65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:00 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:33

Stanislav Kubánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán kolega Vilko, hovoril si o politických procesoch v 50. rokoch, hovoril si o spravodlivosti, aká fungovala v tomto, v tomto období. Hovoril si aj o údajnom korupčnom systéme a pri tejto príležitosti mi dovoľte, aby som odcitoval aj Eduarda Chmelára, ktorý sa dá verejne počuť, že je to také šialené, až z toho zastáva nám rozum. Najmä preto, že obvinenie je postavené na nedostatočných dôkazoch a na výpovediach kajúcnikov zachraňujúcich si krky. Rozpačití z toho konania sú nielen trestnoprávni experti, no tiež váš policajný prezident, ktorý sa k zúfalému kroku NAKA vyjadroval až podozrivo opatrne a slovami: "Uvidíme, či sa nám to podarí dotiahnuť do konca, či dôkazy NAKA budú postačujúce na to, aby sme Fica a ostatných obvinených postavili pred súd." Ja osobne som presvedčený, že nie, lebo od samého začiatku ide o politický proces s cieľom zničiť a umlčať pre vás nepohodlného politika Roberta Fica a najsilnejšiu ľavicovú stranu na slovenskej politickej scéne. Okrem iného potrebujete prekryť aj neschopnosť vlády riadiť štát, riešiť problémy a prehlbujúcu sa nespokojnosť bežných voličov. Sú to slová Eduarda Chmelára.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:33 hod.

Ing.

Stanislav Kubánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:35

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, vážený pán predsedajúci. Ďakujem všetkým kolegom, ktorí vo faktických poznámkach reagovali na moje vystúpenie, ktorým som chcel ukázať, že to, čo sa na Slovensku deje, nie je niečím, čo by tu už v minulosti nebolo. Verím, že sa mi podarilo poukázať aj na tie isté paralely jedného toho predchádzajúceho obdobia s tým dnešným a chcel som zároveň aj svojím vystúpením vyzvať všetkých, ktorým záleží na tom, aby sa toto nezopakovalo až do takých tragických rozmerov, aké tu boli v minulosti, aby to pochopili, že z histórie sa máme poučiť a vyvarovať sa niečoho, čo sa ukázalo ako nevhodné. Mám však pocit a mám dojem, že sa to asi nestretne s pochopením, pretože ako už bolo povedané, ten vládny valec je naštartovaný, ten sa už pohol, ten už nehľadí naľavo-napravo a teda aj napriek teda mojej stále ešte viere, že by to mohlo byť aj ináč, som pesimistom.
Čo sa týka konkrétnych niektorých vystúpení, tak pánovi poslancovi Vážnemu len to, keď si hovoril o tom, že ťa prekvapilo, ako je dnes hodnotená sloboda tlače na Slovensku, tak mňa to prekvapilo takisto. Takisto som sa s tým stretol v období, kedy, kedy je cenzúra, tak niekto dokonca hovoril, že sme na tom lepšie z pohľadu tej dôveryhodnosti, čo podľa môjho názoru takisto svedčí o tej agentúre, ktorá to urobila, tento výskum, a teda k týmto záverom, ktorým dospela.
No a pán poslanec Kéry sa pýtal, koľkokrát som bol kontaktovaný ministrom vnútra alebo niekým z vládnych predstaviteľov. No odkedy som poslancom Národnej rady, odkedy som opozičným poslancom v parlamente, tak ani raz, ich záujem o mňa a o Michalovce je minimálny. Pravda, nerátam tú tlačovku, ktorú minister Roman Mikulec... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:35 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:38

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda.
Milé kolegyne, milí kolegovia, v podstate vo všetkých svojich faktických pripomienkach, ktoré som tu minulý týždeň a aj dnes mal, som začínal sociálnoekonomickými opatreniami a sociálnoekonomickou situáciou. Začnem aj teraz tým, a má to aj istú logiku, pretože okrem iného v tej ďalšej časti budeme hovoriť aj o tom, čo obsahuje uznesenie, no a to uznesenie obsahuje veľkú výčitku smerom k Robertovi Ficovi ako trojnásobnému predsedovi vlády za nominácie. No ja som tá dvojnásobná nominácia, pretože bol som v dvoch Robertových vládach a preto asi musím nejakým spôsobom povedať, čo sme urobili v tejto oblasti, minimálne v tej sociálnej, dôchodkovej politike a politike zamestnanosti, za čo sme to vlastne teraz obviňovaní, no a predpokladám, že toto urobia aj tí dvaja členovia terajšej vlády, ktorí vtedy sedeli v tej istej vláde, a hlavne od pána Korčoka by som to očakával.
