60. schôdza

15.3.2022 - 30.3.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 16:46 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja len chcem potvrdiť to, že aj tá maličká vec sa stáva veľkou vecou, naozaj keď kopec drobností dáme dohromady, je to veľká vec. A tá byrokracia na Slovensku je úplne taká šialená, že presahuje ako všetky... ako medze. To nie je len, že podnikateľské prostredie je zaťažené tou byrokraciou, ale aj naše domácnosti. Keby pán minister sa možno aj vo svojom návrhu aj na toto pozrel, lebo tá byrokracia nás atakuje z každej strany. Takže aj keď takáto drobnosť, alebo tie drobnosti, ktoré prichádzajú, a uľaví to podnikateľskému prostrediu, tak je to čosi, čo je pozitívne.
Ja to, to BOZP konkrétne, keď bolo tuná takto spomenuté, tak poviem, no, že robiť to školenie raz za tri roky, ja by som dal aj raz za desať rokov. A keď prichádza nový zamestnanec, nech je preškolený, ale tí pôvodní zamestnanci vo firmách, to sú, a v malých firmičkách, tak nech sú preškoľovaní možno raz za desať rokov. A tie rôzne opatrenia, ktoré sú potrebné aj pri tých protipožiarnych ochranách, kde sú možno eseročky, jedoosobové alebo dvoj-trojosobové a sú zaťažované takouto byrokraciou, to nie je len otázka peňazí, ale predovšetkým aj otázka času. A keď zabudnete na niektoré tie byrokratické veci, ktoré vám štát ukladá, tak jednoducho prichádzajú sankcie a postihy a tí štátni úradníci si vás vychutnajú, keď vám dávajú tie sankcie.
Teda chcem povedať to, že každé odbyrokratizovanie alebo debyrokratizácia na Slovensku a v našom štáte, vždycky ju podporím a z môjho pohľadu je vítaná a do budúcna dúfam, že sa dožijeme ďalších návrhov, ktoré pomôžu podnikateľskému prostrediu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 16:24 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, aby sme to neprechválili. (Povedané so smiechom.) To je fajn, teda podľa vás už aj SaS-ka je vo vláde. Ja vám to ne... (Povedané so smiechom.) Ja vám to nechcem brať, tento dobrý pocit, len prišli ste s takým balíkom teda pomoci odbyrokratizovať Slovensko, len vy ste vstúpili do vlády, kde ste súhlasili so vznikom tuším dvadsiatich úplne zbytočných úradov z môjho pohľadu, čo znamená, to je neskutočná byrokratizácia. A to sú také idiotské úrady, ako napríklad ten Úrad na ohlasovanie protispoločenskej činnosti, či jak sa to volá. Načo potom máme políciu? Však doteraz všade vo svete polícia má byť ten zdroj alebo prokuratúra, kde idete ohlásiť protispoločenskú činnosť, a vy zriadite... a takto vieme ísť bod po bode. To znamená, tomuto nepochopím, že ako, ako ste teda mohli až takto cúvnuť pri rokovaní tej vlády, že ste v podstate nechali úplne nafúknuť ten štátny aparát.
Takže ešte raz, oceňujem, že prichádzate s kilečkami. Druhú vec, čo oceňujem, že to je jeden z mála zákonov, ktoré naozaj ide do riadneho pripomienkového konania, lebo toto je čistá katastrofa za tieto dva roky, jak ten legislatívny proces funguje. A pamätáte si, že aj v tom predošlom Kilečku bola chyba, takže verím, že v tomto sa bude dať akože tomuto vyhnúť, takže to je tiež, čo oceňujem. Ale druhá vec teda myslím si, že ten, ten, to nafúknutie počtu tých úradov, zbytočných úradov, je podľa mňa veľká chyba a, žiaľ, pri tom ste.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 16:26 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:26

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno. To si nenechám ujsť. Tak, páni, veľmi pekne vám ďakujem, že takéto niečo podporíte.
Chcem reagovať na pána Kuffu, že teda aj domácnosti sú veľakrát vystavené zbytočnej regulácii. Bez debaty s vami súhlasím. Len ono toto celé to je, že taký mix, niečo medzi vytrhávať burinu v záhradke, ale nemôžte zobrať kosačku a zrušiť všetko, lebo zrušíte aj tie pekné kvetinky, čo vám tam rastú, a skalky.
