65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:45 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:36

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Šeliga, my sa nešetríme v politickom súboji, a tak to má byť. Pokiaľ ide o politickú súťaž, tak si to rozdávajme tu v Národnej rade.
Čo mne ale najviac vadí, je, že sa naozaj pokúšate prekryť tú totálnu neschopnosť vlády. Vy to sám dobre viete a cítite to, že táto vládna koalícia je na konci so svojimi silami. Tak ste teda ponúkli nejakú alternatívu, že poďme sa zaoberať kriminalizáciou opozície, a hovoríte, pán poslanec, že tu nie je žiadne zasahovanie do vecí a všetko je v poriadku a že vy v tento systém veríte.
Nebudem teraz hovoriť o sebe, budem hovoriť o Robertovi Kaliňákovi. Ako má Robert Kaliňák veriť systému, kde dozoruje prípravné konanie zločinec Lipšic, právoplatne odsúdený človek, podvodník pri bezpečnostnej previerke, bývalý minister vnútra, bývalý minister spravodlivosti, ktorý nás nenávidí ako koza nôž? Môže sa baviť ktokoľvek čokoľvek o formálnom vylúčení tohto človeka, fakt je ten, že to je monokratický úrad a Lipšic si robí na tom úrade, čo chce. Ako mám veriť v zákonnosť a spravodlivosť procesu, keď tento človek, ktorý nás nenávidí politicky, riadi dozor nad prípravným konaním? Ako sa má cítiť Robert Kaliňák, keď je v rukách vyšetrovateľov, ktorých riadi Mikulec? Veď sme tu čítali prepisy, pán poslanec. To nie je náš výmysel.
A ako sa máme všetci cítiť, keď sme v rukách udavačov, ako je Makó, Slobodník a ďalší a ďalší a ďalší? Pán poslanec, vám to nevadí, že ste Makóovi dali štátnu zákazku cez Slovenskú poštu za 11 mil. eur napriek tomu, že je niekoľkonásobne obvinený z najzávažnejšej trestnej činnosti, že to je človek, ktorý svedčí v 87 prípadoch proti nám.
Ako máme tomuto systému veriť? Preto sme presvedčení, že zneužívate trestný systém na boj s opozíciou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:36 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Šeliga, ja by som v tejto chvíli, naozaj ja už tu mám odsedený nejaký ten piatok, ja by som vám chcel teraz naozaj vidieť do hlavy.
Tak budú tie politické procesy alebo nebudú tie politické procesy? Súhlasíte s tým alebo nesúhlasíte s tým? Lebo viete, vy ste všeličo povedali, všeličo povedali, len či to je ozaj úprimné alebo či to hráte.
Ďalšia vec, tie, viete, ja by som aj veril, ale tie námestia, ktoré ste absolvovali, na základe ktorých ste sa dostali do parlamentu, tam ste tiež všeličo povedali. Keby ste tam neboli vtedy klamali, keby ste neurobili vtedy zo SMER-u zločineckú skupinu, tak tu nie ste. A vy ste klamali so všetkými dôsledkami, čo tie námestia priniesli. Mám na mysli, ako ste hrubo zneužili smrť novinára. To bolo, pán kolega, jedno svinstvo. To vám hovorím úplne otvorene. Prečo teraz nezvolávate tie námestia? Prečo teraz nehovoríte o týchto veciach ako vtedy?
A ďalšia vec. Keďže ste takto veľmi úprimne, a teda vierohodne chceli vystúpiť, prečo ste takto nevystúpili včera? Včera sme odvolávali Mikulca. Ten Mikulec je podozrivý zo strašne mnohých vecí. Prečo ste takto úprimne nevystúpili a nepovedali, že áno, toto a toto a toto treba vyriešiť na základe ja neviem čoho? Prečo ste v tejto chvíli aspoň neodvolali toho ministra vnútra, aby sa isté veci vysvetlili? Dnes tu budete moralizovať? Na základe čoho?