Priznám sa, že včera ma potešila informácia, ktorá zaznela v médiách, že tu budú koaliční poslanci navrhovať, aby sme riešili to, čo momentálne ľudí trápi, že toto prerušíme, rokovanie, a pôjdeme na opatrenia, ktoré vláda pripravila, aby sme sa vrátili skutočne k tomu, čo je momentálne na Slovensku to najdôležitejšie. Samozrejmá vec, že znova len taký holub, ktorý bol pustený do povetria a žiadna, žiadna realita. Viete, pán poslanec Zahorčák predo mnou hovoril o istých historických skúsenostiach. No a tu je jedna veľmi veľká skúsenosť. Mať moc, znamená, mať zodpovednosť. A možno z tohto by sa mali odvíjať všetky ďalšie tie atribúty, ktoré tu odznejú aj odo mňa a samozrejmá vec, že v tej právnej oblasti nie som nejaký, nejaký trestný právnik, veľmi rád budem citovať aj názory odborníkov, nestranných odborníkov, či je to generál Ivor, prípadne pán Burda, ale požičiam si aj niektoré myšlienky človeka, s ktorým som začínal politiku a ktorého si vážim a ktorý má veľmi veľké skúsenosti, a to je Peter Weiss, čo dokázal aj na sklonku tej politickej kariéry z pozícií diplomata, pretože bol na veľmi zložitých zastupiteľských úradoch.
Prečo začať z tej, z tej situácie sociálno-ekonomickej? No lebo ja som osobne presvedčený o tom, že z toho sa odvíja celá tá mašinéria, ktorá tu dnes beží, pretože polčas vládnutia majú za sebou, na jeseň sú prvé komunálne a regionálne voľby, no a začína sa prituhovať. A teraz si pozreli a otvorili svoje volebné programy a prišli na to, že vlastne nič neplnia, no a preto Matovič povedal, že idú vytiahnuť to, čo tak vehementne sľubovali, a to je odstránenie korupcie a proste tých ďalších vecí, ktoré nasľubovali a z ktorých nič neurobili. V konečnej miere aj to, čo mu veľmi pomohlo k volebnému výsledku. Tá Počiatkova vila stále je v rukách Jána Počiatka a nevidel som, že by sa nejaké zásadné veci v tomto smere boli bývali udiali a potvrdili vtedy tie tvrdenia pána Matoviča. A teraz to už nikoho netrápi, lebo bolo to zaujímavé a potrebné povedať niekde pred voľbami.
Je to veľmi dôležité začať z tohto a možno k tej sociálno-ekonomickej situácii povedať aj jednu vec. To, že tá situácia je zlá, veľmi nepriaznivá, dokresľuje aj obrat, obraz našich námestí, kde vystupujú odborári a vyjadrujú jasný postoj k tomu, čo táto vláda dokázala a preto si myslím, že aj z tohto miesta a zvlášť po včerajšom 1. máji si dovolím vyjadriť solidaritu, som presvedčený, že nie som sám, k tým odborárom a treba mať na zreteli to, k čomu smerujú, ak isté veci nebudú zohľadnené, a to je možno aj generálny štrajk. A to môže byť vizitka, vizitka tejto vlády. Samozrejmá vec, ja po tom nevolám. Ja volám po tom, aby sme išli riešiť reálne problémy ľudí a nie naháňali isté politické procesy, ktoré, ako tu bolo povedané, môžu mať raz v histórii zakotvené niekde tam, kde päťdesiate roky a možnože ešte aj niekde pred druhou svetovou vojnou.
