64. schôdza

27.4.2022 - 28.4.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:14 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:12

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pôjdem k veci, ale musím povedať, že tam ten kolega v tom kockovanom saku, on sa stále smeje. Ja neviem, čo dobrého si šlehol dneska, z OĽANO, ale on sa v kuse smeje. No, to sa mi páči, v kuse sa tu rozpráva o vážnych veciach, o fašizme, o vraždách a on sa smeje. No tak, čo dobrého, kolega, povedzte aj nám potom. Dobre.
Laco Kamenický, dobre si pomenoval túto vládu hrôzovlády a že zaviedla diktatúru a fašizmus. Ja keď som bola naposledy na vysokých školách a stretla som sa s dekanmi, tak ani som také slovo nechcela použiť, ale použila som, že tým, že berú samosprávy, vlastne samosprávu vysokým školám, tak som povedala, že robia to ako komunisti. A viete, čo mi povedala dekanka? Nie, pani Vaľová, to robia fašisti. Komunisti nám tú samosprávu nechali. To taký dovetok. A ja hovorím, že strácame všetko. Samosprávu a ešte tu bude hlad aj zima, to si mnohí neuvedomujú, ale to príde. A to naozaj nie je strašenie. My na to upozorňujeme na tlačových konferenciách všade.
A k tomu Lipšicovi čerpám, keď si povedal, že naozaj sme rarita, že človek, ktorý rozhoduje, ktorý obviňuje Roberta Fica a ktorý spolu sa podieľa s pánom Mikulcom na všetkých veciach, pán Lipšic, tak naozaj je to človek právoplatne odsúdený, človek, ktorý nevieme, ako dostal advokátske skúšky, a nevieme, ako prešiel previerkou.
Ale ja už som tu dlho v tomto parlamente a dodám k tomu ešte takú vec. Keď tu sedela kolegyňa Katka Tóthová, tak si pamätám, že pán Lipšic vystupoval a tiež proste obhajoval veci neobhájiteľné a robil veci, ktoré robí aj teraz, čiže tá jeho povesť ide s ním ďalej. A vtedy Katka Tóthová povedala, a bola to profesorka na vysokej škole právnickej, povedala: "Daniel, keby som vedela, čo z teba vyrastie, čo ty budeš stvárať, a mal si u mňa opakovanú skúšku, nikdy ti ju nedám urobiť, aby si nikdy v tomto štáte nepáchal to, čo páchaš."
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:12 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:14

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Mňa zaujala tá poznámka o duševnom zdraví istého pána premiéra, teraz myslím si, že tieňového stále premiéra. Vo všeobecnej populácii trpí osobnostnou poruchou alebo psychopatiou asi jedno percento obyvateľstva a medzi politikmi je to dva až štyri percentá. Čiže je to celkom reálne, že naozaj v tejto vláde sú ľudia, ktorí majú osobnostné poruchy, poruchy duševného zdravia, psychopati. A takíto ľudia by určite nemali vládnuť v takejto krajine.
To, že pána Mikulca nechcete odvolať, to dá rozum. Kto by nahradil takéhoto človeka skorumpovaného? Nemáte žiadne už kádre, žiadne persóny, ktoré by sa chceli namočiť do toho skorumpovaného blata, v ktorom plávate všetci spolu. Rozdelili ste spoločnosť a ja neviem, kam to speje všetko. O dva roky budú voľby, možnože už skôr, dúfam, že aj skôr, a potom čakáte revanš.
Všetko to, čo robíte, sa môže obrátiť nakoniec voči vám. Neviem, máme iné problémy. Čelíme chudobe, energetickej kríze, máme problém v zdravotníctve. A riešite takéto veci. Pred týždňom umrel novorodenec v hniezde záchrany v Národnom ústave detských chorôb. Snažíte sa to nejako ututlať, neriešite to. Ale ten obraz, že zomrie dieťa, nebola mu poskytnutá zdravotná starostlivosť, ako by mala, to je presne obraz našej spoločnosti, ako to vyzerá. Všetko v totálnom rozklade.
V máji či v júni podávajú lekári výpovede vo veľkom. Nerieši sa to. Nikto nekomunikuje s odborovým združením. Všetko sa to bere len tak na ľahkú váhu, odsúvajú sa tieto problémy. Ja myslím, že toto neskončí dobre.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:14 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:16

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja sa ospravedlňujem, neskoro som si to zapol.
Ďakujem pekne všetkým kolegom, ktorí na mňa reagovali, na moju rozpravu. Zaujal ma ten komentár hlavne pána Suju, ktorý hovoril o tom, jak sa išlo zmanipulovať konanie voči jeho osobe. A chcel by som pri tejto príležitosti spomenúť prezidentku Čaputovú. Pani prezidentka, ktorá sa zastávala čurillovcov, tak dnes hovorí pomaly, že treba, netreba sa k ničomu vyjadrovať, všetko majú riešiť orgány činné v trestnom konaní a že Robert Fico by sa nemal brániť politicky a mal by sa v podstate zveriť do rúk týchto orgánov.
Na základe toho, čo sme všetko porozprávali, ako sa tu všetko manipuluje, tak ja sa pýtam, tu sa akože nemôžete brániť politicky? Ako sa potom máte brániť? Na súde? Na súde už je všetko rozhodnuté. Aj tá väzba je rozhodnutá. Robert Fico, tak ako Robert Kaliňák skončí, ak ho pošlete teda z tohto parlamentu a dáte ho do rúk tým orgánom, tak bude odsúdený a pôjde do väzby. To je úplne jasné. Lebo to bola objednávka, ktorú dal Matovič. A Mikulec a spol. ju idú naplniť. Takže ak sa nemôžme brániť politicky, tak, a pred súdmi sa nemáme ako brániť, tak ako sa máme brániť? Ja mám veľkú obavu, aby sa tu skutočne množstvo nevinných ľudí nedostalo do väzby a neskončilo tam na dlhé roky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:16 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:18

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, troška tak začnem tak odľahčene, nakoľko som členom pôdohospodárskeho výboru a venujem sa problematike hlavne pôdohospodárstva a životného prostredia, tak svoj príhovor a vystúpenie začnem takou, by som nazval, čerešničkou. Už som si myslel, že slovné spojenie čerešnička na torte nebudem musieť v súvislosti s ministrom Mikulcom hovoriť. Ale, bohužiaľ, tých jeho čerešničiek na torte je už toľko, že by naplnili jeden veľký sedemdecový zavárací pohár.
