65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

10.5.2022 o 17:01 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:43

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
No, ja som, ak ste ma dobre počúvali, páni poslanci, pán poslanec Krajčír, ja som hovoril, že aj v súčasnosti to je možnosť, ale sú to výnimočné prípady, čo sú napríklad domovy dôchodcov alebo imobilní občania, ale nie je to hromadné. Pokiaľ však to nastavíme tak, ako je to nastavené v tomto návrhu zákona, že sa to bude vzťahovať na všetkých, ktorí sú v karanténe, tak to môžu byť státisíce ľudí, pokiaľ naozaj príde nejaká ďalšia, ďalšia vlna. A pokiaľ, ako som povedal, si pamätáme, ako boli nastavené pravidlá pohybu pre ľudí, ktorí sú infikovaní chorobou covid, tak títo mohli chodiť do vybraných zariadení, potravín a ďalších a ja naozaj nevidím dôvod, aby ľudia, ktorí sú v karanténe, to znamená, že nie sú pozitívne testovaní, len sa stretli s niekým, kto bol pozitívne testovaný, aby nemohli štandardne v respirátore absolvovať volebný akt vo volebnej miestnosti, odvoliť a ísť domov. Tam nevidím žiadne, žiadne riziko nákazy.
A povedal som takisto, že pokiaľ sa máme baviť o tomto špeciálnom hlasovaní, viem si to predstaviť pre pozitívne testovaných. To znamená pre osoby, ktoré sú v izolácii, to znamená, ktoré majú, ktorí majú potvrdenie na to, že sú nespôsobilí alebo teda že majú prekážky na to, aby mohli ísť voliť do volebnej miestnosti. Ale absolútne si myslím, že je neprimerané, aby sme to rozšírili na všetkých ľudí, ktorí sú v karanténe, ktoré naozaj môžu, môžu, tie čísla dopredu my nevieme a nevieme ani, ako Úrad verejného zdravotníctva vyhlási karanténnu situáciu. Čiže my dnes nevieme, koľkých ľudí sa to môže týkať. A považujem to za neprimerané, pretože títo ľudia sú zatiaľ zdraví, sú len v preventívnej karanténe. Čiže tam nevidím absolútne dôvod na to, aby mali podmienky na takéto špeciálne hlasovanie, kde je obmedzená možnosť kontroly z hľadiska volebnej komisie, pretože tam nie sú všetci zástupcovia volebnej komisie, tak ako pri riadnom vykonávaní volebného aktu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2022 o 16:43 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:45

