65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 16:28 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:52

Jozef Habánik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci. Ja sa dotknem tej časti vystúpenia pána poslanca, v ktorej sa venoval tej téme, či my tu vlastne dnes rozprávame o tom, či niekto vinný je, alebo nie je, či niekoho stíhame, alebo nestíhame, či niekto má, alebo nemá byť vyšetrovaný. Ale toto nie je téma.
My dnes hovoríme o tom, že či riadne zvolený poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, človek, ktorý dostal mandát od občanov Slovenskej republiky v riadnych demokratických parlamentných voľbách, a veľmi silný mandát, môže alebo nemôže chodiť riadne do práce a vykonávať si svoju poslaneckú a politickú prácu. A mňa nezaujíma, či to je niekto zľava, sprava, zo stredu, z východu, západu, zo severu, z juhu, by to malo byť rovnaké pre každého jedného zo 150 legitímne zvolených poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
A toto by sme si mali ctiť, pretože to je základ, to je atribút demokracie, že to rešpektujeme. Ak, ak my rešpektujeme, že sme v opozícii, tak očakávame rovnako, že tá väčšia časť snemovne, tá väčšia časť tohto parlamentu bude rešpektovať tú menšinu, tú opozičnú menšinu a vytvorí istý priestor v zmysle rokovacieho poriadku, v zmysle Ústavy Slovenskej republiky a ďalších právnych predpisov na to, aby táto opozícia mohla vykonávať svoju prácu. Ja viem, že je to ťažké, ale treba to rešpektovať, pretože áno, tak veľmi silná väčšina to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:52 hod.

doc. Ing. PhD.

Jozef Habánik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:54

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ľuboš, ďakujem ti za tvoje vystúpenie. Ono, ako ťa kritizovali niektorí, áno, tvoje vystúpenia sú expresívne, ale ty vieš trafiť ten klinec po hlavičke a niekedy sa to veľmi ťažko počúva.
Hovoril si o tom, že ako odborníci sa vyjadrovali k vzneseniu tohto obvinenia, tak presne pán generál Ivor hovoril, že, budem ho citovať: „Ja by som rád hovoril len vo všeobecnosti, ale nedá sa mi nespomenúť práve to obvinenie zločineckej skupiny. Zločinecká skupina, je to určitý pojem, ktorý bol do nášho právneho poriadku vsunutý po určitých skúsenostiach z 90. rokov, keď u nás začali zločinecké bandy, skupiny jednak domácich gangstrov, ale aj zo zahraničia, ktorí tu prinášali tie formy práce a trestnej činnosti najmä zo zahraničia.“ Čiže tam bol účel tej zločineckej skupiny. A tu bolo už také zúfalstvo, že proste musel sa vymyslieť takýto trestný čin a vsunúť sa do uznesenia, a konkrétne aj v tom uznesení ešte je to aj za politickú prácu, ktorú, ktorú náš predseda robil.
A ďalší odborník, pán Burda, pán dekan, citujem ho tiež: „Trestný čin založenia a zosnovania a podporovania zločineckej skupiny v danom kontexte považujem za nezmyselne vykonštruovaný. Ak by sme pripustili politickú motiváciu obvinenia, práve názov tohto trestného činu vyzerá v titulkoch najšokujúcejšie,“ hovorí expert na trestné právo a dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda. V rozhovore okrem iného analyzuje aj odôvodnenosť jednotlivých skutkov, z ktorých sú Robert Fico a Robert Kaliňák obvinení.
Spomínal to aj Jaro Baška o tom rovnakom metri. A presne tu ten rovnaký meter chýba a hlavne chýba v tom, že na jednej strane koaličným poslancom vyhovuje to, že spomínajú kajúcnikov, že ako vypovedajú, ale na druhej strane akosi zabúdajú na to, že kajúcnici vypovedajú aj voči ministrovi vnútra. Prečo nekričíte o tom? A prečo nekričíte o tom, že sám pán policajný prezident Hamran sa vyjadril v televízii Markíza, že minister Mikulec nemal právo na informácie, ktorých sa dožadoval u ne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:54 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:56

Anton Stredák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Kolega Blaha, vo svojom vystúpení si viackrát spochybnil uznesenie o obvinení Roberta Fica a tvojim tvrdeniam, s tvojimi tvrdeniami sa zhodujú aj viacerí odborníci z trestného práva. Tí tvrdia, že pokiaľ ide o trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ten v danom kontexte považujú za nezmyselne vykonštruovaný, pričom ak by pripustili politickú motiváciu daného obvinenia, povedzme si, že práve názov tohto trestného činu vyzerá v titulkoch, v článkoch nach... najšokujúcejšie, takže celé toto uznesenie je účelovo vykonštruované.