Najnovšie tu totiž máme kauzu, v ktorej pán minister ovplyvňoval živé vyšetrovania. Tentoraz súvisí so zisteniami o tom, že minister vnútra sa u bývalého zosnulého policajného prezidenta Milana Lučanského informoval o živých trestných kauzách. Komunikácia naznačuje, že minister sa zaujímal o vyšetrovanie bývalého šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa alebo bývalého príslušníka SIS Františka Böhma. Je teda zrejmé, že Roman Mikulec aktívne a nezákonne vystupoval a vstupoval do práce nezávislých vyšetrovateľov.
Dámy a páni, tieto zistenia, čo je tá posledná čerešnička pri tých všetkých kauzách a zisteniach, ktoré sme tu prezentovali aj v tejto sále na ministra vnútra pána Mikulca, tak toto posledné zistenie je totálne zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Pán minister Mikulec, budem citovať z jednotlivých prepisov a chcem ešte povedať aj kolegom, kolegyniam, že, ktorí hovoria o tom, že to nejaký plátok napísal, že to nie je pravdivé, tak ako je možné, ako je možné, že po záhadnej smrti pána generála Lučanského, ktorý záhadne zomrel vo väznici, ktorý bol obvinený na základe, samozrejme, už známych tých kajúcnikov, po smrti sa automaticky zastavuje trestné stíhanie, to znamená, ako je možné, že po vyše roku ešte rodina nedostala všetky osobné veci vrátane, vrátane toho telefónu, ktorý, ktorý má stále, majú vyšetrovatelia k dispozícii? A možnože je fakt, že keby tento telefón už bol dávno vydaný rodine, tak by sme sa možnože fakt dozvedeli omnoho zaujímavejšie informácie, ako komunikoval pán Lučanský s ministrom Mikulcom.
Budem citovať z jednotlivých prepisov tejto komunikácie, ktorú si mal odložiť pán nebohý generál Lučanský. Píše pán Mikulec: "Dobrý deň, dostal som info, že na Makóa je otvorený spis na NAKA-stred za vydieranie, z ktorého má byť podozrivý spolu s ďalšími z KUFS. Je to tak? Môžem dostať info o stave?" Čiže minister vnútra sa pýta generála Lučanského, prezidenta Policajného zboru, o živých veciach. Ďalej rôzne ďalšie ako: "Viete o tomto, chcel by som vedieť ako sa to vyšetruje." Ďalej citujem: "Kedy sa stretneme k tomu spisu?", píše Mikulec. Odpovedá pán Lučanský: "Ako poviete. Dám ho nachystať na zajtra?" Mikulec odporuje a Lučanský... odobruje, pardon, odobruje a Lučanský na nasledujúci deň informuje, že spis hodí do auta. O dve hodiny sa Mikulec pýta: "Prídete za mnou?" A Lučanský odpovedá: "Ako poviete. Mám so sebou celý spis." Mikulec informuje, že do dvanástej bude plénum, potom pôjde na úrad, tak že "príďte na 12.30 h ku mne".
Inokedy minister Mikulec píše: "Tento spis ste už pozreli?" Číslo spisu. "Chcel by som k tomu info. Už sme o tom hovorili minulý týždeň." "Jasné." "Jasné, že ste pozreli, či je jasné, že dostanem info." "Že pozriem, lebo ide o iný spis."
Ďalej. Pokúšali sme sa zistiť, teda v rámci tých informácií, ktoré vyšli na povrch, tak bolo písané v danom, v daných novinách, že sa redakcia asi, pravdepodobne pokúšala zistiť presne, o ktoré spisy ide, a oslovila viacerých policajtov a oslovili napríklad aj bývalého riaditeľa bratislavskej NAKA pána Jána Štefaňáka a ten hovorí, že v roku 2020, teda ešte asi pracoval na polícii, že v roku 2020 on dostal pokyn na predloženie toho spisu, o ktorom sa tu píše, od vedenia rezortu. Spomína si preto, že, a hovorí, že za 28-ročnej policajnej kariéry v živote takýto pokyn nedostal. Bolo to preňho veľmi nepríjemná situácia, lebo jeho nadriadený vtedy Branislav Zurian ho požiadal o ten spis, lebo hovorí o tom, že ho o to požiadal policajný prezident na základe toho, že tento spis chce minister vnútra Mikulec. Samozrejme, potom prikázali spis nachystať, zaviazať ho tak, aby sa nič nestratilo, a späť ho dostali o dva dni.
Dámy a páni, toto sú tak zásadné zistenia v tom poslednom rade, pri tých všetkých čerešničkách, o ktorých tu budem ešte hovoriť, to je, to je neskutočné zneužívanie právomoci verejného činiteľa.
A chcel by som ešte povedať, chcel by som povedať ešte jednu vec. Ak si dobre pamätáme tlačovú konferenciu nebohého pána generála Lučanského, ktorý hovoril na tlačovej konferencii, keď oznamoval, že končí k 31. augustu 2020, hovorí o tom, že sa už nemôže pozerať, ako sa politizuje polícia, ako sa obmedzujú kompetencie, ako hovoril o tom, že Mikulec vôbec nerozumie fungovaniu polície. A ten základ je to, že už v tom auguste 2020 vtedajší ešte policajný prezident, už teraz nebohý pán Lučanský hovoril o tom, ako sa politizuje, spolitizováva Policajný zbor.
Dámy a páni, a keď som si mal možnosť vypočuť prestrih z diskusie ministra Mikulca v Exprese u pána Závodského a následne som si pozrel vystúpenie terajšieho policajného prezidenta pána Hamrana v Markíze, tak mi z toho jednoznačne vyplynulo, že Mikulec jednoznačne potvrdil a nepoprel komunikáciu, o ktorej sa bavíme v danom prepise v týchto novinách.
