65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:40 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:29

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Škoda, že sa nedá reagovať na môjho predrečníka, pretože taký diletantizmus som už dávno nepočul.
Ale, pán poslanec, veľmi dobre si vystúpil a zhodnotil si situáciu a dobre, ale možno ešte málo si poukázal na niektoré fakty, ktoré ešte chcem zdôrazniť, pretože naozaj je nad slnko jasnejšie, že tu ide o zneužívanie štátnej moci na politický súboj, pretože obávať sa, že dotknuté osoby budú po cirka siedmich rokoch ovplyvňovať svedkov, je minimálne scestné, nemorálne, výrazne deformuje budúcnosť Slovenska. Naviac tieto osoby vedome spolupracujú s vyšetrovateľom, ako tu už odznelo, tie osoby nechcú odísť zo Slovenska, čiže kolúzna väzba je tu naozaj bezpredmetná a nezakladá sa na nijakých rozumných faktoch, tak ako sa nezakladá ani to uznesenie, ktoré, dúfam, že ste všetci prečítali.
Ale chcem poukázať na to, že zosnovanie zločineckej skupiny je nad slnko jasnejšie v prípade toho, čo sa tu teraz deje. To znamená, jednoznačne podporujú zločineckú skupinu a sú členmi zločineckej skupiny tí aktéri, ktorí teraz v súčasnosti vystupujú, či už sú to zo špeciálnej prokuratúry, sudcovia vybraní, takisto vyšetrovatelia vybraní, čiže oveľa zmysluplnejšie odôvodnenie sa dá napísať na túto súčasnú kliku, ktorá toto tu momentálne stvára.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:29 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:31

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Kamenický, ty si absolútne poukázal na jeden fakt, ktorý sa tuná, ktorý tuná už počúvame niekoľko dní, niekoľko týždňov dokonca a ktorý vrcholí v tieto dni. A je to kriminalizácia opozície. Proste udržať sa pri moci za akýchkoľvek okolností.
Ja som dokonca počul niektorých právnikov hovoriť o tom, že keď teda sa dá hovoriť o skrátení volebného obdobia, tak dá sa veľmi jednoducho hovoriť aj o predĺžení volebného obdobia. Prečo by sa volebné obdobie mohlo skrátiť a nemohlo sa predĺžiť? Čiže aj takto perverzne rozmýšľajú niektorí poslanci v tomto nectenom parlamente. Proste tu naozaj už rozum zostáva stáť, čo všetko, čoho všetkého proste je táto koalícia schopná v rámci tejto kriminalizácie. Perverznej kriminalizácie opozície.
Dokonca niektorí prítomní poslanci v parlamente sú presvedčení o tom, že sú svedkami nejakého parlamentného politického procesu. Ja nebudem vynášať z grémia, hej? Tam to povedal úplne na tvrdo jeden poslanec. A toto nie je len jeho názor. To je, to je skutočne názor istej skupiny poslancov, ktorí do dnešného dňa nevedia, kde vlastne sedia a čo ten parlament znamená a čo je jeho prvoradou úlohou. Preto lebo majú zahmlený mozog tou túžbou po moci, majú zahmlený mozog nenávisťou, ktorú, ja neviem, kde a kto do nich vštepil. Jednoducho sú presvedčení o tom, že oni sú tí vyvolení, ktorí toto všetko dajú do nejakého absurdného poriadku. Nemenovaného, nekonkretizovaného, len nenávisť.
Prečo? Veľký otáznik a nikto vám na to nevie odpovedať. Kriminalizácia opozície a politický proces v parlamente. To je to, čoho sme tuná svedkami.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:31 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:33

Jozef Habánik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec, správne si uviedol všetky tie aspekty vo veci a vo vzťahu k spravodlivosti, ale spomínal si aj demokraciu a treba to viackrát dnes pomenovať, pretože demokracia je asi najťažšia forma vládnutia, aká existuje, ale na druhej strane ani nič lepšie nebolo vymyslené doteraz ako demokracia. A demokracia vyžaduje od všetkých aktérov, ktorí sa na nej zúčastňujú, aby túto situáciu vnímali, aby premýšľali, aby boli natoľko inteligentní, vzdelaní, že vedia pochopiť všetky súvislosti a konzekvencie slova demokracia.
Nakoniec máme to zakotvené aj v najvyššej právnej norme, ktorá je, a to je Ústave Slovenskej republiky, ktorá hovorí o tom, že Slovenská republika je zvrchovaný demokratický a právny štát. A na to nadväzuje aj činnosť jednotlivých politických, či už parlamentných, alebo neparlamentných zoskupení.
V ústave sa píše, že štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo. Vrátim sa k tomu spojeniu – prostredníctvom svojich volených zástupcov. Preto je veľmi dôležité, aby všetci volení zástupcovia, všetci poslanci, tak ako sú zvolení v legitímnych parlamentných voľbách, osvedčení príslušným výborom, zložili sľub, vykonávajú svoj mandát, lebo im ho občania, im ho ľudia dali do rúk. A je dôležité, aby toto právo bolo zachované počas celého volebného obdobia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:33 hod.

doc. Ing. PhD.