Kolegovia, toto je realita. Vládnym politikom sa podriaďujú tie najdôležitejšie inštitúcie v štáte. Zamyslite sa, kto teda rozhodne najbližšie o osudoch trestnoprávnych veciach, politici alebo kvalifikovaní sudcovia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:56 hod.

PaedDr.

Anton Stredák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:57

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. A, milý Ľubo, vážený kolega, spomenul si mnoho podstatných vecí a podal si čiastočnú analýzu všetkého toho, čo sa tu deje. Teším sa na dokončenie tvojho vystúpenia v ďalšej rozprave.
Strávil som v Národnej rade Slovenskej republiky už zopár rokov. Pamätám si časy najväčšej slávy KDH, najväčšej slávy HZDS aj SDKÚ, pamätám si komunistov v slovenskom parlamente aj SDĽ-ke, SDĽ-ku či ANO. Vždy tu bola vysoká úroveň ľudí a takisto aj vzťahy na najvyššej úrovni.
Štvrtá cenová skupina nastúpila do parlamentu v roku 2010 príchodom Sulíka a SaS-ky. Možno preto, že tam mal Matoviča. Úroveň SaS-ky bola vtedy oveľa vyššia, to treba povedať.
Potom nastúpila piata cenová skupina. Tá nastúpila s Matovičom a jeho hnutím o dva roky neskôr, hnutím, ako oklamať ľudí a najľahšie obyčajných. Títo ľudia, žiaľ, netušia, kde sú, s nimi nikto nepracuje, netušia, o čom je Národná rada, aká je úloha Národnej rady Slovenskej republiky, a najmä aká je ich úloha v Národnej rade. S príchodom týchto ľudí skutočne nastáva rozpad parlamentarizmu a následne rozpad štátu. To je to, čo nám hrozí.
Nielenže tlieskajú každej hlúposti, čo počujú, a to už dávno nemajú osemnásť, ale čo je horšie, aj schvália nekriticky každú hlúposť, ktorú im predložia. Rozbehli ten najnechutnejší spôsob komunikácie s opozíciou, aký tu kedy bol. Cieľ je primitívny a jasný - zlikvidovať opozíciu. Karma ich dostihne, ale treba jej pritom aj pomôcť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:57 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:59

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Najmä kolegom z opozície, na jednoduchších (povedané so smiechom) kolegov z koalície reagovať nebudem, napokon pán Laurenčík sa takým spôsobom opustil ako podpredseda Národnej rady, že mám obavy, že si niekde v zákulisí evidentne hrkol. Ale takýmto spôsobom sa, preboha, v parlamente správať nemožno.
Ja som presvedčený, že tu je veľmi vážna situácia, a reagujúc na slová pána Poláka, ja keď hovorím o čvarge, ja nehovorím o Rómoch, len preto, že sa pozerám smerom na klub OĽANO, ja hovorím o tejto strane. OĽANO sa správa jednoducho veľmi primitívne, agresívne, nemajú vzdelanie, nemajú morálku. Jeden po druhom. A toto nehovorím ja. To si myslia Slováci. 90 % Slovákov. Vášho dvorného šaša Matoviča nenávidí na Slovensku 88 % Slovákov podľa prieskumov. Ľudia vami pohŕdajú, ľudia vami pohŕdajú.
Ale čudujete sa im? Seniorom ste zobrali všetko. Robotníkom ste zobrali minimálnu mzdu. Teraz ste zničili našu suverenitu a navláčite sem americké vojská a jediné, čo vás zaujímajú sú Ukrajinci a posielanie zbraní na Ukrajinu, aby tam mohli umierať ďalší ľudia. Toto ste vy, primitívi. A je našou povinnosťou povedať vám to, pretože vy dneska ohrozujete samotnú štátnosť, samotné fungovanie štátu. Vy ste si vyložili vládu ako nejakú mafiu, že vy si môžte dosadzovať ľudí, ako je Hamran, Lipšic, Mikulec, a tí tu budú robiť špinavú robotu a likvidovať opozíciu.