Hovorí o tom, že áno, je to možné, hovorí Mikulec. A na druhej strane máme policajného prezidenta Hamrana, ktorý hovorí, že v prípade, že tieto informácie sú pravdivé, tak že je to vec, ktorá sa nemôže stať, nemôže sa stať, že minister vnútra si pýta spisy. Dámy a páni, toto je jednoznačne potvrdenie toho, že ako som už povedal aj viackrát, pán minister Mikulec ani nemal nastúpiť na pozíciu ministra vnútra.
Dámy a páni, hlavne koaličným poslancom, ktorí doteraz podržali ministra Mikulca na stoličke, pripomeniem kauzy, za ktoré už ministrom dávno nemal byť. A ako som povedal, ja osobne si myslím, že ministrom ani nemal sa stať. Celý profesionálny život pána Mikulca je tak, slušne povedané, naozaj zvláštny, otázny a veľmi podozrivý. A ja by som, ja by som začal tými jednotlivými a pripomeniem to, čo tu už bolo viackrát spomínané.
Dňa 26. mája 2021 na neverejnom rokovaní slovenského parlamentu, pamätáte si tu, čo ste tu sedeli, kde pán predseda parlamentu Boris Kollár prečítal poslancom správu SIS, ktorá potvrdzovala manipuláciu s trestnými konaniami v najznámejších kauzách. Správa SIS, ktorej relevantnosť na neverejnom rokovaní Národnej rady Slovenskej republiky osobne potvrdil aj riaditeľ SIS pán Aláč, odhaľuje systém tzv. univerzálnych svedkov, ktorých svedecké výpovede orgány činné v trestnom konaní koordinujú a manipulujú tak, aby podporovali výpovede tzv. tých kajúcnikov.
Ďalej, 20. júla 2021 realizovala vyšetrovateľka, už tu ixkrát spomenutá pani Santusová zásah proti trom osobám, tzv. univerzálnym svedkom, ktorých výpovede boli orgánmi činnými v trestnom konaní koordinované a manipulované a ktorí sa objavujú prakticky v každom citlivom prípade. Dnes už dokázané, dnes už je dokázané, že vybraná skupina operatívnych policajtov, vyšetrovateľov a prokurátorov pracovala a pracuje s týmito, s týmito osobami, ktoré sa otvorene hlásia k mafii a zločineckej skupine. Podotýkam, že zásah policajných zložiek, ktorých cieľom bolo zadržanie uvedených svedkov pre vážne podozrenia zo spáchania trestných činov krivej výpovede, bol však po pätnástich minútach, no, viac ako hodinu, na viac ako hodinu prerušený na priamy príkaz prezidenta Policajného zboru pána Kovaříka, podotýkam, ktorý je za to aj, mám pocit, obvinený, tak neskôr sa dozvieme, že priamo minister vnútra Mikulec verejne oznamuje, že dal tento pokyn policajnému prezidentovi.
Dámy a páni, toto je, toto je neskutočné, ako môže minister vnútra dať pokyn na prerušenie zásahu na týchto troch mafiánov, ale potom, keď sa dozvieme, že čistou náhodou pán Mikulec chodil do toho istého domu, kde býval zhodou okolností jeden z týchto troch pánov, tak sa tomu ani nečudujem.
Čo sa ďalej týka pána Mikulca na základe zverejnených prepisov, budem vám ich tu za chvíľku čítať, je podozrivý zo zneužívania práva a manipulácie vyšetrovania viacerých káuz. Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry chceli zlikvidovať tím inšpekcie, ktorý mal preverovať podozrenia z ich marenia vyšetrovaní a Mikulec o tom vedel, ak to priamo aj neriadil, a dozvieme sa z tých jednotlivých prepisov, že pán Mikulec to riadil, lebo týchto vyšetrovateľov, tzv. elitných vyšetrovateľov čurillovcov legálne odpočúvala inšpekcia, tak sme sa z legálnych nahrávok dozvedeli, ako sa rozprávali a ako chystali jednotlivé, jednotlivé uznesenia na určitých ľudí. Budem citovať z jednotlivých prepisov.
Pavol Ďurka informuje ostatných: "Kysel má prísť k ministrovi. To je na dneska dohodnuté, že dostane do rúk cédečko a teda okrem iného aj výpovede Borisa Beňu a tých vecí, že Zurian nejakým spôsobom bol v styku so službou a že tam vynáša informácie." Dámy a páni, toto je neskutočné!
Ďalej Čurilla odpovedá: "Hovoril, že určite sa budúci týždeň niečo udeje a dúfam, že to ustojíme."
Róbert Magula reaguje: "Jano, ale ministrovi musí byť jasné, že keď zoberú mobil, keď zoberú jeho u nich, tak skončili aj oni, do pi..."
Ďalej Pavol Ďurka hovorí: "Né, však zakál je to hentak, že tam sú na našej strane, tak je dobre. Keď nás prokurátor podrží aj s tou začínačkou, že s tými bol volaký problém a s tým prišli oni sami. Dokonca minister to navrhol sám ešte, keď sme išli zaniesť tie, teda, že takéto voľačo by sme začali, že či ich nevieme spraviť skôr." Mi-nis-ter!
O chvíľu sa pridá Ivan Guba: "Toto bude ródeo. Akože to nám povedal aj minister," minister(!), "že ja viem, že to bude, že ja viem, že to bude masaker, ale že, že musíme ich zastaviť. Robte čo treba."
Ďalej Ján Čurilla hovorí: "Kovařík overuje PPU." Ten Kovařík, ktorý prerušil ten zásah na tých troch mafiánov.
Ďalej Čurilla hovorí: "Ešte na ÚŠP minister," zase minister, "lebo to rieši aj minister. To riešia. Toto, že na našej strane povedal Kovaříkovi."