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, po zatváraní médií bola iba otázka času, kedy koalícia príde so zákonom, ktorý vytvorí neskutočný priestor pre úplne legálne zmanipulovanie volieb, a ten zákon je tu. Ten zákon je tu a on spočíva v úplne jednoduchom princípe a ten princíp je v tom, že ak sa vyhlásite za človeka, ktorý potenciálne môže byť chorý, tak príde k vám urna a vy v tej urne, jednoducho vy už nemusíte nikam chodiť, vy nemusíte ísť na nejaké miesto odvoliť, pretože povedzme si matematicky, ak chcete doniesť niekam dvetisíc ľudí, lebo budete potrebovať dvetisíc hlasov, tak dnes to znamená, že musíte vybaviť päťdesiat autobusov. A tých päťdesiat autobusov, keď niekam príde, jednoducho to je náročné logisticky a, samozrejme, aj tie zákony sú dosť tvrdé na to, že pustiť sa do takého niečoho je dneska dosť zásadný problém. Oveľa jednoduchší model je, že dvetisíc, päťtisíc, desaťtisíc, to je úplne jedno, koľko ľudí zrazu bude doma, lebo potenciálne, potenciálne, opakujem ešte raz, tí ľudia nie sú, že sú pozitívne testovaní na covid, oni s niekým boli a tým pádom eventuálne môžu byť potenciálne chorí, a zrazu príde urna. A tá urna bude sprevádzaná dvomi ľuďmi a bude sa žrebovať a ten žreb môže umožniť, že ten napríklad jeden, ktorý tú urnu bude sprevádzať, bude povedzme zo strany OĽANO, druhý bude zo strany ZA ĽUDÍ a takto si pôjdu dvaja do nejakej peknej osady a tam sa pôjde od domčeku k domčeku a takto sa bude voliť. Neskutočný proces, neskutočná vec, zrazu státisíce ľudí, ktorí normálne by museli niekam prísť, tak zrazu príde urna za nimi. To znamená, toto je zásadná zmena volebných pravidiel.
A áno, pán kolega Susko, som rád, že ste to veľmi fakticky pomenovali a prakticky to je proste o tomto. Je to o tom, že, samozrejme, na jeseň je predpoklad, že tu bude nejaká, nejaká znova vyhlásená pandémia. Samozrejme, bude to úplne prirodzené, že zrazu niekto povie, že je potenciálne chorý. Je to aj veľmi praktické. Má sa postaviť nejaká mamička s tromi, so štyrmi, s piatimi deťmi, môže povedať, že však s niekým bola, urna príde. To znamená, my sa bavíme o tom, že tieto voľby na jeseň možno státisíce ľudí odvolia úplne v pohodlí svojho, svojho príbytku, kde im pristane urna a tú urnu budú sprevádzať s veľkou pravdepodobnosťou predstavitelia volebnej komisie napríklad z dvoch vládnych strán. O tomto to je, o tomto to celé je.
Ak sa nechápeme, urobiť niečo takéto dnes logisticky je, hraničí, lebo to viete, že keď proste niekde týchto ľudí musíte takýmto spôsobom doviezť, tak to sa nedá, aby to nepuklo. Takže ak vám naozaj ide o to, aby títo ľudia mohli férovo odvoliť – a ja som za to, ja som prvý za to, aby mohli voliť vo voľbách ľudia, ktorí aj môžu byť potenciálne chorí, aj tí ľudia, ktorí nie sú očkovaní, napríklad sám nie som. Áno, bolo tu to riziko, že koho všetkého z toho vylúčite, ale musím vám povedať, že ste oveľa šikovnejší, pretože tento model, ktorý ste si pripravili na zmanipulovanie potenciálne týchto volieb, prekvapil viacerých. A urobili ste to spôsobom, ktorý, samozrejme, že my ako opozícia budeme presne nazývať tým, čím je.
Ale ak vám nejde o tú manipuláciu volieb, tak sa to dá urobiť jednoduchým spôsobom. Dajte do toho zákona, že v tých miestach, kde bude vyhlásená potenciálne karanténa, bude musieť byť vymedzená buď jedna budova, alebo tam dáte, však to nie je problém, stany ste nakúpili, urobíte tam nejaké volebné miesto, nejaký hotspot a tí potenciálne chorí ľudia, opakujem ešte raz, ani nie tí, čo sú testovaní, iba tí potenciálne, ktorí sami si myslia, že s niekým boli, budú môcť voliť tam. Pretože ten akt, ten volebný akt musí byť garantovaný, že je individuálny, musí byť garantovaný, že je prístupný úplne ku každému, a na druhom mieste zachováte ten základný princíp, ktorý je. Samozrejme, dnes, ak sa bavíme o ľuďoch, ktorí sú vážne chorí alebo podobne, veď to, samozrejme, že to tu funguje v nemocniciach, ale vy z tohoto javu idete urobiť absolútne že zásadný a masový proste akt, ktorý vám len vytvorí to, čo potrebujete, pretože vy viete, že za normálnych okolností to nedáte.
Takže toto je zákon o tom, ak máte na to, dajte to tam, dajte to tam, že každý bude môcť voliť na tom mieste, keď je potenciálne chorý, v každom, karanténnej zóne, v každej karanténnej lokalite bude vytvorené miesto, kde tí ľudia budú môcť voliť. Pokiaľ urobíte to, že tá urna bude behať po tých osadách, po tých mestečkách, po tých dedinách a bude sprevádzaná dvomi, s veľkou pravdepodobnosťou koaličnými politikmi alebo poslancami miestnymi, pretože tak sa to bude žrebovať. Zrejme aj budú musieť byť v skafandroch tí dvaja, pretože však keď budú chodiť po potenciálne karanténnej lokalite, tak zrazu tí ľudia budú v skafandroch, takže to je tiež zaujímavý jav. Tak v tom momente, ja vás úplne chápem, že prečo to robíte tak, ako to chcete, my budeme hovoriť o zmanipulovaných voľbách potom.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2022 o 16:45 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:50

