65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:24 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:11

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No ten zdravý rozum určite príde, len, len bojím sa (povedané so smiechom), aby neprišiel neskoro. Ale v nadväznosti na to, čo povedal pán poslanec, tam si povedal jednu vetu: Ktokoľvek sa môže dopustiť trestného činu. Áno, môže sa ktokoľvek dopustiť trestného činu, ale základná otázka v takomto prípade musí platiť, či sa ho skutočne dopustil alebo či náhodou niekto nechce, aby sa ho dopustil a všetko robí pre to, aby verejnosť presvedčil preto, že sa ho dopustil. A keď ani toto nejde, prídu politické praktiky, príde politický parlamentný monster proces, ako to povedal tuná pán poslanec Baránik, že to je politická záležitosť. A dneska to už môžem povedať, lebo to aj vyšlo verejne, čiže takíto ľudia hovoria o politických záležitostiach, o politickom procese v parlamente.
No a okrem toho tuná ešte jedna vec rezonuje v tejto spoločnosti, že tu už neplatí prezumpcia neviny. Tu platí prezumpcia viny. Taká je pravda, preto, lebo vy musíte dokazovať, že ste banku nevykradli namiesto toho, aby oni vám dokázali, že ste tú banku vykradli. Toto je ten najväčší problém a toto je ten problém celej spoločnosti a problém aj tejto, tejto debaty zo strany koalície, ktorá sa tuná vedie jedným absolútne nekorektným spôsobom päťdesiatych rokov.
A uvedomte si, čo sa stalo. Vy ste do tejto spoločnosti priniesli jednu obrovskú nenávisť. Nenávisť v rodinách, nenávisť na pracoviskách, generačnú nenávisť, nenávisť medzi deťmi a rodičmi. Toto všetko je vaša zásluha, čo ste tuná spravili, a z tohto sa táto spoločnosť bude musieť spamätávať ešte nesmierne dlho vďaka takýmto Baránikom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:11 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:13

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Pellegrini, politická slušnosť a politická korektnosť by mala platiť, nech sa deje v spoločnosti čokoľvek, resp. nech by Národná rada Slovenskej republiky rokovala o komkoľvek a o čomkoľvek. Jednoducho máme tuná pred sebou bod, ktorý prerokúvame už od štvrtku, to znamená žiadosť Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky o vydanie súhlasu na vzatie do väzby poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Ak sa dobre pamätám, tento krok je niečím úplne novým. Táto situácia tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky od vzniku Slovenskej republiky nikdy nebola, to znamená, že takáto situácia si vyžaduje, samozrejme, nejaký špeciálny prístup. To znamená, že nie špeciálny prístup, spôsob taký, aký zvolila vládna koalícia, že na základe procedurálneho návrhu ide dávať rokovať poslancom Národnej rady, ja neviem, nejaký nepríčetný čas, jednoducho až do skončenia bodu programu. Vládna koalícia a poslanci z vládnej koalície sa absolútne ani vo štvrtok, ani v piatok do tejto rozpravy nezapájali ani rozpravou samotnou, ani faktickými poznámkami. Čiže ak nechcú rokovať, rokovať vôbec nemusia, nikto ich k tomu nenúti. Ale spraviť z tohto bodu programu jednoducho len takú krátku šou, aby sme jednoducho čím skôr mohli hlasovať o tom, či Národná rada vydá súhlas na možné väzobné stíhanie kolegu Fica, je podľa mňa totálnym precedensom a poslanci a poslankyne z vládnej koalície si naozaj neuvedomujú, čo týmto hlasovaním, resp. čo touto mašinériou môžu spôsobiť. Je mi jasné, že poslušné ovečky, či už v OĽANO alebo v SaS-ke, budú robiť vždy to, na čom sa rozhodnú predsedovia poslaneckých klubov.
Ale, kolegyne, kolegovia, na konci dňa budete hlasovať sami, dúfam, že podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, a ak tak nakoniec aj urobíte, tak následky a dôsledky si budete znášať možno aj sami.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:13 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:15