Ďalej, Pavol Ďurka oznamuje Eve Smolkovej: "Informácia bola, že štrnásť ľudí sa má brať, v rámci toho traja prokurátori ÚŠP, ale teda už to bolo prezistené cez ministra, že všetci, že sily a prostriedky neboli uvoľnené na toto."
Ďalej pán Čurilla hovorí: "No čo minister?" Pokračuje neznámy hlas: "Dobre ide za ním teraz riaditeľ ÚIS a idú vymyslieť, že čo sa im podarí zastaviť tú pani."
Pokračuje Čurilla: "Však keď nie, nech dá echo, my ju zastavíme, do pi..." Pokračuje neznámy hlas: "Povedal, že máme robiť, že ju môžeme spraviť, keď chceme."
Ďalej hovorí pán Porubský, vyšetrovateľ NAKA, a pýta sa Pavla Ďurka. "Kto to má v dozore?" Na čo povedal, Ďurka odpovedá: "Daniel Lipšic. Teraz s tým, teraz s tým idú za ministrom, aj s Kyselom." Takže Lipšic, Mikulec, Kysel. Neskutočné!
Ak vidíte na týchto jednotlivých prepisoch tých rozhovorov, samozrejme, tí páni nevedeli, že ich legálne, legálne odpočúvajú, ako sa bavia. Autenticky rozprávajú o tom, ako je to kompletne riadené zo strany pána Mikulca, ministra vnútra, je tam do toho zakomponovaný špeciálny prokurátor Lipšic a, samozrejme, všetci vyšetrovatelia NAKA zo skupiny čurillovcov.
A posledná, posledná citácia pána Čurillu: "Ešte na ÚŠP minister, lebo to rieši aj minister." To je jednoznačný príklad toho, ako sa všetky tieto veci manipulovali.
Dámy a páni, tieto citácie jednoznačne opätovne preukazujú, že pán minister nemal nastúpiť na svoju stoličku, ale pripomeňme si ešte ďalšie jednotlivé kauzičky, ktoré sprevádzajú, by som povedal, asi celú kariéru pána ministra Mikulca.
V prípade ministra vnútra pána Mikulca boli zverejnené dôkazy potvrdzujúce, že ako riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby v rokoch 2010 až ´12 hrubo zneužíval svoje právomoci, spolupracoval s organizovaným zločinom na riešení svojich osobných vecí, zadával štátne zákazky svojim príbuzným a je podozrivý z brania úplatku vo výške stotisíc eur a žiadania úplatku vo výške 15- až 20-tisíc eur. Ďalej si musíme spomenúť aj na rezort vnútra, ktorý aktuálne niekoľko týždňov dozadu uzavrel zmluvu so súkromnou eventovou firmou na 2,5 milióna eur, ktorá, ktorú poveril manažovaním utečeneckej krízy, pritom na ministerstve vnútra je odbor krízového riadenia so 190 ľuďmi. Okrem toho prenikli informácie, že na štátnom, štátom organizovanej pomoci utečencom sa podieľala aj firma, ktorá pre hnutie Obyčajných ľudí a nezávislých osobností ozvučovala volebnú noc v roku 2020.
Dámy a páni, ja vždy pri týchto všetkých veciach, čo tu čítame, keď si to prehodím na stranu SMER – sociálna demokracia, tak si neviem ani predstaviť, čo by ste vy robili, keby to bolo úplne v opačnom garde. Minister vnútra Roman Mikulec priznal, že pri riešení štátnej zákazky na manažovanie utečencov zohral kľúčovú rolu podnikateľ a premiérov známy Július Slovák, ktorý robil pre OĽANO. Predtým to zapieral. Odstúpiť nemieni, lebo Slovákov sa na zákazke nepo... Slovák sa na zákazke nepodieľal vo veľkom. Slovák bol ten, kto odporučil ministrovi vnútra, aby si najal na riešenie utečeneckej krízy eventovú firmu Dustream production, keď s ňou štát priamo, bez súťaže, bez súťaže podpísal rámcovú zmluvu na 2,5 milióna eur. Obratom sa s ňou dohodol, že na štátnej zákazke bude robiť aj jeho kreatívna agentúra GD Identity. Slovákova GD Identity má blízko k OĽANO. Hnutiu ozvučovala napríklad volebnú noc v roku 2020, keď Igor Matovič vyhral voľby. Slovák je, pardon, Mikulec povedal, že eventová firma, že eventovú firmu odporučili, odporučili neziskové organizácie, a len, bohužiaľ, tie jeho slová vzápätí popreli.
Ďalšia kauza súvisí aj s najnovšími zisteniami, tak ako som povedal úplne na začiatku, a to je so zisteniami o tom, ako minister aktívne si zisťoval všetky informácie o živých spisoch, čo je bezprecedentné a neskutočné.
Dámy a páni, no a ovplyvňovanie a vstupovanie do práce vyšetrovateľov, tak ako som spomenul, je len akýmsi takým zhubným bonusom toho, čo pán Mikulec reprezentuje. Pán minister podľa mňa je etalónom korupcie, zákulisnej špinavej práce, cielených kompromitácií a manažérskej neschopnosti. Pri niektorom z pokusov o odvolanie ministra Mikulca som už citoval z jeho profilu k parlamentným voľbám 2020 a zopakujem to znova. Roman Mikulec vtedy hlásal toto. Citujem: "Chcem prispieť k tvorbe funkčného systému v oblasti pôsobenia a kontroly všetkých relevantných súčastí bezpečnostného systému tak, aby chránil bezpečnosť občanov a nebol zneužívaný na osobný prospech jednotlivcov."
