63. schôdza

30.3.2022 - 30.3.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

30.3.2022 o 11:47 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 11:47

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky, ešte pred chvíľkou tu bol, asi odišiel. Dámy a páni, dovoľte mi, aby som v mene skupiny poslancov Národnej rady predložil návrh na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky, ktorý je poverený riadením ministerstva vnútra, ktorý je poverený riadením ministerstva vnútra, a to pánovi Mikulcovi. Chcem zdôrazniť, že tento návrh spĺňa všetky formálne náležitosti. Je podpísaný potrebným počtom poslancov Národnej rady a je riadne odôvodnený, preto neexistuje žiadna prekážka, ktorá by nám mala brániť k jeho prerokovaniu.
Možno budete sklamaní, dámy a páni, ak očakávate, že ako predkladateľ tohto návrhu budem rátať postele alebo budem rátať vydané obedy, večere, raňajky, prípadne ich kvalitu. Možno budete sklamaní a budete očakávať, že budem rozoberať do detailov zmluvy, ktoré ministerstvo vnútra podpísalo za zvláštnych záhadných okolností so súkromnými spoločnosťami. Verím, že páni poslanci, ktorí sa prihlásia do rozpravy, budú mať dostatočný priestor na to, aby predložili odbornú analýzu týchto dokumentov a aj týmto spôsobom preukázali, že tieto zmluvy nemajú žiadne opodstatnenia a že práve naopak sú jasným dôvodom, prečo by mal minister vnútra Slovenskej republiky odstúpiť.
Ešte ale predtým mi dovoľte, aby som povedal niekoľko všeobecných politických poznámok, ktoré patria na pôdu Národnej rady Slovenskej republiky. Z vlastných skúseností ako predseda vlády, ktorý viedol tri vlády, z toho dve koaličné vlády, môžem potvrdiť, že sme veľmi jasne podčiarkovali pri činnosti každého jedného ministra, tak jeho individuálnu zodpovednosť za jeho individuálny výkon, ale rovnako sme podčiarkovali aj jeho zodpovednosť za to, že je súčasťou kolektívu, že je súčasťou vládneho kabinetu, a preto sme rovnako zdôrazňovali, že žiadny minister ani ministerka nemôže mať v prípade vládnej koalície alebo vlády, ktorá je postavená na jednej politickej strane, takú hodnotu, aby kvôli nemu dochádzalo k vládnym roztržkám, aby kvôli nemu dochádzalo k tomu, že sa vládne strany absolútne ignorujú. Viem, že máte na to iný názor, pretože ste mali slávne stretnutie na hoteli Bôrik, kde ste si povedali, že všetko si musíte odpustiť, len aby sa nestalo, že dôjde k zmene vlády a opäť sa dostane k moci opozícia, ktorá mala k dispozícií 12 rokov vládnutie.
Za svoje pôsobenie som odvolal, ak som to dobre rátal, asi 26 ministrov a robili sme to vždy vtedy, keď došlo vo vládnej koalícii k dohode, pretože sme vedeli, že zotrvanie konkrétneho ministra poškodzuje vláde, ale robil som to aj vtedy, keď som nemal súhlas koaličného partnera.
Možno si pamätáte na obdobie roku 2010, kde ku koncu tohto volebného obdobia bolo potrebné sa vysporiadať s personálnymi problémami na ministerstve životného prostredia, ktoré viedli k opakovanému odvolaniu príslušných ministrov, aj napriek teda nesúhlasu koaličného partnera, až to viedlo do roku 2010, napriek platnej koaličnej zmluve, k odňatiu celého rezortu spod politickej kontroly jednej politickej strany a viedlo to k prideleniu tohto rezortu pod politickú kontrolu inej politickej strany. Vždy na konci dňa bol záujem, aby sme zachovali dobré meno vlády Slovenskej republiky a boli sme toho názoru, že nikto nemá takú hodnotu ani kvalitu, aby sme meno vlády a vládnutia obetovali v mene jedného človeka.
Vy ste sa rozhodli ísť inou cestou. Dobre. Hovorí sa, že keď nepriatelia robia chyby, tak by sme ich nemali vyrušovať, ale pripomeniem, že je začiatok rozvratu vládnej koalície, ak navzájom trpíte ministra, ktorého nechcete. Je predsa nenormálne, aby dve vládne strany hovorili, že nepodporia ministra alebo sa zdržia hlasovania v prípade hlasovania o dôvere. Počúvame na chodbách v neformálnych rozhovoroch, že už máme dosť ministra Mikulca, ale čo máme robiť? Čo máme robiť, predsa nedovolíme, aby sa táto vláda rozpadla. Je to vaše videnie sveta a my vám ho neberieme, ale dnes vyzeráte veľmi zvláštne, pretože len preto, lebo nie ste schopní prijať individuálnu zodpovednosť, a preto že máte slabého premiéra, musíte trpieť člena vlády, ktorého už prakticky nikto z vás v tej vláde nechce. Je to váš problém, opakujem. My sme tieto veci riešili veľmi rýchlo a radikálne a chcem aj poďakovať bývalým koaličným partnerom najmä v rokoch 2016 – ´20, pánovi Dankovi a pánovi Bugárovi, že na toto sme mali úplne rovnaký názor.
Vážený pán minister Mikulec, opätovne urobím to, čo som urobil už na predchádzajúcich schôdzach, pokiaľ išlo o vaše odvolávanie a chcem vám ponúknuť seriózny, slušný a solídny odchod. Ja tomu nerozumiem, prečo to nerobíte, ale znovu na začiatku tejto schôdze vás chcem vyzvať, aby ste zvážili, či je dobré, nie pre vašu vládu, pre vašu vládu to nie je dobré, aby ste zvážili, či to je dobré, nie pre vás, lebo ani pre vás to osobne nie je dobré, ale či je to dobré pre Slovenskú republiku, aby ste zotrvali vo funkcii ministra vnútra. Nás nezaujíma, ako to vnímate vo vláde, to je váš vnútorný problém koaličný, do ktorého nás nič nie je. Nás nezaujímajú, pán minister, ani vaše osobné, vnútorné, subjektívne pocity. To sú vaše, do toho nás nič nie je.
Ale nás zaujíma, ako je Slovensko vnímané, a preto si myslíme, že by ste mali odstúpiť kvôli Slovenskej republike. Kvôli dobrému menu tohto štátu v zahraničí, kvôli ľuďom, ktorí na Slovenskú žijú. Pretože ak vás už ani vlastní poslanci nechcú, ale nemôžu hlasovať proti vám. Ako vás potom môže chcieť Slovenská republika? Preto najlepšie riešenie, ktoré by ste mohli prijať, by bolo, keby ste prestali vystavovať vašich kolegov, poslancov vládnej koalície, tejto opakovanej tortúre a prijali by ste solídne riešenie, ktoré by bolo solídne, ktoré by sme určite aj opoziční politici dokázali oceniť. Naviac si myslím, že ste nahraditeľný. Každý z nás je nahraditeľný. Nech nám nepovie vládna koalícia, že nemá k dispozícii jedného človeka, ktorý dokáže v rovnakej, ak nie v lepšej kvalite, zastávať a vykonávať vaše právomoci.
Vážený pán minister, už som vám to povedal niekoľkokrát a poviem vám to znovu. Vy ste nikdy sa nemali stať ministrom vnútra Slovenskej republiky kvôli vašej histórii. Prosím, nečudujte sa nám, že sme upodozrievaví, ale keď sa pozrieme, ako ste sa stavali k štátnemu majetku, ako najskôr príslušník vojensko-branného spravodajstva, potom ako riaditeľ vojenského obranného spravodajstva, tak vždy sme veľmi opatrní, keď vidíme, že máte k dispozícií rozhodovacie právomoci a že dokonca môžete prijímať vážne rozhodnutia, pokiaľ ide o zadávanie firmám priamych zákazok, pretože vaša história je katastrofálna, pán minister.