No čím to začalo? NAKA v rámci akcie Súmrak obvinila trojnásobného expremiéra Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ďalej prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Široké obvinenie, ale všetko v podstate smeruje len k jednému cieľu. Veľmi dlho boli všetci zvedaví, čo táto inkvizičná mašinéria nakoniec zosnová, čo jednoducho zo seba vypotí proti trojnásobnému premiérovi a predsedovi najsilnejšej opozičnej strany v parlamente Robertovi Ficovi, príp. jeho dlhoročnému podpredsedovi Robertovi Kaliňákovi, či vedenia stranu HLAS a možno v ďalšom období aj ďalších, ďalších opozičných, opozičných strán. Veď bez živenia nenávisti voči nim by sa väčšina z nich ani nedostala do politiky a významných štátnych funkcií.
Všetci od nich poznajú teatrálne bájky o miliardách na účtoch v Belize. Teraz má pán Matovič priestor a čas, no však nech to dokáže, tie nezmysly, ktoré predtým tvrdil na pána, pána Roberta Fica. Má k tomu všetky páky, všetok priestor, ale to klamstvo nahrádza teraz ďaleko iné, možno ďaleko zložitejšie klamstvo, ktoré používa v tomto čase.
Takisto aj tie tri miliardy, ktoré sme údajne rozkrádali každý rok, tiež by sa mali prejaviť niekde tu. A keby tie tri miliardy teraz dali na kompenzáciu dopadov zdražovania, celkom iste by sa potešili aj tí, aj tí dôchodcovia, aj všetky sociálne skupiny od, od rodín až po zdravotne ťažko postihnutých.
Po obrovských očakávaniach teraz toto. Vlastne vyzlečenia sa dohola pred nami a verejnosťou. Po dvoch rokoch, kedy sa koaliční lídri a ich nominanti nedokázali krotiť a neustále vyvolávali očakávania, aké veľké veci ich nezávislé orgány činné v trestnom konaní už každú chvíľu vytiahnu na politické špičky opozície a ako majú špičky opozície šúchať nohami a triasť sa, čo už potom príde. To sú citácie, ktoré boli veľmi konkrétne, konkrétne pomenované. Robert Fico mal vytvoriť zločineckú skupinu s cieľom očierniť Matoviča a Kisku. Žiadna korupcia, ekonomická trestná činnosť či násilie, ale politická činnosť. Uznesenie neprišlo so žiadnym ekonomickým trestným činom, ničím takým, o čom tu predtým roky rozprával pán Matovič a ďalší opoziční predstavitelia.
Hitmi predvolebnej kampane OĽANO bol boj s korupciou; tvrdenie, že za vlády SMER-u sa ročne rozkradnú tri miliardy; prijatie zákona o hmotnej zodpovednosti politikov; obnova spravodlivosti v rámci, alebo vrátenie tzv. Počiatkovej vily slovenskému štátu. Po viac ako dvoch rokoch má stále vila toho istého, toho istého majiteľa. Zábery na tú vilu obleteli v podstate celý svet a ovplyvnili výsledok volieb. Ale tým to skončilo, tak ako som sa vyjadril aj predtým. Boj s korupciou sa začal pexesom pani Veroniky Remišovej, no a pokračoval vyhrážaním vtedy premiéra Matoviča na adresu lídrov opozície, aby ticho šúchali nožičkami a čakali, kým po nich príde NAKA. Obšťastňovali ich vulgárnymi vyjadreniami, že sú mafiáni, patria do basy. V jednom opozičnom, o jednom opozičnom poslancovi dokonca povedal, že ho treba postaviť k múru a zastreliť. Tým skôr, že za šéfa špeciálnej prokuratúry presadili svojho blízkeho človeka, bývalého politika Daniela Lipšica, ktorý nikdy nebol prokurátorom. Muža, ktorý už na začiatku svojej kariéry stratil mravnú integritu tým, ako sa vyhol trom rokom praxe v advokátskej kancelárii, prihlásil sa na justičnú skúšku, hoci nepracoval na súde. Za ďalšie, vybavil si skrátenie obdobia justičného čakateľa na jeden rok a ďalšie privilégiá v priebehu skúšok, samozrejme, následne sa nechal zapísať do Advokátskej komory. Keďže ako advokát obhajoval množstvo ľudí, vrátane exprezidenta Kisku, ktorých kauzy sú v právomoci špeciálnej prokuratúry, ocitol sa v mnohonásobnom konflikte záujmov. Doslova v desiatkach, v desiatkach prípadov.