Takže, vážený pán minister, ja vám odkazujem a konštatujem, že vy totálne ničíte a deštruujete demokraciu, kolaborujete s diablami a je čas, aby ste v celospoločenskom záujme odišli zo svojho postu.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.4.2022 o 16:18 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:38

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, tak ako vy, tak aj ja to budem stále opakovať, lebo to, čo sa rozbehlo okolo osoby Romana Mikulca, to, čo sa všetko nakopilo za ten krátky čas, ktorý pôsobí ako minister vnútra, je neuveriteľné. Máme tu informácie o tom, keď ako vysoký predstaviteľ Vojenského spravodajstva dohadzoval zákazky za obrovské sumy peňazí firmám svojich rodinných príslušníkov. Sú tu priame usvedčujúce dôkazy, prepisy vyšetrovateľov, ktorí sa bavili o tom, ako minister kooperoval priamo s nimi ich kriminálne aktivity pri usvedčovaní konkrétnych ľudí a snahách zatvárať opozičných politikov do väzenia alebo do väzby aspoň. Máme tu konkrétne dôkazy nasvedčujúce tomuto, že minister na základe vlastného rozhodnutia prerušil záťah voči konkrétnym mafiánskym osobám. Bývalý šéf finančnej správy vypovedal alebo teda z jeho prepisov alebo z jeho nahrávky je zrejmé, že minister Mikulec je podozrivý z brania úplatku vo výške stotisíc eur, a nikto to nerieši. Minister Mikulec bol usvedčený s luxusnými hodinkami, na ktoré nemohol legálne zarobiť, a povedal celému národu, že to sú fejky, že to kúpil niekde ako nejaký fejkový darček. Máme tu správu SIS, ktorá utiekla aj priamo do médií, tu nám bola v Národnej rade prezentovaná, dokazujúca pôsobenie zločineckej a že skutočne organizovanej zločineckej skupiny priamo na ministerstve vnútra a Národnej kriminálnej agentúre, ktorá by nemohla existovať bez konkrétneho politického krytia, ktoré predstavuje Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec a do ktorého musí byť logicky zapojený aj šéf špeciálnej prokuratúry pán Daniel Lipšic. Máme tu telefón Milana Lučanského, usvedčujúceho Romana Mikulca z toho, že priamo sa podieľal na manipulácii vyšetrovaní, že priamo žiadal informácie zo spisu, na ktoré nemal nárok. Je tu absolútne zbabraná utečenecká kríza, dohadzovanie zákazok firmám blízkym hnutiu OĽANO, jednoducho najatie si svadobnej firmy na organizovanie týchto vecí. Čo viac ešte verejnosť potrebuje? Čo viac potrebujú vládni poslanci?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:38 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:40

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Keďže pána ministra Mikulca neodvolávame prvýkrát, nie prvýkrát si kladiem aj na tomto fóre niekoľko otázok. Jedna z nich je, čo všetko by sa malo udiať, čo všetko až by sa malo udiať, aby pán minister vo svojej funkcii skončil. Pretože to všetko, čo sa vie, to všetko, čo sa publikovalo, to všetko, čo už aj tu neraz odznelo, evidentne na to, aby vo svojej funkcii skončil, nestačí. Ani legitímne získané dôkazy tých, tých čurillovských vyšetrovateľov, ani všeličo iné evidentne na to nestačí. Takže otázka ďalšia: Prečo to nestačí? Nuž preto, asi preto, lebo pán minister plní tú úlohu, ktorú dostal, a tou úlohou je jednoznačne kriminalizovať opozíciu, odrovnať opozíciu politickú a kým asi svoje dielo nedokončí, tak dovtedy bude nedotknuteľný.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:40 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:41

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Takáč, naozaj si vo svojej rozprave poukázal iba na tú úžasnú neschopnosť a zároveň na druhej strane na takú tú úžasnú nie sebareflexiu, ktorou trpí, ale bezostyšne trpí pán Mikulec, pretože po toľkých obvineniach, po toľkých zbabraných veciach z pozície ministra vnútra by každý jeden troška súdnejší človek určite na túto svoju funkciu abdikoval a z tak dôležitej funkcie, ako je ministerstvo vnútra, resp. minister vnútra každopádne odstúpil a uznal by svoju osobnostnú a vnútornú a hlavne profesionálnu porážku, že takto nezodpovedný a takto naozaj nie profesionálne zdatný človek nemá na takejto dôležitej funkcii a pozícii čo robiť. Zasahovanie do živých spisov, do živých trestných vecí je len takým vrcholom úplného ľadovca a je to niečo obludné a v plnom rozsahu s tým, čo hnutie OĽANO kedysi tvrdilo, nie je konanie tohto človeka. Hnutie OĽANO vždy tvrdilo, že koná čestne, transparentne, slušne, bojuje proti korupcii a hlavne sa bude snažiť rozviazať ruky čestným vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom. Ak vyšetrovateľka Santusová a jej tím Oblúk začali sa touto filozofiou hnutia OĽANO riadiť, tak stalo sa čo? Stalo sa to, že vyšetrovateľka Santusová bola odstavená, vyšetrovací tím Oblúk rozpustený, pretože sa išlo po veciach, ktoré jednoducho neboli tejto transparentnej, čestnej, novej, inej a hlavne kvalifikovanej vládnej koalícii najmä pochuti. Čiže znamená to len jedno, že na jednej strane títo čelní predstavitelia, ktorí stoja na tej pomyselnej pyramíde, kážu víno, ale zároveň ľuďom hovoria, aby pili vodu. To znamená, robia všetko opačne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:41 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:43

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Rišo, ty si sa oprel vo svojom vystúpení o komunikáciu, resp. presnejší budem, o esemeskovú komunikáciu, ktorá prebehla medzi nebohým generálom Milanom Lučanským a škoda že súčasným ešte stále ministrom vnútra. Je obsah dôležitý tejto komunikácie, ale dôležitá je aj tá vec, kde novinári oslovili riaditeľa bratislavskej NAKA pána Štefaňáka, že či taká požiadavka na neho niekedy v minulosti bola, a ten tú požiadavku potvrdil. Čiže dnes možno keby sme sa spýtali bývalého riaditeľa NAKA, že či s takou požiadavkou došiel za pánom Štefaňákom a či tá požiadavka bola od policajného prezidenta zdôvodnená policajným prezidentom, tak teoreticky možnože by to tiež potvrdil.