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Vážený pán predseda, v tvojom prejave si absolútne vystihol základné a jedinú, základnú a jedinú snahu tejto vlády, a to je prekryť ich neschopnosť, ich zlyhania a neprofesionalitu viesť túto krajinu a vytrhnúť ju z tej krízy, v ktorej sa nachádza a dokonca neprofesionalitu zabrániť ešte väčšej katastrofe, do ktorej sa krajina, táto krajina rúti. Namiesto toho koalícia ponúka nášmu národu hry, krvilačné hry, ktorých cieľom je zlikvidovať opozíciu. Presne tú opozíciu, ktorá v demokratickej spoločnosti má jedinú zásadnú zodpovednosť, a to je dávať spätnú väzbu vláde a celej koalícii ohľadom jej krokov, ktoré podniká v procese riadenia tejto krajiny. A čo je ešte horšie, predstavitelia tejto koalície dnes svojou krvilačnosťou prenasledujú každého jedného, kto sa im postaví. A to nielen opozičných politikov, ale dokonca vyšetrovateľov, policajtov, prokurátorov, sudcov a ešte aj predstaviteľov akademickej obce a iných stavovských organizácií. Veľmi smutné pre celé Slovensko a veľmi smutné aj pre celý slovenský národ.
A tak ako si povedal, Slovensko dnes absolútne nie je demokratickým štátom a nie je ani právnym štátom, kde platí spravodlivosť. Máme tu spráchnivený systém, v dôsledku ktorého vydávame poslancov do rúk politického revanšu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:15 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:17

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, som rád, že si zdôraznil veľmi podstatnú vec, a to je vydanie poslanca Národnej rady Slovenskej republiky na väzobné stíhanie. Žiaľ, verejnosť ani viacerí koaliční poslanci si neuvedomujú, že my poslanci už nedisponujeme imunitou ani trestnoprávnou, ani priestupkovou. To znamená, že môže sa stať, že orgány činné v trestnom konaní nás môžu vyšetrovať a môžu si robiť svoju prácu, dokonca to môže zájsť tak ďaleko, že môžeme skončiť pred súdom. Ale vôbec tu neobstojí nejaká paralela alebo porovnávanie so stavom, kedy viacerí poslanci vládnej koalície spomínajú ako príklad Ivana Lexu. Ivan Lexa v čase, keď bol poslancom Národnej rady, mal imunitu.
Ty si použil citát o tom, že vládna koalícia túži získať skalp. Ja to rozšírim, áno, túžia získať skalp najtvrdšieho kritika súčasnej vládnej koalície a chcú, aby fotky, na ktorých bude Robert Fico s putami, obleteli Slovensko. A obávam sa, že oni sa už rozhodli. A Igor Matovič nie náhodou si vybral za svojich najbližších spolupracovníkov dve mená, a to Romana Mikulca, súčasného ministra vnútra, a Daniela Lipšica, ktorého dosadil za špeciálneho prokurátora. Mňa mrzí rovnako ako teba, že títo ľudia venujú toľko veľa energie na kriminalizáciu opozície miesto toho, aby túto energiu venovali na zmiernenie dopadov zlých životných podmienok občanov Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:17 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:19

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, veľmi podrobne si upozornil na to, že tu demokracia už nie je.
Páni poslanci, zamyslite sa, kde v Európskej únii sa používa kolúzna väzba tak, ako sa používa u nás. To, čo ste zaviedli, to už keď sa menil Trestný poriadok, už vtedy ste, keď kolúzna väzba bola, bola povedaná, že pri organizovanej skupine musí byť päť mesiacov. Keď nemáte žiadne iné veci, tak snažíte sa opozičného politika dostať do väzby len preto, aby vás nekritizoval za vaše vládnutie, ktoré jednoducho neviete. Povedzte mi, čo ste spravili za tie dva roky pozitívneho na to, aby ste oslovili a aby ste pomohli slovenskému ľudu. Nič. Zrušili ste trinásty dôchodok, zrušili ste veci, vlaky, zrušili ste obedy. To je vaše vládnutie, ktoré na Slovensku máte. Keď zoberem, že má ísť Fico do kolíznej väzby, tak si pozrite, čo predviedol váš minister, ktorý tu bol päťkrát odvolávaný, vnútra. Čo vyšetrovatelia, tí elitní, ktorí sú z tých nahrávok? Čo správa Slovenskej informačnej služby, ktorá tu bola čítaná predsedom parlamentu? Vás sa to netrklo, že to, čo teraz robíte, že to bude nasledovať aj po voľbách v roku 2023?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:19 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:20