Viem, že sa na to hneváte, ale musím to povedať znovu pred poslancami Národnej rady Slovenskej republiky. Čo sa dialo na vojenskom obrannom spravodajstve, to ste prihrali svojej rodine. Buď firme svojho otca, firme svojho brata, dokonca ešte aj byt, ktorý mala k dispozícii vaša rodina, ste dali do štruktúry vojenského obranného spravodajstva ako akýsi konšpiračný byt, za ktorý vám vojenské obranné spravodajstvo platilo.
Pán minister, opäť to musíte potvrdiť, to nie je klamstvo. Váš obraz bol tak zlý, že v roku 2012, keď ste chceli odísť do medzinárodných štruktúr do Bruselu, bola to vtedajšia premiérka Radičová, ktorá vám to neodsúhlasila. My máme v rukách toto rozhodnutie ministerky, v tom čase obrany, lebo zastupovala neexistujúceho ministra obrany, a v tom čase aj premiérky, ktorá jasne podpísala, že nesúhlasí s tým, aby minister vnútra, v tom čase riaditeľ vojenského obranného spravodajstva, s takou históriou, s takým nakladaním s majetkom, s takým prístupom k veciam, ktoré sa tam diali, odišiel reprezentovať Slovenskú republiku do zahraničia. Preto nielenže by ste mali teraz odstúpiť ako gesto, normálne politické gesto, vy ste sa nikdy nemali kvôli tomu, ako ste sa správali na vojenskom obrannom spravodajstve, stať ministrom.
Rovnako som presvedčený, že už ste ani nemali byť ministrom, ak ste nastúpili v roku 2020 do tejto funkcie, pretože za tých niekoľko mesiacov alebo možno už dva roky sa zistilo toľko negatívnych informácií o vás, že nemáte žiadne predpoklady ani morálne, ani odborné na to, aby ste vykonávali takúto dôležitú funkciu.
Pán minister, riešili sme vaše odvolávanie na tejto schôdzi najme preto, lebo sa jasne preukázali manipulácie s trestnými konaniami, kde výraznú úlohu zohráva polícia a vy zodpovedáte politicky za políciu. Je neuveriteľné a neudržateľné, že vo vašom prípade je podozrenie zo 100-tisícového úplatku, o ktorom hovorili dvaja svedkovia v čase, kedy neboli ani obvinení, ani v núdzi, neboli to ani udavači. Vo vašom prípade, ale všetko v poriadku. Ste naďalej ministrom vnútra a v iných prípadoch, kde svedčili udavači, boli to nepriami svedkovia. Ľudia končia vo výkone väzby často na 18 mesiacov. No a vyvrcholením všetkého, pán minister, bola ostatná schôdza Národnej rady, kde veľmi jasne z výpovedí tzv. elitných vyšetrovateľov NAKA Čurillu a spol., ktoré boli zaznamenané legálnymi odposluchmi, vyplýva, že ste boli pri všetkom. Predovšetkým ste vedeli o tom, že skupina vyšetrovateľov NAKA ide zlikvidovať, nehovorím fyzicky, ide zlikvidovať, pokiaľ ide o jej funkciu a postavenie, vyšetrovateľku policajnej inšpekcie Santusovú a celý tím Oblúk. Vedeli ste o tom a ste s tým aj súhlasili. Pán minister, už len fakt, že ste dali súhlas prezidentovi Policajného zboru, aby prerušil policajný zásah voči trom udavačom Dömötörovi, Zemanovi a Petrovi, vďaka čomu ušli títo udavači. Jeden dokonca do Chorvátska, kde požiadal o politický azyl, je niečo tak škandalózne, že aj keď ste teda nastúpili do funkcie ministra vnútra, hoci ste vôbec nemali nastúpiť, tak ste mali po niekoľkých mesiacoch z tejto funkcie odísť.
Dnes máme na stole, pán minister, nové dôvody, pre ktoré musíme podávať návrh na vyslovenie nedôvery vám ako ministrovi vlády, ktorý vykonáva funkciu ministra vnútra. Nepochybne ťažkého rezortu. Ja rešpektujem každého jedného, kto má odvahu, kvalifikáciu a predpoklady sa postaviť na čelo takéhoto náročného rezortu a znovu chcem pripomenúť, nie je moja úloha, pán minister, aby som teraz urobil odbornú analýzu dohôd, ktoré ste podpísali v rezorte ministerstva vnútra so súkromnými spoločnosťami. Dohôd, ktoré majú smerovať k riešeniu krízy spôsobenej príchodom veľkého počtu ľudí z Ukrajiny z dôvodu vojnového konfliktu. Verím, že páni poslanci, ktorí vystúpia po mne, túto úlohu splnia.
Pri týchto zmluvách a hovoríme o týchto zmluvách aj v odôvodnení návrhu, vidím dva druhy zlyhaní. Prvým druhom zlyhania, pán minister, je zlyhanie morálne a to spočíva v dvoch faktoroch. Ja by som vám veľmi rád chcel povedať, pán minister, a, prosím, opäť to berte ako politologickú poznámku, nie ako poznámku ješitnú alebo osobnú. Veľmi rád by som vám chcel vytknúť stranícky klientelizmus, ale nemôžem, lebo OĽANO ako strana neexistuje. Prosím, toto je tiež niečo, čo sme ešte nezažili, že nemôžeme pomenovať to, čo je typický stranícky klientelizmus, stranícky klientelizmus, lebo OĽANO ako strana nie je. Skúste ísť na centrálu OĽANO. Ja som doteraz nevidel jednu fotografiu delegátov nejakého snemu, zjazdu, nejakej štruktúry. Ja netuším, ako fungujete. Fungujete asi ako nejaká sekta. Neviem, ako to máte vo vnútri. Je to vaša vnútorná vec, ale jedno je isté, že strana, ktorá má najviac poslancov Národnej rady v Národnej rady Slovenskej republiky, neexistuje. Takéto niečo sme nezažili v modernej histórii Slovenska a pravdepodobne ani nezažijeme.
Preto keď hovoríme o morálnom zlyhaní, pán minister vnútra, nemôžem hovoriť o straníckom klientelizme, ale budem hovoriť o premiérskom klientelizme. Budem hovoriť o klientelizme, ktorý je veľmi typický pre vás v OĽANO, pretože strana nie ste, tak si tie kšefty vybavujete individuálne. Je to presne to isté, čo ste urobili pri nákupe testov, keď sa k obrovským zákazkám na priamo dostala malá trnavská firma preukázateľne napojená na vtedajšieho premiéra, na pána Matoviča. Preukázateľne. Nechcite, prosím, aby sme teraz robili SMER testy alebo Fico testy. Ak by moje deti chodili do školy, ktorej majiteľom je človek, ktorý dostal takúto zákazku a ešte by aj moja manželka sedela v nejakých dozorných alebo neviem akých radách v tejto spoločnosti, tak už dnes by som tu určite nemohol stáť, pretože to by spôsobilo v tejto krajine revolúciu. A ten premiérsky klientelizmus pokračuje, ten problém spočíva v tom, pán minister, že podpísali ste zmluvy s firmami, kde je preukázateľné napojenie na predsedu vlády Slovenskej republiky pána Hegera. A vy ste tú špinavú robotu urobili, niekto došiel za vami a povedal, takto to bude a inak to nemôže byť. Čiže morálne zlyhanie spočíva v tom, že na individuálnej báze si vaši premiéri robia kšefty, ktoré sú jasne preukázané a poprepájané s konkrétnymi osobami a dnes, bohužiaľ, vy ste sa stali obeťou týchto kšeftíkov vašich premiérov.
To morálne zlyhanie má však aj druhý rozmer a to je rozmer, že využívate, pán minister, vy, a vaši ľudia v OĽANO, krízy, nešťastie a obrovské problémy na obohacovanie sa. Dokázali ste urobiť neuveriteľne nevýhodné zmluvy pri nákupe napríklad testov. A teraz na nešťastí ľudí, ktorí utekajú z Ukrajiny, ste sa rozhodli, že si urobíte taký ten klasický premiérsky kšeftík, veď predsa je mimoriadna situácia, nemusíme urobiť žiadne verejné obstarávanie a na priamo to niekomu dáme, ani nebudeme zisťovať, kto je to, čo je to a či náhodou niekedy na povrch nepríde to, čo vyšlo.