Jediný, kto to nepotvrdí, je už nebohý Milan Lučanský, čo mi je veľmi ľúto. A možno sa vrátim do minulosti, keď v jednom z rozhovorov s Milanom Lučanským odznela aj táto veta a novinár sa spýtal: "Pri oznámení svojho odchodu ste medzi dôvodmi zdôrazňovali zvyšujúcu sa politizáciu zboru. Trváte na tom aj dnes?" "Na tom trvá vládna garnitúra. Ja sa tomu môžem iba prizerať." A on sa tomu prizerať nemohol už, a preto zo zboru odišiel. A dovolím si tvrdiť, že presne dnes sa tieto slová potvrdzujú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:43 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Skôr by som očakával možnože reakcie faktické, ďakujem veľmi pekne každému kolegovi, ktorý reagoval, ale skôr by som čakal niečo od koaličných poslancov, ale v duchu takom, že vysvetliť alebo obhájiť, ale ja chápem, že toto je neobhájiteľné. Ako zastať si ministra vnútra Mikulca po tých všetkých zisteniach, ktoré som jednak ja rozprával a vidím, že ma aj kolegovia vo faktických dopĺňali. Ja mám pocit, že to asi málokto dokáže. To je nereálne, to všetko absolvovať a dokázať, čo dokázal minister vnútra Mikulec.
A ja to berem tak, že on je na jednej strane neschopný a na druhej strane je schopný. Na jednej strane je neschopný riadiť ministerstvo vnútra, manažovať, pracovať na tom, aby to všetko fungovalo demokraticky, čestne a hlavne transparentne a v súlade so zákonom. V tomto je totálne neschopný, ale zase schopný je v tom, čo všetko sme si mali možnosť vypočuť. Podozrivý z úplatkov, porušenia právomoci verejného činiteľa. Zistenia všetkých vecí, ktoré sú evidentne známe, ako to je... nepochopiteľné veci, ako táto vládna garnitúra dokáže prekrývať tieto všetky prešľapy.
A, Maroš Saloň, ty si to tak povedal, že už nebohý pán generál Lučanský to nedokáže potvrdiť, ale možnože tú komunikáciu by potvrdila rodina, keby zverejnila tú komunikáciu z toho telefónu. A ja si stále kladiem otázku a pýtam sa: Ako je možné, že rok po smrti ešte rodina nedostala vydané osobné veci, nedostala vydaný telefón? Však smrťou sa zastavuje automaticky trestné stíhanie, tým pádom hneď mali vydať. Prečo to nechcú vydať? No asi vedia, čo v tom telefóne je. A kladiem si otázku, či ten telefón sa náhodou aj nestratil alebo nestratí. A zrazu zistíme, že je to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.4.2022 o 16:45 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:47

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážení poslaneckí kolegovia z koalície aj opozície, vážení občania Slovenska, opäť sme sa tu raz zišli na mimoriadnom rokovaní Národnej rady Slovenskej republiky k odvolávaniu člena vlády, ako to tu už odznelo od mojich poslaneckých kolegov, opäť sme sa tu zišli k odvolávaniu nominanta OĽANO na čele ministerstva vnútra pána Romana Mikulca.
Za dva roky bol pán minister Mikulec odvolávaný niekoľkokrát. Presne trikrát a dnes je tomu štvrtýkrát. A myslím si, že ak pán Mikulec toto odvolávanie ustojí, tak som si istá, že vy všetci len potvrdíte to a budete rukojemníkmi toho, čo sa na ministerstve vnútra deje. A ďalej som si určite istá, že ak pán minister vnútra zostane vo funkcii, tak sa tu opäť možno o niekoľko týždňov znovu stretneme k jeho ďalšiemu odvolávaniu a možno tie dôvody, ktoré potom už vyplynú, čo sa týka nedokonalosti a neprofesionality vedenia ministerstva vnútra, budú ešte horšie, ako sme nimi svedkami dnes. Nepamätám sa za svoj profesný ani za svoj politický život, či bol nejaký člen vlády odvolávaný počas dvoch rokov už štvrtýkrát. Ale ak sa mýlim, tak ma, prosím, opravte.
A ak tu niektorí z vás horlivo tvrdia, že pán minister odvádza veľmi dobrú prácu, čo sa týka jeho vedenia alebo jeho koordinácie rezortu vnútra, tak odporúčam, aby si pozreli prieskum, ktorý odvysielala televízia Markíza a robila ho agentúra FOCUS, a tam jasne je dokázané, že pán minister má dôveru, 17-percentnú dôveru občanov a jeho nedôvera je na úrovni 76 %, pričom v tejto nedôvere ho prekonala asi len vicepremiérka Veronika Remišová. Upozorňujem na to, ctení kolegovia, preto, lebo mnohí z vás ešte napriek tomu, že tie zlyhania pána Mikulca boli a sú čoraz vážnejšie, si neuvedomujú, aká tá situácia je vážna na ministerstve vnútra, a jeho neustále zlyhania len ospravedlňujú. A tieto zlyhania už dnes neospravedlňuje ani odborná verejnosť, dokonca ani médiá, a neospravedlňuje tieto zlyhania ani rezort a hlavne podriadení pána ministra vnútra. No však vy to vždy len ospravedlňujete frázami, že ide o boj za spravodlivosť Slovenska v duchu hesla účel svätí prostriedky. A preto pokiaľ sa dnes dostaneme k dôvodom jeho štvrtého odvolávania, dovoľujem si zhrnúť to, prečo sme už pána ministra odvolávali v pléne Národnej rady tretíkrát, trikrát pardon.
Čo sa týka prvého odvolávania, tak sme sa tu stretli v júni minulého roka, keď s hrôzou a zdesením celé Slovensko bolo svedkami toho, čo uvádzala správa Slovenskej informačnej služby, a vlastne sme sa dozvedeli, ako si súčasná vládna koalícia predstavuje očistu Slovenska a ako si tú očistu Slovenska predstavuje hlavne ministerstvo vnútra. Od podozrivých úmrtí vyšetrovaných osôb vrátane bývalého prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského v samotnej väzbe po vojnu v polícii po podozrivých výpovediach kajúcnikov, ktorí svoje výpovede manipulujú a sú šité na mieru, a až po bezprecedentné zadržanie riaditeľa SIS pred očami našej poslaneckej kolegyne. Vtedy sme všetci boli zdesení a mnohým ľuďom to nedávalo zmysel, čo sa na Slovensku a v rezorte ministerstva vnútra deje.