Opakujem, toto je zlomový okamih slovenských dejín, pokiaľ vydáte Roberta Fica do väzby. Tu nejde o to, že či by mal byť, alebo nemal byť trestne stíhaný. Tu je o tom, že vy mu chcete zapchať ústa. Vy ho chcete hodiť do väzby, aby sa nemohol brániť voči vašim politickým útokom. Ste zbabelci.
Ste nielen primitívi, ale aj zbabelci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 15:59 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:02

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Ctená snemovňa, možno si to nie celkom uvedomujeme, že sme svedkami niečoho, čo sa zapíše do histórie slovenského parlamentarizmu, a všetko, čo urobí každý jeden z nás, tak v každom prípade bude musieť sám si to nejakým spôsobom aj zdôvodniť, ale potom aj niesť zodpovednosť za to.
Vidím, že som nestihol ani myšlienku dokončiť, už tam mám faktické poznámky od pána Kazdu, ale som rád, že ste aj pripravený. (Reakcia z pléna.) Ten bol rýchlejší. Čiže z tohto pohľadu by sme nemali k tomu pristupovať len tak, ako vám niekto možno nanútil nejaký naratív, že toto je to najlepšie, čo treba urobiť v tejto situácii.
Zoberte si, že keď bolo vznesené obvinenie voči Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi, s tým, že médiá to mali zázračne, a predovšetkým Denník N, opäť ako prvé, čo pán Hamran ako prezident Policajného zboru povedal, že obráťte sa, keď budete chcieť vedieť, že kto pôjde a mal by byť zatknutý, tak majú celkom dobrý odhad tie médiá. Tak vyjadril asi, že presne tá spolupráca medzi orgánmi činnými v trestnom konaní a s určitými médiami funguje, tak bola vyjadrená, samozrejme, aj bol aj vyjadrený názor vyšetrovateľa, že požiada o kolúznu väzbu voči Robertovi Ficovi a voči Robertovi Kaliňákovi. Samozrejme, čo sa týka Roberta Kaliňáka, je zrejmé, že tam to mohlo nastať, to konanie pred súdom, okamžite, čo sa týka poslanca Národnej rady, v zmysle ústavy to nie je možné urobiť okamžite.
Ale viete, čo bolo na tom zaujímavé? A predovšetkým teraz sa obraciam na poslancov koalície. Že ešte ani nevideli to obvinenie. Dokonca nevideli ani tú žiadosť prokuratúry, ktorá bola neskôr doručená do parlamentu, ale unisono všetci predstavitelia koalície sa hneď zhodli na tom, že budú hlasovať za súhlas vzatia Roberta Fica do väzby. A teraz skúsme popremýšľať, ak teda berieme do úvahy, že každý poslanec sa rozhoduje na základe svojho vedomia a svedomia, tak v tomto prípade sa pýtam, čo bolo to vedomie a svedomie poslancov, ktorí sa okamžite vyjadrili, že budú súhlasiť s týmto stíhaním, väzobným stíhaním, a pritom vôbec nevideli, čo tam je relevantne napísané alebo nie je relevantne napísané.
A ak teda si máme klásť otázku, že čo teda, o čo tu teda ide, tak každému normálne zmýšľajúcemu človeku na Slovensku napadne - nič iné ako politický revanš. Nič iné len ako politický revanš. Ale ono to je veľmi dobre zinscenované, pretože, všimnite si, že táto koalícia nie je schopná riadiť štát, táto koalícia nie je schopná prijímať opatrenia pre ľudí. To ostatný príklad je veľmi rukolapný. My tu voláme niekoľkokrát, aby vláda bojovala proti zdražovaniu. Od septembra predkladáme návrhy na zvolávanie mimoriadnych schôdzí. Teraz už tá vlna zdražovania je tu. Predstavitelia koalície vystúpia a povedia, že máme riešenie, a povedia, že sa na ňom dohodli, a pritom sa nedohodli, jedna zo strán SAS totiž s tými nesúhlasila. A dodnes ani nemáme v parlamente relevantné zákony, ktoré by to mali riešiť, čo my kritizujeme, že aj tak je nedostatočné, pretože na dôchodcov ani len nemysleli.