Jozef Habánik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:35

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kamenický, ďalšia rozprava z vášho klubu, ktorá vôbec, aleže vôbec nesúvisela s témou a celú dobu som tu počúval, aký je zlý Matovič, Hamran, ešteže ste nespomenuli Hegera a Čaputovú. Ale čo má spoločné Matovič s vyšetrovaním Roberta Fica? Ja tomu akože vôbec nechápem (smiech v sále), maximálne to, že táto vláda rozviazala ruky polícii, prokuratúre a súdom, maximálne to.
A, pán poslanec, ja, vy, ale ani nikto, nikto z nás tu nie je vyšetrovateľ, sudca ani prokurátor, pardon, a ani nebude vyšetrovať Roberta Fica. Tak to už konečne pochopte.
Úlohou tohto parlamentu je len to, aby sme povedali, či Robert Fico je obyčajným človekom, alebo nadčlovekom. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:35 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:36

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. (Rekcie z pléna.) Ďakujem veľmi pekne.
Pán Kamenický, taktika SMER-u dlhodobo je hovoriť veľa a hovoriť polopravdy, klamstvá. Ono to vždycky býva tak, že trištvrtina sú vyložene klamstvá, jedna štvrtina nejaké polopravdy a zavádzanie. Nebolo to ani inak, keď ste vystúpili vy. Neviem sa vyjadriť ku všetkému, čo ste povedali, lebo tých príbehov opäť bolo strašne veľa, ale k niečomu sa vyjadriť viem.
Bol som na predmetnom finančnom výbore, kde bol pán Hamran, a teda nie je pravda, že on hovoril, že chce žalovať novinárku. Hovoril o tom, že uvažoval o tom, že ju bude žalovať a hovoril o tom, že to neurobí, pretože novinárov je potrebné chrániť. Toto odznelo na tom výbore, pán Kamenický.
A odznelo na tom výbore aj to, že dôvod prečo chceli žalovať novinárku alebo predmetné médium, bolo nie kvôli tomu, že uvádzala nepravdy alebo chybné názory, ale chceli ju žalovať kvôli tomu, že v článku zaznievali informácie, ktoré priamo ohrozovali bezpečnosť príslušníkov Policajného zboru. Takže toto je pravda, toto odznelo na tom výbore, neklamte!
A, pán Kamenický, ja som veľmi rád, že z úst predstaviteľa SMER-u odznela, odznela, odzneli vety o tom, ako je potrebné chrániť novinárov, a teda dovoľte pár citátov: „Som presvedčený, že na Slovensku funguje organizovaná zločinecká skupina novinárov a sú sústredení predovšetkým v Denníku N, v denníku SME a v Aktualitách.“ Ďalej: „Novinári sú prasatá a“ Sorosove, Sorosovým, „Sorosom“ platené, „platená skupina.“ A toto nepovedal pán Hamran, toto hovorí váš predseda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:36 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:38