Igor Matovič zrejme dúfa, že obvinenie opozičného lídra vyvolá v spoločnosti istú katarziu a vráti ho na politické výslnie. Ľudia sa však vidia, že práve jeho pričinením namiesto očakávaných, očakávaného odpolitizovania justičných orgánov došlo k úplne opačnému trendu, a to je, to je surovej privatizácie. Toľko možno úvodom.
A teraz, ak dovolíte, chcem sa trošku podrobnejšie vrátiť k jednotlivým častiam od uznesenia, kolúznej väzby a v podstate to, na čom je postavené, postavené to obvinenie. Chcem pri tom využiť skúsenosti a odbornosť aj dekana právnickej fakulty a znova pripomenúť to, čo som povedal raz vo faktickej poznámke, že toho dekana tej fakulty, ktorá nominovala Lipšica na post špeciálneho prokurátora. To znamená, už len toto dáva garanciu, že to, čo v tejto oblasti teraz povie, je v maximálnej miere objektívne, pretože možno sám cíti zodpovednosť za to, akého človeka navrhol a možno to aj banuje už v dnešnej dobe.
No to, či ide o divadielko pre médiá, tento expert rozpitval z hľadiska uznesenia obvinení Fica a Kaliňáka. Kaliňáka zadržali a o jeho väzbe začal súd rozhodovať už v piatok popoludní, dnes má byť nejaké pokračovanie. Väzobne chcú stíhať aj Fica, ktorý je však poslancom parlamentu, a to je úplne nóvum, to je nie, čo tu nebolo doteraz poznané. Pán Burda však považuje predmetné uznesenie o vznesení obvinenia na začatie stíhania za absolútne prehnané. Zároveň vyjadril obavy, že v budúcnosti budú musieť kritici čeliť takejto forme umlčiavania. Hovorím o umlčiavaní. Myslím, že to je veľmi konkrétne a veľmi jasné. Napriek tomu, že sa podľa vlastných slov nezvykne vyjadrovať k trestnoprávnym obvineniam, tentokrát má potrebu urobiť, urobiť konkrétnu výnimku. Prečo? No vzhľadom na celkovú úroveň verejnej diskusie a vôbec možný význam tejto kauzy pre budúcnosť aj z hľadiska posudzovania podobných káuz. Je to veľmi dôležité a tú potrebu dekan právnickej fakulty jednoducho potrebuje. Pokladá to za vzor pre umlčiavanie kritikov. Tvrdil, že medializované vyhlásenia, v ktorých obvinených politikov obhajuje napr. Dávid Lindtner, bývalý sudca, hovoril o právnej nadkvalifikácii trestných činov, ktorých by mali jeho klienti údajne sa dopustiť. "Predmetné uznesenie o vznesení obvinenia považujem za značne prehnané," hovorí pán Burda, "predpokladám, že bude mať značné dosahy na chod spoločnosti i politiku, a to bez ohľadu na to, ako toto trestné konanie dopadne. Obávam sa však, aby sa nestalo vzorom pre umlčiavanie kritikov pôsobenia osôb vo verejnom živote. Pre umlčiavanie kritikov osôb, ktoré sa pohybujú vo verejnom živote. Pokiaľ ide o trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ten v danom kontexte považujem za nezmyslený, vykonštruovaný, pričom ak by sme pristúpili k istej politickej motivácii daného obvinenia, povedzme si, že práve názov tohto trestného činu vyzerá v titulkoch, článkoch, článkov najšokujúcejšie."
Vyjadril sa k samotnému uzneseniu, v ktorom dominujú zdôvodnenia, ako je ohrozenie daňového tajomstva, zločinecká skupina, no a nominácie. Čo sa týka zločineckej skupiny, pokiaľ ide o založenie a zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, ten v danom kontexte považujem za nezmyselne vykonštruovaný, čo nebudem ďalej komentovať. No a čo sa týka tých nominácií, no v prvom rade, čo sa, či sa nám to páči alebo nie, obsadzovanie mnohých verejných funkcií politickým spôsobom je bežné a zvlášť u tejto vládnej koalícii, a to sa týka dokonca aj policajného zboru. Keď sme ho my sčasti odpolitizovali, títo ho vrátili absolútne pod tú politickú, politickú pokrievku. Argument v prospech takéhoto postupu je, že ak niečo nesmie politickú, nesie politickú zodpovednosť, musí mať možnosť to aj ovplyvniť. A to bez realizácie ľuďmi, ktorým verím, nie je celkom dobré a možné. Takže ak je dosahovanie lojálnych ľudí do verejných funkcií založením zločineckej skupiny, potom sa za tohto trestného činu dopustili všetci predsedovia vlád za celé tridsaťročné obdobie jestvovania novej Slovenskej republiky.