No tak čo v takomto prípade je potrebné urobiť? Prekryť to niečím, ale niečím takým poriadnym, čo sa zbiera veľmi, veľmi dlho a použijú sa na to aj nelegálne prostriedky. A to, že sa použili nelegálne prostriedky, je úplne evidentné v súvislosti s tým, že niekto neustále tlačí dôkaznú, dôkaznú podstatu z nelegálneho odpočúvania v poľovníckej chate, za čo, mimochodom, vážení páni poslanci koalície, je jeden z tých, ktorý sa na tom podieľal, tuším, že sa volá pán Juhász, trestne stíhaný za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Ale vás to nevyrušuje, lebo vy bez toho, aby ste si prečítali, čo tam bolo napísané, a k tomu sa dostanem, lebo to nie je jedno vystúpenie, aby som to mohol vysvetliť, a to budete sa naozaj čudovať, čo všetko, aké zaujímavé veci - v úvodzovkách - perly ducha sú tam napísané. Ale vy ste okamžite povedali, že vydáme Roberta Fica.
A pritom, dámy a páni, nikto - ani Robert Fico, ani Robert Kaliňák nepovedali, že oni sa teda nebudú brániť, že oni sú proti tomu, aby boli stíhaní. Oni sú pripravení očistiť svoje meno. Oni sú pripravení sa v normálnom, férovom vyšetrovacom procese brániť. Ale vy to nechcete. Vy ho chcete umlčať, vy ho chcete zavrieť. Preto niekto nadkvalifikoval trestný čin na zločineckú skupinu, lebo keby to ostalo len v tej rovine, ako je to v tom obvinení, tak nie je možné takéto niečo žiadať. Ale trebalo to nadkvalifikovať, aby sa to dostalo pod Špeciálnu prokuratúru, a pokračovať ďalej. Ale to, že akým spôsobom vy s tým narábate, svedčí a potvrdzuje aj to, to, tú skutočnosť, čo som povedal, že to chcete prekryť, a ešte aj manipulovať verejnú mienku, manipulovať verejnú mienku o re... o skutočnostiach, ktoré sú známe, ale vy sa snažíte presviedčať ľudí, že nie sú známe, a ja ich zopakujem.
Je to predovšetkým vystúpenie pani predsedníčky poslaneckého klubu SaS na začiatku. Ak tu niekto z koalície kritizoval, že za nás vystupoval pán poslanec Ľuboš Blaha, tak podľa mňa tie jeho dôvody boli absolútne neopodstatnené. Ale vystúpenie pani poslankyne, predsedníčky SAS ako prvej za túto koalíciu, ktorá je rozhodnutá bez toho, čo, bez toho, bez ohľadu na to, čo tam je napísané, povedať hocičo, tak to je, to je neuveriteľné.
Pani poslankyňa, tuto pri tomto pulte, ktorá je už niekoľko rokov poslankyňou Národnej rady Slovenskej republiky, bez mihnutia oka dokáže klamať celú verejnosť, a povedať, že Robert Fico chce unikať pred... sa, sa, pardon, že sa zakrýva za imunitou poslanca. A pritom, a teraz sa nechcem pýtať vás, lebo to nie je kvíz, ja si myslím, že si veľmi rýchlo každý občan Slovenskej republiky aj vy môžete ťuknúť povedzme do vyhľadávača internetového a zistiť, že kedy bola imunita zrušená, dámy a páni. A ja vám to pripomeniem. Imunita poslancov Národnej rady, teda ústavných činiteľov, poslancov Národnej rady bola zrušená v roku 2012. A ešte vám aj poviem, za akých okolností. Bol to široký politický konsenzus, kde aj strana SMER hlasovala za zrušenie imunity. Ale pani poslankyňa, predsedníčka SaS, poslaneckého klubu SaS bez mihnutia okom, brvou, príde a povie takúto lož. Čo iné si môžeme myslieť pod tým, ako obyčajná manipulácia verejnej mienky, aby náhodou, keď to ľudia budú počuť, si povedia, naozaj ten Fico sa chce vyhnúť imunite, a pritom je to lož. Ale v tej lži pokračujete ďalej vo svojich vystúpeniach. A bol to pán poslanec Šudík, ktorý vo svojej faktickej poznámke rovnako povedal, že Fico sa chce vyhnúť trestnému stíhaniu. Kto to kedy povedal, dámy a páni? Ale vám to vyhovuje, lebo vy práve chcete navodzovať takúto atmosféru. Ale to nie je o tom.