Tu aj chcem pripomenúť pánovi Kuffovi druhému, že nerušíme povinnosť BOZP, iba ju predlžujeme raz za tri roky, z raz na dv... z jedenkrát na dva roky, z jedenkrát na tri roky. Toto je dôležité preto, lebo veľa... väčšinou to je tak, že niečo, že vždy je tam nejaký proti... protizáujem. My nechceme ani oslabovať napríklad sociálnu ochranu ľudí, ani, ani vonkoncom nie znižovať bezpečnosť. Čiže naozaj postupujeme tu opatrne.
No ale keď veľa krajín má raz za päť rokov takúto povinnosť a nemajú tam že merateľne viac pracovných úrazov, tak minimálne tie raz za tri roky si môžme určite dovoliť. Ale zároveň určite by som nešiel tú povinnosť zrušiť úplne. To len taký detail som chcel vyjasniť.
No ale k tomuto, že táto debyro... debyrokratizácia a deregulácia je to také vytrhávanie buriny medzi tými peknými kvetinami a hľadaním ihly v kope sena. My sme dali na toto Kilečko 2 verejnú výzvu. Prišlo nám 2 500, vyše 2 500 konkrétnych návrhov. Kým sme sa cez to preštrikovali, tak ostalo nám 469, s ktorými sme si povedali, že O. K, že tie sú také dobré. Aj tam sa našlo ešte 30, kde sa nakoniec ukázalo, že veď ony už sú. To, veľakrát to nevidíte na prvý pohľad, lebo je to naozaj v hĺbke, v hĺbke tých paragrafov zašité niekde alebo veľakrát to ani nie je zákon, je to nejaká vyhláška alebo je to nejaké nariadenie ministerstva a tak. A ďalších 30 z tých 469 bolo takých, kde sme nakoniec museli uznať, že nebolo by to dobré. Tým len chcem povedať, že ako je to veľmi ťažké, nájsť také tie body.
No takže, pán Kuffa, keď budete mať nejaký konkrétny návrh, keď vám prejde cez ruky, kľudne aj len pre domácnosti, sem s ním, do Kilečka 3. Tam, to je teraz otvorené, tam teraz prijímame návrhy, čoskoro pôjde verejná výzva a veľmi radi to predložíme a už sa teším na vašu podporu, teda aj na to, ale aj na tento návrh.
Ešte raz ďakujem za vaše hlasy, predpokladám, že aj za hlasy koalície. Pekný deň prajem.
Skryt prepis

17.3.2022 o 16:26 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:32

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky predkladá na rokovanie Národnej rady návrh zákona, ktorým sa mení zákon o Matici slovenskej. V programovom vyhlásení vlády je uvedené, že vláda Slovenskej republiky zváži systémovú zmenu najmä financovania Matice slovenskej. Matica slovenská je v 21. storočí inštitúcia, ktorá určite zohráva dôležitú úlohu ako moderná národná inštitúcia, pričom je potrebné uviesť, že jej financovanie je potrebné riešiť spôsobom, aby si plnila efektívnejšie a plnohodnotnejšie úlohy, ktoré sú jej zverené, ako napríklad upevňovanie slovenského vlastenectva, prehlbovanie vzťahu občanov k slovenskej štátnosti, podieľanie sa na rozvoji miestnej a regionálnej kultúry, rozvíjanie základného slovakistického výskumu a podobne.
Matica slovenská bola od svojho vzniku pevnou oporou slovenského národa, a to v časoch úspešných aj zložitých. Na to, aby si naďalej plnila svoje poslanie budovať a upevňovať v Slovákoch národné povedomie a hlboký a pevný vzťah k nášmu štátu, je však potrebné riešiť aj otázku hospodárenia a financovania tejto inštitúcie. Cieľom Matice slovenskej je dnes budovať v mladých ľuďoch vzťah ku kultúre, k dejinám a v tejto súvislosti je potrebné riešiť aj otázku financovania a hospodárenia inštitúcie tak, aby malo financovanie pozitívny dosah na činnosť stovky kultúrnych ustanovizní, folklórnych súborov a podobne.