Ďalej. Kajúcnici a charakteristika. Nadkvalifikácia skutkov znamená, že skutok je posudzovaný podľa prísnejšej skutkovej podstaty trestného činu, čím spravidla umožňuje pri vyšetrovaní použiť tvrdšie postupy, ako sú napríklad odpočúvania, agent, využívania inštitútu tzv. kajúcnikov. Kvalifikácia skutku je myšlienkový proces, keď skutok, tak ako vyplýva z dostupných dôkazov v danom čase, je potrebné pod určitú skutkovú podstatu trestného činu, pričom je napĺňanie každého jedného jej znaku odôvodnené konkrétnym dokazovaním skutočnosti.
Osobne moja poznámka k tomu, tento skutok je tam preto uvedený v tom uznesení, aby Lipšic a Špeciálny súd, a aby neobmedzená kolúzna väzba, ktorá sa v tomto prípade na takéto paragrafy jednoducho vzťahuje.
Je zaujímavé aj, sú zaujímavé aj postoje pána generála Ivora. Ja by som rád hovoril len vo všeobecnosti, nedá sa mi nespomenúť práva, a to obvinenie zo zločineckej skupiny. Zločinecká skupina, to je určitý pojem, ktorý do nášho právneho poriadku bol vsunutý po určitých skúsenostiach z 90. rokov, keď u nás začali zločinecké bandy, skupiny jednak domácich gangstrov, ale aj zo zahraničia, ktorí tu prinášali tie rôzne formy práce a trestnej činnosti najmä zo zahraničia.
V tomto je veľmi dôležitý § 296 trestného zákona, ktorý jasne hovorí o tom, čo to zločinecká skupina je, čo má robiť, akú činnosť má vyvíjať atď. Je presne zadefinované, čo znamená podporovanie takejto skupiny a sú tu aj konkrétne skúsenosti z tých 90. rokov. Zločineckú skupinu rozumieme určitú štruktúru, štruktúrovanú skupinu, ktorá vznikla s cieľom páchania trestnej činnosti, ale nie hocijakej trestnej činnosti, alebo jedného alebo viacerých zločinov, ale legalizácie výroby a výnosov z trestnej činnosti alebo korupcie. Tá skupina je určitým spôsobom hierarchicky usporiadaná, je štruktúrovaná, má určité vedenie a jej členovia majú rozdelenie veľmi konkrétnych úloh. Dalo by sa to nazvať a formulovať, že môžeme to nazvať fabrikou na zločin.
Vedel by som citovať ďalšie veľmi odborné postoje, ktoré absolútne vyvracajú uznesenie, ktoré bolo prijaté v súvislosti s obvinením pána, pána Roberta Fica. Každopádne tieto vyjadrenia, myslím si, že majú veľký vplyv na ovplyvňovanie verejnosti a hlavne vysvetľovanie, o čo ide, aby jasne pochopili, že to, čo koná táto vládna garnitúra proti opozícii, je len jeden jediný cieľ: zlikvidovať opozíciu, no a od koho iného začať ako lídra opozície Roberta Fica.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.5.2022 o 15:38 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:58

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega poslanec Richter, bývalý pán minister, tvoje vystúpenie k tomuto bezprecedentnému kroku, ku ktorému pristúpila vládna mašinéria tejto koalície, kde na základe vymysleného obvinenia, na základe založenia a zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, za právomoc zneužívania verejného činiteľa a za podozrenie rôzne, že nejaké daňové, za daňové podvody Kisku a Matoviča.