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, zavádzate ako vždy. Vy ste tu naznačil, že tá špeciálna volebná komisia môže chodiť po osadách alebo rôznych obciach, ako sa jej zachce, od domu k domu, tak ste to hovorili. Ale pritom je evidentné, keď si prečítate návrh tohto zákona, že tá špeciálna komisia môže ísť len k voličom, ktorí požiadali o špeciálny spôsob hlasovania, a to najneskôr v posledný pracovný deň pred dňom konania volieb. Keď to bude v obci päť ľudí, ktorí o takúto žiadosť požiadajú a prejavia záujem, tak pôjdu k piatim ľuďom. Ak to urobí sto ľudí, pôjdu k sto ľuďom. Nebude to ľubovoľné, nebude to na tých členoch špeciálnej volebnej komisie, že pôjdu, za kým oni chcú. Budú môcť len, budú na volebných komisiách okrskových, budú špeciálne zoznamy, ktorí ľudia o to požiadali, títo ľudia budú evidovaní a tieto počty hlasov s ľuďmi, ktorí požiadali o špeciálny spôsob hlasovania, budú musieť sedieť s počtami lístkov, ktoré boli odovzdané do volebnej prenosnej urny. To je všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2022 o 16:50 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega predo mnou to veľmi, ukradol mi slová. Veľmi jednoduchá vec, aj hovoríte, že budú sa žrebovať. Veď volebná komisia si na svojom prvom zasadnutí určí aj predsedu, tiež volia volebným žrebom. Tak nehovorte, že zrovna OĽANO a SaS a ja neviem, kto všetko tam bude mať zrovna týchto dvoch, lebo však to sa transparentne žrebuje. Ale my čo najviac chceme priblížiť a čo najviac zdemokratickiť tie, zdemokratičniť tie voľby.
A veľmi osobne, pán kolega, veď vy ste tu odhovárali ľudí od očkovania a od neviem čoho všetkého. Však to častokrát je pomoc aj vašim voličom, ktorí keď teda budú v karanténe, aby mohli transparentne odvoliť. Dnes vám naozaj nevadí, že do rôznych domovov dôchodcov, keď prídu s tou urnou, nie je to problém. Však to sa nejakým spôsobom nefalšuje. To, že bolo verejná nejaká informácia, že v rôznych osadách prvý doniesol prázdny list, ten mu, prázdny volebný hárok, ten mu vyškrkali, potom ho odniesol a takto si zabezpečovali hlasy, to vám nevadilo? To bol podľa mňa problém. Toto je služba pre občanov a chceme čo najviac občanov, aj chorých, aj tých, ktorí budú v karanténe, aby mohli ísť voliť, aby naozaj čo najviac ľudí prišlo k voľbám a boli tieto voľby čo najdemokratickejšie. Prosím, nehľadajte tie najhoršie scenáre, aké môžu byť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2022 o 16:51 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:53