Ročný rozpočet predmetnej inštitúcie tvorí 1 344 600 eur, pričom dlhé obdobie sa štátna dotácia poskytovaná Matici slovenskej nevalorizovala, čo spôsobilo, že za desať rokov musela inštitúcia prepustiť celkovo 70 zamestnancov. V súčasnosti je inštitúcia finančne poddimenzovaná, čo má negatívny dopad aj na činnosť odborných vedeckých pracovísk vrátane pracovísk, ktoré sa v regiónoch starajú o miestne odbory a folklórne súbory.
Práve z uvedeného dôvodu sa mení ustanovenie § 6 predmetného zákona, v rámci ktorého sa na plnenie úloh Matice slovenskej poskytujú Matici dotácie a účelové dotácie zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky každoročne vo výške 1 500 000 eur. Návrh nega... návrh zákona má negatívny vplyv teda na rozpočet verejnej správy, nemá vplyv na podnikateľské prostredie, životné prostredie, informatizáciu spoločnosti a služby verejnej správy pre občana.
Za mňa, pán predsedajúci, zatiaľ všetko a potom ako navrhovateľ sa hlásim o slovo v rozprave. Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

17.3.2022 o 16:32 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16:35

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená predsedom výboru za spravodajkyňu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor pre financie a rozpočet a Výbor pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 22. apríla 2022 a v gestorskom výbore do 25. apríla 2022.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem, skončila som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.3.2022 o 16:35 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:37

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, na úvod, a kolegyne, kolegovia, na úvod by som povedal, že rok 2021 bol v novodobej histórii Matice slovenskej ako jeden z najkomplikovanejších, čo sa týka financovania a hospodárenia činnosti za posledných desať rokov. Matica slovenská dostala zo štátu historicky najnižšiu dotačnú podporu za posledné desaťročie, vo výške 1 344 600 eur, tak ako som aj v úvodnom slove spomenul, a súčasne vytvorila z dôvodu pandémie COVID-19 aj najnižšie vlastné príjmy.
Rozpočet Matice slovenskej sa oproti roku 2020 prudko znížil o 414 000 eur. Takýto výrazný pokles príjmov mal následky na činnosť Matice slovenskej, prevádzkovanie a udržiavanie nehnuteľností, budov, platenie nájmov a hlavne na personálne zoštíhlenie na mnohých pracoviskách Matice. Tiež muselo ústredie celoplošne znižovať rozpočty všetkých pracovísk rôznou mierou tak, aby boli zachované aspoň tie najnutnejšie aktivity. Žiadna podpora projektov vedeckých aktivít, nulový rozpočet na regionálnu kultúru, čo bol priamy následok väčšieho výpadku neštátnych príjmov, boli základné fakty činnosti za rok 2021. Personálne zoštíhlenie bolo zrealizované koncom roka 2020 zatiaľ v nutnom rozsahu, aby sa znížili mzdové náklady. Prepúšťanie a zníženie pracovných úväzkov, ako aj zníženie mzdových ohodnotení sa dotklo celkovo v Matici šestnástich zamestnancov.
Ak by Matica slovenská nezískala väčšiu štátnu dotáciu a vyššie neštátne príjmy, je vysoko pravdepodobné, že budú musieť urobiť ďalšie škrty vo výdavkoch, ako i personálne zoštíhľovanie. Už koncom roka 2020 a začiatkom roka 2021 muselo vedenie Matice slovenskej prijímať nasledovné reštrikčné opatrenia. Jednak obmedzenie periodických vydavateľských projektov ako Slovenské pohľady, Slovenské národné noviny, obmedzenie vydavateľských knižných projektov, obmedzenie hlavných aktivít, úplné obmedzenie podpory tzv. regionálnej kultúry, obmedzenie opráv a rekonštrukcií nehnuteľností vo vlastníctve Matice slovenskej, ekonomická samospráva väčších domov Matice slovenskej vo vlastníctve Matice s potenciálom komerčného využitia.