Bohorovnosť, pán minister, a to hovorím nielen vám, to hovorím všetkým ministrom vašej vlády, je najhoršia politická vlastnosť. Ak si myslíte, že ste predurčení a že v mene nejakého boja proti korupcii si môžete dovoliť čokoľvek a ste úplne bohorovní, toto je sebalikvidačná cesta a opäť by som mal použiť pravidlo, že keď nepriateľ robí chyby, tak ho nevyrušujme, ale nedá mi, aby som túto pripomienku nepovedal.
Okrem morálneho zlyhania, pán minister, musíme konštatovať aj zlyhanie odborné. Pán minister, bol by som rád, pretože vidíme, že sa pripravujete na nejakú odpoveď a na nejaké vystúpenie, môžte mi, prosím vás, povedať, že keby došlo k takej situácii a verím, že taká situácia nikdy nenastane, že bude treba dať dohromady 3-tisíc slovenských vojakov a týchto 3-tisíc slovenských vojakov bude treba sústrediť na malé územie niekde na území Slovenskej republiky. Dobre, poďme teraz si predstaviť nejakú teoretickú situáciu, že tak sa vyhrotí napätie, že bude potrebné posilňovať východnú hranicu, tak bude treba do priestoru jedného okresu niekde dať dohromady 3-tisíc vojakov. A chcem túto odpoveď od vás počuť. To im objednáte v Bratislave gastrofirmu, aby im posielala obedy, ja tomu jednoducho nerozumiem. Pýtam sa, ak má táto krajina 16-tisíc vojakov, súhlasím, nie je to váš rezort, pán minister, ale pýtam sa, že teda ako to teda funguje v tomto štáte. Ja predpokladám, že keď niekde 3-tisíc vojakov sa sústredí, tak majú nejaké poľné kuchyne a predpokladám, že sú si schopní aj navariť a pripraviť to, čo potrebujú. Tak snáď nebudete volať do Bratislavy nejakej drahej firme, že, prosím vás, poďte tam, budete variť slovenským vojakom.
Ak máte k dispozícii 16-tisíc vojakov, ak máte k dispozícii 22,5-tisíc policajtov, prepáčte, pán minister, mám teraz počty z môjho obdobia, ak sú tam nejaké rozdiely, tak teraz sa nemusím okolo toho naťahovať. Ak máte k dispozícii 4,5-tisíc hasičov profesionálnych a máte k dispozícii 35-tisíc použiteľných dobrovoľných hasičov, lebo tých hasičov je v podstate viac ako 35-tisíc dobrovoľných, načo v tejto situácii bolo treba podpísať amorálne, individuálne, klientelistické, stranícke kšeftíky, toto teda nech mi niekto vysvetlí. Odpoveď u mňa a u mojich kolegov v SMER-e je, lebo ste bohorovní a si myslíte, že si to môžete dovoliť a že vám to nikto nikdy nebude vyčítať. Ale tu ste sa prepočítali, pán minister.
Je taká organizácia, ktorá sa volá Proti korupcii, prepáčte pani Petková, Zastavme korupciu. My sme vždycky Zastavme korupciu vnímali ako stranícku bunku vládnej koalície, súčasnej vládnej koalície, a na tomto názore nemôžeme nič zmeniť. Ale keď už Zastavme korupciu, pani Petková vás vyzýva, aby ste odstúpili, vaša stranícka bunka to hovorí. Ak táto organizácia poukazuje na vážne zákonné zlyhania, ktoré ste mali pri realizácii týchto dohôd, tak už len toto by vám malo zapnúť tú sviečku v hlave a mali by ste si povedať, že aha, tak tu už niečo nie je v poriadku, tak ako sa hovorilo v minulosti, s kostolným poriadkom.
Pán minister, mám na vás niekoľko aj odborných otázok, ktoré chcem jednoducho počuť. Máte záchrannú brigádu – Bratislava, Malacky, Humenné a máte k dispozícii dva modely po 500 miest, kde môžete v priebehu 24 hodín vytvoriť funkčné miesto pre 1 000 ľudí, kde môžete ich ubytovať, kde sa môžu títo ľudia sprchovať, kde títo ľudia sa môžu stravovať. Dobre, použili ste časť, ak mám správne informácie, na covid stany, no ale medzi tým bolo treba tento problém riešiť, že nenechám to tak. A pokiaľ viem, tak naďalej v Humennom je minimálne 400 miest tejto kapacity k dispozícii. Chcem sa spýtať, pán minister, prečo nebolo možné zabezpečiť to varenie z kapacít, ktoré máte v Sečovciach, ktoré máte v Humennom a ktoré máte na Šírave. Toto mi naozaj vysvetlite. Prečo sa to nemohlo urobiť tam, kde máte konkrétne kapacity? Vy ste to jednoducho nechali tak, lebo bolo treba urobiť kšeftík a verili ste, že vám na to nikto absolútne nič nepovie.
Chcel by som na tomto mieste, dámy a páni, povedať, že treba poďakovať aj na Národnej rade Slovenskej republiky ľuďom, ktorí sa doslova do minúty postavili na hraničnú čiaru. Opäť sa potvrdilo, že keby nezabrali dobrovoľníci, keby nezabrali mestá a obce, keby nezabrali občianske združenia, tak máme jednu ďalšiu veľkú katastrofu. Tak ako zabrali mestá a obce v súvislosti napríklad s testovaním, pretože bez nich by ste nedokázali urobiť absolútne nič.
A vy namiesto toho, aby ste prišli medzi nich a povedali, tak poďme vás koordinovať, lebo to robíte, dobre to robíte, veľmi vám ďakujeme, aké peniaze potrebujete, potrebujete nejakú pomoc technickú, chcete tu nejakých hasičov dobrovoľníkov, policajtov, poďme na tomto spoločne pracovať, tak ste ich vyhnali. Vyhnali ste ich a teraz sa hráte na to, že vy to celé organizujete a výsmechom toho celého je to, že máte na to nejakú zmluvu s nejakou súkromnou firmičkou, ktorá organizuje svadby, párty a večerné eventy a plus máte, samozrejme, zmluvu s gastrofirmou, o ktorej som už hovoril.
Pán minister, mám ešte jednu vážnu výhradu, a to je odborné zlyhanie. A táto výhrada sa týka toho, že či vy vôbec viete, pán minister, čo všetko prešlo cez hranice z Ukrajiny na Slovensko. Kto sleduje situáciu na Ukrajine a, prosím, nech to teraz nevyvolá nejakú búrku nevôle, tak musí potvrdiť, že boli poprepúšťaní väzni z výkonu trestu odňatia slobody a týmto ľuďom boli bezbreho porozdávané zbrane. Aké máme garancie, že časť týchto ľudí neprekročila v rámci migračnej vlny hranice Slovenskej republiky? Kto kontroloval ich batožiny a autá? Čo keď po ťažkých súbojoch, ktoré naša polícia zvádzala v ´90 rokoch, aby odstránila štruktúry organizovaného zločinu, ktoré tu vypaľovali podnikateľov, sa nám tu v priebehu pol roka objavia ďalšie nové skupiny organizovaného zločinu, lebo bez problémov si tie zbrane, ktoré sa tam navážajú v miliónových maržách na Ukrajinu, mohli dostať na územie Slovenskej republiky. A títo ľudia vedia, ako sa robí organizovaný zločin.
Čiže vy ste zlyhali odborne, pán minister, preto, lebo máte všetky kapacity, aby štát zvládol to, čo ste dali súkromným firmám. A zlyhali ste odborne aj preto, lebo vystavujete túto krajinu možnosti opakovaného výskytu organizovaného zločinu, tentokrát z prostredia ukrajinskej mafie.
Dámy a páni, chcem poprosiť kolegov poslancov Národnej rady, aby venovali pozornosť rozboru zmlúv, pretože aj to dnes musíme predniesť. Ale ako predseda strany aj s tým, čím som prešiel za posledných 30 rokov v politike, som považoval za podstatné vystúpiť skôr takto rámcovo a jasne.
Pán minister, ak neprijmete dobre mienenú radu odstúpiť, fakt by ste dobre urobili, tak nemôže nič iné urobiť, len požiadať Národnú radu Slovenskej republiky, aby po rozprave hlasovala a vyslovila ministrovi vnútra Slovenskej republiky pánovi Romanovi Mikulcovi nedôveru.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.3.2022 o 11:47 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 12:14