Keby ste boli včera vystúpili, dneska máte na to právo. Lenže vy ste včera nevystúpili, takže to, čo ste dnes povedali, to ako keby odniesla, ako keby odniesla voda v Dunaji. To je pre mňa to najväčšie sklamanie, pán poslanec.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:38 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Šeliga, chvíľu som rozmýšľal, s ktorou pasážou vášho vystúpenia by som mohol súhlasiť, a absolútne nemám problém s tým, že budem súhlasiť s vašimi vyjadreniami, že s legitímnym politickým bojom nemáme problém. Na tom sa zhodneme.
Ale ja vás chcem poprosiť, skúste sa aspoň zamyslieť nad jednou skutočnosťou, a to, že na čele Úradu špeciálnej prokuratúry stojí Daniel Lipšic, ktorý dlhé roky bol aktívnym politikom. Dokonca zastával tie najvyššie pozície v štáte, či už minister vnútra, alebo minister spravodlivosti, a počas jeho aktívnej politickej éry sa častokrát dostal do tvrdých sporov s Robertom Ficom.
Ja mám dobrú pamäť a pamätám si, že v období rokoch 2012 - ’16 za rečníckym pultom Robert Fico ako predseda vlády mu na hodine otázok povedal, že nech sa pozrie do zrkadla, a zistí, že na Slovensku nemôže byť v politike úspešný, a to je len jedna z tých čriepok do mozaiky, takže tie súboje medzi nimi boli veľmi tvrdé.
A vy si naozaj, pán poslanec Šeliga, myslíte, že Úrad špeciálnej prokuratúry pod vedením Daniela Lipšica bude nezaujato, bude nezaujatý voči Robertovi Ficovi? Ja si to nemyslím. Pán Lipšic zabil človeka na prechode na... pre chodcov, neúmyselne, ale zabil. Myslím si, že veľmi zvláštnym spôsobom, dokonca protiprávne získal previerku na prísne tajné, bez ktorej by sa nemohol zúčastniť voľby špeciálneho prokurátora.
Takže my v SMER-e máme veľmi vážne obavy, že Úrad špeciálnej prokuratúry nebude nezávislý.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:40 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Šeliga, je sympatické od vás počuť, že nemáte krvavé oči, že sa netešíte z toho, že sa tu dnes bavíme o tom, o čom sa bavíme, a chcel by som vám aj veriť, ale úprimne, nedá sa. Možno ešte vám ako osobe aj hej, ale mnohým vašim kolegom z koalície, na tvárach ktorých evidentne vidieť, že sa tejto skutočnosti tešia sa, veriť jednoducho nedá. Je ich pomerne veľa.
O čom teda tie ich usmiate tváre svedčia a o čom hovoria? Pre mňa o radosti, o radosti z pomsty. Mnohí z nich totiž v prostredí, z ktorého pochádzajú, nepatria k nejakým popredným hráčom a ani terajšie postavenie poslancov Národnej rady z nich významnejších hráčov nerobí, a preto som presvedčený, že si nenechajú ujsť tú príležitosť, ktorá sa im naskytáva, a trošku sa ukojiť s tým, že si do Roberta Fica aj takýmto spôsobom kopnúť. Určite využijú aj príležitosť, aby sa minimálne zapáčili tým svojim bosom, vďaka ktorým sú tu tiež. Pre mňa by bolo veľkým prekvapením, ak by to tak nebolo. Bolo by pre mňa veľkým prekvapením, keby si teda túto príležitosť nechali ujsť.
Vaše vystúpenie vnímam ešte ale aj, aj ináč. Vaše vystúpenie popritom som vnímal aj ako istú snahu zmierniť trochu tragickosť toho, o čom hovoríme, ale vnímam to aj ako istú formu takého ospravedlnenia sa za to, že ste si vedomý ako právnik, že toto, o čom sa tu dnes bavíme, je silne cez čiaru.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:42 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:44