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Krajčír, žiaľ, pri tejto vláde musíme sa pozerať na tie najhoršie scenáre, takže budem pokračovať v tých najhorších scenároch. Úplne mi to vadilo, keď niekto vynášal lístky a zaškrtával to, len to nie je až taký masový jav, pretože na to, aby ste to urobili pri dvetisíc ľuďoch, si musíte niekde doviesť približne s päťdesiatimi autobusmi tých ľudí. To nie je také jednoduché. Oveľa jednoduchšie je, áno, napríklad však vieme, v ktorých osadách OĽANO malo 80 % a podobné perfektné čísla, tak povedzme, že budete rovnako úspešní s tými manažérmi, ktorí budú vedieť ľuďom povedať, oni ich nahlásia, áno, nahlásia ich. Dokonca v tej dôvodovej správe viete, čo máte? Že celé karanténne oblasti budú vyhlásené. To znamená, povedzme teoreticky Jarovnice budú vyhlásené, že sú karanténna zóna, všetci, všetci budú hlasovať doma.
To, že som povedal napríklad, že tú urnu budú sprevádzať iba dvaja napríklad koaliční, to som nepovedal, že to tak bude, ale že to s veľkou pravdepodobnosťou tak bude, lebo keď môžete žrebovať len dvoch, tak neviete zabrániť tomu, že tí dvaja budú z rovnakej vládnej koalície, ktorí to budú sprevádzať, tú urnu, po tých dedinách, po tých osadách, po tom neviem čom všetkom. A jednoducho z toho, čo dnes robíte, z toho, čo dnes je že riskantné a nie je to také masové, vy idete urobiť absolútny že princíp. Vy idete sprístupniť státisícom ľuďom, státisícom ľuďom, ktorí by za normálnych okolností možno nevolili, vy im idete urobiť priestor, aby, samozrejme, zrazu volili. A to už vytvára úplne ten opačný princíp, ktorý tam je. Takže ja absolútne nesúhlasím s tým, že to je nejaký jeden, dvaja, traja, piati. Toto bude masový jav a v momente, kedy sa to stane, je úplne regulérne rozprávať o zmanipulovaných voľbách.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2022 o 16:53 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:53

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Veľmi rýchlo.
Pán Taraba, vy zase len konšpirujete a zavádzate a zastrašujete, ale to je aspoň príklad toho, ako máte nastavenú tú vašu myseľ. My nejdeme žiadnym spôsobom rozširovať počet potenciálnych voličov, ale v záujme ústavných garancií a práv k prístupu k volebnému právu chceme zabezpečiť, aby toto volebné právo mali zabezpečené naozaj všetci, ktorí si, ktorí k tomu majú mať právo a na základe aj skúseností, ktoré nám pandémia všetkým priniesla, tak len sa snažíme vytvoriť podmienky k tomu, aby naozaj mohli voliť.
Ale vy obidvaja, ktorí ste tu, aj pán Susko, aj vy ste vlastne povedali, že áno, aj teraz je ten, tá možnosť, aby urna prišla k ľuďom, ktorí majú znemožnené nejakým spôsobom prirodzene prísť k volebným urnám a voliť, ale vy v podstate máte problém len s tým, že či teraz sa bavíme o tom, že dneska alebo za minulé obdobia to bolo menej ľudí a teraz to môže byť viac ľudí. Čiže vy nespochybňujete ten spôsob, ako to bude, ale teraz sa tu idete baviť o tom, či to budú státisíce, alebo tisíce ľudí. Ale môžem vám garantovať, že tento návrh zákona smeruje k tomu, aby ľudia, ktorým, a tak jak je to tam aj uvedené, ak bude vyhláška Úradu verejného zdravotníctva hovoriť o tom, že majú niektorí ľudia nariadenú karanténu alebo izoláciu, a to viete veľmi dobre, že vo vyhláškach Úradu verejného zdravotníctva potom sú aj vyšpecifikované podmienky, za akých sa táto izolácia, karanténa jednak nariaďuje a ako sa aj kontroluje alebo akým spôsobom sa vydáva potvrdenie, a vtedy na základe toho bude uplatňovaný tento špeciálny zákon. Nezastrašujte a neklamte tu ľudí!
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

10.5.2022 o 16:53 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:55

Martina Brisudová
Skontrolovaný text
Chcem iba ohlásiť termín na hlasovanie dnes o 17. hodine.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2022 o 16:55 hod.

Mgr.