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. HLAS nikdy nevynechá príležitosť, aby ukázal, že je rovnaký ako SMER. To je naozaj dojemné teraz sledovať, ako si tu hrkútate. Pani Vaľová už ´ježišuje´. Bolo to pri dohode s USA, kde ste hlasovali rovnako. Potom to bolo pri postoji v očkovaní a teraz je pri tom, ako asistujete Ficovi v tom, že tu rozkladá právny štát, útočí na políciu, prokurátorov, súdy, na Európsku komisiu. Skrátka na všetkých, ktorí vedia, že to, čo tu Fico robil, nebolo nič iné ako organizovaný zločin. A ja chápem, že marketingovo sa snažíte pôsobiť tak príčetnejšie, slušnejšie a tie fotky so psíkmi sú na Facebooku, ale obsahovo ste stále tá istá strana, ktorá sa rozdelila, aby mala dokopy viac percent. A je to naozaj veľmi smutné, pretože Slovensko by naozaj potrebovalo normálnu sociálnu demokraciu a nie sociálnu demokraciu extrémistov a gaunerov, ktorí na námestiach kričia vulgarizmy a šíria konšpirácie. Koniec koncov nič iného sme ale od vás ani čakať nemohli. Pretože napriek všetkým tým pekným úsmevom, pekným fotkám a peknej grafike vy ste iba prezlečený SMER. Prázdna marketingová strana bez princípov a hodnôt.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:20 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:22

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, pán predseda Pellegrini, ďakujem za tvoje vystúpenie. Rád by som ešte možno doplnil niečo, čo si naznačil, keď si hovoril o vývoji pri obhajobe. Ja neželám nikomu, a to je jedno, či to je tuná pán profesor Baránik alebo je tu pán bývalý starosta z Oravy, či odkadiaľ, ktorý dnes riadi schôdzu Národnej rady, aby ste niekedy, aby ste niekedy stáli pred pojednávaním alebo boli vo väzbe a mali ste jedného jediného človeka, na ktorého sa spoliehate, a to je váš obhajca. Ja vám neželám nikomu, aby deň pred tým, ako pôjdete na pojednávanie, tohoto vášho obhajcu niekto zatvorí, napriek tomu, že je jeden jediný, kto má plnú znalosť trestného spisu a kto vám vie pomôcť, či už ide o prípravné konanie alebo ide o samotné hlavné pojednávanie. Vy ani trochu nerozmýšľate, čo robíte. Vy jednoducho zatvárate obhajcov 24 hodín pred dôležitými hlavnými pojednávaniami. Beriete v najcitlivejších kauzách, mediálnych a politických, ľuďom možnosť kvalitnej právnej obhajoby, pretože ťažko nájdete niekoho za 24 hodín, kto je schopný naštudovať spis, ktorý má desať, dvadsať, tridsaťtisíc strán. Preboha, zastavte to! Toto, čo robíte, nemá s demokratickým a právnym štátom nič spoločné. Práve naopak. Vy ešte beriete tým ľuďom, ktorí nezákonne sedia vo výkone väzby alebo ktorí sú nezákonne stíhaní, to posledné, na čo majú ústavné právo, právo na kvalitnú obhajobu. Ale pozerajúc na vás, pán profesor a pán bývalý starosta, je vám to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:22 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:24