K tým Slovenským národným novinám by som spomenul, že práve v roku 2021 prešli tou zmenou, bohužiaľ, negatívnou zmenou, keď sa predĺžila periodicita vydávania Slovenských národných novín z týždenníka na dvojtýždenník, avšak s vyšším počtom strán, 16 strán na každé vydanie. Hlavné aktivity Matica zabezpečila sumou 7 000 eur len na jeden väčší projekt v rámci roka a výročia A. Dubčeka. Regionálne kultúra mala návrh rozpočtu celkovo nula eur. Investície a opravy v roku 2021 boli len 16 000, v roku 2021 a v roku 2020 42 800. A aj to bolo málo, keďže sa jednalo o veľmi malú sumu na to, aby sa riešili havarijné stavy, a to, samozrejme, že ako z praktického hľadiska žiadne väčšie opravy ani rozsiahle rekonštrukcie pri takejto sume nebolo možné uskutočniť.
Celkové zníženie tohto rozpočtu o 414 479 eur bolo spôsobené aj tým, že Matica výrazným spôsobom okresala svoje fungovanie a zodpovedalo to zníženej dotácii od Ministerstva kultúry Slovenskej republiky na jednej stane a na druhej strane nízkym neštátnym vlastným príjmom Matice slovenskej. Takéto zníženie príjmov na medziročnej báze bez dostatočne dlhého času na prípravu bolo pre Maticu slovenskú problematické a vo výraznej miere obmedzilo jej činnosť. Ak by sme chceli ako-tak dofinancovať jej nutné oblasti pôsobenia, Matice slovenskej, jej navýšenie o 150-tisíc je minimum. Ako ma informovali aj z Matice, v roku 2023 by optimálne potrebovali navýšenie aspoň 225-tisíc eur. V posledných týždňoch aj na základe medializovaných informácií, ktoré vyšli von, správca a finančný útvar Matice slovenskej a Ministerstva kultúry Slovenskej republiky intenzívne komunikovali pri podpise novej dotačnej zmluvy na rok 2022 na už spomínanú sumu 1 034-tisíc eur. Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky Maticu zaviazalo, aby z dotácie vyčlenili 50-tisíc euro v roku 2021 a 100-tisíc eur v roku 2023 na tzv. regionálnu kultúru. Matica s týmto súhlasom... alebo návrhom súhlasila a je s ním úpr... úprimne aj stotožnená. Reálne to však znamená, že v tomto roku bude musieť Matica slovenská vyškrtať zo svojej prevádzky 50-tisíc eur a presmerovať ju na takúto regionálnu kultúru. Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky im totiž peniaze navyše nedalo. Budúci rok, ako som už spomínal, už to nebude 50-, ale 100-tisíc eur.
Predloženou novelou teda len poskytujeme Matici slovenskej zdroje, ktoré ministerstvo kultúry žiada presunúť na regionálnu kultúru, pričom samotnej Matici slovenskej na prevádzku zostane tých zvyšných 50-tisíc eur. V médiách sa objavujú aj informácie, že Matica slovenská všetko minie na mzdy a jej vedenie má vysoké mzdy. Nie je to pravda. Slovenské národné noviny minulý týždeň uverejnili výšku mzdy predsedu Matice, správcu a všetkých podpredsedov Matice. Dôvodmi, prečo je pre národnú ustanovizeň problematické zabezpečiť svoje fungovanie z úrovne 1 344-tisíc eur, sú ekonomické ukazovatele Slovenskej republiky posledných rokov, ktoré priamo vyplývajú na činnosť ustanovizne.
Sústredil by som sa jednak na tie spomínané mzdové náklady. Mzdové náklady sú najviac nákladovou zložkou rozpočtu Matice. Každým rokom sa zvyšuje objem výdavkov na úpravu minimálnych miezd podľa zákona. V roku 2010 priemerná mzda v Matici slovenskej bola na úrovni 90 % priemernej mzdy v Slovenskej republike a v roku 2019 to už bolo len 80 %. Pre porovnanie, v roku 2001 to bolo na úrovni 101 % priemernej mzdy v Slovenskej republike. Čiastočne bol pribrzdený tento nárast výdavkov aj personálnym zoštíhlením v Matici, a to najmä v roku 2014, kedy bola finančná situácia už neúnosná a okrem nevyhnutného prepustenia zamestnancov boli celoplošne vykonané aj ďalšie ekonomické opatrenia na zníženie výdavkov. Celkovo klesol priemerný počet zamestnancov Matici slovenskej za posledných 10 rokov o 30 %. Ďalšie zásadné zoštíhľovanie počtu zamestnancov už kvôli zachovaniu základných činností nie je možné.