Martina Brisudová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:57

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie Národnej rady predkladám návrh na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 292/2014 o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a príspevku. Je to vypracované ako iniciatívny materiál.
V skratke, je to reakcia na nepredvídanú situáciu, na nárast cien stavebných materiálov, ktorým umožňujeme, aby národné projekty financované z eurofondov, umožňujeme im dodatočné flexibility.
Tento návrh vznikol po rokovaniach s Európskou komisiou, kde vzhľadom na situáciu, ktorá je spôsobená nárastom cien, to znamená, že niektorí dodávatelia odskakujú od projektov práve preto, že sa im zdvihli ceny, tak sme s Európskou komisiou vyrokovali, že sa môže zmeniť výška príspevku z eurofondov tak, aby si mohli vykompenzovať tieto zvyšujúce sa ceny.
Návrh, prečo je to skrátené legislatívne konanie? Chceme umožniť poskytovateľom a prijímateľom flexibilne reagovať pri implementácii fondov Európskej únie z dôvodu vis maior, tým predchádzať problémom pri realizácii národných projektov a problémov s čerpaním finančných prostriedkov. Dôvody na použitie skráteného legislatívneho konania sú naplnené v oboch prípadoch navrhovaných úprav. Cieľom je zabrániť hospodárskym škodám, ktoré hrozia v dôsledku navyšovania cien stavebných materiálov.
Ceny stavebných materiálov stúpli v priemere za rok o viac ako štvrtinu a ceny stavebných prác až o pätinu. Trend rastov pokračuje aj v súčasnom roku, keď ďalší rast vyvolala aj vojna na Ukrajine, a to vrátane rastu cien energie a pohonných hmôt. Ceny vybraných materiálov, z ktorých väčšina je pre investície z EŠIF-ov zásadná, stúpli ešte výraznejšie ako priemer. Cena elektrovodičov sa medziročne zvýšila o 54 %, cena stavebnej ocele sa zvýšila takmer o 80 %. Keď sme robili audit národných projektov, zo 147 národných projektov, ktoré sú aktuálne v implementácii, riadiace orgány a jednotlivé ministerstvá, pod ktoré patria jednotlivé operačné programy, identifikovali problém súvisiaci s nárastom cien stavebných prác a materiálov pri 52 národných projektoch. Tieto národné projekty sú v celkovej sume 1,24 miliardy eur. Ide o dva typy projektov dopravná infraštruktúra a o projekty, ktoré sú pod rezortom ministerstva školstva, napríklad projekt ACCORD.
Takéto dôsledky si vyžadujú okamžitú odpoveď. Rokovali sme s Európskou komisiou, ktorá nám takéto riešenie povolila, aby sme v čase bezprecedentnej krízy mohli na to flexibilne reagovať a zvýšiť sumu poskytovanú z európskych, z európskych prostriedkov.
Ďakujem veľmi pekne za podporu. Vo výbore tento návrh prešiel jednomyseľne. Budeme radi, keď to podporíte aj tu v pléne. Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

10.5.2022 o 16:57 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17:01

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený predsedajúci, ďakujem veľmi pekne. Vážené poslankyne, vážení poslanci, predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 1059 zo 6. mája 2022 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 292/2014 o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1015), na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor pre financie a rozpočet prerokoval tento návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 91. schôdzi dňa 10. mája 2022 a prijal k nemu uznesenie č. 329, ktorým sa odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vysloviť súhlas s prerokovaním vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 292/2014 o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1016), v skrátenom legislatívnom konaní na jej 65. schôdzi.
Vážený pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

10.5.2022 o 17:01 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:06

Miroslav Kollár
Skontrolovaný text
Pán predseda, chcem sa spýtať, keďže nevidím v zozname hlasovaní teraz bod 68, ktorý bol dnes prerokovaný, návrh na odvolanie pána Kéryho z funkcie predsedu zahraničného výboru, kedy sa o ňom bude hlasovať?
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.5.2022 o 17:06 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video