Ak tu bolo vznesené obvinenie, sú k tomu výhrady a ja budem niektoré veci rozoberať pri mojom ďalšom vystúpení, tak rozhodne to nie je preto, že si, nie sú pripravené tieto nezmysly, ktoré sú v tom uznesení napísané, o obvinení, vyvrátiť a očistiť svoje meno. Ale tu ide o niečo viacej. Vy ho potrebujete umlčať. Vy potrebujete umlčať predsedu politickej strany, najsilnejšej opozičnej politickej strany v parlamente. Toto je váš cieľ. A zrejme ste tu nasadili množstvo, úderky ľudí, ktorí sú schopní takýmto spôsobom manipulovať aj tu v rokovacej sále bez toho, aby ste sa len trošku hanbili.
Takže ešte raz, dámy a páni aj verejnosť Slovenska, imunita poslancov bola zrušená v roku 2012 a strana SMER - sociálna demokracia vtedy, sediac v parlamente, hlasovala za zrušenie imunity. Nie je pravda to, čo povedala pani predsedníčka SaS, čo je dobrý obraz aj vášho klubu SaS, keď ste schopní takéto niečo vyprodukovať a súhlasiť s tým. Nie je to pravda, je to manipulácia a snaha zmiasť verejnosť, že sa tu niekto chce skrývať za poslaneckú imunitu.
O čo tu teraz ide? Je garancia, ktorá je zadefinovaná v Ústave Slovenskej republiky, a to, že opozícia napriek tomu, že tu koalícia má väčšinu, musí mať svoje postavenie a musí byť nejakým spôsobom chránená. Lenže nikomu vtedy v roku 2012 nenapadlo, pretože ešte ani len netušili, že čo sú schopní niektorí poslanci, ktorí prišli na chrbte iných strán, teraz práve chcem povedať, na chrbte SaS sem prišiel práve pán poslanec a súčasný minister financií Matovič, ktorý priniesol tú kultúru, to mu, nikomu ani len nenapadlo, že takéto niečo niekedy bude môcť byť na Slovensku, lebo sme si mysleli, že Slovensko chceme, aby sa rozvíjalo ako demokratická krajina, ktorá významným spôsobom ekonomicky bude rásť a bude sa zrovnávať s ostatnými krajinami strednej Európy, ale aj Európskej únie. Toto bol záujem a mal by byť záujem každého občana aj poslancov Národnej rady, ale nikomu nenapadlo, že niekto bude môcť takýmto spôsobom zneužívať moc proti opozícii. Preto do ústavy bolo takéto ustanovenie dané, ktoré hovorí o tom, že sa musí veľmi dobre zvážiť okolnosť, za akých sa ide vydávať alebo dávať súhlas na vzatie poslanca Národnej rady do väzby, do v tomto prípade kolúznej väzby.
No a teraz sa dostávam k tomu, čo som avizoval. To, že je to nadkvalifikované v uznesení o vznesení obvinenia voči Robertovi Ficovi, nehovoríme my, lebo vy to snažíte sa dať, že vy chránite a tak ďalej. Áno, chránime, lebo sme aj presvedčení o tom, ale zároveň sa stotožňujeme aj s odborníkmi, ktorí o tom hovoria. A jeden z tých odborníkov je práve dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského.
Pán Benčík, môžete sa rehotať, koľko chcete. To, že to povedal v rozhovore, jednoducho nijakým spôsobom nedokážete znížiť svojím spôsobom vašimi prejavmi neverbálnymi, pretože vám to nesedí. Vám to nesedí, keď autorita, ako je dekan právnickej fakulty, ktorý, na ktorej sa vyučujú právnici, ktorí potom zastupujú rôzne právnické povolania od vyšetrovateľov, prokurátorov, rovnako advokátov, ale aj sudcov. Vám to nesedí.
A dôkazom aj toho, že tu ide o prekrytie vašej neschopnosti, je aj rozhovor, ktorý poskytol pán dekan, a redaktor, ktorý mu kládol otázku, pretože prvú otázku, ktorú položil, bolo, že nie je toto, čo sa tu deje, založenie zločineckej skupiny, niečo na svete nevídané. Kde vo svete má takéto niečo obdobu? Taká bola položená otázka. Čiže to bolo tak sugestívne položené, že v podstate Slovensko je čierna diera, že takéto niečo, čo sa deje na Slovensku, azda nikde sa nedeje na celom svete.
