65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:21 hod.

PaedDr.

Anton Stredák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:12

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Richter, súhlasím s tebou, že celú túto tému predloženia návrhu Generálnej prokuratúry na vzatie Roberta Fica do väzby je treba chápať v kontexte s celkovou situáciou, politickou, sociálnou, hospodárskou, aj medzinárodnou, aká teda je nevídaná na, nielen na Slovensku. Zároveň mi to dáva odpoveď na mnohé otázky, na mnohé otázky, ktoré súvisia, že je tu mnoho rozporov v samotnej koalícii na rôzne veci, že nie sú a neboli schopní doteraz predložiť žiadne veci, ktoré by sa dotýkali pomoci občanom v súvislosti so zdražovaním, v súvislosti s inými otázkami, ktoré budú mať dopad na sociálnu situáciu občanov, že tu sú mnohé iné otázky, ktoré tu dennodenne nabehujú, ale nie je v silách tejto koalície sa s nimi vysporiadať. Veď si to nakoniec mnohokrát pred médiami sami hovoria.
A toto všetko keď zoberieme do úvahy, tak samozrejmé, že sa hľadá politický nástroj, ktorý by nejakým spôsobom ukázal na druhú stranu toho politického kolbišťa, a to je na opozíciu. A toto, čo sa teda deje v tomto konkrétnom návrhu, naozaj nie je nič iné, len pokúsiť sa politicky zavrieť ústa lídrovi opozície, aby neprichádzal s vecami, ktoré sa dotýkajú postavenia občanov a ktoré sa dotýkajú celkovej situácie na Slovensku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:12 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:14

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Richter, vo svojej rozprave ste naozaj poukázali na to, že vládna neschopnosť sa neštíti ani toho, aby svoju nekompetentnosť chcela prekryť buď bývalými svojimi neúspechmi, či už spomenieme Počiatkovu vilu, ktorú nazývali tak veľkohubo, že to bude chata všetkých občanov Slovenskej republiky, len ten chatový proces sa nejako dva roky strastiplne nerieši a pán úžasný expremiér a terajší minister financií pán Matovič sa nedávno v televízii TA3 vyjadril, že všetko je v najlepšom poriadku, všetky procesné veci a všetky úkony sa dejú, len on z pozície ministra financií nemôže nejakým spôsobom viac rozhýbať francúzsku prokuratúru. Čiže opäť to bol iba jeho planý sľub, opäť iba nejaká nerealizovateľná myšlienka, ale to sme si už u tohto táraja naozaj zvykli, pretože nikto vám nedokáže splniť to, čo ja vám dokážem sľúbiť. Týmto heslom sa tento človek riadil v roku 2020 a občania Slovenskej republiky, ktorí mu to zjedli aj s navijakom, jednoducho sa teraz buď môžu držať za čelo a spytovať si vlastné svedomie, že čo sme to, preboha, spravili, alebo je tu ešte iná možnosť, vyvolať akúkoľvek iniciatívu, aby táto vláda konečne padla. To znamená, ak som odborár, budem zospodu tlačiť na odborárske združenia, na Konfederáciu odborových zväzov, aby jednoducho tie protesty boli masovejšie, intenzívnejšie, iniciatívnejšie. Ak som zamestnanec, budem vo svojom okolí šíriť túto pravdu, pretože politický proces sa nikdy nesmie nadužívať, politický proces sa nikdy nesmie zneužívať, a toto je naozaj iba lynč, toto je jednoducho prach-sprostý, jednoducho jeden nechutný politický monster proces a jednoducho nie je už chránený nikto, ani politik, ani občan.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:14 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:16

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Richter, povedal si jasne, aké absurdné sú tieto obvinenia, z čoho je obvinený Robert Fico a aké absurdné je vôbec aj, sú tie dôvody na jeho vzatie do väzby, resp. vyslovenie súhlasu Národnej rady s tým, aby mohol byť vzatý do väzby.
Ja by som tu urobil jednu paralelu s rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva vo veci Lučenko verzus Ukrajina z roku 2012, kedy Lučenka obvinili zo zneužitia úradného postavenia s tým, že mal právo reagovať na také obvinenie v masovokomunikačných prostriedkoch. Orgány činné v trestnom konaní však označili komunikáciu s médiami za jeden z dôvodov pre jeho zatknutie a obvinili ho z využívania verejného, verejnej mienky, diskreditácie orgánov a ovplyvňovania budúceho procesu s cieľom vyhnúť sa trestnej zodpovednosti. Podľa názoru Európskeho súdu pre ľudské práva také odôvodnenie jasne ukázalo pokus ukrajinských úradov potrestať Lučenka za verejne vyjadrený nesúhlas s obvineniami. Súd nemohol inak ako konštatovať, že obmedzenie jeho slobody bolo uložené nielen za účelom predvedenia pred príslušný súdny orgán, ale aj z iných dôvodov, to znamená jeho obmedzenia vystupovania v masovokomunikačných prostriedkoch a z týchto dôvodov došlo k porušeniu článku 18 v spojení s článkom 5 dohovoru.
Čiže táto paralela jednoznačne ukazuje, že nie je možné vziať do väzby niekoho len preto, že, ako politika, že verejne vystupuje a ovplyvňuje verejnú mienku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:16 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:18

