60. schôdza

15.3.2022 - 30.3.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.3.2022 o 17:10 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:46

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Na faktické poznámky bude reagovať pán poslanec Ondrej Dostál. Nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2022 o 16:46 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:48

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pánovi poslancovi Šefčíkovi za doplnenie toho, čo som povedal ten obsahový rozmer, ale nebudem na to reagovať, predpokladám, že pán predkladateľ na to zareaguje.
A ja by som zareagoval na to, čo hovoril vo faktickej poznámke pán poslanec Kočiš, keď povedal, že nie je vizuálna pomôcka ako vizuálna pomôcka, a s tým sa nedá nič iné než súhlasiť. Bolo by dobré, keby zákon rozlišoval medzi vizuálnymi pomôckami – dôstojné, nedôstojné, malé, veľké –, obmedzil to nejako, zadefinoval, aké vizuálne pomôcky sa môžu používať, napríklad také vizuálne pomôcky, ako chcel použiť pán poslanec Tomáš, ja by som bol všetkými desiatimi za, aby mohol vystupujúci poslanec v rozprave ukázať nejakú A3, kde má trebárs text väčšími písmenami napísaný alebo tam má nejaký obrázok alebo graf, veď to je úplne, úplne normálne, prirodzené, nijako to nenarúša tú debatu, len, žiaľ, v tom zákone to tak nie je. V zákone je zákaz používania vizuálnych pomôcok, zákaz dokonca vnášania vizuálnych pomôcok do rokovacej sály.
Čiže áno, keby to bolo precíznejšie spracované, nemali by sme tu teraz tieto problémy, rovnako ako ix iných ustanovení, na ktoré sme upozorňovali, že bude s tým problém a je s tým problém. Opakovane sa s tým dejú problémy, ako napríklad pri čítaní pozmeňujúcich návrhov a podobne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2022 o 16:48 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:50