Igor Hus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, dovoľte, aby som ako určený spravodajca predniesol túto správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, tlač 962, vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady pridelil návrh skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi na prerokovanie všetkým výborom okrem mandátového a imunitného výboru, výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, výboru pre európske záležitosti, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu do určeného termínu konania schôdze Národnej rady. Zároveň určil, aby výbor pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor pripravil na schôdzu Národnej rady správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch.
Predložený návrh prerokovali: 25. marca 2022 ústavnoprávny výbor, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti, výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj. 30. marca 2022 výbor pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport, výbor pre obranu a bezpečnosť. Uvedené výbory neprijali uznesenie z dôvodu, že predložený návrh uznesenia nezískal potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov.
Zahraničný výbor, výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny, výbor pre financie a rozpočet, výbor pre kultúru a médiá, výbor zdravotníctvo a výbor pre sociálne veci o predmetnom návrhu nerokovali, pretože neboli uznášaniaschopní.
Správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov prerokoval výbor pre obranu a bezpečnosť na 68. schôdzi 30. marca 2022. Podpredseda výboru pre obranu a bezpečnosť Peter Pčolinský, poverený riadením výboru predsedom výboru, ma poveril, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a poslancov Marcela Mihalika, Jána Benčíka a Annu Zemanovú, aby plnili úlohu spravodajcov spoločne so mnou.
Ďakujem, skončil som, otvorte rozpravu, prosím.
Skryt prepis

