60. schôdza

15.3.2022 - 30.3.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2022 o 17:54 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:11

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Na základe dohody troch poslaneckých klubov – OĽANO, SME RODINA a SaS – sťahujem návrh poslanca Národnej rady Juraja Krúpu na prijatie uznesenia NR SR k zmene smernice o uskutočňovaní zahraničných pracovných ciest poslancov NR SR a zamestnancov kancelárie (tlač 959).
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.3.2022 o 17:11 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:30

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Ja chcem informovať členov ľudskoprávneho výboru, že zajtra o 8.30 h bude zasadať výbor, schôdza, bude teda schôdza výboru o 8.30 h v miestnosti č. 149. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.3.2022 o 17:30 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:30

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Ďakujem. Ďakujem za slovo. Pri hlasovaní o tlači 942 ma vykázalo ako neprítomného. Chcel som hlasovať za.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.3.2022 o 17:30 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:30

Jozef Lukáč
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Chcem oznámiť členom výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj, že zasadnutie výboru bude zajtra ráno o 8.00 h.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.3.2022 o 17:30 hod.

PhDr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:45

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Vážený pán spravodajca, vážený pán navrhovateľ, kolegyne, kolegovia, máme pred sebou návrh zákona z dielne poslancov o zmene v sociálnych službách a o doplnení zákona o živnostenskom podnikaní, čiže živnostenský zákon. V tomto zákone je jasne zadefinované a jasne zadokumentované, akým spôsobom by sme sa chceli uberať alebo akým spôsobom by bolo dobré uberať sa k zmene financovania alebo navýšenia platov opatrovateliek, opatrovateľov v domovoch sociálnych služieb, ale aj v mnohých iných zariadeniach sociálnych služieb, ktorých na Slovensku máme naozaj neúrekom, nespočetne, ale ich finančná a personálna poddimenzovanosť je už tak kritickou hranicou dosiahnutá alebo presiahnutá, že nám naozaj hrozí kolaps týchto domovov sociálnych služieb, teda vo všetkých domovoch sociálnej starostlivosti, nemusíme sa baviť o domovoch sociálnej starostlivosti alebo denných stacionároch, ktoré sú celoročáky alebo ktoré sú výlučne orientované len na pobytovú formu, ale musíme sa baviť aj o zariadeniach, ktoré slúžia na formu ambulantnú. Na Slovensku máme obrovský nedostatok opatrovateliek, ošetrovateliek, ktoré aj napriek tomu, že Slovenská republika, úrady práce poskytujú akreditované kurzy v rozsahu 230 až 272 hodín, nie všetky ženy alebo mladé dámy, alebo aj muži, ktorí tieto kurzy absolvujú, odchádzajú nám pravidelne do zahraničia a len nespočetne malé množstvo, bavíme sa zhruba do 10 % týchto absolventov, zostáva na území Slovenskej republiky vykonávať prácu, na ktorú sa buď podujali, alebo ku ktorej boli vo väčšine prípadov donútení tým, že prišli o svoje pracovné miesto alebo o nejakú svoju pracovnú pozíciu, ktorú dlhodobo vykonávali.
Nahradiť 24-tisíc opatrovateliek alebo ošetrovateliek, ktoré máme v zahraničí, najmä v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, ale aj v krajinách Beneluxu, je taká sizyfovská úloha a taká sizyfovská ťažká práca, ale práve tento návrh zákona by mohol sčasti nejaké opatrovateľky, ošetrovateľky presvedčiť alebo nejakým spôsobom možno finančne motivovať, aby sa na Slovensko buď pokúsili vrátiť, alebo aspoň o tomto návrate aby uvažovali.
Ak má naozaj domov sociálnych služieb alebo domov ošetrovateľskej starostlivosti, alebo obyčajná jednoduchá povedzme DS-ka zohnať človeka na pozíciu opatrovateľ, ošetrovateľ, keď riaditeľovi, riaditeľke nejaká osoba, persóna vypadne z tohto kolobehu, tak mnohí si trhajú vlasy a musia veľmi ťažko dumať, akým spôsobom toto miesto obsadiť, pretože táto práca nie je finančne ohodnotená natoľko, aby fyzicky, ale najmä aj psychicky náročnú prácu, ktorú títo zamestnanci domovov sociálnych služieb a domovov sociálnej starostlivosti vykonávajú, by bola ohodnotená. Takže ak naozaj budeme pozerať na príspevok a na financovanie domovov sociálnych služieb v komplexnosti, tak naozaj, ako kolega Tomáš zhodnotil alebo prezentoval tým, ktorí sa tejto problematike čiastočne nevenujete alebo možno vôbec, je to naozaj trojzložkový systém a tento trojzložkový systém je nastavený dosť macošsky, a preto aj tieto domovy sociálnych služieb sú takto finančne poddimenzované a k tomuto potom vlastne prispieva aj tá personálna poddimenzovanosť.