Druhýkrát sme pána ministra Mikulca odvolávali na jeseň minulého roku. Presnejšie v septembri, keď toto desivé divadlo skutočne gradovalo a gradovalo zlikvidovaním policajnej inšpekcie, ktoré vyšlo na povrch z legálnych odposluchov, že mnohí policajní funkcionári sa vo vlastných kanceláriách neštítia ničoho a vedenie ministerstva vnútra si pomýlilo frázu o voľných rukách pre políciu s chaosom v policajných zložkách vrátane všetkých praktík, ktoré tam boli používané, ktoré nenazvem, že boli na hrane zákona, ale, opakujem, boli za hranou zákona. A ako sme počuli z týchto legálne získaných nahrávok, všetky informácie, ktoré tam odzneli, boli o uprataní vyšetrovateľky Santusovej z Úradu inšpekčnej služby, boli to informácie o jej zdiskreditovaní, zatknutí či podpálení jej auta, ako to už mnohí moji kolegovia dnes spomínali. No však koaliční poslanci to odôvodnili tým, že išlo len o nejaké chlapské reči alebo o nejaké reči, ktoré, o ktorých sa bežne chlapi bavia na pive. Ja sa teda pýtam, či skutočne išlo len o nejaké reči, o ktorých sa chlapi bavia na pive, pretože na rozdiel, páni koaliční poslanci, od týchto rečí vyšetrovatelia aj konali. Oni reálne písali uznesenia o vznesení obvinenia a bavili sa o tom, ako dodatočne pripravia realizák. Realizák na zločineckú skupinu.
Tretie odvolanie, aby toho nebolo málo, sme tretiemu odvolaniu čelili nedávno, pred niekoľkými týždňami, a išlo o to, keď týždne ľudí, ktorí utekajú pred vojnou, na hraniciach nám zachraňovali rôzne dobrovoľnícke a charitatívne kresťanské organizácie, starostovia a starostky v prihraničných dedinách. Napriek tomu, že pán minister vnútra má na svojom rezorte niekoľko desaťtisíc zamestnancov a niekoľkokrát som to už opakovala, zhruba 24-tisíc príslušníkov Policajného zboru, približne 4 800 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, tisícky zamestnancov na okresných úradoch, má sekciu krízového riadenia, a dokonca má migračný úrad na ministerstve vnútra, napriek tomu ministerstvo nebolo v prvých dňoch vôbec schopné zabezpečiť všetky potrebné úkony, čo sa týkali služieb, poradenstva a iných štátnych procesných úkonov pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou. Napriek tomu ministerstvo vnútra si zazmluvnilo súkromnú firmu, ktorá, a dovolím si tvrdiť, že som prešla niekoľko hraničných prechodov a videla som niekoľko záchytných táborov, nikdy som nezažila, aby utečencov vítala promofirma s nugetkami a hranolkami. A napriek tomu ste znova ministrovi vnútra dali svoju dôveru.
Každý z týchto dôvodov by bol, keď nie sám osebe, ale minimálne ako celok už dôvod na odstúpenie pána ministra vnútra. No ako sme si už zvykli za posledné mesiace, nežijeme v normálnej demokratickej krajine a skutočne táto vládna koalícia nieže nemá metre, ona niekedy ani nemá kilometre zodpovednosti pre svojich nominantov.
No dnes sme tu pre úplne iné dôvody a stretávame sa tu pre úplne iné dôvody, za ktoré chceme pána ministra Mikulca odvolať. Policajný vyšetrovateľ zaistil mobil policajného exprezidenta generála Milana Lučanského 3. decembra v roku 2020. Hoci generál Lučanský nám zomrel za podozrivých okolností vo väzbe tri týždne nato, jeho rodina stále nedostala jeho osobné veci. A namieste je otázka, prečo sa NAKA nechce vzdať mobilu, a pýtajú sa na to nielen pozostalí, ale pýtame sa na to aj my, zástupcovia občanov.
Pán exprezident Policajného zboru si pred svojím zatknutím spravil screenshot svojej komunikácie medzi ním a ministrom vnútra Mikulcom. Citujem z komunikácie, ktorá sa objavila v médiách. 28. apríla Roman Mikulec písal pánovi Lučanskému: "Dobrý deň, dostal som info, že na Makóa je otvorený spis na NAKA stred za vydieranie, z ktorého má byť podozrivý spolu s ďalšími ľuďmi z ÚVS. Je to tak? Môžem dostať info o stave?" A bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó zjavne nedal ministrovi vnútra spávať, ako to uniklo z médií. 9. júna minister vnútra znova poslal link pánovi Lučanskému na článok z denníka Aktualít s názvom Posun v kauze slovenský Texas, kde daniari riešia škodu za 2,8 milióna eur, ktorý bol uverejnený ešte v roku 2018, a v tejto kauze Makó figuruje, a preto sa minister vnútra opätovne pýta Lučanského: "Viete o tomto? Chcel by som vedieť, ako sa to vyšetruje a či sa pri vyšetrovaní zohľadnilo aj to, že Makó sa pozná s Böhmom." Milan Lučanský mu na druhý deň vysvetlil, že proti JOPI TRADE sú dve veci, sú vedené dve veci. Po prvé, za neodvedenie dane a poistného je stíhaných šesť osôb s rozsahom poškodenia DPH okolo 7 miliónov, píše generál Lučanský, vyšetrovanie sa blíži ku koncu, je začaté trestné stíhanie vo veci skrátenia dane asi 25 miliónov. O Makóovi generál Lučanský nenapísal ani slovo. No zjavne ministra Mikulca takáto odpoveď neuspokojila, a preto sa opäť pýtal na riešene vzťahu Makó a Böhm.