Vystúpenie

30.3.2022 o 12:14 hod.

Mgr.

Igor Hus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 12:14

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som vám predložil stanovisko vlády Slovenskej republiky k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky vláda Slovenskej republiky nepovažuje za opodstatnený ani v jednom spomínanom bode. Z pohľadu vlády preto ide iba o jeden z mnohých pokusov o odvedenie pozornosti od všetkých činností súvisiacich s riadením štátu v čase bezprecedentnej situácie ako vojna na Ukrajine a jej vplyv na Slovensko bezpochyby je.
Obsahová kvalita predkladaného návrhu poukazuje nanajvýš na nízku argumentačnú úroveň jej spracovateľa, ale, naopak, veľmi vysokú mieru populizmu. Od prvého dňa vypuknutia konfliktu boli na všetkých hraničných priechodoch prítomné útvary ministerstva vnútra, krízové riadenie a okresné úrady spolu s Policajným zborom a Hasičským a záchranným zborom a postupne sa k nim pripájali aj zložky iných rezortov. Tu treba zdôrazniť, že poslankyňa za HLAS pani Saková ešte ako ministerka vnútra odsúhlasila prípravu tzv. pohotovostného plánu pre zvládnutie príchodu vysokého počtu nelegálnych migrantov na vonkajšiu hranicu Slovenskej republiky s Ukrajinou.
V novembri 2021 sa uskutočnilo cvičenie, ktorého sa zúčastnili zástupcovia Úradu hraničnej a cudzineckej polície, Prezídia Policajného zboru, Migračného úradu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, sekcie krízového riadenie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Ministerstva obrany Slovenskej republiky, Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance a Frontexu. Z celkového hodnotenia agentúry Frontex vyplynulo, že pohotovostný plán je koncipovaný veľmi dobre. Pripomienky a problematické oblasti, ktoré agentúra k zvládaniu náporu migrantov mala, sa začali na základe pokynu ministra okamžite odstraňovať. Na zvládanie prípadného návalu migrantov totiž existoval situačný plán z roku 2018, ktorý sa z dnešného pohľadu zdá byť naozaj smiešny. Rátal totiž s príchodom približne 600 ľudí. Pri revidovaní situačného plánu začiatkom roka 2022 sa za súčinnosti Migračného úradu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru a ďalších partnerov rátalo s počtom 40 000 utečencov. Ďalšie plány v gesciách zodpovedných sekcií ministerstva vnútra boli taktiež vypracovávané za vlád súčasných predkladateľov návrhu.
Je teda absurdné odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca za niečo, čoho autorom sú predkladatelia návrhu. Žiadna iná vláda v histórii samostatného Slovenska nečelila vo svojom funkčnom období takým obrovským výzvam. Prvé dva roky boli poznačené bojom s pandémiou covid-19, na ktorú nebol pripravený žiadny štát, ktorá zamestnala vo výraznej miere všetky štátne orgány. Aj z tohto dôvodu nemohlo prísť k skoršiemu revidovaniu krízových plánov na situácie, ktorým čelíme v súčasnosti.
Pri zabezpečovaní potrebných materiálno-technických komodít pre utečencov a operujúce zložky štátu v takejto krízovej situácii bola kľúčová okamžitá pomoc. Ani v jednom z medializovaných prípadov nedošlo k zneužívaniu právomoci verejného činiteľa, korupcii či klientelizmu, aj keď vláda Slovenskej republiky rozumie, že pre opozičných poslancov, ktorí roky tieto praktiky využívali vo svoj prospech, je to nepredstaviteľné. Tu je taktiež nutné uviesť, že rozhodnutiu zazmluvniť súkromné firmy na výpomoc s koordináciou utečencov na území Slovenskej republiky, teda nie na prevzatie riadenia utečeneckej krízy, ako je to populistami prezentované, predchádzalo preverenie si všetkých možností, či je štát schopný tieto komodity a služby zabezpečiť vo vlastnej réžii. Keďže štátne kapacity v danom čase a mieste dosiahli svoje limity, po starostlivom zvážení sa pristúpilo k takémuto kroku.
Vláda Slovenskej republiky je toho názoru, že predkladatelia návrhu majú dostatočné skúsenosti s pojmami ako rámcová zmluva, a preto je oháňanie sa zmluvou v hodnote dva a pol milióna eur, tak ako je to uvedené v odôvodnení, mimoriadne zavádzajúce. Všetky zmluvy, vrátane tých rámcových, sú okamžite zverejňované v Centrálnom registri zmlúv aj napriek tomu, že na základe vyhlásenia mimoriadnej situácii by sa toto zverejňovanie mohlo odsunúť na neskôr. Aj týmto krokom štát dokazuje, že nemá čo skrývať, pretože každý krok je v súlade so zákonom a morálnymi princípmi. Zo strany predkladateľov vyznievajú mimoriadne cynicky a výsmešne ich vyjadrenia na adresu mimovládnych organizácií, pričom si spoločnosť iste pamätá postoj predkladateľa návrhu Roberta Fica k subjektom tretieho sektora, ktoré neraz označoval za strojcov nepokojov na Slovensku platených Georgerom Sorosom. Aj to poukazuje na jeho bezcharakternosť a odpornú snahu robiť si na tejto situácii svoj vlastný politický marketing.
Vláda Slovenskej republiky vníma návrh poslancov, návrh skupiny poslancov len ako ďalší trápny a slabý pokus vytĺkania politického kapitálu, zneužívanie tragédie, ktorá sa na Ukrajine deje, a v neposlednom rade rozosievanie nenávisti spoločnosti v podporovaní závadných naratívov smerom k podkopávaniu suverenity Slovenskej republiky len na účel opätovného získania moci a pokračovania v budovaní mafiánskeho štátu. Štátu, v ktorom sa každá služba a každé rozhodnutie dalo kúpiť podľa vypracovaného korupčného cenníka. Vláda Slovenskej republiky preto nesúhlasí s návrhom opozičných poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, aj naďalej mu dôveruje v spôsobe riadenia utečeneckej krízy.
S poukazom na uvedené skutočnosti vláda Slovenskej republiky nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