Ale ku cti pánovi dekanovi patrí to, že povedal, že z jeho pohľadu to vôbec nevidí takto, že by sa malo práve Slovensko vnímať ako niečo výnimočné, a spomína z vyspelých demokracií napríklad kauzu Watergate v Spojených štátoch amerických, ale povedal, dobre, je to už dávnejšie, pretože tam práve jedna zo strán odpočúvala opozíciu. A musel kvôli tomu odstúpiť úradujúci prezident Spojených štátov amerických. Demokracia, ktorá sa kladie všetkým ako za vzor. Ale potom išiel na pôdu Európskej únie a hovoril o bývalom prezidentom Sar... prezidentovi Sarközym vo Francúzsku, ktorý bol takisto odsúdený, a hovorí, že jednoducho takéto veci sa dejú. Ale tá otázka redaktora bola jasná, vyvodi... navodiť atmosféru, že tuto na Slovensku je to úplná katastrofa a že vôbec vo svete sa takéto niečo nedeje, nejaké zosnovanie, zosnovanie zločineckej skupiny.
A ďalej hovorí v podstate, že ak by sa brala argumentácia, ako je v uznesení, do úvahy, že súčasťou zločineckej skupiny sú nominanti súčasnej vlády, ktorá legitímne, legitímne, nie v rozpore so zákonom, nominuje na jednotlivé pozície rôznych ľudí, tak by sme mohli povedať, že každá vláda, ktorá tu doteraz bola, vrátane tej vašej, ale aj vlád v Európskej únii, na svete, je vlastne zločinecká organizovaná skupina. A to hovorí dekan právnickej fakulty. To nehovorí Juraj Blanár. Ja to parafrázujem a citujem zároveň mnohé veci, ktoré jasne poukazujú na to, že to, čo robíte, je len jeden cieľ, a to umlčať lídra najsilnejšej opozičnej strany v parlamente.
Ďalej hovorí o tom, že predmetné uznesenie o vznesení obvinenia ale nepovažuje za, že považuje za značne prehnané. Obáva sa však, aby sa nestalo vzorom pre umlčiavanie kritikov pôsobenia osôb vo verejnom živote. Čiže vyjadruje aj obavu, že toto, tento precedens, ktorý vy tu sa snažíte teraz uskutočniť, tak že to môže byť do budúcnosti veľmi vážnym precedensom. Áno, je to veľmi vážna vec. A zároveň si kladie otázku, môže sa minister vnútra a predseda vlády oboznamovať s takýmito okolnosťami? Pri odpovedi na túto otázku určite treba urobiť hlbokú analýzu kompetencií týchto funkcií, to však v danom uznesení chýba, konštatuje dekan právnickej fakulty.
Čiže ak niekto poukázal na to, že úradujúci predseda vlády a minister vnútra vytvoril nejakú organizovanú zločineckú skupinu tým, že nominantov si dal, ktorých právoplatne, v zmysle zákona mohol dať do rôznych funkcií, že to je ten trestný čin, tak dekan stavebnej, pardon, dekan právnickej fakulty sa pýta, že prečo to v tomto uznesení nie je jasne zadefinované, že tam nie je jasne zadefinovaná analýza týchto jednotlivých miest a pozícií a vysvetlené to.
Dámy a páni, ďalej dekan právnickej fakulty hovorí, že: „Nenašiel som však v odôvodnení obvinenia známky vedúce k tomu, že by sa v rámci toho malo manipulovať s faktami.“ To znamená, že ak vyšetrovateľ hovorí o tom, že nejaká skupina mala vzniknúť na základe legálne menovaných ľudí, ktorých má právo každá vláda a príslušní ministri na základe kompetencií menovať, tak mala by potom v tom obvinení byť aj definícia, teda ak sa získali nejaké informácie, ako bolo s nimi manipulované. To tam takisto chýba, lebo tie informácie, s nimi sa nemanipulovalo. Tie informácie hovorili o tom, že reálne sa tu niečo udialo, že politickí oponenti, ktorí sa snažia kritizovať druhých, robia niečo, čo je v rozpore so zákonom.
