65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.5.2022 o 17:22 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:20

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka, pán predseda, vrátim sa predsa len k tomu, k tomu návrhu pána alebo k procedurálnemu bodu pána poslanca Kollára. Mám za to, že sme mali dať hlasovať o jeho zákone, rokovací poriadok určuje jasne, že hlasovanie sa uskutoční každý deň o jedenástej a sedemnástej hodine, pokiaľ Národná rada v rozprave nerozhodne inak. V prípadoch, že, v prípadoch, že ten zákon nemá spravodajcu, ako tento nemal, a jednoducho sa neurčí inak, tak podľa vašej teórie, ak tam nebolo určené inak, tak by vlastne sa o tom zákone nikdy nehlasovalo. Čiže ak nebolo určené inak, malo by sa logicky hlasovať na každom ďalšom hlasovaní.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.5.2022 o 17:20 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:21

Boris Susko
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Chcel by som len upozorniť pri tlači 1001, je to návrh zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí a vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa konajú v roku 2022, že zo spoločnej správy bod 4 vyplýva päť pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, o ktorých sa nehlasovalo. Takže neviem, ako sa s tým vysporiada Národná rada.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.5.2022 o 17:21 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:22

Miroslav Kollár
Skontrolovaný text
Pán predseda, ak je to takto, tak určujem termín hlasovania k môjmu bodu zajtra o sedemnástej. Ďakujem.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Nie, takto to nie je. To musí urobiť procedurálnym návrhom a musí to schváliť plénum. Ďakujem.

Kollár, Miroslav, poslanec NR SR
Ale vy ste to tak povedali.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.5.2022 o 17:22 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 17:23

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky predkladám vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 292/2014 o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov.
Je to iniciatívny materiál, cieľom je reagovať na reakcie, dopady vojnovej agresie Ruskej federácie na Ukrajine a zvyšovanie cien materiálov.
Cieľom je umožniť poskytovateľom a prijímateľom prostriedkov z fondov Európskej únie flexibilne reagovať pri implementácii fondov Európskej únie v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného na území Slovenskej republiky alebo z dôvodu vis maior, čím je napríklad vojna na Ukrajine, a predchádzať problémom pri realizácii národných projektov a problémom s čerpaním finančných prostriedkov v týchto situáciách. (Ruch v sále.) V súčasnosti, v súčasnosti navrhovaná právna úprava zabezpečí aj v situácii vojnového konfliktu, ktorého dôsledkom je navyšovanie cien, problémy s dodávkami rôznych tovarov či nedostatok pracovných síl, adresne reagovať v rámci procesu implementácie operačných programov v programovom období 2014 –´20.
Ceny stavebných materiálov stúpli v priemere za rok o viac ako štvrtinu ceny stavebných materiálov a prác až o pätinu. Trend rastu pokračuje aj v súčasnom roku, kedy ďalší rast vyvolala aj vojna na Ukrajine, a to vrátane rastu cien energií a pohonných hmôt. Ceny vybraných materiálov, z ktorých väčšina je pre investície z európskych investičných fondov zásadná, stúpli ešte výraznejšie ako priemer, napríklad cena elektrovodičov medziročne sa zvýšila o 54 %, cena stavebnej ocele sa zvýšila takmer o 80 %. Keď sme robili súhrn národných projektov zo 147 národných projektov, ktoré sú aktuálne v implementácii, ministerstvá identifikovali problém súvisiaci s nárastom cien stavebných prác a materiálov pri 52 národných projektoch s celkovou sumou 1,24 miliárd eur.
S Európskou komisiou sme rokovali o možných riešeniach, ako tento problém riešiť. Európska komisia nám umožnila, aby sme flexibilne reagovali na túto situáciu a napríklad zvýšili výšku, výšku príspevku poskytovaného z EŠIF-ov. Je to mimoriadne dôležité najmä v krízových, krízových situáciách, pretože dostávame, dostávame spätnú väzbu aj z regiónov, aj z veľkých infraštruktúrnych projektov, že dodávatelia od týchto projektov odskakujú.
V súčasnosti nám to Európska komisia dovolila realizovať pri národných projektoch, kde môžeme zvýšiť cenu, cenu nenávratného finančného prostriedku z fondov EÚ. Čoho sa to týka? Týka sa to najmä projektov z oblasti dopravy, infraštruktúrne projekty, národné projekty a týka sa to ale aj ministerstva školstva, kde napríklad realizujú národný projekt ACCORD, kde je poskytovateľom práve ministerstvo školstva, vedy, výskumu. Čiže takéto dôsledky v krízovej situácii si vyžadujú okamžitú odpoveď v podobe bezprostrednej možnosti využitia ustanovení zákona zameraných na zjednodušenie postupov pri implementácii národných projektov.
My sme toto vyrokovali už pri covide s Európskou komisiou, ale bolo to platné len pre situáciu, ktorá bola vyvolaná svetovou pandémiou. Teraz vzhľadom na to, že bola vojna na Ukrajine, zvyšovali sa ceny stavebných materiálov, sme opätovne vyvolali rokovanie s Európskou komisiou s tým, aby nám to umožnila aj vzhľadom na vojnu na Ukrajine a vzhľadom na mimoriadnu situáciu, ktorá je spojená s cenami, s nárastom cien stavebných materiálov.
Prečo je to dôležité, aby to bolo odobrené aj Európskou komisiou? Práve preto, aby to bolo v súlade so všetkými postupmi, nariadeniami a smernicami, tak aby prijímatelia spätne nedostávali korekcie. Tak to je aj vyrokované vzhľadom na to, takto pripravený zákon, chceme tým reagovať na problémy, ktoré sú spôsobené situáciou a navyšovaním cien. Takže verím, že tento návrh zákona podporíte. Je to užitočný návrh, je to síce malá zmena, ale s veľkým dopadom najmä pre infraštruktúrne projekty. Hovorím, tie projekty sú v hodnote až 1,24 miliárd eur. Nebolo to ľahké s nimi vyrokovať. Máme to, máme to odobrené a ja verím, že to pomôže tomu, aby sa tieto projekty realizovali aj napriek tomu, že ceny materiálov stúpajú, a aby ten rozdiel mohol byť preplatený práve z fondov EÚ a nemusel mať dopad na štátny rozpočet.
Ďakujem veľmi pekne a prosím vás o podporu.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