Na Slovensku máme zadefinovaných šesť stupňov odkázanosti a vlastne na základe týchto šiestich stupňov odkázanosti od toho najľahšieho stupňa, čiže od stupňa číslo 2, až po stupeň číslo 6, ktorý je vlastne ten najťažší stupeň odkázanosti, na ktorý sa vzťahuje sociálna služba, ide postupné navyšovanie, čiže od dvojky ideme, v tomto zákone od 0,2, pri trojke sme na 0,45-násobku, štvorka je 0,6, päťka 0,85 a najvyššie navýšenie je pri šestke stupňa odkázanosti na 1,05. Toto navýšenie plus to celkové navýšenie o tých 30 %, ako predkladateľ na začiatku vo svojom úvodnom slove spomenul, je takým maličkým mementom mori, akým spôsobom by sme dokázali týmto, samozrejme, zariadeniam pomôcť a zároveň pomôcť aj tým personálnym zamestnancom, ktorí v týchto zariadeniach pracujú. A naozaj sa bavíme iba o troch rokoch nejakého preklenutia tej najťažšej situácie, pretože ako bolo tiež spomenuté, vláda sľúbila komplexnú a kompletnú reformu sociálneho systému od roku 2026. Po dvoch rokoch vládnutia novej vlády, či už to bola Matovičova, alebo Hegerova, sme sa zatiaľ nedopracovali ani k nejakým základom, ako by táto nová reforma sociálnej starostlivosti alebo celkového sociálneho systému mala vyzerať. Čiže tento zákon ako človek, ktorý naozaj pracuje dlhé roky, teraz momentálne nie, ale pracoval som dlhé roky v domovoch sociálnej starostlivosti v štátnych, ale aj v neštátnom zariadení, môžem povedať, že aj takýmto maličkým krokom vieme pomôcť zlepšiť, skvalitniť a zefektívniť prácu opatrovateliek, ošetrovateliek, ktoré naozaj odchádzajú do toho zahraničia nie preto, aby chceli opúšťať svoje rodiny, ale práve naopak, že sú donútené opúšťať svoje rodiny, pretože z tak nízkeho príjmu, ktoré tieto opatrovateľky, ošetrovateľky majú, je veľmi problematické tú rodinu vyfungovať, ak na dve deti zostane sama, tak radšej obetuje aj tú rodinu, poprosí starých rodičov o tú starostlivosť na tie dva týždne a odchádza vlastne túto funkciu alebo túto činnosť vykonávať hoci len do susedného Rakúska.
Čiže ak chceme naozaj pomôcť a zlepšiť a skvalitniť tento sociálny systém v týchto sociálnych zariadeniach, navýšenie o 30 % v tomto hrubom vymeriavacom základe by nám nespôsobilo ani v štátnom rozpočte žiadne nejaké obrovské trhliny, alebo by štátny rozpočet nejakým spôsobom nezaťažilo, pretože ak sa už v minulom roku alebo aj v roku 2020 našli desiatky až stovky miliónov eur na úplné hlúposti, ktoré boli ničím a nikým neriešené, tak myslím si, že toto je naozaj návrh zákona, ktorý pomáha. A aj ako bolo zo strany predkladateľa spomenuté, tak pravidelné stretnutia s asociáciou poskytovateľov sociálnych starostlivostí alebo aj s komorou opatrovateliek a ošetrovateliek Slovenska, ktoré apelujú a pravidelne sa chceli dopracovať k stretnutiu či už s členmi vlády, alebo či už s premiérom, alebo s mnohými inými inštitúciami, nebolo im to častokrát ani umožnené a jednoducho, ak chceme byť nielen tými ľuďmi, ktorí sú navolení do pléna Národnej rady, aby sa tuná pekne odprezentovali, ale skutočne pomáhali, tak musíme počúvať ten hlas, ktorý tuná je odspodu. A odspodu je to vlastne to zariadenie alebo tie profesie, ktoré túto naozaj veľmi dôležitú a zodpovednú činnosť vykonávajú.
Naozaj tento zákon v žiadnom prípade, nech sme tuná v akomkoľvek, na akejkoľvek sfére alebo na akomkoľvek poli, politickom tričku alebo pôsobnosti, bavíme sa čiste o odbornom zákone, nie je apo... je úplne apolitický a ak kolegovia z koaličných radov sa rozhodnú posunúť tento zákon do druhého čítania, vedia tam určite kolegovia z opozície zapracovať vaše pripomienky, ale naozaj by som vás poprosil, tento zákon nevnímajte ako zákon opozičný, že sa zase budete vyhovárať na nejakú koaličnú zmluvu, že nesmiete hlasovať s opozíciou. To je taký alibizmus, jednoducho pri dobrých veciach tak ako opozícia nemá problém podporiť vládne návrhy zákonov alebo aj teda návrhy zákonov koaličných poslancov, mohli by ste sa skúsiť niekedy odosobniť aj vy. A donekonečna sa vyhovárať na nejakú koaličnú zmluvu príde mi také detinské, komické.
Čiže ja naozaj chcem poďakovať predkladateľom tohto zákona za novelu, teda za spracovanie, ktoré je naozaj na dobro veci a ak budeme spoločne ťahať za rovnaký kus tohto lana, ktoré naozaj nás ťaží a ťahá, pretože populácia na Slovensku nám starne, populácia na Slovensku nám sa uberá takým spôsobom, že musíme podporovať tieto sociálne zariadenia a musíme najmä podporovať ľudí, ktorí majú záujem sa starať alebo chcú zostať sa starať o týchto našich či už rodičov, alebo starých rodičov, pretože spoliehať sa na pracovníkov zo zahraničia, či už z Ukrajiny, alebo z Bieloruska, možno by bolo nejakým riešením, pre nich by tieto peniaze, ktoré títo naši opatrovatelia, ošetrovatelia poberajú, sú celkom lukratívne, ale to je len také krátkodobé riešenie. My musíme hľadať riešenia, ktoré sú dlhodobé, ktoré sú udržateľné, a tento návrh zákona by k týmto udržateľným a najmä praktickým a pragmatickým riešeniam prispel.
Takže ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.3.2022 o 17:45 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:54