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ak sa na toto pozerá verejnosť, neviem, či na balkóne je aj verejnosť, a v televízii si to pozerajú opatrovateľky, tak sa asi nestačia čudovať. Nestačia čudovať. Pán Dostál, vy končíte v parlamente, odchádzate, aspoň na záver ste sa mohli rozlúčiť takým dôstojnejším spôsobom. My tu riešime platy pre opatrovateľky a vy budete riešiť vizuálne pomôcky len preto, lebo som si dovolil na A3 bez akýchkoľvek iných úprav zväčšiť list Komory opatrovateliek Slovenska a zväčšiť list Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Slovenska. A vy to tu budete v rozprave riešiť a ani slovíčkom sa nedotknete samotnej podstaty tej témy. To fakt myslíte vážne, že toto ľudí zaujíma? Pán Dostál, toto myslíte, že teraz opatrovateľky potrebujú počuť? Že ja som zväčšil ich list na A3?
A, pán predsedajúci, keď vás urazila moja poznámka o arogancii, no tak ja na nej trvám, pretože na jednej strane budete takou malosťou lipnúť na tom, že som ukázal tie listy v podobe A3 formátu, a na druhej strane, keď váš vládny koaličný poslanec nereaguje vo faktickej poznámke na predrečníka, čím jasne porušuje rokovací poriadok, tak hovoríte, že je to v poriadku. A toto je tá vaša malosť a toto je váš, vaša arogancia, ktorú vy predvádzate.
Ale dobre nič už ukazovať nebudem, ale pre istotu sa vráťme k podstate.
Takže ešte raz, pán Šefčík, pokiaľ ste tu hovorili o tom, jak sa vy super staráte o opatrovateľky, tak vám ešte raz prečítam to najpodstatnejšie: "Ako Komora opatrovateliek Slovenska chceme podporiť tento návrh aj kvôli našim členom, členkám, ktorí túto psychicky aj fyzicky náročnú prácu vykonávajú. Vláda Slovenskej republiky ponúka jednorazové odmeny a krátkodobé riešenia. Jednorazová odmena pracovníkov sociálnych služieb v súvislosti s mimoriadnym pracovným výkonom počas pandémie C-19 z pohľadu komory opatrovateliek nebola ani systematickým, ani spravodlivým riešením."
A druhá, teraz vám prečítam z toho listu Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb ešte raz. "Žiadali sme k predmetnej veci stretnutie s premiérom Slovenskej republiky, ale napriek mnohým urgenciám sa premiér touto otázkou nezaoberal a zástupcov našich organizácií neprijal. Mrzí nás to, pretože strany súčasnej vládnej koalície mali zvyšovanie platov opatrovateliek vo svojich volebných programoch a táto vláda to spomína aj vo svojom programovom vyhlásení. Preto vítame a oceňujeme, že si nutnosť zákonného a radikálnejšieho zvýšenia platov opatrovateliek a sestier v sociálnych službách uvedomuje najsilnejšia opozičná politická strana HLAS – sociálna demokracia a na rozdiel od vlády Slovenskej republiky urobila aj konkrétny krok. Jej poslanci navrhujú novelu spomenutého zákona."
Pritom obe tieto organizácie v týchto stanoviskách píšu, že sú apolitickými organizáciami a ide o konkrétny, konkrétnu podporu tohto konkrétneho návrhu zákona. Preto som vám to chcel aj ukázať, aby ste to videli, že to reálne existuje, že ten zákon je proste dobrý, nie je náročný na štátny rozpočet. Tak čo tu teraz budete rozoberať vizuálne pomôcky alebo nie?! Tomu sa venujte, obsahu! Stlačte to tlačidlo a podporte to! Nie je to náročné, je to len prechodné ustanovenie, je to len na tri roky, pretože od roku 2026 ste sľúbili reformu celého sociálneho systému. Ak tá reforma bude vyzerať jak všetky doterajšie, tak to aj tak dopadne. Tak aspoň na tie tri roky to podporte! Oni to chcú! Oni to chcú, ale oni nemajú možnosť predkladať zákony. Tak preto to predkladám aj v ich mene. Tak ako sme v mene Jednoty dôchodcov Slovenska predložili tú mimoriadnu valorizáciu, ktorú, samozrejme, pán Dostál opäť zhodil zo stola. Pokiaľ išlo o drogy, tam šesťmesačná lehota neprekážala ani pánovi Dostálovi, to sme museli riešiť hneď. Ale pokiaľ išlo o dôchodky, tak ste lipli na tej podmienke ako, ako blázni. Teraz, keď potrebujú dôchodcovia zvýšiť dôchodky, tak ste rovno ten zákon museli zhodiť zo stola. Drogy áno, dôchodcovia nie! Toto je vaše správanie, to je tá arogancia.
A ja nehovorím, že musíte, však, však si zoberte, tak prečo neprídete vy s tým nápadom? Tak to predložte vy, keď nechcete, aby to bolo že podporené, opozičný návrh, no tak zoberte a urobte! Len vy to neviete, vy to proste neviete, pritom by sa stačilo len stretnúť s tými opatrovateľkami. Všetko by vám dali, všetko by vám povedali. Nie. Nič. Ale budete tu kecať pol hodiny o vizuálnych pomôckach. Ste normálni? Toto je fakt dôležité? To ste vy, to je tá malosť.
A napriek tomu, že to hovorím, pán Šefčík, opäť na vás apelujem. Zdvihnite ruku, stlačte tlačidlo, podporte aspoň v prvom čítaní, v druhom čítaní si to možno ešte upravte! Však urobte niečo iné! A keď nie, tak potom aspoň tu nerozoberajte vizuálne pomôcky, lebo je to až trápne. Hovorím, pozerajú sa na to verejnosť, pozerajú sa na to tie opatrovateľky. Ony túto debatu sledujú, lebo ich zaujíma. (Reakcie z pléna.) Tak keď sa chcete takto zhadzovať (zaznievanie gongu), tak sa zhadzujte, no tak nech sa páči. Nech sa páči. Ale mohli by ste to aspoň podporiť. Nič iné nežiadam. V mene tých opatrovateliek.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.3.2022 o 16:50 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:55

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán Erik Tomáš, vy sa tvárite, jak keby ste teraz spadli tu jak Majka z Gurunu. Veď ste radili Ficovi do uška a ďalším smerákom, boli ste tam desať rokov, opatrovateľky sa sťažovali aj vtedy. Čo ste to vtedy, keď ste mali jednofarebnú vládu SMER-u, čo ste si nepoprijímali také zákony, aby opatrovateľky boli spokojné?!
A hovorí sa, že hluchým a nechápavým treba ešte raz povedať, tak vám ešte raz zopakujem, že my sa snažíme aj v tejto ťažkej dobe pandémie tie opatrovateľky podporiť. 28. 7. 2021 ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny odmení poskytovateľov sociálnych služieb a zamestnancov v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately za ich nasadenie v druhej vlne pandémie. Šlo na to 31,5 milióna eur. Nárok má 46 463 ľudí. Od začiatku pandémie to bolo k tomuto dňu 136 miliónov eur. 24. 10. 2021 60 miliónov ďalších! Šesťdesiat miliónov eur vyčlenilo ministerstvo práce pre opatrovateľov v obciach a domovoch dôchodcov. 19. 1. 2022 minister práce, sociálnych vecí a rodiny hovorí o tom, že na platy zamestnancov v zariadení sociálnych služieb prispeje štát v roku 2022 o 20 % viac ako minulý rok! To hovorí minister práce. Hovorí aj o tom, že v roku 2021 sa vyplatilo 159 miliónov dohromady. Vyplatilo sa približne 29-tisíc zamestnancom, ktorí, hovoríte, že nás teraz sledujú, v sociálnych službách dve odmeny celkovo vo výške 850 eur.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2022 o 16:55 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:57