10.5.2022 o 17:23 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:28

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Dovoľte, aby som v zmysle § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku Národnej rady vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca k uvedenému návrhu zákona.
Predmetný vládny návrh bol doručený poslancom s tým, že vláda požiadala prerokovať tento vládny návrh zákona prostredníctvom skráteného legislatívneho konania.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky posúdil uvedený návrh podľa § 70 ods. 1 zákona NR SR o rokovacom poriadku a podľa legislatívnych pravidiel a zaradil ho na rokovanie 65. schôdze NR SR.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali ihneď.
Pán predseda, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2022 o 17:28 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:31

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, dovoľte mi, prosím, aby, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť stanovisko Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet o výsledku prerokovania návrhu na voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky. Výbor NR SR pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva Národnej rade toto stanovisko o prerokovaní návrhu na voľbu predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky.
Návrh na voľbu predsedu NKÚ a podpredsedu NKÚ pridelil predseda Národnej rady rozhodnutím č. 990 z 22. marca 2022 Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet na prerokovanie a zaujatie stanoviska do začiatku rokovania o tomto návrhu na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Predsedovi Národnej rady boli doručené štyri návrhy na voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky, ktoré predložili poslankyňa NR SR Mária Šofranko, ktorá navrhuje Ľubomíra Andrassyho, poslanec NR SR Tomáš Valášek, ktorý navrhuje Štefana Kišša, poslanec NR SR Matúš Šutaj Eštok za skupinu poslancov, ktorí navrhujú Róberta Suju.
Kandidát JUDr. Andrej Holák, ktorý bol kandidátom za skupinu poslancov SMER – SD stiahol listom doručeným dňa 26. apríla 2022 do podateľne Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky svoj súhlas s kandidatúrou, stiahol listom svoj súhlas s kandidatúrou na predsedu NKÚ Slovenskej republiky.
Predsedovi Národnej rady boli doručené tri návrhy na voľbu podpredsedu NKÚ, ktoré predložili poslanec NR SR Juraj Krúpa, ktorý navrhuje Jaroslava Ivanča, poslanec NR SR Peter Osuský za skupinu poslancov, ktorí navrhujú Ivana Kuhna, poslanec NR SR Matúš Šutaj Eštok za skupinu poslancov, ktorí navrhujú Martina Vojtašoviča.
Výbor NR SR pre financie a rozpočet predložený návrh prerokoval na svojom zasadnutí dňa 26. apríla 2022 a prijal k nemu uznesenie č. 327. Výbor preskúmal splnenie podmienok navrhovaných kandidátov a posúdil, že predložené návrhy kandidátov obsahujú požadované náležitosti na voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky. Na rokovanie výboru boli prizvaní navrhnutí kandidáti na voľbu predsedu a podpredsedu NKÚ, aby predstavili zámer svojho pôsobenia vo funkcii, a takisto aj poslanci, ktorí ich navrhli.
Zároveň výbor uznesením č. 328 z 26. apríla 2022 schválil stanovisko výboru a určil ma za spravodajcu výboru. Výbor zároveň poveril, výbor ma zároveň poveril informovať Národnú radu o prerokovaní návrhu na voľbu predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu vo Výbore Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet.
Návrhy uznesení Národnej rady sú prílohou tohto stanoviska. Zároveň v prípade, že nebude podľa § 110 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku predseda Najvyššieho kontrolného úradu alebo podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu zvolený, navrhol, aby sa vykonala opakovaná voľba, ktorá sa uskutoční na 65. schôdzi Národnej rady a do ktorej postupujú dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov.
Ďakujem, pán predseda, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2022 o 17:31 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:37