Dámy a páni, toto je bežné v každej demokracii na svete. A dekan právnickej fakulty uvádza: „Tu treba povedať, že vyhľadávanie a zverejňovanie špiny na politických súperov“, ja ho teraz trošku si dovolím opraviť, špinu by som chápal v tomto prípade vtedy, keby vyhľadávali niečo, čo je vymyslené, ale v tomto prípade bolo vyhľadávané, čo je, bol fakt, lebo ten sa potvrdil, že dotyčný pán poslanec Matovič a exmi... exprezident Kiska, že jednoducho boli v probléme so zákonom. Pokračujem teda ďalej: „na politických súperov je bežnou súčasťou politického boja aj v západných demokraciách. Akurát sa to väčšinou robí takým spôsobom, že to politici nechajú zverejniť iným osobám, často novinárom, prípadne tvrdia, že im to akože náhodou poslal nejaký uvedomelý občan, ktorý mal k informáciám prístup z vnútra. Tuto sú koniec“ koncom, „koncov modely, ktoré sa už dlhší čas aplikujú na Slovensku.“
Áno, presne popísal to, že tu sa dlhší čas na Slovensku tieto modely krásne popisujú, pretože zoberte si spätne za dva roky zatýkania, ktoré boli sprevádzané ťažkoodencami. Kto bol prvý, kto mal informácie o tom všetkom? Ako je možné, že zo živých spisov niekto mohol vyťahovať informácie a dávať ich novinárom?
Čiže, dámy a páni, moje vystúpenie zatiaľ skončím pri tomto bode a budem pokračovať v ďalšom prihlásení sa.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

28.4.2022 o 16:02 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem ti pekne, pán podpredseda, že si sa pokúsil vysvetliť niektoré právne pojmy aj kolegom z koalície, lebo tu sa, preboha, stráca rozdiel medzi väzbou a väzením.
Oni kolegovia nerozumejú, že tu nejde o zastavenie trestného stíhania, oni nerozumejú tomu, že Robert Fico ako žiaden poslanec nedisponuje trestnoprávnou imunitou. Tu sa bavíme o tom, či ho dať do kolúznej väzby. To znamená, tam chodia nevinní ľudia, aby neovplyvňovali svedkov. V tomto prípade sa bavíme o svedkoch, ako je Kiska, lebo všetci tušíme, že Robert Fico by išiel presvedčiť Kisku, aby ho neohováral, že? Takéto nezmysly! Však to je úplne evidentná politická likvidácia Roberta Fica, že ho chcú strčiť ako nevinného človeka do väzby.
A viete, ak tu má niekto ovplyvňovať svedkov, tak ja som presvedčený, že to robia skôr predstavitelia čurillovskej, a použijem opäť výraz Borisa Kollára, na ktorý má copyright, čurillovskej mafie. No kto chodí tam tých kajúcnikov vydierať, že pokiaľ nepovieš niečo na Fica alebo Kaliňáka, tak ti nezrušíme trest a budeš ďalej hneď vo väzbe? Oni ovplyvňujú svedkov, oni robia tie grobiánske a mafiánske metódy!
Viete, ja vám poviem, ktorý politik na Slovensku má ako jediný trestnoprávnu imunitu. To je ten papaláš, o ktorom hovorila pani Zemanová! To je ten, na ktorého vraj neplatí rovnosť pred zákonom! Je to prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Takže ona je papaláška? Alebo konečne pochopíte, že niektoré štátne orgány musia byť chránené pred svojvôľou väčšiny, pred svojvôľou vlády, lebo by ste si mohli hocikedy hodiť do väzby aj prezidenta, prezidentku, hociktorého opozičného poslanca, kohokoľvek. Kvôli tomu existujú takéto ochranné poistky v ústave. Kvôli tomu tu je deľba moci.
Ale nie, vy máte krv v očiach a je vám jedno, čo hovoril Montesquieu, je vám jedno, čo hovoril Madison, je vám jedno, vy ani neviete, čo to je, podľa vás je Madison prášok na pranie, preto vami tak pohŕdam!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 16:22 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, opäť musím zdôrazniť, veľmi som podivený, že ste si nevzali vy tú príležitosť vystúpiť ako hlavný predstaviteľ strany SMER - SD, teda tu v poslaneckom zbore, lebo evidentne ste rozprávali viac k veci a mali ste asi zrejme aj niečo na dlhšie.