Pán minister, exminister, vy ste to dobre zhodnotili, lebo vy ste boli dvakrát súčasťou vlády a tým pádom aj vy ako, ako minister a my všetci ako poslanci alebo naši členovia sme čo? Sme nejaká organizá... (Reakcia poslanca Richtera: "Členovia zločineckej skupiny.) Čo. Členovia zločineckej organizovanej skupiny. Toto je nonsens, čo si táto vláda dovoľuje.
A máme tu, máme tu svedkov, ktorých pri tomto vymyslenom, vymyslenej veci, ktorá sa dostala až do takého štádia, že nevinný človek už sedí v kolúznej väzbe, a to Robert Kaliňák. Teraz vládni predstavitelia prostredníctvom koaličných poslancov chcú odsúhlasiť, aby v kolúznej väzbe sedel aj predseda strany SMER - sociálna demokracia Robert Fico. A aby tam bol preto, aby neovplyvňoval svedkov, aby nerobil tlačové konferencie a neovplyvňoval svedkov takých napríklad, ako univerzálneho kajúcnika v 87 prípadoch, pána Makóa. Ďalej ďalšieho univerzálneho kajúcnika Slobodníka. Nehovoriac o pánovi Kiskovi, Wienk, Matovičovi.
Dámy a páni, toto sú, toto sú tí svedkovia, ktorých by mal ovplyvňovať Robert Fico? (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 15:58 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:00

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega, veľmi dobre si to povedal o tých politických nomináciách. No keď si otvoríme ktorýkoľvek denník, tak sa dočítame, že Igor Matovič povedal: "Ku každej z uvedených pozícii, teda ministra, je uvedené len jedno meno." Povedala to Zuzana Čaputová, keď jej Matovič doniesol zoznam. Takže ja sa pýtam, toto čo boli? Výberové konania? Keď ku každej pozícii bolo pani prezidentke predložené iba jedno meno. A ona to, samozrejme, schválila. Lebo to bola politická nominácia.
Ďalej sa pozrime na to, čo povedal pán Baránek, politológ. Povedal, pretože ak chceme Roberta Fica stíhať za politické nominácie, tak on povedal, citujem: "Pokojne sa to v budúcnosti môže stať, budem parafrázovať, ak by sa v dotknutom uznesení", ktoré je teraz napísané na Roberta Fica, to je, to sú moje slová, zase pán Baránek: "urobilo niekoľko drobných úprav a vymenili by sa mená Fica za Matoviča a Kaliňáka za Mikulca", čo poviete? Úplne by to sedelo. Ja si myslím, že by to úplne sedelo. Ja tomu nerozumiem ako, o čom sa tu teraz bavíme. Veď predsa každá politická strana si nominovala ministrov, veď je to normálne v nejakej koaličnej dohode. Všetci si dali nominácie a zrazu sa bombasticky dozvieme v médiách, že je tu zosnovaná zločinecká skupina. No tak to krásne znelo, pretože ja si myslím, že polovičku práce za túto, dovolím si povedať, vládu, ktorá tu kriví všetku spravodlivosť, robia médiá. Ja dodnes stretávam ľudí, ktorí teda nesledujú spravodajstvo týchto televíznych novín, lebo už ani mnoho ľudí nesleduje spravodajstvo, lebo povedali, že to už na to nemajú ako nervy na toľko klamstva. Ale oni niektorí si myslia, že naozaj je to o tých miliónoch, čo nám tu stále rozprávali, že sa rozkradli. A ono je to o politických nomináciách ministrov.
Pán Baránek, nemám na vás reagovať, no povedzte, aj vy ste nominovali politických minist... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:00 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:02

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si myslím, že pán poslanec dobre poukázal na jeden aspekt celého tohoto problémového bodu, o ktorom rokujeme, a to je, že vlastne Robert Fico je obviňovaný za to, že v podstate rešpektoval a aplikoval demokratický politický systém v Slovenskej republike. Slovo politický systém je terminus technicus, ktorý sa v teórii práva používa na vysvetlenie legitimity, legitimity politickej moci, ktorá odvodzuje svoju moc, svoje opodstatnenie, svoje ústavné a zákonné postavenie z demokratickej vôle ľudí.
To znamená po slovensky povedané, ľudia vo voľbách rozhodnú, komu dajú moc, aby tí, ktorí získajú moc prostredníctvom politického systému, teda na Slovensku sú to politické strany, aby týmto spôsobom pretransformovali do života, do praxe tie predstavy, ktoré majú ľudia, ktoré, kvôli ktorým ich ľudia volili. Čiže toto je podstata legitimity politického systému.