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem veľmi pekne za slovo.
Pán kolega, ja ti ďakujem aj za tvoje vystúpenie. Ako dlhoročný minister práce, sociálnych vecí a rodiny si sa dotkol aj sociálnej situácie na Slovensku. Môže sa zdať, že na prvý pohľad to vôbec nesúvisí s našou témou, a to je vydávanie opozičného lídra. Hovoril si aj o generálnom štrajku odborárov. Ja to zhrniem tak.
Táto vláda sa snaží dať ľuďom hry namiesto toho, aby riešila chleba. Vidíme tu stíhanie opozičného lídra Roberta Fica, bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aj advokátov, Paru, namiesto toho, aby riešili, ako si povedal, zdražovanie, potravinovú sebestačnosť, ceny energií, pohonných hmôt, teda všetkých oblastí, ktoré sa dotýkajú reálneho života ľudí.
Ja možno spomeniem aj nášho podpredsedu Riša Takáča, ktorý priniesol doslova kuchársku knihu, návod aj pre túto vládu, ako zabezpečiť potravinovú sebestačnosť, aby ceny potravín klesali ďalej. Čiže priniesol im doslova návod, čo majú robiť, lebo keď sa na nich pozeráme, nevedia sa pohnúť z miesta. Nevedia.
Pán bývalý minister, ja ti ďakujem za toto vystúpenie a v prvom rade netreba zabúdať na ľudí a netreba sa dať opiť rožkom a predvádzať ľuďom hry, ale treba sa reálne o ľudí starať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:18 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:19

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda.
Pán poslanec Richter, spomínal si vo svojom vystúpení okrem iného aj už pravdepodobne celému Slovensku známu Počiatkovu vilu, ktorá je stále vo vlastníctve bývalého ministra financií Jána Počiatka.
Chcem ale postaviť niekoľko otázok, keďže dnes tu sedí hlavne pán profesor Baránik, doktor vied, člen korešpondent Slovenskej akadémie vied, tak tie otázky podľa mňa sú úplne na mieste.
Chcem sa spýtať, kto z poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za SMER - sociálna demokracia si kúpil v Austrálii ranč? Kto z poslancov strany SMER - sociálna demokracia oznamuje, že na tomto ranči si ide postaviť luxusnú nehnuteľnosť? Kto z poslancov strany SMER - sociálna demokracia urobil zo svojej dcéry expertku na energetické právo? Také právo ani neexistuje. Spísal s ňou zmluvu, naložil ju do lietadla a týždeň ju kŕmil a prebytovával v Dubaji, samozrejme za štátne peniaze. Kto z poslancov strany SMER - sociálna demokracia sa stretával na súkromných raňajkách s pánom Kočnerom a riešil okrem iného také závažné veci, ako napríklad voľbu generálneho prokurátora? Kto z poslancov za stranu SMER - sociálna demokracia po tom, čo sa dostal k funkcii, ako to bol pán Sulík, keď sa dostal do tej odpadovej firmy v Bratislave, tak prvé, čo urobil, tak ukradol pozemok?
Pán profesor Baránik, my sme neviniatka v porovnaní s tým, čo máte na čele vašej strany. Ale je pravda (reakcie z pléna), jednoducho, raz vyjde, prepáčte, reagujem teraz... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár Juraj, podpredseda NR SR
Reagujte na predrečníka.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Reagujem teraz na pána Richtera, ktorý hovoril o vile. Ja len chcem tým povedať, že my sme neviniatka v porovnaní s tým, čo dnes sedí v strane Sloboda a Solidarita... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:19 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:21