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem pekne za slovo.
Pán predseda HLAS-u, ďakujem ti za toto vystúpenie. Dobre si poukázal na to, že na Slovensku máme inštitúcie ako Ústavný súd, ktorý šestnástimi rozhodnutiami kritizuje Najvyšší súd Slovenskej republiky, pretože dochádza k porušovaniu základných ľudských práv a slobôd. Máme tu inštitúcie ako Generálnu prokuratúru, ktorá na to poukazuje. Máme tu odbornú obec, ako sú právnici, dekani právnickej fakulty. Máme tu od včera dokonca námestníka ministra spravodlivosti Spojených štátov amerických, ktorý povedal, že on sa nestíha čudovať, ako si Slovensko vykladá pojmy ako inštitút spolupracujúceho obvineného. Dobre si poukázal na to, že dneska tu nerozhodujeme o vine, ale nevine, ale hovoríme o tom, ako vládna väčšina zneužíva moc proti menšine, proti opozícii. Správne si poukázal na fakt, že vláda sa skrátka nestará o svojich ľudí. Máme tu enormné zdražovanie. Ľudia nestíhajú platiť svoje účty a jediné, čo im vláda dá alebo sa snaží dať, sú nejakým spôsobom hry a takto zalepiť občanom oči.
Ja ti ďakujem za toto vystúpenie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:24 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci.
Vážený pán predseda Pellegrini, v úvode svojho vystúpenia ste hovorili o tom, že sa môže stať, že pri takom počte a množstve poslancov, aký je v tomto parlamente, resp. v iných parlamentoch, že môže dôjsť aj k tomu, že poslanec sa dopustí nejakého trestného činu a v takom prípade je namieste, aby sa parlament bavil o tom, či ho vydá alebo nevydá orgánom činným v trestnom konaní na trestné stíhanie. Ale tiež ste povedali, že tu, v tomto prípade tu o to vôbec nejde, pretože tu ide o vydanie poslanca na väzobné stíhanie, a to je veľký rozdiel. Tu sa teda a priori chce, aby líder opozičnej strany bol vo väzbe, aby mu bola odopretá možnosť politicky byť aktívny a zároveň si aj položil aj otázku, o čom to svedčí. Nuž svedčí to o tom, že v demokratickom štáte rozhodne nie sme, s čím absolútne súhlasím. My nemáme záujem o to na Slovensku, aby sa veci vyšetrili, ak je podozrenie, a to štandardným spôsobom. Pretože spôsob, ktorý sa zvolil, určite štandardným nie je. Aj Robertovi Ficovi hrozí, že bude uväznený a bude tam dlhodobo neoprávnene držaný, tak ako tomu bolo v mnohých prípadoch predtým a napokon, ak bude prepustený, bude už v podstate politicky svojím spôsobom znemožnený alebo znemožňovaný a o to tak isto ide. K čomu teda Slovensko týmto spôsobom smeruje? Smeruje k tomu, že v hospodárskej oblasti sa rúti do krachu, v sociálnej oblasti do biedy, avšak v oblasti právneho štátu do totality, aká tu už dávno nebola. V normálnej spoločnosti je brániť sa ale... (Vystúpenie prerušené časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:25 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:27

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci.
Vážený pán predseda, chcem poďakovať za vaše vystúpenie v rozprave, tak ako vždy to bolo vynikajúce, vecné, konkrétne vystúpenie s logickými úvahami a ja sa dotknem pár momentov z vášho vystúpenia. Hneď v úvode ste povedali, resp. ste vysvetľovali našu imunitu, či máme či nemáme imunitu, ako to s tým vlastne, množstvo poslancov ani nevie, že imunitu nemáme žiadnu a dávno sme si ju zrušili.
Položil si si niekoľko filozofických otázok a spýtali ste sa, či Slovenská republika je ešte právnym štátom. No ja si myslím, že tým, čo sa dnes na Slovensku deje, začína byť asi koniec právneho štátu v Slovenskej republike. Urobili ste taký krásny historický, krátky historický exkurz a dotkli ste sa deľby moci. Každý študent práva úvodných semestrov vie, že boli ľudia, ktorí rozmýšľali o tom, ako efektívne riadiť štát a moci musia byť na sebe nezávislé. Zákonodarná, výkonodarná moc podľa Johna Lockea, potom k tomu prišla súdna moc, ktorú tam, rozmýšľal o tom a pridal Montesquieu. Áno, tak to, tak by to malo byť v praxi v demokratickom štáte, že tieto moci sa nemôžu prelínať. Jedna nemôže ovplyvňovať druhú, len, žiaľbohu, prichádzame na Slovensku na to, že toto, toto už neplatí.
Potom ste povedali jedno, že my nevydáme poslanca na spravodlivosť, ale na politické stíhanie. Áno, plne sa s vami stotožňujem. Toto je politický monster proces, toto je politické stíhanie, pretože tak ako ja, iste aj vy a kopec ľudí tu v Národnej rade keď rozmýšľa o tom, čo sa deje, tak musí pochopiť, že už dávno pominuli podmienky na kolúznu väzbu. Je to čisto politické stíhanie. Záleží tu iba, záleží, ide tu iba o to, aby umlčali lídra, lídra najsilnejšej opozičnej politickej strany a takýmto spôsobom išli aj po iných ľuďoch.
Ešte raz ďakujem pekne za vaše vystúpenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:27 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video