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Zavrieť. Dobre. Ďakujem veľmi pekne.
Laco, dobre si všetko povedal alebo pospomínal, čo všetko sa deje momentálne v tejto vláde, aká je korupcia, ako sa nám vyhrážajú a tak ďalej. Z rozpravy to aj vyplynulo, keď Jozef Pročko povedal, že keby nás chcel Fico pozatvárať, keď vládol, tak nás pozatvára ako jahody. Opäť opakujem, Fico nechcel nikoho pozatvárať. Ani my sme nechceli pozatvárať. My sme bojovali politicky a slušne a možno sa teraz musíme nad tým aj zamyslieť. Rozprávate tu, rozprával si o rôznych veciach, ktoré sa diali aj nám, o lustráciách, mňa osobne lustrovali za Radičovej vlády. Viem, pamätám sa, ako pán poslanec Šudík napísal na facebook, čo veľké máme na Vaľovú, sme to zistili a tak ďalej. A teraz ten istý pán poslanec minule povedal svojmu kolegovi, že Vaľovú treba trestne odstíhať, aby už nekandidovala na primátorku. Pravidelne sa na mňa podávajú trestné oznámenia v Humennom.
Čiže toto je váš boj politický, toto je váš programový boj! Odstíhať, zastrašiť a použiť ešte na to novinárov, že keď to nevyjde, tak novinári napíšu, že je podozrivá, má kauzy a všetko! To sú tie chránené druhy, ktoré máme chrániť, a ja by som si povedala, že nikto tu neni chránený druh, aj to, čo sa píše, by sa malo preukázať.
Čiže, Laco, dobre si povedal, čo sa deje, len my sme naozaj, my sme nerobili nikdy cenzúru, ako sa robí teraz v médiách. My sme nezastrašovali ľudí, aby sa báli napísať svoj názor. A jednoducho sme bojovali politicky, názorovo, ale vidíme, že prišla nová kultúra a títo, títo, títo páni, to neni len tuná v Národnej rade, to je aj na regiónoch! Ešte raz hovorím, tu môj kolega Šudík povedal, že ma musia odstíhať, aby som nešla za primátorku! To čo je za politický boj?! Toto je podľa vás politický boj? Mám na to svedkov, kde ste to povedali. To je politický boj?! Však vy nás chcete pozatvárať, aby ste tu ostali sami, len neviem, čo potom bude ďalej. Asi tá republika úplne pôjde, zhynie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:38 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:40

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, veľmi podrobne si rozobral niektoré veci. Mňa, samozrejme, najviac prekvapuje hlavne tam, kde zasahuje aj pán premiér Heger, pokiaľ sa Kaňku, ktorý bol naháňaný, resp. dopustil sa viacerých trestných činov, pokiaľ sa týka prania dépeháčky, kde to vyzeralo, že proste tá celá kauza bola okolo 600 až milión euro. Dneska sedí, cap je záhradníkom v akciovej spoločnosti pod ministerstvom financií v Tipose.
Dobre si poukázal aj na ďalšie prípady, ktoré sa vyskytli. Pána Makóa, pán Makó vydieral pána ministra financií pána Hegera, ktorý prisľúbil, že keď odíde na SIS-ku, vieme aké milióny. Pán Makó dostáva štátne zákazky. Veď tá firma, ktorá dostala štátne zákazky, je jeho. On sa k nej priznal v zápise. My sme vám to ukázali, vám to nič nevadí. Tak ako vám nevadí to, čo predvádza pán Mikulec z hľadiska výberových konaní, tak ako vám nevadia iné veci, tak ako vám nevadí to, čo tu bolo povedané a čo prečítal predseda Národnej rady, pokiaľ sa týka správy Slovenskej informačnej služby.
Vám vadí SMER, vadí vám Robert Fico, pretože bojuje proti vám prostriedkami, ktoré vám nevyhovujú. Veď pán Fico nie je predsedom vlády od roku 2018, tá kauza je stará 6-7 rokov. To, čo vy tu dneska dávate. Jaká organizovaná skupina? Veď ten sám policajný, či pán profesor Ivor alebo aj dekan povedal, veď to je totálny nezmysel. Vyšetrovateľov, ktorí boli a sú dneska na penzii, keď sa dneska pýtam na túto, na túto aby mi to vysvetlili, tak sa smejú, že to je úplné bláznovstvo, čo predvádzate. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:40 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:42

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Laco Kamenický, vo svojej rozprave si povedal iba to, čo naozaj nielen v spoločnosti, ale aj tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky by malo rezonovať a najmä túto celú kauzu by sme si mali rozmeniť na drobné.
Je naozaj nutné trestné stíhanie poslanca Fica? Podľa odborníkov a nielen odborníkov na trestné právo, ale aj mnohých renomovaných odborníkov na všeobecné právo zaznelo jasné nie. Pretože skutok je jasne nadkvalifikovaný a skutok je jasne spolitizovaný. Je dôvodné podozrenie, aby Robert Fico ovplyvňoval počas svojho pôsobenia ako trestného stíhania, resp. ako trestne stíhaná osoba na slobode nejakých svedkov? Opäť tam zaznelo jasné nie, pretože táto kauza je tak hlboko premlčaná, nie nad 10 rokov, ale bavíme sa o skutku cez 7 rokov, z ktorého je obviňovaný, čiže určite nie. Opozičný líder spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní, čiže v žiadnom prípade nie je dôvodné ani podozrenie, aby ovplyvňoval vyšetrovanie, vyšetrovateľov, svedkov, poprípade nejakých vymyslených alebo doložených kajúcnikov, ale aj napriek tomu, že stále sa tu vyviňujete, že vy nejdete nikoho súdiť, tak, vážené kolegyne, vážení kolegovia, vaším hlasovaním o vydaní, možnom vydaní, väzobnom stíhaní alebo väzobnom zadržaní opozičného poslanca vlastne dávate do rúk nielen vyšetrovateľa, nielen prokurátora a nielen sudcu, vlastne im nahrávate na smeč.
To znamená, toto je precedens, ktorý sa ešte nikdy od čias Slovenskej národnej rady, resp. Slovenskej republiky neudial a toto je vážny precedens, ktorý sa bude ťahať ešte dlhé roky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:42 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:44