Takže si to zhrňme. Politický nominant minister vnútra Roman Mikulec si priamo zisťoval, aká je dôkazná situácia v živom vyšetrovaní a ktorý svedok čo hovorí. Otázka, či sa aj pri vyšetrovaní zohľadnil vzťah osoby A s osobou B v tomto prípade, ako som spomínala, Makó a Böhm, je teda úplne za čiaru a za všetkými pravidlami a zákonmi, a navyše si túto otázku môžme vykladať ako ministrovo usmernenie, že treba, aby vyšetrovateľ zohľadnil vzťah Makóa s Böhmom. Ja len pripomeniem, že minister vnútra sa nikdy nemôže oboznamovať podľa zákona o jednotlivých detailoch vyšetrovania. Môže dostávať len tie informácie, ktoré vyšetrovateľ môže poskytnúť verejnosti. Môže sa napríklad pýtať na to, ako dané vyšetrovanie trvá a kedy bude náhodou to vyšetrovanie ukončené, ale nemá sa nikdy pýtať na to, čo odznelo v komunikácii medzi generálom Lučanským a ministrom Mikulcom.
Môžme povedať, že záujem ministra o Makóa a o kauzu firmy JOPI TRADE môže byť motivovaný možno aj inými skutočnosťami. Pripomeňme si, že Ľudovít Makó je kajúcnik a vypovedá, tak ako to tu už bolo niekoľkokrát dnes spomenuté, v šesťde... pardon, v 86 prípadoch. A je to zároveň človek, ktorého preraďovali z KÚFS-u do Slovenskej informačnej služby s upovedomením vtedajšieho premiéra a s prísľubom, že Slovenská informačná služba za jeho prestup dostane do rozpočtu 20 miliónov eur.
No a za zmienku stojí aj samotná kauza slovenských texasanov z JOPI TRADE. V tomto prípade chcel, v tomto prípade chcel vyšetrovateľ do väzby dostať piatich ľudí, no sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská to odmietla okrem iného vzhľadom na časový odstup spáchania jednotlivých skutkov, pričom páchanie sa datuje od roku 2013 po rok 2019, čo samo osebe tento postup neodôvodňuje.
No a ešte ďalšia skutočnosť zaujímavá. Podľa obchodného registra dve z obvinených osôb v kauze JOPI TRADE v minulosti figurovali v rovnakých firmách, ako figuruje otec priateľky súčasného policajného prezidenta. A presne táto priateľka sa stala hlavnou štátnou radkyňou so zaradením v policajnom komande Lynx a neskôr aj tajomníčkou združenia protiteroristických zásahových jednotiek ATLAS. A podľa medializovaných informácií dokonca s policajným prezidentom trávi dovolenky, cestuje na ne služobným autom a pána policajného prezidenta zachytili médiá aj vo firme jej otca.
No ale vráťme sa k pánovi ministrovi Mikulcovi. Jeho samotná komunikácia o spisoch a podozrenie z ovplyvňovania vyšetrovania sa neskončí a nekončí sa len pri výmene informácií. Podľa zverejnenej komunikácie malo dôjsť aj k osobnému stretnutiu ku spisom. Príklad, citujem: Pán minister sa obracia na generála Lučanského: "Kedy sa stretneme k tomu spisu?"
Lučanský píše: "Ako poviete, dám ho nachystať na zajtra?"
Mikulec odobruje a Lučanský sa nasledujúci deň informuje, že spis ho, informuje, že spis hodí do auta.
O dve hodiny sa Mikulec pýta: "Prídete za mnou?"
Generál Lučanský odpovedá: "Ako poviete, mám so sebou celý spis."
Mikulec informuje, že do dvanástej bude plénum, potom pôjde na úrad, "tak príďte na 12.30 h ku mne".
Inokedy minister Mikulec píše, citujem: "Tento spis ste už pozreli, spisové číslo PPZ NAKA PZ-J 11-183/2018? Chcel by som k tomu info, už sme o tom hovorili minulý týždeň."
"Jasné," odpovedá generál Lučanský.
No Mikulec nervózne nalieha: "Jasné, že ste pozreli, či jasné, že dostanem info."
Lučanský odpisuje: "Jasné, že pozriem lebo to je úplne iný spis."
Znova opakujem, minister vnútra sa nemá podľa zákona oboznamovať o nejakých detailoch vyšetrovania a už vôbec nie z vyšetrovania, ktoré je živé. Osoby, ktoré majú právo dostať tieto informácie, sú riadne zadefinované v Trestnom poriadku, no, žiaľ, minister vnútra medzi nimi nie je ani náhodou. Samozrejme, od pána ministra Mikulca sme sa dozvedeli cez jeho tlačové oddelenie, citujem, nikdy nežiadal konkrétne informácie zo spisov a nikdy nepožadoval od policajného prezidenta predkladanie spisov.
Vážení kolegovia, takže máme ministra vnútra, ktorý nie je schopný viesť ministerstvo vnútra, ale máme dokonca aj ministra vnútra, ktorý nám smiešne klame, a to si musíme priznať. No, žiaľ, pán minister vnútra nemá absolútne, absolútne žiadnu sebareflexiu a nemá ani žiadnu hanbu a vyjadril sa už niekoľkokrát, že nevidí dôvody na svoje odstúpenie. A povedzme si úprimne, pán minister vnútra nesklamal mňa, nesklamal opozičných poslancov, pán minister najviac sklamal tých ľudí, ktorí volili stranu OĽANO, stranu, ktorá ministra Mikulca do funkcie nominovala.
Vážení poslaneckí kolegovia, ak opätovne už štvrtýkrát vyslovíte dôveru pánovi ministrovi, vedzte, že sa opäť podpisujete pod to, čo pán minister svojou neprofesionalitou pácha na ministerstve vnútra, a vedzte to, že mu opäť dávate bianko šek na ďalšie zlyhania a budeme tu mať ďalšie dôvody, som si istá, v najbližších týždňoch na jeho odvolanie. A je to len otázkou času a všetci... veď to veľmi dobre vieme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.4.2022 o 16:47 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video