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega, ja vám chcem iba poďakovať za podporu tohto zákona.
Vy v tej oblasti sociálnej pôsobíte dlhodobo a aj tak vyzeralo vaše vystúpenie odborné, jasné a som rád, že sa zhodujete na tejto forme dočasnej pomoci opatrovateľkám, pretože vláda sľubuje, že to prejde reformou, celé tie sociálne služby, respektíve ich financovanie, tak uvidíme, ale na tú dobu chcem sa opäť len pridať k tej výzve, odhoďte politické tričká a podporte tento zákon, dajte mu šancu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2022 o 17:54 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Ja len krátko naozaj apelovať na, chcem, tak ako kolega Tomáš, na všetkých kolegov, ktorí naozaj, ako tvrdia, majú sociálne cítenie, čiže v tomto návrhu zákona nehľadajte politiku. Hľadajte len jednoduchú pomoc, ktorá aj keď neprišla možno v minulosti, ale teraz sa o nej chceme baviť alebo môžme baviť, máme na to priestor aj čas a ak naozaj odhodíme alebo odhodíte nejaké svoje predsudky voči, ja neviem, strane HLAS alebo SMER a nebudete sa na to naozaj pozerať ako na predkladaný návrh zákona, ktorý predkladajú bývalí poslanci alebo neviem kto z vládnej bývalej koalície, to je absolútne jedno. Ak máme možnosť a príležitosť riešiť situáciu na tomto mieste a teraz, tak, prosím vás pekne, nepozerajme sa do minulosti, ale skúsme nájsť nejaký konsenzus, nájsť nejakú, nejaký prienik, pretože toto je veľmi pálčivá, veľmi-veľmi ošemetná téma a topánka nás tlačí zatiaľ dostatočne, aj keď vieme chodiť, ale keď táto problematika nebude riešená, tak potom som zvedavý, ako tá chôdza bude vyzerať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.3.2022 o 17:55 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17:56