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Kamenický, doplním ťa a aj zopakujem niektoré tvoje výroky a konštatácie v rámci tvojho vystúpenia, ktoré, si myslím, že bolo vecné. Po dvoch rokoch hľadania by som povedal tej najväčšej špiny a neviem akej trestnej činnosti z pohľadu korupcie, násilnej trestnej činnosti a neviem čoho všetkého na Roberta Fica a napríklad na Roberta Kaliňáka, sme zistili, že vládni predstavitelia, určití vládni predstavitelia – Matovič, Mikulec, Lipšic, Hamran, Heger a ďalší po dvoch rokoch hľadania špiny dokázali nájsť jedinú vec a to, že vytiahli trestnú činnosť Igora Matoviča, trestnú činnosť Kisku a na základe tohto, že Robert Kaliňák s Robertom Ficom na tlačových konferenciách niekoľko rokov poukazovali na trestnú činnosť týchto dvoch pánov, tak na základe toho je Robert Fico s Robertom Kaliňákom trestne stíhaný. Tá čerešnička na tom je tá, že Robert Kaliňák už je kolúzne stíhaný, čaká na rozhodnutie Najvyššieho súdu a Robert Fico má byť vydaný koaličnými poslancami, ktorí majú totálne, ale totálne krvavé oči. Je až pre mňa nepochopiteľné a som až taký prekvapený, že myslím si, že niektorí koaliční poslanci aj z hnutia OĽANO sú rozumní a slušní ľudia, a preto sa čudujem, že dokážu mať až tak krvavé oči a nedokážu vidieť tú reálnu skutočnosť toho, čo je. A to je zavrieť ústa opozičnému predstaviteľovi Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:44 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:46

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kamenický, tvoj príhovor bol prelomový v tom, že priniesol dva veľmi zásadné dôkazy o matovičovskej mafii.
Prvý. Vystúpenie Hamrana, policajného prezidenta, na výbore, kde informoval ctených poslancov, že uvažuje nad tým, že bude stíhať novinárku z Hospodárskych novín. Ešte raz. Policajný prezident chce stíhať a žalovať novinárov. Toto je prvý krok na prenasledovanie liberálnej tlače. A teraz pozor, to, že zavreli opozičnú tlač, že zavreli médiá a že korumpovali liberálnu tlač cez očkovaciu propagandu, to bol prvý krok. Zjavne nevychádza, zjavne sa stále ešte nachádzajú novinári, ktorí chcú hovoriť pravdu o tejto vláde, a tak ich Hamran, priamo policajný prezident zastrašuje, že uvažuje nad tým, že ich bude stíhať. On sám. Polícia ide po novinároch. Najskôr strčia do basy Roberta Fica, potom strčia do basy všetkých kritikov, nakoniec aj novinárov. Takže už to začína, nech sa páči.
Druhá vec, na ktorú Laco Kamenický upozornil, takisto prelomová je, že v tomto je kompletne namočený aj Heger. Doteraz sme ho mali za ťuťmáka pri Matovičovi. Ale zjavne tichá voda, brehy myje. On je v tom namočený až po uši. To čo má znamenať, čo sa dozvedáme dneska z dennej tlače alebo z rôznych statusov novinárov? Tu zisťujeme, že Makó, hlavný udavač tejto vlády, cez ktorého chcú pozatvárať opozíciu, Makó vydieral Hegera. Makó vydieral Hegera. S tým ste spokojní, páni kolegovia z OĽANO? Všetko tá Oliva, celý ten Kaňka, celý ten prípad, ktorý smrdí mafiou? Toto je v poriadku pokiaľ Makó vydiera Hegera? Okamžite musí odstúpiť Heger. Ale že okamžite. Toto je taký dôkaz o matovičovskej mafii, že pokiaľ teraz neodstúpite, tak spravodlivosť si vás doženie úplne iným spôsobom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 11:46 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video