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka, pán predseda. Prihovorím sa dnes so všetkou úctou hlavne koaličným poslancom a poslankyniam s jednoduchým apelom.
Neviem, či si to ešte vybavujete, ale na začiatku tejto koalície bolo viacero predsavzatí. Také dve kľúčové z nich boli tieto. Prvým bolo predsavzatie skoncovať s korupčnými praktikami predošlej vlády, predošlej koalície hlavne tým, ktorej dominoval SMER. Tým druhým predsavzatím bolo skoncovať s tradíciou "našich ľudí" a zlepšiť politickú kultúru na Slovensku ako akú.
Obe tieto predsavzatia sú takpovediac v hre v tomto rozhodovaní o tom, kto má byť šéfom Najvyššieho kontrolného úradu. V NKÚ máme úrad, ktorý je zriadený priamo s ústavou, ktorý je pri poctivom boji s korupciou a pri poctivom nastavení pravidiel míňania verejných financií absolútne nenahraditeľný. Preto pevne verím, že budete pristupovať k výberu predsedov tohto kontrolného úradu s tou vážnosťou, ktorá tomu prináleží po osobe Štefana Kišša s tou ponukou kandidáta, ktorý skĺbi aj tú manažérsku schopnosť, bol zakladateľom a dlhé roky šéfom Útvaru hodnoty za peniaze, aj človeka, ktorého integrita ako niekto, kto robil svoju prácu dobre a poctivo počas viacerých vlád, je nad všetky pochyby.
V tejto voľbe, ako som spomínal, sa stretáva nielen tá vážnosť toho, ako pristupujete k boju proti, s korupciou, ale aj tá vaša alebo to vaše predsavzatie zlepšiť politickú kultúru na Slovensku. V prípade výberu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu platila doteraz tradícia, že to bol post, ktorého kandidáta navrhovala opozícia. Urobili sme tak, urobil som tak ako opozičný poslanec, navrhol som kandidáta, ktorý spĺňa, myslím si, tie najprísnejšie pravidlá tejto voľby, a pevne verím opäť v duchu toho predsavzatia, ktoré tu odznelo ešte pred dvoma rokmi a ktoré, pevne verím, nebude pri tejto voľbe zabudnuté, že si spomeniete aj na toto predsavzatie – zlepšiť politickú kultúru, skončiť so systémom "našich ľudí" a uctiť si parlamentné tradície, ktoré v tomto dome a v tejto republike máme.
Vďaka za ten čas.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2022 o 17:37 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán kolega Valášek, vitajte v opozícii. Som sa práve dozvedel, že ste môj opozičný kolega. To nemyslíte vážne!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2022 o 17:39 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Mrzí ma, pán kolega, že neviem, kde ste boli posledný rok, ale zjavne nie v tomto parlamente. Moja prítomnosť v opozícii je dnes už vyše roka stará, jedine vám jedinému v tomto dome to zjavne ušlo. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2022 o 17:39 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:39

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Pán predseda, ďakujem pekne za slovo, chcem len oznámiť hlasovanie, takže voľbu predsedu NKÚ a podpredsedu NKÚ vykonáme zajtra o 17.00 h. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2022 o 17:39 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video