30.3.2022 o 12:14 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:26

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda, za slovo.
Vážené dámy, vážení páni, pán poslanec Fico, že vám nie je hanba! Že vám nie je hanba! Jediný, kto nielen pandémiu, ale aj celú túto utečeneckú krízu zneužíva na svoje obohatenie a vo vašom prípade je to obohatenie v zmysle nejakých lacných politických bodov, ste vy. V podstate ste povedali, že nepôjdete do hĺbky, a teda vás nezaujíma celkom to, čo je v tých zmluvách, lebo sám asi ste zistili, že v tých zmluvách nenájdete nič, čo by bolo v rozpore so zákonom, že tam nenájdete nič, čo by sme porušili, tak ste, samozrejme, sa vrátili k mnohým tým veciam, ktoré ste tu už dávno rozprávali na mnohých vašich pokusoch o moje odvolanie. Ja to rešpektujem, je to vaše právo, samozrejme, ste v opozícii a tvárite sa dnes, že vaša zodpovednosť nie je žiadna, ale to sa mýlite. Pán poslanec Fico, vaša zodpovednosť a zodpovednosť aj vašich kolegov, ktorí tu dvanásť rokov drancovali Slovenskú republiku, tu bude vždy.
Spomenuli ste moju históriu, ale, pán Fico, veď tú históriu máme každý nejakú, tá vaša tiež nie je zrovna nejakým spôsobom optimálna a to si, to si povedzme veľmi, veľmi úprimne a ja sa nebudem vracať k mnohým tým bludom, ktoré ste tu už dávno šírili, ktoré stokrát boli vyvrátené a stokrát som vám na ne odpovedal a dokonca na rozdiel od vás ja môžem vo vzťahu k mojej histórii hovoriť aj o meditórnych rozhodnutiach orgánov činných v trestnom konaní, ktoré ste zneužívali vy v tom čase. Vy ste zneužívali orgány činné v trestnom konaní na to, aby ste umlčali ľudí, ktorí poukazovali na vaše zlodejiny a vy to veľmi dobre viete.
Nebudem sa vracať ani k tomu, čo ste tu spomínali o nejakej manipulácii trestných konaní, ktoré takisto absolútne nesedí s tým, čo je realita a takisto to veľmi dobre viete a niekoľkokrát vám to už bolo vyvrátené, aj tie klamstvá, ktoré ste tu šírili, ale nebudem, nebudem to teraz komentovať, pretože predmetom tohto odvolávania je utečenecká kríza.
To, čo sa udialo na Ukrajine 24. februára, že Putin napadol Ukrajinu, je bezprecedentné a ja naozaj nepoznám jednu krajinu, kde by opozícia takým nechutným spôsobom zneužívala to, že odtiaľ utekajú ľudia za bezpečím. Ale ja viem, však rozumiem tomu, že tam máte mnohých ľudí, ktorí Rusko velebili, ktorí možno aj dodnes sú presvedčení o tom, že to tak nie je, ale to nechám na posúdení občanov Slovenskej republiky, aby sa s tým vysporiadali, aby si utvorili o tom svoj vlastný obraz. Ale vy ste tí, ktorí zneužívate nešťastie druhých ľudí prichádzajúcich na Slovensko a využívate to preto, aby ste si urobili lacné politické body.
Keď hovoríte o tom, že vidíte zlyhanie v mojom konaní alebo v konaní ministerstva vnútra v prenesenom význame v dvoch rovinách a to teda v morálnej. No vy ste to vysvetlili na tom, že v podstate ste mi dali za vinu všetko do minulosti, nie teda mne, ale spojili ste to so stranou OĽANO. Ja vám môžem, môžem vás ubezpečiť, že strana OĽANO je legitímna politická strana a na rozdiel od vás sú to ľudia, ktorí sú naozaj a majú v DNA boj proti korupcii, čo o vás sa nedá povedať. Lebo vy napriek tomu, že sa môžte považovať za stranu a možno dlhoročne pôsobiacu, tak vy ste tí, ktorí s korupciou máte dlhoročné skúsenosti.
Ak hovoríme o nejakom zlyhaní odbornom, tak dovoľte mi pár faktov. Od začiatku vzniku utečeneckej krízy pôsobili na hraničných prechodoch a, samozrejme, aj v blízkosti hraničných prechodov všetky zložky štátu. Od Policajného zboru, Úradu hraničnej a cudzineckej polície, finančnej správy, cez všetky zložky ministerstva vnútra, teda Hasičský a záchranný zbor, mali sme tam, samozrejme, k dispozícii aj iné útvary polície práve preto, aby sme monitorovali aj podozrenia z toho, či nebude dochádzať k pašovaniu ľudí alebo možno aj zbraní. Čiže môžem vás ubezpečiť na vašu otázku, ktorú ste mi dali na záver, pán Fico, či Slovenská republika vie, čo prechádza cez ukrajinskú hranicu, áno, vie to veľmi dobre. Každý, kto prechádza cez ukrajinskú hranicu, je, musí prejsť cez Schengenský informačný systém a, samozrejme, aj cez databázy, ktoré má Slovenská republika. Vy to veľmi dobre viete. Napriek tomu to zneužívate len preto, aby ste si vytvorili lacné politické body. Je to nechutné, pán Fico. Nechutné je to, čo robíte.
Slovenská republika od začiatku manažuje krízu utečencov a nie, nikdy sa nezbavila zodpovednosti a nikdy neodovzdala riadenie tejto krízy žiadnej súkromnej firme, ani malým firmičkám, ako ste ich nazvali. Slovenská republika vytvorila všetky štruktúry, ktoré k tomu potrebuje, aby riadila túto krízu a naozaj ju riadi, je to pod gesciou nielen Hasičského a záchranného zboru, ale aj ostatných zložiek integrovaného záchranného systému a, samozrejme, a ja to chcem aj tu povedať dnes, obrovskou mierou nám pomohli dobrovoľné organizácie. Áno! Za to im patrí úprimná vďaka, pretože odviedli na hranici, odviedli aj vo vnútrozemí mnohí, úžasnú prácu a za to ja im tu dnes naozaj úprimne chcem poďakovať, pretože, áno, zvládame to aj s ich pričinením a častokrát zo začiatku možno tie procesy nefungovali úplne ideálne, ale to nefunguje nikde a nikdy to úplne ideálne fungovať nebude. Dobrovoľnícke organizácie, ktoré boli od začiatku zapojené, boli zapojené aj do spôsobu riadenia, do koordinácie, do toho, aby boli zapojení priamo, aby dostávali informácie. Áno, toto sa možno nejakú dobu vylaďovalo a dnes to funguje, dnes to funguje bez väčších problémov a ja som rád, že tieto organizácie mnohé z nich máme zaradené a pomáhajú nám aj vo veľkokapacitných centrách v Michalovciach, v Humennom a ďalších.
Štáby, ktoré boli vytvorené pod ústredným krízovým štábom, zasadajú na operačnej úrovni 24/7 v Sobranciach a sú zložené zo zložiek štátu, samozrejme, aj za prispenia dobrovoľníckych organizácií tak, aby sa koordinovali. Štáb na strategickej úrovni v Bratislave pod vedením viceprezidenta Policajného zboru takisto 24/7 rieši problémy a je zložený zo zložiek štátu a je v gescii Policajného zboru a Hasičského a záchranného zboru a, samozrejme, nad ním je ústredný krízový štáb a vláda. Štát neodovzdal riadenie migračnej krízy nikomu, ale využil vzhľadom na to, že v určitých momentoch sme došli na limity tohto štátu a to práve preto, že za dvanásť rokov ste nevenovali pozornosť civilnej ochrane, krízovému riadeniu absolútne žiadnu.
Krízové riadenie bolo dlhodobo poddimenzované nielen finančne, personálne, absolútne nedostatočne pripravení ľudia na mnohé situácie. Nebol zabezpečený ich výcvik, ich tréning, nič a zrazu dnes vy tvrdíte, že zlyhalo krízové riadenie. Nie. Krízové riadenie nezlyhalo, ale došlo na svoje limity a práve v tom momente, keď došlo na svoje limity, tak áno, sme využili aj súkromnú firmu, ktorá má bohaté skúsenosti s obrovským množstvom ľudí, pretože tu si treba naozaj úprimne povedať, že napriek tomu, že migračná kríza nie je festival, ale čo sa týka počtu ľudí, tak áno, tieto firmy mali skúsenosti s riadením obrovského počtu ľudí. A v tej celej schéme riadenia migračnej krízy, ako ju riadi štát od začiatku, tak súkromná firma bola využitá len na pomoc pri organizovaní činnosti veľkokapacitného centra v Michalovciach. A toto chcem zdôrazniť, že klamstvá, ktoré tu šírite, ktoré sa šíria v posledných dňoch o tom, že štát odovzdá riadenie migračnej krízy súkromným firmám, je absolútna lož. Štát neodovzdal nič, len využil súkromné firmy na základe legitímneho a transparentného zmluvného vzťahu na to, aby zabezpečili chod veľkokapacitného centra v Michalovciach. A to práve preto a vy ste spomínali, že máme brigádu v Humennom, máme brigádu v Malackách, všetky tieto veci, pán Fico, my, samozrejme, vieme a všetky tieto zložky štátu boli využité. Vzhľadom na to, že stany, ktoré boli zabezpečované v predchádzajúcich obdobiach, boli využité a použité, áno, modul dočasného ubytovania bol okamžite rozmiestnený v Humennom a poskytuje ubytovanie pre 350 ľudí, no ale ďalšie neboli. A keď sme chceli zabezpečiť naozaj adekvátne podmienky utečencom, ktorých sme museli z hraníc dostať do lepších podmienok, pretože infraštruktúra na hraničných prechodoch nedovoľuje také množstvá ľudí zvládať v adekvátnych podmienkach, no tak sme potrebovali, aby sme, potrebovali sme ďalšie stany, ďalšie platformy, ďalšie technické zabezpečenie.
A keď si pozriete tú zmluvu a jej finančné plnenie, pretože je rozdiel rámcová zmluva a vy to veľmi dobre viete, že rámec je rámec, ale dôležité je plnenie a keď si pozriete to plnenie, tak
74 % z toho plnenia tvoria materiálno-technické zabezpečenie a 24 % personál.
To, čo sa dokázalo dosiahnuť a bolo to konsenzuálne spoločné rozhodnutie štábu, ktorý zasadal v Sobranciach, áno, aj za mojej účasti, za účasti ministra dopravy, za účasti Úradu vlády a boli tam, samozrejme, aj dobrovoľnícke organizácie, bolo konsenzuálne dohodnuté a súhlasne stanovené, že pôjde takýmto systémom. To isté padlo aj na tom štábe, otázka, či niekto z prítomných môže odporučiť niekoho, kto by to v tak krátkom čase, vzhľadom na to, že sme mali mimoriadnu situáciu aj máme, dokázal zabezpečiť. A áno, došlo potom k odporučeniu firmy Dustream, ktorá mala kapacity aj hlavne technické, aj personálne na to, aby to vedeli od piatku za víkend postaviť a v pondelok spustiť veľkokapacitné centrum. Opakujem, za víkend.
Pán Fico, v mimoriadnej situácii nie je čas na verejné obstarávanie, ktoré trvá mesiace. Aj v tomto sme transparentní vzhľadom na to, že sme mali usmernenie z Úradu verejného obstarávania, že priame rokovacie konanie je v takejto situácii v časovej tiesni absolútne legitímne. Neporušili sme žiaden zákon, nikto sa neobohatil. Tí ľudia, ktorí, tí ľudia, ktorí tam pracujú, aj v tejto schéme práveže môžu byť odmeňovaní aj dobrovoľníci, ktorí tam pracujú a sú odmeňovaní.
Tie ceny, ktoré boli nastavené, boli komunikované a konzultované v rámci priameho rokovacieho konania a porovnávané. Ďalšia firma, ktorá bola oslovená, povedala, že za takéto ceny by to nevedeli urobiť. Takže nie, nie je pravdou, že sa tu niekto obohacuje a nie je pravdou ani to, že štát odovzdal riadenie migračnej krízy do rúk súkromným firmám. My využívame a som rád za tú spoluprácu, pretože ten výsledok, ktorý sa dosiahol behom pár dní, je excelentný.
Áno, vy v tom vidíte problém a keď ste sa pýtali na začiatku, že či je dobré pre Slovenskú republiku a ako, ako občania Slovenskej republiky a či to je dobré pre nich a ako nás vidí ako Slovenskú republiku zahraničie, tak ja vám poviem, ako nás vidí zahraničie. Ako excelentnú krajinu, ktorá zvláda utečeneckú krízu oveľa lepšie ako mnohé iné krajiny. A to je pravda, to je fakt. Bol tu eurokomisár Lenarčič, ktorý to sám povedal aj vo videu, ktoré nahral. Boli tu ďalší komisári. Boli tu mnohí ľu..., bilaterálne návštevy mnohé, ktoré potvrdili, že Slovenská republika zvláda migračnú krízu na výbornej úrovni. Žiadna krajina nebola pripravená stopercentne a dokáže zvládať vlastnými kapacitami ten rozmer krízy, ktorá vznikla po útoku Putina na Ukrajinu.
Požiadali sme medzinárodné organizácie. Áno, cez systém, únijný systém civilnej ochrany. Požiadali sme aj mnohé iné krajiny o to, aby nám pomohli a oni pomohli. Pomohli Slovensku. Taliansko poskytlo ďalší modul dočasného ubytovania, ktorý už teraz funguje v Michalovciach. A, samozrejme, keď príde ďalšia pomoc a budeme potrebovať pomoc, tak budeme žiadať a využijeme ju. V tom časovom, v tých časových podmienkach, a preto aby sme zabezpečili adekvátne podmienky pre všetkých utečencov, sme urobili všetko pre to, aby sme pomohli čo najväčšiemu počtu ľudí. A do dnešného dňa prišlo na Slovensko vyše 290-tisíc utečencov, ktorí dostali adekvátne podmienky. Mnohí z nich tu zostávajú na dočasnom útočisku. Mnohí z nich sa už dnes snažia o integráciu. Mnohí z nich, mnohé deti už z nich chodia do škôl, mnohí z nich už majú prácu a niektorí dokonca práve aj vo veľkokapacitnom centre v Michalovciach, ktorí tam budú pracovať popri našich dobrovoľníkoch, za čo im patrí úprimná vďaka.
Takže ešte raz to zopakujem. Nikto neodovzdal riadenie migračnej krízy z rúk štátu súkromným firmám. Tieto lži, ktoré šírite, šírite len preto, aby ste si mohli urobiť politické body a vy sa priživujete na nešťastí tých mnohých ľudí, ktorí sem prichádzajú. A ja som vďačný všetkým, ktorí v tom sú zainteresovaní, ktorí v tom boli zainteresovaní, všetkým zložkám štátu a, samozrejme, aj dobrovoľníckym organizáciám, ktorí dnes s nami na tom participujú.
A, samozrejme, k vašej otázke a k vášmu apelu na poslancov, či môžu, alebo nemôžu hlasovať. Áno, aj ja vyzývam poslancov Národnej rady, hlasujete tak, ako hlasovať chcete, ako vám hovorí svedomie.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.3.2022 o 12:26 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:43