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda Národnej rady, vážené pani poslankyne, páni poslanci, keďže som neskoro stlačil tlačítko pri faktických na pána poslanca Šefčíka, tak som využil svoje právo ako spravodajcu vystúpiť, ale bude to v limite dvoch minút ako faktická.
Pán poslanec Šefčík často vykrikoval, že tu narábame s desiatkami, so stovkami miliónov mirnix-dirnix. A teraz mu chcem zdôrazniť, aj keď tu nie je, že narába aj on mirnix-dirnix s číslami, pretože dvakrát tu zdôraznil, že v roku 2021, to som si zapísal, bolo dané alebo pridelené pracovníkom v sociálnych službách, to znamená tým, ktorí, či už pobytovým, alebo ambulantným zariadeniam sociálnej starostlivosti, tým pracovníkom, ktorí v nich pracujú, že v roku 2021 dostali 120 miliónov eur a nepamätám si ešte tie nejaké ďalšie. A tiež 40 miliónov eur, tiež nie presne rovných 40, ale boli tam tie, zaokrúhľujem. To znamená, že tiež ho žiadam o matematiku a nejakú reálnu úroveň svojho vystúpenia, pretože ak by to bola pravda, tak tých 46-tisíc zamestnancov, ktorých tu tiež spomínal, pracovníkov sociálnych služieb, v roku 2021 obdržalo súhrnom 160 miliónov eur. To znamená, na jedného pracovníka 3 500 eur ročne. Ak by to bola pravda, verte mi, že nebol by taký hromadný exodus a taký hromadný odchod pracovníkov zo sociálnych služieb, a jednoducho neverím, že na každého z tých 46-tisíc zamestnancov sa dostalo tých 3 500 eur ročne, to sú úplne nezmysly.
Takže opatrne narábajte s číslami, pán poslanec Šefčík, pretože sú nezmyslom tie, ktoré predkladáte.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.3.2022 o 17:56 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:56

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
160.
Hlasovanie zajtra o jedenástej.
Skryt prepis

24.3.2022 o 17:56 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:00

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, len pre istotu, sme pri zákone o spotrebnej dani, hej, z minerálneho oleja. (Prerušenie vystúpenia predsedom.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Áno, spotrebná daň, tlač 921.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Ďakujem pekne, lebo mám tých zákonov viac a... Ďakujem pekne, pán predseda.
Veľmi stručne, tento zákon je vlastne už od podstaty jasný. A je jasný jeho cieľ. Jednoducho chceme znížiť sadzbu spotrebnej dane na motorový benzín a plynový olej, teda motorovú naftu, obe o 20 eurocentov na liter paliva.
Je úplne evidentné, prečo to robíme. Viete dobre, že Slovensko, podobne ako aj iné krajiny čelia obrovskej vlne zdražovania a hore ide už prakticky všetko. Sú vysoké ceny potravín, vysoké ceny energií, ale aj vysoké ceny palív. A možno tí majetnejší občania majú dostatok prostriedkov na to, aby si dovolili aj ten drahší benzín, aj keď aj ich sa to dotkne. Ale neuveriteľne sa to dotkne práve tých nízkopríjmových skupín, a preto im chceme, samozrejme, takýmto spôsobom pomôcť.
Len možno pre informáciu, ceny pohonných hmôt od roku 2020 narástli zhruba o tretinu a kontinuálne rastú i v súčasnosti. Čiže opakujem, zmena je citeľná pre všetky vrstvy obyvateľstva, ale pre tých nízkopríjmových je to už doslova peklo, najmä keď vidíme, čo sa deje v okolitých krajinách.
No a toto nie je vycucané z prsta, opäť, toto riešenie. Ku podobným riešeniam už siahli okolité krajiny. Len pripomeniem, že v Poľsku znížila vláda rovnako daň na pohonné hmoty a v Maďarsku pristúpili k cenovej regulácii. A naozaj z hľadiska porovnania príjmov je Slovensko spomedzi týchto krajín na chvoste. Nie je teda na čo čakať, nie je to nič, čo by nerobili aj iné krajiny, a preto vás chcem požiadať o podporu tohto návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.3.2022 o 18:00 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video