Anton Stredák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Kolega Richter, vo svojom vystúpení si viackrát spochybnil uznesenie o obvinení Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. Svoje tvrdenia si podložil vyjadreniami viacerých odborníkov z trestného práva, ako napríklad dekanom právnickej fakulty pánom Burdom, ktorý tvrdí, že vyhľadávanie a zverejňovanie špiny na politických súperov je bežnou súčasťou politického boja aj v západných demokraciách, akurát sa to väčšinou robí takým spôsobom, že to politici nechajú zverejniť iné osoby, často novinárov, prípadne tvrdia, že im to akože náhodou poslal nejaký uvedomelý občan, ktorý mal k informáciám prístup zvnútra. Toto sú koniec koncov modely, ktoré sa už dlhší čas aplikujú aj na Slovensku.
Osobne si pamätám, keď pán docent Fico prichádzal s niektorými mediálnymi vyhláseniami diskreditujúcimi politických protivníkov skôr, ako boli zverejnené iným spôsobom. Považoval som ich u takého skúseného politika, ešte k tomu právnika, za zbytočne riskantné. Aj z dôvodu existencie práve uvedeného trestného činu v Trestnom zákone. Ale povedal som si, že zrejme nabieha na nový model, politický model, ktorý v tom čase začal značne narastať. Bol prezentovaný odklonom od riešenia verejných problémov a zameraním sa na obviňovanie politických súperov z trestnej činnosti, pričom sa politicky rátalo, ak s danou informáciou politik prišiel ako prvý.
A tým politikom, čo chcem zdôrazniť, ktorí to robili pred Robertom Ficom, sa z hľadiska trestného práva nič nestalo. Fakt je však ten, že danými vyjadreniami mohlo prísť k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu ohrozovania bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, ale len podľa prvého odseku, ktorý je prečin, a nie podľa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:21 hod.

PaedDr.

Anton Stredák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Vážený pán poslanec Richter, Janko, ty si začal svoje vystúpenie tým, že si ako bývalý minister sociálnych vecí spomínal oblasť práve túto, sociálnych vecí, že to bolo niečo, za čo sa vlády SMER-u rozhodne nemuseli hanbiť. Ja zo svojej pozície, pretože som tuná nebol, ale vnímal som to z pozície, v ktorej som bol, potvrdzujem to, čo si povedal. Ľudia naozaj veľmi pozitívne vnímali najmä tie také najznámejšie opatrenia, ktoré boli prijaté. Spomeniem za všetky, ja neviem, vlaky zadarmo, spomeniem za všetky obedy zadarmo, ale aj mnoho iných vecí, či už v súvislosti so Zákonníkom práce, s minimálnou mzdou a podobne.
Mnoho z toho dnes už pravdou nie je pod rúškom pandémie, pod rúškom iných skutočností to zaniklo a súčasná vládna moc, ktorá sľubovala tu, že všetko bude omnoho-omnoho lepšie a nedokáže sa v tomto smere predchádzajúcej vláde SMER-u v ničom vyrovnať, tak, samozrejme, hľadá nejaký spôsob, aby to zakryla, aby ukázala teda, že minimálne v niečom je lepšia a tú jednu oblasť, v ktorej chce byť lepšia, je práve oblasť zatvárania ľudí. Sústredili sa teda na to, aby jednou ranou urobili dve veci, a to jednak aby prekryli svoju neschopnosť a zároveň aby aj, ako už tu viackrát bolo povedané, aby tým spôsobom aj zlikvidovali politickú opozíciu. Sú si vedomí toho, že nespokojnosť ľudí narastá a bude narastať, zvlášť teraz, keď by sa obmedzili dodávky plynu, ak by sa obmedzili dodávky ropy, respektíve keď ich ceny pôjdu prudko hore. Takže toto všetko nejakým spôsobom prekryť určite z ich pohľadu nebude jednoduché, ale určite urobia celý rad aj ďalších opatrení. Dotkol si sa vo vystúpení aj dekana docenta Burdu, áno, aj som to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:24 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. No vzhľadom na to, čo si tuná povedal, pán kolega, tak ja som presvedčený, že niektorí poslanci koalície musia ísť v budúcom volebnom období do celoživotnej karantény, lebo občas toľko sprostostí a toľko zla, čo sa tuná napáchalo aj v prípade SMER-u, to jednoducho nemôže zostať bez odozvy. A dúfam, že to budúce volebné obdobie, ktoré bude, ako všetkým ukáže pravú tvár tejto koalície. No už len taká zločinecká skupina, o ktorej si hovoril, pán poslanec, tak prvý to, myslím, tuná začal rozprávať, tieto nezmysly Galko, ak sa nemýlim, ako istú obranu samého seba voči, voči tým rôznym podozreniam z trestnej činnosti, však tiež toho tuná navyvádzal dosť, ale to je teraz v nezabudnutí, no tak ja som sa dozvedel, že tiež ako člen SMER-u som členom zločineckej skupiny. Prepánajána, a s kým robím tú zločineckú skupinu? Ja neviem, s Podmanickým, s Kamenickým? S kým? Neviem. Nechápem. Hej? Alebo so štvornásobným primátorom sme zločinecká skupina?
No vy ste sa už úplne zbláznili všetci?! Veď to je taká inflácia, taká inflácia argumentov, že to nemá obdoby. Treba o tom hovoriť a hovoriť a hovoriť a stále, treba ľuďom objasniť, kto je vlastne tou zločineckou skupinou v tomto volebnom období. Preto lebo zlodej kričí chyťte zlodeja, aj na základe tej prezumpcie viny, čo ste si vymysleli, aby sa ľudia museli, z niečoho ľudí osočíte a potom sa tí ľudia musia vyviňovať, že to neurobili. A vy len tíško sedíte a nemáte jednoducho argumenty preto, lebo je to všetko totálne na vode. Aj sa tu o tom dnes bavíme. Tak trošku počúvajte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:26 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, veľmi podrobne si rozobral sociálnu oblasť a to, čo vláda sľubovala, respektíve nová vláda sľubovala, čo všetko zmení. Zmení kultúru, výber na miesta, na čo, na čo aj spravila, či hneď prvá vec, pokiaľ sa týka jednotlivých prednostov, vyberala tak, ako by mala vyberať, potom policajného prezidenta, ktorého sme my zmenili, ako má byť výber, potom išla na ďalšie veci, ktoré proste jednoducho nepoznajú ani hranice v slovenskom právnom systéme, to, čo začala predvádzať z hľadiska kajúcnikov a z hľadiska kolúznej väzby. Už pri zmene zákona, že keď kolúzna väzba mala byť, tak už vtedy mali pripravené, zločineckú skupinu, čiže potrebovali zavrieť lídra opozičnej strany, ktorý poukazoval na všetky nedostatky a na to, ako vládne táto výborná koalícia.
Ja ako najstarší poslanec tejto snemovne vždycky hovorím jednu vec. To, čo rozbehneš a s kým sa spájaš, s akým, to je, vtáci rovnakého peria rovnako kvákajú, ale rovnako ich aj dobehne ich minulosť. Viete, je to na smiech, keď chcú zavrieť opozičného politika preto, že im poukazuje na chyby, či je to z hľadiska sociálnej oblasti, z hľadiska energetiky, z hľadiska zvyšovania cien, proste čo chytia do ruky, to jednoducho pokazia. A tiež si povedal, že sme ukradli tri miliardy. Tak oni to, keď zoberiete tri miliardy z toho rozpočtu nákladovej položky, aká je to časť, tak si pozrite to, čo oni spravili dieru v rozpočte za prvý rok. Deväť miliárd, za druhý rok 8,5 a neviem, koľko bude tento rok. Tak to som zvedavý... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:28 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:30