Čiže na Slovensku, opakujem, máme systém politických strán. Čiže toto je spôsob, ako ľudia reprezentujú svoju moc. To znamená, premiér si vyberie ministrov, prostredníctvom ktorých tú moc, ktorú získava od ľudí, reprezentuje. Ministri si vyberú svojich štátnych tajomníkov, prípadne je to politická dohoda. Ďalej si vyberú generálnych tajomníkov atď. Toto je systém politickej, toto je politický systém, ktorý napĺňa vôľu ľudí prejavenú vo voľbách. A my ideme za to zatvoriť Roberta Fica do väzby. To je ohromné!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:02 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:04

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Richter, aby som nadviazal na tú časť, sociálnu časť, o ktorej ste hovorili, ako táto vláda nezvláda sociálnu situáciu na Slovensku a toto je spôsob, akým to chcú prekryť. Je tu extrémne zdražovanie a oni sa kompletne vykašľali na dôchodcov. Ani cent nedostali dôchodcovia. Je tu plynová kríza a oni nedokážu ponúknuť nič lepšie než rady, aby ste si zatvárali mrazničku alebo dopekali vaše jedlo pod pokrievkou. Takýto výsmech občanom.
Toto robí vláda Slovenskej republiky. Absolútne neschopná, intelektuálne absolútne podvyživená. Ženú nás do vojny s Ruskom, do jadrovej vojny. Tu reálne hrozí kvôli neschopnosti takých akože lídrov, ako je Čaputová a Heger, tu reálne hrozí jadrový konflikt, tretia svetová vojna. A oni nemajú absolútne žiadne riešenia, len ešte viac eskalovať konflikt, posielať zbrane na Ukrajinu a podporovať ukrajinských fašistov. A v tejto situácii, kedy sa búri celé Slovensko, kedy odborári hovoria o generálnom štrajku, kedy si ľudia v uliciach a naozaj už melú z posledného, tak oni jediné, čo im napadne, je zatvárať opozíciu. Zatvárať opozičného lídra, zatvárať opozičné médiá a všetkých nás zlikvidovať. Toto je ich riešenie.
To prvýkrát, čo im trkla takáto myšlienka, je podľa môjho názoru január tohto roku, kedy videli tie plné ulice ľudí, ktorí protestovali proti americkým základniam. Oni sú, boli presvedčení, že tu ľudia budú vytlieskavať americké vojská a 70 % ľudí podľa prieskumov tu nechce mať americké vojská. Spamätali sa, zistili, že potrebujú sa zbaviť opozície, lebo ju vinia za to, že Slováci jednoducho nechcú zrádzať vlastnú vlasť. A toto je výsledok. Zavrieť Roberta Fica a ďalší budú nasledovať. No ale opakujem, takto to v dejinách robili vždy len fašisti. A preto keď im hovoríme fašisti, to nie je nadávka, to je obyčajný politologický pojem.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:04 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Richter, vy ste sa venovali uzneseniu o vznesení obvinenia voči nášmu predsedovi Robertovi Ficovi a presne ste poukázali na to, že na čom je to uznesenie celé založené. No je to na kajúcnikoch. Často, často odznieva aj v médiách a sme kritizovaní za to, že pri svojich faktických týchto pripomienkach, respektíve pri vystúpeniach v rozprave sa na, sa opakujeme. Ale veď tu nič iné ani vymýšľať nové netreba. Veď tu si len stačí uvedomiť to, čo všetci dobre vedia a čo vyplýva z listinných dôkazov.
