripojiť. Ja som dnes postrehol vlastne naozaj v rozprave, by som povedal, len málo takých odborných, odborných vystúpení, skôr to boli nejaké pohľady a názory. K nim sa potom vyjadrím samostatne, teda, hovorím, v tom druhom čítaní. Takže nejdem vás tu o nič presviedčať.
Myslím si, že tá téma je veľmi zrozumiteľná. Jedná sa o odklad splátok, čiže celých splátok, to je asi dôležité povedať, nejedná sa teda o odklad len istiny, ale aj úveru, je to odklad splátok, ktoré, po ktorých aj ľudia volali. Som rád, že sa to podarilo, že to tu je, aby, aby ľudia po tom mohli siahnuť, a, a to je asi tak všetko. Viacej teda, hovorím, poviem potom viacej pri tom druhom čítaní, lebo viem, že v skutočnosti presvedčiť sa tu nikoho nedá, pretože tie vystúpenia boli skôr o tom, aby ste odprezentovali svoj názor, a nie preto, aby ste si nechali názor zmeniť.
Viem, že tí, tie odborné otázky, ktoré padli, padli na výbore. Na výbore sme sa dohodli aj s poslancami, ktorí majú o to záujem, že ich vysvetlíme, sa o nich porozprávame. Ja potom tie odpovede sem prinesiem aj do druhého čítania, ale viem, že to nebude preto, aby som vás o niečom presvedčil, lebo tí, čo ste dnes vystúpili, ako vás poznám, viem, že nechcete byť presvedčení, ale chcete len odkomunikovať svoje posolstvá, čo úplne rešpektujem. O tom parlament do veľkej miery je. Ja keď som bol ešte poslancom, som hovoril, že privítal by som, ak by toto miesto bolo miestom diskusie a otvoreného, otvoreného, otvoreného načúvania. Aj dnešná diskusia ukázala, že zatiaľ tomu až tak nie je, ale to nevadí, ako rešpektujem to.
Takže prajem vám ešte pekný deň, vidíme sa poobede. Ďakujem pekne za podporu všetkým, ktorí sú rozhodnutí. Verím, že toto opatrenie pomôže ľuďom a že sa dostane aj do druhého čítania.
Ďakujem, skončil som. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

7.4.2020 o 12:16 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12:28

Jozef Lukáč
Skontrolovaný text
Ďakujeme za slovo. Len chcem oznámiť členom výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj, že zvolávam výbor v miestnosti, v rokovacej miestnosti ihneď, teraz.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.4.2020 o 12:28 hod.

Mgr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video