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Vážený pán poslanec Richter, je vidieť, že ste dlhoročný exminister práce, sociálnych vecí, pretože vo vašom príspevku ste sa dotkli socio-ekonomickej situácie našich ľudí. Vidieť, že vás trápi neschopnosť vlády riešiť problémy ľudí, nevedia pomôcť ľuďom. Nevedia, ako ďalej. Vo svojom diskusnom príspevku ste sa krátko dotkli histórie, minulosti, rozprávali ste o inkvizícii, inkvizičných súdoch, päťdesiatych rokoch.
Ja by som sa vrátil ešte ďalej k jednej téme a som tu spomínal, bolo tu už povedané, že história je učiteľkou, učiteľkou života a spomínal som také, menoval, že Maximilián Robespierre, ktorý bol šéf Jakobínov, Jakobínov a šéf francúzskej, Francúzskej revolúcie, a mal prezývku nepodplatiteľný. Tak ako tu už raz bolo spomínané, ciele v politike sú vždy rovnaké, nástroj na dosiahnutie cieľa a procesy sú, sú rôzne a čím staršia doba, čím dávnejšie, tým tragickejšie. Za hlavný presvedčovací nástroj svojej politiky presadzoval nástroj gilotínu, ktorý mali na námestí v Paríži. Na tej istej gilotíne, kde sťali hlavu Ľudovítovi XVI., francúzskemu kráľovi, Márii Antoinette, Dantonovi, politickému protivníkovi pána, pána Robespierra, po určitom čase sťali hlavu Robespierrovi a jeho, jeho bratovi. To znamená, že aj tak končia tí minulí revolucionári. Možno. Neznamená to, že keď na Slovensku gilotína nie je, tak by naši politickí (povedané so smiechom) protivníci neboli schopní nám stínať hlavy. Spomenuli ste tu leporelo pani Remišovej, bolo mi z toho veľmi smutno, keď si škrtala fotky funkcionárov, robila krížiky na tváre funkcionárov a na koniec pán generál Lučanský aj skončil s jedným veľkým krížom. Čiže toto tu hrozí, pokiaľ nastane totalita a veľmi dobre vieme, že toto je politický proces a snaha... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:30 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video