Za posledných 10 rokov sa zvýšili v Matici slovenskej mzdové výdavky len z dôvodu zákonných úprav minimálnej mzdy v Slovenskej republike - a napriek personálnemu zoštíhleniu - o sumu 208 121 eur. Slovenská republika v roku 2019 schválila aj 10 % plošné navýšenie základných miezd pre zamestnancov štátnej a verejnej správy, čo malo, samozrejme, aj vplyv na celkové hospodárenie Matice. Matici slovenskej ako verejnoprávnej inštitúcie sa toto zákonné navýšenie aspoňže netýkalo.
Čo s týka záveru, tak na to, aby Matica slovenská mohla plnohodnotne plniť svoje úlohy, tak ako jej ukladá zákon, pretože tam máme v úvodným ustanoveniach presne taxatívne vymedzené, že čo má Matica robiť, aký slovakistický výskum a aplikovať, aké úlohy má v rámci aj výskumu, jednak aj podpory slovenských menšín v zahraničí, si myslím, že táto suma, ktorú teraz navyšuje o tých 160- alebo 170-tisíc eur, je symbolická, minimálna, a hlavne aby sa aj naplnili tie očakávania z ministerstva kultúry na podporu regionálnej kultúry. Čiže myslím si, že týmto, takouto, takouto minimálnou úpravou tohto § 6 vieme aspoň nejak pomôcť Matici slovenskej.
Za mňa, ja ďakujem pekne. Všetko. a zároveň by so si dovolil poprosiť vás o podporu, aby sme posunuli uvedený návrh zákona do druhého čítania.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

17.3.2022 o 16:37 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:46

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, ďakujem za predložený návrh zákona. To, čo sme sa dozvedeli, bolo šokujúce, že Matica hospodárila so sumou 1 344 600 euro, a my dnes chceme navýšiť len o 155 400 euro, hoci tie náklady a tá regionálna kultúra vo výške 0 eur, to je na to, čo by mala Matica plniť, to je veľmi malá suma.
Ja by som bol za to, aby sme Matici pomohli výraznejším spôsobom, keďže bolo tu spomenuté, že ten pokles v minulosti bol vo výške 414-tisíc euro, a ako poznám regionálne Matice slovenské, tak viem, že oni tých zamestnancov ani nemajú. Väčšinou je tam riaditeľ plus nejaký dobrovoľník, prípadne upratovačka, a pritom majú vykonávať činnosť, ktorá im náleží zo zákona. Ja som za to, pán poslanec, ak bude toto, tento návrh zákona v druhom čítaní, kľudne by sa mohol aj navýšiť ten rozpočet, ak by to bolo z ministerstva financií prijateľné, a budem rád a podporím tento zákon.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 16:46 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Svrček, po prvé ďakujem za túto iniciatívu. Verím, že neni to jednoduché v tejto vláde, kde ministerka kultúry je... jedno z prvých svojich rozhodnutí definovala vlastne útok na Maticu slovenskú a Slovenské národné noviny. Je úplne hanba, že, že vláda, ktorá nemala vždy problém cez víkend nájsť desiatky miliónov na kadejaké bezvýberové konania v prípade, pamätáme si to pri covide, teraz čítame, ako dobre firmička ide variť guláš na hranice za 1,6 mil., ako keby tam neboli nejaké školské zariadenia, kde vedia za tie peniaze variť kuchárky ten guláš oveľa lacnejšie, ale však to, práve to, že táto vláda dokáže covid a čokoľvek aj migračnú krízu zneužiť na takéto práve trápne veci.