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Konečne sa nám plénum zaplnilo, konečne sa tu začalo už aj kričať, čiže sme sa prebrali z letargie, ďakujem pekne, kolegovia.
Čo sa týka vystúpenia pána Tomáša. Áno, súhlasím, že táto rozprava sa nám troška uberá iným smerom, ako by mala ísť, pretože tento zákon by mal byť naozaj iba o rozprave vecnej, možno aj kritickej, ale najmä by sme sa mali baviť o tom, ako chceme naozaj opatrovateľkám, opatrovateľom, ošetrovateľkám, ošetrovateľom v domovoch sociálnych služieb, domovoch sociálnej starostlivosti, denných stacionároch pomôcť uľahčiť ťažkú životnú situáciu, a toto ten návrh zákona predstavuje, o tom tento návrh zákona je.
Čo sa týka používania vizuálnych pomôcok, naozaj, o tomto sa tu baviť nemusíme, je to úplná hlúposť. Čiže skúsme sa, kolegovia, naozaj baviť vecne, skúsme tento návrh zákona buď nejakým spôsobom ešte vyšperkovať, vyprecizovať, poprípade ho úplne zmietnite zo stola, ak máte lepší, kvalitnejší, systematickejší, ale v prvom rade nekritizujte niečo, s čím si dala určitá skupina poslancov námahu, aby to predniesla do pléna Národnej rady Slovenskej republiky, ale je určite jednoduchšie kritizovať, ale oveľa horšie je s niečím prísť.
Stále sa vraciame do dávnej minulosti, vládli ste, nevládli sme, boli ste tam desať rokov, boli ste tam dvanásť rokov, to je absolútne jedno. Každá jedna zodpovedná, transparentná a čestná vláda, o akej rozprávate, by mala riešiť problémy, ktoré sú teraz. Toto je problém akútny. Toto je problém, ktorý sa riešiť musí.
Opatrovateľky a ošetrovateľky, ktoré odchádzajú do zahraničia, sú to väčšinou mladé, zdravé ženy do 50 rokov. Na Slovensku zostávajú iba ženy, ktoré už majú deti odrastené alebo sú tesne pred dôchodkovým vekom, a toto je jednoducho holý fakt, toto je holá realita.
Čiže, kolegovia, bavme sa o tom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2022 o 16:57 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:00

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Tomáš, vidíte, čo sme sa tu dozvedeli, že keď sa nepomáhalo pred desiatimi rokmi, tak sa nemusí ďalších desať rokov a je to v poriadku. (Reakcia z pléna.)
Programové vyhlásenie vlády (zaznievanie gongu) a apelovať, pán poslanec, aby sa dodržiavalo, ako som veľakrát povedal, je pre vládnu koalíciu zdrap papiera, ktorý nepotrebuje napĺňať. Súhlasím s vami, čo sa týka tých vizuálnych pomôcok.
A pri niektorých témach, ja si, vážení kolegovia, osobne myslím, že by mala ísť politika bokom a tu je tá téma alebo toto je jedna z tých tém, kde by sme sa mali zhodnúť a normálne diskutovať. A som rád, že ja jediný tu už nekričím, že tu máme aj iných kolegov a možno pani poslankyňa Cigániková tiež ponúkne nejakú tabletku kolegovi z koalície, aby ho neuchytilo. Zdravie máme len jedno, mali by sme sa šetriť, vážení kolegovia, a tým opatrovateľkám to nepomôže.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2022 o 17:00 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:01

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Tomáš, no vy ste tým vizuálnym pomôckam dopriali viacej času ešte ako ja a ja som vystúpil v rozprave z dôvodu, že som nemohol reagovať faktickou, keďže ste mali úvodné vystúpenie a na to sa nedá reagovať faktickou, inakšie by som sa obmedzil na faktickú poznámku, toto naozaj nestojí za vystúpenie v rozprave.
A ak sa pýtate, že či to verejnosť zaujíma, no ja si myslím, že verejnosť by mohlo zaujímať, keď sa politici správajú pokrytecky. A vy sa správate pokrytecky, lebo najprv schválite zákon, ktorý zakazuje používanie vizuálnych pomôcok, pán prezident vás na to upozorní, že nie je to nevyhnutné opatrenie, vráti vám ten zákon, vy prelomíte prezidentovo veto a teraz sa tu po rokoch budete rozhorčovať, že aké strašné obmedzenia vám dáva rokovací poriadok a že vás pán predsedajúci napomína, že máte rešpektovať obmedzenie, ktoré ste si vy sami schválili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2022 o 17:01 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:02