A čo hovoria odborníci? To, čo ste hovorili o nadkvalifikovaní trestného činu, aby bola príslušná špeciálna prokuratúra. Dekan Burda to jasne povedal. Fakt už to odznelo toľkokrát, že už netreba o tom viackrát hovoriť, ale treba si to vypočuť a uvedomiť, že čo vlastne hovorí. A presne o to ide. Veď, veď ja stále budem aj opakovať tie legálne nahrávky tých vyšetrovateľov NAKA. Veď oni sami v rok 2021 v júli hovorili o tom, že hlavná úloha je spraviť zo SMER-u zločineckú skupinu. A to sa im teraz aj darí. A to isté tvrdil advokát Rybár o, že čo sú to vlastne kajúcnici. A je to človek, ktorý ma vlastnú skúsenosť, ktorý bol dvadsať mesiacov vo väzbe, kde Ústavný súd rozhodol, že tam bol nezákonne. No ak, ak ešte to chceme spochybniť, tak si treba vypočuť odborníka, ktorého asi ťažko bude spochybňovať väčšina z nás, keď dvadsať rokov robil pre americkú vládu na takých pozíciách, akých robil, kde jasne hovorí, že prokurátor nesmie podľahnúť pokušeniu veriť svedkom len preto, že tento kajúcnik hovorí to, čo chce počuť. A to je jasný odkaz, a to si treba uvedomiť.
Čiže treba, treba vyšetrovať tak, ako sa to stalo a nieže to, čo chceme počuť a nám to vyhovuje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:06 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne, pán podpredseda.
Pán poslanec Richter, spomínal vo svojej reči a ja som si urobil nejaké poznámky. Významne si poukázal, že predvolebné sľuby koalície sa neplnia, myslím pre občanov. Sme v polke a za polovicou vládnuceho obdobia, tak čo môžu urobiť, keď sa im nedarí? No jednoducho politický proces. Aj s tebou to súhlasím, pán poslanec Richter, ty si hovoril o politickom procese. Áno, s Robertom Ficom je po, a s Robertom Kaliňákom je politický proces.
Ďalej si hovoril, pán poslanec Richter, o tom, že my sme ukradli, smeráci, tri miliardy euro ročne. Prosím vás pekne, tak kde sú tie tri miliardy? Však ľuďom ste nedali nič. Choďte sa pozrieť na tie námestia. Choďte sa pozrieť do BILLY do TESCA, do obchoďákov. Za 50 euro už nekúpite nič, poloprázdny košík. Aby jedno maslo stálo, ja neviem, 3,50 euro? Uvedomujeme si, že je to 120 korún alebo 110 korún? Toto už nie je možné! A preto nemáte inú agendu, tak treba urobiť politický proces.
Ďalej si spomenul, pán poslanec Richter, mať moc, ale aj zodpovednosť. A túto koalíciu táto zodpovednosť zomelie, pretože nemajú žiadnu zodpovednosť. Majú iba moc, aj to ešte nevedia vládnuť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:08 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega Richter, spomínal si vo svojej reči tzv. inkvizíciu, ktorá bola v stredoveku, a myslím, že je o tom pekný slovenský film Hon na, je to, myslím, že o upálení čarodejnice, alebo jak sa to volá. (Reakcia z pléna.) Ako? (Reakcie z pléna: "Kladivo na čarodejnice.") Kladivo na čarodejnice. No a tento hon na čarodejnice tu pokračuje a ja si pamätám, že keď niekoho tá inkvizícia vypočúvala, tak ako veľký úspech bol vždy, keď sa niekto teda priznal, že je ten satan a že proste niečo povedal alebo si myslí, čo si myslieť nemá, ale najväčším úspechom inkvizície bolo, ak inkvizítor dokázal tohoto, tohoto človeka prinútiť k tomu, aby svedčil na ďalšieho kacíra, ktorý si dovolil niečo, niečo hovoriť a opäť ho, samozrejme, upálili.
Tie, to mi veľmi pripomína tento celý systém kajúcnikov, ktorý tu máme, a už dnes bolo veľakrát povedané, ako námestník generálneho prokurátora Spojených štátov, ktorý včera mal tlačovú konferenciu, hovoril o tom, ako sa kajúcnici využívajú v Spojených štátoch a ako na Slovensku sme si to prispôsobili na slovenský spôsob. Samozrejme tak, aby bolo možné zavrieť ústa celej, celej opozícii. Samotná zločinecká skupina je, samozrejme, iba výmysel na to, aby pán Lipšic dostal celú túto záležitosť do rúk a ako ten inkvizítor zlikvidoval Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, právnych zástupcov, aby sa nemohli niektorí ľudia brániť v politických procesoch a toto je presne rukopis inkvizície zo stredoveku. To máme dnes na Slovensku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:10 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video