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Mikulec, že vás hanba nefackuje. Tak vy tu spáchate učebnicový klientelizmus a vy teraz idete svoju zlodejinu zakrývať nevinnými Ukrajincami! To je niečo neuveriteľné! Vy sa správate celú svoju kariéru, celé vaše hnutie OĽANO ako také hyeny. Priživujete sa na cudzom nešťastí. Začalo to Jánom Kuciakom, kde ste tancovali na jeho hrobe, aby ste mohli prikrývať svoje kšefty. Pokračovalo to pandémiou, kde ste sa zakrývali obeťami pandémie, aby ste mohli cez trnavské firmičky robiť svoje kšefty a zlodejiny. A teraz pokračujete Ukrajincami. A opäť dvaapolmiliónový kšeftisko pre tuná kamaráta od Hegera pre jeho salarabandu. Toto je vaša politika! Že vy tu rozdávate svojim ľuďom kšefty, milióny, tisíce peňazí od daňových poplatníkov.
Dobrovoľníci, o ktorých ste hovorili, nedostali od vás ani len to ďakujem. Tí nedostali nič. Len ste sa opäť s nimi zakryli, aby ste mohli Hegerovi dohodiť kšeft, Hegerovi a jeho kamarátovi z kresťanských kruhov. Toto považujem za niečo tak obludné, že dneska hovoriť o OĽANO ako o protikorupčnej strane, to je jeden vtip roka. Vy nie ste nieže protikorupčná, vy nie ste ani strana, presne ako povedal Robert Fico. Vy ste eseročka, vy ste obyčajný zlodeji s. r. o., to ste vy, pán Mikulec, aj pán Heger, aj pán Matovič.
Viete, ja vám to poviem politologicky veľmi jednoducho. Ak vy dneska neodstúpite, pán Mikulec, tak vaše hnutie príde ale okamžite o ďalších 5 %. Vy už klesnete na nejaké 2-3 %, už budete ako Remišovej plnotučné mlieko. Pán Mikulec, odstúpte pre dobro vašej vlastnej strany!
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 12:43 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:45

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán minister Mikulec, vy ste hovorili, že iná firma povedala, že za tú cenu to nespraví. No keby ste na začiatku prišli za mnou, tak ja vám poviem, že to spravím o pol milióna lacnejšie a ešte milión zarobím. Koľko ste tých firiem oslovili iných, nie spriaznených, aby vám dali ponuku? Tak, prosím vás, takéto výhovorky si viete, pre koho nahajte? Pre tých, čo seno žerú, tam napravo od vás a nie pre nás.
Viete, keby nie je charita, dobrovoľníci a samosprávy, tak tu máme na začiatku humanitárnu katastrofu a vy im neviete povedať ďakujem. Lebo vy ste na začiatku úplne zlyhal. Keby niet týchto ľudí, tých ľudí, čo spravili 22-tisíc porcií gulášu a potom ich nahradíte vybranou firmou. Ani ste sa nespýtali, či im môžte nejako pomôcť. Spraviť im s prepáčením posratý stan nad hlavou. To, že jedna krajina napadla druhú, vás neospravedlňuje, pán minister Mikulec. To absolútne! To, že hovoríte, že sa v minulosti kradlo a dochádzalo k zlyhaniam, to vás takisto neospravedlňuje. Vaše zlyhania nemôžte ospravedlňovať zlyhaniami predchádzajúcich vlád. Či je to v poriadku, keď kradli pred tým, budem aj ja? Toto sú aké výhovorky? Ja sa pýtam, prečo ste prišli o bezpečnostnú previerku, pán minister Mikulec. Viete prečo? Lebo ste obyčajný klamár! A klamárom my tu nemôžme veriť! Preto ste prišli o bezpečnostnú previerku. A to je veľká hanba! Hanba je, že OĽANO vás nevie vymeniť normálne v tichosti. A že svedkovia hovoria, že ste zobral 100-tisíc úplatok. To je čistý fakt, pán minister Mikulec. K tomu sa dajako nechcete vyjadrovať, ani sa to nevyšetruje. Nemal ste byť ministrom, malo sa to slušne vyšetriť.
Máte zákon o mobilizácii, mohli ste tej firme zobrať všetky tie stany a postaviť tam a robiť to za pár desiatok tisíc. Prečo ste to neužil? Aha, lebo vaša blízka firma alebo kolegova v OĽANO by sa nenahrabala, že?!
Hovoríte, že sme excelentná krajina. No my sme taká excelentná krajina, že za nášho premiéra sa hanbia premiéry okolitých štátov. Že francúzsky prezident mu ani nepodá ruku. Taká sme excelentná krajina! Toto je výsledok vašich dvoch rokov! A... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 12:45 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:47