No ja sa chcem iba ohradiť, lebo vy ste povedali, že ja chcem zavrieť Roberta Fica. Ja nechcem zavrieť Roberta Fica, ale predovšetkým nechcem, aby som, aby sme, som žil v štáte, v ktorom ja poviem, že chcem zavrieť Roberta Fica, a len tak z ničoho nič bude zavretý. Ja tu ako poslanec čítam žiadosť Generálnej prokuratúry, ktorá hovorí, že, ktorá tvrdí, že má výpovede svedkov, ktorá tvrdí, ktorí hovoria, že konkrétne osoby získavali v prospech Roberta Fica a Róberta Kaliňáka informácie neoprávneným spôsobom. Neoprávnene získavali informácie o súkromnom a pracovnom živote niektorých osôb podľa potrieb a politických záujmov aj tu z dotyčného poslanca Roberta Fica, zároveň že sa informovali o tom, v akom štádiu sa nachádzajú konkrétne konania. Isteže, môžme viesť veľmi dlhú rozpravu o tom, aký, na aký účel je tento, táto ústavná zábrana pre, resp. dajme tomu, že zvýhodnenie alebo ochrana pre poslancov, ale ja sa domnievam, že v tomto prípade tejto žiadosti je naprosto jasné, že by som nemal zasahovať do konania orgánov činných v trestnom konaní a nemal by som nejakým spôsobom robiť, pridávať nejaké práva, robiť z niekoho nadčloveka, z nejakého poslanca Národnej rady.
Konal by som rovnako aj v ďalších prípadoch.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 16:24 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda Blanár, to, čo si hovoril, je zjavným cieľom toho, čo sa deje v Národnej rade Slovenskej republiky, a to je zavrieť najsilnejších kritikov tejto vlády do väzby a dostať ich tak na tak dlho, aby nevedeli ovplyvniť ďalšie parlamentné voľby.
Viete, sú tu prípady a to spomínal, myslím, Robert Fico v svojej rozprave, pána Kajetána Kičuru, ktorého tam držali 18 mesiacov, doteraz nebol, nebol obžalovaný a sa... a v podstate sa tá väzba naťahovala. Samozrejme, však vy, vaším cieľom je dostať Roberta Kaliňáka do väzby, Roberta Fica do väzby, potom si zaobstarať zopár kajúcnikov, ak tí, čo máte, vám nestačia, tak nejakých ešte pritlačíte a pohrozíte im 15-20 ročným trestom a na základe toho vygenerujete nové dôkazy a budete vyšetrovať a vyšetrovať a bude stále dôvod na to, aby Robert Fico a Robert Kaliňák sa z tej väzby nikdy nedostali.
A ďalším dôvodom bude, samozrejme, aby ste umlčali ešte všetkých nás ostatných. Pôjdu ďalší, lebo to, čo sa tu deje, to je koniec demokracie, to je rozklad vôbec nielen právneho štátu, ale štátnosti na Slovensku. Áno, sú to politické procesy, čo sa tu deje, podobné tým v 50. rokoch. Máte všetci krvavé oči. Ste inkvizícia a z parlamentnej demokracie robíte parlamentnú tyraniu. Vy chcete všetkých nás pozatvárať, aby ste nakoniec mohli si držať moc ďalších... ďalšie 4 roky a aby ste tu mohli týrať ľudí na Slovensku.
To, čo už tu viackrát zaznelo, 88 % ľudí na Slovensku neznáša Igora Matoviča. Igor Matovič to je hlava tej hydry, ktorá nás tu všetkých ničí. A asistujú mu sluhovia ako Mikulec, Lipšic a ostatní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 16:26 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Blanár, vyhýbajú sa mi odpovedi politici SMER-u, verím, že dostanem od vás odpoveď. Prosím vás, vysvetlite mi toto.
Vyrozumenie z inšpekčnej, z Úradu inšpekčnej služby nám došlo vyrozumenie, že v čase, v roku 2015 a 2016 polícia lustrovala mňa, Marcela Klimeka, Filipa Rybaniča, Jozefa Viskupiča a ďalších 490 mien. Prosím vás, vysvetlite mi vy, v čase, v roku 2015 a 2016, kedy tu vládla Ficova vláda, jednofarebná vláda SMER-u, pracovala polícia na opozičných politikoch. Chcem od vás dostať tú odpoveď, lebo nedostal som ju do teraz od vašich predstaviteľov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 16:28 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video