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcem oceniť a veľmi pekne ti poďakovať, Juraj, za tvoje vystúpenie. Vniesol si taký opäť pokoj a vysvetlenie do tejto rozpravy plnej nenávisti a osočovania nás koaličných politikov.
Chcem ubezpečiť kolegov z opozície, že nie som žiaden neschopák z ulice bez vzdelania. Mám vysokoškolské vzdelanie ukončené na prestížnej budapeštianskej univerzite, Fakulte architektúry, a mám aj svoj bohatý politický príbeh a ty si to, Juraj, tiež potvrdil. Si právnik s ukončeným vysokoškolským vzdelaním a doktorátom.
Potvrdzujem tvoje slová, Juraj, my nemáme žiadne krvavé oči, my len vyslovujeme súhlas s väzobným stíhaním. Až súdy rozhodnú, či kolega poslanec Fico na žiadosť prokurátora pôjde, alebo nepôjde do väzby.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:44 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:45

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán poslanec, neviem, čo bolo cieľom vášho vystúpenia, ale verte, že normálnych ľudí ste vaším vystúpením nepresvedčili. A ak ste vy presvedčený o tom, čo ste tu vyslovili, tak ste minimálne naivný, alebo nechápem, prečo ste takéto postuláty vyslovili.
Vyslovili ste také postuláty, že ak nebudeme súhlasiť v Národnej rade s väzobným stíhaním, stratíme legitimitu. Je to presne naopak. Národná rada stratí legitimitu, ak vysloví súhlas s väzobným stíhaním, a čo je horšie, stráca a stratí ju aj Slovensko. My sme na smiech okolitým krajinám, čo tu stvárame. Celý aparát možností majú využiť prokurátori, ste vyslovili. Ale nie bezbrehovo, veď sú stanovené podmienky, nie tie hlúposti, ktoré boli zadefinované v tom uznesení, o ktorom tu stále hovoríme.
A posledné a znova to opakujem, že kolúzna väzba po 7 rokoch je úplný nezmysel. To je... To kde ste to videli, takéto niečo? Veď to, to jednoducho nestretáva so žiadnou rozumnou myšlienkou ani s nejakým rozumným postupom.
Takže opakujem ešte raz. Ak ste presvedčený o tom, čo ste tu vyslovili, tak ste minimálne naivný. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:45 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:47

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Šeliga, ja vás vnímam ako aj vzdelaného, aj inteligentného človeka a toto vaše vystúpenie, navonok to vyzeralo ako, ako veľmi príjemné vystúpenie, by som povedal, a také, ktoré malo aj hlavu, aj pätu.
Ale, pán poslanec, vy ste právnik a pochopte jednu vec, ako, ako môžeme mať, ako môžeme mať dôveru v tých súdoch, o ktorých ste hovoril, keď je nejakých 16 lebo 17 rozhodnutí Ústavného súdu, a ospravedlňujem sa, nie som právnik, ak to poviem nepresne. Však vlastne ten Ústavný súd prepustil tých, tých ľudí z tej väzby, tých 16 lebo 17, ktorých tam dala tá skupina, o ktorej sa hovorí.
Pán poslanec, ďalej trošku ma zaráža na tom, že však vy ste tu predsa bol, keď SIS-ka prišla s tou správou, že je to skupiná organizovaná, čo robia. Vy ste tu predsa bol, keď prišli alebo boli zverejnené tie, tie legálne odposluchy čurillovcov, a jak to chceli zapáliť všetko a jak tých svedkov. Veď vy ste tu predsa bol, keď Mikulec prikázal šéfovi policajtov, že musí prerušiť ten zásah.
Tak skúste teraz povedať, akú, akú máme mať dôveru v tom, že skutočne ten Fico nie je zatvorený z politických dôvodov. A ďalšia vec, veď Fico skončil predsedu vlády 2018, štyri roky je teraz odvtedy, ako skončil. To chceme hovoriť o tom, že aby neovplyvňoval svedkov. Však tomu ani vy sám nemôžete, pán poslanec, veriť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:47 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:49