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán minister Mikulec, toľko populizmu a toľko demagógie, koľko ste zhrnul vo svojom úvodnom slove, jednoducho nie je možné ani vidieť, ani počuť. Vy budete rozprávať niečo, že štát pomáhal dobrovoľníkom? Pán minister Mikulec, prvé dva dni som strávil na Uliči a na Ubľi a potom s kolegom Mazurekom celý víkend skoro sme presedeli na Vyšnom Nemeckom. My sme videli, ako tam Paťo Magdoško organizoval dobrovoľníkov, ako tam organizoval stany. Vy ste neboli schopní zabezpečiť jeden stan, ktorý by bol vyhrievaný. Vy ste neboli schopní zabezpečiť za štyri dni na Uliči a na Ubľi 50-litrovú konvicu s horúcim čajom. Vy ste neboli schopní podať pomocnú ruku organizáciám, ako sú Maltézski rytieri, cirkevné organizácie, dobrovoľné organizácie, ako sú kuchári bez hraníc. Títo ľudia tam varili za vlastné prostriedky. Kamaráti, kamarátky im tam nosili proviant, aby jednoducho mohli variť. Ľudia z celého Slovenska sa sťahovali na hranice a vláda celý týždeň spala. Vy budete niečo rozprávať, že nezlyhal štát? Jednoducho okresné organizácie vašich buniek v Michalovciach, Sobranciach, v Humennom, vo Vranove tam mali byť nastúpené ako také ovce, keď už vás sledujú ako pastiera, ale tam nebol nikto.
Prednostovia okresných úradov spali na vavrínoch. Ani jeden tam nebol. Stále sa budete vyhovárať? Zdevastovaná civilná obrana. Ale vy sa nevyhovárajte na zdevastovanú civilnú obranu. Jednoducho pol roka ste už vedeli, že k takejto situácii môže dôjsť. Čo ste robili? Spali ste jednoducho. A teraz sa tu budete obhajovať, že nejakým zázračným spôsobom štát pomáha? Tridsaťpäť policajtov na jedného utečenca a výsledok je žiaden. Proste cirkus Humberto toto, čo vy vystrájate na celých hraniciach. Teraz sa tá migračná kríza už zastavila a jednoducho ideálny čas na robenie kšeftov, aby nejaký cirkevný, nejaký poskok od Hegera dostal takýto kšeft, to sa môžte hanbiť!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 12:47 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:49

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
No veľmi kľudne. Pán Mikulec, ja som pochopil jednu vec. Vy totižto nemôžete odstúpiť, lebo vy nerozhodujete sám o sebe. Vy ste politicky nesvojprávny. O vás rozhodujú tí, ktorí sedia tam, viete? Vedľa vás teraz, po tej vašej ľavej ruke. Vy ste politicky nesvojprávny preto, lebo vy ste vydierateľný zrejme. Oni a vy vedia, prečo ste vydierateľný a vy zase viete, prečo nemôžete odstúpiť. Proste to je úplne jasné jak facka. Táto schôdza má len konštatačný zmysel, preto ani my si nerobíme veľké ilúzie. Táto schôdza má konštatačný zmysel, lebo aby ľudia pri tejto cenzúre, ktorá tuná všade existuje okolo nás, novodobej cenzúre, konečne pochopili, kde je sever. Nechajte to na nich, lebo toto pozerá veľmi veľa ľudí. Aj to vaše vystúpenie pozerá veľmi veľa ľudí.
No a tá srandovná veta na záver, keď ste vyzvali kolegov z vašej koalície, aby hlasovali podľa svojho vedomia a svedomia, no tak to si už z nás naozaj nerobte srandu. Oni predsa budú hlasovať podľa toho, ako rozhodla koaličná rada. Tak čo tu hráte aké divadlo? Pre koho?!
Prečo tú verejnosť takto podceňujete? Ani jeden hlas z ich strany nepôjde proti vám. A vy to veľmi dobre viete, lebo všemocná koaličná rada rozhodla. A vedela, prečo rozhodla. Preto, lebo ste vydierateľný.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 12:49 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:50

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán minister vnútra, ja sa budem teraz venovať hlavne tej zmluve, lebo to je vlastne taký hlavný dôvod, prečo bola táto mimoriadna schôdza zvolaná. Vy ste sa jej tiež teda čiastočne dotkli v tom vašom príspevku. Vy ste hovorili, že na štábe alebo teda na nejakom stretnutí, že tu niekto odporučil tú firmu, ale nekonkretizovali ste kto. Tak by som vás bol rád, keby ste doplnili.
A oháňate sa s tým, že to je v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Ale veď to nikto nespochybňuje, že v takýchto situáciách má čas, teda v takýchto situáciách má povinnosť štát konať rýchlo a nie čakať na nejaké niekoľkomesačné obstarávania.
Ale, pán minister, vy máte v programovom vyhlásení vlády 91-krát spomenuté slovo transparentnosť a bolo by naozaj dobré, keby ste vedeli vysvetliť, či ste teda aj nejaké iné firmy oslovili, aké ste mali ponuky. Lebo, lebo nič iné nehovoríte, teda len, že niekto iný dal ponuku, ale teda neviem kto.
A tiež by ma zaujímalo, že prečo ste nevyužili kapacity štátu. Veď predsa máme tu ozbrojené sily, ktoré boli tiež zapojené do testovania a majú predsa stany, majú výbavu, majú nemocnice, majú kuchyne. Prečo ste nevyužili tie kapacity, ktoré máme? Prečo platíme nejakej inej firme? Toto mi nie je vôbec jasné, vôbec ste to nezdôvodnili. Tak keď budete potom reagovať, pán minister, ja budem rád keď to vysvetlíte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 12:50 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:52

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pán minister, ja som bola po, ja som bola dobrovoľník od prvého dňa, rovnako ako som bola dobrovoľník od prvého dňa pri záplavách v Píle, pri záplavách v Devíne a podobne. A to bola vaša vláda páni. Nie naša vláda. Vaša vláda, ale ja som tam stála. Ak si myslíte, že niekto z vás, niekto z vášho vedenia za nami dobrovoľníkmi na tej Píle a na tom Devíne bol, tak sa veľmi mýlite. Veľmi.
Takže tu zlodej kričí, chyťte zlodeja? Vy ste sa zbláznili už úplne? Vy viete, čo sa deje na Ukrajine? Vy naozaj čakáte... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, reagujte na pána ministra!

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
... naozaj čakáte všetci, že budeme, budeme, presne to povedal pán, pán, pán poslanec Beluský, že, že či zastavíme vojnu na dva týždne, lebo potrebujeme verejné obstarávanie.
Ako povedal pán poslanec Kočiš a pán poslanec Mazurek, áno, sedíte tam. Ale len sedíte chlapci (reakcie z pléna) a tam to končí.
Čiže vy, čo viete o ukrajinskej kríze asi toľko ako ja o... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, ešte raz vás upozorňujem! Reagujete na vystúpenie pána ministra Mikulca, poprosím vás!

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
Hm, dobre. Pán minister, oni vedia o ukrajinskej kríze asi toľko ako ja o jadrovom, jadrovej energetike, toľko vám poviem. Takže tam sme skončili. Čakať od nich, že prídu na tie hranice, a že budú pomáhať, tak to je úplne zbytočné. Pretože oni sa predsa nezašpinia.
Pán Kočiš, to kvôli tomu mám ja tepláky. Viete? Lebo chodím pomáhať. (Smiech.) Ale mimochodom za to mu môžem ďakovať, takže to je fajn. Lebo konečne aspoň ľudia vedia, že sú tu aj ľudia, ktorí niečo robia. (Ruch v sále.)
Pán minister, ja rozhodne nie som za to, aby vás odvolávali, pretože... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím, pokoj, páni poslanci!

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
... pretože to, ako to funguje momentálne na hraniciach, je dobre nastavené, to, ako to funguje aj s pomocou smerom na Ukrajinu, je dobre nastavené. Ideme všetci ako... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 12:52 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video