No, ale o to väčšmi, v poriadku, zvyšuje sa o 150-tisíc rozpočet. Matica slovenská určite do budúcna bude potrebovať úplne novú definíciu svojej činnosti. Ja si ju úplne viem predstaviť, ako by jej mohol byť zvorený... zverený absolútne komplexný odkaz alebo starostlivosť o ten odkaz, štúrovský odkaz, všetky, všetky tie prúdy, ktoré tu boli v národnooslobodzovacom boji. Vidíme, že jediný, kto má schopnosť dnes to urobiť, je, je Matica slovenská. O to väčšmi, keď už aj také inštitúcie, ako je RTVS, sa stali obyčajnými hlasnými trúbami pár ľudí, ktorí si to osvojili. Len ľudia musia povinne platiť koncesionárske poplatky. Takže do budúcna treba toto zrušiť a práve týmto opačným smerom posilniť a naozaj urobiť z Matice slovenskej jednu absolútne hrdú inštitúciu, ktorá sa o tento odkaz bude starať a s rozpočtom o jednu nulu navyše.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 16:47 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:49

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ako zrejme viete všetci, pokiaľ ste to zaregistrovali, dostávajú všetky poslanecké kluby pekne vo fólii zabalené Slovenské národné noviny. Kým ešte existovali pred kinosálou tie väčšie kontajnery, tak som tam nezriedka videl tieto noviny priamo vo fólii nikdy neotvorené, celý balík hodené medzi odpad. Ja na rozdiel od mnohých z vás, neviem koľkí okrem mňa čítajú tie noviny každý raz pomerne svedomito, a musím vám povedať, že akokoľvek by som dokázal pochopiť podporu regionálnej kultúry, tak nenachádzam dôvod, prečo by to, čo v tých novinách stojí, a to nielen len nejak vo vzťahu k terajšej vláde alebo k čomukoľvek, všeobecne malo byť dotované z peňazí daňových poplatníkov. Áno, regionálna kultúra, prosím, ale tieto noviny, nechápem, prečo by mali byť hradené daňovými poplatníkmi pri tom, čo šíria, na čom stoja a za čím stoja. Nikoho nenapadne finančne podporovať SME, Týždeň, N-ko, ale možno ani Život či Slovenku. Nechápem, prečo by tieto noviny mali mať výsadné právo, ešte raz hovorím, zohľadnením toho, čo píšu a čo stihli za tie roky, ktoré ich čítam na rozdiel od väčšiny z vás, napísať, aby dostávali finančnú dotáciu.
Naopak, tie noviny nech vychádzajú vtedy, keď si ich budú ľudia predplácať, a tie peniaze, ktoré sa na ne míňajú, nech sa dajú na regionálnu kultúru.
Tento návrh nepodporím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 16:49 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo pán predsedajúci. Miloš, ako starému matičiarovi sa ti chcem poďakovať za tento predkladaný návrh zákona a naozaj podpora Matice slovenskej je tak nízka a tak úbohá, že je to naozaj, sú to také slzy cez plač.
To, že z ministerstva kultúry boli výdavky pre Maticu slovenskú znížené skoro o 0,5 mil. eur, bol to vrchol nekultúry pani ministerky Milanovej. To, že sa týmto zákonom navýši aspoň troška taká kvapka v mori pre Maticu slovenskú o 150-tisíc euro, vítam. Ja si však nedokážem predstaviť, če... (ruch v sále) akým spôsobom by dokázala Matica slovenská vôbec vyžiť alebo nejakým spôsobom vyfungovať z tak biednej sumy. Je to najstaršia organizácia Slovákov nielen na území Slovenskej republiky, ale aj Slovákov, ktorí žijú v zahraničí, a príde mi prinajmenšom komické, trápne a úbohé, ak poslanec vládnej koalície bude prirovnávať Slovenské národné noviny, ktoré vydáva Matica slovenská k plátkom, šmejdom a k takému hnoju, ako je Denník N a podobné zverstvá a podobné hlúposti, a jednoducho aby tieto noviny neboli platené zo štátneho rozpočtu a z peňazí daňových poplatníkov, tak toto mi príde už naozaj totálne cynické a totálne úbohé. Noviny, ktoré sa naozaj majú starať o nejaké obrodenie Slovákov s tým, že určití ľudia nesúhlasia s ich obsahom, to svedčí iba o tom, aký vzťah majú k Slovensku, k slovenskej kultúre, k slovenskej štátnosti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 16:51 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video