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda za slovo. Juraj, ja by som sa ti chcel poďakovať.
Spomenul si tu, že krvavé oči. Ja som tiež nešiel do politiky s krvavými očami a chcem sa pozerať do budúcnosti, ale trošku sa vrátim aj do minulosti v tom zmysle, že tá partia SMER-u, mne to pripomína hodne také družstvo zohraté. Však sú tu dlhé roky, ale hlavne, čo je, čo je dôležité, že my tu nejdeme robiť žiadne súdy, a to je určite nedôstojné, ako sa ti tu predseda SMER-u smial do očí, a myslím si, že si vystúpil kultivovane a normálne a myslím si, že to bolo veľmi úprimné. A je mi smutno, že spochybňujú to, že si to nemyslel úprimne.
A ešte sa vrátim. Keby nezvážali tých ľudí, tak by som bol zvedaví, koľkí by tu boli pred tou Národnou radou.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:49 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:50

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Šeliga, mňa na tom vašom vystúpení zaujalo jedno tvrdenie, ktoré ste povedali a v ktorom ste ubezpečovali plénum Národnej rady alebo nás opozičných poslancov, že nikto z koalície nechodí za prokurátormi a neovplyvňuje ich v ich činnosti, resp. nikto nerobí žiadnu politickú objednávku a všetky tie trestné konania sú de facto zákonné alebo legálne.
Ale, pán poslanec Šeliga, pri všetkej úcte, ja môžem veriť tomu, že vy to nerobíte alebo že vy neviete o tom, že by to niekto z koalície robil, ale ako si môžte byť istý tvrdením, že to nikto v koalícii nerobí. Veď predsa ak by to niekto robil, tak určite by sa s tým nechválil, pretože minimálne je to amorálne, ak nie rovno nelegálne. Takže by ste mali minimálne to svoje tvrdenie poopraviť, pretože už dnes dobre vieme a je to všeobecne známe, že minister vnútra Mikulec si vyžadoval spisy na naštudovanie, že policajný prezident Hamran vie o rôznych stíhaniach a obvineniach ešte predtým ako reálne sú spravené, takže, takže nejaká pochybnosť o tom, že tu niekto z koalície môže ovplyvňovať prokurátorov, a hlavne teda hovoríme o špeciálnych prokurátoroch, pretože na čele tohto orgánu je váš politický spolupracovník.
Tak, pán poslanec Šeliga, chcel by som, aby ste poopravili to vaše tvrdenie, že nie, že nikto z koalície nechodí, ale že o tom vy neviete, lebo tak by to bolo správne. (Krátka pauza.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:50 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:50

Jozef Habánik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Ďakujem za kultivované vystúpenie, pán poslanec, a naozaj vy ste človek, ktorý sa v rámci koalície venuje právnym otázkam návrhov zákonov a inej legislatívy, ktorú tu v pléne Národnej rade, Národnej rady Slovenskej republiky prerokovávame, a pri tejto príležitosti chcem sa dotknúť tej časti vášho vystúpenia, v ktorej ste spomínali, že celý ten programový súboj jednotlivých, či už koaličných, ale aj opozičných politických strán by mal prebiehať tu na pôde parlamentu, alebo teda na tlačových konferenciách, alebo pri iných príležitostiach, tam, kde, samozrejme, tá práca prebiehať má.
A preto som, nechcem povedať, že úplne presvedčený, ale istú nádej tam ešte vidím, že budete rozmýšľať ešte nad tým rozhodnutím, či áno, alebo nie, lebo verím, že ako právnik máte naštudovaný celý ten obsah materiálu, celý ten dokument, ktorý je podkladom pre aj dnešné rokovanie, aj dnešnú schôdzu, a sám musíte vidieť a sám musíte mať pochybnosti, že čo všetko je tam napísané, ako je to napísané, a že či to, čo tam napísané je, skutočne odpovedá tomu, že by sme mali taký, takúto vec vôbec dnes alebo aj zajtra prerokovávať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:50 hod.

doc. Ing. PhD.

Jozef Habánik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video