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pýcha predchádza pád. Ja som počul, ako pán Tomáš hovorí, že HLAS je najsilnejšia politická strana. Ja si naozaj nepamätám, ktorými voľbami strana HLAS prešla, že sa takto titulujete. Chápem, že v tých prieskumoch vám to teraz vychádza, no ako sa hovorí, netreba vlka krájať ešte pred lovom. To som teraz povedal veľmi zle, nevadí. Každopádne vy ste boli doteraz v SMER-e, potom vám to marketingovo vyšlo, že bude lepšie, keď sa odtrhnete, a zrazu ste najsilnejšia strana, ktorá neprešla žiadnymi voľbami (zaznievanie gongu), takže s týmto treba ešte trošku dávať pozor.
A ďalšia vec. Ja keď počúvam všetky tie návrhy, tristo miliónov tu, tristo miliónov tam, tristo miliónov tam, dôchodcom tu, tu-tu-tu-tu-tu, normálne ja žasnem, že za tých dvanásť rokov vašich vlád tu ešte nevzniklo nejaké dôchodcovské a sociálne eldorádo, kde všetci žijú s pätnástymi dôchodkami, kde sa všetci majú skvele, a napriek tomu tu všetci majú také platy, také dôchodky a také dávky, ako majú. A je to asi ako s tými vašimi 13. dôchodkami, ktoré ste desať rokov sľubovali, ktoré boli iba na bilbordoch a na konci ste ich schválili dva týždne pred voľbami ako volebnú korupciu. Takže toľko k tomu. (Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2022 o 17:02 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:03

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Stančík, vy ste taký mladý poslanec a tú spupnosť, ktorú v sebe máte, dokazujete prakticky na každom rohu. Vy ste ani neboli tu počas tej rozpravy, ale ste sa zapojili faktickou poznámkou a aj tak tá faktická poznámka vyzerala, pretože nie ja, pán Stančík, som hovoril, že sme najsilnejšia opozičná strana, nie ja, ale ja som citoval z listu Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb, ktorí konkrétne napísali, že "preto vítame a oceňujeme, že si nutnosť zákonného a radikálnejšieho zvýšenia platov opatrovateliek a sestier v sociálnych službách uvedomila najsilnejšia opozičná politická strana", pán Stančík. Takže mohli by ste to svoje slovo zobrať späť o tej pýche a páde, ale hlavne by ste mali dávať pozor a keď chcete sa k niečomu pripojiť, tak by ste tu mali sedieť a povedať niečo k tým opatrovateľkám a nie, prídete, len aby ste niečo povedali a potom je z toho takáto hlúposť. Ale veď každý sa zhadzuje spôsobom, akým uzná za vhodné.
A, pán Dostál, viete čo? Odchádzate z parlamentu. Ja už vás budem trochu šetriť. Ak máte pocit, že ten zákaz vizuálnych pomôcok riešil to, že nemôžete ukazovať listy v A3 formáte, ak máte naozaj tento pocit, tak mi je vás trochu ľúto. To bolo predsa urobené kvôli tomu, aby tu Matovič nebehal, ja neviem, so striekačkami a nesypal ich na hlavu svojim kolegom a podobne. Váš koaličný kolega to robil. Tak kvôli takýmto prípadom to bolo prijaté a nie kvôli tomu, aby sme listy opatrovateliek ukazovali na formáte A3.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2022 o 17:03 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:10

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. V mene troch poslaneckých klubov – OĽANO, SME RODINA a SAS – týmto podávam procedurálny návrh, aby sa tlače 868 a 874 vypustili z programu tejto schôdze a presunuli sa na rokovanie riadnej schôdze Národnej rady s predpokladaným začiatkom 26. apríla 2022. Ide o dva návrhy ústavných zákonov, návrh skupiny poslancov, ktorým sa, na vydanie ústavného zákona, ktorým sa dopĺňa ústavný zákon č. 254/2006 Z. z. o zriadení a činnosti Výboru Národnej rady na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ (tlač 868), a návrh poslancov na vydanie ústavného zákona, ktorým sa mení ústavný zákon o spolupráci Národnej rady Slovenskej republiky a vlády Slovenskej republiky v záležitostiach Európskej únie (tlač 874).
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.3.2022 o 17:10 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video